Ångtvätt bäst i test

Att städa tillhör inte de roligaste sysslorna, iallafall inte för majoriteten av oss. Men för att underlätta och göra det enklare att få golven rena så kan det vara en god idé att införskaffa sig en ångtvätt. Eko-smart, enkelt och effektivt. En ångtvätt är nämligen inte bara ett redskap för att göra rent smutsiga ytor, utan den kan även användas på textiler, samt på de svåraste typer utav fläckar – allt med hjälp utav het ånga. Läs vidare så får du reda på vilken maskin som blir utnämnd till ångtvätt bäst i test.

 

De bästa ångtvättarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ångtvättarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Kärcher SC5 – pålitlig allt-i-allo
Nilfisk-ALTO Steamtec 312 – prisvärd och praktisk
Philips FC7008/01 – Miniversionen för mindre yta

 

Toppvalet

Ångtvätt bäst i test är Kärcher SC5 för sin utomordentliga förmåga att effektivt göra rent de tuffaste ytorna. Den har fått väldigt bra betyg från sina användare som hyllar städredskapet. Klicka här för att få reda på mer information om testvinnaren. Vi har även valt ut Nilfisk-ALTO Steamtec 312 som en praktisk och kompakt budgetvariant utav testvinnaren, samt även Philips FC7008/01 för den som bor på mindre yta och vill ha något ännu billigare och enklare alternativ.

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

 

Vad är en ångtvätt?

En ångtvätt är precis vad det låter som – ett städredskap som tvättar rent med hjälp av ånga. Den kan användas för nästan alla utrymmen i hemmet, både för köks- och badrumsrengöring, samt även för textiler så som möbeltextiler och mattor. Att ta bort feta fläckar är även något som en ångtvätt kan ta hand om då den heta ångan kan ta död på de allra flesta typer utav bakterier och mögel. Ångtvättarna är utformade på olika vis för att anpassa just dina behov – antingen som en golvmopp eller en mindre variant som går att hålla i handen, alternativt en kombination av båda delarna.

 

Tre anledningar att använda en ångtvätt

  • Miljövänligt då inga kemikalier är involverade i städningsprocessen.
  • Kan lösa upp svåra substanser så som tuggummi, fettfläckar eller lim.
  • Städar på svåråtkomliga platser i skarvar och trånga utrymmen.

 

Vad är en ångtvätt bäst i test?

Det absolut viktigaste kravet för en ångtvätt är givetvis att ytan ska bli ren. Dessutom att den på ett smidigt sätt ska komma åt skarvar och områden som annars kan vara svåråtkomliga att rengöra. Slutligen ska den vara användarvänlig. En ångtvätt ska underlätta, inte göra jobbet svårare.

 

Hur har vi valt bäst ångtvätt?

Förutom kraven för vad en bra ångtvätt ska uppnå har vi även kikat på bedömningar från utländska tester såväl som svenska för att kunna välja ut en ångtvätt bäst i test. Vi har endast valt ångtvättar som har fått goda omdömen i test och höga betyg från användare.

Att tänka på vid användning av ångtvätt

  • Det är inte säkert att alla områden tål den varma ångan, testa därför alltid ångtvätten på ett mindre område först för att säkerhetsställa att materialet tål behandlingen.
  • Den heta ångan kan ge brännskador vid kontakt med huden, använd därför gärna handskar för att minimera risken för att bränna dig.
  • En ångtvätt löser upp smuts och bakterier men avlägsnar dem inte alltid, ångtvättade utrymmen rekommenderas därför till att torkas av med en trasa.
  • Följ alltid de angivna råden som medföljer.

Ångtvättar i test

Vi har tagit fram tre olika alternativ för att passa just dina önskemål, alla förtjänar att kallas för ångtvätt bäst i test, men av olika anledningar. Vårt toppval och vinnare av titeln bästa ångtvätt blev Kärcher SC5. Den passar för dig som behöver en pålitlig städpartner för alla tänkbara utrymmen och smutsfläckar. Vi presenterar även ett budgetalternativ och slutligen en ångtvätt för den som söker en något mindre och enklare variant att rengöra med.

 

Kärcher SC5 – pålitlig allt-i-allo

Multifunktionell
Möjlighet att ansluta till ett strykjärn
Tar bort svåra fläckar effektivt
Stor och klumpig
Svår att förvara

Uppdaterade Priser

Modellen är en utav de dyrare varianterna men också den bästa enligt dess användare. Den är främst anpassad för någon som behöver städa ett hem med större ytor. Vattentanken går att fylla på kontinuerligt under ångprocessen men om man råkar glömma det och vattnet börjar sina, säger indikatorn till när det är dags att fylla på. Modellen är designad för att ergonomiskt ta hänsyn till dess användare. Med hjälp utav den avtagbara vattentanken, som är placerad i en användarvänlig position,  gör den det enkelt att fylla på när det behövs – allt för att kunna fortsätta städa i oändlighet.

Prestandan på Kärcher SC5 utmärker sig också då den har en effekt på 2200 watt och ett ångtryck på 4,2 bar. Något annat som även utmärker modellen lite extra är VapoHydro funktionen som är en kraftigare stråle för att spruta bort de allra mest ingrodda smutsfläckarna med. Nackdelen är dock att den är ganska tung och därmed lite klumpig och svår att förvara. En användare kommenterar dock att fördelarna överväger detta:

”I had the SC1 but found it too small to be useful. Took the plunge to upgrade to the SC5. The continuous steam makes a world of difference. Gets through floors, walls, paintwork, oven. Quite impressive!  The machine is quite bulky, but is not too heavy to move around easily.” Användare, Johnlewis.com

En annan användare poängterar att det kan vara en nödvändighet att ha säkerhetsglasögon och handskar på vid användning:

”There are so many cleaning jobs that can be tackled with this thing. Stubborn grease on cooker hobs/hoods/filters. Cleaning tiles/grout. Preparing surfaces for painting. Leaves surfaces clean and sterile. Variable output is a great feature, use it to get the right amount of power for the job. The other essential feature it has is a safety catch on the trigger switch, I suggest liberal use of this feature. Safety goggles are a must due to occasional spatter. Gloves advisable.” Användare, Amazon.co.uk

Priset är dock en annan faktor att ha i åtanke med denna modell. Många menar dock på att det är värt den extra kostnaden, medan andra tycker att det ohållbart för en ångtvätt:

”Very disappointed I feel this is overpriced and not fit for purpose.”Användare, Amazon.co.uk

Specifikationer för Kärcher SC5

Effekt 2200 watt
Uppvärmningstid 180 sek
Max tryck 4.2 bar
Vikt 6 kg
Sladdlängd 2.5 meter
Volym i vattentank 1.5 liter

Uppdaterade Priser

 

Nilfisk-ALTO Steamtec 312 – prisvärd och praktisk

Prisvärd
Lätthanterlig och kompakt
Många olika munstycken medföljer
Inte så kraftig motor
Tar lång tid att värma upp

Uppdaterade Priser

Budgetvarianten Nilfisk-ALTO Steamtec 312 är en värdig konkurrent till ångtvätt bäst i test. Liksom testvinnaren är även denna modell multifunktionell med flera olika tillbehör och kan användas på de flesta utrymmen, så väl utomhus som inomhus. Men med tanke på priset är det inte konstigt att den inte håller samma standard. Den tar längre tid på sig att värma upp vattnet, samt att styrkan på 1450 watt inte är lika effektfull som testvinnaren. Men för den som behöver en kompakt och lätthanterlig ångtvätt för lite mindre frekvent användning så är denna modell ett självklart val. En användare rekommenderar dock endast ångtvätten för enklare rengöring:

”Haft denna enhet i c:a 1.5 år. Jag är dessvärre inte nöjd med den då den är dels svår att få tag på delar om nått går sönder , Sen är det nog mer att rekommendera för enklare saker typ fönster med mera…” Användare, Prisjakt.nu

Modellen har bra betyg från sina användare gällande lätthanterlighet då den inte väger lika mycket som vissa utav konkurrenterna, samt att det går att komma åt svåra utrymmen väldigt bra tack vare medföljande munstycken. En användare kommenterar nöjt:

”Maskinen fungerar perfekt för hemma ändamål.
Massa munstycken samt moppar.
Perfekt för kakel med moppar,
Munstycken för trånga utrymmen.
– Tar lite tid att värma upp
+ Mycket tillbehör” Användare, Prisjakt.nu

Modellen har även fått goda omdömen från utlandet:

”Attraktiv pris – og godt produkt som opfylder sin funktion.” Användare, www.renthjem.dk

Specifikationer för Nilfisk-ALTO Steamtec 312

Effekt 1450 watt
Uppvärmningstid 360 sek
Max tryck 3.8 bar
Vikt 3.2 kg
Sladdlängd 2 meter
Volym i vattentank 1.2 liter

Uppdaterade Priser

 

Philips FC7008/01 – Miniversionen för mindre yta

Snabb uppvärmning
Liten och praktisk
Enkel att förvara
Liten vattentank
Anpassad för enklare städning

Uppdaterade Priser

Om man enbart ute efter något enkelt att plocka fram för att städa undan på mindre ytor så kan detta vara modellen för dig. I och med att den väger så lite som 0,7kg blir städprocessen enkel och den är smidig att förvara. Men en mindre modell innebär även en mindre vattentank som man måste fylla på oftare, detta är något som modellen fått klagomål på. Däremot gör det uppvärmningsprocessen otroligt snabb då det endast tar 45 sekunder för vattnet att bli varmt och ångtvätten är redo att användas. En användare påpekar dock att man kan behöva vänta ett tag på att ångtvätten kylts ner efter användning:

”Fungerar som den ska, kommer åt där det behövs och det känns bra att den är miljövänlig. Det enda negativa är att man behöver vänta så länge innan man kan lägga undan den. Alltså det tar lång tid innan den är sval igen. Rekommenderas om man gillar att få det rent utan att använda kemikalier.” Användare, Prisjakt.nu

Indikatorn meddelar när ångtvätten är redo att användas med hjälp av en blinkande lampa och det ingår även tvättbara mikrofiberhanddukar som är speciellt anpassade för att absorbera upp smutsen.

”Produkten är lätt att använda och är snabbt redo från det att man kopplar in den. Jag har provat den på allt från smutsig spishäll som tidigare inte blivit ren, till listerna kring diskbänken. Den har hittills klarat alla prov, lite tuffare fläckar har krävt att jag varit lite envis och eftertorkat med en blöt trasa, men det har trots det gått enklare och snabbare än att gnugga med giftiga kemikalier. Är man en miljömedveten person som dessutom vill städa på ett snabbt och smidigt sätt är detta en bra tilläggsprodukt i städskåpet.” Användare, Prisjakt.nu

Specifikationer för Philips FC7008/01

Effekt 1200 watt
Uppvärmningstid 45 sek
Max tryck ?
Vikt 0.7 kg
Sladdlängd 2.5 meter
Volym i vattentank 400ml

Uppdaterade Priser

<h2″>Ett bättre alternativ för miljön

Att städa och tvätta rent med hjälp av en ångmaskin är betydligt mer miljövänligt än på traditionellt vis då rengöringen kan ske helt utan några kemiska rengöringsmedel. Tack vare att vattnet hettas upp till upp mot 100 grader som sedan trycks ut till ånga behöver man inte addera extra tillsatser utav starka medel. Förutom att det är miljövänligt är det även ett redskap som passar den doftkänsliga eller dem med allergier.

 

Sammanfattning av guiden

För att skippa kemikalierna i hemmet och städa effektivt och enkelt så är en ångtvätt i städskåpet en given investering. Beroende på storleken av ditt hem och budget finns det olika alternativ för att anpassa just dina behov. Kärcher SC5, som vi valt som bästa ångtvätt just nu, passar dig som har ett större hem och prioriterar effektivitet och skinande resultat. En budgetvariant utav testvinnaren med liknande effekter är Nilfisk-ALTO Steamtec 312 som passar dig som inte vill spendera en förmögenhet på en ångtvätt och kan kompromissa med prestandan. Om du däremot bor på en liten yta och behöver plocka fram något lätthanterligt och smidigt så är Philips FC7008/01 det bästa valet för dig. Dess snabba uppvärmningsprocess gör att det går betydligt fort att komma igång med städningen.

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser