Test av Neato D8

Att komma igång med Neato D8 är supersimpelt. Dammsugaren har Wi-Fi för att kunna vara kontaktbar dels i hemmet men också via internet var du än befinner dig. Den har dessutom bluetooth för att snabbt få kontakt med appen och ge en smidig installation.

Du behöver placera ut laddningsstationen med 30cm fritt åt sidorna för att dammsugaren obehindrat ska kunna docka. Ett tips är att sätta dubbelhäftande tejp under stationen då den är ganska lätt och enkelt knuffas iväg annars. Dockningsstationen ansluts till ett vanligt vägguttag.

Neato D8 fångad på bild när den återhämtar sig i sitt bo

Jag har placerat dockningsstationen under mitt mediaskåp bredvid soffan. Här har inte dammsugaren 30cm fritt åt sidorna, men med en no-go zon tillagd i appen hittar den hem utan problem ändå. Hade jag haft en lite högre soffa skulle den inte bara kunna hålla rent där under utan även ha gott om plats för att gömma sig vid sin dockning.

Virtuell vägg gör att Neato D8 hittar hem även om den bor trångt

När du laddat ner appen och följt stegen för att dammsugaren ska få kontakt med ditt WiFi är den redo att städa. Men innan den klarar sig själv behövs högst troligt lite kompromisser göras i ditt hem.

Hur kommer man igång med Neato D8?

För att en robotdammsugare ska kunna städa ordentligt åt dig när du inte ens är hemma behövs en intrimning av roboten. Roboten gör initialt en karta över ditt hem som den sedan navigerar efter. Får den problem på vägen och inte kommer tillbaka till sin laddningsstation sparar den inte kartan och behöver göra om processen nästa gång. Man behöver därmed vara med och se till att allt fungerar innan den blir självgående. Problem den kan stöta på är t.ex:

För höga trösklar

I mitt fall fastnar den på de extra högra trösklarna in till badrum och tvättstuga, vilket kan lösas genom en fasad list på ena sidan. Vill du inte att den ska dammsuga där kan du annars stänga dörren vid uppmappningen och sedan lägga till en No-Go Zon på kartan.

Mattor

Har du allt får långhåriga mattor kan borsten fastna i dem, liksom den kan trassla in sig i för långa mattfransar.

Trånga utrymmen

Trånga passager har Neato D8 inte haft några problem med men däremot har robotdammsugare i allmänhet problem där det är för trångt för att navigera. Ett typexempel är köksbordet, där stolsbenen från många stolar bildar ett svårt område för dammsugning. Beroende på vad du har för stolar/bord kan det vara nödvändigt att lyfta upp stolarna på morgonen när dammsugaren ska gå. Även soffbordet kan behövas dras ut lite är att dammsugaren kommer åt emellan.

Lösa föremål

I alla fall mina barn dräller leksaker, strumpor och annat runt sig. Ofta i någon form av maskopi med katterna vad det verkar. Dessa ting gillar dessvärre inte robotdammsugare, vilket har resulterat i avbrutna städrundor där man får dra ut en strumpa ur borsten eller lyfta bort dammsugaren från en leksak den har klättrat upp på när man kommer hem från jobbet. Så har du liksom jag problem med lösa föremål behövs ett varv av upplockning innan Neato D8 kan utföra städningen.

Teknik och sensorer

D8 använder sig av laser för att navigera, en så kallad LIDAR. Den har koll på hinder och väggar i 360° och kan navigera i totalt mörker. Med hjälp av sina sensorer ritar D8 upp en karta som den sedan systematiskt städar sig igenom. Det betyder att den inte missar några ytor och kan utföra sin städning på snabbast och effektivast möjliga vis. Billigare robotdammsugare åker mest runt som yra höns och vänder först när de stöter emot något. D8 har självklart också en kollisionssensor och använder den för att komma så nära som möjligt fast i begränsad hastighet.

Har du en trappa ner till källaren behöver du inte oroa dig. Dammsugaren är utrustad med en trappsensor som gör att den vänder om den kommer till ett stup.

Städhjälpen som kommer åt

Med sin säregna D-form har Neato gjort det möjligt att montera en stor roterande borste i framkant av robotdammsugaren. De allra flesta konkurrenter har en rund design som endast möjliggör att huvudborsten sitter monterad mot mitten. I många fall resulterar en rund dammsugare i en mindre borste som har svårare att komma åt. Designen med borsten i framkant gör att borsten kommer närmare väggar och andra hinder för att kunna städa på ett bättre sätt. Och är det något som Neato har lyckats med i sin D8 så är det att ge ett bra städresultat.

