Robotdammsugare bäst i test

Städning är inte en populär syssla och dammsugning är både en högljudd och hatad del av den. Dessutom får fler och fler mindre och mindre tid till hushållssysslor såsom städning, särskilt vad gäller just dammsugning. När dammråttorna samlas i hörnen, hundhåren ligger i drivor och städlusten tryter kan robotdammsugaren bli din bästa vän. Låt den gå under tiden du är på jobbet eller när du ligger och sover – robotdammsugaren är en självklar del av det smarta hemmet. 

Men vilken ska du välja? Vi har samlat de 5 robotdammsugare bäst i test.



De bästa robotdammsugarna 2022

Här kommer en kort sammanställning av våra toppval av robotdammsugare. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Electrolux Pure i9 Neato D7 iRobot Roomba 980 Dyson 360 Eye Cleanmate S900
Mått 325 x 85 x 325 mm 336 x 100 x 319 mm 350 x 90 x 350 mm 223 x 120 x 223 mm 350 x 85 x 350 mm
Vikt 3.32 kg 3.5 kg 3.94 kg 2.5 kg 3.5 kg
HEPA-filter Nej Nej Ja Nej Ja
Anpassad för husdjur Nej Ja Ja Nej Nej
Mobilapp Ja Ja Ja Ja Nej
Schemaläggning Ja Ja Ja Ja Ja
Trappsensor Ja Ja Ja Ja Ja
Ljudnivå 75 dB 69 dB 67 dB Ingen uppgift 60 dB
Dammbehållare 0.7 liter 0.7 liter 0.6 liter 0.33 liter 0.5 liter
Batteritid (drift) Ingen uppgift 2 h 2 h 0.75 h 1.5 h
Laddningstid 3 h 3 h 3 h 2.3 h 4 h

Vad är en robotdammsugare?

Tanken är lockande. En dammsugare som sköter sig själv, som håller damm- grus- och smulfritt hemma utan att du behöver röra ett finger. Och som gör det när du själv och familjen är på jobbet och i skolan.

Möt robotdammsugaren. Maskinen som tar det tråkiga ur städning och dessutom sparar tid. Ungefär så låter det i reklamen, men hur bra fungerar det? Det korta svaret är att det fungerar hyggligt, i bästa fall. För de flesta är robotdammsugare främst ett komplement till en traditionell dammsugare.

Robotdammsugarens brister

De främsta bristerna visar sig i oförmåga att suga upp grövre smuts som grus, och svårigheter att ta sig runt i ett normalt hem med mattor, trösklar och sladdar. Dessutom klarar den av förklarliga skäl inte att dammsuga ovanpå lister och i svåråtkomliga utrymme längs väggarna. Många modeller väsnas även en hel del.

Men tester av robotdammsugare som görs regelbundet av tidningar och andra visar att robotdammsugare blir allt bättre. I skrivande stund verkar tillverkare som Neato, Irobot och Cleanmate göra de modeller som oftast utses till bäst i test. Men även märken som Electrolux och Dyson ligger bra till. Priserna ligger normalt på mellan 2000 och 10 0000 kronor.

Det är en marknad i ständig utveckling och det gäller att själv veta vad du bör titta efter när det är dags att välja robotdammsugare. Här får du en grundlig genomgång som hjälper dig en bra bit på vägen mot ett lyckat köp. Du lär dig också hur du kan använda robotdammsugaren på för bästa resultat.

Sugeffekt och borstar avgör bästa robotdammsugare

I tidernas begynnelse var robotdammsugare inte mycket mer än maskiner som rullade runt i huset eller lägenheten och rörde upp damm. Städeffekten var minst sagt blygsam. Men med tiden har tillverkarna insett att det inte duger. De flesta modeller som finns på marknaden idag gör ett bra jobb, främst tack vare bättre sugförmåga men också för att de rör sig över golvet på ett mer metodiskt sätt.

En robotdammsugare jobbar i två steg för att få upp dammet och vad som nu ska upp från golvet. I första steget fångar den in dammet med hjälp av roterande borstar som matar det vidare in till själva sugmunstycket. Effektiviteten hos robotdammsugare avgörs alltså inte bara av sugeffekten – som hos traditionella dammsugare – utan också av hur borstarna är utformade och fungerar.

