Matberedare bäst i test

Hacka, skära, vispa, mala, knåda, året är 2022, inte ska man behöva göra allt det själv! Med en matberedare är det slut på ojämnt skurna morotsslantar, löst vispad grädde och alldeles för stora lökbitar i maten. Dessutom får du mer tid till annat. Men där ute finns oerhört många matberedare av varierande kvalitet. Med denna guide som hjälp kan du finna en matberedare till rimligt pris och med de funktioner som du behöver. KitchenAid 5KFP1644 matberedare bäst i test. Fortsätt läsa för mer information om den och fyra andra riktigt bra matberedare.Bästa matberedare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till matberedarna. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 – Matberedare bäst i test
Cuisinart CH4DCE – Kompakt och praktisk
OBH Nordica DoubleForce FO826HS0 – Precision och finess
Magimix Cuisine Système 5200 XL – En kraftfull klassiker

Smarto-valet – KitchenAid 5KFP1335

Vårt toppval och den matberedare som i vår mening har gjort sig förtjänt av titeln matberedare bäst i test blev KitchenAid 5KFP1335. Dess eleganta yttre döljer ett kraftfullt inre. Den har vunnit flera tester och det finns många användare som hyllar den för sina goda egenskaper. Den ger ett bra resultat oavsett om man vill hacka, knåda, mala eller riva. Att den är så hållbar och robust gör att den kan vara dig trogen i köket under många år framöver.

Räcker det inte med en köksassistent och mixer?

Om du vill göra mer än att blanda degar, såser, smoothies och dylikt så är svaret: Nej! För att kunna hacka, riva, skiva och blanda samman sega ingredienser (såsom dadlar och russin) behöver du en matberedare. Även om köksassistenter och matberedare ofta klumpas ihop under termen ”köksmaskin” så fyller de inte samma funktion.

Inte heller en mixer är en matberedare, en mixer hanterar med enkelhet vätskebaserade ting såsom såser och smoothies men får svårt med många av de uppgifter som en matberedare klarar. En matberedare klarar dock oftast av det som en mixer kan och det är kompatibel med mixerkanna.

Köpråd

Det kan tyckas enkelt att hitta rätt matberedare, men vi vågar påstå att det finns en hel del som du bör ha i åtanke inför köpet. Här nedan kommer våra bästa köpråd.

  • Som med så mycket annat är det först viktigt att ställa frågan vad du ska använda den till? Är du sugen på att mixa dadlar och nötter till en jämn smet, knåda bröd, mixa fryst frukt eller göra andra svåra uppgifter så kan det vara klokt att satsa på en starkare maskin. Vill du hacka lök, göra pesto eller vispa grädde så kan du gott ha en billigare modell med mindre kraft och kapacitet.
  • Hur stor ska den vara? Har du plats för att ha den på köksbänken eller behöver den få plats i ett skåp? Även vikten kan vara bra att ta in i beräkningen.
  • Vilka funktioner vill du ha? En del matberedare har flera olika hastighetslägen och funktioner såsom möjligheten till juicepress, mjölmalning och köttkvarn.
  • Hur mycket får den låta? En matberedare kan låta en hel del, vill du laga mat på obekväma tider så kan det vara värt att ha i åtanke.
  • Rengöring. Det är viktigt att du rengör din matberedare, om den går att plocka isär så blir det momentet mycket lättare.
  • Sist men inte minst har vi priset. Priset för en matberedare varierar kraftigt. De billigaste kostar så lite som 200 och de dyraste går uppåt 5000 kronor. Väljer du en billigare så kan du räkna med att den har sämre prestanda och kommer att gå sönder efter ett ganska kort tag. Vill du ha en bra matberedare som håller länge och gör jobbet väl så kan det dock räcka med att komma uppåt tusen kronor.

Vad är en matberedare bäst i test?

