Kolsyremaskin bäst i test

Med en kolsyremaskin kan man få mängder av gott bubbelvatten samtidigt som man gör både dig själv och miljön en tjänst. Man slipper kånka litervis av kolsyrad dryck från butiken, och miljön slipper plågas av alla burkar och plastflaskor som kommer av butiksköpt dryck. Eftersom man till en kolsyremaskin återanvänder flaskorna kan man därtill spara en del pengar med en sådan apparat. Men det kan vara svårt att välja bland alla modeller och många tror att maskinerna från SodaStream är det enda alternativet, och visst har en del av deras modeller kommit med i testet. Vinnaren blev dock den stilrena och kraftfulla Aarke Carbonator 3 som här utnämns till kolsyremaskin bäst i test.Bästa kolsyremaskin 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa kolsyremaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden. Uppdaterad April 2022 med Sodastream Duo.

Aarke Carbonator 3 – För den stilmedvetna med höga krav
SodaStream Power – Perfekta kolsyrat vatten med ett knapptryck
AGA Aqvia Exclusive – Enkel för såväl dig som miljön
KitchenAid Artisan KSS1121 – Unik och karakteristisk design
SodaStream Genesis – Budgetalternativet av hög kvalitet

Toppvalet

Aarke Carbonator 3 i vårt test

Lyxig, smäcker och robust är tre adjektiv som beskriver Aarke Carbonator 3 väl. Och då har vi bara kommit till dess design. Att kolsyremaskinen dessutom ger pärlande friskt bubbelvatten gång efter gång, är enkel att använda och har ett unikt säkerhetssystem gör att den onekligen förtjänat sin titel som kolsyremaskin bäst i test.

Om man känner att denna inte faller dig i smaken så är det bara att fortsätta läsa för att finna din favorit bland ytterligare fyra riktigt bra kolsyremaskiner.

Vilka kvaliteter har en kolsyremaskin bäst i test?

En riktigt bra kolsyremaskin kan producera rikligt med kolsyra som sedan stannar kvar i vattnet ett bra tag efteråt. Målet för en kolsyremaskin är att kunna producera bubblor likt de i en flaska Perrier, alltså många små bubblor som ger ett pärlande och välsmakande vatten. Dessutom ska en bra kolsyremaskin kunna producera det karakteristiska ”bettet” i det kolsyrade vattnet. Med det menas att en syrlig smak ska skapas när vattnet kolsyras. Det är det som skapar den kittlande sensationen på tungan, som alla mineralvattenkonnässörer känner och älskar. Vi har skannat marknaden och ställt följande krav på maskinerna:

  • Förmågan att skapa många små bubblor som stannar kvar i vattnet och som ger en syrlig smak, ett ”bett”.
  • Användarvänlighet. Maskinen ska vara enkel att montera och använda. Att byta gascylinder, montera flaskan och rengöra maskinen ska kunna ske utan större ansträngning.
  • Eftersom att en köksapparat ofta är en del av kökets helhet så har snygg och smart design varit viktigt vid valet av bästa kolsyremaskin.
  • Att kolsyremaskinen är hållbar och stadig. Det ska kännas att det är en kvalitetsmaskin som håller länge trots att den används ofta.
  • Användarnöjdhet. Att kunder vittnar om att maskinen fungerar som den ska ger en direkt inblick i hur maskinen fungerar under längre tid.

Fördelar med en kolsyremaskin

Om man gillar bubbelvatten, läsk och annat med kolsyra i så är en kolsyremaskin en klok investering. Utöver att man med en kolsyremaskin kan få friskt och gott bubbelvatten närhelst man önskar så finns det framförallt tre fördelar med att ha en kolsyremaskin i hemmet:

  1. Du sparar på miljön. Genom att göra eget bubbelvatten av kranvattnet slipper du bidra till det ökande användandet av plastflaskor och burkar. Att plastflaskor och burkar inte är särskilt miljövänligt är välkänt, trots att de flesta går att panta. Eftersom att de tillverkas och fylls på i fabrik, för att sedan transporteras till butiken påfrestas miljön av ett frekvent inhandlande av färdig kolsyrad dryck. Med en kolsyremaskin behövs endast en frakt på ett par meter, beroende på hur långt avstånd du har från vattenkranen till maskinen. De flesta gascylindrar kan dessutom ”pantas”. Vid byte av cylinder får du oftast en summa pengar.
  2. Du sparar pengar. Det kan bli dyrt att köpa stora mängder kolsyrad dryck i butik. Det kanske inte känns som en särskilt stor utgift vid inhandling men i detta fall gäller verkligen många bäckar små. Utgifterna samlas snabbt och varför ska du betala för vatten med smak när du har prima vatten hemma i kranen att göra dryck av? En kolsyremaskin kostar en del vid inköp men det är pengar du snabbt tjänar in om du ofta dricker bubbelvatten. En gascylinder (som räcker till ca 60 liter dryck) kostar ungefär 200 kronor, och när du sedan lämnar in den tomma cylindern kan du få cirka 100 kronor i pant. Det innebär att 1 liter kolsyrat vatten kostar ungefär 2 kronor.
  3. Du sparar utrymme och ansträngning. Utöver att du slipper kånka tunga flaskor från butiken och hem sparar du utrymme genom att inte behöva finna plats för litervis med läsk och bubbelvatten. Du gör helt enkelt bubbelvatten när du är sugen på det och får kall kolsyrad dryck direkt, utan att behöva göra plats i kylen.

Kolsyremaskin i test

Att välja vilken kolsyremaskin som passar dig bäst kan verka som en enkel uppgift, alla maskiner uppfyller ju samma uppgift – att kolsyra vatten. Men det finns flera faktorer som är avgörande för hur nöjd du blir med ditt köp. Här nedan presenteras fem kolsyremaskiner som är bäst på marknaden just nu, för alla smaker.

Aarke Carbonator – För den stilmedvetna med höga krav

Minimalismen är större än någonsin. Apparater ska vara eleganta, välfungerande och hållbara. Allt detta är vår kolsyremaskin bäst i test – Aarke Carbonator. Den är gjord i rostfritt stål och har en oerhört lyxig känsla med sin slimmade men robusta design. Är man en av alla som avnjuter bubbelvatten på en regelbunden basis och således vill ha maskinen framme så är denna iögonfallande och välfungerande kolsyremaskin valet för dig.

Specifikationer Aarke Carbonator

Mått 414x153x258 mm
Vikt 1680 g
Spillkopp Ja
Övrigt Valbar kolsyrenivå; ingen gascylinder medföljer

Trots sin ringa storlek och vikt är kolsyremaskinen från Aarke en rejäl sak. Den har en välgenomtänkt design som tillåter den att vara kompakt men kraftfull. Gascylinder sätter man in nedifrån och den tar plats i maskinens ”kropp”, vilket gör att maskinen kan vara mindre och smäckrare än flera av de andra på marknaden. Många användare uppskattar känslan av kvalitet och intygar att Aarke Carbonator 3 är riktigt hållbar trots frekvent användande.

Vad gör spaken?

Dessutom är den enkel att använda, bland annat tack vara spaken som sitter på sidan. Det är med hjälp av spaken som man bestämmer hur kolsyrat vattnet ska bli. För att skapa bubbelvatten drar man ner handtaget tills ett pysande ljud hörs, då kan handtaget släppas upp. Vill man sedan ha mer kolsyra så är det bara att trycka ner handtaget igen. Här finns även en smart finess där man, när man haft i en del kolsyra, kan låta bli att släppa upp handtaget hela vägen och pumpa ner det för att få mer kolsyra i vattnet. När man känner sig nöjd med mängden kolsyra i vattnet skruvar man ur flaskan och häller upp vattnet. En pump ger ungefär lika mycket kolsyra som i en San Pellegrino, alltså lätt kolsyrat med små, behagliga bubblor och det karakteristiska bettet.

Vill man ha  bubbelvatten i klass med det som köps i butik så råder vi dig att använda riktigt kallt vatten, vänta ett tag mellan kolsyrningsomgångarna och låt flaskan vara kvar ett litet tag efter att man är nöjd med mängden kolsyra, då hinner kolsyran ”sätta sig” i vattnet och stannar kvar längre.

Säker att använda och enkel att ta med

För att kunna använda Aarke Carbonator 3 behövs ingen el och man kan således enkelt ta med den var man än behagar, om det så är till släktträffen, balkongen eller stugan. Det blir dessutom lättare tack vare att den är så liten och behändig. Därtill kan man välja att få din Aarke Carbonator 3 i flera olika färger, vi testade en mattsvart.

Dessutom har den ett unikt säkerhetssystem genom de tre säkerhetsventilerna som ska förhindra olyckor relaterat till tryck.

Tål ej maskindisk men är snygga och robusta med rostfritt lock och botten.

Sammanfattning

Manualen som följer med är även den mycket enkel att förstå och ger inte överdrivet mycket information, det är alldeles tillräckligt. Aarke betyder vardag på sydsamiska och denna maskin kan förgylla dina vardagar med pärlande fräscht bubbelvatten och marknadsledande design.

Elegant och genomtänkt design.
Lätt och smidig.
Smart lösning med spaken.
Hållbar och robust.

Priset

Soda Stream Duo – med glasflaska

Soda Stream har under åren lanserat en rad olika nya modeller. Nu har det kommit ut tre nya modeller på marknaden med olika funktioner och fördelar. Just Soda Stream Duo har ett par grejer som sticker ut åt det positiva. 

Duo kommer med två olika flaskor, istället för en flaska som vanligtvis är standard. Grejen med Duo är att det är en vanlig plastflaska som tidigare alltid varit materialet för Soda Stream-flaskor. Men – nu också med en glasflaska. 
Och grejen är att Soda Stream Duo är den första kolsyremaskinen på marknaden som kan göra nytt, härligt bubbelvatten direkt i en glasflaska. 

– I skapandet av dessa maskiner har vi haft ett tydligt fokus på att skapa en snygg och elegant design, samtidigt som vi har optimerat tekniken ytterligare. Detta för att varje kund ska kunna hitta en design som passar in i deras hem och livsstil. Vi är mycket stolta över att kunna presentera nästa generations bubbelvattenmaskiner för den svenska marknaden, säger Mats Ajpe, marknadschef på SodaStream Nordics

Flaskan kommer i en elegant och lyxig design vilket möjliggör att du absolut kan ställa fram ditt kolsyrade vatten direkt på bordet i flaskan du tryckt in i Soda Streamen. Dessutom är båda flaskorna diskmaskinssäkra vilket är ett stort plus, jag själv är inne på min tredje flaska efter att ha förstört två tidigare i diskmaskinen…

Välj kolsyrenivå själv 

En annan nyhet med Soda Stream Duo är att du på ett enkelt och praktiskt vis kan välja mängden bubblor i ditt vatten. Min egna erfarenhet av vissa tidigare kolsyremaskiner är att det kan vara lurigt att få till den där perfekta mängden bubblor. Vissa vill ha mer – andra mindre. Nu kan du helt enkelt ställa testa sig fram med den nya funktionen och hitta just din favoritmängd med bubblor med ett enkelt knapptryck. 

Just den här funktionen var något jag fastnade för när jag testade produkten. Min känsla på förhand var i ärlighetens namn att det skulle vara lite av en axelryckning över den här uppdateringen, men när jag provade och jämförde med min nuvarande kolsyremaskin som har en spak men själv styr uppskattade jag verkligen funktionen. 

En annan fördel jag upplever med det nya systemet med knapptryckning och val av bubblor är det minimala spillet som uppstår. Vi har nog alla varit i situationen där man trycker på lite för mycket kolsyra och det uppstår ett klassiskt flasksprut när man skruvar loss flaskan. Med Duo behöver du inte heller skruva fast kolsyrecylindern då den är utrustad med en quick-connect-funktion som gör att flaskan är busenkel att sätta i utan att behöva skruva fast den. 

Skulle man mot förmodan inte riktigt förstå de nya funktionerna och hur Soda Streamen fungerar följer det med en mycket pedagogisk och bra handbok som visar steg för steg hur du kommer igång med ditt bubblande. 

