Grovdammsugare bäst i test

Är du en hemmafixare, står inför ett byggnadsprojekt eller letar efter en ny kompanjon till jobbet? En grovdammsugare är ett utmärkt sätt att hålla verkstaden ren och hjälpa dig i ditt projekt. Till skillnad från mer traditionella dammsugare är grovdammsugaren starkare och, framför allt, tåligare. Med den här typen av maskin behöver du inte oroa dig för någon påse som går sönder eller ett filter som spottar ut allt spån och puts du just sugit upp – och glöm inte att du kan dammsuga vatten med den här typen av maskin. I den här guiden kommer vi att guida dig genom fem av de bästa grovdammsugarna just nu. Allt från kompakta Metabo till favoritmärken såsom Nilfisk.

Läs mer och hitta just din favorit!

Bästa grovdammsugare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa grovdammsugarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Milwaukee AS 300 ELCP – Grovdammsugaren bäst i test
Kärcher WD 6 P Premium – Självrengörande och stark
Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox – Trådlöst reglage
Metabo ASA 25 L PC – Smidig för det mindre jobbet
Bosch GAS 25 L SFC – Fyrkantig miniförvaring

Kort om toppvalet

Vårt toppval av bästa grovdammsugare är Milwaukee AS 300 ELCP. Med enorm kraft och stadig design är den inte bara lättmanövrerad utan också en god hjälpreda i verkstaden. Dammsug på torra likaväl som våta ytor eller använd blåsfunktionen – den här grovdammsugaren klarar det mesta. Läs mer om denna och de andra i guiden nedan.

Vad är skillnaden på en grovdammsugare och en vanlig dammsugare?

Dammsugaren känner du igen som städhjälpen som suger upp damm och hundhår. En grovdammsugare, däremot, är en stark maskin som kan suga upp allt ifrån gips och puts till vatten från ytor.

Sugkraften skiljer sig inte märkvärt mellan dammsugare och grovdammsugare men det som skiljer dem åt är vad de klarar av att dammsuga. En vanlig dammsugare klarar inte av att behålla finputs och/eller industridamm i påsen utan spottar ut det igen och blir förstörd. En grovdammsugare behåller, däremot, även den finkornigaste putsen.

Vissa modeller av grovdammsugare är utrustade med ett HEPA-filter vilket också gör utblåsluften ren. Dessa varianter är dock mycket dyrare än grovdammsugare utan HEPA-filter, så det kan vara värt att tänka på.

Flera modeller av grovdammsugare kan kopplas direkt till ett elverktyg. Det här gör så att dammsugaren startar automatiskt när ditt verktyg gör och slutar suga in material några sekunder efter att verktyget stängts av.

Grovdammsugarens problem

En grovdammsugare är generellt sett extremt tålig. Men alla modeller klarar inte av samma saker.

En grovdammsugare kan suga torrt, suga vått och blåsa ut luft. Men alla modeller kan inte göra alla tre saker. Begränsningen hos grovdammsugaren handlar alltså om vilka användningsområden du vill använda den inom, snarare än att den inte skulle kunna hantera att suga upp vissa material.

Tänk dock på att grovdammsugaren oftast kan suga upp fler liter torrt än vått material. En tumregel är att en behållare på 20 liter inte bör fyllas till mer än 16 liter med vatten.

5 Saker att tänka på

Vi har listat fem saker som kan vara bra att ha i åtanke när du läser om våra toppval i guiden nedan.

 1. Slanglängden. Beroende på hur och var du tänker använda din grovdammsugare kan slanglängden vara en avgörande faktor för vilken grovdammsugare bäst i test som passar dig bäst.
 2. Slangkvaliteten. Intressant nog är det inte bara slanglängden som är avgörande utan också till vilken kvalitet den är tillverkad. Särskilt när du behöver använda grovdammsugaren i en tuff miljö är det viktigt att den är tålig och stark. Det sista du vill är att ha en stark grovdammsugare med trasig slang.
 3. Hjul. Storleken på hjulen samt hur många de är kan vara viktigt att hålla koll på. Med flera hjul blir maskinen stadigare. Fem hjul är att rekommendera, men om hjulen baktill är stora kan det räcka med fyra hjul.
 4. Rengöring. Grovdammsugarens filter måste ofta göras rent och därför blir det viktigt att det sitter lättillgängligt om det inte är en grovdammsugare med automatisk rensfunktion.
 5. Torrt eller vått, blås eller sug? Beroende på om du ka du torr- eller våtdammsuga, samt om du ska använda dammsugaren till att både blåsa och suga, passar inte alla grovdammsugare. Det finns vissa grovdammsugare som klarar av allt ovanstående men långt ifrån alla – så håll koll på det.

