Gräsklippare bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Att behöva klippa gräset är kanske inte en syssla gemene man ser fram emot – doften av nyklippt gräs, däremot, lockar många näsor. Icke desto mindre ska gräsmattorna klippas, trädgården hållas efter och en gräsklippare är ett nödvändigt bot på en än nödvändigare syssla. Men vilken gräsklippare är bäst? Det beror såklart på vilket behov du har, vilken storlek på gräsmatta du äger, hur terrängen ser ut och huruvida ett miljövänligt alternativ är lockande eller inte. Därför har vi samlat fyra toppval i olika kategorier: en bensindriven, en batteridriven, en eldriven och en handjagare.

Häng med!

De bästa gräsklipparna just nu

Detta är just nu våra toppval när det kommer till bästa gräsklippare i test i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Viking MB448TC – Bensindriven gräsklippare
Bosch Rotak 43 Li – Batteridriven gräsklippare
Flymo Turbo 400 – Eldriven gräsklippare med sladd
Fiskars 113880 – Handdriven gräsklippare

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Bästa gräsklippare överlag är den bensindrivna gräsklipparen från Viking, MB448TC. Den är det kraftfullaste alternativet som klarar av allt från tuff, kuperad terräng till kirskål och hundkäx.

Samtidigt finns det en hel del andra alternativ som är miljövänligare och billigare i drift. Läs vår guide nedan för att kika på våra andra toppval.

Vad skiljer olika gräsklippare åt?

Att välja rätt gräsklippare för just dig kan vara svårt. Därför har vi tagit oss an att försöka förklara vilka typer av gräsklippare finns och vilka prisklasser som gäller.

Fem typer av gräsklippare

I huvudsak kan man dela upp gräsklippare i fem olika kategorier. I den här guiden har vi tagit med den bästa gräsklipparen i fyra av kategorierna. Är du intresserad av robotgräsklippare har vi en hel guide för dessa här.

Bensindriven

Den klassiska gräsklipparen, kanske de flesta tänker, men sanningen är att den mest traditionella gräsklipparen är den som är handdriven. En bensindriven gräsklippare är dock den populäraste varianten på gräsklippare och dominerar de svenska gräsmattorna.

Den bensindrivna gräsklipparen är den kraftfullaste maskinen som klipper gräs idag men är på väg att dö ut till förmån för mer miljövänliga alternativ. Dessutom låter den bensindrivna gräsklipparen mycket, är dyr i drift och är ofta mycket tung.

Eldriven (sladd)

Den sladdförsedda, elektriska gräsklipparen har funnits på marknaden under lång en lång period som konkurrent till den populärare bensindrivna. Och den har en hel del fördelar: den är relativt tyst, är ofta mycket lätt, är bra för miljön (och luftrören) och är ofta billig i drift.

Samtidigt finns det även nackdelar. Den är inte särskilt kraftfull, den kräver ett välplacerat uttag, så att maskinen når överallt, och har en strömsladd som gärna hamnar i vägen. Sladden har också en tendens att fastna runt hinder, såsom buskar och trädgårdsmöbel.

Batteridriven

Ett batteridrivet alternativ till gräsklippare löser problemet med sladden, som den eldrivna gräsklipparen ofta har. Genom att vara helt sladdlös och dessutom ofta riktigt smidig är den batteridrivna gräsklipparen lätt att använda runt hinder och på bökig terräng. Dessutom är den förstås miljövänlig, har en riktigt låg ljudnivå och är billig i drift.

Problemet med den batteridrivna gräsklipparen är ofta att den inte är lika kraftfull som en bensindriven gräsklippare och att den kräver en del förberedelse, såsom laddning av batteriet. Drifttiden är naturligtvis också en begränsande faktor och särskilt i kombination med en lång laddningstid.

Handdriven

Den handdrivna gräsklipparen, populärt kallad ”handjagare”, är den traditionella varianten av gräsklippare som har funnits med sedan 1800-talet. Sedan dess har de blivit smidigare, mer avancerade och riktigt effektiva. Den handdrivna, eller handledda, gräsklipparen är bland de mest lättskötta på marknaden och kräver i princip inget underhåll.

Problemen som den handdrivna gräsklipparen har landar i förarens fysiska förmåga. Tjocka gräspartier kräver kraft och kraften står ju du för. Det blir lätt tungt att klippa en hel gräsmatta med handjagaren.

