Mikrovågsugn bäst i test

Det är enkelt att fastna i fällan att den dyraste mikrovågsugnen är den bästa, men så är det nödvändigtvis inte. Det finns oerhört många märken och modeller av mikrovågsugnar som fungerar bra trots ett något lägre pris. I denna guide får du en bra översikt av de bästa mikrovågsugnarna på marknaden just nu. Toppvalet och mikrovågsugn bäst i test blev Whirlpool Max 38/IX som är en okomplicerad, snygg och mycket effektiv maskin. Fortsätt läsa för att få mer info om den och ytterligare fyra mikrovågsugnar.Bästa mikrovågsugn 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa mikrovågsugnarna för 2022. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Whirlpool Max 38/IX – Mikrovågsugn bäst i test
Sharp R-642BKW – Stark mikro till bra pris
Panasonic NN-DS59M – För dig som vill avancera i köket
Electrolux EMM21000W – Klassisk mikro av bra kvalitet

Vad är en mikrovågsugn bäst i test?

I detta test har vi valt att fokusera på de mikrovågsugnar som kan tänkas platsa i de flesta hem och som är fristående. Vi har tagit med en riktigt dyr mikro med oerhört många funktioner – Panasonic NN-DS596M – men utöver den så är alla mikrovågsugnar i testet enkla att använda, effektiva och inte överdrivet dyra. En riktigt bra mikro bör enligt oss uppfylla följande krav:

  • Effektiv uppvärmning. Särskilt gällande upptining av känslig mat såsom köttfärs. Extra plus om mikron har specialdesignade system för olika typer uppvärmning.
  • Robust och god kvalitet. Mikron ska inte gå sönder endast efter något år, det ska kännas att det är en maskin av god kvalitet som kan användas frekvent.
  • Enkel att använda. Avancerade funktioner är värdelösa om de inte är enkla att förstå och att använda. Utöver det ska den vara enkel att rengöra.
  • Snygg design. Plastklossarnas tid är förbi, nu vill vi se mikrovågsugnar som är modernt designade och som kan få en plats i köket utan att förstöra inredningen.

Att tänka på inför köpet

Det finns framförallt tre frågor som kan vara bra att ställa sig inför köpet av en ny mikrovågsugn:

  1. Hur stor volym ska den ha? För många hushåll räcker runt 20–25 liters ugnsvolym. Ska du värma en hel kyckling eller dylikt så bör du dock se till de något större mikrovågsugnarna.
  2. Vad vill du tillaga? Vill du bara värma matlådor, poppa popcorn eller smälta smör i mikron så är det onödigt att köpa en dyr mikro med många funktioner. Om du däremot vill använda mikron som ett komplement till ugnen så är det en god idé att se till de mikrovågsugnar som har antingen grillfunktion eller kombi-funktion.
  3. Hur stor ska den vara? Se till att kolla mått och vikt innan du köper en mikro. Det för att kunna se att du får plats med den i ditt kök utan att täcka för mikrons ventilationssystem.

Vad gör de vanligaste funktionerna?

Är du sugen på att satsa på en lite dyrare mikrovågsugn för att komma åt alla de där funktionerna men vet inte riktigt om det är värt det? Då kan denna korta förklaring av de vanligaste funktionerna hjälpa:

Avfrostning: Precis som man misstänker av namnet så är denna funktion menad att snabbare avfrosta produkten som du värmer i mikron. En del modeller har olika inställningar även för avfrostning och upptining.

Grill- och crispfunktion: Denna funktion bör användas när du vill bibehålla krispigheten eller ytan på maten du värmer upp eller tillagar. Vill du ha en krispig deg, fin yta på gratängen eller krispiga pommes så är denna funktion avgörande.

Ångkokning: Med denna funktion kan du ångkoka maten i mikron och således få en sundare måltid där fler näringsämnen stannat kvar. Med denna kan du bland annat få saftig fisk och smakrika grönsaker.

Crisp and Crunch: Till de mikros som har denna funktion följer ofta en panna med. I den pannan samlas mikrovågorna vilket gör att bland annat pizzor och pajer får krispig botten. Men det kan även göra pommes frites krispiga och goda.

Bäst just nu

På marknaden finns otaligt många mikrovågsugnar och många påminner om varandra. Här nedan presenteras fem produkter som alla förtjänat att kallas mikrovågsugn bäst i test och som skiljer sig från varandra på viktiga punkter, allt för att du ska hitta den mikrovågsugn som passar bäst för dig.


Whirlpool Max 38/IX – Mikrovågsugn bäst i test

Whirlpool är ett välkänt namn när det kommer till mikrovågsugnar och denna modell är en av deras mest uppskattade och välfungerande mikrovågsugnar. Den har en unik design som gör att den kan få plats även i de små köken och värmer effektivt med 3D-tekniken som fördelar mikrovågorna jämnt. Den är utöver allt detta enkel att använda och inte överdrivet dyr.