Borstarna är också avgörande för hur nära väggar och hur långt in i hörn robotdammsugaren kan göra rent. Det finns modeller som lämnar en fem centimeter bred, orörd remsa av damm längs väggarna och inte alls når in i hörn. Håll utkik efter robotdammsugare med sidoborstar.

Anpassad för husdjur

Hundhår verkar inte vara några större problem för de flesta robotdammsugare. Åtminstone inte så länge underlaget är ett hårt golv. Hår som sitter fast i mattor är av naturliga skäl svårare att få upp.

I sammanhanget ska det också påpekas att det är en god idé att kontrollera hur enkelt det är att rengöra borstarna hos dammsugaren.

Tyngre skräp däremot, som socker, ris och makaroner, är en utmaning för de flesta modeller. Här är sugeffekten en avgörande faktor.

Det finns modeller som har sensorer för att känna av områden som är särskilt hårt nedsmutsade, eller särskilt dammiga, och därmed behöver lite extra behandling.

10 frågor att ställa sig själv innan köpet

Att välja rätt robotdammsugare är inte alltid så lätt – och särskilt inte när det finns så många på marknaden. Därför har vi listat tio saker som kan vara bra att ha i åtanke.

1. Är dammsugaren HEPA-certifierad?

2. Framkomlighet. Hur bor du och hur bra är robotdammsugaren på att möta det behovet?

4. Hur bra drifttid har robotdammsugaren i relation till hur stort du bor?

5. Hur lång tid tar robotdammsugaren på sig att ladda?

6. Vilken metod för navigering använder sig robotdammsugaren av?

7. Dammbehållare – hur stor är den och hur stor behöver du?

8. Har robotdammsugaren en trappsensor?

9. Hur högljudd är robotdammsugaren?

10. Behöver du en robotdammsugare som är appstyrd?

11. Kan du schemalägga robotdammsugaren?

Så får du bäst resultat med robotdammsugaren

En robotdammsugare fungerar föga överraskande bäst på ett hårt golv, utan hinder. För att få bäst resultat bör du

  1. Plocka upp alla lösa föremål
  2. Ta bort lösa sladdar. Annars kan robotdammsugaren fastna och kanske dra ner en bordslampa.
  3. Ta bort mindre mattor
  4. Dra ut stolar från exempelvis matbordet – eller ännu hellre ställ upp dem på bordet
  5. Undvik att placera möbler på rad – det kan uppfattas som en vägg av robotdammsugare som därmed missar att dammsuga mellan möblerna

Robotdammsugare i test

Nedan listas våra toppval för bästa robotdammsugare just nu. Vi börjar med den vi anser vara bäst och fortsätter sedan nedåt i skalan hela vägen till vårt lyxiga budgetval, Cleanmate S 900.

Electrolux pure i9 – extra självgående och bra i hörn

Specifikationer av Electrolux Pure I9

¬Mått 325 x 85 x 325 mm
Vikt 3.32 kg
HEPA-filter Nej
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 75 dB
Dammbehållare 0.7 liter
Batteritid (drift) Ingen uppgift
Laddningstid 3 h

Pålitlig, smidig och tyst

Electrolux Pure i9 är inte en robotdammsugare i lyxsegmentet. Men för dig som letar efter en pålitlig, något mindre robotdammsugare är denna perfekt! Dessutom är den smidigare och tystare än många andra alternativ på robotdammsugare bäst i test. Hemknappen har vissa problem, då den inte alltid fungerar som den ska. Men överlag har Electrolux Pure i9 inga större problem.

Någonting som uppskattas med Electrolux Pure i9 är att den är mer självgående än många andra robotdammsugare. Det vill säga, den tar sig runt och förbi hinder utan att fastna och alltså utan att du behöver korrigera enheten, så att den hamnar på banan igen. Detta är tack vare dess 3D-kamera som läser av omgivningen för att säkerställa att Pure i9 inte hittar tillbaka till laddningsstationen.

God i hörn och användarvänlig

Den är även bra i hörn, tack vare sina borstar och den smidiga designen. Om du har mycket håriga djur lämnar dock Electrolux Pure i9 en del att önska – särskilt vad gäller mattor där den inte får upp allt hår och all päls.

