Riskokare bäst i test

Alla är vi trötta på att det kokar över, bränner fast och ger ett tråkigt, smaklöst ris. Med en bra riskokare slipper man det och får ett fluffigt och gott ris med mycket smak varje gång, utan krångel. I länder där man äter mycket ris är en riskokare en självklarhet och det är inte svårt att förstå varför.  I denna guide har vi valt de fyra bästa riskokarna på marknaden just nu. Vårt toppval blev den prisvärda och effektiva Tefal classic 2. Fortsätt läsa för mer information om den och två andra riskokare bäst i test.

Bästa riskokare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa riskokare i år. Här nedan kommer en kort sammanställning av våra val av riskokare bäst i test. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Tefal Classic 2 Hamilton Beach digital simplicity Sage the risotto plus
Kapacitet 3.2L 4.75L 3.7L
Effekt 710W 700W 760W
Uttagbart innerkärl Ja Ja Ja
Varmhållningsfunktion Ja Ja Ja
Flera inställningar Nej Ja Ja
Ångkokningsskål Ja Ja Ja

Vad har vi letat efter för att finna bästa riskokare?

I sökandet efter produkter som förtjänar en plats i denna riskokare bäst i test guide har vi ställt en del krav på produkterna. Vi har främst fokuserat på följande kriterier och frågor:

  • Enkel rengöring: Klibbigt ris är gott men kan ledda till väldigt jobbig rengöring. En riskokare bör ha non-stick yta för enkel rengöring. Har den det?
  • Användarvänlighet och smidiga inställningar. Hur enkel är den att använda? Är programmen lätta att förstå och växla mellan?
  • Effektiv. Hur lång tid tar det att koka olika sorters ris?
  • Kokar riset jämnt? Man vill ha fluffigt, smakrikt och fint tillagat ris där allt ris är tillagat jämnt.
  • Kan den koka flera sorters ris och gryn? De dyrare maskinerna bör kunna koka andra former av gryn och flera olika sorters ris.
  • Kapacitet. Hur mycket ris kan den göra?
  • Smidiga funktioner. Vilka funktioner och program har den?

Varför riskokare?

Kanske verkar en riskokare vara ännu vara en onödig pryl som tar upp plats i köket? Men så är inte fallet. I en del länder är riskokare en absolut nödvändighet i köket. Det är det enda sättet att få perfekt ris gång efter gång. Man kan dessutom (oftast) ångkoka andra rätter samt koka flera sorters ris och gryn i riskokaren. Således frigörs yta och man behöver inte koka på spisen och övervaka processen, det är ett säkrare och enklare sätt att få gott ris på.

Hur stor kapacitet behövs?

Hur stor riskokare man behöver beror givetvis på hur mycket ris man vill kunna koka. Här nedan kommer en kort beskrivning av ungefär hur mycket kapacitet man behöver för olika antal personer. En portion ris är runt 0,75 dl okokt ris, vilket innebär:
Vill man ha 2 portioner räcker en riskokare med upp till 1 liter.
För 4–5 portioner behövs runt 1,8 liter.
Det större hushållet eller för större mängder bör man söka efter en med en kapacitet på mer än 2 liter.

Bäst just nu

Det kan vara en utmaning att finna en passande riskokare. Här nedan presenteras fyra riskokare som alla presterat bäst i test.


Tefal Classic 2 RK1011 – bästa riskokare just nu

Tefals riskokare är snabb, smidig och prisvärd. Den är mycket användarvänlig och ger perfekt ris till ett rimligt pris. Den passar bäst för vitt ris men funkar även för exempelvis råris, rött ris och svart ris. Den funkar även bra att ångkoka i. Det är en riktigt klassisk, prisvärd och kvalitativ riskokare med andra ord förtjänar den verkligen titeln riskokare bäst i test.

Specifikationer Tefal Classic 2 RK1011

Mått 29.5 x 30.1 x 29.5 cm
Vikt~ 2.60 kg
Effekt 710 W
Kapacitet 3.2 L
Färdigt ris 1.8 L
Tål diskmaskin Nej (men grytan är non-stick)
Uttagbar gryta Ja
Varmhållningsfunktion Ja
Övrigt Ångbricka; Indikatorlampa vid färdig tillagning; Avtagbart lock; Rissked

Enkel men effektiv

En anledning till att vi och många andra gillar Tefals riskokare är dess höga användarvänlighet. Man behöver endast mäta upp ris och vatten, koppla i kokaren i uttaget och slå på en knapp. När riset sedan är färdigt slår den automatiskt över till varmhållningsfunktionen.

Dessutom är den väldigt snabb. För vitt ris tar det ungefär 17 minuter, för rött ris cirka 36 minuter. Det är väldigt snabbt jämfört med en del dyrare riskokare som kan ta mer än 1 timme att koka vitt ris.

Riktigt gott ris

Riset kokat i Tefals riskokare blir för det mesta fluffigt och smakrikt men en del av det bränns ibland fast i botten om man låter riset stå för länge på varmhållningsfunktionen. Det kan vara klokt att antingen addera mer vatten eller att inte äta det ris som är lite brunt i botten (vilket fortfarande är fullt ätbart, bara inte lika gott). Flera användare menar att riset blir helt perfekt gång efter gång och att riset inte allas bränns fast i botten, så länge man håller koll på riset och vattenmängden. Bäst resultat får man om man använder långkornigt vitt ris.

Underhåll av grytan

För att få det mesta av sin riskokare är det bäst att ta hand om den. En del menar att den löstagbara grytan kan diskas i diskmaskin men enligt Tefal själva är det bästa att diska den för hand med en mjuk svamp som inte repas för att bibehålla ytan i grytan hel så länge som möjligt. Det rekommenderas även att man torkar ur grytan noga efter rengöringen och smörjer in den med matolja innan nästa användning.

Vad säger andra om Tefal Classic 2 RK1011

Piteå-tidningen 4/5Går att ångkoka samtidigt som man kokar ris.”
Reevoo.com 8.6/10It’s simple and fast and easy to clean.”
Netonnetrecensioner 4/5Helt felfri. Får bra ris varje gång.”

Tefal Classic 2 RK1011 – plus och minus

Snabb tillagning
Väldigt användarvänlig
Ger välsmakande och fluffigt ris

Om riset står för länge så kan en del ris i botten bli torrt och brunt


Hamilton Beach digital simplicity – Prisvärd med många program

Hamilton Beach är ett välkänt märke med gott rykte och deras prisvärda riskokare är inget undantag. Den har många smarta funktioner och levererar gott ris på nolltid. Dessutom är den mycket enkel att använda och rengöra. Det och mycket mer gör det till en riskokare bäst i test.

Specifikationer Hamilton Beach digital simplicity

Mått~ 29 x 28.7 x 27 cm
Vikt~ 3kg
Effekt 700 W
Kapacitet 4.75 L
Färdigt ris~ 1–4.7 L
Tål diskmaskin JA
Uttagbar gryta Ja
Varmhållningsfunktion Ja
Övrigt Timer; Möjlighet att låsa fast locket; Kokar riset snabbt; 5års garanti; Flera program; Mätkopp och sked ingår; 5-års garanti

Smidiga program

Till skillnad från andra riskokare i denna prisklass så har denna ett flertal funktioner utöver att koka ris. Den har sex olika program som alla är enkla att använda och förstå, det är endast att trycka in en knapp och välja program. Tre av programmen är för riskokning (för vitt, brunt och ”snabbt”), ett för sjudning, ett för varmhållning och ett för ångkokning. Riskokaren känner själv av när maten är färdig och går då automatiskt över till varmhållning.

Extra pluspoäng får den tack vare den händiga displayen som visar hur mycket tid som är kvar på det valda programmet och tillagningen. Man kan dessutom förbereda tillagningen och ställa in den på upp till 15 timmar.

Genomtänkt design

Hamilton Beachs riskokare är kanske inget konstnärligt mästerverk, men den har en genomtänkt design. Man väljer program enkelt, ser utan problem vilket program man har valt, det går smidigt att ta i och ur grytan och att öppna locket är inga problem det heller, med andra ord är det en väldigt användarvänlig riskokare.

Att den är tillverkad i hållbara material och enligt användare ger ett robust intryckt ger den extra poäng. Den står stadigt under hela tillagningstiden och tack vare att locket låses fast behöver man inte oroa sig för att det ska skvätta ut vatten under tillagningen.

