Handdammsugare bäst i test

Med en handdammsugare bäst i test slipper du sladdar och slangar. Städningen blir enklare, roligare och går snabbare. Men blir den lika bra som med en konventionell dammsugare? Läs vår guide och läs om vilka handdammsugare som är bäst i test.

De bästa handdammsugarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa handdammsugarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

1. Philips PowerPro Duo FC6172 – ren testvinnare
2. Electrolux Ultrapower ZB5022 – kraftfull och uthållig
3. Bosch Readyy’y BBH22042 – budget i toppklass
4. Electrolux Ultrapower ZB5020 – superkraft med rabatt
5. Dyson V8 Absolute – klassledaren

Vad är en handdammsugare?

En batteridriven handdammsugare har flera fördelar jämfört med en golvdammsugare. Och åtminstone två nackdelar.

Fördelarna är enkelhet och flexibilitet. Den klassiska golvdammsugaren är alltid redo och om du placerar den i ett hörn i köket är den nära till hands när behov uppstår. Batteridriften gör förstås att du slipper hålla reda på någon sladd vägguttag. Eftersom så att säga hela dammsugaren sitter i själva skaftet behöver du inte heller krångla med den separata ”lådan” på golvet som har en tendens att krascha in i dörrkarmar och såväl stolsben som smalben.

En annan egenskap som förmodligen uppfattas som en fördel är att handdammsugaren saknar dammsugarpåsar. Istället samlas dammet och de övriga partiklar som sugs upp, i en behållare som du tömmer i soporna.

De flesta handdammsugare går dessutom att använda dels som golvdammsugare, dels som bordsdammsugare. I det senare fallet tas helt enkelt själva dammsugardelen loss ur skaftet.

Trots fördelarna är även den bästa handdammsugaren i princip alltid att betrakta som komplement till de klumpigare golvmodellerna. Det främsta skälen till det är den lägre sugeffekten och att allt-i-ett-konstruktionen gör dem svåra att använda för att dammsuga i trånga utrymmen, som bakom en soffa eller under en möbel.

 

Så skiljer sig bäst i test-handdammsugare från andra

Det finns handdammsugare för under tusenlappen upp till närmare 10 000 kronor. Här gäller i tämligen hög grad att du får vad du betalar för. En riktigt billig handdammsugare är förmodligen riktigt dålig. Ett klent batteri och en klen motor ger låg sugeffekt, vilket i sin tur gör att du måste köra flera gånger över golvet för att få upp åtminstone det värsta. Och en klen dammsugare kommer förmodligen inte alls att suga upp lite större partiklar, som riskorn, flingor och annat som lätt hamnar på köksgolvet.

Batteriet är avgörande

En annan påtaglig skillnad har med batteriet att göra och visar sig i dammsugarens uthållighet och hur lång tid som krävs för laddning av detsamma. Även om du inte har tänkt att dammsuga hela bostaden med handdammsugaren är det förstås praktiskt om du kan använda den vid upprepade tillfällen under en och samma eftermiddag och kväll. Om batteriet inte klarar att hålla liv i dammsugaren längre än en kvart är risken stor att du ändå får dra fram golvdammsugaren i väntan på att handdammsugaren ska ladda klart.

Allergiker – håll utkik efter HEPA-filter

Filter är ett annat område där olika modeller skiljer sig åt. De flesta golvdammsugare filtrerar bort små partiklar, allergener, med hjälp av ett filter. Ofta är det av HEPA-typ. Hos handdammsugare är den här typen av filtrering tämligen ovanlig och finns aldrig i billigare modeller. Det spelar kanske inte så stor roll om du bara ska använda dammsugaren för att suga upp mjöl, ris eller annat som råkat hamna på fel ställe. Men om du tänker utnyttja dammsugaren för mer omfattande städning kan filterfrågan vara värd att beakta. I synnerhet om du eller någon i familjen har allergiska besvär.

Andra skillnader har att göra med hanteringen. En del modeller levereras med ett ställ som gör att dammsugaren kan förvaras lättillgängligt och samtidigt ser till att den alltid är laddad och redo att användas.

Annorlunda hantering ställer högre krav

Eftersom en handdammsugare väger cirka tre kg används den på ett lite annorlunda sätt än många golvdammsugare. Istället för att lyfta golvmunstycket då och då behöver du kunna nå alla ytor genom att bara rulla det över golvet. Därför är handdammsugare ofta konstruerade så att du styr munstycket genom att vrida på skaftet. Det fungerar förvisso på ungefär samma sätt som hos de flesta golvdammsugare, men när det gäller handdammsugare är det särskilt viktigt att detta fungerar bra.

Vad kan jag använda en handdammsugare till?

Somliga använder sin handdammsugare istället för en golvdammsugare. Men med tanke på bristerna hos de flesta modeller kan du förmodligen inte kasta ut den gamla trotjänaren i städskåpet. Den är trots allt mer effektiv, i synnerhet om du har mattor och stoppade möbler. Där kommer en handdammsugare snabbt till korta.

