Stavmixer bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2020-09-07

Om du är ute efter att uppgradera ditt kök – och dessutom lockas av lätt matberedning – är en stavmixer ditt bästa vapen. Mixa, vispa eller blanda dina favoritingredienser lätt som en plätt. Stavmixers kommer i olika färger, former och många med en hel del funktioner. Det kan vara svårt att rodda mellan så många alternativ. I vår guide går vi därför igenom fyra stavmixers bäst i test. Alla kommer med hög kvalitet, kraftfull mixning och med funktioner som är unika för just dem. Läs vår guide för att finna just din favorit.De bästa stavmixrarna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa stavmixers i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra mer utförliga omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Bamix Swissline Colorline M200 Kitchen Aid Artisan Braun MultiQuick 9 Philips Daily Collection
Effekt 200 W 180 W 1 000 W 550 W
Steglös nivå Nej Nej Ja Nej
Antal hastighetslägen 2 st 5 st 1 st
Volym på skål/behållare 0.9 liter 1 liter 1.5 liter 0.5 liter
Iskross? Ja Ja Ingen uppgift Nej
Visp? Ja Ja Ja Nej
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test Bamix swissline colorline M200 KitchenAid artisan 5KHB2571 Braun MultiQuick 9 MQ 9087X Philips daily collection Hr1604

Vad är en stavmixer bäst i test?

En stavmixer bäst i test utmärks av ett flertal saker:

  1. För det första vill vi att den ska vara snabb och effektiv. Hela idén med en stavmixer är att du ska få hjälp att bereda maten lätt och snabbt, inte att du ska behöva slita extra länge med en seg maskin.
  2. För det andra menar vi att det är viktigt att den ligger bra i handen. Eftersom en stavmixer inte kan stå på egen hand utan behöver att du håller i den blir det såklart intressant med gummering, ergonomiskt grepp och tyngd på apparaten.
  3. För det tredje finns det ett intresse för hur knivbladen roterar. Vi vill ha ett jämt flöde både på det som mixas och på knivbladen. Allt för att optimera matberedningen.
  4. Och, för det fjärde, vill vi att en stavmixer bäst i test är gjord i ett kvalitativt, lättrengjort material som håller länge och inte slits eller repas efter första användningen. Särskilt intressant är därför kvalitén på själva mixerfoten, som ju är den del av stavmixern som utsätts för mest press.

Olika mixerbehov

När du väljer vilken mixer du ska köpa kan det vara svårt att veta vilken av alla stavmixers bäst i test som egentligen passar dig bäst. En första fråga att ställa sig själv är därför vad du egentligen ska använda din mixer till?

Mjuka ingredienser

I mjuka ingredienser ingår bland annat:

  • Färska frukter och bär
  • Soppor

Om det ligger i ditt intresse att främst mixa mjuka ingredienser är kanske ett tillbehör som iskross överflödigt.

För de färska frukterna och bären behöver du en mixer som är snabb och effektiv. Den behöver egentligen inte vara särskilt stark utan fokus ligger på dess effektivitet.

För att mixa soppor, där det finns mycket vätska att ta hänsyn till, behöver du en mixer med lång mixerfot eller en mixer som tål att sänkas ner i vätska.

Kanske ligger det i ditt intresse att baka? Då kan ett tillbehör såsom en visp vara av intresse. I huvudsak brukar dock mjuka, lättmixade ingredienser inte kräva extra tillbehör utan den standardiserade mixerfoten räcker allt som oftast.

Hårda ingredienser

I hårda ingredienser ingår bland annat:

  • Is
  • Frysta frukter och bär
  • Nötter och mandlar

Om det är is, frysta frukter och bär samt nötter som du vill mixa krävs det en starkare motor och tåliga knivblad.

För isen samt de frysta frukterna och de frysta bären behöver du förlita dig på en iskross. Det kan vara en god idé att hålla utkik på till vilka av produkterna en iskross ingår eftersom det inte alls är alla stavmixers som kan ta sig an frysta ingredienser.

För nötter, eller dylikt, kan det kanske vara intressant med ett tillbehör såsom en minihackare, vilken helt enkelt hackar dina nötter till små bitar.

Rengöring

Stavmixers med medföljande tillbehör brukar överlag vara lätta att rengöra. Alla tillbehör är som regel diskmaskinståliga och själva handtaget går lätt att torka av.

Glöm för all del inte att rengöra din mixer efter varje gång du använt den. Intorkade matrester är svårare att få bort än färska – och är inte heller så fräscht att få i den nya maten, nästa gång du mixar någonting. För bäst resultat, och enklast rengöring, rekommenderar vi dig att torka av stavmixern med en fuktig trasa.

Vad vi har letat efter när vi valt våra vinnare

När vi har valt ut våra vinnare har vi varit noga med att endast leta efter tillverkare som levererar produkter av hög kvalitet. Användarvänligheten likaväl som effektivitet har också varit ledstjärnor i sökandet. Vi har även lagt stor vikt vid att finna produkter som erbjuder någonting exceptionellt.

I denna guide är därför bland annat en stavmixer med rörlig mixerfot inkluderad. Eller varför inte fascineras av en stavmixer som kan sänkas ner 2/3 i vätska utan att skadas? Är det något som är säkert så är det att alla våra stavmixers kan koras som den bästa stavmixern på marknaden just nu.

Stavmixers i test

Nedan kommer vi att presentera och gå igenom fyra produxer som alla kan kallas för stavmixer bäst i test. Alla fyra är vinnare men tre av dem är verkligen toppval medan den sista, från Philips, är ett högkvalitativt budgetval. Läs igenom guiden nedan för att finna just din favorit!

Bamix Swissline Colorline M200 – hög kvalitet och prestanda

Uppdaterade Priser

Is, bär eller till och med frysta jordgubbar, den här stavmixern klarar det mesta. Bamix Swissline Colorline M200 vinner guiden som bästa stavmixer just nu eftersom den inte bara levererar en högkvalitativ mixning utan också en högkvalitativ stavmixer.

Specifikationer Bamix Swissline Colorline M200

Effekt 200 W
Steglös nivå Nej
Antal hastighetslägen 2
Volym på skål/behållare 0.9 liter
Iskross? Ja
Visp? Ja

Gedigen och hög kvalitet

Bamix Swissline M200 är en stavmixer med rejält tilltagen materialkvalitet. Knivarna i mixerfoten är mycket små och tillverkade i ett tåligt material, så att du exempelvis ska kunna krossa is utan problem. Förutom detta har företaget alla reservdelar tillgängliga så att du kan reparera din stavmixer oavsett problem. Det här är på alla sätt en gedigen produkt i mycket hög kvalitet och är mer än någonting annat en investering till ditt kök. Till denna stavmixer hör även en livstidsgaranti vilket är en mycket ovanlig förmån.

Lång mixningstid

Bamix Swissline M200 erbjuder en extra lång mixningstid på 5 minuter. Det kan låta som lite men är faktiskt längre tid än vad många stavmixers rekommenderas vara igång i ett stöp och är lika lång tid som de flesta elvispar kan användas åt gången. Det här gör naturligtvis att du hinner hacka, mixa eller vispa allt du vill utan att behöva bekymra dig om att motorn ska behöva vila.

Fantastisk prestanda

En testpanel beskriver hur Bamix Swissline M200 vispar flera deciliter grädde på mindre än 30 sekunder vilket är oerhört snabbt! Jämför med en elvisp som ofta behöver några minuter på sig för att utföra samma jobb. Den här stavmixern har också fördelen att den kan sänkas ner hela 2/3 i vätska utan att ta någon skada.

Besvärlig rengöring

Någonting som vi tycker mindre om med Bamix Swissline M200 är att mixerfoten inte går att ta av från handtaget. Det här innebär självklart att rengöringen blir något bökigare. Till M200s fördel hör dock att knivbladen är borttagningsbara.

Vad säger andra om Bamix Swissline M200?

Reevoo 10/10
Cool Blue 9/10
Product Review 7/10

Bamix Swissline Colorline M200 – plus och minus

Hög kvalitet
Kan sänkas ner 2/3 i vätska
Tillgängliga reservdelar
Lång drifttid
Fantastisk prestanda

Något krånglig rengöring
Ej avtagbar mixerfot

Uppdaterade Priser


KitchenAid Artisan 5KHB2571 – flexibel med många tillbehör

Uppdaterade Priser

Söker du efter många möjligheter i köket? KitchenAid Artisan 5KHB2571 erbjuder en helt ny matlagningsupplevelse med fem medföljande tillbehör samt fem hastigheter. Det här är KitchenAid när det är som bäst.

Specifikationer KitchenAid Artisan 5KHB2571

Effekt 180 W
Steglös nivå Nej
Antal hastighetslägen 5
Volym på skål/behållare 1 liter
Iskross? Ja
Visp? Ja

5 hastigheter

KitchenAid Artisan kan inte skryta med en steglös hastighetsökning. Däremot har den så mycket som 5 hastighetslägen vilket ger dig mer kontroll över mixningen. Testpanelen tycker att 5 hastigheter är mer än nog och saknar inte en steglös funktion.

Tillbehör

Det här är kanske vad som skiljer KitchenAid Artisan 5KHB2571 mest från andra modeller. Medföljande med själva baskitet – det vill säga handtag, motor och mixerfot – är också ett flertal tillbehör som är specifikt anpassade för olika typer av matberedning. Detta ger dig möjlighet till en specialiserad hantering av dina ingredienser. Använd exempelvis minihackaren för att hacka nötter och örter utan att de blir till en smet. Eller varför inte använda mjölkskummaren till din cappucino?

Säkerhet och knivblad

Medföljande är en liten gummiatrapp som kan sättas på mixerfoten för att skydda dig från de vassa knivbladen. Och på tal om knivblad så har KitchenAid Artisan 5KHB2571 tre olika knivblad att välja mellan, så att du kan välja precis det tillbehör som passar din matlagning bäst.

Från vänster: iskross, mjölkskummare, S-knivblad för vanlig mixning

Om du är orolig för förvaringen av alla dessa tillbehör kan vi lugna dig med att KitchenAid Artisan 5KHB2571 kommer med en medföljande förvaringsbox (eller i vissa fall en förvaringspåse), vilket skiljer denna stavmixer från andra.

Vad säger andra om KitchenAid Artisan 5KHB2571?

The Independent Top 8 best hand blenders 2017
Good Housekeeping Institute 8/10
The Good Guys 9/10

KitchenAid Artisan 5KHB2571 – plus och minus

Många tillbehör, många valmöjligheter
5 hastigheter
Smidig förvaring

Något klumpig
Stort handtag

Uppdaterade Priser
Braun MultiQuick 9 MQ 9087X – stark med stor behållare

Uppdaterade Priser

Med en superstark motor på 1000W och en mobil mixerfot är det här definitivt en stavmixer bäst i test. Braun MultiQuick 9 MQ 9087X erbjuder en helt ny nivå på stavmixers.

Specifikationer Braun MultiQuick 9 MQ 9087X

Effekt 1000 W
Steglös nivå Ja
Antal hastighetslägen
Volym på skål/behållare 1.5 liter
Iskross? Ingen uppgift
Visp? Ja

Mobil mixerfot

Den kanske mest imponerande kvalitén hos Braun MultiQuick 9 MQ 9087X är dess ActiveBlade-funktion. Detta innebär att den flexibla mixerfoten rör sig upp och ner under tiden som du använder den för att maximera effektiviteten. Den här rörelsen kan ta ett tag att vänja sig vid men när man väl har gjort det är det utan tvekan en testvinnande funktion!

Avancerad utan knappar

Braun MultiQuick 9 kommer med en hel del smarta funktioner men däremot inte med särskilt många knappar. Med en knapp på toppen av mixern ökar och sänker du steglöst hastigheten. Ju hårdare du trycker, desto snabbare roterar knivbladen och vise versa när du släpper på knappen.

Starkare än alla andra

Med en kraft på 1000W är verkningsgraden nästintill fulländad. Braun MultiQuick 9 tar sig igenom det mesta och lämnar varje smet, sås och sörja helt klumpfri. Mat som normalt sett är svår för en mixer att ta sig igenom (såsom exempelvis morötter) tar sig den här stavmixern an med nöje.

Skvättfri design

Braun har satsat på att minimera onödigt skvättande genom en unik design som de själva kallar för SplashControl. Nu brukar visserligen inte stavmixers skvätta särskilt mycket från början, men det finns tillfällen då ett skvättskydd definitivt kommer till användning – särskilt om man är i färd med att mixa såser, soppor eller andra vätskor.

Vad säger andra om Braun MultiQuick 9 MQ 9087X?

Trusted Reviews 9/10
Good Housekeeping Institute 8/10
Product Review 8/10

Braun MultiQuick 9 MQ 9087X – plus och minus

Flexibel mixerfot
Avancerade funktioner
Stark
Skvättfri design

Ingen iskross
Skrymmande


Philips Daily Collection HR1604 – bästa budgetval

Uppdaterade Priser

Utan extrafunktioner eller överdrivet knussel levererar Philips Daily Collection HR1604 en bra mixningsupplevelse som den sista av våra stavmixers bäst i test. Det här är även vårt rekommenderade budgetval.

Specifikationer Philips Daily Collection HR1604

Effekt 550 W
Steglös nivå Nej
Antal hastighetslägen 1
Volym på skål/behållare 0.5 liter
Iskross? Nej
Visp? Nej

En knapp, en hastighet

Ja, Philips HR1604 har endast en hastighet och en knapp: Strömbrytaren. Vi kan tycka att det är tråkigt att den här stavmixern inte erbjuder fler unika finesser men till det ringa priset är det ändå en stavmixer bäst i test. För dig som bara vill ha en effektiv mixer, och ingenting mer, är den enda hastigheten och den enda knappen kanske snarare än fördel än en nackdel. Du får en simpel maskin och betalar endast därefter.

ProMix

Utrustad med en så kallad ProMix-teknik ser Philips HR1604 till att matflödet under mixningen är optimerat. Detta sker via en triangelform på mixerfoten och är menad att ge en snabbare och jämnare mixning. För att vara en sådan simpel stavmixer i övrigt är det här en positiv överraskning.

Relativt stark motor

Med en motor på 550W tar sig HR1604 igenom de flesta ingredienser i din matlagning. Du kanske inte kan krossa is men kan förvänta dig en slät puré.

Philips Daily Collection HR1604 – plus och minus

Optimerat matflöde med ProMix
Bra hållbarhet

Ingen iskross
Inga medföljande tillbehör
Endast en hastighet


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra stavmixers bäst i test. Alla levererar de en högkvalitativ basfunktion – det vill säga att mixa dina ingredienser – men det finns vissa saker som skiljer dem åt.

Bamix Swissline Colorline M200 Kitchen Aid Artisan Braun MultiQuick 9 Philips Daily Collection
Effekt 200 W 180 W 1 000 W 550 W
Steglös nivå Nej Nej Ja Nej
Antal hastighetslägen 2 st 5 st 1 st
Volym på skål/behållare 0.9 liter 1 liter 1.5 liter 0.5 liter
Iskross? Ja Ja Ingen uppgift Nej
Visp? Ja Ja Ja Nej
Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Om du är ute efter en högkvalitativ stavmixer bäst i test som är tålig och har lång hållbarhet kan vi rekommendera Bamix Swissline Colorline M200. Med en livstidsgaranti och tillgängliga reservdelar behöver du aldrig vara orolig för att du köpt en slit-och-släng-produkt. Dessutom kan M200 sänkas ner till så mycket som 2/3 i vätska och är så effektiv att den kan vispa grädde på mindre än 30 sekunder. Tyvärr är denna kvalitativa produkt något bökig att rengöra.

Kanske är du istället ute efter en stavmixer med många valmöjligheter? KitchenAid Artisan 5KHB2571 erbjuder flest alternativ av alla stavmixers i den här guiden och måste rekommenderas till dig som inte nöjer dig med en mixerfot. Valmöjligheterna, samt den smidiga förvaringen av alla tillbehör, är vad som får KitchenAid Artisan 5KHB2571 att sticka ut gentemot de övriga vinnarna i guiden.

Är du ute efter en innovativ stavmixer med kraftfull motor och den senaste tekniken? Braun MultiQuick 9 MQ 9087X representerar en helt ny era av stavmixers med en mobil mixerfot som rör sig upp och ner under tiden som du mixar. Dessutom erbjuder denna avancerade stavmixer en steglös ökning och sänkning av mixhastigheten som styrs av hur hårt, eller lätt, du trycker på motorknappen.

Om du är mer sugen på att inte göra dig av med en smärre förmögenhet på en enda stavmixer måste vi förstås också rekommendera vårt budgetval Philips Daily Collection HR1604. Utan att vara avancerad och utan några extrafinesser levererar denna stavmixer bäst i test en kvalitativ mixning. Om du inte är ute efter unika funktioner utan bara vill ha en simpel stavmixer är detta rätt val för dig.

Till sist vill vi bara önska dig lycka till i sökandet efter den perfekta stavmixern!

Ansvarig skribent

Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.