Bästa robotdammsugare 2018

robotdammsugare

Det smarta hemmet växer i popularitet och i nödvändighet. Fler och fler får mindre och mindre tid till hushållssysslor såsom städning, särskilt vad gäller dammsugning. När dammråttorna samlas i hörnen, hundhåren ligger i drivor och städlusten tryter kan robotdammsugaren bli din bästa vän. Robotdammsugaren är en självklar del av det smarta hemmet. Men vilken ska du välja? Vi har samlat de 5 bästa robotdammsugarna 2018.

 

De bästa robotdammsugarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa robotdammsugarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Neato Botvac Connected – Toppeffektiv klättrare
2. Irobot Roomba 980 – Borstlös vinnare
3. Dyson 360 Eye – Lyxliraren
4. Miele Scout RX1 – För en diskret medelväg
5. Cleanmate S 800 – Budget i toppklass

Kort om toppvalet

Toppvalet faller på Neato Robotics BoVac Connected som är hyllad av flera anledningar. Bland annat tar din sig över hinder på ett utmärkt sätt, kan styras via en app och är utan tvekan bäst på att få bort damm.

Uppdaterade priser

Läs mer om denna robotdammsugare och om våra andra toppval nedan.

Vad är en robotdammsugare?

Tanken är lockande. En dammsugare som sköter sig själv, som håller damm- grus- och smulfritt hemma utan att du behöver röra ett finger. Och som gör det när du själv och familjen är på jobbet och i skolan.

Möt robotdammsugaren. Maskinen som tar det tråkiga ur städning och dessutom sparar tid. Ungefär så låter det i reklamen, men hur bra fungerar det? Det korta svaret är att det fungerar hyggligt, i bästa fall. För de flesta är robotdammsugare främst ett komplement till en traditionell dammsugare.

De främsta bristerna visar sig i oförmåga att suga upp grövre smuts som grus, och svårigheter att ta sig runt i ett normalt hem med mattor, trösklar och sladdar. Dessutom klarar den av förklarliga skäl inte att dammsuga ovanpå lister och i svåråtkomliga utrymme längs väggarna.

Men tester av robotdammsugare som görs regelbundet av tidningar och andra visar att robotdammsugare blir allt bättre. I skrivande stund verkar tillverkare som Neato, Irobot och Cleanmate göra de modeller som oftast utses till bäst i test. Men även märken som Hoover och LG ligger bra till. Priserna ligger normalt på mellan 2000 och 10 0000 kronor.

Det är hur som helst en marknad i ständig utveckling och det gäller att själv veta vad du bör titta efter när det är dags att välja robotdammsugare. Här får du en grundlig genomgång som hjälper dig en bra bit på vägen mot ett lyckat köp. Du lär dig också hur du kan använda robotdammsugaren på för bästa resultat.

Sugeffekt och borstar avgör bästa robotdammsugare

I tidernas begynnelse var robotdammsugare inte mycket mer än maskiner som rullade runt i huset eller lägenheten och rörde upp damm. Städeffekten var minst sagt blygsam. Men med tiden har tillverkarna insett att det inte duger. De flesta modeller som finns på marknaden idag gör ett bra jobb, främst tack vare bättre sugförmåga men också för att de rör sig över golvet på ett mer metodiskt sätt.

En robotdammsugare jobbar i två steg för att få upp dammet och vad som nu ska upp från golvet. I första steget fångar den in dammet med hjälp av roterande borstar som matar det vidare in till själva sugmunstycket. Effektiviteten hos robotdammsugare avgörs alltså inte bara av sugeffekten – som hos traditionella dammsugare – utan också av hur borstarna är utformade och fungerar.

Borstarna är också avgörande för hur nära väggar och hur långt in i hörn robotdammsugaren kan göra rent. Det finns modeller som lämnar en fem centimeter bred, orörd remsa av damm längs väggarna och inte alls når in i hörn. Håll utkik efter robotdammsugare med sidoborstar.

Hundhår verkar inte vara några större problem för de flesta robotdammsugare. Åtminstone inte så länge underlaget är ett hårt golv. Hår som sitter fast i mattor är av naturliga skäl svårare att få upp.

I sammanhanget ska det också påpekas att det är en god idé att kontrollera hur enkelt det är att rengöra borstarna hos dammsugaren.

Tyngre skräp däremot, som socker, ris och makaroner, är en utmaning för de flesta modeller. Här är sugeffekten en avgörande faktor.

Det finns modeller som har sensorer för att känna av områden som är särskilt hårt nedsmutsade, eller särskilt dammiga, och därmed behöver lite extra behandling.

10 Saker att tänka på innan och vid köpet

Att välja rätt robotdammsugare är inte alltid så lätt – och särskilt inte när det finns så många på marknaden. Därför har vi listat tio saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Är dammsugaren HEPA-certifierad?

De flesta robotdammsugare har liksom traditionella modeller så kallade HEPA-filter för att filtrera bort allergener, damm och mycket små partiklar, som annars kan spridas i rummet när dammsugaren används. En del modeller är också HEPA-certifierade, vilket innebär att dammsugarens chassi är särskilt tätt och inte släpper ut partiklar genom springor i höljet och liknande. Du som är särskilt noga med att minimera mängden allergener hemma väljer lämpligen en sådan modell.

Framkomlighet

En annan väsentlig funktion är förstås själva framdrivningen. Klarar robotdammsugaren trösklar? Klarar den ens mattkanter? Jo, det finns robotdammsugare som har problem med just mattkanter. Inte för att de är för höga utan snarare för att borstarna gör att de fastnar i dem.

Lösa sladdar på golvet är också en utmaning för många robotdammsugare. Utöver att de kan fastna är risken också överhängande att den drar ned exempelvis en lampa i golvet.

Det är förstås svårt att få en fullständig uppfattning om en robotdammsugares förmåga att ta sig över allehanda, vardagliga hinder när du står i affären eller surfar runt bland nätbutiker. Men du kan få en hygglig fingervisning genom att titta på hjulen – större hjul klarar hinder bättre än små. Men det är som sagt fler faktorer, som borstarnas utformning och funktion, som till sist avgör framkomligheten.

Robotdammsugarens storlek är en annan aspekt att bedöma. En effektiv robotdammsugare tenderar att vara av det större slaget eftersom en stor motor suger bättre än en liten och ett stort batteri räcker längre en ett litet. Men storleken blir också en nackdel eftersom den begränsar robotdammsugarens framkomlighet under möbler. Om du väljer en för hög dammsugare kanske du ändå får gå och handjaga dammet under exempelvis soffan.

Även bredden hos robotdammsugaren kan förstås påverka framkomligheten, exempelvis mellan stolsben.

Batterikapacitet

De flesta modeller har batterier som räcker mellan en och strax över två timmar per laddning. Om du har ett stort hus kan batterikapaciteten vara begränsande, men i de flesta fall räcker en laddning för att robotdammsugaren ska hinna slutföra sitt städuppdrag.

Laddning

I tidernas begynnelse var robotdammsugare inte så självständiga som robotbegreppet antyder. Ägaren var i många fall tvungen att se till att ladda apparaten när batteriet var slut. Det vill säga lyfta robotdammsugaren till ett uttag, ansluta en sladd och sen frigöra den från sladden när laddningen var klar.

Sådana maskiner finns fortfarande, men ett tämligen solitt köptips är att välja en modell som själv vet när det är dags att ladda upp sig och då tar sig till en laddstation. När den är klar återvänder den till sitt uppdrag. Här är det dock befogat med ett varningens finger i luften: det är inte säkert att robotdammsugaren hittar tillbaka till sin laddstation från andra rum än det där stationen står.

För de flesta modeller tar det mellan 2 och 3 timmar att ladda ett tomt batteri.

Navigering

Robotdammsugare använder i princip en av två metoder för att navigera sig fram genom rummen. Den första, äldsta varianten, innebär att den faktiskt inte navigerar alls utan helt slumpmässigt rör sig över golvet. Det fungerar nog bra i teorin, men aningen sämre i praktiken. Exempelvis kan den fastna i en loop om den stöter på en kombination av hinder som bords- eller stolsben. Dessutom är metoden generellt sett mindre effektiv eftersom den kommer att röra sig flera gånger över samma områden.

Den andra metoden innebär att robotdammsugaren skannar av rummet med hjälp av en kamera och lägger upp en rutt som den följer sedan. På så sätt vet den alltså var den är, var den varit och vart den ska.

Tekniken för att undvika hinder bygger på ultraljud, laserljus och kameror i olika kombinationer.

Om du bor i ett flervåningshus är det en god idé att titta efter en robotdammsugare med en så kallad trappsensor, som gör att den själv upptäcker när golvet upphör – där trappan tar vid – och stannar och vänder.

Dammbehållare

Dammet som en robotdammsugare tar upp samlas i en behållare. Storleken hos dessa varierar och i somliga fall kan de vara besvärande små, med följden att du måste tömma den ofta och med ökad risk för att den blir full under pågående uppdrag – när du kanske inte är hemma och kan tömma den omgående.

Robotdammsugare har också som vanliga dammsugare filter. De måste bytas med jämna mellanrum. Kolla pris när du jämför modeller. Om du skakar av filtret efter varje användning kan du förlänga livslängden avsevärt.

Virtuella vägar

Om du har hemliga utrymmen som du inte vill att någon, inte ens robotdammsugare, ska få tillträde till har de flesta modeller tillbehör som gör att du kan skapa avgränsningar, så kallade virtuella väggar. De kan förstås också användas om det rör sig om rum där det helt enkelt inte är lämpligt för en robotdammsugare att ta sig fram – som barnens legofyllda golv eller kanske ett rum med en tröskel som robotdammsugaren bara klarar att ta sig över åt ena hållet.

Ljudnivå

Även om du kanske hoppas kunna låta robotdammsugaren jobba när ingen är hemma kan ljudnivån vara en avgörande faktor. Somliga väsnas rätt mycket och med tanke på att robotdammsugare behöver avsevärt längre tid på sig än om du dammsuger med din traditionella maskin kan just ljudnivån bli högst påtaglig.

Uppkoppling

Många robotdammsugare går att koppla upp mot nätet så att det går att styra dem även när du inte är hemma. Det här är en funktion som finns främst i lite dyrare modeller. Och funktionen och nyttan kanske kan ifrågasättas. Fast det är nog inte så dumt den där dagen när du sitter på kontoret och spontanplanerar en middag på kvällen och inser att du inte dammsugit på en vecka. Några appklick senare och saken är biff.

Att styra robotdammsugaren via en app är inte heller så dumt även om du är hemma eftersom du slipper böja rygg för att knappa på dammsugarens manöverpanel.

Schemaläggning

En av grundtankarna med en robotdammsugare är ju att den ska jobba när du eller någon annan inte är hemma, så att du kan njuta av lyxen att alltid komma hem till ett nystädat – nå, nydammsuget – hem. Därför är schemaläggning en väsentlig funktion. Då kan du ställa in dammsugaren så att den städar vissa dagar i veckan, mellan vissa tider.

Så får du bäst resultat med robotdammsugaren

En robotdammsugare fungerar föga överraskande bäst på ett hårt golv, utan hinder. För att få bäst resultat bör du

 1. Plocka upp alla lösa föremål
 2. Ta bort lösa sladdar. Annars kan robotdammsugaren fastna och kanske dra ner en bordslampa.
 3. Ta bort mindre mattor
 4. Dra ut stolar från exempelvis matbordet – eller ännu hellre ställ upp dem på bordet
 5. Undvik att placera möbler på rad – det kan uppfattas som en vägg av robotdammsugare som därmed missar att dammsuga mellan möblerna

Så hittade vi de bästa robotdammsugarna 2018

Modellerna som vi tar upp nedan har vunnit tester och fått goda omdömen av användare. Vi har läst både svenska och utländska tester och kommentarer. När vi har valt ut våra toppval har följande frågor fått stå i centrum:

 • Sugeffekt?
 • Hur nära väggar når robotdammsugaren?
 • Hur hög är den – går den in under soffan?
 • Hur bred är den – kommer den åt mellan stolsben?
 • Hur mycket låter den?
 • Kan den ladda sig själv?
 • Hur tar den sig över trösklar?
 • Hur klarar den lösa sladdar?
 • Fastnar den lätt på mattkanter?
 • Hur stor dammbehållare har den?
 • Vad kostar filter som behöver bytas?
 • Hur lätt att rengöra borstar och maskinen i övrigt?
 • Har den trappsensor?
 • Går det att schemalägga dammsugningen?
 • Går den att styra via en app och/eller över nätet?

Dessa frågor är även sådana som vi rekommenderar att du som konsument funderar över. Vilka är dina behov? Matcha sedan det med våra toppval nedan.

Robotdammsugare bäst i test 2018

Nedan listas våra toppval för bästa robotdammsugare 2018. Vi börjar med den vi anser vara bäst och fortsätter sedan nedåt i skalan hela vägen till vårt lyxiga budgetval, Cleanmate S 800.

Neato Botvac Connected

Specifikationer av Neato Botvac Connected

Mått 335 x 100 x 321 mm
Vikt 4.1 kg
HEPA-filter Ja
Anpassad för husdjur Ja
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 66 dB
Dammbehållare 0.7 liter
Batteritid (drift) 2 h
Laddningstid 3 h

Den är visserligen dyr. Men det höga priset innebär också att den presterar i topp. I alla test som vi har tagit del av får den toppbetyg för effektivitet. Den kommer närmare väggar och andra hinder och den suger upp mer damm och skräp än de flesta andra modeller. I synnerhet excellerar den vid hörn, där den tack vare sin form kommer åt betydligt bättre än konkurrenterna.

