Grästrimmer bäst i test

Och så var det gräset som envist etsat sig fast runt kantstenen och det höga gräset i kanten av gräsmattan och så slutligen allt ogräs runt flaggstången. Du behöver en grästrimmer. Detta utmärkta trädgårdsverktyg är speciellt anpassat för att ta sig an de partier som gräsklipparen inte tar sig fram till eller rår sig på. Vi har samlat de fyra bästa grästrimmrarna och sammanställt en köpguide som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig att välja rätt maskin för just dig. Häng med!Bästa Grästrimmer 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa grästrimmrarna i år. Alla har presterat väl i grästrimmertest och förtjänar en plats i vår köpguide. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Smarto-valet

Ryobi OLT1832 tar hem priset som grästrimmer bäst i test just nu. Med ett flexibelt trimhuvud och smidig trimteknik tar den sig an de flesta arbeten med bravur. Den fungerar lika bra intill kantsten som runt flaggstången och har den stora fördelen att kunna vinklas i flera led, bland annat 90° åt vardera sida.

Läs mer om denna grästrimmer bäst i test och om våra andra favoriter i köpguiden nedan.

Vad är en grästrimmer?

En grästrimmer är en maskin som kompenserar där gräsklipparen inte kommer åt, exempelvis runt kantsten. Dessutom fungerar grästrimmer utmärkt på riktigt högt gräs, sådant som gräsklipparen inte klarar av att klippa. Men att klippa en hel gräsmatta med en grästrimmer är inte att rekommendera. Glöm därför inte att också kika på våra test för gräsklippare och robotgräsklippare, för större ytor.

Varför du behöver en grästrimmer

En grästrimmer kan ta sig an arbeten som inte en gräsklippare kan. Eftersom den är smidigare och har en mindre arbetsbredd fungerar den utmärkt till att putsa där gräsklipparen inte kom åt. Ytor som en grästrimmer fungerar extra bra för är exempelvis:

  • runt träd
  • runt rabatter
  • vid stengångar
  • intill kantsten
  • runt buskage
  • vid staket
  • runt flaggstången

Trådmatad eller knivar?

Generellt sett kan man säga att det finns två olika trimmertyper att välja mellan: den trådmatade och den med knivar.

En trådmatad grästrimmer använder sig av en nylåntråd som slår av gräset medan grästrimmern med knivar fungerar mer likt en vanlig gräsklippare.

Vilken metod du föredrar beror främst på preferenser, men det finns vissa fördelar med trådmatad grästrimmer. Bland annat blir den trådmatade grästrimmern hyllad för att fungera bättre vid precisionsarbeten än den knivdrivna.

Drivmedel

Det finns tre olika sätt som en grästrimmer kan drivas på:

  • Batteri
  • Bensin
  • Sladd (el)

Den sladdrivna grästrimmern har en tendens att vara bökigare än de andra alternativen. Anledningen är att den inte sällan kör sönder sin egen sladd, vilket naturligtvis orsakar direkta problem. Men det finns också en risk att sladden inte räcker tillräckligt långt.

De flesta experter och testpaneler idag säger att det inte finns någon mening med att ha en sladdriven trimmer. Särskilt inte när det finns så kraftfulla batteridrivna, om det är elen man vill åt. I den här guiden har vi därför valt att endast ta med batteridrivna samt en bensindriven grästrimmer.

Bäst just nu..

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval för grästrimmer bäst i test. Vi börjar med vinnaren, Ryobi OLT1832, och fortsätter därefter tills vi kommer till budgetvalet, Gardena EasyCut Li-18/23R.

Ryobi OLT1832 – All-round som passar alla

Kombinationen lång batteritid och kraftfull trimmning är vad som får Ryobi OLT1832 att hoppa upp till förstaplatsen. Dessutom är den otroligt smidig med sitt vinklade trimmerhuvud.

Specifikationer av Ryobi OLT1832

Kraftkälla Eldriven (batteri)
Cylindervolym/Spänning 18 V
Effekt/Batterityp Li-Ion
Vikt 3.7 kg
Klippteknik Trådmatad
Arbetsbredd 30 cm

Ergonomi

Ryobi OLT1832 är en riktigt bekväm maskin att använda. Bland annat har den ett vrid- och vinklingsbart trimmerhuvud, vilket gör det lättare att komma åt krångliga partier utan att behöva vrida och bända på den egna kroppen.

På tal om bekvämlighet har Ryobi OLT1832 även ett vinklingsbart stödhandtag som gör att du kan anpassa maskinen till perfekt position. Dessutom har den ett mikrotexturerat gummerat handtag, som hjälper dig att alltid ha ett fast och stadigt grepp om maskinen.

