Bästa matberedare 2018

Hacka, skära, vispa, mala, knåda, året är 2018, inte ska du behöva göra allt det själv! Med en matberedare är det slut på ojämnt skurna morotsslantar, löst vispad grädde och alldeles för stora lökbitar i maten. Dessutom får du mer tid till annat. Men där ute finns oerhört många matberedare av varierande kvalitet. Med denna guide som hjälp kan du finna en matberedare till rimligt pris och med de funktioner som du behöver. KitchenAid 5KFP1644 blev bästa matberedare 2018. Fortsätt läsa så vet du snart varför.

 

 

De bästa matberedarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa matberedarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 – Bästa matberedare 2018
Cuisinart CH4DCE – Praktisk
Panasonic MK-F800 – Precision och finess
Bosch MCM64085 – Användarfavorit
Magimix Cuisine Système 5200 XL – En kraftfull klassiker

 

Toppvalet av bästa matberedare 2018

Vårt toppval och den matberedare som i vår mening har gjort sig förtjänt av titeln bästa matberedare 2018 blev KitchenAid 5KFP1335. Dess eleganta yttre döljer ett kraftfullt inre. Den har vunnit flera tester och det finns många användare som hyllar den för sina goda egenskaper. Den ger ett bra resultat oavsett om man vill hacka, knåda, mala eller riva. Att den är så hållbar och robust gör att den kan vara dig trogen i köket under många år framöver.

Uppdaterade Priser

Räcker det inte med en köksassistent och mixer?

Om du vill göra mer än att blanda degar, såser, smoothies och dylikt så är svaret: Nej! För att kunna hacka, riva, skiva och blanda samman sega ingredienser (såsom dadlar och russin) behöver du en matberedare. Även om köksassistenter och matberedare ofta klumpas ihop under termen ”köksmaskin” så fyller de inte samma funktion.

Inte heller en mixer är en matberedare, en mixer hanterar med enkelhet vätskebaserade ting såsom såser och smoothies men får svårt med många av de uppgifter som en matberedare klarar. En matberedare klarar dock oftast av det som en mixer kan och det är kompatibel med mixerkanna.

 

Köpråd för att finna bästa matberedare 2018

Det kan tyckas enkelt att hitta rätt matberedare, men vi vågar påstå att det finns en hel del som du bör ha i åtanke inför köpet. Här nedan kommer våra bästa köpråd.

  • Som med så mycket annat är det först viktigt att ställa frågan vad du ska använda den till? Är du sugen på att mixa dadlar och nötter till en jämn smet, knåda bröd, mixa fryst frukt eller göra andra svåra uppgifter så kan det vara klokt att satsa på en starkare maskin. Vill du hacka lök, göra pesto eller vispa grädde så kan du gott ha en billigare modell med mindre kraft och kapacitet.
  • Hur stor ska den vara? Har du plats för att ha den på köksbänken eller behöver den få plats i ett skåp? Även vikten kan vara bra att ta in i beräkningen.
  • Vilka funktioner vill du ha? En del matberedare har flera olika hastighetslägen och funktioner såsom möjligheten till juicepress, mjölmalning och köttkvarn.
  • Hur mycket får den låta? En matberedare kan låta en hel del, vill du laga mat på obekväma tider så kan det vara värt att ha i åtanke.
  • Rengöring. Det är viktigt att du rengör din matberedare, om den går att plocka isär så blir det momentet mycket lättare.
  • Sist men inte minst har vi priset. Priset för en matberedare varierar kraftigt. De billigaste kostar så lite som 200 och de dyraste går uppåt 5000 kronor. Väljer du en billigare så kan du räkna med att den har sämre prestanda och kommer att gå sönder efter ett ganska kort tag. Vill du ha en bra matberedare som håller länge och gör jobbet väl så kan det dock räcka med att komma uppåt tusen kronor.

 

Vad är en matberedare bäst i test?