Modellnamnet ”Connected” innebär att den går att styra via en app. Det normala läget är givetvis att låta dammsugare själv navigera i rummet, vilket den gör utan anmärkningar. I appen ser du för övrigt på en karta var dammsugaren har varit.

Framkomligheten är mycket bra och Neat Botvac Connected klarar till och med att ta sig över rimligt höga trösklar.

Det finns två effektlägen att välja mellan. Det kraftigaste läget är förstås att föredra för optimalt resultat. I det andra läget arbetar den visserligen inte lika effektivt, men med en lägre ljudnivå.

Neato Botvac Connected är rätt val för dig med höga krav på resultatet och en hyggligt stor plånbok. Den är bäst på att få bort damm, den har bra framkomlighet och den klarar att dammsuga stora ytor utan att behöva laddas. Dessutom är den enkel att använda tack vare en genomtänkt app.

Uppdaterade priser

 

iRobot Roomba 980

Specifikationer av iRobot

Mått 350 x 90 x 350 mm
Vikt 3.94 kg
HEPA-filter Ja
Anpassad för husdjur Ja
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 67 dB
Dammbehållare 0.6 liter
Batteritid (drift) 2 h
Laddningstid 3 h

En välbyggd, robust dammsugare som ger bra städresultat. Det är den korta sammanfattningen av iRobot Roomba 980. Den har ett intelligent navigeringssystem som gör att den aldrig missar någon yta i ett rum. Eftersom den lagrar en karta vet den alltid var den är, och om det skulle behövas kan den avbryta ett pass för laddning och sedan återuppta dammsugningen där den slutade.

iRobot Roomba 980 tycks klara kanter hyggligt, men hörn lär förbli dammiga. Till stor del beror detta på den runda formen som gör att den helt enkelt inte når in i hörn.

Liksom Neato Botvac Connected hanterar du den här modellen via en app. Där anger du inte bara när den ska köra sina rundor, utan kan också få statistik över antal pass, hur lång tid den har jobbat och hur stor yta den har täckt.

Tack vare funktionen Dirt detect ser iRobot Roomba 980 ställen där det ligger extra mycket damm, skräp eller annat som ska sugas upp, och kör några gånger fram och tillbaka över samma område.

Eftersom den här modellen har gummivalsar istället för konventionella borstar är risken liten att den fastnar i mattfransar eller ”långhåriga” mattor. Gummivalsarna har också den fördelen att det inte fastnar hår och liknande som i konventionella borstar, vilket underlättar rengöringen av dammsugaren.

Det höga priset gör att iRobot Roomba 980 inte är ett självklart val. Men du får en högpresterande robotdammsugare med bra framkomlighet, smart navigering och en omfattande app.

Uppdaterade priser

 

Dyson 360 Eye

Specifikationer av Dyson 360 Eye

Mått 223 x 120 x 223 mm
Vikt 2.5 kg
HEPA-filter Nej
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Ja
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå Ingen uppgift
Dammbehållare 0.33 liter
Batteritid (drift) 0.75 h
Laddningstid 2.3 h

Du som värdesätter utseende högt borde ta en titt på Dyson 360 Eye. Dess futuristiska design gör att dess blotta närvaro blir ett statement. Jag är modern, jag hänger inte med i utvecklingen – jag leder den.

Om du inte känner igen dig i ovanstående gör du förmodligen bäst i att välja en annan modell. För även om Dyson 360 Eye presterar hyggligt är den inte bäst. Både Irobot Roomba 980 och Neato Botvac Connected ger ett renare resultat. Dessutom är Dyson 360 Eye högre än andra modeller, vilket gör att den inte kommer under låga möbler i lika hög grad.

Borsten måste rengöras ofta då hår och liknande lätt fastnar i den, och dammbehållaren är tämligen liten varför även den måste tömmas med täta intervall.

En annan svaghet hos den här modellen är batteritiden. Till skillnad från många andra modeller som håller ut upp till 1,5-2 timmar måste Dyson 360 Eye laddas efter bara 45 minuter.

Appen är snygg, fungerar bra och visar när dammsugaren är klar.
Trots svagheterna kan Dyson 360 Eye alltså vara rätt val. För den utstrålar framtid och hi-tec som ingen annan modell på marknaden. Och den fungerar ju faktiskt hyggligt.

