Sous Vide bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-03-26

Att tillaga maträtter med en sous vide är definitivt i ropet i professionella såväl som amatörkretsar. Denna unika matlagningsteknik gör att du kan glömma brända eller underkokta maträtter eftersom resultatet blir jämnt och perfekt varje gång. Vi kommer att guida dig till de bästa sous videsen just nu och hoppas att du finner just din favorit! Varför inte välja en sous vide som kan styras via en app? Eller en som kan laga mat till ett helt festsällskap?

 

De bästa sous videsen just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de sous vides i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Anova Precision Cooker Wi-Fi – Sous vide bäst i test
SousVide Supreme SVS10LS – Bästa sous vide med eget vattenkärl
Champion Sous Vide CHSV310 – Fristående sous vide till budgetpris
Melissa Sous Vide 6L – Sous vide med vattenbad till budgetpris

 

Kort om toppvalen

Det här är våra två toppval just nu. Anova Precision Cooker Wi-Fi som bästa fristående sous vide och SousVide Supreme SVS10LS som ett toppval med eget vattenbad.

Sous vide bäst i test med fristående cirkulator – Anova Precision Cooker Wi-Fi

Vi utsedde Anova Precision Cooker Wi-Fi till sous vide bäst i test. Dess popularitet är tydlig kanske främst utomlands men börjar nu röra sig in mot Sverige – äntligen. Med smarta funktioner såsom appar med inbyggda recept har sous vide-tekniken aldrig varit enklare.

Uppdaterade Priser

Sous vide bäst i test med eget vattenkärl – SousVide Supreme SVS10LS

SousVide Supreme SVS10LS är ett toppval om man vill ha en sous vide med eget vattenbad. Den har en känslig termostat som håller temperaturen på din inställning med så lite som 0,5°C felmarginal. Dessutom har den en enorm kapacitet och ger otroligt bra matlagningsresultat.

Uppdaterade Priser

 

Vad är en sous vide?

Sous vide är från början ett franskt påhitt och står ordagrant för ”under vakuum”. Att laga mat med en sous vide innebär att det som ska tillagas, oftast kött, vakuumförpackas för att sedan tillagas i vakuumförpackningen i vatten som sous viden håller under en jämn temperatur och under cirkulation.

Idén är att mat som tillagas på det här sättet dels får ett jämnare resultat och dels blir saftigare, eftersom vakuumförpackningen inte låter maten förångas och eftersom temperaturen hålls konstant.

 

Två sorters sous vide

Sous vides kommer i två varianter. Antingen med ett eget vattenbad eller med en fristående cirkulator.

 • Med eget vattenkärl. I den här varianten kommer vattenbadet med själva sous viden. Du behöver alltså inte själv tänka på att ha ett vattenkärl tillgängligt. Den här typen av sous vide är dock ofta ganska stor och tar upp en hel del plats i köket.
 • Med fristående cirkulator. I den här varianten är det du som står för vattenkärlet. Det kan exempelvis vara en kastrull. Den här typen av sous vide är en smidigare variant som är enklare att förvara än den som kommer med ett tillhörande vattenbad.

 

Vad kan jag laga för mat med en sous vide?

Sous vide-maskinerna är främst kända för att tillaga kött – men det är inte allt den kan göra. Det finns egentligen inga begränsningar för vad som kan tillagas med en sous vide.

Rotsaker och kött är att rekommendera för nybörjaren. Men när du känner dig varm i kläderna kan du tillaga allt från ägg till crème brûlée och lemon curd.

 

Tekniken bakom sous vide

I en ugn värms maten utifrån och in. Det innebär att utsidan måste vara riktigt het innan värmen sprids in till mitten och tillagar insidan av, exempelvis, en kyckling. Tillagning via ugn kräver också en enorm precision: tillagas maten med för varm temperatur blir utsidan bränd och insidan rå men tillagas maten med för låg temperatur får du ett ljummet och torrt resultat. Med ugn är timing A och O och det kan vara en konst som är svår att bemästra.

En sous vide är därför effektivare. Genom att på ett jämnt sätt tillaga alla sidor av maten i vakuumpåsen samtidigt blir resultatet aldrig ojämnt. Den låga temperaturen som aldrig hade fungerat i en ugn fungerar i en sous vide eftersom vakuumpåsen skyddar maten och temperaturen i lugn och ro gradvis kan ta sig igenom köttet. Samma sak gäller om du använder en hög temperatur eftersom ytan aldrig kan brännas vid i en sous vide.

 

Sous vide-teknikens fördelar

Anledningen till att just kött är så populärt att tillaga via sous vide är för att sous viden ser till att köttet blir jämnt tillagat och med, förhoppningsvis, perfekt och mycket mört resultat. Detta eftersom sous vide är en matlagningsteknik som får köttet att hålla samma temperatur rätt igenom, till skillnad om du exempelvis skulle steka köttet.

Det jämnt tempererade vattnet cirkulerar långsamt runt vakuumförpackningen via sous viden och värms under tiden till den inställning du har valt. Dessutom kommer maten som tillagas via en sous vide aldrig att överstiga den temperatur som vattnet har vilket gör att även känsliga råvaror kan tillagas med perfekt resultat.

 

Extra vitaminrika grönsaker

Så fort du kokar grönsaker försvinner inte bara vitaminer från grönsakerna men också smaken. Smak och vitaminer åker ut från ingredienserna och in till vattnet – och där gör de ju ingen nytta. Via en sous vide hålls vitaminerna kvar i grönsakerna eftersom de inte har någonstans att ta vägen ut från vakuumpåsen. Detsamma gäller smaken som blir märkbart bättre med en sous vide.

 

Hur vi har valt ut våra vinnare

Eftersom det finns två olika sorter av sous vide har vi tagit med två av varje. Två stycken med tillhörande vattenbad och två stycken fristående cirkulatorer.

Krav vi har ställt är bland annat:

 • God användarvänlighet
 • Hög kvalitet
 • Jämna resultat
 • Lättrengjord
 • Godkänd uppvärmningstid

 

Sous vide i test

Vi kommer att presentera våra fyra favoriter i följande ordning. Först kommer vi att gå igenom de två bästa sous videsen just nu, en fristående och en med tillhörande vattenbad. Därefter kommer vi att gå igenom våra två bästa budgetval, en fristående och en med tillhörande vattenbad. Häng med!

Anova Precision Cooker Wi-Fi – Sous vide bäst i test

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Anova Precision Cooker Wi-Fi

Typ av sous vide Cirkulator
Pumpkapacitet 8 liter/minut
Effekt 900 W
Mått 69.8 x 368 x 69.8 mm
Vikt 1.1 kg
Volym 19 liter

Wi-Fi och appar

Den kanske främsta egenskapen med denna sous vide är att den kan kopplas till en app både till Android och iOS. Via detta smarta system kan du både styra din sous vide och få information från den. Att ränna omkring i trädgården samtidigt som sous viden är igång är med andra ord inte ett problem, särskilt inte eftersom den larmar dig om någonting går snett.

Felmarginal på 0,01°C

Med en dokumenterad felmarginal på max 0,01°C vågar vi påstå att det här är en pålitlig sous vide bäst i test. Onekligen är den tillräckligt specifik i sina temperaturer för att passa såväl amatören som den professionella kocken.

Prestanda utöver det vanliga

Anova Precision Cooker Wi-Fi klarar av så mycket som 19 liter vatten. Att laga större mängder mat blir alltså inte ett problem. Denna sous vide har en effekt på 900 W vilket inte är den högsta på marknaden. Den är därför inte supersnabb. Samtidigt har den kapacitet nog att komma upp till så mycket som 99 grader och kämpa på i 99 timmar.

LED-display och användarvänlig

Den bakgrundsbelysta LED-displayen ger kontinuerlig information om hur matlagningen ligger till och Anova Precision Cooker Wi-Fi har dessutom inbyggda recept i apparna som du kan ladda ner till din iOS eller Android. Allt för att förenkla matlagningen.

Anova Precision Cooker Wi-Fi – plus och minus

Klarar av stora vattenvolymer
Android/iOS-app
Användarvänlig
Recept i apparna
Lång tid på timer

Priset


SousVide Supreme SVS10LS – Bästa sous vide med vattenbad

Uppdaterade Priser

Specifikationer av SousVide Supreme SVS10LS

Typ av sous vide Vattenbad/Ugn
Pumpkapacitet
Effekt 800 W
Mått 290 x 290 x 360 mm
Vikt 5.9 kg
Volym 11.2 liter

Felmarginal 0,5 °C

Den extremt känsliga termometern i SousVide Supreme SVS10LS håller verkligen måttet. Under flera längre test visade sig denna sous vide bäst i test inte ha en felmarginal på mer än 0,5 °C. En riktigt pålitlig sous vide, med andra ord. Däremot är uppvärmningen något långsam.

Kontrollerna

SousVide Supreme SVS10LS styrs av digitala kontroller. Dessa fungerar utmärkt för att ställa in temperatur men fungerar inte problemfritt vad gäller tidsinställningarna. Den är lite krånglig att förstå sig på vad gäller detta och testpaneler efterfrågar en bättre lösning av de digitala kontrollerna – kanske timmar och minuter separat?

För det stora sällskapet

Volymen i SousVide Supreme SVS10LS är imponerande. Med möjlighet att ta sig an så mycket som 11,2 liter är den här sous viden anpassad för en större familj eller för dig som gärna lagar mat till ett större sällskap. Eftersom volymen är så stor och eftersom det är rekommenderat att tömma ur vattnet efter varje matlagning kan SousVide Supreme SVS10LS upplevas som onödigt stor.

Doftfritt

I och med att SousVide Supreme SVS10LS kommer med eget vattenbad och alltså är av stängd typ, sprids inga dofter i köket under tillagning. Om detta är positivt eller negativt är naturligtvis en smaksak. Det kan vara skönt att det inte luktar starkt av matlagning under en hel dags långkok men samtidigt går en del av magin förlorad.

SousVide Supreme SVS10LS – plus och minus

Goda resultat varje gång
Lätt att rengöra
Effektiv

Jobbiga digitala kontroller
Svårt med tidsinställningarna
Tar ett tag på sig att värmas upp


 

 

Champion Sous Vide CHSV310 – Fristående sous vide till budgetpris

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Champion Sous Vide CHSV310

Typ av sous vide Cirkulator
Pumpkapacitet 8.2 liter/minut
Effekt 800 W
Mått Ingen uppgift
Vikt 1.2 kg
Volym 15 liter

Bra ingångsmodell

Som ett äkta budgetval är Champion Sous Vide CHSV310 den perfekta ingångsmodellen till matlagning med fristående sous vide. Den är inte den bästa på marknaden men den är inte heller särskilt dyr och är ordentligt användarvänlig – vilket är perfekt om du vill testa på sous vide innan du bestämmer dig för om det var någonting för dig eller inte.

Effektivitet

Champion Sous Vide CHS310 har en effekt på 800 W och kan ta sig an så mycket som 15 liter vatten. Det är en enorm volym för ett så pass billig cirkulator. Denna sous vide bäst i test kan värma vatten upp till 92 grader och pumpar runt cirka 8,2 liter vatten på en minut.

Smidiga reglage och display

Användarvänligheten är ett genomgående tema hos Champion Sous Vide CHSV310. Reglagen som styr tid och temperatur är lätta att använda och displayen är smidig och lätt att förstå sig på. Dessutom har den en bakgrundsbelysning som gör temperatur och timer syns tydligt under hela matlagningsproceduren. Champion Sous Vide CHSV310 har också en klämma som man använder för att sätta fast apparaten och den fungerar lika bra på metall som plast.

Lätt att rengöra

Som de flesta fristående sous vides är Champion Sous Vide CHSV310 otroligt lätt att rengöra. Det är i princip bara att ta upp apparaten, låta den svalna och torka av den med en fuktad trasa.

Champion Sous Vide CHSV310 – plus och minus

Användarvänlig
Lätt att rengöra
Bra kapacitet
Tydlig display

Inte den bästa på marknaden


Melissa Sous Vide 6L – Sous vide med vattenbad till budgetpris

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Melissa Sous Vide 6L

Typ av sous vide Vattenbad/Ugn
Pumpkapacitet
Effekt 520 W
Mått 420 x 210 x 290 mm
Vikt 2.8 kg
Volym 6 liter

Mindre storlek

Om du är ute efter en sous vide med vattenbad som inte klarar av stora volymer men som räcker till 2–4 personer eller färre – då är Melissa Sous Vide 6L ett mycket bra val av sous vide bäst i test. Med en kapacitet på max 6 liter och en effekt på dryga 500 W är det varken den största eller den mest effektiva sous viden på marknaden. Men den är smidig, effektiv för sin storlek och lättare att förvara än monstermaskinen SousVide Supreme (som vi skrivit om ovan).

Användarvänlig

Någonting som utmärker Melissa Sous Vide 6L är dess användarvänlighet. Det här är en utmärkt modell för nybörjaren. Den har en tydlig LCD-display som visar både tid och temperatur och har alla funktioner man behöver. Dessutom är sladden 92 cm lång vilket gör att Melissa Sous Vide 6L inte är låst till en enda plats och ger större rörelsefrihet.

Temperatur och intervall

Temperaturen ställs in med ett intervall på en grad åt gången. Den lägsta temperaturen som är möjlig är 45°C och den högsta ligger på 95°C. Som ett budgetval är det här ett bra intervall men vi hade ändå önskat att Melissa Sous Vide 6L klarade av att gå ner till lägre temperaturer också. Timern kan ställas in på maximalt 72 timmar och som minst trettio minuter.

Rengöring

Melissa Sous Vide 6L är tillverkad med en gryta i stål med non-stickbeläggning. Det här underlättar rengöringen ordentligt. Samtidigt är aldrig en sous vide med tillhörande vattenbad lika lätt att rengöra som en fristående sous vide.

Melissa Sous Vide 6L – plus och minus

Energisnål
Användarvänlig

Liten kapacitet
Snålt temperaturspann


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra av de bästa sous vides på marknaden idag. Alla är en sous vide bäst i test och uppvisar hög kvalitet och riktigt bra resultat. Vi hoppas att du redan har hittat din favorit men annars är det här våra vinnare igen:

Anova Precision Cooker Wi-Fi

Uppdaterade Priser

Vårt toppval för dig som tar din sous vide-matlagning på allvar. Den har tillhörande appar med inbyggda recept och är både effektiv och ger jämna resultat.

SousVide Supreme SVS10LS

Uppdaterade Priser

Vårt toppval för dig som lagar mat för större sällskap och som vill ha det bästa som marknaden har att erbjuda. Med ett stort temperaturspann och enorm precision ger SousVide Supreme SVS10LS alltid goda resultat.

Champion Sous Vide CHSV310

Uppdaterade Priser

Vårt budgetval för dig som vill ha en fristående sous vide som inte kostar för mycket. Detta budgetval är kvalitativt och riktigt användarvänligt.

Melissa Sous Vide 6L

Uppdaterade Priser

Vårt budgetval för dig som vill ha en sous vide med medföljande vattenbad. Den kanske inte kan ta sig an större volymer men är effektiv i sitt mindre format.

 

5 Saker att tänka på

 1. För ett extra mört resultat på ditt kött kan du, om du vill, placera det i vakuumpåsen en eller flera dagar innan du faktiskt ska tillaga maten.
 2. På tal om vakuumpåsen är det ett utmärkt sätt att förvara känsliga råvaror på. Du kanske känner till att syret är den stora boven vid förvaring av mat? Eftersom att vakuumförpackningen inte låter något syra komma åt innehållet är det en bra lösning.
 3. Vik alltid kanterna på vakuumpåsen minst två varv innan du har i råvarorna. Det här förhindrar kladd och spill att hamna på plastens kanter vilket annars kan göra påsen svår att försluta ordentligt.
 4. Du behöver inte nödvändigtvis en vakuumförpackare för att tillaga mat via en sous vide. Även plastpåsar med så kallat zip-lås kan gå bra till en början. Men tänk på att resultatet inte blir fullt lika bra i en sådan plastpåse i jämförelse med en