När vi skannat marknaden efter kvalitativa matberedare har vi tittat efter ett antal olika saker. En av de främsta är att den ska hålla för i princip dagligt användande under en lång tid, det ska vara en maskin som du kan lita på. Av den anledningen är de flesta matberedare i detta test relativt dyra, de billigare håller helt enkelt inte lika länge och kan inte leverera samma resultat. Det kvaliteter som vi vill se i en matberedare är främst dessa fyra:

  1. Hög kvalitet. Det ska vara en robust och hållbar maskin.
  2. Kraftfull, och då menar vi inte bara wattantal. Hur väl en matberedare presterar handlar bland annat om kvaliteten på bladen, hastighetsnivåerna och kapacitet.
  3. Rimliga funktioner. Kan den göra allt det som en matberedare bör? Om inte, har den andra kvaliteter som väger upp för det?
  4. Användarnöjdhet. Vi vill se att användarna är nöjda med sitt köp och att matberedaren har fått höga betyg i test.

Matberedare i test

Styrka, funktioner, tillbehör, pris, användarvänlighet, volym, storlek, det är mycket att tänka på för att finna en bästa matberedare till rimligt pris. Här nedan går vi igenom fem av de matberedare som är bäst på marknaden just nu.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 – Matberedare bäst i test

Om endast det bästa duger så är denna matberedare från KitchenAid det självklara valet. Den hackar, skär och blandar med galans och har oändligt många nöjda användare. Den är en vinnare i alla kategorier och kan användas till väldigt många olika kökssysslor.

Specifikationer KitchenAid Artisan 5KFP1644

Mått 30.4 x 46 x 25 cm
Vikt 13.6 kg
Effekt 650 W
Torrkapacitet 4 L
Vätskekapacitet 4 L
Medföljande tillbehör Citruspress; Degkniv/Degskrapa; Degkrok; Grönsakshackare; Lock; Omrörningsspade; Rivjärn; Visp

Robust och välbekant design

KitchenAid Aritsan 5KFP1664 liknar andra köksmaskiner från KitchenAid med sin unika och hållbara design. Denna matberedare bäst i test är gjord av formgjuten metall och kommer i flera olika färger. Du lär inte få några problem med att hitta en hedersplats i köket för denna eleganta och högkvalitativa maskin.

Även de tre medföljande skålarna (av olika storlek) har en kvalitetskänsla över sig. De är tillverkade i BPA-fri hårdplats och har en tydligt markerad gräns för hur mycket den får fyllas. De medföljande skålarna kommer i 1,2 liter och 4 liter och du får lock förseglade med silikon som förenklar förvaringen.

Många möjligheter

En av anledningarna till att KitchenAid Artisan blev vårt toppval är att den kommer med så många praktiska funktioner och möjligheter.

Ett kit som kommer med vid köp gör att du kan få perfekta kuber. Det gör att du kan tärna ost, lök, frukt och vad du än önskar på nolltid och utan stök. Du kan även knåda, krossa is, skära, riva, hacka, pressa citrusfrukter och blanda.

Med köpet kommer även ett 3-i-1 påfyllningsrör som består av tre rör i liten, mellan och stor storlek. Dessa kan passas i varandra vilket gör det enkelt att fylla på matberedaren med olika ingredienser under tillredning och att sedan förvara rören.

En stor fördel är att alla medföljande delar är enkla att montera korrekt och rengöra. De medföljande instruktionerna är pedagogiska och ger en god förståelse för hur maskinen fungerar.

Motor och användning

Med en 650 Watt industrimotor får du en tystgående, stark och energieffektiv matberedare. Tack vare det kan du strimla stora mängder och knåda även större degar, för att bara nämna några exempel.

Lägena som finns är på, av och pulsera. Dessa styrs genom en visartavla och spak som gör att du kan finjustera hastigheten. Många användare upplever att det är enklare och mer exakt än med knappar. Särskilt om du har kladdiga händer under matlagning och vill justera hastigheten.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 – plus och minus

Många möjligheter
Högkvalitativ och hållbar
Tystgående och effektiv
Pålitlig

Dyr

Cuisinart CH4DCE – Kompakt och praktisk

Om du är sugen på att göra egen pesto, hummus, mala nötter eller hacka grönsaker så kan det vara skönt att ta fram denna smidiga lilla sak vid behov, och slippa de större och betydligt tyngre modellerna. Trots sin ringa storlek är den kraftfull och mångsidig.

Specifikationer Cuisinart CH4DCE

Mått 15 x 17 x 23 cm
Vikt 1.8 kg
Effekt 250 W
Torrkapacitet 0.9 L
Vätskekapacitet 0.9 L
Medföljande tillbehör Skål; Lock; Blad; Receptbok

Liten men fullt tillräcklig

Som vi tidigare fastslagit i detta test så finns det en rad faktorer som avgör vilken matberedare som passar bäst för dig, om du främst vill förbereda såser av olika slag, hacka färska grönsaker eller is, men inte i större mängd så passar en matberedare som denna för dig. Då kommer varken dess ringa kapacitet på 0,9 liter eller dess motor på 250 Watt att störa dig. En fördel med att den har en inte så kraftfull motor är att den är tystgående

Och när det kommer till mjuka ingredienser i mindre mängd presterar Cuisinart fantastiskt bra. Den gör len och välmixad barnmat, fint hackade grönsaker och väl malda nötter på en halvmiss. Vill du däremot hantera segare ingredienser eller ge den lite tuffare uppgifter så kan den få det kämpigt.

Design

Med en bas av borstat rostfritt stål är den förvånansvärt robust trots sina lätta 1,8 kilo. Den är stilren, nätt och kan enkelt gömmas undan i ett mindre kök. Det känns att det är en hållbar produkt, även när det kommer till behållaren som är tillverkad av BPA-fri polykarbonat. Behållaren har ett ordentligt handtag som underlättar hanterandet av behållaren.

Matberedaren är mycket enkel att använda. Vid användning sätter du först i bladet i skålen, sedan skålen i maskinen och till sist tar du locket som ska passas i en skåra på maskinen, vilket gör det svårare att montera den fel. Om du inte satt i allt rätt så går det inte att slå på maskinen, en trygghet för alla oss som ibland sätter i saker med kraft istället för finess. Sedan väljer du mellan de två lägena: Hacka och mala. Delarna kan sedan maskindiskas, vilket ytterligare underlättar användningen.

Anpassa efter funktion

Det kan inte sägas nog – denna matberedare är liten, och den har inte många av de funktioner som de flesta dyrare och större har. En del användare har blivit besvikna när de upptäckt att dess främsta uppgifter är att hacka, blanda och mala olika ting och att den inte presterar särskilt bra för andra uppgifter.

Cuisinart CH4DCE – plus och minus

Liten och smidig
Billig
Gör det den ska med gott resultat
Säker

Inte särskilt kraftfull
Begränsade möjligheter

OBH Nordica DoubleForce FO826HS0 – Precision och finess

Urbilden av en matberedare är en stor vit klump som tar mycket plats och förstör den genomtänkta inredningen i köket. Med OBH Nordica DoubleForce får man istället en elegant och modern maskin med flera funktioner, hög hållbarhet och en överlag högpresterande matberedare.

Specifikationer OBH Nordica DoubleForce

Mått 27.8 x 46 x 47 cm
Vikt Oklart
Effekt 1 000 W
Torrkapacitet 3 L
Vätskekapacitet 3 L (blenderkanna 2 L)
Medföljande tillbehör Citruspress; Grönsakshackare; Omrörningsspade; Visp; Degkrok; Lock; Rivjärn; minihackare; 3 vändbara blad

Klarar det mesta

Med 1 000 Watt och två motoruttag kan man räkna med att få jobbet gjort väl, nästan oavsett vad det gäller. Med ett stort antal tillbehör och förinställda program kan man enkelt få bra resultat utan större ansträngning. Den kan tack vare kraftfulla blad hantera även frysta ingredienser. Smoothies och dylikt blir särskilt bra om de mixas i kannan. Den mixar produkterna snabbt och effektivt.

Mångsidig med flera program

Något som många gillar med denna maskin och som gör den till en matberedare bäst i test är dess mångsidighet. Den kan användas till det mesta och är oerhört enkel att använda. De automatiska programmen väljs genom att trycka på symbolen som representerar programmet man vill ha. De 7 förprogrammerade knapparna har bakgrundsbelysning. Dessutom har den 2 hastigheter samt en pulsfunktion.