När vi skannat marknaden efter kvalitativa matberedare har vi tittat efter ett antal olika saker. En av de främsta är att den ska hålla för i princip dagligt användande under en lång tid, det ska vara en maskin som du kan lita på. Av den anledningen är de flesta matberedare i detta test relativt dyra, de billigare håller helt enkelt inte lika länge och kan inte leverera samma resultat. Det kvaliteter som vi vill se i en matberedare är främst dessa fyra:

  1. Hög kvalitet. Det ska vara en robust och hållbar maskin.
  2. Kraftfull, och då menar vi inte bara wattantal. Hur väl en matberedare presterar handlar bland annat om kvaliteten på bladen, hastighetsnivåerna och kapacitet.
  3. Rimliga funktioner. Kan den göra allt det som en matberedare bör? Om inte, har den andra kvaliteter som väger upp för det?
  4. Användarnöjdhet. Om många användare är missnöjda med matberedaren så har den med största sannolikhet inte förtjänat att benämnas som bästa matberedare 2018.

 

Matberedare bäst i test

Styrka, funktioner, tillbehör, pris, användarvänlighet, volym, storlek, det är mycket att tänka på för att finna en bästa matberedare till rimligt pris. Här nedan går vi igenom fem av de matberedare som är bäst på marknaden just nu.

KitchenAid Artisan 5KFP1644 – Bästa matberedare 2018

Uppdaterade Priser

Om endast det bästa duger så är denna matberedare från KitchenAid bästa matberedare för dig. Den hackar, skär och blandar med galans och har oändligt många nöjda användare. Den är en vinnare i alla kategorier och kan användas till väldigt många olika kökssysslor.

Specifikationer KitchenAid Artisan 5KFP1644

Mått 30.4 x 46 x 25 cm
Vikt 13.6 kg
Effekt 650 W
Torrkapacitet 4 L
Vätskekapacitet 4 L
Medföljande tillbehör Citruspress; Degkniv/Degskrapa; Degkrok; Grönsakshackare; Lock; Omrörningsspade; Rivjärn; Visp.

Robust och välbekant design

KitchenAid Aritsan 5KFP1664 liknar andra köksmaskiner från KitchenAid med sin unika och hållbara design. Denna matberedare bäst i test är gjord av formgjuten metall och kommer i flera olika färger. Du lär inte få några problem med att hitta en hedersplats i köket för denna eleganta och högkvalitativa maskin.

Även de tre medföljande skålarna (av olika storlek) har en kvalitetskänsla över sig. De är tillverkade i BPA-fri hårdplats och har en tydligt markerad gräns för hur mycket den får fyllas. De medföljande skålarna kommer i 1,2 liter och 4 liter och du får lock förseglade med silikon som förenklar förvaringen.

Många möjligheter

En av anledningarna till att KitchenAid Artisan förtjänar titeln som bästa matberedare 2018 är att den kommer med så många praktiska funktioner och möjligheter.

Ett kit som kommer med vid köp gör att du kan få perfekta kuber. Det gör att du kan tärna ost, lök, frukt och vad du än önskar på nolltid och utan stök. Du kan även knåda, krossa is, skära, riva, hacka, pressa citrusfrukter och blanda.

Med köpet kommer även ett 3-i-1 påfyllningsrör som består av tre rör i liten, mellan och stor storlek. Dessa kan passas i varandra vilket gör det enkelt att fylla på matberedaren med olika ingredienser under tillredning och att sedan förvara rören.

En stor fördel är att alla medföljande delar är enkla att montera korrekt och rengöra. De medföljande instruktionerna är pedagogiska och ger en god förståelse för hur maskinen fungerar.

Motor och användning

Med en 650 Watt industrimotor får du en tystgående, stark och energieffektiv matberedare. Tack vare det kan du strimla stora mängder och knåda även större degar, för att bara nämna några exempel.

Lägena som finns är på, av och pulsera. Dessa styrs genom en visartavla och spak som gör att du kan finjustera hastigheten. Många användare upplever att det är enklare och mer exakt än med knappar. Särskilt om du har kladdiga händer under matlagning och vill justera hastigheten.

Helhetsintrycket

Om priset inte spelar någon roll och endast det bästa duger så är KitchenAid Artisan 5KFP1644 bästa matberedare för dig. Du får en elegant, hållbar och effektiv matberedare som kan göra det mesta med riktigt bra resultat. Men den är varken liten eller lätt så det gäller att du gör plats för den i ditt kök.

Många möjligheter.
Högkvalitativ och hållbar.
Tystgående och effektiv.
Levererar bra resultat.

Dyr.

Cuisinart CH4DCE – Praktisk

Uppdaterade Priser

Om du är sugen på att göra egen pesto, hummus, mala nötter eller hacka grönsaker så kan det vara skönt att ta fram denna smidiga lilla sak vid behov, och slippa de större och betydligt tyngre modellerna. Trots sin ringa storlek är den kraftfull och mångsidig.

Specifikationer Cuisinart CH4DCE

Mått 15 x 17 x 23 cm
Vikt 1.8 kg
Effekt 250 W
Torrkapacitet 0.9 L
Vätskekapacitet 0.9 L
Medföljande tillbehör Skål; Lock; Blad; Receptbok.

Liten men fullt tillräcklig

Som vi tidigare fastslagit i detta test så finns det en rad faktorer som avgör vilken matberedare som passar bäst för dig, om du främst vill förbereda såser av olika slag, hacka färska grönsaker eller is, men inte i större mängd så passar en matberedare som denna för dig. Då kommer varken dess ringa kapacitet på 0,9 liter eller dess motor på 250 Watt att störa dig. En fördel med att den har en inte så kraftfull motor är att den är tystgående

Och när det kommer till mjuka ingredienser i mindre mängd presterar Cuisinart fantastiskt bra. Den gör len och välmixad barnmat, fint hackade grönsaker och väl malda nötter på en halvmiss. Vill du däremot hantera segare ingredienser eller ge den lite tuffare uppgifter så kan den få det kämpigt.

Design

Med en bas av borstat rostfritt stål är den förvånansvärt robust trots sina lätta 1,8 kilo. Den är stilren, nätt och kan enkelt gömmas undan i ett mindre kök. Det känns att det är en hållbar produkt, även när det kommer till behållaren som är tillverkad av BPA-fri polykarbonat. Behållaren har ett ordentligt handtag som underlättar hanterandet av behållaren.

Matberedaren är mycket enkel att använda. Vid användning sätter du först i bladet i skålen, sedan skålen i maskinen och till sist tar du locket som ska passas i en skåra på maskinen, vilket gör det svårare att montera den fel. Om du inte satt i allt rätt så går det inte att slå på maskinen, en trygghet för alla oss som ibland sätter i saker med kraft istället för finess. Sedan väljer du mellan de två lägena: Hacka och mala. Delarna kan sedan maskindiskas, vilket ytterligare underlättar användningen.

Anpassa efter funktion

Det kan inte sägas nog – denna matberedare är liten, och den har inte många av de funktioner som de flesta dyrare och större har. En del användare har blivit besvikna när de upptäckt att dess främsta uppgifter är att hacka, blanda och mala olika ting och att den inte presterar särskilt bra för andra uppgifter.

Helhetsintrycket

Om du söker en liten matberedare som kan hantera mindre mängder mat och hjälpa dig med såser, puréer och färska grönsaker så är denna bästa matberedare för dig. Den har i princip inga specialfunktioner eller extra möjligheter, men gör det den ska väl och tar upp väldigt lite plats på köksbänken. Allt som allt en stabil och högpresterande liten matberedare.

Liten och smidig.
Billig.
Gör det den ska med gott resultat.
Säker.

Inte särskilt kraftfull.
Begränsade möjligheter.

 

Panasonic MK-F800 – Precision och finess

Uppdaterade Priser

Urbilden av en matberedare är en stor vit klump av plast som riktigt skär sig mot din genomtänkta inredning. Och även om de kan fungera fantastisk bra så är det inte konstigt om du suktar efter mer än bara funktioner. Med Panasonic MK-F800 får du en elegant och modern maskin som kan skryta med en touchscreen-panel i svart glas med LED i blått och fem automatiska program. Dessutom presterar den mycket bra.

Specifikationer Panasonic MK-F800

Mått 26 x 44 x 26 cm
Vikt 6.5 kg
Effekt 1000 W
Torrkapacitet Ingen uppgift men sannolikt runt 2 L
Vätskekapacitet 2.5 L
Medföljande tillbehör Citruspress; Degkniv/Degskrapa; Grönsakshackare; Lock; Rivjärn; Spannmålskvarn; Mixer; Julienneblad.

Kraftfull och mångsidig

Med 1000 Watt kan du räkna med att få jobbet gjort väl, oavsett vad det gäller. Med många tillbehör och flera automatiska program kan du få riktigt bra resultat utan större ansträngning. Många matberedare har problem när det kommer till frysta ingredienser men det är ingen match för denna, du kan utan problem mixa ihop en god smoothie av dina frysta favoritfrukter.

De automatiska programmen väljs med genom att du trycker på symbolen som representerar programmet för att sedan trycka på vredet för att sätta igång det. Programmen du har att välja mellan är: mala, hacka, fryst, smet och ”drainer” (en salladsslunga). Den har även två manuella program och en timer.

Men den kraftfulla motorn låter sig inte glömmas, du får vara beredd på att den låter lite som en cementblandare när den är igång. Det kan tyckas som en överdriven liknelse men Panasonic MK-F800 är en av de mest högljudda i testet och det kan vara värt att ha i åtanke om du gillar att laga mat på kvällen och har känsliga grannar.

Hållbar och säker

Denna matberedare från Panasonic är ett ordentligt bygge trots att den är mindre än flera andra matberedare i testet. Men med en gjuten bas av aluminium och en led-panel av glas kan du räkna med att den håller i många år framöver.

En uppskattad funktion är de fyra sugpropparna som sitter på botten och som gör att den står stadigt på köksbänken. Med ett enkelt tryck under maskinen lossar propparna och lyfter upp den utan större ansträngning.

Likt många andra matberedare har den flera säkerhetsfunktioner som gör att den inte kan startas om monteringen inte gått till korrekt.

Behållaren och dess lock är tillverkad av BPA-fri Eatman Tritan Copolyester. Ett mycket hållbart material. De kan dessutom diskas i diskmaskin.

Helhetsintrycket

Panasonic MK-F800 är bästa matberedare för dig som gillar smarta funktioner på köksapparater. De praktiska programmen fungerar väl och är enkla att förstå. Dess kapacitet räcker för de flesta uppgifter men kan kännas liten för vissa.

Snygg och modern design.
Smart panel med fem automatiska program.
Hållbar och stabil.

Liten kapacitet.
Dyr.

Bosch MCM64085 – Användarfavorit

Uppdaterade Priser

Om du söker en högkvalitativ och mångsidig matberedare och är villig att lägga en större summa, men inte flera tusen så är Bosch MCM64085 bästa matberedare för dig. Den kommer med en motor på 1200 Watt, flera lägen och har många tillbehör. Därtill har den en avskalad design som passar i de flesta kök och är mycket populär hos användarna.

Specifikationer Bosch MCM64085

Mått 25 x 43 x 30 cm
Vikt 6.2 kg
Effekt 1200 W
Torrkapacitet 3.9 L
Vätskekapacitet 3.9 L
Medföljande tillbehör Degkniv/Degskrapa; Grönsakshackare; Lock; Rivjärn; Visp; Mixer Citruspress.

Hög kapacitet och stark motor

Denna matberedare från Bosch har många funktioner och en kraftfull motor på 1200 Watt som klarar det mesta. Till skillnad från flera andra matberedare har Bosch MCM fler olika hastighetsinställningar som du själv kontrollerar, samt en effektiv pulsfunktion.

Skålen rymmer 3,9 liter, det räcker för de flesta uppgifter. Med motorn kan du utan problem mixa ihop även de tjockaste och segaste av smeter. Många användare menar att den helt klart är värd den summa som du får betala, vilket inte är särskilt mycket för att vara en matberedare som förtjänar en plats på listan över matberedare bäst i test.

Något som får denna matberedare att stå ut är att den har en stark motor utan att låta särskilt högt. Givetvis får du räkna med en del ljud. Den är inte lika högljudd som Panasonic MK-F800 men inte lika tystgående som Cuisinart CH4DCE.

Hur är den att använda?

Bosch MCM är mycket enkel och säker att använda. Att den har ett så stort hölje är både positivt och negativt. Positivt då dess storlek och tyngd får maskinen att stå stadigt under hela tillagningen. Negativt då det kan vara svårt att hitta förvaring för den i ett litet kök. Men den stora vita klossen är användarvänlig och du listar enkelt ut vilken hastighet som behövs. Om vi fått önska något med tanke på dess storlek så skulle det vara ett bredare inmatningsrör. Stora tomater, lökar och dylikt får inte plats på grund av dess slanka design, men inmatningsröret är det enda som har en slank design när det gäller denna matberedare.

Likt andra matberedare i testet finns ett säkerhetssystem där matberedaren inte startar om du inte har klickat i skålen och locket på rätt sätt. Då blinkar det rött runt matberedarens vred och du tvingas ändra tills det blivit rätt, lika enkelt som det är praktiskt.

Tillbehören kan till en början vara svåra att förstå och montera, instruktionsboken är dessvärre inte till mycket hjälp där. Men när du listat ut hur det funkar så är det hela mycket enkelt.

Design

Denna matberedare är ingen liten sak. Med sina 6.2 kilo är den varken stört eller tyngst i testet, men det kan upplevas som en av de mer klumpiga. En stor fördel är att sladden kan förvaras i kroppen, men det kan som sagt trots det vara svårt att finna en plats till den om du har ett litet kök.

Även om smak är subjektivt så vågar vi påstå att det inte är den vackraste av matberedare enligt nutida skönhetskonventioner. Den ser ut som en klassisk matberedare, en vit kloss. Den känns dock högkvalitativ och robust, inte på något sätt plastig eller billig. Många användare gillar ändå dess avskalade och okomplicerade design.

Helhetsintrycket

Bosch MCM64085 är bästa matberedare för dig som vill ha en högkvalitativ matberedare till bra pris. Det är inte den bästa matberedaren i testet, men det är en av de bästa på marknaden i sin prisklass. Priset kan tyckas högt men som vi tidigare fastställt så riskerar du med en billigare matberedare att den går sönder betydligt snabbare, särskilt om du använder den ofta.

Stark motor.
Många hastighetsnivåer som är enkla att anpassa.
Mycket matberedare för pengarna.

Stor och klumpig.

Magimix Cuisine Système 5200 XL – En kraftfull klassiker

Uppdaterade Priser

Kända tv-kockar är mycket förtjusta i Magimix, såpass att de använder dess namn synonymt med matberedare, så bra är den. Likt vår matberedare bäst i test, KitchenAid Artisan, är denna kraftfull och effektiv. Behöver du inte storleken som KitchenAid kommer med men vill ha en högkvalitativ matberedare så är Magimix bästa matberedare för dig.

Specifikationer Magimix Cuisine Système 5200 XL

Mått 21 x 44.5 x 26 cm
Vikt 11 kg
Effekt 1100 W
Torrkapacitet 3.6 l
Vätskekapacitet 1.8 L
Medföljande tillbehör Citruspress; Degkniv/Degskrapa; Degkrok; Grönsakshackare; Lock; Rivjärn; Visp; mixer; Receptbok; Förvaringsbox.

Mycket motor

Magimix imponerar med en motor på 1100 watt. Dess motor är känd för att hålla för oerhört mycket otroligt länge. Det gör att du kan mala, hacka och blanda samman även de segaste av ingredienser utan att oroa dig. Har du länge drömt om att göra kola av dadlar eller jordnötssmör så har du chansen med denna matberedare.

Med tre knappar, Stop, Auto och Pulse styr du din matberedare. Motorn kommer automatiskt att anpassa sig beroende på vilken funktion du söker och hur mycket den behöver jobba, så att det blir lagom mycket kraft till varje uppgift. Den är dessutom mycket snabb nästan oavsett vilken uppgift det gäller.

Tillbehör och funktioner

Magimix kommer med tre skålar: en liten, en mellan för att skiva och hacka och en stor som främst används till att vispa ägg, knåda deg, vätskebaserade recept och annat som kräver mer volym. Skålarna är robusta och enkla att rengöra. De är tillverkade i polykarbonat, en sorts termoplast som bland annat finns i motorcykelhjälmar och flygplansfönster, duger de till sådana uppgifter så behöver du inte oroa dig om en skål åker i golvet någon gång. Med skålarna kommer lock för att underlätta förvaringen.

Utöver de hållbara skålarna får du med denna modell ett extra stort påfyllningsrör som gör att du kan få plats med även stora ingredienser, mycket praktiskt för grönsaker såsom tomat.

Du får även flera tillbehör (se specifikationer för vilka) vilka räcker för de flesta uppgifter. Nästan alla tillbehör är enkla att montera och rengöra.

Enkelhet rakt igenom

Magimixen är enkel att använda och att underhålla. Du kan utan problem hålla den fräsch under många år framöver.

Många användare uppskattar den robusta och säkra designen. För att kunna starta maskinen behöver du trycka ner skplen och låsa fast den, likadant med locket. Det håller skålen säkert på plats och hjälper till att förhindra olyckor.

Maskinen står dessutom stadigt på plats med sina 11 kilo. Tack vare dess tyngd varken vibrerar eller flyttar den på sig under användning. Den tar upp en del plats i köket, men det får du räkna med om du söker en matberedare som ska klara av även de tyngre jobben.

Helhetsintrycket

Magimix är en vinnare för såväl kända kockar som den ambitiösa hemmakockar. Den är på den dyrare sidan men du får mycket för pengarna då den kan assistera dig i de flesta kökssysslorna, och det under lång tid tack vare sin hållbara design. Det är bästa matberedare för dig som vill ha en högkvalitativ maskin med mindre volym.

Kraftfull motor.
Mångfacetterad och högkvalitativ.
Motor som anpassar sig efter situation.

Dyr.
Du kan inte själv finjustera hastigheten.

Sammanfattning av matberedare bäst i test

Här ovan har fem riktigt bra matberedare presenterats. Vårt toppval blev KitchenAid Artisan 5KFP1644, en stark, snygg och hållbar matberedare som enligt oss är en mycket bra investering. Vill man ha en mindre matberedare, men med mycket kraft rekommenderar vi den smidiga Cuisinart CH-4. Vill man istället ha en avancerad och modern matberedare med flera funktioner och touchskärm så är Panasonic MKF800 bästa matberedaren för dig.

En matberedare i klassisk stil, med flera tillbehör och kraftfull motor är Bosch MCM64085, den kommer dessutom till ett rimligt pris och när man väl lärt sig dess funktioner är den en fantastisk matberedare. Näst i guiden presenterades Magimix Cuisine Système, en riktig kändis som rekommenderats av flera tv-kockar. Den är dock rätt tung och har inte särskilt stor vätskekapacitet, men den är mycket kraftfull med 1100 watt och en motor som anpassar sig efter innehållet. Vi hoppas att du har kunnat hitta den matberedare som passar dig bäst, här kommer de igen:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser