Espressomaskin bäst i test

Oavsett om du är ett fan av macchiato, cappuccino eller en cortado är en god espresso grunden i alla. Vi kommer att presentera fyra espressomaskiner som presterat bäst i test. Vi kommer också att gå igenom vissa grunder för hur den bästa espresson kommer till och vad en espressomaskin egentligen är för någonting.

Espressomaskinen gör att du kan få din espresso på just ditt sätt. Kaffebryggare i all ära men ingenting kan mäta sig med en rykande het espresso.

 

De bästa espressomaskinerna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa espressomaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Sage Appliances Oracle Touch SES990UK – för lyxliraren
Siemens EQ.6 TE603201RW – för enkelheten
Smeg ECF01 – för designen
Krups EA8250 – för snabbheten

Toppvalet


Uppdaterade Priser

Och här är den, Ferrarin på espressomarknaden. Om det är en professionell espressomaskin i hanterbart format du är ute efter rekommenderar vi Sage Oracle Touch SES990UK varmt.

Den här halvautomatiska apparaten är sannerligen en espressomaskin bäst i test. För kaffeälskare världen över levererar SES990UK fantastiska espressos.

Vad är en espressomaskin?

En espressomaskin har en viktig uppgift: Att göra den perfekta koppen espresso. För att kunna göra detta går maskinen igenom vissa steg:

 1. Vattnet hettas upp till 93–96 grader via ett trycksystem.
 2. Ett ångtryck byggs upp i espressomaskinen.
 3. Vattnet pressas via ångtrycket på 8–9 bar genom cirka 17 gram finmalet kaffepulver.
 4. Själva bryggprocessen tar mellan 25–35 sekunder.
 5. Ut kommer ungefär 30 ml färdig espresso.

Det kan tyckas som fem enkla steg men är faktiskt en smärre vetenskap.

Espressomaskinstillverkare världen över arbetar fortfarande med att finjustera instrumenten för att lyckas göra den perfekta espressomaskinen.

Vad är en espressomaskin bäst i test?

När en espressomaskin testas är det på:

 • Vattnets värme. Den får absolut inte överstiga 96 grader celsius eftersom espresson då kommer att smaka beskt.
 • Ångtrycket. Det perfekta ångtrycket gör att vattnet pressas genom kaffepulvret med 8–9 bar. Det är den perfekta balansen mellan tryck, vatten och kaffepulver för att få fram espressons bästa karaktär och aromer.
 • Tiden. Bryggprocessen (det vill säga, när vattnet pressas genom pulvret) får inte ta mer än 25–35 sekunder. Om tiden går över, eller under, detta räknas inte drycken som en godkänd espresso.
 • Creman. En espressomaskin måste lyckas få fram en tydlig crema på toppen av den färdiga espresson. Crema är ett lager av cellulosa och fetter som du kanske känner igen som det ljusare, till synes skummade, lagret uppepå din espresso? En distinkt crema är ett krav för att espresson ska bli godkänd.

En espressomaskin bäst i test är alltså en maskin som uppfyller alla dessa krav.

Vad skiljer olika espressomaskiner åt?

I huvudsak kan man säga att det finns två godkända typer av espressomaskiner:

 • En halvautomatisk.
 • En automatisk.

Halvautomatisk

Halvautomatisk espressomaskin kallas även för manuell eftersom den kräver att du själv är med och gör espresson.

På en halvautomatisk espressomaskin finns det alltid ett handtag med ett filter som du måste ta loss, fylla med kaffepulver, pressa ner pulvret i och sätta tillbaka i gruppen igen. Därefter trycker du på en knapp och bryggprocessen kan dra igång.

Det här tar i regel cirka 2 minuter. Exakt hur denna hantering av maskinen ska gå till kommer vi att gå igenom senare.

Om du väljer att köpa en halvautomatisk maskin kan du behöva tänka på att köpa en separat kaffekvarn.

Automatisk

Automatiska espressomaskiner, även kallade helautomatiska, innebär att du inte behöver anstränga dig mer än att fylla på vatten för att få en espresso.

I en automatisk espressomaskin finns en kaffekvarn inbyggd i maskinen och du behöver inte alls fundera på att fippla med något handtag och filter.

Automatiska maskiner har också fördelen att de rengör sig själva och, såklart, att de är oerhört tidsbesparande.

Skillnaderna

Du kanske redan har listat ut en del av skillnaderna från beskrivningarna ovan. De stora skillnaderna är dock:

 • Kvaliteten. Professionella baristor världen över föredrar en halvautomatisk maskin eftersom kvaliteten på espresson i regel blir bättre än i en automatisk.
 • Tiden. Det tar längre tid att göra en espresso i en halvautomatisk maskin.
 • Kontrollen. Du får mer kontroll i en halvautomatisk maskin och kan finjustera hur din perfekta espresso blir till.
 • Kunskap. Det kräver mer kunskap av dig med en halvautomatisk maskin. I en automatisk maskin sköts allt det här åt dig.

I övrigt finns det naturligtvis olika finesser med olika maskiner. Men de stora skillnaderna handlar egentligen om att en automatisk maskin kräver mindre av dig medan en halvautomatisk kräver mer.

Halvautomatisk eller automatisk – vad ska jag välja?

Det här är förstås svårt att svara på. Men det är en vanlig fråga så vi skulle vilja lista tre frågor som du bör ställa dig själv:

 1. Hur mycket tid är jag villig att lägga ner på min espresso?
 2. Hur viktig är kvaliteten på den färdiga espresson för mig?
 3. Hur mycket är jag villig att lära mig för att kunna göra en bra espresso?

I den här guiden tar vi upp fyra maskiner. Två halvautomatiska och två automatiska. Alla maskiner gör fantastiskt goda espressos! Upp till dig är att fundera på vilken av maskinerna som dels tilltalar dig och dels kommer att passa in i din vardag.

Hur har vinnarna valts ut?

Vissa saker har naturligtvis varit självklara vid valet av espressomaskiner. Att de ska göra gott kaffe, exempelvis.

Eftersom espressovärlden är något uppdelad mellan halv- och helautomatiska maskiner har vi valt att ta med två av varje. Vilken som passar dig bäst är upp till dig men vi vet att alla maskiner upprätthåller höga standarders och att de håller för riktigt hårda krav på en god espresso. Alla förtjänar titeln espressomaskin bäst i test, men av olika anledningar.

Krav vi har ställt på våra vinnare är följande:

 • Att de skulle vara dubbelbryggare.
 • Att de skulle ha en mjölkskummare.
 • Att de skulle ha en storlek som passar alla kök.
 • Att de skulle göra en riktigt, riktigt god espresso.

Espressomaskiner i test

Som redan nämnt har vi valt ut totalt fyra espressomaskiner, två helautomatiska och två halvautomatiska. Vi kommer att presentera dem i fallande skala med vinnaren först ut.

Sage Appliances Oracle Touch SES990UK – för lyxliraren

Uppdaterade Priser

Sage Appliances Oracle Touch SES990UK är den självklara vinnaren. Förutom att vara stabil, pålitlig och oerhört snyggt designad, gör SES990UK dessutom en utsökt espresso.

Specifikationer av Sage ORacle Touch SES990UK

Typ av espressomaskin Halvautomatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 2.2 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

Finjustera kaffemalningen

Någonting vi tycker extra mycket om är att du kan finjustera kaffemalningen. Genom en tydlig touch-display väljer du helt enkelt vilken kaffesort du är intresserad av att brygga (latte, americano, cappuccino?). Därefter anpassar maskinen sin malning till just den kaffesorten för att säkerställa att du får den bästa möjliga bryggningen.

På tal om kaffesorter kan du spara upp till åtta personliga drycker, som maskinen helt enkelt minns åt dig. På detta sätt kan du enkelt få espresson på precis det vis du själv föredrar.

PID temperature control

Sage Oracle Touch SES990UK har utrustats med en PID temperature control som kontrollerar att temperaturen på vattnet alltid är helt perfekt innan espresson bryggs. För som ni minns, vatten som är varmare än 96 grader eller svalare än 93 grader förstör espresson.

Inbyggd kaffekvarn

Som vi beskrev ovan är det vanligt att behöva köpa en fristående kaffekvarn om man har en halvautomatisk espressomaskin, lik den här. Men det här behöver du inte fundera på med SES990UK. Eftersom den bästa espresson blir till när kaffet mals precis innan bryggning är den inbyggda kaffekvarnen en funktion vi definitivt faller för.

Skumma mjölken

Att skumma mjölk har nog aldrig varit enklare än med SES990UK. Det enda du behöver göra är att placera en behållare med mjölk under mjölkskummaren, som sitter fast i samma kropp som både bryggare och kaffemalare. Precis som vid kaffebryggning använder du dig därefter av touch-displayen för att sätta igång skummningsprocessen – eftersom du redan valt kaffesort minns SES990UK hur mjölken ska skummas.

När behållaren är borttagen rengör mjölkskummaren sig automatiskt.

Mängden kaffe

SES990UK har en funktion som gör det möjligt för dig att välja om du vill brygga en dubbel eller enkel espresso. Väljer du en enkel får du cirka 30 ml färdig espresso. Väljer du en dubbel får du cirka 60 ml färdig espresso.

Den här maskinen tål att göra ganska många koppar espresso på löpande band. Den är därför perfekt att använda för att servera ett mindre sällskap på en tillställning. Dessutom har den en vattentank med en volym på drygt 2 l vilket gör att du får ganska många koppar espresso på en påfyllning.

Sage Appliances ORacle Touch SES990UK – plus och minus

Inbyggd kaffekvarn
Tydlig och lättanvänd touch-display
PID temperature control
Högkvalitativ

Stor
Dyr

Uppdaterade Priser

Siemens EQ.6 TE603201RW – för enkelheten

Uppdaterade Priser
Här har vi runner-up! Det är en smart, snygg och praktisk design som får alla andra automatiska maskiner att verka lite sämre. Vi ber att få presentera, Siemens TE603201RW.

Specifikationer av Siemens TE603201RW

Typ av espressomaskin Automatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1.7 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

Automatisk mjölkskummning

Siemens TE603201RW har en imponerande automatisk mjölkskumningsfunktion som är helt perfekt för din latte, cappuccino eller vad du än känner för.

Mjölkskumningsfunktionen är en av våra favoriter just eftersom att den är så enkel att använda och helt automatisk. Den innebär att du stoppar maskinens mjölkskummare direkt i antingen ett mjölkpaket eller i en behållare fylld med mjölk.

Gör din favoritkaffe perfekt

Efter att du placerat behållaren med mjölk under mjölkskummaren väjer du vilken typ av kaffe du vill ha på displayen. Skulle du välja en kaffesort som också har mjölk som ingrediens kommer maskinen automatiskt att suga upp den mängd mjölk som den behöver, skumma den åt dig och skapa din perfekta dryck.

Det enda du behöver göra är alltså att stoppa ner slangen i behållaren. Det här är naturligtvis en helt fantastisk funktion som får din kaffe, trots att den är gjord i en automatisk maskin, att smaka som om den vore gjord av en professionell barista. Dessutom ger TE603201RW dig möjlighet att själv välja vilken styrka du vill ha på din espresso.

Brygger två gånger

Siemens TE603201RW brygger två gånger istället för en. Om du exempelvis skulle vilja ha en extra stor cappuccino kommer den här maskinen att mala nytt kaffe att brygga med. Det här gör att smaken blir extra kraftig och aromerna extra tydliga. Dessutom är TE603201RW utrustad med ett sensorFlow-system som är ett intelligent värmesystem som kontrollerar att värmen till din espresso blir perfekt.

Sämre automatiska espressomaskiner hade istället fyllt på med mer vatten och bryggt genom det redan bryggda kaffepulvret.

Sämre med plast

En sak vi inte gillar med TE603201RW är att den är helt gjord i plast. I espressomaskinsvärlden är det bästa espressomaskin gjord av metall eftersom det fördelar värmen i maskinen bättre. Men vi förlåter TE603201RW för detta eftersom den i övrigt är en mycket bra maskin.

Siemens  TE603201RW – plus och minus

Du kan själv ställa in storlek och styrka
Automatisk mjölkskummare
Enkelheten
sensorFlow-system
Justerbar höjd på kopphållaren

Den är gjord helt i plast
Låter mycket

Uppdaterade Priser

Smeg ECF01 – för designen

Uppdaterade Priser
Smeg ECF01 har en ikonisk 1950-talsdesign som skriker lyx och strålar av kvalitet. Det här är en halvautomatisk espressomaskin men ändå oerhört kompakt i sin storlek. På så vis passar den in i alla kök, oavsett om du bor i en rymlig villa eller i en trång etta.

Smeg ECF01, specifikationer

Typ av espressomaskin Halvautomatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Nej

Anpassningsbart droppstopp

Det finns många bitar vi älskar med ECF01. Vi tycker särskilt mycket om de smarta lösningarna på en sådan liten maskin. Exempelvis det anpassade droppstoppet som innebär att du kan lyfta bort det övre droppstoppet för att få plats med en större kopp.

Koppvärmare

Imponerande nog har Smeg lyckats pressa in en koppvärmare på toppen av espressomaskinen utan att det ser konstigt ut. Nu har vi tjatat om hur viktig värmen är vid flera tillfällen – men vi har inte hunnit tjata om att värmen även är viktig i koppen.

Koppens temperatur är avgörande eftersom den gör så att espresson inte tappar eller ökar i värme. Det här är ännu en smart lösning på en begränsad yta.

Kräver separat kaffekvarn

Samtidigt finns det vissa negativa saker med ECF01 som vi gärna skulle vilja bortse ifrån, eftersom att den är så snygg. Exempelvis krävs en separat kaffekvarn. Det är förstås inte roligt med en extra utgift. Samtidigt är ECF01 förhållandevis billig i sig, vilket eventuellt kan kompensera för detta.

Inget rengöringsprogram

Det är lite tradigt att behöva göra ren maskinens insida för hand. Det positiva är att ECF01 automatiskt kommer att påminna dig om när det är dags för kalkrengöring. Men själva jobbet måste du göra själv.

Plastig tamper

Om du är en riktig kaffenörd kanske du också bör överväga att köpa en tamper. Den som kommer med ECF01 är nämligen i plast och även om den gör sitt jobb är den absolut inte lika bra som en i metall. Bortsett från detta brygger ECF01 en fantastiskt god espresso med en tydligt lagrad crema.

Designen

Designen arbetar naturligtvis i ECF01s favör. Den blir en assocear i ditt hem och inte bara en espressomaskin. Särskilt trevligt är det att ECF01 kommer i flera färger. Välj på beige, creme, svart, vit, blå och röd exteriör.

Smeg ECF01 – plus och minus

Droppstopp anpassade för olika koppstorlekar
Koppvärmare
Designen

Medföljande tamper i plast
Behövs en separat kaffekvarn
Inget rengöringsprogram, däremot påminnelse

Uppdaterade Priser

Krups EA8250 – för snabbheten


Uppdaterade Priser
Denna automatiska espressomaskin levererar inte bara en imponerande espresso utan är dessutom en av de mest lättskötta espressomaskinerna på marknaden.

EA8250 är bland de smartaste automatiska espressomaskinerna. Har man ont om tid så är denna en espressomaskin bäst i test som passar.

Specifikationer av Krups EA8250

Typ av espressomaskin Automatisk
Dubbelbryggare Ja
Placering Fristående
Pumptryck 15 bar
Vattentankens volym 1.8 l
Mjölkskummare Ja
Rengöringsprogram Ja

Automatisk av/på-funktion

Krups EA8250 har en automatisk på- och avslagsfunktion som innebär att du kan ställa in exakt när du vill att maskinen ska slås på under morgonen. Därefter stänger den också automatisk av sig när du gått hemifrån. Det här är en av våra favoritfunktioner med denna espressomaskin bäst i test.

Fräscha kaffebönor

Den har även en förslutningsbar kaffebönshållare så att dina kaffebönor håller sig fräscha hela tiden. Det här gör att när kaffet mals har inte bönorna redan tappat i smak så att din espresso blir lidande. Istället kommer espressons karaktär att vara fantastisk.

Automatisk till max

Den stora fördelen med Krups EA8250, och automatiska espressomaskiner generellt sett, är att du inte behöver bekymra dig om vad en ”tamper” är för något eller vilken den bästa vattentemperaturen är. Allt sköts automatiskt.

Många automatiska espressomaskiner har ett rykte om sig att inte göra en lika kvalitativ espresso som halvautomatiska maskiner. Krups EA8250 utmanar detta rykte genom att ge varje espresso en distinkt crema.

Du kan även välja på att göra mjölkskummaren automatisk genom att tillsätta en extra slang och behållare till mjölkskummaren. Därefter ställer du in till vilken typ av kaffe den ska skumma din mjölk. Det här är en funktion som skulle tjäna på en viss förbättring men som ändå gör oss positivt inställda.

Torra kaffekakor

Det vill säga, puckarna som blir över vid bryggning av din espresso landar torra i slänglådan. Blöt kaffesump möglar lätt och det blir svårare att hålla lådan ren. Därför har Krups kommit fram till denna smidiga funktion som gör att vattnet helt pressas ur kaffekakan innan den slängs i lådan.

Sämre koppvärmare

Däremot är vi missnöjda med EA8250s koppvärmare som är väldigt liten i förhållande till maskinens storlek. Två små koppar får plats, men inte mer än så.

Krups EA8250 – plus och minus

Smarta funktioner såsom automatisk av/på-slagning
Försluten kaffebönshållare
Anpassningsbart brygghuvud för både den lilla och den stora koppen

Den är gjord helt i plast
Pytteliten koppvärmare
Lite klumpig

Uppdaterade Priser

Summering av testet

Har ovan har fyra produkter som alla är espressomaskin bäst i test presenterats. Vi som har utfört det här testet rekommenderar en halvautomatisk maskin till finsmakaren och till kaffedrickaren som gillar att experimentera. Samtidigt rekommenderar vi en automatisk maskin till alla andra – och särskilt till dig som behöver uppgradera ditt vardagliga kaffedrickande.

Är du sugen på att imponera på dina vänner och grannar med din egengjorda, berömda espresso? Då är Sage Appliances Oracle Touch SES990UK espressomaskinen för dig. Med sin inbyggda kaffekvarn får den varje kopp espresso verka gjord av en professionell barista.

Om design är lika viktigt som espressons aromer för dig, då bör du överväga Smeg ECF01. Den kanske inte har riktigt alla finesser som de andra maskinerna men den levererar en fantastisk espresso. Om ditt kök behöver ett lyft och du en god espresso, är det med en Smeg ECF01 som detta bör ske.

Kanske är det här med halvautomatiska maskiner ingenting för dig men samtidigt är du ändå sugen på en riktigt god espresso? Då är Siemens TE603201RW helt klart din espressomaskin. Sällan har det varit så enkelt att få en perfekt kopp cappuccino. Eller, för den delen, vilken kaffesort du vill.

Om du är ute efter att spara tid på morgonen och knappt har tid att fundera på att slå av eller på bryggaren – då är Krups EA8250 ditt val av espressomaskin. Här får du en kompis på morgonen som slår på sig själv och är redo att leverera vilken dryck du än vill med ett enkelt knapptryck.

Och här kommer alla våra toppval igen:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

En snabbguide till den bästa espresson

Det här gäller naturligtvis de halvautomatiska maskinerna. För dig som är mer sugen på en rent automatisk espressomaskin är dessa steg ingenting du behöver oroa dig för.

 1. Ta loss handtaget från espressomaskinen och fyll filtret med cirka 17–19 gram finmalt kaffe. Om du är osäker på vilken finkornighet som passar just dig rekommenderar vi att du testar dig fram. Det bästa sättet att dricka en espresso är trots allt på ditt eget sätt!
 2. Dunka filtret lite lätt i bänken så att pulvret sjunker ner något. Använd din tamper för att trycka ner kaffet så att pulvret blir som en liten puck med jämn yta.
 3. Dra bort överflödigt pulver med fingret och kontrollera så att mängden kaffepulver stämmer överens med randen som ofta finns inristad på insidan av filtret.
 4. Sätt tillbaka handtaget i gruppen. Var försiktig så att du inte råkar stöta i handtaget någonstans. Om du gör det kan det skapa sprickor i pucken du just fått till och då kan smaken på espresson bli lite sämre. Om det händer, dunka i bänken och tryck till med din tamper igen.
 5. Sätt en kopp under brygghuvudet. Blås lite ånga i koppen om du inte haft den på en koppvärmare. Påbörja bryggprocessen.
 6. När espresson är färdig tar du bort handtaget igen, dunkar bort kaffepulvret från filtret och rengör det innan du återigen sätter tillbaka det i espressomaskinen.

Se där, den perfekta espresson!

 

Om författaren