Ångstrykjärn bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2021-09-21

Strykning är en syssla som flera av oss skyr. Vi vill helst att det ska vara över innan det ens hunnit börja. Samtidigt vill vi förstås ha släta, snygga, renstrukna kläder. Och gärna, om det är möjligt, en så lindrig upplevelse som möjligt under tiden. Det är just därför som ett ångstrykjärn bäst i test är att föredra.

Här kommer vi att gå igenom de bästa ångstrykjärnen på marknaden idag. Allt från möjligheten att stryka medan kläderna fortfarande hänger på galgen till ett effektivt ångstrykjärn som är tillverkat av återvunnen plast. Oavsett vad du söker kommer du att finna det i denna guide!Bästa Ångstrykjärn 2021

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ångstrykjärnen i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Philips Azur GC4527 – För den slätaste strykningen på marknaden
Electrolux EDB6146 – För den miljömedvetna
Tefal ultimate anti-calc FV9788 – För ångan
Philips Steam&Go GC363 – För den som behöver spara tid

Toppvalen

Ångstrykjärn bäst i test är Philips Azur GC4527 . Ingen strykning kan mäta sig med detta ångstrykjärns prestation. Dessutom är Azur GC4527 ett av de mest avancerade ångstrykjärnen på marknaden idag.

Uppdaterade Priser

Runner-up och hack i häl är Electrolux EDB6146. Det här miljövänliga alternativet både sparar energi och är tillverkat av återvunnen plast. Det är dessutom oerhört effektivt och har en prisbelönt stryksula.

Uppdaterade Priser

Vad är ett ångstrykjärn?

Dagens ångstrykjärn är långtifrån de gamla pressjärnen som användes för längesedan. Ett ångstrykjärn är helt enkelt ett strykjärn som använder sig av ånga för att pressa ur vecken från dina kläder.

Ångan ger strykjärnet extra mycket kraft, genom ett högt ångflöde, vilket får dina kläder att bli slätare.

Vad är ett ångstrykjärn bäst i test?

Med så många varianter av ångstrykjärn på marknaden kan det vara svårt att veta vad som är ett ångstrykjärn bäst i test – och vad som inte är det. 6 saker som vi tycker är extra viktiga hos ett bra ångstrykjärn är:

 • Automatisk avstängning
 • Vikt
 • Uppvärmningstid
 • Lätt att fylla på
 • Tydligt placerad kontrollampa
 • Ledbart sladdfäste

Automatisk avstängning

För din, dina barns, dina husdjurs eller egentligen allas säkerhet: Automatisk avstängning är en funktion på strykjärnet som inte nog kan understrykas som en kvalitet för ett ångstrykjärn bäst i test.

Vikt

Ett för tungt strykjärn är svårt att manövrera. Eftersom vi vill att din strykupplevelse ska vara så lätt som möjligt bör också ditt strykjärn vara det. Samtidigt kan vikten också hjälpa till vid strykningen genom att via sin tyngd, och inte bara värme, pressa ut veck.

Uppvärmningstid

Ingen vill vänta i flera minuter på att ett strykjärn ska bli varmt. Vi har satt gränsen för uppvärmning på 2 minuter. Längre tid än så menar vi inte är acceptabelt.

Lätt att fylla på

Vi vill att ditt ångstrykjärn ska vara så lätt att fylla på som möjligt. Därför vill vi att strykjärnets påfyllningsöppning ska vara lättillgänglig och lättmanövrerad. Vi kräver också att påfyllningsöppningen har lock för att skydda dig och dina kläder från onödigt dropp.

Tydligt placerad kontrollampa

Det är ingen idé att ha snabb uppvärmning om du inte kan se att strykjärnet är varmt. En tydligt placerad kontrollampa är en liten kvalitetsstämpel som gör stor skillnad. Särskilt om du har bråttom och bara vill få strykningen ur vägen.

Ledbart sladdfäste

För allas bekvämlighet menar vi att det också är viktigt med ett ledbart sladdfäste. Det gör så att ångstrykjärnet är anpassat till både höger- och vänsterhänta. Det gör också så att strykningen blir så flexibel som möjligt och att sladden inte fastnar överallt lika lätt.

3 Saker att tänka på

Innan du väljer vilket ångstrykjärn som passar dig bäst kan det vara en god idé att ha följande tre saker i åtanke:

 1. Hur mycket stryker jag åt gången? Om du stryker många plagg i en sittning kan det vara intressant att välja ett ångstrykjärn med större vattenbehållare.
 2. Kan jag tänka mig att kalka av järnet på egen hand? Om du inte är helt bekväm med att rengöra ditt strykjärn från kalk och smuts kan det vara en god idé att välja ett strykjärn med en välfungerande, automatisk kalkrengöring.
 3. Är jag intresserad av vertikal strykning? Många ångstrykjärn erbjuder en, så kallad, vertikal strykning vilket innebär att järnet blåser ånga på hängande plagg. Tyvärr är det få ångstrykjärn som klarar av detta i praktiken. Om detta är någonting som är viktigt för dig rekommenderar vi att du tittar lite extra på Philips GC332 som vi snart ska se närmare på.

Hur vi har valt våra vinnare

Förutom att självklart uppfylla alla krav på vad som utgör ett ångstrykjärn bäst i test (se ovan) finns det några ytterligare saker som vi har tagit hänsyn till när vi valt ut våra vinnare:

 • Snäll mot dina kläder. I en garderob finns det naturligtvis inte bara ett material. Alla våra strykjärn är därför snälla mot alla dina kläder.
 • Kvalitet av hög standard. Naturligtvis skulle vi aldrig kunna rekommendera ett strykjärn som inte håller en mycket hög standard. Därför är också alla våra vinnare av hög kvalitet.
 • Lång sladd. Ingen vill behöva stå på knä och stryka. Därför har alla våra vinnare en tillräckligt lång sladd på minst 2 m som når upp från kontakten till strykbrädan utan problem.

Ångstrykjärn i test

Så har det blivit dags att presentera våra vinnare. Vi ska gå igenom dem en och en med vinnaren först. Eftersom alla ångstrykjärn underpresterar i fråga om vertikal strykning har vi även inkluderat ett ångstrykjärn som också är en steamer. Det är ett ångstrykjärn bäst i test i en egen klass.

Philips Azur GC4527 – För den slätaste strykningen på marknaden


Uppdaterade Priser

Få vinnare har varit så självklara som Philips Azur GC4527. Det här är det bästa ångstrykjärnet just nu. Med omdömen som överöser järnet i beröm och med en automatisk ångjustering vet vi att det här är ett ångstrykjärn bäst i test. Dessutom har GC4527 automatisk avstängning och inbyggd automatisk avkalkning. Vi är imponerade!

Specifikationer Azur GC4527

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 45 g/min
Vattenbehållare (volym) 300 ml
Sladdlängd 2 m
Effekt 2 400 W
Vikt 1.75 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Automatisk avkalkning


Om det är någonting vi uppskattar så är det att inte själva behöva göra rent stryksulan – eller någon del av ångstrykjärnet för den delen. Detta ångstrykjärn bäst i test har en inbyggd CALC-behållare som samlar upp kalkpartiklar under tiden du stryker. På så vis behöver du aldrig oroa dig för fula kalkfläckar eller när du behöver rengöra strykjärnet nästa gång.

Automatisk ångjustering


Detta snygga ångstrykjärn visar även prov på att vara riktigt smart. Genom en automatisk ångjustering justerar GC4527 ångmängden för det specifika plagg du stryker. Detta görs av enheten när du ställer in vilken stryktemperatur som rekommenderas för plagget du ska släta ut.

Snabb


Med snabb uppvärmning, snabb avkylning och en ännu snabbare ångfunktion vågar vi med all säkerhet säga att Azur GC4527 är ett effektivt ångstrykjärn. Men det är också snabbt på att stänga av sig. För din säkerhet stängs strykjärnet automatiskt av på 30 sekunder, om det ligger på sniskan eller lämnas platt. På hälen stängs det av på 8 minuter.

Tung på gott och ont

Det finns visst utrymme till förbättring, menar vi, vad gäller Azur GC4527s vikt. Och det är inte bara vi som reagerar. Flera kundomdömen berättar att strykjärnet är onödigt tungt. Philips själva menar att det här är avsiktligt och att det är en av anledningarna till varför strykjärnet är så bra. Tyngden hjälper till att släta ut besvärliga veck, menar de.

Philips Azur GC4527 – plus och minus

Snabb uppvärmning
Automatisk avstängning
Automatisk avkalkning
Sladdklämma

Krångliga funktioner
Tung


Electrolux EDB6146 – För den miljömedvetna

Uppdaterade Priser

Runner-up till vinnaren är den gröna Electrolux EDB6146. Det här ångstrykjärnet är verkligen vinnaren hack i häl. Genom att vara delvis tillverkad av återvunnen plast, ha ett effektivt ångsystem, automatisk avstängning och automatisk kalkrengöring är vi helt sålda på detta miljömedvetna alternativ till strykbrädan.

Specifikationer, EDB6146

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 40 g/min
Vattenbehållare (volym) 350 ml
Sladdlängd 2.5 m
Effekt 2 400 W
Vikt 1.21 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Miljövänlig


EDB6146 är en del av Electrolux Green Range-serie. Därför använder det här ångstrykjärnet upp till 24 % mindre energi än andra ångstrykjärn. Och förutom det, är det tillverkat av hela 15 % återvunnen plast. Det här är definitivt ett strykjärn för den miljömedvetna.

Väl utformad stryksula


Med en Resilium stryksula som har 500 integrerade ånghål kan du vara helt säker på två saker. För det första att ångan fördelas jämt över textilierna. Och för det andra att dina kläder blir helt veckfria.

Stadig och simpla funktioner


Vi uppskattar verkligen att Electrolux har satsat på ångstrykjärnets bekvämlighet. Genom en gummiyta står EDB6146 alltid stadigt på sin häl och genom en stor vattenbehållare kan du stryka mycket och länge.

Någonting annat som får oss att falla för EDB6146 är hur Electrolux har satsat på effektiva men simpla funktioner. Finspraysfunktionen, till exempel. Utan att krångla till det har Electrolux lagt till en finspray som lätt puffar ut en rimlig mängd vatten. Eller varför inte antidroppfunktionen som innebär att vattenbehållaren är tätt försluten och inte stör mitt i din strykning med oväntat vattenspill. Eller varför inte lägga märke till den extra långa sladden?

Vi gillar helt enkelt det ärliga i EDB6146. Att det här är ett ångstrykjärn bäst i test är bara självklart.

Electrolux EDB6146 – plus och minus

Lång sladd
Automatisk avstängning
Resilium stryksula
Självrengörande

Ångtrycket
Tefal ultimate anti-calc FV9788 – För ångan


Uppdaterade Priser

Även om alla strykjärn i denna guide givetvis har ångfunktion så är denna extra kraftfull med hela 55 g/min i ångkapacitet. Detta ångstrykjärn har verkligen satsats på ångfunktionen, så är det viktigast för dig är detta rätt val.

Specifikationer

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 55 g/min
Vattenbehållare (volym) 350 ml
Sladdlängd
Effekt 3 000 W
Vikt 1.86 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Ångkraft och veckbortagning

Tefals ångstrykjärn har riktigt bra ångkraft som producerar 55 gram ånga i minuten och den har en ångboost på 230 gram i minuten, vilket är mycket jämfört med flera på marknaden.

Ångkapaciteten och boosten kombinerat med en effekt på 3 000 Watt gör att man kan räkna med att alla veck på tyget försvinner på nolltid. Dessutom värms den upp riktigt snabbt och klarar stora mängder tyg.

Smidig och hållbar

Strykjärnet har en ergonomisk design och väger alldeles lagom, man får enkelt kontroll över strykjärnet utan att det blir för tungt. Den har berömts för sin höga kvalitet och hur hållbar den är.

Stryksulan har vad Tefal kallar ”Durilium Airglide” med automatisk rengöring. Den gör så att strykjärnet enkelt glider över tygerna och håller länge. Det fläckar inte känsliga tyger och man behöver inte oroa sig för att den ska skada eller förstöra.

Kalksamlare och automtisk rengöring

Något som vi gillar särskilt mycket med detta ångstrykjärn bäst i test är den automatiska avkalkningen och den smidiga avtagbara uppsamlaren. Den fångar kalkpartiklar och är väldigt enkel att rengöra. Den har även automatisk rengöring, droppskydd och automatiska ånginställningar.

Tefal Ultimate Anti-Calc FV9788 – plus och minus

Snabb och kraftfull
Tålig och kvalitativ stryksula
Högt ångtryck & ångskott
Automatisk avstängning och flera andra funktioner

Avkalkningen


Philips Steam&Go GC363 – För den som behöver spara tid

Uppdaterade Priser

Så har vi kommit till en av våra mer speciella favoriter. Eftersom Philips GC363 också är en steamer har den inte alla funktioner som våra övriga vinnare. Däremot är GC363 det enda ångstrykjärnet i den här guiden som faktiskt kan skryta med att stryka dina kläder horisontellt och vertikalt, det vill säga, medan de hänger på en galge. Därför behövde vi inkludera detta unika reseångstrykjärn.

Specifikationer, Steam&Go GC363

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 24 g/min
Vattenbehållare (volym) 70 ml
Sladdlängd 3 m
Effekt 1 300 W
Vikt 0.95 kg
Automatisk avkalkning? Nej
Automatisk avstängning? Nej

Vertikal strykning

Med Philips Steam&Go GC363 kan du stryka både vertikalt och horisontellt. Det här är en funktion vi är helt sålda på. Om det är något ångstrykjärn du ska välja för att spara tid så är det detta.

Ångan innebär även att bakterier dödas i samband med strykningen, vilket i sin förlängning betyder att dålig lukt (orsakad av exempelvis rökning eller svett) också minskas effektivt.

Multifunktionell


Möjligheten att stryka textilier både vertikalt och horisontellt möjliggör också för dig att stryka andra textilier. Sängkläder, kläder, möbler, vad du än vill – det här ångstrykjärnet presterar. Philips Steam&Go GC363 har även en SmartFlow-teknik vilket innebär att plattan värms upp och kan pressas mot tyget för än bättre resultat, lite mer likt ett traditionellt strykjärn alltså.

Smidig för resan


Vi faller för smidigheten. Att det här är den typen av ångstrykjärn som du stoppar i eluttaget och börjar stryka med endast några sekunder efter. Dessutom går GC363 lika bra att använda på linne som på ömtåliga tyger som silke.

Med detta ångstrykjärn följer också en förvaringsväska så att du kan ta med dig det på semestern likaväl som att använda det hemma.

Liten behållare och ingen avstängning

Tyvärr är vattenkapaciteten inte lika imponerande (70 ml) och inte heller finns det någon automatisk rengöring. GC363 är inte ett ångstrykjärn du bör köpa för att hantera den stora högen av ren tvätt som behöver strykas slät. Däremot är GC363 ett ångstrykjärn du köper för att du behöver spara tid och för att det är det smidigaste ångstrykjärnet vi stött på.

Philips Steam&Go GC363 – plus och minus

Smidigt
Multifunktionellt
Kan stryka vertikalt

Liten vattenbehållare
Inte särskilt starkt


Sammanfattning av testet

Vi hoppas att du har fått någon klarhet i ångstrykjärnsletandet! Vi har presenterat fyra ångstrykjärn bäst i test på marknaden idag. Oavsett vilken du väljer av dem kommer du garanterat att bli nöjd. För att sammanfatta testet kan man säga följande:

Uppdaterade Priser

För ett effektivt ångstrykjärn med rigorösa säkerhetsfunktioner och en enorm ångstyrka. Det här är guidens bästa ångstrykjärn. Det här ångstrykjärnet är tyvärr lite tungt men har en härlig stryksula som glider lätt över, särskilt, skjortor.

Uppdaterade Priser

Om det är miljömedveten du är kommer du att vilja titta lite extra på detta ångstrykjärn. Genom att vara tillverkad av 15 % återvunnen plast och spara upp till 24 % energi vid användning, i jämförelse med andra ångstrykjärn, är det här ett miljövänligt val.

Uppdaterade Priser

Kanske är det så att du är mest intresserad av ångan i ditt ångstrykjärn? Då är det här ångstrykjärnet för dig. Med ett imponerande ångtryck och möjlighet till ett ännu starkare ångskott har Tefal verkligen satsat på ångstrykjärnets främsta funktion.

Uppdaterade Priser

Här är reseångstrykjärnet för dig på språng. Om du inte ens har tid att vika ut strykbrädan är GC363 helt rätt val för dig. Med denna effektiva och smidiga apparat har du möjlighet att stryka dina kläder fortfarande hängande på en galge.

Lycka till!

Tips och tricks | Hur stryker man en skjorta?

Det här med skjortstrykning kan ju vara lite knepigt. Så fort ena ärmen är slät är hela kragen skrynklig. Och så fort den är slät har båda ärmarna gjort uppror. Det är inte konstigt att en vanlig fråga är: Hur stryker man en skjorta?

Därför har vi här en kvick liten guide för hur du stryker ett av de knepigaste plaggen, skjortan, med bästa resultat:

 1. Slå på ångfunktionen. Den är helt avgörande i skjortstrykning.
 2. Fäll upp skjortans krage och stryk den från baksidan.
 3. Knäpp upp alla knappar och stryk skjortans manschetter. Se till att vara noggrann med detta steg.
 4. Nu är det dags för allas vårt skräckmoment: Ärmarna. Vik ut dem platt längsmed brädan och stryk dem noggrant. Akta dig för att pressa in veck genom att ha vikt ut ärmarna för slarvigt.
 5. Häng skjortan över brädan med ryggpartiet upp mot taket. Låt ärmarna och bröstpartiet hänga utifrån sidorna. Stryk.
 6. Dags för bröstpartiet. Stryk mellan bröstknapparna och det tillhörande bröstpartiet. Stryk nu över knapphålen och se till att de verkligen blir pressade. Det här är den delen av knäppningen som syns utåt och den behöver verkligen vara slät.
 7. Håll upp skjortan och se så att du fått alla partier släta. Glöm inte partierna längst ner.

Klart!

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.