Våffeljärn bäst i test

Vem längtar inte till en nygräddad våffla med vispad grädde och rårörda blåbär? Eller kanske är du mer sugen på en hög av våfflor dränkta i sirap? Våfflor kan ju faktiskt vara allt mellan middag, mellanmål och efterrätt. Oavsett vilken, eller vilket, som lockar mest är det våffeljärnet som levererar grundvaran: våfflan. I den här guiden kommer vi att gå igenom de fyra våffeljärn bäst i test och utse det absolut bästa våffeljärnet just nu. Alla är användarvänliga, effektiva och levererar en riktigt, riktigt välgräddad våffla.

Ni är välkomna att läsa guiden nedan för att hitta just din favorit!

Bästa våffeljärn 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till våffeljärnen i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Smarto-valet

Det bästa våffeljärnet just nu är utan tvekan Wilfa WAS-623. Detta våffeljärn är Smarto-valet i vårt test tack vare sina användarvänliga funktioner och fantastiskt goda våfflor.

Enkla eller dubbla plattor?

En fråga som ofta ställs är huruvida man ska välja ett våffeljärn med dubbla eller enkla plattor? Våffeljärnets funktion skiljer sig faktiskt något mellan dessa två valmöjligheter.

 • Enkel. Ett våffeljärn med ett enkelt järn har oftast något lägre kanter och det blir därför lätt mer spill vid användning av ett sådant våffeljärn. Det här stämmer för guidens sista vinnare men faktiskt inte för enkeljärnet som vinner hela guiden.
 • Dubbel. Ett våffeljärn med dubbla järn har, däremot, oftast något högre kanter och håller sig renare längre.

I övrigt är beslutet mellan enkla eller dubbla plattor helt upp till hur många våfflor du vill producera – och inom vilken tid. Ett våffeljärn med dubbla plattor kommer naturligtvis att producera fler våfflor på kortare tid medan ett våffeljärn med en enkel platta kräver något längre tid för fler våfflor.

3 Sorters våfflor

 • Franska våfflor. Ofta känd som den traditionella våfflan är den franska våfflan tunn, spröd och luftig. Den här våfflan passar bäst som efterrättsvåffla eller som ett riktigt sött mellanmål.
 • Belgiska våfflor. Mer vanlig på nöjesparker, än på middagsbordet, är den belgiska våfflan känd som den tjocka våfflan. Den här våfflan passar bäst som efterrätt och är extra spröd tack vare farinsockret som ofta används i smeten.
 • Amerikanska våfflor. Främst är den amerikanska våfflan en frukostvåffla. Den är hög, inte särskilt spröd och passar bäst med ett tjockt lager lönnsirap och med massor av smör. Den amerikanska våfflan är den minst söta våfflan och är därför matigare än de övriga alternativen.

Få ut det mesta av ditt våffeljärn

Ett våffeljärn kan användas till så mycket mer än bara att grädda våfflor. Bland annat kan du:

 • Baka. Ja, varför inte använda våffeljärnet till att grädda en tjockare browniesmet eller baka dina kanelbullar i nya, roliga former?
 • Mat. Låt fantasin flöda! Varför inte tillaga quesadillas, varma mackor eller raggmunkar?
 • Nyttigheter. Överraska dina mer hälsosamma vänner med en nyttigare våffla. Blanda i havregryn, bär och mörk choklad för att skapa en våffla som både är god och bra för kroppen.

Vad är ett våffeljärn bäst i test?

Det finns några saker som våffeljärn bäst i test har gemensamt med varandra. Och dessa är:

 • Gyllenbrun färg och bra konsistens på våfflan. Den bästa våfflan är frasig men inte torr, gyllenbrun till färgen och med en bra form. Det här är naturligtvis också beroende av våffelsmeten men våffeljärnets kvalitet är definitivt en bidragande faktor.
 • Värme, tillagningstid och användarvänlig. Först och främst är det viktigt att våffeljärnet blir varmt relativt snabbt. För det andra är det viktigt att våffeljärnet gräddar våfflan färdig inom en rimlig tid. Flera våffeljärn har även en indikator för när det är redo och den kan med fördel användas som en fingervisning till den perfekta våfflan. Vi ser också gärna att våffeljärnet har ett värmeavskärmande handtag så att du inte bränner dig vid användning.
 • Underhåll och rengöring. Ett våffeljärn blir lätt fett och kladdigt. Därför tycker vi att det är viktigt att apparaten är lätt att rengöra. Helst ser vi att våffeljärnet har höga kanter så att smeten inte riskerar att rinna ut över bänken eller bak vid gångjärnen, där det är lite svårare att torka rent.
 • Värmeelementen i mitten. För en jämn gräddning menar flera experter att våffeljärnets värmeelement bör vara placerade i mitten av våffeljärnet.

