Stavmixer bäst i test

Om du är ute efter att uppgradera ditt kök – och dessutom lockas av lätt matberedning – är en stavmixer ditt bästa vapen. Mixa, vispa eller blanda dina favoritingredienser lätt som en plätt. Stavmixers kommer i olika färger, former och många med en hel del funktioner. Det kan vara svårt att rodda mellan så många alternativ. I vår guide går vi därför igenom fyra stavmixers bäst i test. Alla kommer med hög kvalitet, kraftfull mixning och med funktioner som är unika för just dem. Läs vår guide för att finna just din favorit.Bästa stavmixer 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa stavmixers i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra mer utförliga omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Vad är en stavmixer bäst i test?

En stavmixer bäst i test utmärks av ett flertal saker:

  1. För det första vill vi att den ska vara snabb och effektiv. Hela idén med en stavmixer är att du ska få hjälp att bereda maten lätt och snabbt, inte att du ska behöva slita extra länge med en seg maskin.
  2. För det andra menar vi att det är viktigt att den ligger bra i handen. Eftersom en stavmixer inte kan stå på egen hand utan behöver att du håller i den blir det såklart intressant med gummering, ergonomiskt grepp och tyngd på apparaten.
  3. För det tredje finns det ett intresse för hur knivbladen roterar. Vi vill ha ett jämt flöde både på det som mixas och på knivbladen. Allt för att optimera matberedningen.
  4. Och, för det fjärde, vill vi att en stavmixer bäst i test är gjord i ett kvalitativt, lättrengjort material som håller länge och inte slits eller repas efter första användningen. Särskilt intressant är därför kvalitén på själva mixerfoten, som ju är den del av stavmixern som utsätts för mest press.

Olika mixerbehov

När du väljer vilken mixer du ska köpa kan det vara svårt att veta vilken av alla stavmixers bäst i test som egentligen passar dig bäst. En första fråga att ställa sig själv är därför vad du egentligen ska använda din mixer till?

Mjuka ingredienser

I mjuka ingredienser ingår bland annat:

  • Färska frukter och bär
  • Soppor

Om det ligger i ditt intresse att främst mixa mjuka ingredienser är kanske ett tillbehör som iskross överflödigt.

För de färska frukterna och bären behöver du en mixer som är snabb och effektiv. Den behöver egentligen inte vara särskilt stark utan fokus ligger på dess effektivitet.

För att mixa soppor, där det finns mycket vätska att ta hänsyn till, behöver du en mixer med lång mixerfot eller en mixer som tål att sänkas ner i vätska.

Kanske ligger det i ditt intresse att baka? Då kan ett tillbehör såsom en visp vara av intresse. I huvudsak brukar dock mjuka, lättmixade ingredienser inte kräva extra tillbehör utan den standardiserade mixerfoten räcker allt som oftast.

Hårda ingredienser

I hårda ingredienser ingår bland annat:

  • Is
  • Frysta frukter och bär
  • Nötter och mandlar

Om det är is, frysta frukter och bär samt nötter som du vill mixa krävs det en starkare motor och tåliga knivblad.

För isen samt de frysta frukterna och de frysta bären behöver du förlita dig på en iskross. Det kan vara en god idé att hålla utkik på till vilka av produkterna en iskross ingår eftersom det inte alls är alla stavmixers som kan ta sig an frysta ingredienser.

För nötter, eller dylikt, kan det kanske vara intressant med ett tillbehör såsom en minihackare, vilken helt enkelt hackar dina nötter till små bitar.

Rengöring

Stavmixers med medföljande tillbehör brukar överlag vara lätta att rengöra. Alla tillbehör är som regel diskmaskinståliga och själva handtaget går lätt att torka av.

Glöm för all del inte att rengöra din mixer efter varje gång du använt den. Intorkade matrester är svårare att få bort än färska – och är inte heller så fräscht att få i den nya maten, nästa gång du mixar någonting. För bäst resultat, och enklast rengöring, rekommenderar vi dig att torka av stavmixern med en fuktig trasa.

