Smörgåsgrill bäst i test

Linnéa Skogh - Senast uppdaterad: 2020-09-07

Krispig yta och krämig, smält ost – vem vill inte ha den perfekta grillade smörgåsen på sin tallrik? I vår smörgåsgrill bäst i test-guide går vi igenom fyra favoriter av smörgåsgrillar på marknaden idag för att hjälpa dig till att hitta rätt; Och för att säkra dig en god investering (i dubbel bemärkelse).

Vår favorit, Smart Grill Pro från Sage, kommer säkerligen att fängsla dig men våra budgetvinnare är inte fy skam de heller. Se exempelvis George Foremans Easy Clean Grill & Melt eller Brevilles snygga modell VST026.De bästa smörgåsgrillarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa smörgåsgrillarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Sage, Smart Grill Pro – Den multifunktionella
George Foreman, Easy Clean Grill & Melt – För familjen
Breville, VST026 – För smidigheten

Toppvalet

blank

Utan tvekan vinner Sages Smart Grill Pro vår smörgåsgrill bäst i test-guide. Det här är en smörgåsgrill som förenar den perfekta krispiga grillytan med ett krämigt genomstekt inre på ett helt fantastiskt sätt. Smart Grill Pro visar vad en multifunktionell grill innebär genom att kunna vika bak topplocket 180 grader så att grillytan dubblas. Dessutom kommer denna favorit med en inbyggd köttermometer som hjälper dig med tillagningen av såväl lamm som nötkött. Som om inte allt detta vore nog är grilljärnen dessutom borttagbara och tål maskindisk.

Uppdaterade Priser

Vad är skillnaden på en paninigrill och en smörgåsgrill?

Egentligen är skillnaden inte så stor men det finns särskilt en sak som skiljer dem åt.

I en klassisk smörgåsgrill kan man endast grilla fyrkantiga bröd (såsom en vanlig formfranska). I en paninigrill kan man däremot bränna på även en avlång brödskiva (såsom en baguette).

Eftersom man i en paninigrill alltså kan grilla flera former av bröd har vi uteslutande valt att rekommendera denna typ av smörgåsgrill.

Olika typer av grilljärn

Smörgåsgrillar kommer med plattor, eller grilljärn, i flera olika former. Låt oss gå igenom två varianter.

 1. Former. Du kanske känner igen att vissa smörgåsgrillar har snäckformade plattor, eller plattor som delar den varma smörgåsen på diagonalen? Dessa typer av former har alla två saker gemensamt. För det första sluter de någotsånär tätt kring mackans kanter och håller således fyllningen på plats mellan brödskivorna. För det andra gör det så att du blir begränsad till en specifik form på dina mackor: den kvadratiska.
 2. Räfflade och släta. Smörgåsgrillar med räfflade eller släta grilljärn är vad professionella caféer och fik använder sig av. Dessa är våra favoriter eftersom det öppnar upp för alla former på dina grillade smörgåsar. En baguette eller en formfranska, båda går lika bra. Den här modellen sluter dock inte tätt kring kanterna vid grillning vilket eventuellt kan göra så att fyllningen glider ut.

I vår guide har vi valt smörgåsgrillar i paninistil – alltså med grilljärn som antingen är räfflade eller släta.

Är materialet viktigt?

Ja! Materialet är faktiskt viktigare än man kan tro. Och då menar vi inte bara vilket material grilljärnen är gjorda i utan även själva höljet på smörgåsgrillen.

 • En smörgåsgrill i plast går ofta sönder lätt. Därtill har tyvärr denna typ av smörgåsgrill ofta inte en jämn värmefördelning. Det är det här som gör att dina mackor blir brända i kanterna samtidigt som de fortsätter att vara degiga i mitten. Istället för att vara sådär härligt frasiga och gyllenbruna som varma mackor trots allt ska vara.
 • En smörgåsgrill i stål, särskilt med stora grilljärn som kan grilla flera mackor samtidigt, är att föredra. Dessa smörgåsgrillar är i regel mer hållbara och grillar din macka jämnare. Om det är kvalité och frasighet du är ute efter är det här det självklara valet – för dig och för oss.