Den tillhörande appen, Pure i9, är lätt att förstå sig på och enkel att använda för att ställa in robotdammsugaren. Den är uppkopplad mot hemnätverket vilket gör alla funktioner tillgängliga direkt i telefonen. Något vi saknar är att Electrolux Pure i9 inte kompatibel med smarta högtalare, såsom Alexa eller Google Home.

Vad säger andra om Electrolux Pure i9?

Wired 7/10 ”In the end this isn't my top recommendation for a high-end robot vacuum. But if you're looking for a slightly smaller reliable and good-looking robot vacuum the Electrolux Pure i9 makes a very decent contender.”
M3 9/10 ”Användarvänlighet framkomlighet och smart navigation i kombination med bra städresultat hissar upp Pure i9 i den absoluta toppen. Vi gillar appen och möjligheten att kunna styra enheten även när vi inte är hemma. Vore det inte för den saftiga prislappen hade det blivit full pott.”

Electrolux Pure i9 – plus och minus

Effektiv i hörn
Användarvänlig
Funktionell 3D-kamera
Bra app

Inget HEPA-filter
Högljudd

Neato Botvac D7 Connected – borstlös vinnare

Specifikationer av Neato Botvac D7 Connected

Mått 336 x 100 x 319 mm
Vikt 3.5 kg
HEPA-filter Nej
Anpassad för husdjur Ja
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 69 dB
Dammbehållare 0.7 liter
Batteritid (drift) 2 h
Laddningstid 3 h

Prestation i topp

Den är visserligen dyr. Men det höga priset innebär också att den presterar i topp. I alla test som vi har tagit del av får den toppbetyg för effektivitet. Den kommer närmare väggar och andra hinder och den suger upp mer damm och skräp än de flesta andra modeller. I synnerhet excellerar den vid hörn, där den tack vare sin form kommer åt betydligt bättre än konkurrenterna.

Modellnamnet ”Connected” innebär att den går att styra via en app. Det normala läget är givetvis att låta dammsugare själv navigera i rummet, vilket den gör utan anmärkningar. I appen ser du för övrigt på en karta var dammsugaren har varit.

Bra framkomlighet och effektivt sug

Framkomligheten är mycket bra och Neat Botvac Connected klarar till och med att ta sig över rimligt höga trösklar.

Det finns två effektlägen att välja mellan. Det kraftigaste läget är förstås att föredra för optimalt resultat. I det andra läget arbetar den visserligen inte lika effektivt, men med en lägre ljudnivå.

Neato Botvac Connected är rätt val för dig med höga krav på resultatet och en hyggligt stor plånbok. Den är bäst på att få bort damm, den har bra framkomlighet och den klarar att dammsuga stora ytor utan att behöva laddas. Dessutom är den enkel att använda tack vare en genomtänkt app.

Vad säger andra om Neato Botvac D7 Connected?

Cnet 8.6/10 ”The Neato Botvac Connected is better at cleaning floors than any other robot vacuum on the market and it costs less than its app-enabled rival the iRobot Roomba 980.”
Trusted Reviews 4.5/5 ”Powerful flexible cleaning – the Neato Botvac D6 is everything you need from a smart vacuum cleaner.”
Techradar 4.5/5 ”Neato has somehow managed to make a huge leap forward from the Botvac Connected which was already a brilliant robot vacuum cleaner. With the introduction of ‘My FloorPlan’ and ‘no-go Lines’ Neato is offering users an unprecedented level of control over their robot vacuum cleaner.”

Neato Botvac D7 Connected – plus och minus

Design
Högkvalitativ
Fantastiskt effektiv

Dyr
Ingen indikator för när den är full
Inget HEPA-filter

iRobot Roomba 980 – borstlös vinnare

Specifikationer av iRobot

Mått 350 x 90 x 350 mm
Vikt 3.94 kg
HEPA-filter Ja
Anpassad för husdjur Ja
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 67 dB
Dammbehållare 0.6 liter
Batteritid (drift) 2 h
Laddningstid 3 h

Robust design, god navigering

En välbyggd, robust dammsugare som ger bra städresultat. Det är den korta sammanfattningen av iRobot Roomba 980. Den har ett intelligent navigeringssystem som gör att den aldrig missar någon yta i ett rum. Eftersom den lagrar en karta vet den alltid var den är, och om det skulle behövas kan den avbryta ett pass för laddning och sedan återuppta dammsugningen där den slutade.

iRobot Roomba 980 tycks klara kanter hyggligt, men hörn lär förbli dammiga. Till stor del beror detta på den runda formen som gör att den helt enkelt inte når in i hörn.