Modern och stilren design

Flaskorna har vi redan avhandlat men tåls att upprepas. Här har Soda Stream verkligen lagt tanke och energi även på flaskorna. Men det viktigaste här tycker jag är själva kolsyremaskinen. Designen kommer i rostfritt stål och en dov svart färg och känns naturlig åtminstone i mitt kök. 

Men oavsett om du planerar att ha den framme ståendes eller inte så är ju storleken och smidigheten viktig. Och i detta fall så är designen utformad som så att flaskan liksom stoppas in i maskinen. Det gör att höjden på Soda Stream Duo ”bara” är 44 centimeter och bredden 31 centimeter. Jag vet själv hur svårt det kan vara att få plats med alla dessa köksredskap och maskiner som ska in i skåp och hyllor, så storleken är enligt mig ett stort plus. 

Den så viktiga miljöaspekten 

Som ovan nämnt är ett av de stora argumenten för att använda sig av en Soda Stream är just miljöaspekten. I ärlighetens namn känns det ganska 2007 att gå och köpa kolsyrad dryck i affären vecka ut och vecka in. 

Oavsett hur mycket kolsyrat vatten eller annat smaksatt vatten du dricker så råder det inga som helst tvivel om att du även ekonomiskt tjänar på att investera i en Soda Stream. Med andra ord – det finns få argument att inte ha en kolsyremaskin hemma. 

Men utöver det uppenbara redan nämna argument så finns det en del nyheter med Soda Streams nya modeller. Samtliga tre, inklusive Duo, är tillverkad av BPA-fri plast. Vad är då detta tänker ni? 

BPA är ett ämne som ofta återfinns i just plast och syftet är att det ska göra produkten hårdare och mer tålig. Ämnet är dokumenterat giftigt och ska därför undvikas i största möjliga mån. 

Sammantaget är produkten bra för din hälsa, miljön och din plånbok – och min subjektiva åsikt är att det här är Soda Streams snyggaste och bästa produkt hittills! 

Soda Stream Duo specifikationer:

Tål maskindisk Ja
Levereras med Plastflaska Fuse 1 liter och Glasflaska 1 liter
Längd 158 mm
Höjd 440 mm
Djup 310 mm
Vikt 3.31 kg
Färg Svart
Övrigt Gaspatron säljs separat
Förpackningens storlek 44.5 x 36.6 x 19.1 cm
Förpackningens vikt 4.31 kg

Sammanfattning

Stilren design 
Extremt lättanvänd
Minskar spill och justerbar kolsyra
Snygg glasflaska tillkommer

Då flaskan göms under kolsyreprocessen var det lite lurigt i början att veta exakt hur bubbligt det blev

SodaStream Power – Perfekta kolsyrat vatten med ett knapptryck

Likt vår kolsyremaskin bäst i test ger SodaStream Power ett bra resultat gång efter gång och den har imponerat på många användare med sin snygga och smarta design. Ett flertal maskiner från SodaStream drar åt det lite plastigare hållet men denna är tillverkad i borstat stål (visserligen med plastdetaljer) och har led-symboler som lyser upp under kolsyrningen vilket gör att den skiljer sig från andra maskiner på marknaden.

Specifikationer SodaStream Power

Mått 15 x 45 x 31 cm
Vikt 3.1 kg
Spillkopp Ingen uppgift
Övrigt Valbar kolsyrenivå med ett knapptryck; En flaska medföljer

Den inger inte riktigt samma känsla av kvalitet och hållbarhet som vår testvinnare men den är en riktigt bra kolsyremaskin. Det är en av de mest väldesignade maskinerna som kommit från SodaStream under åren. Den är i rostfritt stål, med detaljer av hårdplast och LED-symboler som lyser upp och informerar om hur mycket kolsyra det är i vattnet samt när kolsyrningen är färdig. Dessutom är såväl gascylindern som strömanslutningen gömd vilket bidrar till den stilrena looken.

Kolsyrenivåer och knappar

SodaStream Power har tre nivåer av kolsyrning att välja mellan. Den högsta nivån ger mer bubblor än bubbelvatten som köpts i butik, den mellersta ger ungefär lika mycket kolsyra som köpt bubbelvatten och den lägsta något mindre. När man bestämt sig för hur mycket kolsyra man vill ha trycker man på den knapp som motsvarar valet och låter maskinen sköta resten. När den lilla LED-symbolen slutat blinka är proceduren färdig och bubbelvattnet är redo att avnjutas. Vill man så kan man kolsyra vattnet i två omgångar till och på så vis få riktigt bubbligt vatten.

