Test: Sladdlösa dammsugaren Dyson V8 Absolute regerar

Dyson har ansträngt sig till det yttersta för att få dig att glömma att Dyson V8 Absolute är en dammsugare. Dyson V8 Absolute liknar ingenting annat du sett. I synnerhet inte inom kategorin sladdlösa dammsugare, där den alltså hör hemma. Läs vårt test av Dyson V8 Absolute.

Dyson V8 Absolute har bott i min lägenhet under två veckor. Bostaden har aldrig varit så dammfri som under den perioden. Det beror inte på att dammsugaren är så effektiv att den förmår skapa ett permanent dammfritt hem. Åtminstone inledningsvis berodde det i stället på nyhetens behag. Bara att hantera Dyson V8 Absolute skänker nämligen en tillfredsställande känsla av modern effektivitet. Att maskinen dessutom är enkel att använda bidrog också till det flitiga dammsugandet.

Enkelheten är också det som får intresset för dammsugningen att överleva nyhetens behag. För om Dyson V8 Absolute ska sammanfattas i två ord är det dessa: enkel och effektiv.

Det här är Dyson V8

Låt oss presentera: Dyson V8 Absolute. En sladdlös dammsugare från den aningen udda premiumtillverkaren Dyson. Det som slår en först är designen. Till skillnad från andra sladdlösa dammsugare sitter hela maskineriet med batteri, motor och dammbehållare, uppe vid handtaget. Ovansidan är utformad på ett sätt som för tankarna till en bilmotor med åtta grenrör. Det är naturligtvis ingen slump. Dyson kallar till och med dammsugarens motor ”V8-motor”, ett begrepp som vanligen avser en explosionsmotor med åtta cylindrar uppdelade i två bankar. Hela anordningen ser faktiskt mer ut som en leksak än ett hushållsredskap. Vilket inte ska tolkas som ett negativt omdöme. Alla hushållsredskap borde se ut mer som leksaker, eller hur?

De stora skillnaderna finns under skalet

Även om designen är det som tydligast skiljer Dyson V8 Absolute från andra sladdlösa dammsugare är det tekniken under skalet som verkligen får den att stå ut från mängden.

Framtidsdoftande teknik

Motorn ger en dokumenterad sugkraft som är större än hos någon av konkurrenterna. Enligt Dyson bidrar en teknik som kallas radialcykloner till den höga effektiviteten. På papperet ser det ut som fagra löften på gränsen till fula säljtricks. Men såväl andra tester som mina två veckor med maskinen avslöjar att all den förment fantastiska tekniken fungerar ypperligt. Dammsugaren suger damm nästan i klass med en bra, konventionell dammsugare. Läs mer om sugförmågan längre ned.

Hygglig batteritid

Batteriet är knappast en av styrkorna hos Dyson V8. Enligt tillverkaren själv ska det räcka i 40 minuter. Men det gäller bara om du använder ett tillbehör utan motordriven borste och med dammsugaren inställd på låg effekt. Om du utnyttjar dess fulla kapacitet och det mest effektiva golvmunstycket tar kraften slut redan efter knappt tio minuters dammsugning.
På papperet ser den klena batteritiden månne ut som en reell svaghet. Men i praktiken inser du snart att den är alldeles tillräcklig. Dyson V8 Absolute är inte tänkt att användas för storstädning av 200-kvadratmetersvillan. Som jag tolkar maskinen är den tänkt för snabba, enkla insatser i vardagen. Det som möjligen lurar en är att den faktiskt skulle fungera som enda dammsugare även i ett större hushåll om bara uthålligheten var större.

Inga dammsugarpåsar


Som andra sladdlösa dammsugare saknar Dyson V8 Absolute dammsugarpåsar. Dammet samlas istället i en genomskinlig burk strax framför handtaget. Att den är genomskinlig slår en kanske först som ett lekfullt designgrepp, men den praktiska fördelen blir snabbt uppenbar. Du vet alltid exakt hur mycket damm som samlats i burken och när det är dags att tömma den. En markering talar om när maxnivån är uppnådd.
Tömningen är föredömligt enkel. Håll handtaget med botten av burken ovanför sophinken. Dra i det röda handtaget på ovansidan. Burkan öppnas på undersidan och dammet ramlar ner i soporna.

Smarta tillbehör för optimal funktion

Dyson V8 Absolut Pro levereras med fem olika munstycken. Två golvmunstycken, ett för textilier, ett för dammsugning av hyllor och liknande och ett smalt för att komma åt i trånga utrymmen.

De två golvmunstyckena, det för textilier och ett av munstyckena för dammsugning av släta ytor som hyllor är motordrivna. Det sitter alltså en roterande vals eller borste i munstycket, som hjälper till att fånga upp damm och annat.
Det ena golvmunstycket har en slät textilklädd vals och är avsett för hårda golv. Det tar upp såväl mindre dammpartiklar som lite större skräp, exempelvis popcorn.

För mattor använder du det andra golvmunstycket, som har en roterande borste.

För mindre ytor finns ett mindre munstycke med en roterande borste, främst för sådant som stoppade möbler och kuddar.

Väggfäste för snabb åtkomst

Maskinen hängs lämpligen upp i det medföljande väggfästet, där den blir enkel att greppa när nästa dammattack ska slås ner. Så länge den hänger i fästet är den också ansluten till laddaren, vilket gör att du aldrig kan glömma att ladda den.

Dyson V8 Absolute i vardagen

Solljuset smeker hallgolvet och slår en gång för alla fast att det äntligen är vår. Tyvärr avslöjar den också något annat. Dammsugningen som jag utförde i förrgår är ett minne blott, liksom effekten av den. Dammet virvlar när jag ställer ner väskan på golvet.