Supersmart

Liksom Neato Botvac D7 Connected, med flera, hanterar du den här modellen via en app. Där anger du inte bara när den ska köra sina rundor, utan kan också få statistik över antal pass, hur lång tid den har jobbat och hur stor yta den har täckt.

Tack vare funktionen Dirt detect ser iRobot Roomba 980 ställen där det ligger extra mycket damm, skräp eller annat som ska sugas upp, och kör några gånger fram och tillbaka över samma område.

Bra på mattor

Eftersom den här modellen har gummivalsar istället för konventionella borstar är risken liten att den fastnar i mattfransar eller ”långhåriga” mattor. Gummivalsarna har också den fördelen att det inte fastnar hår och liknande som i konventionella borstar, vilket underlättar rengöringen av dammsugaren.

Det höga priset gör att iRobot Roomba 980 inte är ett självklart val. Men du får en högpresterande robotdammsugare med bra framkomlighet, smart navigering och en omfattande app.

Vad säger andra om Irobot Roomba 980?

All of Vacuums Toppval ”Overall the Roomba 980 is an expensive but high-end robot vacuum cleaner that brings app control for easy navigation Wi-Fi connectivity and other advanced features but the price for convenience is much higher than ever.”
Techradar 4.5/5 ”Undeniably pricey the iRobot Roomba 980 is nevertheless a fantastic automated vacuum that packs terrific smart functionality with a number of high tech features.”
Cnet 7.2/10 ”iRobot's Wi-Fi-enabled Roomba 980 is an exciting hunk of next-gen vacuum tech but it didn't wow us during testing.”

Irobot Roomba 980 – plus och minus

Design
Effektivt sug
Bra på mattor
HEPA-filter

Högljudd
Priset


Dyson 360 Eye –

Specifikationer av Dyson 360 Eye

Mått 223 x 120 x 223 mm
Vikt 2.5 kg
HEPA-filter Nej
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå Ingen uppgift
Dammbehållare 0.33 liter
Batteritid (drift) 0.75 h
Laddningstid 2.3 h

Futuristisk design, som är något hög

Du som värdesätter utseende högt borde ta en titt på Dyson 360 Eye. Dess futuristiska design gör att dess blotta närvaro blir ett statement. Jag är modern, jag hänger inte med i utvecklingen – jag leder den.

Om du inte känner igen dig i ovanstående gör du förmodligen bäst i att välja en annan modell. För även om Dyson 360 Eye presterar hyggligt är den inte bäst. Både Irobot Roomba 980 och Neato Botvac Connected ger ett renare resultat. Dessutom är Dyson 360 Eye högre än andra modeller, vilket gör att den inte kommer under låga möbler i lika hög grad.

Borste, app och batteritid

Borsten måste rengöras ofta då hår och liknande lätt fastnar i den, och dammbehållaren är tämligen liten varför även den måste tömmas med täta intervall.

En annan svaghet hos den här modellen är batteritiden. Till skillnad från många andra modeller som håller ut upp till 1,5-2 timmar måste Dyson 360 Eye laddas efter bara 45 minuter.

Appen är snygg, fungerar bra och visar när dammsugaren är klar.
Trots svagheterna kan Dyson 360 Eye alltså vara rätt val. För den utstrålar framtid och hi-tec som ingen annan modell på marknaden. Och den fungerar ju faktiskt hyggligt.

Vad säger andra om Dyson 360 Eye?

Trusted Reviews 4.5/5 ”Smart efficient and powerful – if it were a little shorter it would be perfect.”
Expert Reviews 5/5 ”It might not be cheap but Dyson's 360 Eye robot vacuum cleaner will keep your house clean with minimum effort.”
T3 3/5 ”This is the best robot vacuum cleaner you can buy because its suction power is greater than rivals and it gets around about as well as its rivals.”