Fler smarta funktioner

En funktion som vi verkligen uppskattar med SodaStream Power är att flaskan inte skruvas in. Istället sätter man in flaskan i maskinen och trycker upp och bakåt. När man ska ta ut flaskan drar man fram och ut. Det är en mycket enkel procedur som minimerar risken för spill.

Denna maskin är står stadig på sin plats och ger fräsch bubbelvatten med kolsyra som inte försvinner i första taget. Man kan utan problem ställa in en färdigbubblad flaska i kylen ett par timmar utan att oroa sig för att kolsyran ska försvinna.

Se till att ha ett eluttag nära

Negativt med SodaStream Power är att den måste vara anslutet till ett eluttag, men eftersom att de flesta har el i sitt kök, eller i närheten av det, så är det inte något som borde avskräcka dig alltför mycket om man lockats av övriga funktioner.

Sammanfattning

Vill man ha en kvalitativ kolsyremaskin med modern design och lite extra finesser så är SodaStream Power bästa kolsyremaskin för dig. Den gör det enkelt att få rätt mängd kolsyra varje gång och passar väl in i de flesta kök.

Kolsyremängden kan väljas med ett knapptryck.
Hållbar.
Kvalitetskänsla.

Behöver el för att fungera.

AGA Aqvia Exclusive – Enkel för såväl dig som miljön

AGA Aqvia Exclusive är en gedigen kolsyremaskin som ger ett jämnt resultat med många små bubblor vid varje användning. Den är även mycket enkel att använda och kräver ingen el för att fungera. Dessutom är den tillverkad i Sverige av återvinningsbara delar, så är miljön viktig för dig så är denna ett bra val.

Specifikationer AGA Aqvia Exclusive

Mått 14 x 44 x 26 cm
Vikt 3.7 kg
Spillkopp Avtagbar som rymmer ca.1 dl
Övrigt Kommer med 2 flaskor; Finns i flera färger

AGA Aqvia Exclusive är även den en kvalitativ kolsyremaskin. Den är tillverkad i rostfritt stål och står stabilt på bänken med sex gummifötter som håller den på plats. Designen är enkel och sober men klassisk. Den har det typiska utseendet för en kolsyremaskin.

Något som får den att sticka ut från de andra i testet är att den har behandlats med ett material som är smutsavvisande. Det innebär att man kan torka bort eventuella fingeravtryck och fläckar utan större ansträngning. Det är dessutom mindre risk att den repas tack vare behandlingen.

Hur monterar jag flaska och cylinder?

Montering av flaska, isärplockning, byte av gascylinder och tömning av spillkopp är allt mycket enkelt och okomplicerat. Flaskan sätts i ett så kallad bajonettfäste vilket förenklar isättning och uttagning. Gascylindern är gömd på baksidan och skruvas enkelt i. Spillkoppen är bara att ta loss och tömma. Här krävs inga komplicerade procedurer.

Kolsyreknappen sitter på framsidan vilket gör att man inte behöver ha fritt ovanför maskinen för att kunna kolsyra vattnet. Den kan alltså passas in så att den precis får plats. man väljer själv enkelt om man vill ha mer kolsyra i vattnet genom att trycka ner knappen. Knappen är även väl dämpad vilket gör den behaglig och enkel att använda.

Flaskan som kommer med har så kallad hermetisk försegling vilket gör att kolsyran stannar kvar längre i drycken. Väljer man att använda flaskorna som kommer med så kan man alltså förbereda sin dryck långt i förväg och ändå få en godsmakande och pärlande dryck.

Miljövänlig och svensktillverkad

Alla delar av maskinen är tillverkade i Sverige, miljövänliga och återanvändningsbara. Det ett är stort plus särskilt om det är av miljöskäl som man vill köpa en kolsyremaskin. Det märks att det är en väl genomtänkt design som är tillverkad för att hålla  för dagligt bruk under många år.

Sammanfattning

Miljövänlig och tillverkad i Sverige.
Robust.
Hållbar och hög kvalitetskänsla.

En del har upplevt att bottenplattan glappar.

KitchenAid Artisan KSS1121 – Unik och karakteristisk design

Det är den dyraste kolsyremaskinen i testet, men det är även den med mest unik och utmärkande design. Är man bekant med KitchenAid så känner man genast igen utformningen och som misstänk finns det flera olika färger att välja mellan. Det är en maskin som kombinerar kvalitet, användarvänlighet och snygg design.

Specifikationer KitchenAid Artisan KSS1121

Mått 20 x 45 x 28 cm
Vikt 7.7 kg
Spillkopp Ingen uppgift
Övrigt Justerbar kolsyrenivå; 1 flaska medföljer; Behöver tre AAA-batterier

Högkvalitativ med genomtänkt design

KitchenAid Artisan är en högkvalitativ maskin med genomtänkt design. Om endast det bästa duger och man är ett fan av KitchenAid så är denna absolut bästa kolsyremaskin för dig.

KitchenAid Artisan är byggd i metall, väger 7,7 kilo och många användare har prisat den för dess stadiga och hållbara konstruktion. Den har inte den plastiga känslan som många andra kolsyremaskiner på marknaden har. Det är en kolsyremaskin med lång livslängd och man kan lita på att den fungerar väl under många års användning. Det är en rejäl pjäs som man inte behöver oroa sig för ska falla ner på golvet eller på något sätt rubbas från sin plats.

Likt de flesta produkter från KitchenAid finns det flera färger att välja mellan och man kan enkelt anpassa den efter färgerna i ditt kök. Den kan fungera som ett dekorativt föremål och kan snyggt matchas med andra apparater från KitchenAid. Kolsyrepatronen är gömd i baksidan av maskinen. Dessutom är den enkel att rengöra och hålla snygg tack vare materialet den är tillverkad i.

Enkel att använda och underhålla

KitchenAid Artisan är dessutom mycket enkel att använda och ger dig friskt bubbelvatten med alldeles lagom mycket kolsyra. Man justerar kolsyrenivån med hjälp av spaken på sidan. Spaken pumpas tills man är nöjd med mängden kolsyra. Man ser enkelt hur mycket kolsyra det är i vattnet genom mätaren på framsidan. Kolsyremaskinen ger riktigt gott och syrligt bubbelvatten av högsta kvalitet.

Flaskan fäster man enkelt genom att, som för SodaStream Power, luta den bak och upp, den låses då fast. Eftersom att den är framtagen i samarbete med SodaStream fungerar flaskor och cylindrar från SodaStream även med denna kolsyremaskin. Något som underlättar då gascylindrar och flaskor anpassade för SodaStreams maskiner finns i de flesta välsorterade matbutiker.

Därutöver finns ett säkerhetssystem som gör det i princip omöjligt att montera en cylinder eller flaska fel. Om man gör det så kommer maskinen inte att fungera och man slipper att cylindern, flaskan eller maskinen går sönder. Det finns även ett skydd mot övertryck, något som gör att man kan låta barnen göra bubbelvatten utan att behöva oroa sig för deras säkerhet.

Tung och dyr men ändå prisvärd

De två negativa sakerna med KitchenAid Artisan är att den är tung och dyr. Det kan vara klokt att placera den på väl vald plats i köket och sedan låta den stå där, den behöver inte ha tillgång till el så man har en del frihet i var man väljer att placera den. Angående det höga priset så vågar vi ändå säga att maskinen är värd det, en användare på webbplatsen Amazon har hyllat KitchenAid Artisan på följande vis:

Sammanfattning

Så söker man en riktigt snygg och högkvalitativ apparat som är enkel och säker att använda för hela familjen rekommenderar vi KitchenAid Artisan.

Snygg och unik design och många färgval.
Hållbar och robust.
Säkerhetsfunktioner som gör den säker att använda för alla i familjen.

Tung.
Dyr.

SodaStream Genesis – Budgetalternativet av hög kvalitet

Om man suktar efter hemmagjort bubbelvatten men inte vill lägga en större summa pengar på maskinen så är SodaStream Genesis ett riktigt bra alternativ. Med flera nöjda användare, enkla funktioner och smäcker design kommer den att betjäna dig väl och ge riktigt gott bubbelvatten av hög kvalitet. Dessutom finns det flera snygga färger att välja mellan.

Specifikationer SodaStream Genesis

Mått 19.5 x 37 x 29 cm
Vikt 2.9 kg
Spillkopp Ja
Övrigt Två flaskor medföljer

Trots att SodaStream Genesis är betydligt billigare än alla andra maskiner i testet så är det en välfungerande och enkel maskin. Den fungerar som den ska och många användare är mycket nöjda med sitt köp och anser att de fått mycket för priset.

Spelar priset verkligen så stor roll?

Ja, i alla fall om man ser till hållbarheten. SodaStream Genesis är tillverkad i hårdplats. Även om man slipper den klassiska plastiga och klumpiga looken som andra kolsyremaskiner på marknaden har så är det inte ett lika hållbart material som de dyrare maskinerna är gjorda av.

Genesis kanske inte har allt som krävs för att utses till bästa kolsyremaskin men det kolsyrade vattnet som kommer av maskinen kan absolut mäta sig med bubbelvattnet producerat av de dyrare maskinerna. Genesis ger mycket kolsyra som dessutom stannar kvar länge i vattnet. Därtill är den enkel att använda och kräver ingen form av el eller batterier för att fungera. Den fungerar genom att du själv trycker ner kolsyran i vattnet.

Hur fungerar den?

För att montera gascylindern skruvar du av toppen av maskinen för att sedan skruva in den i själva kroppen, vilket även döljer patronen och gör att maskinen kan vara mindre och mer slimmad.

För att kolsyra vatten trycker du ner knappen på ovansidan av maskinen tills du hör ett högt väsande, du kan då släppa upp knappen långsamt och kan sedan trycka ner den igen om du vill ha mer kolsyra i vattnet. Om du vill ha standardmängden av kolsyra så ska du trycka tills du hört tre höga väsanden. Vill du ha mindre kolsyra kan du helt enkelt håll in knappen en kortare tid. Vill du ha ännu mer kolsyra kan du ha mindre vatten i flaskan och på så vis få en mer koncentrerad mängd kolsyra i vattnet.

Sammanfattning

SodaStream Genesis är ett bra budgetval som är enkel att använda och ger gott bubbelvatten med mycket kolsyra i. Den tar upp väldigt lite plats, har en enkel design, strömlinjeformad design och presterar väl.   Att det finns flera färger att välja mellan gör det enklare att passa in den i köket. Om du söker en kolsyremaskin som levererar ett bra resultat men inte ställer särskilda krav på design eller speciella funktioner så är denna bästa kolsyremaskin för dig.

Bra pris.
Mycket enkel att använda.
Ger rikligt med kolsyra.

Inte lika hållbar som de dyrare modellerna.

Sammanfattning av kolsyremaskin bäst i test

Samtliga kolsyremaskiner i testet ger gott och rikligt kolsyrat vatten av hög kvalitet. Skillnaderna står istället att finna i hur maskinerna är designade, hur användarvänliga de är och vilka funktioner som du är ute efter.

Först presenterades vårt toppval, Aarke Carbonator 3, en stilren, högkvalitativ och mycket användarvänlig kolsyremaskin som passar den som vill ha en elegant och effektivt maskin. SodaStream Power var nästa att presenteras, den är kraftfull och har en funktion som gör att kolsyremängden i vattnet enkelt anpassas med ett knapptryck.

För den som är miljömedveten är AGA Aqvia Exclusive det självklara valet. Den är tillverkad i Sverige och har ett tåligt hölje. Om man vill ha en riktigt lyxig, unik och exklusiv kolsyremaskin så är KitchenAid Artisan KSS1121 en värd investering. Men är man inte sugen på att lägga flera tusen på en kolsyremaskin så kan vårt budgetalternativ SodaStream Genesis vara ett bra alternativ. Vi hoppas att du har hittat din favorit, här kommer alla kolsyremaskiner igen: