Vakuumförpackare bäst i test

Kanske är du ett sous vide fan, kanske vill du ha bättre resultat av marineringen eller så kanske du vill ha ett bättre sätt att förpacka dina nybakta bullar utan att de blir till smulor i frysen. Oavsett anledning är en vakuumförpackare en självklar bästa vän i köket. Med en vakuumförpackare håller sig varorna fräscha längre och du kan slippa saker som frostskador på råvaror i frysen samt problemet med läckande fryspåsar. Vi har samlat fyra vakuumförpackare bäst i test 2022, för att du ska kunna hitta just din favorit. Häng med!



Bästa Vakuumförpackare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa vakuumförpackarna just nu. En mer detaljerad genomgång av varje produkt kommer längre ner i guiden. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Vad är en vakuumförpackare?

En vakuumförpackare är en maskin som suger ut luft från speciella plastpåsar för att få maten att hålla längre. Först placeras råvaran i plastpåsen, det kan vara allt från en köttbit till bullar.

Genom en pump forslas därefter luften ut från plastpåsen. Med en svets förseglas påsen och ett integrerat knivblad skär av påsen. Klart! Efter detta kan du göra vad du vill med påsen.

Hur fungerar en vakuumförpackare?

Vakuumförpackaren fungerar genom att strypa syretillförseln till maten. Syre är en nödvändig komponent för att exempelvis en köttbit ska kunna vätska, eller en råvara frysa sönder. Utan syre är det även svårare för bakterier att växa, något som av naturliga skäl gör att en vakuumförpackad råvara håller längre.

Vad använder man en vakuumförpackare till?

De flesta använder en vakuumförpacakre till att frysa in råvaror, marinera maten eller använda den i en sous vide.

En vakuumförpackad produkt har även den fördelen att all vätska och fukt blir instängd. Det vill säga, en nybakt bulle som vakuumförpackas förlorar inte sin stunsighet eller färskhet på samma sätt som i en vanlig plastpåse. Om du vill imponera på någon med ett färskt bröd – som du egentligen bakade för en vecka sedan – är det alltså inga problem.

Vakuumförpackare i test

Vi kommer nu att gå igenom våra toppval mer detaljerat för att du enklare ska kunna göra ett hållbart val för just dig. Alla produkter nedan har presterat väl i test av vakuumförpackare och har flera fördelar som vi tror att du kommer att tycka om.

FoodSaver V2860 – bästa vakuumförpackare

Specifikationer av FoodSaver V2860

Effekt 105 W
Mått 400 x 100 x 300 mm
Vikt 3.4 kg
Tillgängliga färger Grå; Rostfri; Silver; Svart; Vit
Övrigt Anslutning för vakuumslang; Anti-krossfunktion; Inställning för saftig/torr mat; Skärblad för rullplast; Justerbar hastighet

Design

FoodSaver V2860 har en smidig design som låter den passa in i alla kök. Den är varken för stor eller för klumpig samtidigt som den inger ett robust intryck. Enheten i sig mäter 400 x 100 x 300 mm, vilket gör den lätt att ha ståendes framme, om man exempelvis vet med sig att man kommer att använda den ofta.

Användning

Någonting vi uppskattar är att FoodSaver V2860 är lätt att använda och förstå sig på. Samtidigt har den många olika funktioner som tillåter dig att få kontroll in i minsta detalj – bland annat en vakuumpuls, två hastighetslägen samt möjlighet att styra förpackningen manuellt. FoodSaver V2860 är därför en vakuumförpackare bäst i test som fungerar både för nybörjaren och för sous vide-experten.

Användningen underlättas även av att FoodSaver V2860 är en handsfreemodell. En indikator informerar dig om när maskinen arbetar, så att du inte råkar ta bort vakuumförpackningen för tidigt. Dessutom har den en löstagbar droppbricka samt en behållare för att samla upp spill under användning.

Den har ett automatiskt våtläge, en inbyggt förvaring för plastrulle samt en integrerad skärfunktion. Överlag är FoodSaver V2860 en lättanvänd enhet med exemplariskt resultat.

Känsliga råvaror

FoodSaver V2860 hanterar känsliga råvaror på ett exemplariskt sätt. Bland annat har den en medföljande burk för sköra produkter och två olika förslutningsnivåer vilket innebär att vakuumet kan anpassas utifrån produkt. Det innebär alltså att V2860 utan problem kan hantera torr såväl som fuktig mat. V2860 har även ett specialläge för känsliga livsmedel.

Resultat

Experter meddelar att det sällan blir luftfickor kvar i påsarna efter förpackning, vilket är en uppskattad egenskap hos V2860. Känsliga och sköra produkter, såsom exempelvis bullar, förpackas enkelt utan att krossas.

Kritiken som har riktats mot FoodSaver V2860 handlar främst om att enheten kan överhettas om många påsar packas i följd. Men det handlar även om att handtaget, som sitter på enhetens högra sida, kan vara något tungt att manövrera. Just överhettningen kan bli ett problem för den som vill förpacka större mängder råvaror efter exempelvis en skörd, ett storbak eller efter en styckning.

Om överhettning sker larmar FoodSaver V2860 genom att blinka med varningslampan. Innan enheten har svalnat går den inte att använda igen utan maskinen låser sig.

FoodSaver V2860 – plus och minus

Prisvärd
Effektiv
Användarvänlig
Högkvalitativ
Robust
Specialläge för känsliga råvaror
Stilren design

Överhettas om många påsar packas efter varandra
Knapparna kunde ha varit tydligare
  Trögt handtag

OBH Nordica 7949 supreme – bra allround

Specifikationer av OBH Nordica 7949 supreme

Effekt 130 W
Mått 435 x 260 x 128 mm
Vikt 6.4 kg
Tillgängliga färger Grå; Silver; Svart
Övrigt Anslutning för vakuumslang; Anti-krossfunktion; Inställning för saftig/torr mat; Marineringsläge; Skärblad för rullplast

Design

OBH Nordica har satsat på en stilren design med kromat lock och svart ram. Ibland kan denna enhet kännas något plastig och den är inte heller helt smidigt utformad, med exempelvis en droppkopp som inte är löstagbar.

Överlag uppskattar vi dock hur slimmad OBH Nordica 7949 supreme är, så att den med enkelhet kan stå framme i köket utan att ta upp alltför mycket plats. Enheten innefattar bland annat en integrerad kniv samt en behållare för plastrulle.

Användning och resultat

Någonting som sticker ut med OBH Nordica 7949 supreme är att påsarna kan användas i mikrovågsugnen. Det gör upptiningen av infrusna varor mycket lättare och mindre tidskrävande.

På tal om frusna varor har OBH Nordica 7949 rykte om sig att ha så pass bra vakuumförsegling att det sällan, om inte aldrig, blir frostskador på maten. Enheten arbetar även relativt snabbt, enligt flera testpaneler.

Enheten är enkel att använda, inte minst tack vare de få knapparna med tydliga instruktioner. Den har två lägen: gentle samt normal. Gentle-läget är till för skörare produkter. Det finns även ett våtläge för fuktiga eller blöta råvaror.

Någonting vi saknar är dock ett alternativ för manuell styrning, likt pulsfunktionen på V2860. Locket till maskinen är också trögt att stänga ordentligt, vilket kan bli jobbigt i längden.

Överhettningslarm

Avsaknaden av ett överhettningslarm är ytterligare en kritik som OBH Nordica 7949 supreme har fått utstå. Det finns inget larm eller lampa som varnar när enheten använts lite för mycket. Istället märks detta på att påsarna förseglas lite för snabbt.

Om man dock följer instruktionerna, vilka tydligt säger att man bör vänta en minut mellan varje påse, finns det ingenting som hindrar en från att förpacka en större mängd mat.