Hur har vi valt ut våra vinnare?

När vi har valt ut våra vinnare har vi lagt stor vikt vid gräddningstid, jämn värmefördelning och kvalitet. Det har även varit viktigt för oss att välja fyra våffeljärn som alla ger en riktigt bra våffla – gärna lite frasig i kanterna men utan att vara torr.

Bäst just nu..

Så var det dags att presentera våra fyra vinnare. Vi kommer att börja med den överlägsna vinnaren, Wilfa WAS-623, och sedan fortsätta med de andra vinnarna i fallande skala. Längst ner i guiden finner du lite tips och trix samt en sammanfattning av guidens fyra våffeljärn bäst i test.

Wilfa WAS-623

Vinnaren i guiden är Wilfas WAS-623. Med avancerade funktioner, såsom manuellt justerbar värme, och ett utomordentligt värmeskydd vinner den storslaget. Tidigare tester, såsom ett gjort av Expressen, beskriver det här våffeljärnet som ett i ”världsklass” och vi kan inte annat än att hålla med.

Specifikationer av Wilfa WAS-623

Effekt 1400W
Modell Enkeljärn
Vikt 3.1kg
Indikator (värme) Ja
Indikator (våffla klar) Ja

Justerbar värme. I hela 6 steg kan du manuellt justera värmen för att anpassa gräddningen till ditt tycke och smak. Men om du inte är sugen på att ställa in värmen och gräddningen för hand har WAS-623 också en indikator både för när det är dags att hälla i smeten och för när det är dags att ta ut våfflan.

Gräddningstid. WAS-623 är inte det snabbaste våffeljärnet, men håller sig inom en acceptabel tidsram. Särskilt glada är vi över att våfflan kan gå från god till perfekt om du låter järnet värmas upp på högsta värmeinställningen ordentligt innan du justerar värmen och häller i smeten. Det här är dock också järnets största nackdel – att själva uppvärmningstiden är så pass lång som den är.

Den bästa våfflan. En enad testgrupp har utsett våfflan gjord av WAS-623 till den absolut bästa. Den producerar den vackraste, frasigaste och godaste våfflan. Dessutom blir våfflorna alltid jämt gräddade.

Värmeskydd och gummifötter. Med WAS-623 behöver du aldrig oroa dig för att handtaget blir för varmt. Dessutom är den stabil med locket uppfällt såväl som stängt, och med gummerade fötter står den helt stilla. Förvaringen av WAS-623 är också enkel trots att järnet är relativt stort. Bland annat kan våffeljärnet förvaras på högkant för att lättare kunna gömmas i ett skåp när du inte använder det.

Sammanfattning av Wilfa WAS-623

Värmeskydd

Stabilt

Användarvänlig och bra funktioner

Lång uppvärmningstid

Sage Smart Waffle BWM620UK

Detta belgiska våffeljärn, med en unik design, är lätt att använda, rengöra och njuta av. Till skillnad från andra våffeljärn har Sage Smart Waffle BWM620UK verkligen lagt extra energi på smidighet och rengöring, vilket gör din upplevelse så mycket enklare.

Specifikationer av Sage Smart Waffle BWM620UK

Effekt 1000W
Modell Dubbeljärn
Vikt 6kg
Indikator (värme) Ja
Indikator (våffla klar) Ja

Användarvänlig. Med den smarta LCD-displayen har du alltid koll på vilken inställning du använder dig av. Det här våffeljärnet meddelar dig när det är varmt nog för att börja grädda genom att lysa gult. I BWM620UK ingår även en inbyggd nedräkning som visar hur lång tid det är kvar för våfflan att gräddas.

Rengöring. Dropprännan är bara ett av flera sätt som Sage har anpassat sitt våffeljärn BWM620UK till att bli så lätt att rengöra som möjligt. Genom dropprännan samlas överflödig smet upp för att minska spill och kladd och för att försäkra att varje våffla blir perfekt fyrkantig. BWM620UK är dessutom utrustad med en non stick-beläggning.