Uppdaterade priser

 

Miele Scout RX1

Specifikationer av Miele Scout RX1

Mått 350 x 89 x 350 mm
Vikt 2.9
HEPA-filter Nej
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Nej
Schemaläggning Ja
Trappsensor Ja
Ljudnivå 69 dB
Dammbehållare 0.6 liter
Batteritid (drift) 2 h
Laddningstid 2 h

Stortillverkaren Miele har sedan länge haft ett rykte om sig att konstruera högkvalitativa, långlivade produkter. Miele Scout RX1 är inget undantag. Till skillnad från det dyra rykte som cirkulerar kring Miele är dock denna robotdammsugare bäst i test förvånansvärt billig och levererar mer dammsugare än vad priset utger.

Tack vare sin låga höjd tar sig Miele Scout RX1 enkelt under även låga möbler. Maxhöjden ligger inte på mer än knappt 9 cm. Dessutom är inte Miele Scout RX1särskilt stor överlag då diametern inte sträcker sig längre än 35 cm – bra för hemmet med små ytor och mindre skrymslen.

Batterilängden är ännu en sak som har hyllats med Miele Scout RX1. Det starka Lithium-ion-batteriet är av riktigt hög kvalitet och har, generellt sett, längre livstid. Denna robotdammsugare bäst i tet kan därför köra i upp till två timmar utan paus, eller uppladdning. Två timmars aktiv dammsugning kan jämföras med cirka 150 m². Dessutom har Miele Scout RX1

Två saker som sticker ut med Miele Scout RX1 är hur snabb och tyst den är. Med en ljudnivå på så lite som 60 dB är en högljudd robotdammsugare ingenting du behöver oroa dig för med Miele Scout RX1. Dessutom har Miele installerat en särskilt bra sensor som får robotdammsugaren att känna igen och undvika möbler.

Uppdaterade Priser

 

Cleanmate S 800

Specifikationer av Cleanmate S 800

Mått 340 x 85 x 340 mm
Vikt 3 kg
HEPA-filter Ja
Anpassad för husdjur Nej
Mobilapp Nej
Schemaläggning Nej
Trappsensor Ja
Ljudnivå 60 dB
Dammbehållare 0.5 liter
Batteritid (drift) 1.5 h
Laddningstid 5 h

Cleanmate S 800 utmärker sig med en speciell funktion för enklare våttorkning och en metod som sägs döda bakterier. Det sistnämnda sker med hjälp av en uv-lampa som sitter under dammsugaren. Huruvida det fungerar eller inte låter vi vara osagt.

Våttorkningsfunktionen innebär att du fäster en mikroduk och fyller lite vatten i en behållare. Det rör sig alltså inte om någon omfattande golvtvätt, men tekniken innebär att dammsugaren kan ta bort även de allra minsta partiklarna som annars stannar kvar på golvet.

Effektiveten är överlag aningen sämre än hos de dyraste modellerna. Delvis beror detta på att Cleanmate S 800 bara har två sidoborstar, ingen huvudborste. Trots det ger den ett resultat som får godkänt av de flesta testare. Använder du våttorkningsfunktionen blir resultatet däremot mycket bra.

Däremot är modellen förmodligen inget för dig som har tjocka mattor hemma, eftersom Cleanmate S 800 har lite problem att ta sig fram på den typen av underlag. Och vill du prompt ha en dammsugare som går att sköta via en app får du leta vidare. Den här hanteras med hjälp av en fjärrkontroll.

Utöver våttorkningsfunktionen är det låga priset något som gör att Cleanmate S800 står ut från de övriga och är därmed ett utmärkt budgetval.

Uppdaterade priser

 

Sammanfattning

Vi har nu gått igenom våra fem toppval av robotdammsugare bäst i test 2018. Alldeles klart är att alla robotdammsugare inte är likadana.

Det finns modeller för dig som värdesätter effektivitet men inte bryr dig om priset, som Neato Botvac Connected. Och modeller för dig som tycker att utseende och utstrålning är viktigaste – Dyson 360 Eye. Lyckligtvis behöver inte heller du som helst ser en liten prislapp bli utan den moderna städhjälpen, något som Cleanmate S800 är ett bra exempel på.

Kort sagt finns en robotdammsugare för alla. Vilken du väljer är förstås upp till dig. Och här kommer alla våra toppval igen:

Uppdaterade priser

Uppdaterade priser

Uppdaterade priser

Uppdaterade priser

Uppdaterade priser