Vad vi har letat efter när vi valt våra vinnare

När vi har valt ut våra vinnare har vi varit noga med att endast leta efter tillverkare som levererar produkter av hög kvalitet. Användarvänligheten likaväl som effektivitet har också varit ledstjärnor i sökandet. Vi har även lagt stor vikt vid att finna produkter som erbjuder någonting exceptionellt.

I denna guide är därför bland annat en stavmixer med rörlig mixerfot inkluderad. Eller varför inte fascineras av en stavmixer som kan sänkas ner 2/3 i vätska utan att skadas? Är det något som är säkert så är det att alla våra stavmixers kan koras som den bästa stavmixern på marknaden just nu.

Bäst just nu..

Nedan kommer vi att presentera och gå igenom fyra produxer som alla kan kallas för stavmixer bäst i test. Alla fyra är vinnare men tre av dem är verkligen toppval medan den sista, från Philips, är ett högkvalitativt budgetval. Läs igenom guiden nedan för att finna just din favorit!

Bamix Swissline Colorline M200 – hög kvalitet och prestanda

Is, bär eller till och med frysta jordgubbar, den här stavmixern klarar det mesta. Bamix Swissline Colorline M200 vinner guiden som bästa stavmixer just nu eftersom den inte bara levererar en högkvalitativ mixning utan också en högkvalitativ stavmixer.

Specifikationer Bamix Swissline Colorline M200

Effekt 200 W
Steglös nivå Nej
Antal hastighetslägen 2
Volym på skål/behållare 0.9 liter
Iskross? Ja
Visp? Ja

Gedigen och hög kvalitet

Bamix Swissline M200 är en stavmixer med rejält tilltagen materialkvalitet. Knivarna i mixerfoten är mycket små och tillverkade i ett tåligt material, så att du exempelvis ska kunna krossa is utan problem. Förutom detta har företaget alla reservdelar tillgängliga så att du kan reparera din stavmixer oavsett problem. Det här är på alla sätt en gedigen produkt i mycket hög kvalitet och är mer än någonting annat en investering till ditt kök. Till denna stavmixer hör även en livstidsgaranti vilket är en mycket ovanlig förmån.

Lång mixningstid

Bamix Swissline M200 erbjuder en extra lång mixningstid på 5 minuter. Det kan låta som lite men är faktiskt längre tid än vad många stavmixers rekommenderas vara igång i ett stöp och är lika lång tid som de flesta elvispar kan användas åt gången. Det här gör naturligtvis att du hinner hacka, mixa eller vispa allt du vill utan att behöva bekymra dig om att motorn ska behöva vila.

Fantastisk prestanda

En testpanel beskriver hur Bamix Swissline M200 vispar flera deciliter grädde på mindre än 30 sekunder vilket är oerhört snabbt! Jämför med en elvisp som ofta behöver några minuter på sig för att utföra samma jobb. Den här stavmixern har också fördelen att den kan sänkas ner hela 2/3 i vätska utan att ta någon skada.

Besvärlig rengöring

Någonting som vi tycker mindre om med Bamix Swissline M200 är att mixerfoten inte går att ta av från handtaget. Det här innebär självklart att rengöringen blir något bökigare. Till M200s fördel hör dock att knivbladen är borttagningsbara.

Vad säger andra om Bamix Swissline M200?

Reevoo 10/10
Cool Blue 9/10
Product Review 7/10

Bamix Swissline Colorline M200 – plus och minus

Hög kvalitet
Kan sänkas ner 2/3 i vätska
Tillgängliga reservdelar
Lång drifttid
Fantastisk prestanda

Något krånglig rengöring
Ej avtagbar mixerfot

KitchenAid Artisan – flexibel med många tillbehör

Söker du efter många möjligheter i köket? KitchenAid Artisan erbjuder en helt ny matlagningsupplevelse med fem medföljande tillbehör samt fem hastigheter. Det här är KitchenAid när det är som bäst.