Användning

Det vinklingsbara trimmerhuvudet är definitivt Ryobi OLT1832s främsta fördel. Det är vinklingsbart i två led, vilket innebär att det kan vridas 90° i sidled, åt båda hållen, samt vinklas i tre lägen. Att komma åt på krångliga ställen är med andra ord inte längre ett problem.

En trimmer har naturligtvis inte en lika bred klippbredd som exempelvis en gräsklippare, men Ryobi OLT1832 har ändå en förhållandevis bred arbetsbredd på cirka 30 cm. Det är cirka sju centimeter bredare än vårt budgetval, Gardena EasyCut Li-18/23.

Batteri

Till Ryobi OLT1832 ingår inget batteri eftersom Ryobi satsar på att tillverka maskiner som har ett och samma batteri till alla (One+). Därför behöver det köpas separat och kostar mellan 700–800 kronor.

Batteritiden ligger på cirka 25 minuter och tar runt 80 minuter att ladda fullt.

Ryobi OLT1832 – plus och minus

Bekväm
Effektiv
Bra vinklingsbart trimmerhuvud
Snabb uppladdning
Bra drifttid

Batteri ingår ej

STIHL FS 89  – Bensindrivet toppval

När det är kvaliteten som spelar roll är STIHL FS 89 valet som bör övervägas. Denna kraftfulla, högkvalitativa grästrimmer bäst i test kommer inte göra dig besviken, varken vad gäller hållbarhet eller effektivitet.

Specifikationer av STIHL FS 89

Kraftkälla Bensindriven
Cylindervolym/Spänning 28.4 cm3
Effekt/Batterityp 1 300 W
Vikt 5.8 kg
Klippteknik Trådmatad
Arbetsbredd 42 cm

Ergonomi

Någonting som verkligen får STIHL FS 89 att sticka ut från de andra grästrimmrarna är dess anti-vibrationssystem. På så sätt blir användningen mycket lättare och, framför allt, mindre skakig. En grästrimmer som utför hårda jobb blir annars lätt ansträngande att hålla stadig. Denna grästrimmer är dessutom enkel att styra, både som enhet och reglagen.

Det stora styret gör det enkelt att föra maskinen över stora ytor med båda händerna, så att du slipper kämpa med 6 kg i en enda hand. På tal om tyngden är det en av sakerna som vi tycker är negativt med denna grästrimmer bäst i test. Men det är också att förvänta med en bensintrimmer, eftersom de generellt sett väger mer än batteridrivna.

Användning

När det gäller att ta sig an ordentligt svåra partier är en bensindriven grästrimmer svårslagen. Den orkar helt enkelt mycket mer än en eldriven. Svår, kuperad terräng blir ren och fin på ett kick med STIHL FS 89. Dessutom har denna grästrimmer bäst i test en medföljande slyklinga, för extra tuffa jobb i exempelvis vägkanten.

Om det är någonting vi uppskattar så är det att inte behöva stå och dra i ett startsnöre som knyter sig och krånglar. Istället jobbar STIHL FS 89 med knappar. Några tryck på primern, så att förgasaren är fylld med bränsle, och därefter ett ytterligare knapptryck för att få igång maskinen.

Allt STIHL FS 89 rör vid blir trimmat till perfektion, det är åtminstone vår uppfattning. Särskilt beror detta på den nya vinkelväxeln och universalskyddet, som gör att maskinen ligger närmare markytan och jobbar.

Drivmedel

STIHL FS 89 är en bensindriven maskin. Att den är bensindriven gör att du kan hålla på och trimma bra mycket längre än du kan med en eldriven. Och när bensinen är slut fyller du enkelt på med nytt bränsle, istället för att behöva vänta på en hel uppladdning.

Det negativa med detta är naturligtvis miljöpåverkan men samtidigt är det också svårt för eldrivna grästrimmers att komma upp i den bensindrivnas effektivitet. Cylindervolymen i denna grästrimmer ligger på 28,4 cm3.

STIHL FS 89 – plus och minus

Kraftfull
Slyklinga
Anti-vibrationssystem

Tung
Dålig för miljön

Honda HHTE 38 BE – Användarvänlig modell

Om du känner att plånboken tål det är Hond HHTE 38 BE vårt premiumval. Billigare än bensindrivna STIHL FS 89 ligger den ändå i den övre prisklassen för grästrimmer bäst i test.

Specifikationer av Honda HHTE 38 BE

Kraftkälla Eldriven (batteri)
Cylindervolym/Spänning 56 V
Effekt/Batterityp Li-Ion
Vikt 3.04 kg
Klippteknik Trådmatad
Arbetsbredd 38 cm

Ergonomi

Om det är någon grästrimmer du ska välja för dess användarvänlighet så är det ändå denna, Honda HHTE 38 BE. Genom att förena effektivitet med ett skönt grepp blir alla trimningsuppgifter något lättare att ta sig an.

Bland annat har Honda HHTE 38 BE ett långt skaft som gör att du når långt utan att för den delen behöva stå så pass nära att du skadar benen, när exempelvis smågrus sprätter iväg. Experter vittnar om hur denna grästrimmer, trots sitt jämförelsevis stora batteri, ändå är smidig att både hålla i och manövrera och att den känns balanserad i händerna.

Användning

Effektiviteten är ingenting att hymla med, vad gäller denna grästrimmer. Den är riktigt, riktigt bra! Den tar sig an svåra, grästunga partier med lätthet och fungerar särskilt bra på högt gräs. Däremot är den inte alls lika bra på lägre, mer komplicerade gräspartier utan upplevs lätt som för grov för de uppgifterna.

Någonting vi uppskattar är hur enkelt ny tråd matas fram. Du gör det lätt under användning genom att trycka på övre delen av munstycket. Honda HHTE 38 BE är även förhållandevis tystgående och bland de mest tystgående i denna guide.

Batteri

Precis som med vår vinnare, Ryobi OLT1832, behöver man ofta (men inte alltid) köpa batteriet till denna grästrimmer bäst i test separat. Den är kompatibel med batterier på 2Ah och 4Ah.

Honda HHTE 38 BE – plus och minus

Användarvänlig
Skön att hålla i
Lätt att mata ut ny tråd
Bred arbetsbredd

Inte bra för lägre gräs

Den kanske inte ser så dyr ut – och det är den i och för sig inte heller. Detta är vårt bästa budgetval eftersom den kombinerar effektivitet och smidighet med ett överkomligt pris.

Gardena EasyCut Li-18/23R – Budgetvalet

Specifikationer av Gardena EasyCut Li-18/23R

Kraftkälla Eldriven (batteri)
Cylindervolym/Spänning 18 V
Effekt/Batterityp Li-Ion
Vikt 2.4 kg
Klippteknik Knivar
Arbetsbredd 23 cm

Ergonomi

Trots sin nätta vikt på dryga 2 kg upplevs Gardena EasyCut Li-18/23R vara rätt klumpig och stor. Den har också en tendens att verka plastig, men med tanke på att den är vårt budgetval har vi överseende med detta.

Någonting som vi ser som mycket positivt med Gardena EasyCut Li-18/23R är hur den kombinerar en nätt vikt med smidiga funktioner. Bland annat är den riktigt lätt att vinkla så att den kommer åt även krångligare partier.

Användning

Det här är en riktigt användarvänlig grästrimmer bäst i test. Den kommer inte färdigmonterad men monteringen i sig kräver inga verktyg och hela proceduren är över på ett kick. Gardena EasyCut Li-18/23R jobbar nämligen helt och hållet med, så kallade, ”snap-on”-funktioner. Arbetsbredden ligger på cirka 23 centimeter och överlag är Gardena EasyCut Li-18/23R en riktigt effektiv maskin som tar sig an även svårare partier med lätthet.

Slitbara men effektiva är knivarna i denna grästrimmer. Till skillnad från andra grästrimmers använder sig Gardena EasyCut Li-18/23R varken av tråd eller metallknivar. Istället använder den plastknivar för att trimma gräset. De slits visserligen förhållandevis fort (ganska mycket redan under första trimningen) men är både enkla att byta ut och riktigt effektiva.

Dock bör det sägas att knivarna, när de väl är slitna efter cirka tre omgångar, inte fungerar särskilt effektivt utan missar både mindre och större strån.

Batteri

Denna grästrimmer bäst i test har en hejdlöst lång laddtid, vilket är också dess största nackdel. Meningen är att den ska bli fulladdad på cirka 180 minuter men i realiteten laddas den inte full på inte mindre än 258 minuter, vilket alltså är närmare fyra och en halv timme.

Dessutom är drifttiden, trots den långa laddtiden, inte längre än 25 minuter. Med denna grästrimmer behöver du därför verkligen planera när den ska användas, så att den är fulladdad och redo.

Gardena EasyCut Li-18/23R – plus och minus

Effektiv
Användarvänlig

Knivarna slits snabbt
Plastig
Lång uppladdningstid