Studsmatta bäst i test

Guiden är inte uppdaterad för 2021, kommer uppdateras inför sommaren 2022.

Den populära utomhusstudsmattan ger sig tillkänna genom stora, runda cirklar i många svenska trädgårdar. Barn såväl som tonåringar och vuxna uppskattar det studsande fenomenet – och varför skulle man inte det? Studsmattan är inte bara skoj och bus utan stärker motorik, balans och styrka.  När du inser att studsmattan inte var en fluga utan något som barnen faktiskt återvänder till år efter år är det kanske dags att skaffa en egen.

Så hur väljer man studsmatta? Vad är en bra studsmatta och vad bör man se upp med? Vi hjälper dig att hitta bästa studsmatta med maximal säkerhet och nytta – och som inte minst ger högsta möjliga nöje.De bästa studsmattorna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa studsmattorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Berg Toys Favorit – Studsmatta bäst i test
Berg Toys Champion Deluxe – Studsmattan med extra allt

Kort om toppvalet

Favoriten Berg Toys Favorit är ett självklart toppval av studsmatta bäst i test. Den är stabil, säker och har en ordentlig studs med mjuk landning. Dessutom är ingången självstängande och skyddsnätet är särskilt konstruerat för att inte en fot ska råka hamna mellan hoppduk och ram.

Vad skiljer olika studsmattor åt?

Att hitta bästa studsmatta kan vara svårt. Särskilt eftersom att alla tillsynes är samma sak: En konstruktion med en hoppduk i mitten.

Men riktigt så enkelt är det inte. Här har vi listat några saker som skiljer studsmattor åt.

Stor skillnad i hållbarhet

Prisvariationen är stor. Det finns modeller för så lite som ett par tusen kronor upp till cirka 9 000 kronor. De ser tämligen lika ut men skiljer sig åt på ett flertal punkter. Faktum är att den största skillnaden inte rör själva funktionen, hur bra man studsar. Istället handlar det i hög grad om hur säker mattan är och naturligt nog också om vilken kvalitet de håller. Även om själva mattan tas in under vinterhalvåret kanske du vill ha möjlighet att låta ställningen stå kvar utomhus – utan att den tar skada.

Studsighet

En av studsmattans viktigaste egenskaper är förstås själva studsigheten, det vill säga hur studsen känns och hur högt man kan hoppa. Hårdare mattor kan ge en högre studs, men är inte lika sköna att hoppa på och mindre skonsamma mot kroppen jämfört med en mjukare matta. En sådan ger å andra sidan en lägre studs, även om studsupplevelsen i övrigt kan vara bättre.

Sikta på en modell som har en ”utdragen studs”, vilket mattor med långa fjädrar ger. En sådan modell  upplevs mjukare och också ger högre hopp – om fjädrarna har rätt spänst – jämfört med mattor med korta, hårda fjädrar som kan ge en stum känsla.

Vilket som är bäst är i hög grad en fråga om tycke och smak och beror också på vikten hos den som hoppar. Här är det bäst att testa för att hitta rätt.

Köpa via nätet

Många mattor säljs via nätet, vilket har sina fördelar för dig som kund. En matta med ställning kan väga uppåt 200 kg och är en tämligen otymplig historia. Att då få den hemlevererad från nätbutiken är förstås en högst värdefull fördel. Däremot innebär ett nätköp att du inte kan prova mattan innan, vilket ofta är ett krav om du vill vara säker på att hitta en modell som passar dig och övriga som ska använda mattan.

9 Saker att tänka på innan och vid köpet

Vi har listat nio saker som kan vara värda att ha i åtanke när du på riktigt börjar planera för att köpa en studsmatta. De stora områdena är storlek, säkerhet, konstruktion och montering. Släng ett öga på rubrikerna nedan för att se till så att du har koll på läget och för att se vilka som är minimikraven för en studsmatta bäst i test.

Storlek

Hur stor matta du väljer avgörs i första hand av det tillgängliga utrymmet i trädgården och är centralt för att hitta bästa studsmatta för dig. Grovt sett är en större matta roligare och säkrare än en mindre. Bland annat minskar risken att krocka när fler hoppar i den samtidigt. Sikta på en matta på runt fyra meter i diameter så hamnar du förmodligen rätt.

Skyddsnät

Alla studsmattor måste ha ett högt skyddsnät som hindrar de hoppande från att ramla av studsmattan. Och även om det finns modeller som säljs utan nät ska du aldrig välja en sådan. Antalet olyckor vid användning av studsmattor är högt – 2013 råkade 6 000 barn ut för skador enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Och även om långt ifrån alla olyckor beror på att man faller ur mattan är skyddsnätet ett nödvändigt skydd, på samma sätt som säkerhetsbälten i bilar eller cykelhjälm på cykel.

Den bästa typen av nät är det som är fäst längs ramen, utanför fjädrarna som håller själva mattan. Den andra varianten, där nätet är fäst innanför fjädrarna, kan visserligen ge intryck av att vara säkrare eftersom det borde hindra de hoppande just från att av misstag landa på fjädrarna. Men tyvärr stämmer inte det eftersom infästningen av ett skyddsnät av den modellen måste vara elastisk för att kunna ”följa med” när själva duken rör sig. Det gör i sin tur att det kan uppstå ett glapp mellan nätet och fjädrarna. En annan förekommande brist hos den här modellen är att nätet i sig är alltför elastiskt och mjukt och inte fångar upp en felstudsad hoppare tillräckligt väl.

Skyddsnätets höjd är förstås också en aspekt att titta på. I princip är ett högre nät bättre än ett lågt. Titta efter nät som är åtminstone 180 cm höga. Ju tyngre personer som hoppar desto viktigare är det med ett högt nät, eftersom hoppen då tenderar att bli högre.

Ingången

Ingången genom skyddsnätet brukar antingen vara en lucka som stängs med dragkedja eller motsvarande, eller genom att två nät överlappar varandra och så att säga stängs av sig själv när någon passerat genom den. Den sistnämnade varianten är att föredra eftersom barn (och andra) lätt glömmer att stänga luckan när de gått in eller ur mattan.

Kantskyddet

Skyddet som täcker ramen, fjädrarna och fjäderfästen är en annan säkerhetsdetalj som är avgörande.

Kantskyddet ska vara utformat så att risken för att fastna med exempelvis ett ben eller en arm mellan matta och fjädrar minimeras. Skyddet ska också ha bra stötdämpande egenskaper och för att hålla länge behöver det vara tåligt mot UV-ljus. Titta också på infästningen. Hos enklare modeller sitter skyddet ofta fast med stumma band som lätt kan gå av. Kraftiga, flexibla stroppar är ofta en bättre lösning som både håller skyddet ordentligt på plats och håller länge.

När SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) testade studsmattor tidigare i år bedömdes följande modeller ha bra säkerhet: Champion Berg, Jumpking Heavy Duty, Trampolinspecialisten Super Orbit och Fly HD och North Challenger från Studsexperten.

Stabilitet

Självfallet borde en studsmatta vara stabil och självfallet borde monteringen inte kräva en yrkesman eller ta orimligt lång tid. Lyckligtvis uppfyller de flesta studsmattor de här kraven, men inte alla. Det finns modeller som trots ett inte särskilt lågt pris faktiskt är nästan omöjliga att montera, där monteringsanvisningen inte stämmer och till och med där delarna inte riktigt passar ihop. I testat av SP visade sig Eton Premium vara en sådan modell.

Det är förstås svårt att veta vilka modeller som har de här flagranta bristerna, men det är i vart fall något att tänka på när du väljer vilken modell du lägger dina pengar på.

Materialval

En enklare konstruktion, med enklare material i exempelvis duk och fjädrar, innebär att studsmattan inte håller lika länge vilket kan innebär att en matta med lågt pris faktiskt kan bli dyrare än modeller med större prislapp, sett över en lite längre period.

Stabilitet

Det skiljer också i hur stabil själva ramen är. Även om stabiliteten kan vara svår att avgöra inför ett köp är mattans totalvikt en bra indikator. Här gäller att tyngre är bättre.

Skyddsnätets stolpar

Glöm inte heller att titta på stolparna som håller skyddsnätet. De måste vara kraftiga för att kunna stå emot de krafter som uppstår när en hoppare kommer fel och träffar nätet eller en stolpe. En för klen stolpe kan faktiskt böja sig, vilket påverkar säkerheten åt fel håll.

I regel är billigare studsmattor inte oväntat också klenare, exempelvis Air Premium från I-sport, Etan Premium Silver och Lyfco enligt SP-testet tidigare i år. Håll i stället utkik efter modeller som Berg Champion, North Challenger från Studsspecialisten samt Super Orbit och Fly HD från Trampolinspecialisten – som bedöms ha stabila ramar i samma test.

Duken

Ta en titt på duken. Vanligen används en av två material. Det ena ger en slät matta medan den andra har en grövre yta som inte är särskilt skonsam mot hud och kläder.

Vad är en studsmatta bäst i test?

Om du inte redan fallit för barnens tjat eller för den delen din egen nyfikenhet är det kanske dags att göra slag i saken. Men många föräldrar ställer sig skeptiska till studsmattornas säkerhet och hållbarhet. Därför har samtliga produkter i denna studsmatta bäst i test-guide skyddsnät och är stabila, hållbara konstruktioner. Vi har även sett till sådant som användarvänlighet och rolighetsfaktor.

Vi ville att alla studsmattor skulle erbjuda rolig studs såväl som säkerhet.

Studsmattor i test

De har blivit ett naturligt inslag i våra villaområden, de stora runda studsmattorna. Och populariteten tycks inte minska, snarare tvärtom. Nedan presenteras  fyra produkter som alla gjort sig förtjänta av titeln studsmatta bäst i test, men inom olika kategorier. Först ut är vår favorit och längst ner ett lyxigt budgetval. Häng med!

Berg Toys Favorit – Studsmatta bäst i test

Berg toys Favorit är just det: En favorit och en studsmatta bäst i test. Den är tillverkad av högkvalitativt material, riktigt bra studs och väldigt hög säkerhet.

Specifikationer Berg Toys Favorit

Antal fjädrar 96 st
Hoppyta 10.2 m²
Max personvikt 100 kg
Diameter (allt) 430 cm
Diameter (duk) 4.1 m
Höjd 90 cm
Produktvikt 100.7 kg

Hög säkerhet

Bland annat har skyddsnätet en självstängande ingång som alltså gör att den aldrig kan glömmas öppen. Skönt för oroliga föräldrar som naturligtvis inte vill ha ett stort hål i skyddsnätet när barnen hoppar. Nätet är också konstruerat på sådant vis att det bågnar in mot mattan för att förhindra att man ska ramla på ytterramen.

Bra hållbarhet

Skyddet täcker alla fjädrar utmärkt och är tillverkat av UV-beständigt material. Detsamma gäller faktiskt för hela Favorit som alltså inte påverkas av väder och vind, eller sol, på väldigt länge. All metall, såsom svetsfogarna, är även skyddad mot rost – vilket gör att studsmattan inte behöver plockas in under vintern. Varken säkerhet eller kvalitet behöver alltså försämras över tid.

Riktigt bra studs

Dessutom är studsen på studsmattan riktigt bra. Fjädringen är stabil men utan att kompromissa med spänsten som är exemplarisk. Hela Berg Toys Favorit är byggd med en bra tjocklek på ramen och med en avsevärd tyngd, vilket gör att den står stabilt under hela hoppsessionen.

Berg Toys favorit – plus och minus

Riktigt säker och stabil
Högkvalitativ
Bra spänst som ger skön studs

Monteringen


Berg Champion Deluxe – Studsmattan med extra allt

Den dyrare varianten i Bergs sortiment får också gott betyg och det råder ingen tvekan om att den holländska tillverkaren hör till främsta när det gäller studsmattor. Den får även höga betyg i ett test av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut) och att även detta är en studsmatta bäst i test råder det ingen tvekan om.

Specifikationer av Berg Champion Deluxe

Antal fjädrar 128 st
Hoppyta 10.75 m²
Max personvikt 120 kg
Diameter (allt) 430 cm
Diameter (duk) 3.7 m
Höjd 95 cm
Produktvikt 139 kg

Mjuka hopp

Framför allt utmärks Berg Toys Champion Deluxe av sin höga kvalitet. Med hela 128 fjädrar är varje hopp garanterat mjukt. Studsen är imponerande. Den är spänstig och djup och skjuter upp dig med imponerande kraft. För dig som gärna vill testa dina akrobatiska moves är det här ett toppval.

Stabil

Berg Toys Champion Deluxe är en stadig leksak. Vikten i sig gör att den står ordentligt stadigt men andra saker, såsom skyddsnätet, får den även att kännas stabil och säker. Och säker, det är den. Precis som alla Bergs modeller har Bergs Champion Deluxe ett utmärkt skyddsnät som bågnar inåt för att förhindra att någon råkar hoppa in i ytterramen.

Berg champion deluxe – plus och minus

Hög säkerhet
Mjuka och sköna hopp
Robust

Priset


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra produkter som alla förtjänar att kallas studsmatta bäst i test. Några saker har blivit klara: Undvik de billigaste studsmattorna. De kommer med sannolikhet att bli dyra i längden eftersom risken är stor att de går sönder och behöver repareras – eller rentav skrotas – efter bara en kort tids användning.

Säkerheten är annars förmodligen den aspekt som bör väga tyngst när du väljer studsmatta.

Det är också en god idé att prova studsmattan innan du köper den. Då får du och de som ska använda den en bra uppfattning om hur den känns. Men köper man via nätet slipper man transportera den hem, smidigt då de ofta väger över 100 kilo.