Filter som förbättrar inomhusmiljön

Även om filtret inte är ett certifierat HEPA-filter lovar Neato att deras högpresterande filter är skapat för att fånga upp partiklar som annars skulle leda till nysningar och klåda. Det ska även ta hand om upp till 99% av allergenerna och dammpartiklar ner till 10 mikron som strömmar genom det.

Smart design och bra byggkvalitet

Själva dammsugaren känns väldigt robust och välbyggd. Det är enkelt att koppla loss dammbehållaren på 0,7l ovanifrån för tömning och genom att ta bort filtret från dammbehållaren tömmer du den lätt i papperskorgen. När du ändå har filtret i handen är det sedan lika bra att knacka/blåsa rent det för att fortsatt ha en effektiv luftrening. Har du ingen kompressor kan en sprayburk med tryckluft damma av filtret på nolltid.

Det är lätt att komma åt dammbehållaren
Ta bort filtret och få en stor öppning för tömning av dammet

När du behöver rengöra huvudborsten och den lilla roterande borsten som sopar in damm från högersidan får du vända maskinen uppochned. I mitt fall behövs det göras ganska ofta då jag har katter (och sambo) vars hår snurrar sig fast i borstarna. Den lilla borsten sitter fast med en magnet, vilket gör det superenkelt att få bort hårtussar som tvinnat sig fast runt axeln. Den stora borsten lösgör man med snäppen. Enklast för rengöring av denna är att låta en sax glida ner i en av skårorna som finns längs med borsten och klippa bort intvinnat hår.

Sidoborste med magnetfäste, enkel att bara lyfta bort
Bred borste som kommer åt nära väggen

Det enda i kontruktionen jag har att anmärka på är att den ibland inte har haft kontakt med dockningsstationen när den har dockat, vilket resulterat i en oladdad dammsugare. Åtgärden är ju enkel, att putta in dammsugaren mot dockningsstationen, men lite störande om man vill att den ska sköta sig helt själv.

Lång batteritid med möjlighet till paus

Batteritiden ligger på 100minuter, vilket borde räcka för även lite större hem. Skulle du vilja köra en lite ordentligare dammsugning med boostläget drar den såklart lite mer batteri, men misströsta inte; om batterikraften håller på att ta slut går dammsugaren tillbaka till laddaren för att ladda sig innan den städar färdigt rundan den håller på med. Med tanke på att robotdammsugare gör sig bäst när de inte syns (dvs städar när man inte är hemma) så spelar det ju faktiskt ingen roll om den tar lite extra tid på sig för att ladda batterierna. Batterier blir ju dessutom sämre med åren, så denna funktion kan spara pengar över åren.

Funktioner

I Neatos app kan du styra och hålla koll på dammsugaren. Du ser en karta över ditt hem och kan lägga till zoner som den inte ska beträda genom att rita zoner direkt på skärmen. Du kan ställa in om den ska köra Eco-läge eller städa ordentligare med Boost-läget, schemalägga städning eller bara starta igång den. Starta igång en städning kan du även göra med Play-knappen direkt på dammsugaren.

Här syns kartan över mitt vardagsrum. De röda rutorna är No-Go zoner som Neato D8 inte passerar

Neato-appen har för tillfället bara möjlighet att ha en karta, vilket ställer till lite problem för mig som har två våningar. Men i appen lovas det att multi-floor är på ingång. En till funktion som jag saknar är möjligheten att dela in kartan i olika rum. Det skulle möjliggöra att städa hallen varje dag utan att dammsugaren skulle behöva ta hela huset. När man tittar på bilderna ’från appen’ i app store ser det ut som att just denna funktion finns, men väl i appen lyser den med sin frånvaro. Jag antar därmed att även rumsindelningen är en funktion som kommer implementeras i framtiden.

Neato D8
  • Konstruktion
  • Städresultat
  • Funktioner
  • Batteritid
3.5

Slutsats

Neato D8 är en effektiv dammsugare med en bra konstruktion. Den är lätt att tömma och rengöra men saknar en del funktioner jag hade önskat fanns så som rumsindelning och multipla kartor för olika våningar.