Bästa vattenkokare 2018

Till frukosten, eftermiddagen eller kvällskvisten? En kopp te kan avnjutas när som helst på dagen och med dagens smarta teknik går det även i vissa fall att styra vattenkokningen med hjälp av en timer. Men en vattenkokare är inte bara till för te-entusiasterna, den går även att använda till andra heta drycker så som snabbkaffe eller välling till de små, alternativt om man fort vill förkoka vatten till matlagningen.

Vinnaren av vattenkokare bäst i test är Bosch TWK8613P för sin prisvärda kvalitet. Vi listar även andra vattenkokare för olika ändamål, läs vidare så guidar vi dig igenom köpet av Sveriges kanske mest vanliga köksapparat.

De bästa vattenkokarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa vattenkokarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Bosch TWK8613P – prisvärd kvalitet
The Tea Maker (Sage Appliances BTM800UK) – För den moderna te-entusiasten
Electrolux EEWA7100 – enkla budgetvarianten

Vinnaren av vattenkokare bäst i test

Uppdaterade Priser

Den gemensamma nämnaren för alla vattenkokare är just, att koka vatten. Men även om de alla har samma syfte så kan apparaterna skilja sig åt gällande dess funktioner, användarvänlighet och säkerhet. Den som utmärker sig när det kommer till detta är Bosch TWK8613P. Bästa budget alternativ är Electrolux EEWA7100 och bästa vattenkokaren för den lyxiga te-entusiasten är The Tea Maker (Sage Appliances BTM800UK). Klicka här för en mer detaljerad beskrivning av vinnaren, samt de andra utvalda modellerna.

Inför ditt köp av vattenkokare

Här är fem punkter att fundera på innan du investerar i din nya vattenkokare.

 • Sladd eller sladdlös?
  Alla vattenkokare måste kopplas till ett eluttag men det som kan skilja dem åt är att sladdlösa vattenkokare har enbart en bas som är kopplad till strömkällan. Därmed behöver kannan endast vara ansluten vid kokning men kan sedan enkelt plockas upp och flyttas till önskad plats. Sladdförsedda vattenkokare är istället kopplade direkt till ett eluttag. Vissa vattenkokare är även utrustade med sladdförvaring, optimalt för dig som vill gömma oönskade sladdar.
 • Önskad hållbar temperatur efter kokning
  Hur länge håller vattnet sig varmt i kannan efter kokning? Är ni många i hushållet eller vill du fylla på din kopp om vartannat? I vissa vattenkokare kan vattnet svalna fort medan andra kan hålla vattnet varmt i upp till 60 minuter.
 • Användarvänlighet
  Att koka vatten ska vara enkelt när man snabbt vill ha en rykande het kopp te. Kolla så att handtaget är bekvämt att hålla i, att locket är enkelt att fälla upp och att kannan inte blir för varm när man ska hälla upp vattnet.
 • Material
  Är vattenkannan gjord av rostfritt stål, glas eller plast? Även om plast kan kännas mindre lockande så är risken att bränna sig inte lika stor.
 • Automatisk avstängning
  Många vattenkokare är idag utrustade med automatisk avstängning, vilket underlättar enormt då man inte behöver övervaka vattenkokaren. Dessutom sparar man mer energi.

Hur testvinnaren har valts ut

Överlag är vattenkokare ett relativt billigt inköp som går att köpa i elektronikkedjorna såväl som i matvarubutiken, men det finns även dyrare designer med smarta funktioner. Vi har listat vattenkokare för olika önskemål, för dig som föredrar det enkla och smidiga för en alldaglig användning, för dig som dyrkar te och eftersträvar modernitet i köket och för dig med lägre budget eller som helt enkelt bara inte vill spendera allt för mycket slantar på en köksapparat. Vinnaren av vattenkokare bäst i test har valts ut baserat från kundomdömen från användare, testresultat och recensioner, samt även detaljer så som funktioner, användarvänlighet och pris.

Bästa vattenkokaren 2018

Den som utmärker sig i vattenkokare bäst i test i förhållandet till pris, kundomdömen och recensioner är Bosch TWK8613P. Denna vattenkokare är en uppdaterad variant till Bosch TWK8613 som blev vinnaren i Råd och Röns vattenkokartest 2013.

Bosch TWK8613P – prisvärd kvalitet

Uppdaterade Priser

Torrkokningsskydd
Behåller önskad temperatur i upp till 30 min
Användarvänlig
Något större plattform

Den här kannan är till för den som eftersträvar enkelhet och smidighet i vardagen. Den är lätt att använda och är utrustad med flera säkerhetsfunktioner så som automatisk avstängning och överhettnings- och torrkokningsskydd. Med denna vattenkokare kan du även justera temperaturen i fyra olika steg mellan 70 till 100 °C, något en användare beskriver som väldigt positivt:

”Det går snabbt att koka upp vattnet och jag gillar verkligen att man kan ställa in temperaturen i stegen 70, 80, 90 eller 100°C. Det är ju trots allt inte alltid som man vill ha kokande vatten. Perfekt att använda lägre temperatur när man till exempel ska använda vattnet till grönt eller vitt te.” Användare, Prisjakt.nu

Bosch TWK8613P tar lite större plats på köksbänken då den är utformad med en utökad storlek på plattformen. Detta är för att få plats med kontrollpanelen bestående av temperaturval och en ”keep warm”-funktion som gör att vattnet håller sig varmt i upp till 30 minuter. Kannan är gjord i plast med detaljer i rostfritt stål. Tack vare plasten undviker man att bränna sig. Dock är en användare inte helt nöjd med utseendet på vattenkokaren:

”Dock ska det sägas att plattformen som den står på är lite onödigt stor och utformat för att samla damm samt vara mindre genomtänkt när det kommer till rengöring. Plastig känsla får vara ett tveeggat svärd i sammanhanget då plast å ena sidan leder värme dåligt (vilket är bra) men å andra sida ser plastigt ut (vilket kan upplevas som dåligt).” Användare, Prisjakt.se

Volym 1.5 liter
Effekt 2400 watt
Digital display Nej
Justerbar temperatur Ja
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Uppdaterade Priser

The Tea Maker (Sage Appliances BTM800UK) – För den moderna te-entusiasten

Uppdaterade Priser

Fem förprogrammerade inställningar
Håller drycken varm i upp till 60 minuter
Timerfunktion
Dyr
Något svårare att rengöra

Grönt, vitt, svart eller örtte? Är du en utav dem som dyrkar te? Då är detta något för dig. Priset tillhör den högre klassen men är du en te-entusiast vars förutsättning är att använda din kanna dagligen, så kan The Tea Maker definitivt vara värt det. Förutom att koka enbart vatten i din kanna så kan du även fylla i lösvikts te i filtret som sedan maskinen automatiskt sänker ner i behållaren när den rätta temperaturen är uppnådd. Filtret sitter fast med hjälp av magneter och är avtagbart så du kan ta ut det för att rengöra. Dock har vissa användare uttryckt sig negativ gällande förmågan att rengöra vattenkokaren:

”The taste is very consistent with this product but difficult to clean. Wish it came with a cleaning kit.” Användare, Amazon.com

Det finns 5 olika förprogrammerade inställningar och temperaturen kan ställas in mellan 70 och 100°C med 5 graders ökning, detta underlättar då du enkelt kan ställa in rätt temperatur och bryggningstid för olika tesorter. Vattenkokaren är även utrustad med en timerfunktion så när du vaknar är det bara att hälla upp en rykande kopp färdigt te. Kundomdömena är generellt mycket positiva:

”Amazing quality and perfect temperatures. Expensive but worth it if you drink a lot of tea or just use a lot of hot water. Much easier to clean than other electric kettles I’ve owned.” Användare, Amazon.com

Kannan är gjord av glas och rostfritt stål och kan hålla vattnet varmt upp till 60 minuter. Andra egenskaper är att den liksom många andra vattenkokare idag är utrustad med säkerhetsfunktioner så som automatisk avstängning, samt skydd på torrkokning.

Uppdaterade Priser

Volym 1.5 liter
Effekt 2000 watt
Digital display Ja
Justerbar temperatur Ja
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Electrolux EEWA7100 – enkla budgetvarianten

Uppdaterade Priser

Avtagbart kalkfilter
Bra värmehållning
Inget onödigt spill
Kannan blir väldigt varm
Svårt att se vattennivåindikatorn
Tung

Här har vi något för dig som inte eftersträvar något mer än en hederlig, välfungerande vattenkokare till ett bra pris. Den uppfyller kraven för vad en bra vattenkokare kan tänkas ha, att smidigt koka vatten och dessutom bibehålla dess värme under en längre tid. Kannan har dessutom en snygg design i borstat stål. Dock gör detta den blir väldigt varm vid vattenkokning och man måste ta i den aktsamt för att inte bränna sig.

Fördelarna med Electrolux EEWA7100 är att den är utrustad med ett avtagbart kalkfilter som gör det enkelt att rengöra kalklagringar eller orenheter som kan dyka upp. Indikatorljuset signalerar när vattenkokaren är igång och den är även försedd med automatisk avstängning i tre lägen: vid kokning, vid kokning utan vatten och när kannan lyfts från basenheten.

Kannan är utformad med ett lätthanterligt handtag och med ett lock som öppnas med hjälp av en knapptryckning placerad mitt på locket. Mängden vatten kontrollerar du med vattennivåindikatorn som är placerad, dock inte särskilt lägligt, bakom handtaget. En användare listar detta som en utav de negativa egenskaperna med kannan:

”Snygg röd, men den har några brister. Locket har svag fjädring och öppnas inte alltid med ett enkelt tryck. Nivåmätaren är ju placerad vid handtaget, vilket gör det svårt att se hur mycket man fyllt i. Tycker även påslagningsknappen kunde vara lite större eller tydligare.” Användare, NetonNet.se

 

Electrolux EEWA7100 har annars fått bra användaromdömen, speciellt när det kommer till serveringspipen och många menar på att det inte blir något spill tack vare dess utformning. En nöjd användare kommenterar:

” Riktigt snygg, skön att hälla ur, inget dropp ( betydligt bättre än gamla HBO nordic vatten kokaren som man alltid spillde med) kokar upp tyst utan några onödiga pip! Bra litet format för att innehålla 1,5!” Avändare, Prisjakt.nu

Volym 1.5 liter
Effekt 2200 watt
Digital display Nej
Justerbar temperatur Nej
Sladdlös Ja
Automatisk avstängning Ja

Uppdaterade Priser

Energisnålt med vattenkokare

Det finns fördelar med att koka vattnet i en vattenkokare istället för på spisen. Att det går snabbare är ett faktum men det kan även underlätta vid matlagning då du kan förkoka vatten till exempelvis pastan, potatisen eller grönsakerna. Energimyndigheten listar det dessutom som ett utav sina energispartips:

”Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det går snabbt och du sparar energi.” Energimyndigheten.se

Avkalka och få längre hållbarhet

Efter många användningar av vattenkokning kan det bildas kalklagring i kannan. Detta känns inte bara ofräscht men bidrar också till en högre strömtillförsörjning eftersom vattenkokaren måste därmed värma upp kalklagret innan den kan värma upp vattnet i kannan. Även om det kokande vattnet tar död på bakterier så ska man ändå av hygieniska skäl avkalka sin vattenkanna då och då. Kalklagret kan nämligen bli till mögel om det står för länge. För att undvika detta i högsta möjliga mån så ska man alltid tömma vattenkokaren på vattnet efter användning.

Rengöringstips

Det finns olika metoder för att rengöra en vattenkokare, varav det enklaste är att köpa avkalkningsmedel från butiken. Men om plånboken säger ifrån så går det lika bra att fylla kannan med vatten och låta det koka upp tillsammans 1 dl pressad citron. Efter ungefär en timma kan du skölja ur vattenkokaren och diska den rent med en diskborste. Innan användning är det nödvändigt att koka vatten några omgångar för att få bort alla rester. Ett annat alternativ är att avkalka vattenkokaren med en tesked citronsyra. Samma procedur gäller här, låt koka upp och koka sedan enbart med vatten för att rensa ur ordentligt. Upprepa tills kalklagret är borta.

Summering av testet

En vattenkokares främsta syfte är att kunna koka vatten på ett användarvänligt och säkert sätt. Men det som utmärker den bästa vattenkokaren Bosch TWK8613P är att den i förhållande till dess pris även utstrålar kvalitet och funktion då den kan ställas in med flera olika temperaturinställningar. Tillverkarna har även satsat på säkerheten när det gäller utformningen av kannan. När det kommer till moderna egenskaper så utmärker sig The Tea Maker lite extra med sitt automatiska sänkbara filter. Timer funktionen gör det även möjligt att njuta av ditt färdigbryggda te så fort du vaknat på morgonen. För den som inte önskar att lägga lika mycket pengar på en vattenkokare så är Electrolux EEWA7100 det självklara valet. Den är skapad med enkelhet men har trots det användbara funktioner så som automatisk avstängning och avtagbart kalkfilter.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser