Pastamaskin bäst i test

Färsk pasta slår torkad pasta med hästlängder och kan göra vilken rätt som helst komplett. Med en pastamaskin kan man få hemgjord pasta utan timmar av krångel och förberedelser. I denna pastamaskin bäst i test guide har vi valt att fokusera på de motordrivna pastamaskinerna. Med en sådan kan man få hemgjord pasta nästan helt utan ansträngning och på nolltid. Här nedan kommer vi att presentera de fyra bästa pastamaskinerna just nu. Vinnaren blev den klassiska Marcato Atlas 150 motor, läs för att få veta mer om den och tre andra toppenbra pastamaskiner.Bästa pastamaskin 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa pastamaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Behövs verkligen en pastamaskin?

Ja! Om man gillar pasta så är en pastamaskin en riktigt bra investering. Färsk hemgjord pasta kan göra stor skillnad och verkligen rädda vilken pastarätt som helst.

Att göra hemgjord pasta utan en pastamaskin är dock allt annat än enkelt. Det tar tid och kräver många krångliga steg. Med en pastamaskin kan man göra de flesta sorters pasta utan större ansträngning, särskilt om den är motordriven.

Manuell eller motordriven?

Det finns framförallt två sorters pastamaskiner: manuella och motordrivna och de har båda fördelar och nackdelar.

Den mest klassiska varianten är den manuella. Den ger mer kontroll och har använts under många år av kockar världen över. De är billigare än motordrivna och håller ofta något längre än motordrivna. Men de är krångliga att använda och har fått göra utrymme åt de motordrivna maskinerna.

De motordrivna pastamaskinerna är de som är enklast och smidigast att använda. Man slipper knåda, vika och hålla uppe degen samtidigt som man vevar. De går dessutom snabbt att använda och kan ge ett riktigt bra resultat utan krångel. De är dock dyrare än de flesta manuella. Det finns även de som är en kombination av motordrivna och manuell.

Vi har i denna guide valt att fokusera på de motordrivna pastamaskinerna då det är dessa som oftast rekommenderas och används av experter. Det är de motordrivna pastamaskinerna som i realiteten kan användas i vardagen såväl som på helgen och som passar för de flesta hem.

Tips för bästa pasta

Att få till riktigt bra pasta är ingen enkel uppgift och kräver en del försök innan man får till det.  Här kommer några av våra favorittips för att lyckas med pastan.

Degen

Till att börja med så handlar god pasta om bra deg. Klassisk pasta görs ofta på hälften durumvete – vilket har starkare protein än många andra vetesorter – och hälften vetemjöl. Det ger en elastisk deg. Ägg och vatten måste anpassas efter hur degen känns. Knådningen är även den viktig, att det görs ordentligt. Det kan sedan vara bra att låta degen vila ett tag. Efter det är det klokt att efter utkavling låta degen vila ett tag och torka. När man kör degen i en pastamaskin är det bäst att dela upp degen i mindre delar och köra dessa separat genom maskinen.

Om man är lite äventyrlig så kan degen med fördel smaksättas med olika örter, saffran, bläckfiskbläck eller annat gott.

Tillbehören

Vi rekommenderar att man inhandlar någon form av torkställ för pastan efter att man format den. Det kan även vara en god idé att ha någon form av torkbehållare eller grej att ta emot pastan med när den kommer ut ur maskinen.

Bäst just nu..

Stor, mellan eller liten, för pasta eller spagetti, budget eller lyx? Det finns många frågor att ställa sig vid valet av pastamaskin. Vi har hittat flera bra alternativ som alla passar för olika behov. Här nedan presenteras alla produkter detaljerat, vi hoppas att du kan hitta en som passar för just dina behov.

Marcato Atlas 150 motor – Bästa pastamaskin

Marcato Atlas 150 är en mycket klassisk pastamaskin som funnits på marknaden under flera år. Denna motordrivna variant förenklar jobbandet med pasta utan att kompromissa om smak och kvalitet. Den har ställbar tjocklek och flera valsar. Med den följer även en vev så att man kan välja att använda den manuellt eller motordrivet. Företaget grundades redan år 1930 och produkterna av högsta kvalitet har sedan dess tillverkats i norra Italien.

Specifikationer Marcato Atlas 150 motor

Mått 32 x 15.5 x 20 cm
Vikt 3.8kg
Medföljande pastaformar 3 valsar (lasagneplattor (15cm max) & taglioni & fettucie. 0.6–4.8mm)
Tillbehör kan köpas till Ja (bland annat flera valsar)
Övrigt Bordsfäste medföljer; Kan användas manuellt

Lasagne, taglioni, fettucine

Man kan göra lasagneplattor, taglioni och fettucine. Man kan ställa in längden mellan 1.5mm–6mm och plattorna kan vara 0.6–15cm tjocka. Man anpassar enkelt storlek på pastan genom ett litet vred på sidan av maskinen. Man matar själv in pastadegen i maskinen men resten gör den, man behöver bara vara på andra sidan och ta emot den.

Motorn är avtagbar och maskinen kan användas som en manuell. Den finns även att köpa som en helmanuell variant med endast en vev.

Tillbehören

Något som gör att vi gillar denna pastamaskin extra mycket är att det finns flera tillbehör att köpa om man så önskar. Det finns särskilt många så kallade pastavalsar, alltså sådana som formar pastan till olika former. Det finns exempelvis valsar för att kunna göra ravioli, lasagnette, linguine och mycket mer.

Klassisk design

Denna pastamaskin har en klassisk design, det ser ut ungefär som pastamaskiner alltid sett ut, något som uppskattas av användare. Dess robusta yttre och att pastamaskinen tveklöst är av hög kvalitet gör att man kan räkna med att den håller länge. Likt många pastamaskiner bör man för optimalt underhåll smörja in den med olja vid behov. Man bör inte heller sänka ner pastavalsarna i vatten.

Marcato Atlas 150 motor – plus och minus

Hög kvalitet

Längd och bredd kan anpassas

Användarvänlig

Inte helt automatisk

Philips Avance collection HR2354 – Bästa som är helautomatisk

Om man vill minska jobbet med pasta så mycket som möjligt så är denna ett mycket bra alternativ. Den må vara dyr, men den är värd det. Philips pastamaskin är helautomatisk och kan göra många olika sorters pasta. Den har dessutom låg ljudnivå och är oerhört enkel att hantera. Det är den bästa elektriska pastamaskinen på marknaden just nu.

Specifikationer Philips Avance

Mått 34 x 21 x 31 cm
Vikt 6.9kg
Medföljande pastaformar 7 (penne/spagetti/fettuccine/änglahår/pappardelle/lasagne/ravioli)
Tillbehör kan köpas till Ja
Övrigt Receptbok; 200W; 1.2m kabel; Tillbehören tål diskmaskin; Automatisk vägning; Redosignal; Säkerhetslås; Fötter med non-slip; 2 färdiga program

Färsk pasta utan större ansträngning

Man behöver inte längre vara expert för att få perfekt hemgjord pasta. Det enda man behöver göra med denna pastamaskin är att välja vilken sorts pasta man vill ha genom att välja rätt formskiva. Sedan häller man i ingredienser till den sorts pasta man vill göra (mjöl, vatten och ägg för klassisk pasta) och trycker på en knapp. Den har dessutom en automatisk vägfunktion som visar rätt mängd vätska till mjölet. Maskinen kommer då själv att blanda, knåda och pressa ut degen i rätt mängd och hastighet.

Det tar ungefär 15–18 minuter för pastan att bli helt klar. 300 gram pasta tar 10 minuter, enligt Philips själva.

Hållbar

Maskinen känns robust och hållbar trots utsidan i hårdplast, många användare uppskattar att den står så stadigt under hela tillagningsprocessen (tack vare fötterna med non-slip). Dessutom är den väldigt enkel att använda och att rengöra. De flesta delarna tål maskindisk och resterande delar är enkla att rengöra och torka ut.

Philips avance collection HR2354 – plus och minus

Väldigt användarvänlig

Enkel att rengöra

Många alternativ och det finns förvaring för tillbehören

En liten, liten del av degen blir kvar i botten av maskinen

Marcato Fresca – Bästa för många sorters deg

Marcato Fresca är en kombination av pastamaskin och degknådare. Sättet den blandar på liknar mycket hur det blir när man knådar degen för hand. Det är inte den billigaste pastamaskinen på marknaden men det är en kvalitativ och välfungerande maskin i rostfritt stål som kan hålla länge. Om man vill så kan den användas endast som degknådare eller endast som pastamaskin.

Specifikationer Marcato fresca

Mått 30 x 20 x 15 cm
Vikt 8kg
Medföljande pastaformar 3 (Lasagneplattor/fettuccine/tagliolini 0.15–15cm)
Tillbehör kan köpas till Ja
Övrigt 170W; 2års garanti; Receptbok ingår; Kan knåda flera olika degar; Tillverkad i rostfritt stål; Kan göra på pasta på 500 gram

Många sorters deg

Själva huvuddelen av pastamaskinen är till för att knåda deg. Tack vare degskruvens utformning och att den har lagom hastighet så blir behandlingen av degen väldigt lik riktig handknådning. På ungefär 3 minuter kan maskinen knåda ett halvt kilo deg.

Man kan blanda pastadeg såväl som deg till pizza eller biscotti. Man häller helt enkelt i sina ingredienser och låter maskinen göra sitt jobb.

Pastan

När degen är färdig tar man ut den och matar in den i den medföljande valsen som sätts på sidan av maskinen. Likt de flesta pastamaskiner matar man sedan degen genom valsen tills man nått önskad tjocklek. Då väljer man en av medföljande valsar och låter degen formas till vald pastasort. Maskinen är enkel att manövrera med endast två knappar: en för on/off och en för att pulsera degen.

Det medföljer tre olika valsar: en för lasagneplattor (15cm), en för fettuccine (0.65cm) och en för tagliolini (0.15cm). Det finns även fler tillbehör och valsar att köpa, exempelvis för att få rund spagetti på 2mm.

Rengöring

Maskinen rengörs med enkelhet. Det är bäst att rengöra behållare, valsar och degskruv för hand. Valsarna får inte komma i kontakt med vatten, vi rekommenderar att man torrengör dessa med trasa och/eller borste. Behållaren och degskruven bör torkas av med en lätt fuktad trasa.

Likt den andra maskinen från Marcato i denna pastamaskin bäst i test guide så är denna tillverkad av högkvalitativa material. Det är en robust och stilren maskin.

Marcato fresca – plus och minus

Kraftfull, kan mixa flera sorters deg

Knådning som liknar handknådning

Maskinen och valsarna tillverkad i rostfritt stål av hög kvalitet

Valsar och degskruv måste rengöras för hand