Fyra steg fram till klädkammardörren, öppnar, sträcker in handen och lyfter ner Dyson V8 Absolut. Strax drar jag dess munstycke över golvet. Munstycket löper lätt och den roterande valsen hjälper till att fånga upp både damm och gruskorn som letat sig in över tröskeln. Det viner och väser men på mindre än en minut har jag tagit fram dammsugaren, dammsugit hallen och hängt tillbaka maskinen. Solljuset som ännu flödar över laminatgolvet bekräftar med kirurgisk precision att dammet åter är utrotat. I vart fall från hallgolvet och för den här gången.

Innan barnen går och lägger sig bestämmer jag mig för att fortsätta korståget mot dammet. Lägenheten är 69 kvadratmeter stor och innehåller de möbler man kan förvänta sig. Jag häktar ner Dyson V8 Absolute, greppar handtaget och trycker in avtryckaren. Det vinande ljudet är förvisso störande för barnen som ännu hänger framför tv:n, men jag är ute på ett synnerligen ädelt uppdrag och tar ingen hänsyn till att de blir störda i sin underhållning.
Ett av skälen till att jag hellre använder Dyson V8 Absolute än min konventionella dammsugare är att den når bättre under soffan, tv-bänken och soffbordet. Det är också avsevärt enklare att navigera runt i rummet med dammsugaren, eftersom jag inte behöver dra runt en klump på golvet och bångla med en ostyrig dammsugarslang.

Dammsugningen går avsevärt snabbare än med min sladdlösa Electrolux av lite bättre modell. Eftersom den inte suger lika effektivt måste munstycket dras i lugna rörelser över golvet för att den ska hinna få i sig allt damm. Dyson V8 Absolut är betydligt kraftigare och hinner göra sitt jobb även när dammsugarföraren är stressad.

Med möbelmunstycket blir soffan dammfri på nolltid.

Soffan får sig en dammsugning av bara farten. Att byta munstycke är extremt enkelt och går på nolltid. Textilmunstycket med en roterande borste ser till att alla chipsrester och fickludd, trådrester och pappersklipp från dotterns pyssel, försvinner ögonblickligen.

Maskinen väger visserligen uppåt tre kg, men det märks inte eftersom du sällan bär hela vikten i din hand. Det enda tillfällena jag knorrade lite över vikten var vid dammsugning av vertikala textilytor, som soffgaveln. Men den typen av användning utgör en synnerligen liten del av den totala tiden du hanterar en dammsugare i hushållet, och absolut inget som sänker det goda intrycket av Dyson V8 Absolute.

Dyson V8 Absolute filtrerar luften med HEPA-filter

I synnerhet allergiker torde uppskatta att Dyson V8 Absolute inte bara suger upp damm effektivt, utan också ser till att luften som lämnar dammsugaren är filtrerad från småpartiklar, allergener, med ett så kallat HEPA-filter. Det är något som många konventionella dammsugare också gör, men få sladdlösa modeller.

Sugförmåga i toppklass

Damm är inget problem för någon sladdlös dammsugare. Så det är egentligen inte rent bokstavligt just dammsugning som är utmanande för sladdlösa dammsugare. Det som skiljer bra från dåliga modeller i fråga om funktion är i stället förmågan att suga upp lite större partiklar. Som grus, popcorn och pappersklipp. Här har min Electrolux Ergorapido uppenbara problem. Den har en irriterande tendens att bara vispa bort popcorn med borsten i munstycket. Grus klarar den hjälpligt, men även här sprätter den gärna iväg ett och annat gruskorn. Pappersklipp klarar den knappt över huvud taget.
Dyson V8 Absolute rycker bara på axlarna och suger i sig popcorn, småsten och pappersklipp utan att blinka. Kort sagt: den beter sig som en dammsugare ska.

Riktigt fint damm, som mjöl på köksgolvet, är en annan situation där många sladdlösa dammsugare går bet. För Dyson V8 Absolute är det inga problem.

Under hela testperioden har jag använt det högre av de två effektlägena hos Dyson V8 Absolute. Främst för att jag ofta suger grus i hallen, chips- och popcornrester i vardagsrummet och resultatet av kockslarv i köket (bitar av lökskal, lökhack, potatisskal och paprikakärnor exempelvis). Givetvis har vi testat förmågan även med den lägre effektinställningen. Det fungerar utmärkt för lättare dammsugning, till stor del tack vare den roterande borsten som samlar in damm och även finare grus. I det låga effektläget blir städningen ljudmässigt betydligt behagligare. Men framför allt räcker batteriet då i upp till 40 minuter.

Slutsats

Dyson V8 Absolute må se gimmickartad ut. Men det råder ingen tvekan om att den lever upp till Dysons höga ambitioner. Sugförmågan är inte riktigt i klass med bra konventionella dammsugare, men nära nog. Det i kombination med den synnerligen enkla hanteringen gör att vi varje dag i veckan väljer Dyson V8 Absolute. Utom söndagar, då vi gärna ägnar hela förmiddagen åt att storstäda vårt chateau och behöver en större uthållighet än vad Dysons batteri ger.

Dyson V8 Absolute
  • Funktion
  • Hantering
  • Batteritid
  • Tillbehör
  • Utseende
4

Slutsats

Ingen annan sladdlös dammsugare är lika kraftfull och lika enkel att hantera. Utöver enkelheten bidrar smarta tillbehör till att göra städningen lite lättare, lite roligare.