Dyson 360 Eye – plus och minus

Fantastisk rengöring
God navigering
Snygg design

För hög för låga möbler
Appen lämnar en del att önska
Drifttid i det kortaste laget

Cleanmate S 900 – budget i toppklass

Specifikationer av Cleanmate S 900

Mått 350 x 85 x 350 mm
Vikt 3.5 kg
HEPA-filter Ja
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Nej
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 60 dB
Dammbehållare 0.5 liter
Batteritid (drift) 1.5 h
Laddningstid 4 h

Våttorkande robotdammsugare

Cleanmate S 900 utmärker sig med en speciell funktion för enklare våttorkning och en metod som sägs döda bakterier. Det sistnämnda sker med hjälp av en uv-lampa som sitter under dammsugaren. Huruvida det fungerar eller inte låter vi vara osagt.

Våttorkningsfunktionen är blygsam men helt okej. Det rör sig alltså inte om någon omfattande golvtvätt, men tekniken innebär att dammsugaren kan ta bort även de allra minsta partiklarna som annars stannar kvar på golvet.

Effektivitetsproblem

Effektiveten är överlag aningen sämre än hos de dyraste modellerna. Delvis beror detta på att Cleanmate S 900 bara har två sidoborstar, ingen huvudborste. Trots det ger den ett resultat som får godkänt av de flesta testare.

Däremot är modellen förmodligen inget för dig som har tjocka mattor hemma, eftersom Cleanmate S 900 har lite problem att ta sig fram på den typen av underlag. Överlag är Cleanmate S 900 inte anpassad för att ta sig runt och över hinder. Och vill du prompt ha en dammsugare som går att sköta via en app får du leta vidare. Den här hanteras med hjälp av en fjärrkontroll.

Prisvärd

Positivt är dock att Cleanmate S 900 känner av trappor automatiskt. Utöver våttorkningsfunktionen är det låga priset något som gör att Cleanmate S 900 står ut från de övriga och är därmed ett utmärkt budgetval.

Vad säger andra om Cleanmate S 900?

M3 6/10 ”Cleanmate S900 är en billig och enkel robotdammsugare som gör jobbet helt okej men som brister i schemaläggningsfunktionen och avsaknaden av uppkoppling begränsar användningsområdet. Maskinen har dessutom lite svårt att forcera hinder som tjocka mattor och lite högre trösklar.”
Bäst-i-test.se 4/5 ”Användarvänlig robotdammsugare för öppna ytor.”

Cleanmate S 900 – plus och minus

Effektiv
Prisvärd
HEPA-filter

Inga extrafunktioner
Ingen app
Plastig
Ingen uppkoppling
Kort batteritid


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom våra fem toppval av robotdammsugare bäst i test. Alldeles klart är att alla robotdammsugare inte är likadana.

Det finns modeller för dig som värdesätter effektivitet men inte bryr dig om priset, som Neato Botvac D7 Connected och Electrolux Pure i9. Och modeller för dig som tycker att utseende och utstrålning är viktigaste – Dyson 360 Eye. Lyckligtvis behöver inte heller du som helst ser en liten prislapp bli utan den moderna städhjälpen, något som Cleanmate S 900 är ett bra exempel på.

Kort sagt finns en robotdammsugare för alla. Vilken du väljer är förstås upp till dig.

Electrolux Pure i9 Neato D7 iRobot Roomba 980 Dyson 360 Eye Cleanmate S900
Mått 325 x 85 x 325 mm 336 x 100 x 319 mm 350 x 90 x 350 mm 223 x 120 x 223 mm 350 x 85 x 350 mm
Vikt 3.32 kg 3.5 kg 3.94 kg 2.5 kg 3.5 kg
HEPA-filter Nej Nej Ja Nej Ja
Anpassad för husdjur Nej Ja Ja Nej Nej
Mobilapp Ja Ja Ja Ja Nej
Schemaläggning Ja Ja Ja Ja Ja
Trappsensor Ja Ja Ja Ja Ja
Ljudnivå 75 dB 69 dB 67 dB Ingen uppgift 60 dB
Dammbehållare 0.7 liter 0.7 liter 0.6 liter 0.33 liter 0.5 liter
Batteritid (drift) Ingen uppgift 2 h 2 h 0.75 h 1.5 h
Laddningstid 3 h 3 h 3 h 2.3 h 4 h