OBH Nordica 7949 supreme – plus och minus

Användarvänlig
Stilren design
Kan packa en större mängd mat

Inget överhettnignslarm
Ej löstagbar droppkopp

Caso VC300 pro – lätt att rengöra

Specifikationer av Caso VC300 pro

Effekt 120 W
Mått 380 x 90 x 260 mm
Vikt 1.6 kg
Tillgängliga färger Grå; Rostfri; Silver; Svart
Övrigt

Design

Lite klumpigare till utseendet än de andra modellerna är Caso VC300 fortfarande en smidig maskin med rimliga mått. Den väger ungefär två kilo och mäter 38,5 x 24,5 x 8,5 cm.

Användning

Caso VC300 är både en långsam och högljudd maskin och det är tyvärr någonting som flera experter har kritiserat den för. Ett stort plus för denna enhet är dock hur användarvänlig den är. Knapparna är logiskt placerade och funktionerna lätta att förstå sig på.

Uppskattat med denna enhet är hur Caso VC300 har ett automatiskt våtläge, vilket gör försegling av fuktiga eller blöta produkter enklare. Någonting annat som underlättar användningen av denna vakuumförpackare bäst i test är att storleken på påsarna kan anpassas.

Dessutom finns det möjlighet att manuellt styra pumpen, vilket uppskattas. Tyvärr är behållaren ologiskt placerad vilket gör den svåranvänd och plasten har en tendens att täcka knapparna när den matas ut.

Om det är någonting som är enkelt är det dock rengöringen. Caso VC300 har bland annat en maskindisktålig droppbricka.

Resultat

Resultatet som Caso VC300 ger varierar friskt beroende på vad som vakuumförpackas. Vissa gånger klarar VC300 inte av att tömma påsarna helt på luft, vilket gör att vissa råvaror vätskar i påsen medan andra råvaror kan få frostskador i frysen. Detta gäller särskilt ojämna råvaror, såsom styckade köttbitar.

Förseglingen av påsarna, däremot, är riktigt bra. Även om det kan vätska i påsen ibland är läckage ingenting man behöver oroa sig för.

Caso VC300 pro – plus och minus

Pumpen kan styras manuellt
Bra försegling av påsarna
Användarvänlig

Får inte alltid ut all luft
Ojämna resultat
Långsam & högljudd

Caso VC10 – budgetvalet

Specifikationer av Caso VC10

Effekt 110 W
Mått 360 x 90 x 150 mm
Vikt 1.3 kg
Tillgängliga färger Silver; Svart
Övrigt

Design

Utan att vara varken snyggast eller fulast på vakuumförpackarskalan levereras Caso VC10 som ett stilrent paket som utan tvekan kan stå framme på köksbänken. En av expertkommentarerna jämförde Caso VC10s utseende med en liten skrivare.

Denna modell kan kännas något plastig men har fördelen att ha en lätt vikt vilken gör den lätt att flytta runt. Motsägelsefullt nog är denna vakuumförpackare, sin plastighet till trots, av riktigt hög kvalité.

Användning

Användare världen över prisar Caso VC10 för att vara en produkt som presterat väl i test av vakuumförpackare och som är otroligt användarvänlig. Den må vara i det enklaste laget men den är lätt att förstå sig på och ännu enklare att använda.

Modellen möjliggör för dig att förpacka olika typer av mat, tack vare de olika inställningarna. Svetslängden för påsarna ligger på 30 cm. Själva påsarna tål både infrysning och att användas i en sous vide, eftersom de är helt täta.

Resultat

Det är kanske under resultat som Caso VC10 verkligen sticker ut som bästa budgetval för vakuumförpackare bäst i test. Användare beskriver hur denna modell är riktigt bra på att suga ut luft från påsarna, precis som de dyrare modellerna.

VC10 är även en mångsidig modell som klarar av att förpacka det mesta. Den kan ha lite problem med exempelvis skörare råvaror och bakverk men klarar i huvudsak att förpacka vad som helst.

Caso VC10 – plus och minus

Användarvänlig
Prisvärd
Effektiv
Täta påsar

Lite svårt med skörare produkter
Något plastig