Tryckkokare bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-06

Du har hört talas om slow cooker, du har hört talas om ångkokare – men har du hört talas tryckkokaren? Detta innovativa matlagningsredskap arbetar med ett högt tryck för att förkorta tillagningstiden och effektivisera matlagningen. Tryckkokaren har ofta en extra tjock botten för att kunna fördela värmen effektivare och jämnare samt arbetar med ett övertryck, vilket också gör att råvarorna blir tillagade bättre. I denna guide presenteras fyra bästa tryckkokare just nu. Läs vår köpguide för att finna just din favorit!

De bästa tryckkokarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till tryckkokare i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

WMF perfect plus Fissler vitavit premium Demeyere apollo Tefal secure 5 neo
Material Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål
Handtagstyp Handtag Handtag Öron Handtag
Diameter 22 cm 22 cm 22 cm 22 cm
Volym 6.5 liter 6 liter 6 liter 6 liter
Induktion Ja Ja Ja Ja
Tål maskindisk Ja Ja Ja Ja
Värmeavskärmande handtag Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test WMF perfect plus Fissler vitavit premium Demeyere apollo Tefal secure 5 neo

Vad är en tryckkokare?

En tryckkokare är ett grytliknande redskap som är speciellt utformat för att kunna koka mat under högre tryck. I en vanlig gryta åker ångan ut när vattnet kokar, det är de flesta av oss bekanta med. I en tryckkokare tvingas ångan att stanna kvar i grytan vilket skapar en effektivare matlagning.

Till skillnad från många andra köksapparater behöver en tryckkokare inget eluttag eller övrigt underhåll. Istället ställs den enkelt på en vanlig spisplatta och sköter sitt jobb därifrån.

Hur fungerar en tryckkokare?

Precis som vi tidigare nämnt fungerar en tryckkokare genom att stänga in ångan i grytan, istället för att släppa ut den. Den mer tekniska förklaringen är däremot något annorlunda.

Så fort vätskan börjar koka i grytan skapas ånga. I och med att grytan är sluten stängs ångan inne, vilket i sin tur skapar ett övertryck. Övertrycket gör i sin tur att kokpunkten höjs till knappt 120 °C – vilket alltså är avsevärt högre än vanliga 100 °C. Detta innebär att koktiderna minskar ordentligt och att råvarorna får en förkortad tillagningsprocess.

Behöver man en tryckkokare?

En tryckkokare behövs i ditt hushåll eftersom den effektiviserar matlagningen och förkortar tillagningstiden avsevärt. Detta görs tack vare det högre trycket.

Tryckkokningstekniken har även den fördelen att den bevarar saftigheten hos exempelvis kött och andra råvaror av samma karaktär. Det gör dessutom att maträtterna blir mer smakrika.

Tryckkokarens användningsområden

Någonting som uppskattas med tryckkokaren är dess energieffektivitet, att den är energisnål och att råvarornas näringsämnen bevaras bättre. I en vanlig kastrull förlorar exempelvis grönsaker upp till 40% av sitt näringsvärde, och i en mikrovågsugn upp till så mycket som 80%.

En annan uppskattad detalj är såklart den förkortade tiden, som vi redan varit inne på. Som referens kan man säga att ris som hade tagit 45 minuter att tillaga tar så lite som 20 minuter i en tryckkokare – alltså drygt 50%. Andra matvaror som tar lång tid, exempelvis bönor, är extra fördelaktiga att köra i en tryckkokare.

Vad är skillnaden på en slow cooker, en ångkokare och en tryckkokare?

Skillnaden på en slow cooker och en tryckkokare är att de är precis motsatta varandra – även om de kan likna varandra utseendemässigt. En slow cooker, precis som en tryckkokare, stänger in ångan och kokar maten. Men skillnaden är att den tillagar maten under mycket lång tid. Om du vill veta mer om slow cookers har vi en guide för dem här.

En tryckkokare, däremot, effektiviserar matlagningen via det högre trycket och förkortar tillagningstiden.

Skillnaden på en ångkokare och en tryckkokare är att ångkokaren tillagar maten i själva ångan. Det vill säga, ovanför vattnet medan en tryckkokare tillagar maten under vattenytan.

5 Steg till den perfekta maträtten med tryckkokare

Detta är vår snabba guide till att använda tryckkokaren. Häng med!

  1. Först och främst behöver du förbereda alla ingredienser och lägga i dem i tryckkokaren. Oavsett råvara är den viktigaste ingrediensen såklart vätska. Och det är otroligt viktigt att det är tillräckligt mycket vätska i grytan. Annars bränns det lätt.
  2. Lås locket så att grytan blir försluten. Kolla gärna en extra gång så att det verkligen sitter fast.
  3. Ställ tryckkokaren på spisen och slå på värmen.
  4. När önskvärt tryck är uppnått är det dags att sänka värmen något. Vissa modeller hjälper till med att ge indikationer på hur mycket. Se exempelvis vår modell Fissler vitavit premium som arbetar med ljussignaler i färgerna grönt, gult, rött och blått.
  5. När maten är tillagad färdigt kommer det sista momentet – att få bort trycket. Det finns två sätt att göra det på. Antingen öppnar man ventilen så att ångan får fri passage, eller så kyler man ner grytan genom att exempelvis spola kallt vatten på den. Poängen är att få bort trycket för att du säkert ska kunna öppna grytan utan att skada dig.

De flesta modeller har en säkerhetsmekanism som innebär att du inte kan öppna locket förrän trycket är försvunnet.

Tryckkokare bäst i test

Vi kommer nu att gå igenom vår fyra toppval när det kommer till bästa tryckkokaren just nu. Vi börjar med vårt prisvärda toppval, WMF perfect plus, och arbetar oss nedåt till vårt lyxiga budgetval, Tefal secure 5.

WMF perfect plus – premiumvalet

Om du är ute efter bästa tryckkokare och dessutom vill att den ska hålla så länge som möjligt är WMF perfect plus det bästa alternativet. Förutom det är WMF perfect plus ordentligt användarvänlig och har flamskyddat handtag.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av WMF perfect plus

Material Rostfritt stål
Handtagstyp Handtag
Diameter 22 cm
Volym 6.5 liter
Induktion Ja
Tål maskindisk Ja
Värmeavskärmande handtag Ja

Design

WMF perfect plus är tillverkad i rostfritt Cromargan-stål. Det gör att den här tryckkokaren är extra slittålig och att den sällan får repor. Ett ytterligare plus är att den höga byggkvaliteten ökar tryckkokarens livslängd avsevärt. Det här är en produkt som du kan vara säker på håller länge.

Underdelen på tryckkokaren är TranTherm Universal, vilket innebär att den fungerar på alla typer av hällar. Det innebär även att värmespridningen är optimal redan från början.

Den modell vi har valt att ta med ligger på 6,5 liter, vilket är en något större volym än de andra produkterna i den här guiden. Diametern ligger på stadiga 22 cm och överlag borde storleken vara tillräcklig för de flesta kok och maträtter.

Användning och funktionalitet

WMF perfect plus är otroligt användarvänlig. Det märks inte minst på den tydliga koksignalen samt på handtagets kontrollelement som är både stilrent och lätt att använda. De aktuella inställningarna syns tydligt för att matlagningen ska vara så enkel som möjligt. Du behöver med andra ord inte vara en mästerkock för att lyckas med maten i denna tryckkokare bäst i test.

Någonting annat som verkligen uppskattas med WMF perfect plus är att handtaget är flamskyddat. Dessutom är denna tryckkokare energisnål och effektiv att använda. Överlag är detta en säker tryckkokare bäst i test i hög kvalitet.

WMF perfect plus – plus och minus

Högkvalitativ
Fungerar på alla hällar
Användarvänlig till max
Energisnål
Slittålig

Något klumpigt handtag


Fissler vitavit premium – gedigen och användarvänlig

Behöver du en rejäl tryckkokare som är bland de användarvänligaste på marknaden? Då är Fissler vitavit premium ett säkert val. Med extra tjock botten, snabb upphettning och tydliga ljussignaler är detta en tryckkokare bäst i test utan tvekan.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Fissler vitavit premium

Material Rostfritt stål
Handtagstyp Handtag
Diameter 22 cm
Volym 6 liter
Induktion Ja
Tål maskindisk Ja
Värmeavskärmande handtag Ja

Design

Experter hyllar Fissler vitavit premiums gedigna kvalitet som främst märks på den rejäla byggkvaliteten. Bland annat har Fissler vitavit premium en extra tjock botten (CookStar), vilket gör att den tål högre temperaturer och därtill sprider värmen jämnare genom hela tryckkokaren.

Förutom det har den också en perforerad insats och är utformad för att fungera på alla typer av hällar.

Användning och funktionalitet

Experter påpekar att Fissler vitavit premium är en effektiv tryckkokare bäst i test. Upphettningen går även snabbare med Fissler vitavit premium än i många andra modeller.

Användarvänligheten är på topp i denna tryckkokare. Den har exempelvis en fantastisk timer som experter hyllar för sin exakthet och flexibilitet. Timern kan bland annat ställas in specifikt utefter vilken spishäll du har – för att optimera utförandet – och därefter kan du följa hela händelseförloppet.

Fissler vitavit premium jobbar även med ljussignaler för att tydligt förenkla matlagningen. Grönt ljus betyder att både värme och tryck är perfekta. Rött ljus betyder att värmen är för hög. Gult ljus betyder att värmen behöver sänkas, men att det inte är akut. Och, slutligen, blått ljus innebär att värmen måste höjas för att öka trycket i tryckkokaren.

Fissler vitavit premium – plus och minus

Gedigen och rejäl
Snabb upphettning
Otroligt användarvänlig
Fungerar på alla spishällar

Priset


Demeyere apollo – om du även vill ångkoka

Du vill ha en kvalitativ tryckkokare som både är användarvänlig och effektiv – men det saknas någonting mer. Då är Demeyere apollos tryckkokare bäst i test ett säkert alternativ. Med en speciell ångkoksinsats kan du nämligen även ångkoka din mat.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Demeyere apollo

Material Rostfritt stål
Handtagstyp Öron
Diameter 22 cm
Volym 6 liter
Induktion Ja
Tål maskindisk Ja
Värmeavskärmande handtag Ja

Design

Precis som WMF perfect plus och Fissler vitavit premium är Demeyere apollo byggd i högkvalitativt rostfritt stål. Handtagen är i gedigen plast och sitter på vardera sidan om grytan. Detta är den enda tryckkokaren i denna guide som har handtagstypen öron.

Användning och funktionalitet

Demeyere apollo har till skillnad från de andra produkterna en speciell ångkoksinsats som du kan använda för att ångkoka maten. Denna tryckkokare bäst i test jobbar alltså dubbelt: Både som ångkokare och som tryckkokare. Ångkoksinsatsen måste dock köpas separat.

Någonting som uppskattas med Demeyere apollo är att handtagen är värmeavledande och således håller sig svala under hela matlagningsprocessen. Dessutom har denna tryckkokare en säkerhetsmekanism som säkerställer att trycket i grytan är borta innan det är möjligt att öppna den.

Demeyere apollo – plus och minus

Fungerar både som ångkokare tryckkokare
Högkvalitativ
Säker

Ångkoksinsats måste köpas separat


Tefal secure 5 neo – lyxigt budgetval

Trots det ringa priset är Tefal secure 5 neo en lyxig tryckkokare bäst i test. Med sin höga kvalitet och effektiva värmespridning kan vi ha överseende med den något omoderna timern.

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Tefal secure 5 neo

Material Rostfritt stål
Handtagstyp Handtag
Diameter 22 cm
Volym 6 liter
Induktion Ja
Tål maskindisk Ja
Värmeavskärmande handtag Ja

Design

Tefal secure 5 neo må vara ett billigare alternativ gentemot de andra tryckkokarna bäst i test, men det gör inte att den är mindre kvalitativ. Basen är tillverkad av tjockare material som säkerställer att hållbarheten på denna tryckkokare är extra lång. Dessutom innebär den tjockare botten att värmespridningen sker effektivare.

Denna tryckkokare fungerar på alla typer av hällar. För att bevara hållbarheten bör denna tryckkokare diskas för hand, men det är även möjligt att maskindiska den.

Användning och funktionalitet

Experter hyllar Tefal secure 5s effektivitet. På mindre än 10 minuter kan den få en kycklinggryta redo. Detta är delvis tack vare den tjocka bottnen som sprider värmen jämnt och effektivt.

Användarvänligheten är inte den bästa, bland annat är timern något omodern. Men säkerheten, däremot, går inte att klaga på. Denna tryckkokare bäst i test har nämligen inte mindre än fem stycken säkerhetssystem. Dessa säkerställer bland annat att tryckkokaren är ordentligt stängd (är den inte det byggs inget tryck upp) och tryckkokaren går inte heller att öppna om inte trycket först är borta.

Tefal secure 5 neo – plus och minus

Fungerar på alla hällar
Snabb upphettning
Prisvärd

Något omodern


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra av de bästa tryckkokarna på marknaden idag. Alla är högkvalitativa tryckkokare i rostfritt stål som utför sitt arbete utan knussel. Vi hoppas att ni har funnit er favorit. Här kommer en kort sammanställning av alla våra toppval en gång till:

WMF perfect plus Fissler vitavit premium Demeyere apollo Tefal secure 5 neo
Material Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål Rostfritt stål
Handtagstyp Handtag Handtag Öron Handtag
Diameter 22 cm 22 cm 22 cm 22 cm
Volym 6.5 liter 6 liter 6 liter 6 liter
Induktion Ja Ja Ja Ja
Tål maskindisk Ja Ja Ja Ja
Värmeavskärmande handtag Ja Ja Ja Ja
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Lycka till!