Användarvänlig och säker

Denna matberedare är ett ordentligt bygge som står stadigt under matberedning. Med en stadig men stilren bas i högkvalitativa material kan man räkna med att den håller många år framöver. Tillbehören och kannorna är enkla att montera. Delarna är avtagbara och tål maskindisk.

OBH Nordica DoubleForce har ett enkelt och säkert låssystem med 6 låspunkter. Man kan låsa den åt både höger och vänster.

OBH Nordica DoubleForce – plus och minus

Snygg och modern design
Flera förinställda knappar
Hållbar, stabil och säker

Kräver en del plats för förvaring

Magimix Cuisine Système 5200 XL – En kraftfull klassiker

Kända tv-kockar är mycket förtjusta i Magimix, såpass att de använder dess namn synonymt med matberedare, så bra är den. Likt vår matberedare bäst i test, KitchenAid Artisan, är denna kraftfull och effektiv. Behöver du inte storleken som KitchenAid kommer med men vill ha en högkvalitativ matberedare så är Magimix bästa matberedare för dig.

Specifikationer Magimix Cuisine Système 5200 XL

Mått 21 x 44.5 x 26 cm
Vikt 11 kg
Effekt 1100 W
Torrkapacitet 3.6 l
Vätskekapacitet 1.8 L
Medföljande tillbehör Citruspress; Degkniv/Degskrapa; Degkrok; Grönsakshackare; Lock; Rivjärn; Visp; mixer; Receptbok; Förvaringsbox

Mycket motor

Magimix imponerar med en motor på 1100 watt. Dess motor är känd för att hålla för oerhört mycket otroligt länge. Det gör att du kan mala, hacka och blanda samman även de segaste av ingredienser utan att oroa dig. Har du länge drömt om att göra kola av dadlar eller jordnötssmör så har du chansen med denna matberedare.

Med tre knappar, Stop, Auto och Pulse styr du din matberedare. Motorn kommer automatiskt att anpassa sig beroende på vilken funktion du söker och hur mycket den behöver jobba, så att det blir lagom mycket kraft till varje uppgift. Den är dessutom mycket snabb nästan oavsett vilken uppgift det gäller.

Tillbehör och funktioner

Magimix kommer med tre skålar: en liten, en mellan för att skiva och hacka och en stor som främst används till att vispa ägg, knåda deg, vätskebaserade recept och annat som kräver mer volym. Skålarna är robusta och enkla att rengöra. De är tillverkade i polykarbonat, en sorts termoplast som bland annat finns i motorcykelhjälmar och flygplansfönster, duger de till sådana uppgifter så behöver du inte oroa dig om en skål åker i golvet någon gång. Med skålarna kommer lock för att underlätta förvaringen.

Utöver de hållbara skålarna får du med denna modell ett extra stort påfyllningsrör som gör att du kan få plats med även stora ingredienser, mycket praktiskt för grönsaker såsom tomat.

Du får även flera tillbehör (se specifikationer för vilka) vilka räcker för de flesta uppgifter. Nästan alla tillbehör är enkla att montera och rengöra.

Enkelhet rakt igenom

Magimixen är enkel att använda och att underhålla. Du kan utan problem hålla den fräsch under många år framöver.

Många användare uppskattar den robusta och säkra designen. För att kunna starta maskinen behöver du trycka ner skplen och låsa fast den, likadant med locket. Det håller skålen säkert på plats och hjälper till att förhindra olyckor.

Maskinen står dessutom stadigt på plats med sina 11 kilo. Tack vare dess tyngd varken vibrerar eller flyttar den på sig under användning. Den tar upp en del plats i köket, men det får du räkna med om du söker en matberedare som ska klara av även de tyngre jobben.

Magimix Cuisine Système 5200 XL – plus och minus

Kraftfull motor
Mångfacetterad och högkvalitativ
Motor som anpassar sig efter situation

Dyr
Man kan inte finjustera hastigheten