Bästa ångstrykjärn 2018

Strykning är en syssla som flera av oss skyr. Vi vill helst att det ska vara över innan det ens hunnit börja. Samtidigt vill vi förstås ha släta, snygga, renstrukna kläder. Och gärna, om det är möjligt, en så lindrig upplevelse som möjligt under tiden. Det är just därför som ett ångstrykjärn bäst i test är att föredra.

Här kommer vi att gå igenom de bästa ångstrykjärnen på marknaden idag. Allt från möjligheten att stryka medan kläderna fortfarande hänger på galgen till ett effektivt ångstrykjärn som är tillverkat av återvunnen plast. Oavsett vad du söker kommer du att finna det i denna guide!

De bästa ångstrykjärnen 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa ångstrykjärnen i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Philips Azur GC4527 – För den slätaste strykningen på marknaden
Electrolux EDB6146 – För den miljömedvetna
Tefal Aquaspeed 335/FV5335 – För ångan
Philips Steam&Go GC363 – För den som behöver spara tid

Toppvalen

Priset till det bästa ångstrykjärnet 2018 går till Philips Azur GC4527 . Ingen strykning kan mäta sig med detta ångstrykjärns prestation. Dessutom är Azur GC4527 ett av de mest avancerade ångstrykjärnen på marknaden idag.

Uppdaterade Priser

Runner-up och hack i häl är Electrolux EDB6146. Det här miljövänliga alternativet både sparar energi och är tillverkat av återvunnen plast. Det är dessutom oerhört effektivt och har en prisbelönt stryksula.

Uppdaterade Priser

Vad är ett ångstrykjärn?

Dagens ångstrykjärn är långtifrån de gamla pressjärnen som användes för längesedan. Ett ångstrykjärn är helt enkelt ett strykjärn som använder sig av ånga för att pressa ur vecken från dina kläder.

Ångan ger strykjärnet extra mycket kraft, genom ett högt ångflöde, vilket får dina kläder att bli slätare.

Vad är ett ångstrykjärn bäst i test?

Med så många varianter av ångstrykjärn på marknaden kan det vara svårt att veta vad som är ett ångstrykjärn bäst i test – och vad som inte är det. 6 saker som vi tycker är extra viktiga hos ett bra ångstrykjärn är:

 • Automatisk avstängning
 • Vikt
 • Uppvärmningstid
 • Lätt att fylla på
 • Tydligt placerad kontrollampa
 • Ledbart sladdfäste

Automatisk avstängning

För din, dina barns, dina husdjurs eller egentligen allas säkerhet: Automatisk avstängning är en funktion på strykjärnet som inte nog kan understrykas som en kvalitet för ett ångstrykjärn bäst i test.

Vikt

Ett för tungt strykjärn är svårt att manövrera. Eftersom vi vill att din strykupplevelse ska vara så lätt som möjligt bör också ditt strykjärn vara det. Samtidigt kan vikten också hjälpa till vid strykningen genom att via sin tyngd, och inte bara värme, pressa ut veck.

Uppvärmningstid

Ingen vill vänta i flera minuter på att ett strykjärn ska bli varmt. Vi har satt gränsen för uppvärmning på 2 minuter. Längre tid än så menar vi inte är acceptabelt.

Lätt att fylla på

Vi vill att ditt ångstrykjärn ska vara så lätt att fylla på som möjligt. Därför vill vi att strykjärnets påfyllningsöppning ska vara lättillgänglig och lättmanövrerad. Vi kräver också att påfyllningsöppningen har lock för att skydda dig och dina kläder från onödigt dropp.

Tydligt placerad kontrollampa

Det är ingen idé att ha snabb uppvärmning om du inte kan se att strykjärnet är varmt. En tydligt placerad kontrollampa är en liten kvalitetsstämpel som gör stor skillnad. Särskilt om du har bråttom och bara vill få strykningen ur vägen.

Ledbart sladdfäste

För allas bekvämlighet menar vi att det också är viktigt med ett ledbart sladdfäste. Det gör så att ångstrykjärnet är anpassat till både höger- och vänsterhänta. Det gör också så att strykningen blir så flexibel som möjligt och att sladden inte fastnar överallt lika lätt.

3 Saker att tänka på

Innan du väljer vilket ångstrykjärn som passar dig bäst kan det vara en god idé att ha följande tre saker i åtanke:

 1. Hur mycket stryker jag åt gången? Om du stryker många plagg i en sittning kan det vara intressant att välja ett ångstrykjärn med större vattenbehållare.
 2. Kan jag tänka mig att kalka av järnet på egen hand? Om du inte är helt bekväm med att rengöra ditt strykjärn från kalk och smuts kan det vara en god idé att välja ett strykjärn med en välfungerande, automatisk kalkrengöring.
 3. Är jag intresserad av vertikal strykning? Många ångstrykjärn erbjuder en, så kallad, vertikal strykning vilket innebär att järnet blåser ånga på hängande plagg. Tyvärr är det få ångstrykjärn som klarar av detta i praktiken. Om detta är någonting som är viktigt för dig rekommenderar vi att du tittar lite extra på Philips GC332 som vi snart ska se närmare på.

Hur vi har valt våra vinnare

Förutom att självklart uppfylla alla krav på vad som utgör ett ångstrykjärn bäst i test (se ovan) finns det några ytterligare saker som vi har tagit hänsyn till när vi valt ut våra vinnare:

 • Snäll mot dina kläder. I en garderob finns det naturligtvis inte bara ett material. Alla våra strykjärn är därför snälla mot alla dina kläder.
 • Kvalitet av hög standard. Naturligtvis skulle vi aldrig kunna rekommendera ett strykjärn som inte håller en mycket hög standard. Därför är också alla våra vinnare av hög kvalitet.
 • Lång sladd. Ingen vill behöva stå på knä och stryka. Därför har alla våra vinnare en tillräckligt lång sladd på minst 2 m som når upp från kontakten till strykbrädan utan problem.

Bästa Ångstrykjärn 2018

Så har det blivit dags att presentera våra vinnare. Vi ska gå igenom dem en och en med vinnaren först. Eftersom alla ångstrykjärn underpresterar i fråga om vertikal strykning har vi även inkluderat ett ångstrykjärn som också är en steamer. Det är ett ångstrykjärn bäst i test i en egen klass.

Philips Azur GC4527 – För den slätaste strykningen på marknaden


Uppdaterade Priser

Få vinnare har varit så självklara som Philips Azur GC4527. Det här är det bästa ångstrykjärnet 2018. Med omdömen som överöser järnet i beröm och med en automatisk ångjustering vet vi att det här är ett ångstrykjärn bäst i test. Dessutom har GC4527 automatisk avstängning och inbyggd automatisk avkalkning. Vi är imponerade!

Specifikationer, Azur GC4527

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 45 g/min
Vattenbehållare (volym) 300 ml
Sladdlängd 2 m
Effekt 2 400 W
Vikt 1.75 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Automatisk avkalkning
Om det är någonting vi uppskattar så är det att inte själva behöva göra rent stryksulan – eller någon del av ångstrykjärnet för den delen. Detta ångstrykjärn bäst i test har en inbyggd CALC-behållare som samlar upp kalkpartiklar under tiden du stryker. På så vis behöver du aldrig oroa dig för fula kalkfläckar eller när du behöver rengöra strykjärnet nästa gång.

Automatisk ångjustering
Detta snygga ångstrykjärn visar även prov på att vara riktigt smart. Genom en automatisk ångjustering justerar GC4527 ångmängden för det specifika plagg du stryker. Detta görs av enheten när du ställer in vilken stryktemperatur som rekommenderas för plagget du ska släta ut.

Snabb
Med snabb uppvärmning, snabb avkylning och en ännu snabbare ångfunktion vågar vi med all säkerhet säga att Azur GC4527 är ett effektivt ångstrykjärn. Men det är också snabbt på att stänga av sig. För din säkerhet stängs strykjärnet automatiskt av på 30 sekunder, om det ligger på sniskan eller lämnas platt. På hälen stängs det av på 8 minuter.

Tung på gott och ont
Det finns visst utrymme till förbättring, menar vi, vad gäller Azur GC4527s vikt. Och det är inte bara vi som reagerar. Flera kundomdömen berättar att strykjärnet är onödigt tungt. Philips själva menar att det här är avsiktligt och att det är en av anledningarna till varför strykjärnet är så bra. Tyngden hjälper till att släta ut besvärliga veck, menar de.

Summering av Philips Azur GC4527

Härlig strykkänsla
Snabb uppvärmning
Automatisk avstängning
Automatisk avkalkning
Sladdklämma
Krångliga funktioner
Tung
Uppdaterade Priser

Electrolux EDB6146 – För den miljömedvetna

Uppdaterade Priser

Runner-up till vinnaren är den gröna Electrolux EDB6146. Det här ångstrykjärnet är verkligen vinnaren hack i häl. Genom att vara delvis tillverkad av återvunnen plast, ha ett effektivt ångsystem, automatisk avstängning och automatisk kalkrengöring är vi helt sålda på detta miljömedvetna alternativ till strykbrädan.

Specifikationer, EDB6146

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 40 g/min
Vattenbehållare (volym) 350 ml
Sladdlängd 2.5 m
Effekt 2 400 W
Vikt 1.21 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Miljövänlig
EDB6146 är en del av Electrolux Green Range-serie. Därför använder det här ångstrykjärnet upp till 24 % mindre energi än andra ångstrykjärn. Och förutom det, är det tillverkat av hela 15 % återvunnen plast. Det här är definitivt ett strykjärn för den miljömedvetna.

Väl utformad stryksula
Med en Resilium stryksula som har 500 integrerade ånghål kan du vara helt säker på två saker. För det första att ångan fördelas jämt över textilierna. Och för det andra att dina kläder blir helt veckfria.

Stadig och simpla funktioner
Vi uppskattar verkligen att Electrolux har satsat på ångstrykjärnets bekvämlighet. Genom en gummiyta står EDB6146 alltid stadigt på sin häl och genom en stor vattenbehållare kan du stryka mycket och länge.

Någonting annat som får oss att falla för EDB6146 är hur Electrolux har satsat på effektiva men simpla funktioner. Finspraysfunktionen, till exempel. Utan att krångla till det har Electrolux lagt till en finspray som lätt puffar ut en rimlig mängd vatten. Eller varför inte antidroppfunktionen som innebär att vattenbehållaren är tätt försluten och inte stör mitt i din strykning med oväntat vattenspill. Eller varför inte lägga märke till den extra långa sladden?

Vi gillar helt enkelt det ärliga i EDB6146. Att det här är ett ångstrykjärn bäst i test är bara självklart.

Summering av Electrolux EDB6146

Lång sladd
Automatisk avstängning
Miljövänlig
Resilium stryksula
Självrengörande
Ångtrycket
Uppdaterade Priser

Tefal Aquaspeed 335/FV5335 – För ångan


Uppdaterade Priser

Alla strykjärn i den här guiden är, naturligtvis, ångstrykjärn. Men i Aquaspeed 335/FV5335 har Tefal satsat på ångstrykjärnets främsta funktion lite extra. Om du söker ett ångstrykjärn för ångans skull är det här rätt ångstrykjärn för dig.

Specifikationer, Aquaspeed 335/FV5335

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 40 g/min
Vattenbehållare (volym) 300 ml
Sladdlängd 2 m
Effekt 2 400 W
Vikt 1.4 kg
Automatisk avkalkning? Ja
Automatisk avstängning? Ja

Lätt och smidigt men tåligt
Aquaspeed 335/FV5335 är bland det lättaste ångstrykjärnet i den här guiden. Det gör att strykupplevelsen blir mer behaglig. Dessutom har det här ångstrykjärnet en speciell sladdhållning som pekar snett uppåt för att skydda dina kläder från att sladden tar i. Trots sin ringa vikt är FV5335 förvånansvärt robust. Det här är ett hållbart ångstrykjärn som till och med har en reptålig stryksula.

Ångtryck och ångskott
Med ett ångtryck som kan justeras mellan 0–40 gram vatten per minut är detta ett ångstrykjärn i den rätta bemärkelsen. Dessutom har Tefal satsat på en otroligt effektiv ångskottsfunktion som gör att du kan skjuta ut ånga manuellt på upp till 130 gram vatten per minut. Det här, om något, får dina kläder att bli skrynkelfria

Energi och säkerhet
Precis vad man kan begära av ett ångstrykjärn bäst i test har Aquaspeed 335/FV5335 en automatisk avstängning som håller ditt hem säkert från olyckor. Vi är också extra imponerade över att Tefal satsat på att spara upp till 20 % energi utan att för den delen äventyra din släta strykning.

Det finns dock utrymme till förbättring. Den automatiska avkalkningen presterar bra men är inte lika avancerad som hos de andra modellerna. Vi hade gärna sett att ett strykjärn med ånga som främsta funktion också hade kalkrengöring att matcha det med.

Summering av Tefal Aquaspeed 335/FV5335

Lätt
Reptålig stryksula
Ångtryck & Ångskott
Automatisk avstängning
Avkalkningen
Uppdaterade Priser

Philips Steam&Go GC363 – För den som behöver spara tid

Uppdaterade Priser

Så har vi kommit till en av våra mer speciella favoriter. Eftersom Philips GC363 också är en steamer har den inte alla funktioner som våra övriga vinnare. Däremot är GC363 det enda ångstrykjärnet i den här guiden som faktiskt kan skryta med att stryka dina kläder horisontellt och vertikalt, det vill säga, medan de hänger på en galge. Därför behövde vi inkludera detta unika reseångstrykjärn.

Specifikationer, Steam&Go GC363

Ångfunktion Ja
Ångkapacitet 24 g/min
Vattenbehållare (volym) 70 ml
Sladdlängd 3 m
Effekt 1 300 W
Vikt 0.95 kg
Automatisk avkalkning? Nej
Automatisk avstängning? Nej

Vertikal strykning
Med Philips Steam&Go GC363 kan du stryka både vertikalt och horisontellt. Det här är en funktion vi är helt sålda på. Om det är något ångstrykjärn du ska välja för att spara tid så är det detta.

Ångan innebär även att bakterier dödas i samband med strykningen, vilket i sin förlängning betyder att dålig lukt (orsakad av exempelvis rökning eller svett) också minskas effektivt.

Multifunktionell
Möjligheten att stryka textilier både vertikalt och horisontellt möjliggör också för dig att stryka andra textilier. Sängkläder, kläder, möbler, vad du än vill – det här ångstrykjärnet presterar. Philips Steam&Go GC363 har även en SmartFlow-teknik vilket innebär att plattan värms upp och kan pressas mot tyget för än bättre resultat, lite mer likt ett traditionellt strykjärn alltså.

Smidig för resan
Vi faller för smidigheten. Att det här är den typen av ångstrykjärn som du stoppar i eluttaget och börjar stryka med endast några sekunder efter. Dessutom går GC363 lika bra att använda på linne som på ömtåliga tyger som silke.

Med detta ångstrykjärn följer också en förvaringsväska så att du kan ta med dig det på semestern likaväl som att använda det hemma.

Liten behållare och ingen avstängning
Tyvärr är vattenkapaciteten inte lika imponerande (70 ml) och inte heller finns det någon automatisk rengöring. GC363 är inte ett ångstrykjärn du bör köpa för att hantera den stora högen av ren tvätt som behöver strykas slät. Däremot är GC363 ett ångstrykjärn du köper för att du behöver spara tid och för att det är det smidigaste ångstrykjärnet vi stött på.

Summering av Philips Steam&Go GC363

Smidigt
Multifunktionellt
Kan stryka vertikalt
Snabbt
Liten vattenbehållare
Inte särskilt starkt
Uppdaterade Priser

Sammanfattning av testet

Vi hoppas att du har fått någon klarhet i ångstrykjärnsletandet! Vi har presenterat de bästa ångstrykjärnen på marknaden idag. Oavsett vilken du väljer av dem kommer du garanterat att bli nöjd. För att sammanfatta testet kan man säga följande:

Philips Azur GC4527

Uppdaterade Priser

För ett effektivt ångstrykjärn med rigorösa säkerhetsfunktioner och en enorm ångstyrka. Det här är guidens bästa ångstrykjärn 2018. Det här ångstrykjärnet är tyvärr lite tungt men har en härlig stryksula som glider lätt över, särskilt, skjortor.

Electrolux EDB6146 

Uppdaterade Priser

Om det är miljömedveten du är kommer du att vilja titta lite extra på detta ångstrykjärn. Genom att vara tillverkad av 15 % återvunnen plast och spara upp till 24 % energi vid användning, i jämförelse med andra ångstrykjärn, är det här ett miljövänligt val.

Tefal Aquaspeed 335/FV5335

Uppdaterade Priser

Kanske är det så att du är mest intresserad av ångan i ditt ångstrykjärn? Då är det här ångstrykjärnet för dig. Med ett imponerande ångtryck och möjlighet till ett ännu starkare ångskott har Tefal verkligen satsat på ångstrykjärnets främsta funktion. Däremot är vi inte helt sålda på den automatiska avkalkningen, där det finns utrymme för förbättring.

Philips Steam&Go GC363

Uppdaterade Priser

Här är reseångstrykjärnet för dig på språng. Om du inte ens har tid att vika ut strykbrädan är GC363 helt rätt val för dig. Med denna effektiva och smidiga apparat har du möjlighet att stryka dina kläder fortfarande hängande på en galge.

Lycka till!

Tips och tricks | Hur stryker man en skjorta?

Det här med skjortstrykning kan ju vara lite knepigt. Så fort ena ärmen är slät är hela kragen skrynklig. Och så fort den är slät har båda ärmarna gjort uppror. Det är inte konstigt att en vanlig fråga är: Hur stryker man en skjorta?

Därför har vi här en kvick liten guide för hur du stryker ett av de knepigaste plaggen, skjortan, med bästa resultat:

 1. Slå på ångfunktionen. Den är helt avgörande i skjortstrykning.
 2. Fäll upp skjortans krage och stryk den från baksidan.
 3. Knäpp upp alla knappar och stryk skjortans manschetter. Se till att vara noggrann med detta steg.
 4. Nu är det dags för allas vårt skräckmoment: Ärmarna. Vik ut dem platt längsmed brädan och stryk dem noggrant. Akta dig för att pressa in veck genom att ha vikt ut ärmarna för slarvigt.
 5. Häng skjortan över brädan med ryggpartiet upp mot taket. Låt ärmarna och bröstpartiet hänga utifrån sidorna. Stryk.
 6. Dags för bröstpartiet. Stryk mellan bröstknapparna och det tillhörande bröstpartiet. Stryk nu över knapphålen och se till att de verkligen blir pressade. Det här är den delen av knäppningen som syns utåt och den behöver verkligen vara slät.
 7. Håll upp skjortan och se så att du fått alla partier släta. Glöm inte partierna längst ner.

Klart!