Tre prisklasser

Man brukar prata om att det finns tre prisklasser i gräsklipparvärlden. Och dessa är:

  • Budget: 0–3000 kr
  • Mellan: 3000–4500 kr
  • Premium: 4500 kr och uppåt

Problemet med att dela upp gräsklippare i dessa tre prisklasser är att vissa typer av gräsklippare naturligt är dyrare än andra. Att jämföra en batteridriven gräsklippare, som är dyr att tillverka, med en klassiskt bensindriven, som är billigare att tillverka, känns därför något missvisande. Prisklasserna som är presenterade kan dock vara en god fingervisning i gräsklippardjungeln.

Gräsklippare bäst i test

Nedan går vi igenom fyra gräsklippare bäst i test. En i varje kategori som presenterats ovan.

Viking MB448TC – Bensindriven gräsklippare

Uppdaterade Priser

Bästa bensindrivna gräsklippare är Viking MB448TC som presterar väl vid varje klippning, som är lättmanövrerad och som är byggd av hög kvalitet. Som bensindriven gräsklippare är Viking MB448TC för många en maskin från en gången era – men kraften och hållbarheten imponerar.

Specifikationer av Viking MB448TC

Kraftkälla Bensindriven
Effekt 2 000 W
Produktvikt 27 kg
Klippteknik Rotorklippare
Klipphöjd min–max 2.5–7.5 cm
Klippbredd 46 cm
Hopfällbart handtag Nej
Uppsamlare (storlek) Ja (55 liter)

Låg maskinvikt

Framför allt är Viking MB448TC en lättmanövrerad maskin. Som bästa bensindrivna gräsklippare är vi imponerade av att den också har en kraftfull framåtdrift. Låg maskinvikt i kombination med framåtdriften gör att Viking MB488TC ger maximal effekt till minimal ansträngning.

Hög kvalitet – med modifikation

Viking MB448TC är en gräsklippare bäst i test av flera anledningar, bland annat för sin höga byggkvalitet. Chassit är byggt av hårdplast istället för stål för att hålla nere vikten och även om det är tåligt och fyller sin funktion är det inte hur hållbart som helst. Exempelvis bör Viking MB448TC inte lämnas ute eller förvaras i direkt solljus eftersom det sliter på plasten och förkortar chassits livstid.

Bra runt krångel

En av Viking MB448TCs främsta fördelar är dess bakhjulsdrift. Detta innebär att maskinen är lättmanövrerad även vid krångligare utrymmen, såsom smala hörn och kuperad terräng, eftersom maskinens framdel med lätthet styrs runt hinder. Det här hjälps naturligtvis av hur nätt Viking MB448TC är. Tyvärr innebär det också att klippbredden är något smal.

Enkla justeringar, tuff motor

Via monohandtaget styrs motor samt klipphöjd med lätthet. Viking MB448TC har endast en hastighet och det finns en viss risk att klämma sig på gashandtaget men maskinen upplevs aldrig gå för fort och den är stark nog att ta sig igenom även tuffa partier med gräs. Viking MB448TC ger alltid ett jämnt och fint klippresultat och är hyllad av testpaneler därav.

Uppsamlaren

En mängdindikator meddelar när uppsamlaren är full. Den är lätt att tömma och sätta fast på maskinen. Uppsamlaren är menad att alltid användas, det finns alltså ingen, så kallad, mulching-funktion som gräsklippare använder sig av när uppsamlare inte sitter på.

Viking MB448TC – plus och minus

Lättmanövrerad
Låg vikt
Bra i kuperad terräng
Lättömd uppsamlare
Kan inte stå i solen
Klämrisk på gashandtaget
Ingen mulching-funktion

Bosch Rotak 43 Li – Batteridriven gräsklippare

Uppdaterade Priser

Den batteridrivna gräsklipparen blir ett mer och mer populärt val bland många villaägare. Som ett miljövänligt alternativ men utan att behöva krångla med en sladd har den batteridrivna gräsklipparen glidit in på marknaden med lätthet. Och idag när problem som kort drifttid och svag motor är ett minne blott är de bättre än någonsin! Om det är batteridrivet du är sugen på är detta bästa gräsklippare för dig.

Specifikationer av Bosch Rotak 43 Li

Kraftkälla Eldriven (batteri)
Effekt 1 800 W
Produktvikt 13.9 kg
Klippteknik Rotorklippare
Klipphöjd min–max 2–7 cm
Klippbredd 43 cm
Hopfällbart handtag Ja
Uppsamlare (storlek) Ja (50 liter)

Kraft och terräng

En kraftfull motor och gräsklippning är kanske inte det första man kopplar samman med en batteridriven gräsklippare, men i det här fallet är det verkligen så. Bosch Rotak 43 Li är en av de kraftfullaste gräsklipparna på marknaden – trots att den är batteridriven. Med lätthet tar den sig igenom vått och torrt gräs och tuffa partier med storvuxna ogräs, såsom kirskål. Eftersom Bosch Rotak 43 Li är batteridriven fungerar den utmärkt runt hinder då ingen sladd fastnar eller är i vägen.

Låg ljudnivå och lång drifttid

Tack vare den batteridrivna motorn är Bosch Rotak 43 Li relativt tystgående. Till maskinen kommer också ett extra batteri så att drifttiden förlängs med minst det dubbla gentemot ett batteri. Dessutom kommer en snabbladdare med.

Storlek och förvaring

Bosch Rotak 43 Li är en stor maskin. Styrarmen är dock fällbar vilket gör förvaringen något lättare. Storleken på denna gräsklippare bäst i test är dock aldrig störande i drift. Tvärtom är Bosch Rotak 43 Li lätt att manövrera runt buskar och hinder. Den här gräsklipparen är så smidig att självdriften ofta känns överflödig.

Klippbredd och storlek på gräsmatta

Utan tvekan är Bosch Rotak 43 Li en stark, kraftfull och samtidigt smidig batteridriven gräsklippare bäst i test. Samtidigt bör man vara medveten om att batteriet, även med det extra batteriet fulladdat, egentligen inte räcker till så mycket mer än en medelstor gräsmatta. Det här beror också delvis på klippbredden som är smal i jämförelse med andra gräsklippare på marknaden.

Bosch Rotak 43 Li – plus och minus

Låg ljudnivå
Kraftfull
Smidig
Bra runt hinder
Smal klippbredd
Inte anpassad för stora gräsmattor

Flymo Turbo 400 – Eldriven gräsklippare med sladd

Uppdaterade Priser

Luftkuddeklipparen, Flymo, har egentligen inte förändrats överhuvudtaget på närmare femtio år. Det vill säga, sedan den först uppfanns av Karl Dahlman på 1960-talet. Flymo Turbo 400 är helt enkelt en förfinad maskin av en redan god idé.

Specifikationer av Flymo Turbo 400

Kraftkälla Eldriven (sladd)
Effekt 1 500 W
Produktvikt 7.8 kg
Klippteknik Ingen uppgift
Klipphöjd min–max 1.5–4.1 cm
Klippbredd 40 cm
Hopfällbart handtag Ja
Uppsamlare (storlek) Nej

Luftkuddar istället för hjul

Flymo Turbo 400 använder sig inte av hjul som andra gräsklippare utan har istället luftkuddar så att den, mer eller mindre, svävar över marken. Luftkuddetekniken, eller svävartekniken, fungerar eftersom rotorbladen bildar en luftström vilket ger Flymo Turbo 400 en stabil luftkudde att arbeta utifrån.

Kuperad terräng

Tack vare sina svävaregenskaper lämpar sig Flymo Turbo 400 speciellt bra i kuperad terräng. Särskilt i områden där hjuldrivna gräsklippare lätt skär fast i gräsmattan passar sig Flymo Turbo 400 utmärkt eftersom den hela tiden håller ett konstant avstånd från marken. Dessutom är den lätt att använda och manövrera runt och över hinder i alla riktningar, tack vare att den saknar hjul.

Långsam

Flymo Turbo 400 kan prisas in i det oändliga. Samtidigt är den inte särskilt snabb att arbeta i tjockt och högt gräs eftersom den inte är den kraftfullaste gräsklipparen i den här guiden eller på marknaden. Om gräset klipps regelbundet fungerar Flymo Turbo 400 som bäst.

Sladdbunden

Som vår bästa eldrivna gräsklippare med sladd har Flymo Turbo 400 en klar nackdel – sladden. Trots all rörelsefrihet begränsas den något av sladden som konstant måste justeras och, framför allt, vara tillräckligt lång. Att Flymo Turbo 400 lätt tar sig runt hinder är visserligen sant men sladden fastnar lätt i desamma.

Förvaring

Bättre än någon annan gräsklippare bäst i test kan Flymo Turbo 400 förvaras med lätthet. Detta eftersom den kan fällas ihop och hängas upp på väggen. Flymo Turbo 400 tar upp otroligt lite förvaringsutrymme.

Flymo Turbo 400 – plus och minus

Luftkuddeklippare
Bra i kuperad terräng
Billig i drift
Lätt att förvara
Sladdbunden
Inte för högre gräs

Fiskars 113880 – Handdriven gräsklippare

Uppdaterade Priser

Utsedd till bästa handdrivna gräsklippare i test är Fiskars 113880 ett riktigt toppfynd. Fiskars 113880 är lätt att skjuta på, tar sig lätt över hinder och är otvivelaktigt miljövänligast. Om du inte visste att du ville ha en handjagare i din ägo kanske denna kan ändra på det?

Specifikationer av Fiskars 113880

Kraftkälla Manuell
Effekt Nej
Produktvikt 23.5 kg
Klippteknik Cylinderklippare
Klipphöjd min–max 2.5–10 cm
Klippbredd 45 cm
Hopfällbart handtag Nej
Uppsamlare (storlek) Nej

Kastar gräset framåt

Fiskars 113880 klipper inte gräset som de flesta av oss är vana vid – genom att lämna en sträng av nyklippt gräs bakom sig. Istället kastar Fiskars 113880 gräset framåt. Det positiva med detta är bland annat att rotorbladen är menade att hålla sig vässade längre och att du slipper få hela fötterna täckta av gräs.

Mekanismen

Till skillnad från andra handdrivna gräsklippare har Fiskars 113880 en kedja som driver hur bladen roterar. Det här ger mer kraft och en mer effektiv klippning. Särskilt eftersom det innebär att bladen inte är direkt beroende av hur hjulen rör sig över gräsmattan och alltså inte kör fast om hjulen gör det, vilket förhindrar onödigt slitage på bladen.

Klipphöjden

På sidan av Fiskars 113880 finns ett handtag som styr klipphöjden. Du kan ställa in höjden från 2,5 till 10 cm. För en handdriven gräsklippare är det ett stort spann att välja mellan.

För den större gräsmattan

Fiskars 113880 har fördelen att den, när man kommit upp i en viss hastighet, med lätthet tar sig över hinder och att den sällan behöver stanna upp för tjockare gräspartier. Problemet är dock att den just måste upp i en viss hastighet och alltså kräver en viss startsträcka. För den mindre gräsmattan kan Fiskars 113880 därför upplevas något seg och styltig medan den på en större gräsmatta briljerar.

Tung

Fiskars 113880 kan upplevas något tung och är en av de tyngre handgräsklipparna på marknaden. Tyngden kan vara en fördel såtillvida att den känns stabil och stadig när den väl fått upp hastigheten. Samtidigt är den såklart en nackdel såtillvida att den inte lyfts runt och förflyttas så lätt i övrigt.

Fiskars 113880 – plus och minus

Hög och låg klipphöjd
Lätt att skjuta fram
Användarvänlig
  Otroligt lättskött
Hackig i lägre hastigheter
Kräver större gräsmatta

Sammanfattning av guiden

En gräsklippare kan vara allt från batteridriven, till handdriven, till bensindriven. Den handdrivna gräsklipparen är oftast lättast att göra ren medan den kan bli tradig att använda på större ytor. De batteri- och eldrivna gräsklippartyperna kräver visserligen en del underhåll och förberedelse men de är snälla mot miljön och klarar ofta av ordentligt bökiga områden. Den bensindrivna gräsklipparen är den populäraste varianten i svenska hem. Den fungerar särskilt väl i tuffa områden med mycket högt gräs där det krävs rejält med kraft.

Har du funnit din favorit? Här kommer vinnarna igen.

Uppdaterade Priser

Först kikade vi på Viking MB448TC som är en bensindriven gräsklippare av rang. Med hög prestanda och kraftfull rotorklipparteknik tar den sig igenom de absolut tuffaste grästyperna på kort tid.

Uppdaterade Priser

Som andra gräsklippare bäst i test presenterade vi Bosch Rotak 43 Li som är en batteridriven gräsklippare. Trots att batteridrivna gräsklippare ofta förknippas med svagare resultat är Bosch Rotak 43 Li här för att bevisa motsatsen. Precis som föregående gräsklippare tar denna maskin sig igenom kirskål likaväl som vanligt gräs.

Uppdaterade Priser

Tredje gräsklippare presenterades som Flymo Turbo 400 och är eldriven med sladd. Sladden kan visserligen kännas något bökig att ha och göra med men Flymo Turbo 400 använder sig av en sällsam luftkuddeteknik som gör att maskinen svävar med konstant avstånd från marken och därför går att röra i alla riktningar – inte bara framåt och bakåt. Detta gör att den är särskilt bra på kuperad och svårframkomlig terräng.

Uppdaterade Priser

Fjärde och sista gräsklippare var den handdrivna Fiskars 113880 som toppar listorna. Något tung och, förstås, helt utan självgående funktion är Fiskars 113880 en imponerande bra gräsklippare som fungerar extra bra på medelstora gräsmattor.

Lycka till!