Snabbt ris och enkel rengöring

Långkornigt vitt ris kokar på ungefär 30 minuter och blir riktigt bra.  Utöver att en del i botten ibland blir brunare så blir det andra riset lika bra som riset blir i betydligt dyrare riskokare. Om man äter riset direkt när det är färdigt slipper man det bruna i botten som kan bli om man låter det stå ett tag. Innerkärlet kan tas ut och diskas i maskin men det rekommenderas att man rengör den för hand, den är dock mycket enkel att rengöra.

Vad säger andra om Hamilton Beach digital simplicity?

Thewirecutter ToppvalThe Hamilton Beach […] makes great rice very quickly – it’s a wünderkind.
Influenster.com 5/5The different settings help you cook any type of rice to perfection.”

Hamilton Beach digital simplicity – plus och minus

Ger gott och vällagat ris
Prisvärd
Flera smarta funktioner

Inte den snyggaste riskokaren i klassen


Sage the risotto plus – Perfekt risotto och mycket mer

Sage the risotto plus är en mångsidig riskokare med stor kapacitet. Utöver att koka olika sorters ris och gryn till perfektion kan den tillaga risotto utan omrörning med ett enkelt tryck på risottoknappen. Den har även andra program som gör det möjligt att tillaga mat via programmen för slow cooker.

Specifikationer Hamilton Beach digital simplicity

Mått~ 25 x 26 x 23 cm
Vikt~ 3 kg
Effekt 760 W
Kapacitet 3.7 L
Färdigt ris~ 20 koppar
Tål diskmaskin Ja men handdisk rekommenderas
Uttagbar gryta Ja
Varmhållningsfunktion Ja
Övrigt 5 program; Kan fungera som en slow-cooker; Måttkopp och rissked medföljer

Perfekt risotto och andra inställningar

Som namnet skvallrar om så kan Sage the risotto plus tillaga perfekt risotto utan krångel. Man slipper röra om och tillsätta mer vatten under tillagning tack vare en teknik som gör att vattnet bubblar på ett sätt som fungerar omrörande. Flera användare har hyllat Sage the risotto plus för den goda risotto som den ger.

Utöver möjligheten att göra god risotto finns fyra andra programm. Två program för slow cooker (hög och låg temperatur), ett för sautering och ett för ångkokning. Som slow cooker gör den enligt många användare ett mycket bra jobb. Ris och gryn kokar den utan problem oavsett vilken sort det gäller, riset blir gott och fluffigt.

Negativt är att den inte har någon timerinställning, men eftersom den känner av när maten är färdig och då slår av automatiskt över till varmhållningsfunktionen gör det inte så mycket. En del menar att den skulle kunna användas som fritös då den värms upp snabbt och har bra temperaturreglering.

Bra kvalitet

Något som vi gillar extra med denna riskokare är dess höga byggkvalitet. Den är tillverkad i främst rostfritt stål och aluminium, med en gryta som har tålig non-stick yta. Den står stadigt under hela tillagningen och glaslocket ligger på utan att rubbas, även när det kokar mycket. På insidan av grytan finns linjer som visar mått, det kombinerat med måttkoppen gör det enkelt att få rätt mängd ingredienser i grytan.

Vad säger andra om Sage the risotto plus?

Trustedreviews 4.5/5This premium one-pot cooker saves on time and washing up. Superb if you don’t mind the hefty price tag.”
Expertreviews 4/5It’s vastly cheaper than many rival rice cookers and good enough at cooking long grain rice that it’s still well worth considering.”

Sage the risotto plus – plus och minus

Mångsidig riskokare med flera program
Ger smakrikt ris och väl tillagad mat
Enkel att rengöra och använda

Ingen timer som går att ställa fram tiden på


Sammanfattning av guiden

Här ovan har vi presenterat tre riskokare som enligt oss och många andra är bäst på marknaden just nu. De är alla högkvalitativa, har presterat bra i test och har olika egenskaper, således kan alla kan hitta en riskokare som passar deras behov. Vi hoppas att du har funnit din favorit bland dessa riskokare bäst i test! Här kommer återigen en kort sammanställning av alla produkter: