Knappar som lossnar, sömmar som släpper och hål i grenen på byxorna. Irriterande, men enkelt att åtgärda om man har en symaskin. Oavsett om man vill lösa små vardagsproblem eller bara älskar att sy som hobby så behövs en bra symaskin. Men att finna rätt kan vara en komplicerad uppgift, särskilt då det finns ens stor mängd plastiga och inte särskilt välfungerande symaskiner på marknaden idag. I denna guide presenteras fyra riktig bra symaskiner för alla behov. Vinnaren av denna symaskin bäst i test-guide blev den mångsidiga och hållbara Bernina 330. Fortsätt läsa köpguiden för att få mer information om den och tre andra symaskiner.
[wp_ad_camp_4]
Bästa symaskin 2022
Dessa är just nu våra toppval när det kommer till symaskiner. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.
[icon name=”angle-right”] Bernina B325 – Symaskin bäst i test
[icon name=”angle-right”] Husqvarna Viking Emerald 118 – Bästa symaskin för nybörjaren
[icon name=”angle-right”] Singer Heavy Duty 4423 – Bästa symaskin för tyngre textilier
[icon name=”angle-right”] Pfaff Coverlock 3.0 – Bästa symaskin av overlock-typ
Vad är en symaskin bäst i test?
För att finna produkter att inkludera i denna symaskin bäst i test-guide har vi under sökandet av bästa symaskin sett till ett antal kriterier, inspirerade av experter och erfarna syproffs. Dessa kriterier är framförallt:
- Hållbarhet. En bra symaskin ska inte gå sönder i första taget och de plastiga maskinerna utan inre metallram går direkt bort. Helst ska maskinen vara enkel att ta isär för enkel rengöring.
- Användarvänlig. Det ska inte ta en halv livstid att lära sig maskinens alla funktioner och den ska vara enkel att använda både vad gäller att träda tråd och rengöring. Vi ser helst att maskinen därtill har friarm, låg ljudnivå, bra ergonomi och god arbetsyta.
- Antal sömmar. Som minst vill vi att den ska ha de 6 grundsömmarna, och de ska göras snyggt, helst kunna anpassas.
- Snygga sömmar. Sömmarna ska vara högkvalitativa och stämma överens med den längd och bredd du själv valt.
6 grundläggande sömmar
Som minst bör en symaskin ha dessa sex sömmar:
- Raksöm.
- Sicksack.
- Tresteg Sicksack.
- Trestegs elastisk.
- Elastisk Söm.
- Fogsöm.
Vilka typer av symaskiner finns det?
Av symaskiner finns det många. När man talar om ”vanliga” symaskiner finns det allt från mekaniska till datoriserade. De mekaniska maskinerna ställs in manuellt. De datoriserade kan man välja söm via en display där man även kan styra inställningarna bl.a. gällande pressfot och längden på sömmar.
Sedan finns även overlocksymaskiner och broderimaskiner, men dessa används till specifika syften och kan inte ersätta en ”vanlig” symaskin. Broderimaskiner används som namnet antyder för att brodera. Overlocksymaskiner är något mer mångsidiga och används bland annat för att skapa sömmar som passar väl då man syr kläder.
Att tänka på inför köpet
För att finna den symaskin som passar dig finns det mycket att ha i åtanke vid köpet. Utöver ovan nämnda, vilken sorts maskin du vill ha och de givna med vikt, funktioner och budget så är den huvudsakliga frågan att ställa sig: Vad ska maskinen användas till? Vill man kunna sy i tjocka tyger, fästa knappar, tillverka kläder eller endast sy när det behövs?
Se över vilka behov du har när det kommer till en symaskin. Kommer du att använda den ofta så kan det vara en god idé att lägga en större summa pengar, är du nybörjare som endast vill sy lite då och då så kan vår rekommendation för nybörjaren passa bra.
Spelar priset verkligen så stor roll?
Ja och nej. Det finns lite billigare symaskiner som är helt ok och dyra symaskiner som inte är särskilt bra, att det exempelvis är mycket plast men många onödiga funktioner som drar upp priset. En kvalitativ symaskin kan kosta dig några tusen, och det måste den få vara värd. Oavsett hur lite erfarenhet man har av en symaskin så kommer man så småningom att lära sig att sy och då vilja ha en bättre, mer funktionell, symaskin.
En lägre summa pengar innebär alldeles för ofta att man får en plastig, ohållbar maskin som syr sömmar som lämnar mer att önska.
Symaskiner i test
Vare sig du gillar att sy eller helt enkelt behöver sy på grund av att laga olika saker och ting så behöver du en bra symaskin. Här nedan presenteras fyra riktigt bra symaskiner för olika behov.
Bernina B325 – Symaskin bäst i test
Bernina är en välkänd och väletablerad tillverkare av symaskiner. De har länge skapat högkvalitativa och genomtänkta symaskiner som levererar högt resultat oavsett aktivitet. Denna symaskin bäst i test har en bra kombination av prisvärdhet, funktioner och högsta kvalitet.
Specifikationer Bernina B325
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 49 x 37.6 x 43 cm
Vikt, 8 kg
Antal sömmar (max), 40
Max styngbredd, 5.5 mm
Max Stynglängd, 5 mm
Syhastighet, 900 stygn/minut
Typ av sömmar, Dekorsömmar; Elastiska sömmar; Nyttosömmar
Typ av symaskin, Datoriserad
Övrigt, Automatisk knapphålsfunktion; Halvautomatisk nålträdare; Ljus LED-belysning; Permanent minnesfunktion; 9 nålpositioner; Start-/stoppknapp; Hastighetsreglage; Nålstopp uppe/nere; Direktvalsknappar; CB spolkapsel; Mjukhuv
[/table]
Användarvänlig
Att använda och förstå denna symaskin är oerhört enkelt. Den har tydliga genvägsknappar och funktioner som går snabbt att lära sig och ställa in. På skärmen ser man tydligt vilka inställningar man valt. Långtidsminnet med 30 minnesplatser ställs enkelt in via de tydliga knappar.
Även nålträdningen sker enkelt med en halvautomatisk nålträdare som gör att det går snabbt och smidigt. Även knapphålsfunktionen är automatisk hos Bernina B325, man väljer helt enkelt in önskad längd och börjar sy på knapparna.
Enkelt att få rätt söm
Att få till sömmarna är enkelt med vårt toppval. Utöver ovan nämnda egenskaper har den bland annat nio nålpositioner, 16 cm syutrymme och en stor mängd sömmar.
Något vi gillar särskilt mycket med denna symaskin är det bländningsfria, ljusa LED-ljuset så att man tydligt ser alla sömmar och slipper känna frustration när man syr små, tunna sömmar. Det är nu enkelt att se exakt vad som sker på sybordet.
Helhetsintrycket
Bernina B325 är en riktig kvalitetsmaskin. Den är mångsidig, hållbar och oerhört enkel att använda. Dessutom är den robust byggt och riktigt andas kvalitet. Det är en investering som man inte kommer att ångra.
Bernina B325 – plus och minus
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Mycket högkvalitativ och stabil
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Användarvänlig
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Bra arbetsyta och ljus LED-lampa
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Många användbara funktioner
[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Passar absolut bäst för nybörjare
Husqvarna Viking Emerald 118 – Bästa symaskin för nybörjaren
Visst kan det vara lockande att som nybörjare köpa en symaskin under tusenlappen, men detta vill vi starkt avråda från då den kommer att gå sönder snabbt, vara mycket plastig och avskräcka den nyaste av syintresserade från att utveckla denna ljuvliga hobby. Husqvarna Viking Emerald 118 är en hyllad och mycket säker symaskin som har alla de förmågor man kan önska av en maskin i denna prisklass, och den är värd varje krona.