Specifikationer KitchenAid Artisan

Effekt 180 W
Steglös nivå Nej
Antal hastighetslägen 5
Volym på skål/behållare 1 liter
Iskross? Ja
Visp? Ja

5 hastigheter

KitchenAid Artisan kan inte skryta med en steglös hastighetsökning. Däremot har den så mycket som 5 hastighetslägen vilket ger dig mer kontroll över mixningen. Testpanelen tycker att 5 hastigheter är mer än nog och saknar inte en steglös funktion.

Tillbehör

Det här är kanske vad som skiljer KitchenAid Artisan mest från andra modeller. Medföljande med själva baskitet – det vill säga handtag, motor och mixerfot – är också ett flertal tillbehör som är specifikt anpassade för olika typer av matberedning. Detta ger dig möjlighet till en specialiserad hantering av dina ingredienser. Använd exempelvis minihackaren för att hacka nötter och örter utan att de blir till en smet. Eller varför inte använda mjölkskummaren till din cappucino?

Säkerhet och knivblad

Medföljande är en liten gummiatrapp som kan sättas på mixerfoten för att skydda dig från de vassa knivbladen. Och på tal om knivblad så har KitchenAid Artisan tre olika knivblad att välja mellan, så att du kan välja precis det tillbehör som passar din matlagning bäst.

Från vänster: iskross, mjölkskummare, S-knivblad för vanlig mixning

Om du är orolig för förvaringen av alla dessa tillbehör kan vi lugna dig med att KitchenAid Artisan kommer med en medföljande förvaringsbox (eller i vissa fall en förvaringspåse), vilket skiljer denna stavmixer från andra.

Vad säger andra om KitchenAid Artisan?

The Independent Top 8 best hand blenders 2017
Good Housekeeping Institute 8/10
The Good Guys 9/10

KitchenAid Artisan – plus och minus

Många tillbehör, många valmöjligheter
5 hastigheter
Smidig förvaring

Något klumpig
Stort handtag

Braun MultiQuick 9 MQ – stark med stor behållare

Med en superstark motor på 1000W och en mobil mixerfot är det här definitivt en stavmixer bäst i test. Braun MultiQuick 9 MQ erbjuder en helt ny nivå på stavmixers.

Specifikationer Braun MultiQuick 9 MQ

Effekt 1000 W
Steglös nivå Ja
Antal hastighetslägen
Volym på skål/behållare 1.5 liter
Iskross? Ingen uppgift
Visp? Ja

Mobil mixerfot

Den kanske mest imponerande kvalitén hos Braun MultiQuick 9 MQ är dess ActiveBlade-funktion. Detta innebär att den flexibla mixerfoten rör sig upp och ner under tiden som du använder den för att maximera effektiviteten. Den här rörelsen kan ta ett tag att vänja sig vid men när man väl har gjort det är det utan tvekan en testvinnande funktion!

Avancerad utan knappar

Braun MultiQuick 9 kommer med en hel del smarta funktioner men däremot inte med särskilt många knappar. Med en knapp på toppen av mixern ökar och sänker du steglöst hastigheten. Ju hårdare du trycker, desto snabbare roterar knivbladen och vise versa när du släpper på knappen.

Starkare än alla andra

Med en kraft på 1000W är verkningsgraden nästintill fulländad. Braun MultiQuick 9 tar sig igenom det mesta och lämnar varje smet, sås och sörja helt klumpfri. Mat som normalt sett är svår för en mixer att ta sig igenom (såsom exempelvis morötter) tar sig den här stavmixern an med nöje.

Skvättfri design

Braun har satsat på att minimera onödigt skvättande genom en unik design som de själva kallar för SplashControl. Nu brukar visserligen inte stavmixers skvätta särskilt mycket från början, men det finns tillfällen då ett skvättskydd definitivt kommer till användning – särskilt om man är i färd med att mixa såser, soppor eller andra vätskor.

Vad säger andra om Braun MultiQuick 9 MQ?

Trusted Reviews 9/10
Good Housekeeping Institute 8/10
Product Review 8/10

Braun MultiQuick 9 MQ – plus och minus

Flexibel mixerfot
Avancerade funktioner
Stark
Skvättfri design

Ingen iskross
Skrymmande