Högtryckstvätt bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Det är när hård smuts ska bort som högtryckstvätten kommer fram. Högtryckstvätten är precis vad det låter som, en maskin som tvättar med högt vattentryck. Stora ytor blir smutsfria i ett nafs och altaner såväl som fasader, båtskrov och bilar skinande rena. Det finns många olika högtryckstvättar på marknaden och därför har vi samlat våra fem toppval för den nya säsongen 2019. Vi har med riktigt kraftfulla premiumval för den som är van och tar det här med tvättande på allvar men vi har också med ett högkvalitativt budgetalternativ. Läs guiden för att få veta mer!

 

De bästa högtryckstvättarna just nu

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa högtryckstvättarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

STIHL RE 129 Plus – högtryckstvätt bäst i test
Nilfisk-ALTO E – Det kompakta alternativet
Kärcher K5 Premium Full Control – Kraftfullt hobbyalternativ
Bosch AdvancedAquatak 150 – För mindre ytor
Lavor Ninja Plus 130 – Bästa budgetval

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Vårt toppval faller på STIHL RE 129 Plus som är en högkvalitativ högtryckstvätt i flera avseenden. Främst med fokus på bekvämlighet, användarvänlighet, kraft och ergonomi presterar STIHL RE 129 Plus med toppbetyg. Till skillnad från andra modeller vibrerar handtaget nästan ingenting och maskinen är stabil och tar sig över hinder lätt.

Läs mer om denna högtryckstvätt bäst i test och om våra andra vinnare nedan.

5 Saker att tänka på

Det kanske känns som att det här med högtryckstvättar inte är så komplicerat. Det är det förstås inte heller, men det finns en del saker som kan vara värt att ha i åtanke.

Slangen

En smidig slang gör högtrycksanvändningen ordentligt mycket enklare. En slang som är stel eller fastnar lätt är minst sagt frustrerande och får arbetet att dra ut på tiden.

Längden på slangen är också avgörande. En kort slang blir lätt jobbig att använda på större ytor. Om du är ute efter en högtryckstvätt för att kunna rengöra större områden är en längre slang att föredra.

Vattentrycket

Ju högre vattentryck desto starkare stråle, det kanske inte är så konstigt. Men en starkare stråle, eller högre hastighet på vattnet, behöver inte alltid vara det bästa. Beroende på vilka material du vill spola rent med din högtryckstvätt behöver du olika högt vattentryck.

Om du vet med dig att du kommer att göra rent riktigt tåliga material kanske ett högre vattentryck är att föredra eftersom det ger en kraftfullare rengöring. Men om du inte behöver ett högt vattentryck är det onödigt att köpa den kraftfullaste maskinen.

Ljudnivå

Om det är någonting högtryckstvättar gör så är det att låta – och låta, det gör de mycket. Det spelar egentligen ingen roll vilket märke, storlek eller prisklass högtryckstvätten har. Det är därför rekommenderat att alltid använda sig av hörselkåpor eller någon form av hörselskydd vid användning av högtryckstvättar.

Motor och energiförbrukning

Motor och energiförbrukning går hand i hand. Och om du ska använda din högtryckstvätt ofta och mycket kan detta vara extra viktigt att tänka på. Ineffektiva högtryckstvättar kräver längre användning och således högre energiförbrukning. Samtidigt drar en kraftfullare motor såklart mer energi, men använder du den rätt blir du klar med rengöringen fortare och sparar på energiförbrukningen.

Vattenflöde

Vattenflöde mäts i liter vatten per timme. Högtryckstvättar av högre kvalitet brukar ha ett vattenflöde på cirka 450–500 liter per timme samtidigt som högtryckstvättar av lägre kvalitet endast har ett vattenflöde på 300–350 liter per timme.

Vilket vattenflöde som är optimalt för dig är svårt att säga. En fingervisning kan dock vara att ju högre vattenflöde desto kraftfullare stråle. Behöver du en riktigt kraftfull högtryckstvätt är alltså ett högt vattenflöde någonting att leta efter.

Högtryckstvättar i test

Vi kommer nu att presentera de fem bästa högtryckstvättarna på marknaden idag. Vi börjar med vårt toppval och arbetar oss sedan ner till vårt budgetval.

Häng med!

STIHL RE 129 Plus – högtryckstvätt bäst i test

Uppdaterade Priser

Specifikationer av STIHL RE 129 Plus

Effekt 2 300 W
Tryck (max) 150 bar
Vikt 20 kg
Slangvinda Ja
Vattenflöde 500 l/h
Vattentemperatur 60°C
Slanglängd 9 m
Medföljande tillbehör Golvborste & Jet munstycke & Roterande munstycke

STIHL RE 129 Plus kombinerar kraft och stabilitet med bekvämlighet. Med ett vattentryck på 135 bar, är det inte den starkaste av högtryckstvättar men det har testpaneler inte heller bedömt som nödvändigt – rent blir det i alla fall.

Är det någonting som sticker ut med STIHL RE 129 Plus så är det ergonomin. Med ett handtag som är speciellt utformat för att ge så lite vibrationer ut i händerna som möjligt. Även slangen stärker bekvämligheten genom att vara otroligt följsam och smidig, dessutom trasslar den sig nästan aldrig.

På tal om slangen har denna bästa högtryckstvätt också en inbyggd slangvinda som är placerad på toppen av maskinen. Placeringen av slangvindan gör in- och utrullning smidig eftersom exempelvis gräs, jord och smuts inte kladdar sig fast vid den. Hjulen är också en fördel som STIHL RE 129 Plus har. De är stora och tar sig därför över hinder med lätthet.

Det negativa med STIHL RE 129 Plus är dess tyngd. Den är inte särskilt smidig att bära runt på och är något av en mardröm att flytta. Samtidigt är det förstås detta som gör den så stabil.

STIHL RE 129 Plus – plus och minus

Kraftfull
Högkvalitativ
Tar sig lätt över hinder
Ergonomisk
Stabil
Tung

Nilfisk-ALTO E – Det kompakta alternativet

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Nilfisk-ALTO E

Effekt 2 100 W
Tryck (max) 145 bar
Vikt 19.8 kg
Slangvinda Ja
Vattenflöde 500 l/h
Vattentemperatur 60°C
Slanglängd 10 m
Medföljande tillbehör Roterande munstycke & Doseringsmunstycke & altantvättmunstycke & Duschmunstycke

Kompakta Nilfisk-ALTO E är en ytterst behändig maskin. Nilfisk-ALTO E har några rejäla fördelar. Bland annat är den liten till storleken, har logiskt placerade knappar och en slangvinda på toppen. Smidig, det är ledordet för denna högtryckstvätt bäst i test.

Slangen är inte den bästa och har en tendens att fastna då den är relativt stel och liksom fryser. Detta i kombination med de relativt små hjulen gör att Nilfisk-ALTO E har en tendens att ramla. Det är därför värt att se över var du ska använda din högtryckstvätt då Nilfisk-ALTO E inte lämpar sig bäst till hinderfyllda platser där slangen lätt fastnar. Eftersom Nilfisk-ALTO E är så lätt fälls den nämligen lätt när man då försöker rycka loss slangen.

Förutom detta är Nilfisk-ALTO E en självklar högtryckstvätt bäst i test. Den låter inte särskilt högt, ger ifrån sig ytterst lite vibrationer och är överlag ordentligt bekväm att använda. Även om Nilfisk-ALTO E kan upplevas som något plastig är den oerhört kvalitativ. Detta märks inte minst på funktionerna och de medföljande tillbehören.

Bland annat följer en avloppslang med samt doseringsmunstrycke, altantvättmunstycke, rotormunstycke och duschmunstycke. Därtill är den maskinen lätt att förvara tack vare sin kompakta storlek.

Nilfisk-ALTO E – plus och minus

Lite vibrationer
Användarvänlig
Många tillbehör
Smidig
Lätt att förvara
Något plastig

 

Kärcher K5 Premium Full Control – Kraftfullt hobbyalternativ

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Kärcher K5 Premium Full Control

Effekt 2 100 W
Tryck (max) 145 bar
Vikt 13 kg
Slangvinda Ja
Vattenflöde 500 l/h
Vattentemperatur 40°C
Slanglängd 8 m
Medföljande tillbehör Golvborste & Golvmunstycke & Jet munstycke & Roterande munstycke & Sprutmunstycke

Kärcher K5 Premium Full Control är det något exklusivare alternativet sett till lillebror Kärcher K4. Kärcher K5 Premium Full Control är en kraftfull högtryckstvätt som med lätthet spolar rent de flesta underlag och material. Särskilt effektiv är den mot smuts på metall och trä. Fälgar såväl som altan eller spaljén runt poolen, lämpar den sig alltså utmärkt för.

Slangen är Kärcher K5 Premium Full Controls största svaghet. Speciellt vid kyla har den en tendens att bli stel och den fastnar då lätt. Dessutom har den, även vid värme, en fallenhet för att trassla sig. Kärcher K5 Premium Full Control är därför inte det bästa alternativet för områden med många buskar, hörn och staket och användarvänligheten är inte i toppklass.

Testpaneler har på det temat beskrivit att det oftare är lättare att flytta själva maskinen än att dra fram mer slang. Dessutom vibrerar Kärcher K5 Premium Full Controls handtag mycket. Detta sker särskilt vid användning av rotormunstycket.

Men denna högtryckstvätt bäst i test har en klar fördel. På munstycket finns nämligen en LED-display som visar det aktuella vattentrycket. Trycket brukar visserligen bli tydligt vid användning men för den ovana kan det vara skönt att veta att vattenstrålen inte är för hård på känsliga material.

Kärcher K5 Premium Full Control – plus och minus

Kraftfull
LED-display
Trasslig slang
Osmidig

Bosch AdvancedAquatak 150 – För mindre ytor

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Bosch AdvancedAquatak 150

Effekt 2 200 W
Tryck (max) 150 bar
Vikt 21 kg
Slangvinda Ja
Vattenflöde 480 l/h
Vattentemperatur 40°C
Slanglängd 5 m
Medföljande tillbehör Jet munstycke & Roterande munstycke & Sprutmunstycke

Utan att på något sätt vara den kraftfullaste av högtryckstvättar bäst i test är Bosch AdvancedAquatak 150 en kvalitativ maskin. Den lämpar sig bäst för mindre ytor eftersom den inte är så kraftfull. Vid större ytor behöver man dra med sig maskinen och det blir lätt tröttsamt. Delvis beror detta på vattentrycket men även sladdlängden har betydelse. På ynka fem meter är det här inte en maskin som du tar hand om en hel altan med.

På tal om slangen finns det en lyckosam lösning för att användaren inte ska snubbla på den. På sidan finns det en enkel anordning där du kan snurra fast överflödig slanglängd. Med en auto-stop-funktion stänger Bosch AdvancedAquatak 150 av sig när du använt den tillräckligt länge vilket tyvärr är förvånansvärt tidigt in i tvätten. Det här är inte en högtryckstvätt att använda ofta.

Att byta tillbehör är som en dans med Bosch AdvancedAquatak 150. Tillbehören har en smidig inbyggd plats i maskinen så att du aldrig tappar bort dem och dessutom snabbt kan byta mellan munstycken mitt i tvätten.

Bosch AdvancedAquatak 150 – plus och minus

Hög kvalitet
Smidig förvaring
Användarvänlig
Kort slang
Prestandan

Lavor Ninja Plus 130 – Bästa budgetval

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Lavor Ninja Plus 130

Effekt 1 800 W
Tryck (max) 130 bar
Vikt 9.3 kg
Slangvinda Nej
Vattenflöde 420 l/h
Vattentemperatur 40°C
Slanglängd 6 m
Medföljande tillbehör Jet munstycke & Roterande munstycke & Sprutmunstycke

Denna högtryckstvätt bäst i test är vårt bästa budgetval. Den är mycket prisvärd och har en uthållighet som kan mätas med högtryckstvättar i en högre prisklass. I vissa fall är den till och med ännu bättre, vad gäller just uthållighet.

Om det är någonting som sticker ut med Lavor Ninja Plus 130 så är det alla medföljande munstycken. Lavor Ninja Plus 130 ger dig möjlighet att ta hand om det mesta från början. Till andra högtryckstvättar behöver man ofta köpa till munstycken separat. Något som ingår i alla andra högtryckstvättar men inte i denna är dock en slangvinda. Det här gör att slangen lätt blir lite trasslig och att förvaringen är något krångligare.

Överlag är Lavor Ninja Plus 130 lätt att använda. Den är också den lättaste högtryckstvätten i den här guiden. Vikten ligger på knappa nio kilo och den är inte särskilt stor i kroppen. Det innebär att Lavor Ninja Plus 130 nästan är hälften så stor som övriga toppval. Det här gör också att den kan fällas relativt lätt och att den inte är smidig att ta över hinder. Samtidigt är det en bra nybörjarhögtryckstvätt om man inte är helt säker på vad man är ute efter men ändå vill ha en högtryckstvätt bäst i test.

Lavor Ninja Plus 130 – plus och minus

Prisvärd
Trasslig slang
Ingen slangvinda
Fälls lätt

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom våra fem toppval vad gäller bästa högtryckstvätt just nu. Alla är högkvalitativa alternativ och vi tror att du kommer att bli nöjd med vilken som. Vissa högtryckstvättar är dock bättre för och på vissa saker:

Uppdaterade Priser

STIHL RE 129 Plus är till exempel det bästa valet för dig som vill ha den optimala kombinationen av kvalitet, kraft och ergonomi. Bekväm och utan att släppa igenom särskilt många vibrationer är detta bästa högtryckstvätt just nu.

Uppdaterade Priser

Nilfisk-ALTO E är ett smidigt alternativ för dig som vill kunna ta fram din högtryckstvätt snabbt för att sedan enkelt kunna stuva undan den i en skrubb någonstans. Detta kraftfulla högtryckstvättsalternativ har en extra lång slang för att underlätta rengöring av större ytor.

Uppdaterade Priser

Kärcher K5 Premium Full Control är ett premiumval med stil. Med många tillhörande munstycken och med enorm kraft kan du vara helt säker på att denna högtryckstvätt bäst i test kommer att göra ren alla ytor du ställer den inför. Tyvärr är detta alternativ inte det smidigaste i guiden och det kan vara lättare att bära runt på själva maskinen än att rulla ut mer slang.

Uppdaterade Priser

Bosch AdvencedAquatak 150 är en liten högtryckstvätt. Den lämpar sig främst för mindre ytor eftersom den inte är lika kraftfull som de andra högtryckstvättarna i den här guiden och eftersom slangen är bra mycket kortare. Bosch AdvancedAquatak 150 är dock ett riktigt bra alternativ för dig som vet med dig att du inte kommer att rengöra större ytor. Särskilt eftersom alla tillbehör har en egen plats på maskinkroppen.

Uppdaterade Priser

Lavor Ninja Plus 130 är vårt bästa budgetval. Den är lättare, har kort slang och ingen slangvinda. Men den är ett riktigt bra nybörjaralternativ och har flera munstycken som du kan alternera mellan. Dessutom har Lavor Ninja Plus 130 den fördelen att den är en uthållig maskin vars prestanda till stor del kan mäta sig med de bästa.

Vi hoppas att du har funnit just din favorit, lycka till!