Håller vardagen ren

Men för daglig dammsugning, för att hålla gruset i hallen stånget och för den grova köksstädningen efter middagsbestyren kan en handdammsugare vara enastående. Även om resultatet kanske inte blir 100-procentigt blir det tillräckligt bra. Och ställt i relation till ansträngningen överträffar det ofta resultatet från golvdammsugaren, i synnerhet för de mindre städinsatserna.

Eftersom många modeller också går att använda som bordsdammsugare är de ytterst lämpliga för att ta bort smulor från frukostbordet, jord och torra krukväxtblad från blombänken och chipssmulor ur fredagssoffan.

Hur väljer jag rätt handdammsugare?

För att kunna välja rätt handdammsugare behöver du veta hur du kommer att använda den. Eller i vart fall hur du skulle vilja använda den. Är det främst en bordsdammsugare du är ute efter, välj en sådan. De är billigare än de kombinerade golv- och bordsdammsugarna och tar mindre plats – men är inte lika effektiva.

Om du bara behöver en dammsugare för att ta hand om olyckorna i köket kan du förmodligen välja en billigare modell. Men risken är stor att du kommer att bli besviken, eftersom de billigare modellerna ofta är klena och inte alltid klarar att suga upp större partiklar som riskorn, flingor och annat ”köksbös”.

Då krävs bästa handdammsugaren

Du som från början har bestämt dig för att hitta en handdammsugare som delvis kan ersätta din golvdammsugare har förmodligen det lättaste valet. Du behöver en kraftfull modell och kommer aldrig att bli nöjd med en lågprismodell. Skillnaderna i resultat och hantering är så stora att den tusenlapp – eller möjligen de tusenlappar – som du behöver lägga till för att få en kraftigare handdammsugare är i det fallet aldrig pengar i sjön.

Om du har allergiska besvär och är ute efter en dammsugare för mer omfattande användning borde du även titta efter en modell som filtrerar bort små partiklar, ett så kallat HEPA-filter. Det här är något som de flesta golvdammsugare har, men som bara finns hos de lite dyrare handdammsugarna bäst i test.

Handdammsugare bäst i test

Efter en omfattande skanning av svenska och utländska tester har vi valt ut de modeller som fått bäst i test, eller nära nog. Vi har också tagit hänsyn till användares omdömen i olika nätbutiker.

Philips PowerPro Duo FC6172


En dammsugare bäst i test med bra sugförmåga, snygg design och som är enkel att använda. Så går det att sammanfatta testares och användares omdömen om Philips Powerpro Duo FC6172.

Batteriet är kraftfullt och håller dammsugaren igång i upp till en timme, vilket är mer än vad de flesta andra modeller klarar. Uppladdning tar däremot lite längre tid än vad som gäller för de bästa. Räkna med cirka fem timmar.

Philips PowerPro Duo FC6172 går att använda som både golvdammsugare och bordsdammsugare och levereras med ett särskilt munstycke för dammsugning av exempelvis stoppade möbler. Ett särskilt plus får dammsugaren för filtret som tar bort även de allra minsta partiklarna, dit även så kallade allergener hör.

Flera användare har överraskats av effektiviteten hos Philips Powerpro Duo FC6172 och somliga hävdar att de nästan aldrig behöver ta fram sin golvdammsugare. Den enda uppenbara nackdelen är att dammsugaren inte har något laddställ. Däremot kan den utan problem stå upprätt utan stöd.

Philips PowerPro Duo FC6172

2-i-1? ja
Batteri 25.2 V
Batteritid 60 min
Laddningstid 5 tim
Laddställ nej
Hepa-filter el motsv. ja
Övrigt två munstycken för olika underlag

Priser via Prisjakt

Electrolux Ultrapower ZB5022


Med mer kraft än de flesta och ett munstycke som effektivt samlar upp såväl damm som större partiklar är Electrolux Ultrapower ZB5022 en av marknadens bästa handdammsugare. Medan många av konkurrenterna inte får upp damm i exempelvis golvspringor är detta inget problem för Ultrapower ZB5022.

Modellen får också goda omdömen för hanteringen. Somliga användare påpekar att den är tung, men att det är något man snabbt vänjer sig vid. Faktum är också att den inte är tyngre än sina konkurrenter.

Batteriet ger maskinen en uthållighet utöver det vanliga – det ger upp till en timmes dammsugning. Det är också batteriet som bidrar till den väl tilltagna sugkraften. Dessutom går det jämförelsevis snabbt att ladda. Ett tomt batteri blir fullt på 4 timmar.

Electrolux Ultrapower ZB5022 laddas med fördel i det ställ som följer med dammsugaren. Tack vare det kan den också förvaras lättillgängligt, vilket ytterligare förenklar användandet. Den enda nackdelen med modellen är att den inte går att använda som handdammsugare, som många av konkurrenterna.

Electrolux Ultrapower ZB5022 är en snygg och effektiv dammsugare. Prislappen är måhända ett hinder, men samtidigt kostar den mindre än hälften så mycket som den bästa modellen på marknaden. Dessutom går den faktiskt att hitta till ett pris som ligger i nivå med den billigare modellen som också ingår i det här bäst-i-test-urvalet.

