Ångtvätt bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-04-05

Att städa tillhör inte de roligaste sysslorna, iallafall inte för majoriteten av oss. Men för att underlätta och göra det enklare att få golven rena så kan det vara en god idé att införskaffa sig en ångtvätt. Eko-smart, enkelt och effektivt. En ångtvätt är nämligen inte bara ett redskap för att göra rent smutsiga ytor, utan den kan även användas på textiler, samt på de svåraste typer utav fläckar – allt med hjälp utav het ånga. Läs vidare så får du reda på vilken maskin som blir utnämnd till ångtvätt bäst i test.

De bästa ångtvättarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ångtvättarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Kärcher SC5 – pålitlig allt-i-allo
Kärcher SC 3 EasyFix – prisvärd och praktisk
Black & Decker FSH10SM – Miniversionen för mindre yta

Toppvalet

Ångtvätt bäst i test är Kärcher SC5 för sin utomordentliga förmåga att effektivt göra rent de tuffaste ytorna. Den har fått väldigt bra betyg från sina användare som hyllar städredskapet. Klicka här för att få reda på mer information om testvinnaren. Vi har även valt ett praktiskt och kraftfullt budgetval samt en kompakt och smidig ångtvätt till bra pris.

Uppdaterade Priser

Vad är en ångtvätt?

En ångtvätt är precis vad det låter som – ett städredskap som tvättar rent med hjälp av ånga. Den kan användas för nästan alla utrymmen i hemmet, både för köks- och badrumsrengöring, samt även för textiler så som möbeltextiler och mattor. Att ta bort feta fläckar är även något som en ångtvätt kan ta hand om då den heta ångan kan ta död på de allra flesta typer utav bakterier och mögel. Ångtvättarna är utformade på olika vis för att anpassa just dina behov – antingen som en golvmopp eller en mindre variant som går att hålla i handen, alternativt en kombination av båda delarna.

Tre anledningar att använda en ångtvätt

  • Miljövänligt då inga kemikalier är involverade i städningsprocessen. (läs mer om det nedan)
  • Kan lösa upp svåra substanser så som tuggummi, fettfläckar eller lim.
  • Städar på svåråtkomliga platser i skarvar och trånga utrymmen.

Ett bättre alternativ för miljön

Att städa och tvätta rent med hjälp av en ångmaskin är betydligt mer miljövänligt än på traditionellt vis då rengöringen kan ske helt utan några kemiska rengöringsmedel. Tack vare att vattnet hettas upp till upp mot 100 grader som sedan trycks ut till ånga behöver man inte addera extra tillsatser utav starka medel. Förutom att det är miljövänligt är det även ett redskap som passar den doftkänsliga eller dem med allergier.

Vad är en ångtvätt bäst i test?

Det absolut viktigaste kravet för en ångtvätt är givetvis att ytan ska bli ren. Dessutom att den på ett smidigt sätt ska komma åt skarvar och områden som annars kan vara svåråtkomliga att rengöra. Slutligen ska den vara användarvänlig. En ångtvätt ska underlätta, inte göra jobbet svårare.

Hur har vi valt bäst ångtvätt?

Förutom kraven för vad en bra ångtvätt ska uppnå har vi även kikat på bedömningar från utländska tester såväl som svenska för att kunna välja ut en ångtvätt bäst i test. Vi har endast valt ångtvättar som har fått goda omdömen i test och höga betyg från användare.

Att tänka på vid användning

  • Det är inte säkert att alla områden tål den varma ångan, testa därför alltid ångtvätten på ett mindre område först för att säkerhetsställa att materialet tål behandlingen.
  • Den heta ångan kan ge brännskador vid kontakt med huden, använd därför gärna handskar för att minimera risken för att bränna dig.
  • En ångtvätt löser upp smuts och bakterier men avlägsnar dem inte alltid, ångtvättade utrymmen rekommenderas därför till att torkas av med en trasa.
  • Följ alltid de angivna råden som medföljer.

Ångtvättar i test

Vi har tagit fram tre olika alternativ för att passa just dina önskemål, alla förtjänar att kallas för ångtvätt bäst i test, men av olika anledningar. Vårt toppval och vinnare av titeln bästa ångtvätt blev Kärcher SC5. Den passar för dig som behöver en pålitlig städpartner för alla tänkbara utrymmen och smutsfläckar. Vi presenterar även ett budgetalternativ och slutligen en ångtvätt för den som söker en något mindre och enklare variant att rengöra med.

Kärcher SC5 – pålitlig allt-i-allo

Uppdaterade Priser

Modellen är en av de dyrare varianterna men också den bästa enligt dess användare. Den är främst anpassad för någon som behöver städa ett hem med större ytor.

Specifikationer för Kärcher SC5

Effekt 2200 watt
Uppvärmningstid 180 sek
Max tryck 4.2 bar
Vikt 6 kg
Sladdlängd 2.5 meter
Volym i vattentank 1.5 liter

Kraftfull prestanda

Prestandan på Kärcher SC5 utmärker sig också då den har en effekt på 2200 watt och ett ångtryck på 4,2 bar. Något annat som även utmärker modellen lite extra är VapoHydro funktionen som är en kraftigare stråle för att spruta bort de allra mest ingrodda smutsfläckarna med. Nackdelen är dock att den är ganska tung och därmed lite klumpig och svår att förvara. Men många anser att den är värt det.

Smidig påfyllning

Vattentanken går att fylla på kontinuerligt under ångprocessen men om man råkar glömma det och vattnet börjar sina, säger indikatorn till när det är dags att fylla på. Modellen är designad för att ergonomiskt ta hänsyn till dess användare. Med hjälp utav den avtagbara vattentanken, som är placerad i en användarvänlig position,  gör den det enkelt att fylla på när det behövs – allt för att kunna fortsätta städa i oändlighet.

Kärcher SC5 – plus och minus

Multifunktionell
Möjlighet att ansluta till ett strykjärn
Tar bort svåra fläckar effektivt

Svår att förvara
Säkerhetsglasögon och handskar rekommenderas vid användning


Kärcher SC 3 EasyFix – prisvärd och praktisk

Uppdaterade Priser

Om man söker en billigare och smidigare variant av vårt toppval är denna ett bra alternativ. Likt vårt toppval rengör denna snabbt och effektivt men denna är lättare och enklare att använda. Det är en högpresterande ångtvätt som passar för vardagsstädningen.

Specifikationer Kärcher SC 3 EasyFix

Effekt 1900 W
Uppvärmningstid 30 s
Max tryck 3.5 bar
Vikt 3.1 kg
Sladdlängd 4 m
Volym i vattentank 1 L

Hög prestanda

Denna ångtvätt har fått höga betyg när det kommer till prestanda, den är kraftfull och effektiv utan att vara svår att använda. Med 1900 Watt, en uppvärmningstid på 30 sekunder och ett maxtryck på 3.5 bar gör den rent såväl golv som andra ytor och möbler snabbt och smidigt. Många användare har förvånats över hur mycket smuts den tar bort, även om golvet ser rent ut så finns där smuts som denna ångtvätt tar bort på nolltid.

Användarvänlig på många sätt

Kärscher SC 3 EasyFix har berömts för sin höga användarvänlighet och smidighet. Det är en enkel maskin som inte tar upp särskilt mycket plats och som varken känns för stor eller klumpig. Sladdlängden på fyra meter gör den ännu mer smidig. Den lätta vikten gör att alla kan använda den oavsett förutsättningar. Att byta mellan de olika munstyckena och trasorna är enkelt och det går snabbt att förstå sig på maskinen.

Kärcher SC 3 EasyFix– plus och minus

Användarvänlig och smidig
Kraftfull
Kalkfilter och andra praktiska egenskaper

En del användare önskar ett längre skaft


 

 

Black & Decker FSH10SM – Miniversionen för mindre yta

Uppdaterade Priser

Med ett smidigt handmunstycke, lång sladd och microfiberdynor gör man enkelt rent på mindre och svåråtkomliga ytor.

Specifikationer Black & Decker FSH10SM

Effekt 1000 W
Uppvärmningstid 15 s
Max tryck
Vikt 1.65 kg
Sladdlängd 3 m
Volym i vattentank 0.1 L

Kraftfull rengöring

Med 1 000 Watt och högt tryck kan man räkna med att ytorna blir rena och fina. Black & Deckers smidiga ångtvätt bäst i test dödar 99,9% av bakterier, utan kemikalier och rengöringsdukar. Det går smidigt och snabbt att få rent ytor i kök, kranar, barnstolar, badrumsytor med mera. Den tar bort fett, smuts, ingrodda fläckar och dylikt.

Något som denna och många andra ångtvättar i samma storlek fått kritik för är att man måste fylla på vatten rätt ofta då vattentanken inte är särskilt stor. Fördelen med det är att den inte väger särskilt mycket och är lätt att hantera.

Smidigt med vante

Tack vare ångvanten får man full kontroll över ångtvätten och kan ta sig in även i skrymslen. Man kan dessutom smidigt rengöra speglar, duschväggar och andra svårrengjorda ytor. Man får full kontroll och slipper fula sträck och sådant.

Black & Decker FSH10SM – plus och minus

Effektiv rengöring
Praktisk vante
Kort uppvärmningsstid

Inte särskilt stor vattentank


Sammanfattning av guiden

För att skippa kemikalierna i hemmet och städa effektivt och enkelt så är en ångtvätt i städskåpet en given investering. Beroende på storleken av ditt hem och budget finns det olika alternativ för att anpassa just dina behov. Kärcher SC5, som vi valt som bästa ångtvätt just nu, passar dig som har ett större hem och prioriterar effektivitet och skinande resultat. En budgetvariant av testvinnaren med liknande effekter är Kärcher SC 3 EasyFix som passar dig som inte vill spendera en förmögenhet på en ångtvätt och kan kompromissa med prestandan. Om du däremot bor på en liten yta och behöver plocka fram något lätthanterligt och smidigt så är Black & Decker FSH10SM det bästa valet för dig. Dess snabba uppvärmningsprocess gör att det går betydligt fort att komma igång med städningen.

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-04-05