Handdammsugare bäst i test

Med en handdammsugare bäst i test slipper du sladdar och slangar. Städningen blir enklare, roligare och går snabbare. Men blir den lika bra som med en konventionell dammsugare? Läs vår guide och läs om vilka handdammsugare som är bäst i test.

Bästa handdammsugare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa handdammsugarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Philips SpeedPro Max – ren testvinnare
2. Electrolux Pure F9 – kraftfull och mångsidig
3. Bosch Readyy’y BBH22042 – budget i toppklass
4. Electrolux EUP8GREEN – superkraft med rabatt
5. Dyson V15 – bäst i test

Vad är en handdammsugare?

En batteridriven handdammsugare har flera fördelar jämfört med en golvdammsugare. Och åtminstone två nackdelar.

Fördelarna är enkelhet och flexibilitet. Den klassiska golvdammsugaren är alltid redo och om du placerar den i ett hörn i köket är den nära till hands när behov uppstår. Batteridriften gör förstås att du slipper hålla reda på någon sladd vägguttag. Eftersom så att säga hela dammsugaren sitter i själva skaftet behöver du inte heller krångla med den separata ”lådan” på golvet som har en tendens att krascha in i dörrkarmar och såväl stolsben som smalben.

En annan egenskap som förmodligen uppfattas som en fördel är att handdammsugaren saknar dammsugarpåsar. Istället samlas dammet och de övriga partiklar som sugs upp, i en behållare som du tömmer i soporna.

De flesta handdammsugare går dessutom att använda dels som golvdammsugare, dels som bordsdammsugare. I det senare fallet tas helt enkelt själva dammsugardelen loss ur skaftet.

Trots fördelarna är även den bästa handdammsugaren i princip alltid att betrakta som komplement till de klumpigare golvmodellerna. Det främsta skälen till det är den lägre sugeffekten och att allt-i-ett-konstruktionen gör dem svåra att använda för att dammsuga i trånga utrymmen, som bakom en soffa eller under en möbel.

Så skiljer sig bäst i test-handdammsugare från andra

Det finns handdammsugare för under tusenlappen upp till närmare 10 000 kronor. Här gäller i tämligen hög grad att du får vad du betalar för. En riktigt billig handdammsugare är förmodligen riktigt dålig. Ett klent batteri och en klen motor ger låg sugeffekt, vilket i sin tur gör att du måste köra flera gånger över golvet för att få upp åtminstone det värsta. Och en klen dammsugare kommer förmodligen inte alls att suga upp lite större partiklar, som riskorn, flingor och annat som lätt hamnar på köksgolvet.

Batteriet är avgörande

En annan påtaglig skillnad har med batteriet att göra och visar sig i dammsugarens uthållighet och hur lång tid som krävs för laddning av detsamma. Även om du inte har tänkt att dammsuga hela bostaden med handdammsugaren är det förstås praktiskt om du kan använda den vid upprepade tillfällen under en och samma eftermiddag och kväll. Om batteriet inte klarar att hålla liv i dammsugaren längre än en kvart är risken stor att du ändå får dra fram golvdammsugaren i väntan på att handdammsugaren ska ladda klart.

Allergiker – håll utkik efter HEPA-filter

Filter är ett annat område där olika modeller skiljer sig åt. De flesta golvdammsugare filtrerar bort små partiklar, allergener, med hjälp av ett filter. Ofta är det av HEPA-typ. Hos handdammsugare är den här typen av filtrering tämligen ovanlig och finns aldrig i billigare modeller. Det spelar kanske inte så stor roll om du bara ska använda dammsugaren för att suga upp mjöl, ris eller annat som råkat hamna på fel ställe. Men om du tänker utnyttja dammsugaren för mer omfattande städning kan filterfrågan vara värd att beakta. I synnerhet om du eller någon i familjen har allergiska besvär.

Andra skillnader har att göra med hanteringen. En del modeller levereras med ett ställ som gör att dammsugaren kan förvaras lättillgängligt och samtidigt ser till att den alltid är laddad och redo att användas.