Vad är en smörgåsgrill bäst i test?

En smörgåsgrill bäst i test är en smörgåsgrill som naturligtvis uppfyller hårda krav på kvalité, hållbarhet och, såklart, en god varm macka. Vi ville att alla våra vinnare skulle…

 • … vara byggda i stål
 • … ha en non-stick beläggning
 • … vara rekommenderade av experter
 • … vara lätta att rengöra

Smörgåsgrillar i test

Här har vi tre favoriter och ett wild card. De tre första smörgåsgrillarna som vi kommer att gå igenom presenteras i fallande skala med vår absoluta vinnare i topp. Är det någonting du kan vara säker på så är det att om du söker efter den bästa smörgåsgrillen så kommer du att finna den bland dessa tre.

Därefter har vi också inkluderat en smörgåsgrill som är mer internationell till stilen. Den gör så kallade frukostmackor. Spännande? Snart får du veta mer!

Sage, Smart Grill Pro – Den multifunktionella

blank
Uppdaterade Priser
Det finns smörgåsgrillar och så finns det, smörgåsgrillar. Denna multifunktionella smörgåsgrill duger lika bra åt grillfantasten som smörgåsälskaren eftersom den, förutom att vara en smörgåsgrill, också är specialiserad på att tillaga kött. Och med en medföljande termometer som styr tillagningen nästan helt automatiskt är det här vårt självklara favorit. Det är inget snack om saken. Smart Grill Pro är en smörgåsgrill bäst i test i ordets rätta bemärkelse.

Specifikationer, Smart Grill Pro

Grilltyp Elgrill
Storlek på plattorna 34 x 25 cm
Non-stick yta Ja
Typ av grilljärn 1 räfflad och 1 slät
Diskmaskin? Ja

Vad gör Smart Grill Pro speciell?

 • Kontrollerbar höjd. En panini mår bra av ganska hårt tryck när den grillas men säg att du, exempelvis, har ganska mycket fyllning i din smörgås. Då kanske inte det högsta trycket är det bästa. Smart Grill Pro har därför den unika funktionen att höjden på locket kan ställas in manuellt och låsas fast där du önskar.
 • Grilljärnen kan vinklas ut 180 grader. Locket kan vikas ut 180 grader så att du får dubbelt så mycket grillyta att använda.
 • Droppskål för fett. Grilljärnen kan också vinklas lätt mot mitten så att överflödigt fett från dina mackor rinner ner i droppskålen. Droppskålen är lätt att ta bort och lätt att göra ren vilket såklart är ett plus!
 • Diskmaskin? Men självklart. Denna testvinnande apparat har borttagbara grilljärn som inte bara är behandlade med non-stickbeläggning utan som dessutom går att diska i diskmaskinen. Non-stickbeläggningen gör i sig att plattorna blir lättare att rengöra men vi är helt sålda på att du dessutom kan ställa in dem i diskmaskinen.
 • Köttermometer ingår. Det här kanske inte har med smörgåsgrillning att göra i sig men är någonting vi gärna vill lyfta fram. Termometern pluggas in i apparaten och sticks sedan in i köttet. Därefter stänger grillen av värmen när köttet beräknas vara färdigt. Tyvärr menar flera testare att köttet inte blir helt klart via den här funktionen och att grillen fungerar bäst utan termometern.

Att det här inte bara är en vanlig, enkel smörgåsgrill står klart. Smart Grill Pro är allt annat än vanlig. Eftersom att grilljärnen går att vinkla ut 180 grader, vilket du kan se på bilden nedan, går den också att använda som en inomhusgrill. Det här gör att du, om du vill, kan grilla kött, ägg, tofu, halloumi, eller vad du än känner för precis som på en vanlig grill.

blank

Någonting vi hade önskat förbättras är att Smart Grill Pro endast har en räfflad och en slät platta. Vi hade gärna sett att den här smörgåsgrillen kommit med två uppsättningar grilljärn: en slät uppsättning och en räfflad.

Det här är en rejäl smörgåsgrill som för allätaren alltså också fungerar som en inomhusgrill – vilket förklarar priset, som är rätt saftigt. Vi uppskattar dock att den är helt byggd i stål och att grilljärnen är tåliga för maskindisk.

Summering av Smart Grill Pro

Utvikbar 180 grader
Borttagbara plattor som tål maskindisk
Verkligt multifunktionell med stor grillyta och smarta funktioner
Bara 1 slät platta och 1 räfflad
Klumpig
Temperaturfunktionen fungerar inte så bra

Uppdaterade Priser

George Foreman, Easy Clean Grill & Melt – För familjen

blank

Uppdaterade Priser

I kända George Foremans smörgåsgrill, Easy Clean Grill & Melt, får du inte bara en effektiv mackgörare utan också en lätthanterlig sådan. Med droppskål för överflödigt fett, att den fungerar 3 ggr så snabbt som genomsnittet och att den har borttagbara plattor, som dessutom tål maskindisk, är det här vårt självklara familjeval. Med den här smörgåsgrillen blir allt så mycket enklare.

Specifikationer, Easy Clean Grill & Melt

Grilltyp Elgrill
Storlek på plattorna 432 cm2
Non-stick yta Ja
Typ av grilljärn 2 räfflade
Diskmaskin? Ja

Vad gör Easy Clean Grill & Melt speciell?

 • Tar bort upp till 42 % fett från maten. Många smörgåsgrillar har ett system för att samla upp överflödigt fett. I den här smörgåsgrillen har det här fulländats. Upp till hela 42 % fett tar den här apparaten bort från din mat genom bland annat en smidig droppskål och genom att du inte behöver något extra smör eller olja för att tillaga dina paninis.
 • Tillaggar maten 3 ggr så snabbt! Exempelvis tillagar den en ostsmörgås helt färdig på så lite som 2–3 minuter. Det är alltså snabbare än tiden man hinner poppa en påse popcorn på. Om du vill tillaga någonting matigare så blir en inbakad pizza klar på så lite som 8–9 minuter!
 • Borttagbara plattor. Även denna smörgåsgrill har borttagbara plattor som tål maskindisk. Det gör det så mycket enklare att göra ren din smörgåsgrill. Särskilt eftersom du inte behöver fundera på om det fastnat några gamla ostrester i kanterna på grilljärnen.
 • Digital timer som hjälper dig att hålla koll på när smörgåsgrillen är redo att användas. I och med den digitala timern kommer du att kunna lägga in dina smörgåsar i rätt tid så att du får en perfekt stekyta.

Det vi gillar med Easy Clean Grill & Melt är att den är familjärt multifunktionell. Den kan grilla det mesta som du vill att den ska ordna: korvar, smörgåsar, calzones… Vad än du eller din familj är sugen på, helt enkelt. Samtidigt är den också extremt lätt att rengöra och har förmågan att reducera överflödigt fett från din mat.

Det negativa med denna smörgåsgrill är att dess kvalité inte är på riktigt samma nivå som våra tidigare favoriter. Det här är absolut en kvalitativ smörgåsgrill! Men kommer den att hålla lika länge som, exempelvis, vårt toppval Smart Grill Pro? Det är lite mer tveksamt.

Summering av Easy Clean Grill & Melt

Snabb tillagning
Borttagbara plattor som tål maskindisk
Reducerar fett från din mat till upp till 42 %
Inga släta plattor
Klumpig
Inga extrafunktioner

Uppdaterade Priser

Breville, VST026 – För smidigheten

blank
Uppdaterade Priser
Om det är smidighet du är ute efter är det här rätt smörgåsgrill för dig. Brevilles skapelse, VST026, lagar upp till fyra perfekta varma mackor men kan ändå förvaras stående så att den inte tar upp nästan någon plats. Låt oss bara säga att det finns en anledning till varför detta är en av Brevilles absoluta bästsäljare.

Specifikationer, VST026

Grilltyp Elgrill
Storlek på plattorna får plats med 4 standardmackor (exakta siffror finns ej)
Non-stick yta Ja
Typ av grilljärn 2 släta
Diskmaskin? Nej

Vad gör VST026 speciell?

 • Vinkelbart topplock. Du kanske vet med dig själv att du inte alltid har samma tjocklek på dina mackor? Därför har Breville utvecklat ett vinkelbart topplock som anpassar sig för dina mackors tjocklek. På det här sättet får du alltid det perfekta trycket på dina mackor och de får alltid den gyllenbruna färgen.
 • Lagar upp till 4 mackor samtidigt. VST026 gör familjegrillningen till ett nöje genom att erbjuda plats för upp till 4 mackor samtidigt. Det har aldrig varit enklare att tillaga en hel middag! Dessutom innebär detta att den här smörgåsgrillen utan problem kan ta hand om allt från bagels och fajitas toll en mindre baguette.
 • Cool touch handle-funktion som gör det säkert för dig såväl som för dina barn att hantera smörgåsgrillen.
 • Kan förvaras upprätt. Genom detta tar VST026 upp rekordlite plats. Många smörgåsgrillar kräver en horisontell förvaring vilket alltså tar upp relativt mycket plats i skåpen. Hos VST026 finns det dock en låsfunktion som gör att plattorna hålls låsta mot varandra så att du kan vända och vrida på den hur du vill. För dig som bor på en begränsad yta kan denna smidighet komma väl till pass.

Denna snygga smörgåsgrill finns också att köpa i en mindre modell, VST025, som delar samma nyckelfunktioner som VST026 men med plats för 2–3 smörgåsar.

Någonting som vi inte är helt sålda på är att VST026 endast kommer med släta plattor. Det är förstås en smaksak men om det är de gyllenbruna ränderna du är ute efter är det här inte en smörgåsgrill som kommer att leverera det. För smaken, krispigheten eller för kavlitén har dock detta ingen försämrande effekt.

Summering av VST026

Vinkelbar topp
Indikator för när den är redo att tillaga mackorna
Kan förvaras stående, smidig
Endast släta plattor
Ej diskmaskinståliga plattor

Uppdaterade PriserSammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra produkter som alla gjort sig förtjänta av titeln smörgåsgrill bäst i test. Alla förtjänar att kallas ”smörgåsgrill bäst i test” och vi är övertygade om att du skulle bli nöjd med vilken som.

Låt oss gå igenom dem lite snabbt igen:

Smart Grill Pro var en smörgåsgrill som imponerade på oss redan vid första ögonkastet. Här är en multifunktionell grill som förutom att tillaga dina smörgåsar gärna tillagar ditt kött, kyckling eller halloumi perfekt. Dessutom kommer detta att kunna ske relativt automatiskt med en inbyggd köttermometer som indikerar när tillagningen är genomförd. Och som om inte det vore nog tål den maskindisk, har borttagbara plattor och kan vikas ut 180 grader så att du får dubblad grillyta. Det är onekligen en smörgåsgrill bäst i test.

Samtidigt menar vi att det finns utrymme för förbättring. Termometerfunktionen fungerar inte alltid och de två plattor som kommer med hade gärna fått kompletteras av ännu en räfflad.

Easy Clean Grill & Melt var en smörgåsgrill som vi verkligen föll för. Med funktioner som att ta bort upp till 42 % fett och med borttagbara, diskmaskinståliga grilljärn var det här vårt självklara familjeval. Snabb tillagning är också någonting som denna smörgåsgrill kan skryta med.

VST026 var en smörgåsgrill från Breville som visade prov på smidighet. Den kan förvaras stående likaväl som liggande och har en stor grillyta. Den här smörgåsgrillen kommer även i en mindre variant men med samma funktioner. Vi uppskattar verkligen VST026s säkerhetsåtgärder, såsom att alltid ha ett svalt handtag och att den har en vinkelbar topp, för alla olika tjocklekar på mackor.

Så, nu har du fått lite att fundera på. Vi önskar dig förstås lycka till i ditt smörgåsgrillsökande och här kommer vinnarna igen:

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Ansvarig skribent

Profilbild Linnéa Skogh

Med många års erfarenhet i ryggen omfattar Linnéas intressen allt som har med träning, dryck och en optimerad vardag att göra. Hon är på ständig jakt efter den senaste teknikprylen och uppskattar framför allt teknologi som förbättrar livskvaliteten.