Specifikationer Husqvarna Viking Emerald 118
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 55 x 40 x 34 cm (med paket)
Vikt, 9 kg
Antal sömmar (max), 18 st
Max styngbredd, 5 mm
Max Stynglängd, 4 mm
Syhastighet, 816 stygn/minut
Typ av sömmar, Dekorsömmar; Elastiska Sömmar; Nyttosömmar
Typ av symaskin, Mekanisk
Övrigt, A- o B-fot; Fållsömsfot; kantsömsfot; Dragkedjefot; Kanpphålsfot; Knapphålsfot gör helautomatiska knapphål; Nålbrev med 5 st sorterade nålar; Sprättare; Borste; Tillbehörssats med spolar; Skruvmejsel; Nålstoppläge; Sänkta matartänder; Sömtabell; Inbyggd nålpåträdare; hastighetsreglering
[/table]
Håller flera år
Denna modell är en riktig storsäljare från Husqvarna och gillas av såväl användare som experter för sin robusta konstruktion med metallram och de många möjligheter som finns med maskinen. Den har allt det man som hobby eller hemma kan behöva av en symaskin. Den är både driftsäker och har fantastiska förmågor.
Smidig
En anledning till att denna är bästa symaskin för nybörjaren är då den är så väldigt enkel att använda och förstå. Man kan vara helt ny inför att sy och ändå snabbt lära sig hur denna fungerar. Extra poäng får den för att den är så tyst.
Att det är så enkelt att reglera pressarfotstrycket, stynglängden och spola undertråden under syning gör att vi gillar den än mer. Dessutom har den en mycket bra balans mellan över- och undertråd. Än enklare blir det för nybörjaren tack vare smidig sömtabell och inbyggd nålträdare.
Kraftfull och ger fina sömmar
Denna maskin ger fina sömmar av bra längd och de ger full nålstyrka. Sömnadshastigheten kan enkelt ställas in och man kan välja när och om man vill att nålen ska stanna i tyget. Maskinen kommer dessutom själv att rekommendera lämpliga inställningar.
Helhetsintrycket
Husqvarna Viking Emerald 118 är oerhört mycket symaskin för pengarna. Den är robust byggd, har de flesta funktioner man kan behöva i vardagen och är dessutom oerhört enkel att använda. Vi och många andra tror att den är perfekt för nybörjaren som vill ha en maskin som höjer intresset, inte sänker det.
Husqvarna Viking Emerald 118 – plus och minus
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Enkel att förstå även för nybörjaren
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Prisvärd
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Robust
[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Inte den mest avancerade symaskinen på marknaden
Singer Heavy Duty 4423 – Bästa symaskin för tyngre textilier
Jeans, gardiner och canvastyg kan vara svårt för en vanlig symaskin att hantera. Singer Hevy Duty 4423 har fått bra betyg av såväl användare som experter. Den kan även användas till lättare tyg. Det viktiga är att anpassa nålen efter tyget, då syr den effektivt igenom de flesta tyger, oavsett tjocklek.
Specifikationer Singer Heavy Duty 4423
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, Ca. 64 x 16 x 30 cm
Vikt, 8 kg
Antal sömmar (max), 23
Max styngbredd, 6 mm
Max Stynglängd, 4 mm
Syhastighet, 1 100 stygn/min
Typ av sömmar, Dekorsömmare; Elastiska sömmar; Nyttosömmar
Typ av symaskin, Mekanisk
Övrigt, Universalpressarfot; Blixtlåspressarfot; Knapphåls; Knappisömnadspressfot; Liten trådbricka; Sprättare; Extra högt pressarfotslyft; Justerbar stynglängd och bredd; Friarm
[/table]
Stadig och hållbar
Denna symaskin från Singer är stabil och hållbar, tillverkat i ett starkt material och har en garanti på 2 år. Den har en inre metallram som gör att nålen hålls stabil och att maskinen inte viker sig för tunga tyger. Vi har valt denna maskin då den ändå har ett rimligt pris och inte kräver en hel månadslön för att inhandlas. Dessutom är Singer ett välkänd och väletablerat märke som erkänt gör hållbara maskiner. Och med en vikt på runt 8 kilo står den stadigt på arbetsytan.
Snabb och kraftfull
Singer Heavy Duty har en kraftfull motor som gör det möjligt till snabba stygn oavsett vilken sorts tyg man syr i. Den kan sy med 1,100 styng i minuten, och för att vara en maskin i denna prisklass är det ett mycket bra betyg, det är överlag en av de mest fördelaktiga delarna med denna maskin, att den är så prisvärd.
Användarvänlig
Trots sina många inställningar, möjligheter och förmågor så är den mycket enkel att använda och förstå. Den har ett par vred för där sömmar utan problem kan ställas in. Med 23 sömmar finns inte en överdriven mängd alternativ, men fler behövs egentligen inte för denna sorts maskin, det är fullt tillräckligt för att sy i de flesta grövre tyger. De är dessutom mycket enkla att ställa in och växla mellan.
Singer Heavy Duty 4423 – plus och minus
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Mycket prisvärd
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Kan sy i flera olika sorters tyger
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Syr väldigt snabbt
[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Planerar man att sy i exempelvis flera lager segelduk så finns det mer kraftfulla maskiner, men de är riktigt dyra
Pfaff Coverlock 3.0 – Bästa symaskin av overlock-typ
Om man är intresserad av att sy kläder i olika former och vill ha ett riktigt proffsresultat så är det ett klokt val att köpa en Overlockmaskin som ett komplement till sin symaskin. Pfaff Coverlock 3.0 ger riktigt fina sömmar och är enkel att använda. Extra pluspoäng får den för sin stora arbetsyta och fina design.
Specifikationer Pfaff Coverlock 3.0
[table colalign=”left|left” th=”0″]
Mått, 59 x 46 x 42 cm
Vikt, 13.6 kg
Antal sömmar (max), 23
Max styngbredd, –
Max Stynglängd, –
Syhastighet, 1 100 stygn/min;
Typ av sömmar, Nyttosömmar; Dekorsömmar; Elastiska sömmar
Typ av symaskin, Elektronisk
Övrigt, 5 trådar; Automatisk spänning; Förlängningsbord; Förenklad trådning; Extra hög pressarfot; Täcksöm
[/table]
Kan sy flera olika sömmar
Denna maskin från Pfaff är inte bara en overlock den är även en coverlock. Det gör att den kan sy så kallade täcksömmar, mycket praktiskt för den som vill sy kläder och behöver möjligheten att exempelvis göra fållsömmar. En coverlock gör att det går smidigare och snabbare att sy i en del tyger och en del sömmar. Den kan dessutom sy i stickade tyger, broderier och andra känsliga textilier.
23 sömmar kanske inte låter som särskilt mycket, men man måste ha i åtanke att detta inte kan ersätta en symaskin utan ska fungera som ett komplement. För att vara en symaskin av denna sort är 23 fullt tillräckligt för de absolut flesta.
Många praktiska funktioner
Pfaffs maskin har en stor sömnadsyta och en bra täcksöm med 5 trådar. Man kan välja mellan 5, 4, 3 och 2 trådar. Dessutom kan trådspänningen frigöras vilket förenklar om man vill dra i trådarna när pressfoten inte är nere, perfekt för att sy kläder med andra ord. När man valt önskad söm ställs trådspänningen in automatiskt. Man kan smidigt byta mellan olika sömmar utan problem, bland annat kan man byta från overlock till coverlock utan att byta styngplåt och pressarfot.
Helhetsintrycket
Pfaff har länge tillverkat högkvalitativa symaskiner och denna coverlockmaskin är inget undantag. Den är smidig att använda och erbjuder många valmöjligheter. Dessutom blir sömmarna mycket snygga och maskinen syr korrekt efter ens egna inställningar.
Pfaff Coverlock 3.0 – plus och minus
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Snabb och smidig
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Ger fina och korrekta sömmar
[icon name=”plus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Robust
[icon name=”minus-circle” class=”” unprefixed_class=””] Dyr
Sammanfattning av guiden
Ovan har fyra fantastisk bra symaskiner presenterats. Först ut var vinnaren Bernina B325, en högkvalitativ, effektiv och mångsidig maskin som passar i de flesta hem. För den som är helt ny vad gäller att sy rekommenderar vi Husqvarna Viking Emerald 118, en storfavorit för många tack vare dess användarvänlighet och hållbarhet.
Vill man kunna sy i sådant som segeldukar, tjockt jeanstyg och tunga gardiner så är Singer Heavy Duty 4423 ett mycket bra val. Den har hög syhastighet, många anpassningsmöjligheter och mycket robust. Är det kläder och dylikt som man är intresserad av att sy och vill ha ett komplement till sin symaskin så rekommenderar vi Pfaff Coverlock 3.0 ett bra alternativ som får jobbet gjort enkelt och smidig.
Bästa på Pricerunner just nu