Tryckkokare bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2021-09-21

Du har hört talas om slow cooker, du har hört talas om ångkokare – men har du hört talas tryckkokaren? Detta innovativa matlagningsredskap arbetar med ett högt tryck för att förkorta tillagningstiden och effektivisera matlagningen. Tryckkokaren har ofta en extra tjock botten för att kunna fördela värmen effektivare och jämnare samt arbetar med ett övertryck, vilket också gör att råvarorna blir tillagade bättre. I denna guide presenteras fyra bästa tryckkokare just nu. Läs vår köpguide för att finna just din favorit!

Bästa tryckkokare 2021

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till tryckkokare i år.

Uppdaterade PriserUppdaterade PriserUppdaterade PriserUppdaterade Priser

Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare är ett grytliknande redskap som är speciellt utformat för att kunna koka mat under högre tryck. I en vanlig gryta åker ångan ut när vattnet kokar, det är de flesta av oss bekanta med. I en tryckkokare tvingas ångan att stanna kvar i grytan vilket skapar en effektivare matlagning.

Till skillnad från många andra köksapparater behöver en tryckkokare inget eluttag eller övrigt underhåll. Istället ställs den enkelt på en vanlig spisplatta och sköter sitt jobb därifrån.

Hur fungerar en tryckkokare?

Precis som vi tidigare nämnt fungerar en tryckkokare genom att stänga in ångan i grytan, istället för att släppa ut den. Den mer tekniska förklaringen är däremot något annorlunda.

Så fort vätskan börjar koka i grytan skapas ånga. I och med att grytan är sluten stängs ångan inne, vilket i sin tur skapar ett övertryck. Övertrycket gör i sin tur att kokpunkten höjs till knappt 120 °C – vilket alltså är avsevärt högre än vanliga 100 °C. Detta innebär att koktiderna minskar ordentligt och att råvarorna får en förkortad tillagningsprocess.

Behöver man en tryckkokare?

En tryckkokare behövs i ditt hushåll eftersom den effektiviserar matlagningen och förkortar tillagningstiden avsevärt. Detta görs tack vare det högre trycket.

Tryckkokningstekniken har även den fördelen att den bevarar saftigheten hos exempelvis kött och andra råvaror av samma karaktär. Det gör dessutom att maträtterna blir mer smakrika.

Tryckkokarens användningsområden

Någonting som uppskattas med tryckkokaren är dess energieffektivitet, att den är energisnål och att råvarornas näringsämnen bevaras bättre. I en vanlig kastrull förlorar exempelvis grönsaker upp till 40% av sitt näringsvärde, och i en mikrovågsugn upp till så mycket som 80%.

En annan uppskattad detalj är såklart den förkortade tiden, som vi redan varit inne på. Som referens kan man säga att ris som hade tagit 45 minuter att tillaga tar så lite som 20 minuter i en tryckkokare – alltså drygt 50%. Andra matvaror som tar lång tid, exempelvis bönor, är extra fördelaktiga att köra i en tryckkokare.

Vad är skillnaden på en slow cooker, en ångkokare och en tryckkokare?

Skillnaden på en slow cooker och en tryckkokare är att de är precis motsatta varandra – även om de kan likna varandra utseendemässigt. En slow cooker, precis som en tryckkokare, stänger in ångan och kokar maten. Men skillnaden är att den tillagar maten under mycket lång tid. Om du vill veta mer om slow cookers har vi en guide för dem här.

En tryckkokare, däremot, effektiviserar matlagningen via det högre trycket och förkortar tillagningstiden.

Skillnaden på en ångkokare och en tryckkokare är att ångkokaren tillagar maten i själva ångan. Det vill säga, ovanför vattnet medan en tryckkokare tillagar maten under vattenytan.

5 Steg till den perfekta maträtten med tryckkokare

Detta är vår snabba guide till att använda tryckkokaren. Häng med!

  1. Först och främst behöver du förbereda alla ingredienser och lägga i dem i tryckkokaren. Oavsett råvara är den viktigaste ingrediensen såklart vätska. Och det är otroligt viktigt att det är tillräckligt mycket vätska i grytan. Annars bränns det lätt.
  2. Lås locket så att grytan blir försluten. Kolla gärna en extra gång så att det verkligen sitter fast.
  3. Ställ tryckkokaren på spisen och slå på värmen.
  4. När önskvärt tryck är uppnått är det dags att sänka värmen något. Vissa modeller hjälper till med att ge indikationer på hur mycket. Se exempelvis vår modell Fissler vitavit premium som arbetar med ljussignaler i färgerna grönt, gult, rött och blått.
  5. När maten är tillagad färdigt kommer det sista momentet – att få bort trycket. Det finns två sätt att göra det på. Antingen öppnar man ventilen så att ångan får fri passage, eller så kyler man ner grytan genom att exempelvis spola kallt vatten på den. Poängen är att få bort trycket för att du säkert ska kunna öppna grytan utan att skada dig.

De flesta modeller har en säkerhetsmekanism som innebär att du inte kan öppna locket förrän trycket är försvunnet.

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.