Vattenkokare bäst i test

Aarke

Till frukosten, eftermiddagen eller kvällskvisten? En kopp te kan avnjutas när som helst på dagen och med dagens smarta teknik går det även i vissa fall att styra vattenkokningen med hjälp av en timer. Men en vattenkokare är inte bara till för te-entusiasterna, den går även att använda till andra heta drycker så som snabbkaffe eller välling till de små, alternativt om man fort vill förkoka vatten till matlagningen.

Bästa vattenkokare 2023

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa vattenkokarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Smarto-valet Aarke i rostfritt stål

Aarke

Aarke som tidigare gjort sig kända för deras snygga kolsyremaskin har tagit god tid på sig att ta fram nästa produkt. Precis som tidigare är det här en produkt med hög finish, kvalité och pris så med andra ord bästa ”premium valet”.

Inför ditt köp av vattenkokare

Här är fem punkter att fundera på innan du investerar i din nya vattenkokare.

 • Sladd eller sladdlös?
  Alla vattenkokare måste kopplas till ett eluttag men det som kan skilja dem åt är att sladdlösa vattenkokare har enbart en bas som är kopplad till strömkällan. Därmed behöver kannan endast vara ansluten vid kokning men kan sedan enkelt plockas upp och flyttas till önskad plats. Sladdförsedda vattenkokare är istället kopplade direkt till ett eluttag. Vissa vattenkokare är även utrustade med sladdförvaring, optimalt för dig som vill gömma oönskade sladdar.
 • Önskad hållbar temperatur efter kokning
  Hur länge håller vattnet sig varmt i kannan efter kokning? Är ni många i hushållet eller vill du fylla på din kopp om vartannat? I vissa vattenkokare kan vattnet svalna fort medan andra kan hålla vattnet varmt i upp till 60 minuter.
 • Användarvänlighet
  Att koka vatten ska vara enkelt när man snabbt vill ha en rykande het kopp te. Kolla så att handtaget är bekvämt att hålla i, att locket är enkelt att fälla upp och att kannan inte blir för varm när man ska hälla upp vattnet.
 • Material
  Är vattenkannan gjord av rostfritt stål, glas eller plast? Även om plast kan kännas mindre lockande så är risken att bränna sig inte lika stor.
 • Automatisk avstängning
  Många vattenkokare är idag utrustade med automatisk avstängning, vilket underlättar enormt då man inte behöver övervaka vattenkokaren. Dessutom sparar man mer energi.

Hur testvinnaren har valts ut

Överlag är vattenkokare ett relativt billigt inköp som går att köpa i elektronikkedjorna såväl som i matvarubutiken, men det finns även dyrare designer med smarta funktioner. Vi har listat vattenkokare för olika önskemål, för dig som föredrar det enkla och smidiga för en alldaglig användning, för dig som dyrkar te och eftersträvar modernitet i köket och för dig med lägre budget eller som helt enkelt bara inte vill spendera allt för mycket slantar på en köksapparat. Vinnaren av vattenkokare bäst i test har valts ut baserat från kundomdömen från användare, testresultat och recensioner, samt även detaljer så som funktioner, användarvänlighet och pris.

Bäst just nu..

Smarto's favoriter just nu.

Aarke – Bästa premiumvalet

Aarke

Volym 1.2 liter
Effekt 2400 watt
Digital display temperatursteg
Justerbar temperatur Ja (40-100C)
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Den här kannan är till för den som eftersträvar enkelhet och smidighet i vardagen. Den är lätt att använda och är utrustad med flera säkerhetsfunktioner så som automatisk avstängning och överhettnings- och torrkokningsskydd. Med denna vattenkokare kan du även justera temperaturen i olika steg mellan 40, 75, 85, 95 och 100C.

Aarke's vattenkokare gör sig bäst av att stå framme då den lätt smälter in i ett modernt såväl som ett rustikt kök.

Något som vi gillar extra mycket förutom designen är helt klart att den är väldigt lätt att rengöra. Så både funktion och form är i fokus när Aarke designat den här vattenkokaren.

The Tea Maker (Sage Appliances BTM800UK) – För den moderna te-entusiasten

Volym 1.5 liter
Effekt 2000 watt
Digital display Ja
Justerbar temperatur Ja
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Grönt, vitt, svart eller örtte? Är du en utav dem som dyrkar te? Då är detta något för dig. Priset tillhör den högre klassen men är du en te-entusiast vars förutsättning är att använda din kanna dagligen, så kan The Tea Maker definitivt vara värt det. Förutom att koka enbart vatten i din kanna så kan du även fylla i lösvikts te i filtret som sedan maskinen automatiskt sänker ner i behållaren när den rätta temperaturen är uppnådd. Filtret sitter fast med hjälp av magneter och är avtagbart så du kan ta ut det för att rengöra.

Det finns 5 olika förprogrammerade inställningar och temperaturen kan ställas in mellan 70 och 100°C med 5 graders ökning, detta underlättar då du enkelt kan ställa in rätt temperatur och bryggningstid för olika tesorter. Vattenkokaren är även utrustad med en timerfunktion så när du vaknar är det bara att hälla upp en rykande kopp färdigt te.

Kannan är gjord av glas och rostfritt stål och kan hålla vattnet varmt upp till 60 minuter. Andra egenskaper är att den liksom många andra vattenkokare idag är utrustad med säkerhetsfunktioner så som automatisk avstängning, samt skydd på torrkokning.

Fem förprogrammerade inställningar
Håller drycken varm i upp till 60 minuter
Timerfunktion
Dyr
Något svårare att rengöra

Electrolux EEWA7700 – budgetfavoriten

Här har vi något för dig som inte eftersträvar något mer än en hederlig, välfungerande vattenkokare till ett bra pris. Den uppfyller kraven för vad en bra vattenkokare kan tänkas ha, att smidigt koka vatten och dessutom bibehålla dess värme under en längre tid. Kannan har dessutom en snygg design i borstat stål. Dock gör detta den blir väldigt varm vid vattenkokning och man måste ta i den aktsamt för att inte bränna sig.

Volym 1.5 liter
Effekt 2200 watt
Digital display Nej
Justerbar temperatur Nej
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Fördelarna med Electrolux EEWA7700 är att den är utrustad med ett avtagbart kalkfilter som gör det enkelt att rengöra kalklagringar eller orenheter som kan dyka upp. Indikatorljuset signalerar när vattenkokaren är igång och den är även försedd med automatisk avstängning i tre lägen: vid kokning, vid kokning utan vatten och när kannan lyfts från basenheten.

Kannan är utformad med ett lätthanterligt handtag och med ett lock som öppnas med hjälp av en knapptryckning placerad mitt på locket. Mängden vatten kontrollerar du med vattennivåindikatorn som är placerad, dock inte särskilt lägligt, bakom handtaget. En användare listar detta som en utav de negativa egenskaperna med kannan:

Electrolux EEWA7700 har annars fått bra användaromdömen, speciellt när det kommer till serveringspipen och många menar på att det inte blir något spill tack vare dess utformning. En nöjd användare kommenterar:

Avtagbart kalkfilter
Bra värmehållning
Inget onödigt spill
Kannan blir väldigt varm
Svårt att se vattennivåindikatorn
Tung

Energisnålt med vattenkokare

Det finns fördelar med att koka vattnet i en vattenkokare istället för på spisen. Att det går snabbare är ett faktum men det kan även underlätta vid matlagning då du kan förkoka vatten till exempelvis pastan, potatisen eller grönsakerna. Energimyndigheten listar det dessutom som ett utav sina energispartips:

”Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.” Energimyndigheten.se

Avkalka och få längre hållbarhet

Efter många användningar av vattenkokning kan det bildas kalklagring i kannan. Detta känns inte bara ofräscht men bidrar också till en högre strömtillförsörjning eftersom vattenkokaren måste därmed värma upp kalklagret innan den kan värma upp vattnet i kannan. Även om det kokande vattnet tar död på bakterier så ska man ändå av hygieniska skäl avkalka sin vattenkanna då och då. Kalklagret kan nämligen bli till mögel om det står för länge. För att undvika detta i högsta möjliga mån så ska man alltid tömma vattenkokaren på vattnet efter användning.

Rengöringstips

Det finns olika metoder för att rengöra en vattenkokare, varav det enklaste är att köpa avkalkningsmedel från butiken. Men om plånboken säger ifrån så går det lika bra att fylla kannan med vatten och låta det koka upp tillsammans 1 dl pressad citron. Efter ungefär en timma kan du skölja ur vattenkokaren och diska den rent med en diskborste. Innan användning är det nödvändigt att koka vatten några omgångar för att få bort alla rester. Ett annat alternativ är att avkalka vattenkokaren med en tesked citronsyra. Samma procedur gäller här, låt koka upp och koka sedan enbart med vatten för att rensa ur ordentligt. Upprepa tills kalklagret är borta.