Hur vi har valt ut våra grovdammsugare bäst i test

När vi har valt ut vilken produkt som kan koras grovdammsugare bäst i test har det varit viktigt för oss att de presterar väl, håller god, eller hög, kvalitet samt att de är användarvänliga. Vi har också varit noga med att ta in expertkommentarer om produkterna för att säkerställa att de vi presenterar är de bästa grovdammsugarna just nu.

Grovdammsugare i test

Vi kommer nu att gå igenom våra fem favoriter av grovdammsugare bäst i test. Ut först är vinnaren!


Milwaukee AS 300 ELCP –  Grovdammsugaren bäst i test

Som ett riktigt kraftpaket valsar Milwaukee AS 300 ELCP rätt in i våra grovdammsugarhjärtan. Om du söker en riktigt kraftfull men samtidigt smidig grovdammsugare bäst i test som klarar det mesta är det här rätt val för dig.

Specifikationer av Milwaukee AS 300 ELCP

Vikt 10kg
Blåsfunktion? Ja
Behållarstorlek 30 liter
Slanglängd 4m
Sladdlängd 7.5m
Autostart? Ja
Effekt 1500W
 • Tung vikt men lätt att dra runt. Milwaukee AS 300 ELCP är rejäl. Den känns också rätt tung vid användning, särskilt om du ska använda den på trädäck. På alla övriga ytor är dock denna grovdammsugare bäst i test lätt att dra runt tack vare de välplacerade hjulen som rullar över de flesta hinder utan problem.
 • Automatisk elverktygsfunktion. Via frontuttaget på Milwaukee AS 300 ELCP kan du koppla i ett elverktyg vilket gör att grovdammsugaren startar direkt. Precis som vi förväntar oss av denna bästa grovdammsugare slutar den inte suga förrän några sekunder efter elverktyget är avstängt, helt enkelt för att få upp det sista eventuella dammet eller smutsen.
 • Hög kvalitet. Tillverkarna av Milwaukee AS 300 ELCP har satsat på att göra en grovdammsugare bäst i test, och det märks. Det är en gedigen och kraftfull maskin som vi inte kan sluta imponeras av. En expertpanel beskriver det som att den har ett rejält kraftöverskott. Den suger upp vatten lika bra som torra byggskräpshögar snabbt.
 • Tyst men inte tystast. Eftersom det här inte är den tystaste grovdammsugaren i det här testet noterar vi att den endast är relativt tyst. Men i jämförelse med exempelvis Kärcher WD 6 P Premium (se nedan) är den i princip ljudlös.
 • Mer eller mindre automatisk rengöring. Testpanelen beskriver hur filtret rengörs effektivast utan att faktiskt ta bort det från maskinen. Istället föreslår de att du håller en handflata för änden av slangen och trycker på en knapp på maskinen.

Sammanfattning av Milwaukee AS 300 ELCP

Hög kvalitet
Stark
Tyst
(Nästan) automatisk rengöring

Tung


Kärcher WD 6 P Premium – Självrengörande och stark

Kanske är detta inte den smidigaste grovdammsugaren i guiden. Men Kärcher WD 6 P Premium levererar ändå ett kraftfullt sug, om än till en hög ljudnivå. Stora skräphögar försvinner lika fort som små och autostartfunktionen fungerar oklanderligt.

Specifikationer av Kärcher WD 6 P Premium

Vikt 9.5kg
Blåsfunktion? Ja
Behållarstorlek 30 liter
Slanglängd 6m
Sladdlängd 6m
Autostart? Ja
Effekt 1300W
 • Krånglig att ha att göra med. Kärcher WD 6 P Premium är inte en lättmanövrerad maskin. I särskilt trånga utrymmen och runt hörn fastnar den lätt. Utrustad med fem mycket små hjul (inte större än de på en kontorsstol) tar den sig inte heller över hinder på ett fördelaktigt sätt. Dessutom är slangen inte flexibel.
 • Öga för detaljer. Vad som ändå gör den här grovdammsugaren till toppvalets runner-up är de små detaljerna som gör så stor inverkan på helhetsintrycket. Exempelvis är rengöringen otroligt lätt, antingen låter du den rengöra sig själv genom att koppla in sugslangen i maskinen eller så trycker du på toppen av maskinen för att få ut filtret och rengör det på egen hand. Och den erbjuder fantastiskt bra förvaringsmöjligheter av såväl rör som tillbehör.
 • Snabb och sugstark. Denna grovdammsugare bäst i test reagerar snabbt. Slår du på ett ikopplat elverktyg reagerar Kärcher WD 6 P Premium inom några sekunder. Suget är också mycket starkt och maskinen suger effektivt upp diverse skräphögar.
 • Låter högt och mycket. Kärcher WD 6 P Premiums stora nackdel är dess ljudnivå. Den här grovdammsugaren låter högt och den låter mycket, vilket vi tycker är otrevligt på en annars så bra maskin.

Sammanfattning av Kärcher WD 6 P Premium

Smidig förvaring
Stark
Oerhört lätt rengöring
Mycket grovdammsugare för pengarna

Krånglig att dra runt
Högljudd


Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox – Trådlöst reglage

Som en långvarig favorit bland tillverkare av grovdammsugare har vi också tagit oss an Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox i denna guide. Den är kraftfull, har trådlös reglering av sug och blås samt rengör sig själv.

Specifikationer av Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Vikt 10.5kg
Blåsfunktion? Ja
Behållarstorlek 30 liter
Slanglängd 4m
Sladdlängd 4m
Autostart? Ja
Effekt 1400W
 • Trådlös reglering. Denna grovdammsugare bäst i test för någonting nytt till marknaden genom att erbjuda trådlös reglering av blås och sug. Glöm att behöva byta plats på slangen för att skifta mellan blås och sug – med den här grovdammsugaren trycker du bara på en knapp.
 • Rengöring. Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox är utan tvekan en av de grovdammsugare som är lättast att ha att göra med vad gäller rengöring. Filtret rensas enkelt genom att du trycker på en knapp på maskinens front.
 • Dålig plastkvalitet. Det negativa för denna grovdammsugare gäller till stor del plastkvaliteten, som är i underkant. Plasthjulen är små och rullar halvdåligt. Dessutom har Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox en ovana att välta när den dras över hinder, såsom trösklar eller större skräp.
 • Klarar av det mesta. Men om vi bortser från att den är lite krånglig att dra runt märks det verkligen att det här är en av de bästa grovdammsugarna. En större skräphög arbetar den sig igenom med lätthet och dessutom låter den inte särskilt mycket. Alla tillbehör kan självklart sättas fast på kroppen och den förvaras smidigt tack vare sin slimmade design.

Sammanfattning av Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox

Trådlöst reglage av sug/blås
Oerhört lätt rengöring
Stark

Välter lätt
Svår att dra runt
Något plastig


Metabo ASA 25 L PC – Smidig för det mindre jobbet

Kanske är inte detta den starkaste grovdammsugaren i guiden. Men den är smidig att ha att göra med, bortsett från rengöringen, och är av gedigen kvalitet. Därför tror vi att den här maskinen passar främst till dig som vill utföra ett gäng mindre uppgifter.

Specifikationer av Metabo ASA 25 L PC

Vikt 8.3kg
Blåsfunktion? Ja
Behållarstorlek 25 liter
Slanglängd 3.5m
Sladdlängd 7m
Autostart? Ja
Effekt 1250W
 • Kvalitet. Metabo ASA 25 L PC är en grovdammsugare av gedigen kvalitet. Strömkabeln är mjuk och plastkvaliteten oklanderlig. Dessutom är Metabo ASA 25 L PC en relativt kompakt maskin vilket även märks på hur liten plats slang och tillbehör tar när de sätts fast på den.
 • Förvaringen. Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om förvaringen än att den – tack vare den kompakta designen och hur smidigt tillbehör samt slang fästs på grovdammsugaren – är lätt att ha att göra med.
 • Inte så stark men konstant sug. En nackdel med denna grovdammsugare är att den inte är en särskilt kraftfull. Till skillnad från de andra grovdammsugarna i den här guiden behöver du jobba lite extra med Metabo ASA 25 L PC, om det är en stor hög med restavfall och skräp som du ska ta dig an. Tyvärr presterar denna grovdammsugare inte riktigt lika bra på våta golv som vi önskat. Suget är dock konstant och ljudnivån relativt låg.
 • Ergonomi. I Metabo ASA 25 L PC finns en genomtänkt ergonomi. Denna grovdammsugare bäst i test är lätt att dra runt och tar sig lätt över hinder, såsom exempelvis trösklar. Det här beror på att Metabo ASA 25 L PC har en låg tyngdpunkt och stora bakhjul samt en överlag lätt vikt på 8,3 kg.
 • Krånglig rengöring. Ännu någonting negativt med denna grovdammsugare bäst i test är att den är krånglig att rengöra. Man behöver kämpa lite för att få ut filtret som måste rengöras för hand och inte kan rengöras via ett baksug som flera av våra andra modeller.

Sammanfattning av Metabo ASA 25 L PC

Gedigen kvalitet
Smidiga förvaringsmöjligheter
Ergonomiskt utformad

Inte särskilt stark
Krånglig rengöring


Bosch GAS 25 L SFC – Fyrkantig miniförvaring

Så har vi kommit till den sista och minsta grovdammsugaren. Bosch GAS 25 L SFC kan inte skryta med att var särskilt kraftfull eller att ha en stor behållare. Den här grovdammsugaren bäst i test har dock den fördelen att den är lätt att ha att göra med samt att den, utan problem, kan förvaras på liten yta.

Specifikationer av Bosch GAS 25 L SFC

Vikt 12.7kg
Blåsfunktion? Nej
Behållarstorlek 25 liter
Slanglängd 3.5m
Sladdlängd 3m
Autostart? Ja
Effekt 1200W
 • Kompakt design. Bosch GAS 25 L SFC är ännu en grovdammsugare bäst i test med kompakt (och tung) design. Det som skiljer den här maskinen från de andra är att den kastar den tubliknande designen åt sidan och istället anammar en mer boxliknande struktur. Det är dessutom inte särskilt hög vilket gör att den är lätt att gömma undan när du arbetat färdigt med den.
 • Autostartfunktionen är välfungerande och smidig. När elverktyget är inkopplat och sätts på startar Bosch GAS 25 L SFC inom loppet av några sekunder och suger några sekunder efter att verktyget stängts av. Suget är även konstant under hela tiden.
 • Hög kvalitet men liten behållare. Slangen är flexibel och designen av kroppen är robust och gedigen. Samma sak gäller för tillbehören som också är lätta att arbeta med. Mindre sågspån och vatten suger denna grovdammsugare bäst i test upp med lätthet. Tyvärr kan Bosch GAS 25 L SFCs behållare inte fyllas upp mer än till drygt 20 liter vilket gör att den behöver tömmas rätt ofta.
 • Stopp i slangen. Problemet med Bosch GAS 25 L SFC är att den inte är särskilt kraftfull. Det här går ut över större skräphögar som kan vara svåra att arbeta sig igenom med denna grovdammsugare. Experter varnar för hur slangen lätt sätts igen om du ska suga upp större bitar skräp.

Sammanfattning av Bosch GAS 25 L SFC

Kompakt, snygg design

Liten behållare
Ofta stopp i slangen vid större skräp


Sammanfattning av guiden

Vi har nu kikat på fem grovdammsugare. De har alla lite olika design och passar för olika typer av arbeten. Låt oss gå sammanfatta dem alla lite kort:

Bästa all-round. Om du kan bortse från priset är Milwaukee AS 300 ELCP den bästa grovdammsugaren för dig. Detta kraftpaket passar till de flesta arbeten och miljöer och tar sig an stora som små skräphögar med lätthet.

Prisvärd. Till ett relativt lågt pris får du väldigt hög kvalitet med Kärcher WD 6 P Premium. Maskinen låter visserligen högt och mycket men det vägs upp för genom snabb reaktion vid autostartfunktionen samt hur smidig den är.

Gammal favorit i ny tappning. Nilfisk har en historia av att konstruera fantastiska grovdammsugare. I Nilfisk Multi II 30 T VSC Inox har ännu en ny favorit tillverkats. Med enorm kraft, trådlös reglering av blås/sug samt en relativt låg ljudnivå är vi imponerade. Tyvärr har denna grovdammsugare vissa stabilitetsproblem och kan lätt falla över och välta vid hinder.

Bästa grovdammsugare för mindre uppgifter. Metabo ASA 25 L PC är en grovdammsugare bäst i test av flera anledningar. Den låga tyngdpunkten, den goda ergonomin, den smidiga förvaringen och kompakta designen, för att nämna några. Dock är Metabo ASA 25 L PC inte den starkaste maskinen och har inte heller någon blåsfunktion. Därför passar den bäst för mindre uppgifter.

Bästa kompakta grovdammsugaren. Tyvärr utan blåsfunktion och med relativt liten behållare för skräp, är ändå Bosch GAS 25 L SFC en grovdammsugare bäst i test. Autostartfunktionen fungerar utmärkt och slangen är flexibel. Dammsugaren är därtill lätt att manövrera och smidig att förvara.