Specifikationer Whirlpool Max 38/IX

Storlek 39 x 36 x 35 cm
Vikt 13.9 kg
Ugnsvolym 13 L
Roterande tallrik Ja
Funktioner Auto Cook; Barnlås; Display; Snabbdefrost; Snabbstart; 3D-mikrovågor
Effektlägen 5
Maxeffekt mikro 700 W
Maxeffekt grill 700 W

Smart system för jämn tillagning

En anledning till att vi utnämnt Whirlpool till mikrovågsugn bäst i test är dess patenterade teknik vad gäller fördelningen av mikrovågor under uppvärmning. Det är en 3D-teknik som gör att mikrovågorna fördelas jämnt i hela mikron under tillagningen. Vad man än värmer kommer det alltså att värmas jämnt. Tack vare denna funktion kan man räkna med riktigt bra resultat varje gång.

3D-tekniken gör även att maten värms snabbare, vilket kan vara bra eftersom att dess maxeffekt är 700 Watt både vad gäller mikrovågor och grill. En del användare menar även att de inte märker någon skillnad på denna mikro och andra som har 900+ Watt i maxeffekt. Grillfunktionen på 700 Watt även den gott och väl för de flesta uppdrag.

Användarvänlig och hållbar

Med sin rundade baksida har Whirlpool MAX 38/IX unik design som vi tror uppskattas av de flesta. Dess design medför dock en relativt liten ugnsvolym på cirka 13 liter, vilket kan kännas i det minsta laget. Med det räcker för de flesta som inte siktar på att laga mat i mikron. För mindre matuppdrag funkar den alldeles utmärkt.

Panelen är enkel att förstå och kräver inte att man står med instruktionsboken uppslagen varje gång du ska testa en ny funktion. Knapparna är mycket tydliga och enkla att läsa av. När tillagningen är färdig ger den ifrån sig ett litet pip. Därtill är den tystgående, enkel att rengöra och har ett barnlås. Det är en mikro som passar väl även för barnfamiljen.

Många användare uppskattar att den känns kvalitativ och robust, trots sin modesta storlek. Flera användare har använt föregångaren till denna mikro och vittnar om att den fungerat precis som den ska i hela 8–10 år, vilket är ett fantastiskt levnadsspann för en mikrovågsugn.

Har den några andra funktioner?

Whirlpool Max 38/IX har sex olika funktioner. Tre som förtjänar lite extra uppmärksamhet är Jet Defrost, Crispfunktion och snabbstart. Det finns även en minnesfunktion som kommer ihåg dina tidigare inställningar.

Whirlpool är ett känt nämn när det kommer till att tina även de mest känsliga livsmedel. Med funktionen Jet Defrost går det riktigt snabbt att tina upp maten utan att det gör att maten blir av sämre kvalitet eller att bakterietillväxt främjas.

Crispfunktionen fungerar väl och gör att man kan få krispiga pommes frites och frasig paj, och pizza, för att bara nämna några.

Med snabbstarten, eller ”Jetstart” som den kallas av Whirlpool, kan man med hjälp av ett knapptryck slå igång maxeffekt för mikron i 30-sekunder. Vill man lägga till mer tid trycker man bara igen och lägger då till 30 sekunder. Mycket praktiskt för oss som inte vill krångla när man bara ska värma lunchlådan och vill ha maxeffekt i ett par minuter.

Whirlpool Max 38/IX – plus och minus

Smart och unik design
Användbara funktioner
Värmer jämnt och avfrostar snabbt

 Kan glida lite på vissa underlag när dörren öppnas helt. Vi rekommenderar därför att man införskaffar ett par gummitassar och klistrar under den för att undvika detta


Sharp R-642BKW – Stark mikro till bra pris

Energisnål, användarvänlig och till ett bra pris, Sharp R-642BKW är en stabil mikrovågsugn som imponerar i alla kategorier. Den har alldeles lagom ugnsvolym på 20 liter, vilket räcker långt för många. Vi gillar även att den har hela 1000 Watt i grilleffekt.

Specifikationer Sharp R-642BKW

Storlek 44 x 26 x 36 cm
Vikt 11.4 kg
Ugnsvolym 20 L
Roterande tallrik Ja
Funktioner Barnlås; Display; Auto Cook
Effektlägen 11
Maxeffekt mikro 800 W
Maxeffekt grill 1000 W

Kraftfull

Med 1000 Watt i maxeffekt för grillfunktionen kan man räkna med ett fantastiskt resultat. Det ger kött en fin yta med smakrik insida. Kycklingklubbor och annat med skinn på blir krispigt på utsidan men saftigt på insidan.

Den har även en funktion som kallas ”Mix Grill”. Det gör att mikron kombinerar grill och mikro, vilket ger fler tillagningsmöjligheter. Under tillagningen kommer alltså mikron själv att skifta mellan grillfunktionen och mikrovågor, det kan vara bra till bland annat bakning.

Gällande mikrovågorna är maxeffekten 800 Watt, vilket är rätt mycket. Men det är grillfunktionen som får den att verkligen stå ut. Det finns även en steglös timer på 10sek–1h40min.

Smidig touchpanel

Sharp har en lättläst LED-display som är snygg och enkel att läsa av. På touchpanelen görs enkelt inställningar, val av program och funktioner. Den har även en barnspärr som förhindrar att de yngre invånarna i hushållet får tillgång till mikron.

Det är enkelt att förstå såväl de automatiska som manuella programmen, både hur de ställs in och vad de används till. Dessutom ger de ett oerhört bra resultat och är användbara. Sharp har även 11 olika effektlägen, väldigt mycket jämfört med många andra mikrovågsugnar.

Passar för de flesta hushåll

Med en ugnsvolym på 20 liter är den alldeles lagom för de flesta hushåll. Man kan utan problem värma även större matlådor och mindre formar med mat. Därtill är den inte särskilt högljudd och man slipper det oroväckande skramlandet som många billigare mikrovågsugnar har.

Designen är elegant och enkel. Den blanksvarta färgen parat med LED-displayen och touch-panelen ger ett snyggt helhetsintryck som för tankarna till de dyrare modellerna. Att den är grå inuti är inte bara snyggt utan underlättar även rengöringen då det gör det lättare att se smutsen. Allt detta och mer gör att den förtjänar sin plats i denna mikrovågsugn bäst i test guide.

Sharp R-642BKW – plus och minus

Prisvärd
Kraftfull grillfunktion
Enkel att använda och ta hand om

Lite plastig känsla


Panasonic NN-DS59M – För dig som vill avancera i köket

Om man vill baka, ånga och grilla i en och samma enhet så är Panasonic NN-DS59M bästa mikrovågsugn för dig. Den är tveklöst dyrast i testet men har även flest funktioner och levererar riktigt hög matkvalitet, det är nästan svårt att tro att en mikrovågsugn kan laga mat på den nivån. Med denna kan man laga mat på riktigt, utan krångel.

Specifikationer Panasonic NN-DS59M

Storlek 51 x 38 x 40 cm
Vikt 17.5 kg
Ugnsvolym 27 L
Roterande tallrik
Funktioner Display; Auto Cook; Barnlås; Inverterteknologi; Snabbdefrost med tre lägen; Ångkokning
Effektlägen 6
Maxeffekt mikro 1000
Maxeffekt grill 12000 W Quartz-grill

Som en mindre ugn

Designen skiljer sig från de andra i testet då den är mer formad som en ugn, luckan öppnas även likt en klassisk ugn. Den har en så kallad ”flatbed”-design, vilket enligt Panasonic själva ska ge 29% mer ugnsvolym. Vill man värma grytor eller laga mat är detta alltså ditt bästa val.

Det är den största mikron  i testet med hela 27 liters ugnsvolym, en mindre hel kyckling kan alltså utan problem tillagas i den.

Vill man baka i den så går även det. Genom att kombinera grillfunktionen i cirka 7 minuter med mikrofunktionen på låg värme får man en riktig god paj.

Inverterteknologi och fler funktioner

Med denna Combi-mikro kan man som sagt ånga, grilla och baka. Den har hela 17 automatiska program och en hel del kan ställas in manuellt. Med funktionen auto-cook behöver man inte ens själv ställa in tiden, det är bara att ställa in vikten så sköter mikron resten.

Inveterteknologi är centralt för att få jämnt tillagad mat. Denna har teknologin som gör att värmen fördelas snabbt över hela produkten som tillagas. Det ger en snabbare och mer jämn tillagning.

Ångfunktionen ger ett smakrikt och saftigt resultat. Exempelvis fisk, näringsrika grönsaker och dumplings blir riktigt goda när de blivit tillagade i denna mikro. Det tack vare att det finns en kraftfull tryckkokare som är inbyggd i sidoväggen och som sprutar in ångstrålar i ugnens övre del.

Crisp-funktionen gör att man kan tillaga pizza och pajdeg. Använder man den medföljande Crisper-pannan så får man ett ännu bättre resultat. Den kan även användas till grill. Pannan absorberar då mikrovågorna och har skåror som överflödigt fett kan rinna ner i. Det ger en jämn tillagning utan att maten blir degig och blöt.

Snygg och hållbar

Mikron från Panasonic är lika snygg som den är hållbar. Tillverkad i rostfritt stål med svart glaslucka ger den ett elegant och modernt intryck som passar väl in i de flesta kök. Handtaget är även det stadigt och av god kvalitet.

Dessutom är den tung, med 17,5 kilo väger den in som tyngst i testet och stadig vilket gör att man inte behöver oroa dig för att den ska flytta sig från sin plats.

Det är verkligen en högkvalitativ apparat vilket såväl priset som recensionerna vittnar om. De medföljande instruktionerna är utförliga och kan guida dig genom såväl funktioner och tillagningstider som nya recept och goda råd om mikron.

Panasonic NN-DS59M – plus och minus

Många bra funktioner
Ger fantastiskt resultat gång efter gång
Snygg och hållbar design
Stor ugnsvolym

Dyr


Electrolux EMM21000W – Klassisk mikro av bra kvalitet

Om mängder av funktioner och inställningar låter skrämmande så har vi hittat bästa mikro för dig. Denna från väletablerade Electrolux är robust med en stilren, klassisk design och simpla men effektiva funktioner.

Specifikationer Electrolux EMM21000W

Storlek 48.5 x 42 x 28.7 cm
Vikt~ 13 kg
Ugnsvolym 18.5 liter
Roterande tallrik Ja
Funktioner Display; Upptiningsfunktion
Effektlägen 7
Maxeffekt mikro 800 W
Maxeffekt grill

Enkel men effektiv

Denna mikrovågsugn är en av de mest användarvänliga och enklaste i denna mikrovågsugn bäst i test guide. Med det menat att den inte har några avancerade funktioner eller krångliga knappar, utan att kompromissa om kvalitet.

Den har en upptiningsfunktion och en display som visar tid och inställningar. Den har manuella funktioner istället för digitala, man ställer in önskad tid och effekt via två vred. För att öppna dörren tycker man helt enkelt på en knapp. Den är enkel och säker att använda för alla oavsett ålder och andra förutsättningar.

Hållbar och stilren

Om man redan har ett fullt utrustad kök och en grill behöver man i ärlighetens namn inte sikta in sig på de dyrare mikrovågsugnarna. Electrolux mikro kommer att räcka väl och hålla länge. Många användare är nöjda med hur kvalitativ och robust mikron känns.

Den har en klassisk och stilren design, det ser ut som en klassisk mikro med en mer elegant touch. Insidan är enkel att rengöra och den roterande plattan är tillverkad i glas.

Bra uppvärmning

Maxeffekten för mikrovågsugnen är 800 watt och den har en kapacitet på 18.5 liter, vilket är fullgott för de flesta uppgifter. Man kan välja mellan 5 effektinställningar mellan 90–800 watt. Man kan alltså enkelt bestämma hur varmt och hur länge man vill värma maten.

Electrolux EMM21000W – plus och minus

Väldigt användarvänlig
Kvalitativ och robust
Effektiv uppvärmning

Ett handtag hade förenklad öppningen


Sammanfattning av guiden

Bästa mikrovågsugn har korats, det blev kraftfulla och snygga Whirlpool Max 38/IX. Men det finns många fler modeller och märken på marknaden som förtjänat titeln mikrovågsugn bäst i test, men i olika kategorier. Vilken mikro som får välkomnas in i ditt hem är beroende av vilka behov som ditt hushåll har gällande bland annat storlek, design och funktioner.

Vill man ha en bra mikrovågsugn till rimligt pris rekommenderar vi enkla men effektiva  Sharp R-642BKW. Är priset inte en fråga och man är sugen på många funktioner och riktigt hög kvalitet så är Panasonic NN- DS596M det självklara valet. Electrolux EMM21000W är perfekt för den som vill ha en enkel och kvalitativ mikrovågsugn utan krångel.

3 enkla sätt att rengöra en mikro på

Du har gjort ditt val och mikron är på väg hem till dig, nu gäller det bara att hålla den fräsch, något som alltför många bortser från. Vi har alla stött på den där riktigt äckliga mikron, kladdig, illaluktande och allmänt avstötande. För att slippa en sådan upplevelse i ditt eget hem kan du testa att rengöra mikron med någon av följande metoder:

  1. Rengöra med citron. Skär en citron i halv och mikra halvorna med en tesked vatten i cirka en minut. Citronen kommer att ånga upp och lösgöra envis smuts. Torka sedan av insidan av mikron med hushållspapper. En ren mikro väntar dig, utan att otäcka kemikalier varit inblandade i processen.
  2. Rengöra med vinäger. Vinäger är ett väletablerat städhjälpmedel. Fyll en liten skål till hälften med vatten och tillsätt en tesked vinäger. Mikra i ungefär fem minuter. Torka ur maskinen och diska rent glasskivan.
  3. Rengöra med diskmedel. Fyll en skål till hälften med varmt vatten och tillsätt lagom med diskmedel. Slå på mikron i en minut eller tills det börjar ryka. Gör rent med svamp och torka ur ordentligt.

Lycka till!