Electrolux Ultrapower ZB5022

Både golv- och bordsdammsugare? nej
Batteri 25.2 Li-ion
Batteritid 60 min
Laddningstid 4 tim
Laddställ ja
Hepa-filter el motsv. nej
Övrigt automatisk rengöring av borsten

Priser via Prisjakt

Bosch Readyy’yBBH22042


Bosch Readyy’y BBH22042 är inget ess, ingen klart lysande stjärna på dammsugarhimlen. Det är kort och gott en kompetent handdammsugare till ett attraktivt pris, även om den inte fått bäst i test av någon.

Kalla det ett budgetval om du vill. Men resultatet är bättre än vad det epitet skulle påskina. Dammsugaren gör vad den ska, om än inte med samma kraftfulla beslutsamhet som sina dyrare konkurrenter. Den har en hygglig batteritid på upp till drygt 40 minuter. Tyvärr tar den lång tid att ladda, räkna med ett dygn innan ett tomt batteri åter är fulladdat.

Bosch Readyy’y BBH22042 har inget laddställ men kan stå för sig själv på golvet. Laddsladden får du alltså ansluta separat för att du inte ska råka ut för en urladdad dammsugare nästa gång du behöver använda den. Trots sina brister är detta en modell som får goda omdömen av såväl testare som användare, främst tack vare sin åtminstone hyggliga sugförmåga.

Bosch Readyy’y BBH22042

Både golv- och bordsdammsugare? ja
Batteri 20.4V
Batteritid 44 min
Laddningstid 16 tim
Laddställ nej
Hepa-filter el motsv. nej
Övrigt utbytbart batteri

Priser via Prisjakt

Electrolux Ultrapower ZB5020


Du som tilltalas av Electrolux bästa modell, Electrolux Ultrapower ZB5022, men tycker att priset är i högsta laget torde gilla ZB5020. Den är i normala fall nästan en tusenlapp billigare men har trots det många av de större syskonets goda egenskaper. Vi noterar dock att ZB5022 faktiskt går att hitta till ett pris som ligger i närheten av ZB5020.

Användare är särskilt nöjda med den goda sugförmågan. Dammsugaren klarar såväl damm och andra partiklar som hår från husdjur utan problem.

Liksom sitt dyrare syskon är ZB5020 försedd med lampor längst fram på golvmunstycket, vilket underlättar när du dammsuger på mörka ställen. Lamporna gör att du ser att dammet och vad du nu vill ha bort verkligen tas om hand av dammsugaren. Liksom hos ZB5022 kan munstyckets borste rensas med ett enkelt handgrepp.

Batteriet är av samma slag, om än med mindre kraft, som hos Electrolux Ultrapower ZB5022 vilket både ger bra uthållighet och kort laddtid.

Överlag får ZB5020 omdömen som ligger nära bäst i test-klass för sin goda förmåga att göra sitt jobb: suga golv rena.

Electrolux Ultrapower ZB5020

Både golv- och bordsdammsugare nej
Batteri Li-ion – 21.6 V
Batteritid 50 min
Laddningstid 3.5 tim
Laddställ ja
Hepa-filter el motsv. nej
Övrigt utbytbart batteri

Priser via Prisjakt

Dyson V8 Absolute


Om du bara nöjer dig med det bästa är Dyson V8 Absolut det självklara valet. Dammsugaren utklassar alla andra i fråga om såväl design (nå, det må vara en smaksak) som effektivitet. Men den står förvisso över alla andra även när det gäller pris.

Till skillnad från många av sina konkurrenter har Dyson V8 Absolute också ett filter som fångar upp små, allergena partiklar. Detta är något som i princip alla golvdammsugare är utrustade med, men som alltså inte är lika vanligt när det gäller handdammsugare.

Många användare och testare uppskattar också att ljudnivån är lägre än hos många av konkurrenterna. Och även om det knappast torde vara en avgörande aspekt hamnar det förstås på plussidan i bedömningen.

Ett fulladdat batteri räcker 40 minuter – vilket är fullt rimligt – och det tar 3,5 timmar att ladda det.

Det som gör att Dyson V8 Absolute verkligen står ut är sugförmågan. Den klarar till och med att dammsuga mattor, något som de flesta handdammsugare är tämligen dåliga på. I något test hävdas att den är lika effektiv som många konventionella dammsugare.

Dyson V8 Absolute

2-i-1? ja
Batteri 21.6 V
Batteritid 40 min
Laddningstid ingen uppgift
Laddställ ja – väggmonterat
Hepa-filter el motsv. ja
Övrigt lev. m 5 munstycken

Priser via Prisjakt

Sammanfattning av testet

Det finns en handdammsugare bäst i test för alla. Om förväntningarna är rätt ställda. I princip ingen modell kan helt ersätta en konventionell golvdammsugare, även om Dyson V8 Absolute kommer mycket nära. Den som inte är beredd att betala dess höga pris gör klokt i att titta på Electrolux Ultrapower ZB5022, eller dess något klenare syskon Ultrapower ZB5020. Budgetsökaren landar med fördel på Bosch Readyy’y BBH22042 och allergikern väljer Philips PowerPro Duo FC6172, som har ett filter som renar luften från allergener.