Annorlunda hantering ställer högre krav

Eftersom en handdammsugare väger cirka tre kg används den på ett lite annorlunda sätt än många golvdammsugare. Istället för att lyfta golvmunstycket då och då behöver du kunna nå alla ytor genom att bara rulla det över golvet. Därför är handdammsugare ofta konstruerade så att du styr munstycket genom att vrida på skaftet. Det fungerar förvisso på ungefär samma sätt som hos de flesta golvdammsugare, men när det gäller handdammsugare är det särskilt viktigt att detta fungerar bra.

Vad kan jag använda en handdammsugare till?

Somliga använder sin handdammsugare istället för en golvdammsugare. Men med tanke på bristerna hos de flesta modeller kan du förmodligen inte kasta ut den gamla trotjänaren i städskåpet. Den är trots allt mer effektiv, i synnerhet om du har mattor och stoppade möbler. Där kommer en handdammsugare snabbt till korta.

Håller vardagen ren

Men för daglig dammsugning, för att hålla gruset i hallen stånget och för den grova köksstädningen efter middagsbestyren kan en handdammsugare vara enastående. Även om resultatet kanske inte blir 100-procentigt blir det tillräckligt bra. Och ställt i relation till ansträngningen överträffar det ofta resultatet från golvdammsugaren, i synnerhet för de mindre städinsatserna.

Eftersom många modeller också går att använda som bordsdammsugare är de ytterst lämpliga för att ta bort smulor från frukostbordet, jord och torra krukväxtblad från blombänken och chipssmulor ur fredagssoffan.

Hur väljer jag rätt handdammsugare?

För att kunna välja rätt handdammsugare behöver du veta hur du kommer att använda den. Eller i vart fall hur du skulle vilja använda den. Är det främst en bordsdammsugare du är ute efter, välj en sådan. De är billigare än de kombinerade golv- och bordsdammsugarna och tar mindre plats – men är inte lika effektiva.

Om du bara behöver en dammsugare för att ta hand om olyckorna i köket kan du förmodligen välja en billigare modell. Men risken är stor att du kommer att bli besviken, eftersom de billigare modellerna ofta är klena och inte alltid klarar att suga upp större partiklar som riskorn, flingor och annat ”köksbös”.

Då krävs bästa handdammsugaren

Du som från början har bestämt dig för att hitta en handdammsugare som delvis kan ersätta din golvdammsugare har förmodligen det lättaste valet. Du behöver en kraftfull modell och kommer aldrig att bli nöjd med en lågprismodell. Skillnaderna i resultat och hantering är så stora att den tusenlapp – eller möjligen de tusenlappar – som du behöver lägga till för att få en kraftigare handdammsugare är i det fallet aldrig pengar i sjön.

Om du har allergiska besvär och är ute efter en dammsugare för mer omfattande användning borde du även titta efter en modell som filtrerar bort små partiklar, ett så kallat HEPA-filter. Det här är något som de flesta golvdammsugare har, men som bara finns hos de lite dyrare handdammsugarna bäst i test.

Bästa just nu..

Efter en grundlig genomgång av svenska och utländska tester har vi valt ut de modeller som utnämnts till bäst i test, eller nära nog. Vi har utöver dessa tester sett till användares omdömen om de olika produkterna, allt för att finna de bästa modellerna på marknaden just nu.

Dyson V15 Detect Absolute

Dyson V15 – testets solklara vinnare


Om du bara nöjer dig med det bästa är Dyson V15 det självklara valet. Denna modell utklassar alla andra i fråga om såväl effektivitet som smart design. Det är en väl värd investering för den som vill ha en högpresterande handdammsugare som rengör effektivt och harmånga smidiga funktioner.

Något som gör att Dyson V15 står ut är sugförmågan tack vare sin kraftfulla motor. Den klarar till och med att dammsuga mattor, något som de flesta handdammsugare är rätt dåliga på. I test har det visats att den nästan är lika effektiv som många konventionella dammsugare.

High Toeque-munstycket ger ordentligt med sug, nästan dubbelt så kraftfullt sug som hos flera konkurrenter. Munstyckets styva nylonborst och antistatiska kolfibertrådar rengör på djupet och fångar upp även den mest ingrodda smutsen. Dessutom har munstycket smidiga finesser. Den har exempelvis en sensor som känner av motstånd och anpassar motorkraft efter underlag.