Specialfunktioner. Det vi älskar med det här våffeljärnet är specialfunktionerna. Bland annat kan du med ett vred välja hur mörk eller ljus du vill ha din våffla. Det finns också en funktion som låter dig öka gräddningstiden med 30 sekunder i taget, om du skulle vilja, och en annan funktion som startar om hela gräddningsprocessen.

Sammanfattning av Sage Smart Waffle BWM620UK

Lätt att rengöra

Unika funktioner

Användarvänlig

Klumpig och tung

Åviken Elegance 910

Åviken Elegance 910 är definitivt ett våffeljärn bäst i test. Med en extra djuplagd gräddyta minskas onödigt spill och med snabb gräddningstid är vi imponerade. Vi faller även för att det kan förvaras på högkant – vilket ju är ett självklart plus!

Specifikationer av Åviken Elegance 910

Effekt 1600W
Modell Dubbeljärn
Vikt 3.1kg
Indikator (värme) Ja
Indikator (våffla klar) Ja

Djup och dubbel gräddyta. Med en djuplagd gräddyta blir tillagningen så mycket enklare. Vi uppskattar att det gör att det blir mindre spill och söl. Därför rekommenderar vi det här våffeljärnet till särskilt en småbarnsfamilj där enkelheten kanske kan vara extra behjälplig och den dubbla gräddytan kommer väl till pass.

Snabb tillagning och uppvärmning. Åviken Elegance 910 är ett våffeljärn bäst i test bara tack vare det att den har en så snabb uppvärmningstid och tillagning.

Lätt att använda men lite för varm. Det här är ett enkelt våffeljärn att använda. Det är lätt att förstå sig på och våfflorna går snabbt att tillaga. Vi vill dock varna för att handtaget blir något varmt, särskilt efter en längre tids gräddning.

Funktion före form. Det här är ett våffeljärn som prioriterar funktion före form. För dig som vill ha någonting snyggt i köket rekommenderar vi inte i första hand Åviken Elegance 910 som lätt kan kännas plastig och billig.

Sammanfattning av Åviken Elegance 906

Snabb

Djupa dubbeljärn

Användarvänlig

Plastigt intryck

Varmt handtag

OBH Nordica Steel 6953

Så har vi kommit till det stiligaste våffeljärnet i den här guiden, OBH Nordica Steel 6953. Tyvärr saknar detta enkeljärn en djupare gräddyta vilket gör att våffelsmeten lätt spills över. Men med både ett svalt lock och ett svalt handtag tycker vi ändå att användarvänligheten är i topp.

Specifikationer av OBH Nordica Steel 6953

Effekt 1000W
Modell Enkeljärn
Vikt 2.3kg
Indikator (värme) Ja
Indikator (våffla klar) Ja

Svalt lock och handtag. OBH Nordica är en av få tillverkare av våffeljärn som har satsat på att göra både våffeljärnets lock och handtag svalt vid gräddning. Det gör att Steel 6953 är ett av de mer användarvänliga våffeljärnen i den här guiden – för både stora och små.

Bra gräddningstid – men lätt sölig. OBH Nordica Steel 6953 levererar en våffla på en bra gräddningstid, varken för snabbt eller för långsamt. Och dessutom säger våffeljärnet själv till dig när våfflan är färdiggräddad, vilket gör att varje våffla blir jämnt gräddad. Tyvärr har järnet lite låga kanter vilket gör att smeten lätt glider ut åt sidorna. Det här våffeljärnet kräver med andra ord lite mer rengöring än de andra.

Snygg design. Med en stilrent borstad fasad och med svarta detaljer är det här ett riktigt snyggt våffeljärn bäst i test. Vi gillar också den klassiskt runda designen och den hjärtformade gräddytan fulländar looken.

Sammanfattning av OBH Nordica steel 6953

Svalt handtag och lock

Snygg design

Snabb

Grunda gräddytor som lätt gör att smeten spiller över

5 Olika toppings till din våffla

Det är lätt att fastna i tankar om sylt och grädde när man talar om våfflor. Men en våffla behöver inte begränsas till bara detta alternativ. Här tipsar vi om fem olika toppings till din våffla – som inte är sylt och grädde. Är du en finsmakare eller bara sugen på något matigt? Hitta din favorit nedan!

 1. Löjrom med crème fraiche och hackad rödlök.
 2. Skagenröra och avokado.
 3. Äggröra och lönnsirap, eventuellt toppat med knaperstekt bacon.
 4. Kallrökt lax med pepparrotsvisp.
 5. Hjortronsylt med getost (och gärna rostade pinjenötter eller solrosfrön).