Till skillnad från många av sina konkurrenter har Dyson V15 Absolute ett HEPA-filter som fångar upp 99,97% av alla partiklar, vilket ger en bättre luftkvalitet i hemmet. Många användare och testare uppskattar även att ljudnivån är lägre än hos många av konkurrenterna.

Det råder ingen tvekan om att Dyson V15 Absolut är bäst i klassen, och att den vunnit flera tester är inte förvånande. Den imponerar med sin kraftiga sugförmåga, effektiva filter och den höga smidigheten. Priset må vara högt, men det är även kvaliteten.


Philips SpeedPro Max

En dammsugare bäst i test med bra sugförmåga, snygg design och som är enkel att använda, så går det att sammanfatta testares och användares omdömen om Philips SpeedPro Max. Den har utöver att vinna flera test även vunnit det prestigefyllda reddot award 2019 för sin genomtänka design. SpeedPro Max är en dammsugare som kombinerar smart design med kraftfull rengöring, en solklar vinnare för de flesta hem.

Specifikationer Philips SpeedPro Max

Både golv- och bordsdammsugare? Ja
Batteri Li-Ion 25.2 V
Batteritid Upp till 65 min
Laddningstid 5 h
Laddställ Ja
Hepa-filter el motsv. Trestegsfilter som renar upp till 99% (tvättbart ”Triple Action”)
Övrigt 5års motorgaranti; Extra munstycke medföljer; LED-belysning vid huvudmunstycket; 3 hastigheter; Digital display som visar hastighet/batteri/filterstatus m.m

Philips SpeedPro Max är en kraftfull sak. Batteriet kan hålla igång maskinen i mer än en timme, vilket är oerhört bra jämfört med svagare konkurrenter, dessutom utan längre uppladdningstid än normalt.

Batteriet och utformningen av munstycket är bidragande faktorer till det kraftfulla suget. Att den dessutom har ett luftflöde på 1 000 liter i minuten och ett effektivt filter gör att man kan räkna med ren luft i sitt hem.

Något som vi, och många andra, gillar med SpeedPro Max är dess mångsidighet. Att byta munstycke är väldigt enkelt och man kommer utan problem åt även under möbler, LED-lamporna gör dessutom att man ser varje dammkorn. Förlängningsröret kan tas bort och den kan då användas som handdammsugare.

Philips SpeedPro Max riktigt andas kvalitet och effektivitet. Den rengör hemmets alla ytor problemfritt, är enkel att rengöra och tömma, skön att hantera och kommer till ett pris som måste anses rimligt sett till vad man faktiskt får.


Electrolux Pure F9

Electrolux Pure F9 är en kraftfull, ergonomisk och mångsidig dammsugare som utan problem suger upp såväl fint damm som större partiklar. Den omnämns ofta som en av marknadens bästa handdammsugare då den klår flera konkurrenter med sin smidighet och styrka. Det är en mångsidig handdammsugare som kan städa de flesta ytor i hemmet utan större ansträngning.

Specifikationer Electrolux Pure F9

Både golv- och bordsdammsugare?Ja
Batteri 36 V Li-Ion
Batteritid Upp till 60 min
Laddningstid 6 h
Laddställ Ja
Hepa-filter el motsv. Tvättbart progressivt filter (ett för mikrodamm)
Övrigt Lysdiod lyser när laddning behövs; Enkel rengöring; Självstående; Utdragbar slang och flexibelt huvud; 3-i-1 munstycke; Lampor längst huvudet; Tre hastigheter och autoläge

Modellen får goda omdömen bland annat för sin smidiga hantering. En del användare har påpekat att den med sina cirka 4 kilo känns något tung, medan andra menar att det är något som får den att kännas mer robust och att man snabbt vänjer sig vid tyngden. Det tack vare den smidiga styrningen, det bekväma handtaget, teleskopröret och dammsugarens låga tyngdpunkt.

Litiumbatterierna ger maskinen god uthållighet och fin batteritid. Den ger som bäst upp till en timmes dammsugning. Med fullt ös håller den cirka 20 minuter, vilket är riktigt bra och fullt tillräckligt tack vare den goda sugkraften och de olika skaften som ytterligare effektiviserar dammsugningen.

Pure F9 laddas med fördel i den laddstation som medföljer dammsugaren. Den snygga designen i kombination med att den kan stå stadigt var som helst gör den enkel att förvara, menar flera användare.

Något vi gillar lite extra med denna handdammsugare bäst i test är dess mångsidighet. Den kommer nämligen med ett 3-i-1 munstycke och flera funktioner som gör det möjligt att inte bara dammsuga golv utan även hyllor, gardiner och bord.

Electrolux Pure F9 är en stilig, effektiv och bekväm handdammsugare. Priset kan tyckas något högt, men det är en väl värd investering då den briljerar med sin mångsidighet och effektivitet.


Bosch Readyy’yBBH22042


Bosch Readyy’y BBH22042 är inget ess, ingen klart lysande stjärna på dammsugarhimlen. Det är kort och gott en kompetent handdammsugare till ett attraktivt pris, även om den inte fått bäst i test av någon.

Bosch Readyy’y BBH22042

Både golv- och bordsdammsugare? ja
Batteri 20.4V
Batteritid 44 min
Laddningstid 16 tim
Laddställ nej
Hepa-filter el motsv. nej
Övrigt utbytbart batteri

Kalla det ett budgetval om du vill. Men resultatet är bättre än vad det epitet skulle påskina. Dammsugaren gör vad den ska, om än inte med samma kraftfulla beslutsamhet som sina dyrare konkurrenter. Den har en hygglig batteritid på upp till drygt 40 minuter. Tyvärr tar den lång tid att ladda, räkna med ett dygn innan ett tomt batteri åter är fulladdat.

Bosch Readyy’y BBH22042 har inget laddställ men kan stå för sig själv på golvet. Laddsladden får du alltså ansluta separat för att du inte ska råka ut för en urladdad dammsugare nästa gång du behöver använda den. Trots sina brister är detta en modell som får goda omdömen av såväl testare som användare, främst tack vare sin åtminstone hyggliga sugförmåga.


Electrolux EUP8GREEN


Kanske lockas du av prestandan och kraften hos dyra handdammsugare, men inte priset. Då är Electrolux EUP8GREEN ett bra val, den är en bra kompromiss mellan pris och prestanda. Det är en lätt, smidig och kraftfull handdammsugare med flera uppskattade funktioner som förenkla städningen.

Specifikationer Electrolux EUP8GREEN

Både golv- och bordsdammsugare Ja
Batteri 32.4 V Li-ion
Batteritid Upp till 75 min
Laddningstid 5 h
Laddställ Ja
Hepa-filter el motsv. Cyklonavskiljning
Övrigt Lysdiod som lyser när laddning behövs; Enkel rengöring; Lysen längst huvudet

Användare är särskilt nöjda med den goda sugförmågan som kommer av de kraftfulla litiumbatterierna, som dessutom har lång livslängd.

Liksom den dyrare Pure F9 är EUP8GREEN försedd med lampor längst fram på golvmunstycket, vilket underlättar när du dammsuger på mörka ställen, såsom under soffan. Lamporna säkerställer att du får helt rent då man enkelt kan se även de minsta dammkornen.

Något som denna modell berömts för är hur bekväm den är att använda. Kombinationen av den lätta vikten, det Electrolux kallar ”180° EasySteer” och det aerodynamiskt utformande munstycket gör att denna dammsugare är enkel och bekväm att använda för alla, oavsett kroppskomposition.

Att tömma och rengöra dammsugaren är även det enkelt och sker med ett enkelt tryck på pedalen.

Överlag får EUP8GREEN omdömen som ligger nära bäst i test-klass för sin goda förmåga att göra sitt jobb: suga golv rena utan större ansträngning.


Sammanfattning av testet

Det finns en handdammsugare bäst i test för alla. Om förväntningarna är rätt ställda. I princip ingen modell kan helt ersätta en konventionell golvdammsugare, även om Dyson V15 kommer mycket nära. Den som inte är beredd att betala dess höga pris gör klokt i att titta på Electrolux Pure F9, eller dess något klenare syskon EUP8GREEN. Budgetsökaren landar med fördel på Bosch Readyy’y BBH22042 och den känslige väljer Philips SpeedPro Max, som har ett effektivt filter.