Köksvåg bäst i test

En köksvåg är ett ovärderligt hjälpmedel vid matlagning och bakning, oavsett om det handlar om att följa ett recept med exakta mått, veta hur mycket det är i en förpackning eller få stenkoll på hur många kalorier man får i sig.  Men många köksvågar liknar varandra och det kan vara svårt att veta vilken som passar en bäst. I denna guide presenterar vi fem produkter som alla förtjänar titeln köksvåg bäst i test, men av olika anledningar. Bästa köksvåg för de flesta hushåll blev den smidiga, exakta och eleganta Wilfa KW-4. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och de andra köksvågarna.Bästa köksvåg 2022

Att ha en köksvåg är vitalt, särskilt vid bakning. Experter menar att de som inte mäter torra ingredienser, såsom mjöl, gör att man ofta har i runt 20% mer mjöl i bakverket, och det gör stor skillnad. Här nedan kommer en kort sammanställning av våra fem toppval för köksvågar i test.Klicka på länkarna för att komma till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa för att få en mer detaljerade beskrivning av köksvågarna och för att finna din favorit.

Wilfa KW-4 Joseph Joseph TriScale Beurer KS52 König HC-KS60 Soehnle cooking star
Typ Digital Digital Digital Mekanisk Digital skedvåg
Maxvikt 5kg 5kg 5kg 5kg 0.5kg
Tareringsfunktion Ja Ja Ja Nej Ja
Passar för Alla kök Portabla kök Små kök Retroköket Kryddor/örter/teer och dylikt

Vad är en köksvåg bäst i test?

För att finna våra köksvågar bäst i test har vi letat efter följande kvaliteter:

  • Exakthet. Den ska väga exakt och mäta samma, helst ska den väga snabbt. Att en köksvåg väger korrekt är en av de viktigaste delarna.
  • Användarvänlighet. En bra köksvåg ska vara enkel att förstå, använda och underhålla.
  • Prisvärdhet.
  • Tareringsfunktion. En knapp som räknar bort vikten av en behållare och dylikt. Tarering innebär att man kompenserar för behållarens massa och det är en otroligt användbar funktion.
  • Hållbarhet. Vågen ska vara tillverkad i tåliga material och inte glida längst ytan när man trycket på knappar.

Digital eller mekanisk?

Det finns framförallt två sorters köksvågar för privat bruk: digitala och mekaniska.

De digitala köksvågarna har oftast en LCD-display och är som standard mer korrekta vid vägning än mekaniska. De tar bort den mänskliga faktorn så mycket som det går. Dessutom har de flesta digitala vågarna värda sitt namn en tareringsfunktion.

De mekaniska vågarna använder sig av fjädrar och kan vara relativt exakta men är varken lika praktiska eller smidiga att använda. Däremot så är retrokänslan som en mekanisk köksvåg ger oslagbar, så ska man endast väga saker som inte är så noga och/eller vill ha en snygg inredningsdetalj så kan detta vara ett bra alternativ.

Räcker det inte med vanliga matmått?

Professionella kockar, baristor, bagare, konditorer och andra som jobbar med sådant som vi konsumerar betonar ofta vikten av att ha en bra köksvåg. Med vanliga mått kan särskilt torra ingredienser bli väldigt fel, och ofta har man då i mer än vad som rekommenderas och får ett resultat som inte riktigt var det man önskat.

Vid en del recept krävs precision för att få ett bra resultat, och det är mycket svårt att få utan att kunna mäta exakt hur mycket man har i, något som lättast görs med en köksvåg. Med en bra köksvåg kan man få samma lyckade resultat gång efter gång. Vid exempelvis bryggande av kaffe man få ett mer exakt och gott resultat.

Köksvågar i test

Den perfekta sockerkakan, rätt antal kalorier, en viss mängd mjöl i påsen eller andra exakta siffror, allt detta är mycket svårt att få reda på utan att en köksvåg. Men vilken ska man ha? Här nedan presenteras fem köksvågar som alla har gemensamt att de väger exakt och fungerar bra, men en del egenskaper skiljer dem åt, bland annat vad gäller storlek, funktioner och pris.

Wilfa KW-4 – Bästa köksvåg

Wilfa KW-4 är en exakt, smidig och stilren köksvåg som står stadig på bänken och snabbt väger vad man än önskar. Dess yta är alldeles lagom för att få plats med även lite större bunkar och föremål. Den mäter dessutom exakt, är snabb och enkel att rengöra.

Specifikationer Wilfa KW-4

Mått 16 x 23 x 1.5 cm
Vikt 2kg
Maxvikt 5kg (viktdifferens 1g)
Tareringsfunktion Ja
Övrigt Mäter i g/fl.oz/lb.oz/ml

Smidig och stabil

En fördel med Wilfas köksvåg är dess gummifötter. Gummifötterna gör att den står stadigt var man än har den, det kombinerat med dess platta design gör att den inte glider iväg när man ska trycka på knappar eller hälla i en stor mängd ingredienser. Den är inte heller särskilt stor och otymplig, vilket gör att man enkelt kan förvara den varhelst man önskar.

Praktisk

Wilfas KW-4 är en praktiskt liten sak, bland annat tack vare den lättlästa displayen, de två enkla knappar och det stabila hölje som är enkelt att rengöra. Vågen är tillverkad av glas och rostfritt stål, vilket gör den enkel att torka av, bra då den enkelt får fingeravtryck på sig. En del användare anser att vågen är något otymplig men vi tycker att de 2kg som vågen väger endast gör den mer stabil, en önskvärd egenskap hos en köksvåg.

Enkelt att växla mellan enheter

Vågen mäter med intervaller på 1 gram och det är enkelt att byta mellan olika enheter, att välja tare och att stänga av vågen. Den kan mäta både torra och blöta ingredienser. Och det är enligt flera användare mycket enkelt att förstå och använda vågen. Den beröms även för sin exakthet då den mäter lika gång efter gång.

Wilfa KW-4 – plus och minus

Stabil och hållbar.
Mäter exakt.
Smidig och bra yta att väga på.

Batteritiden är inte den bästa.

Joseph Joseph TriScale – En liten storfavorit

Om man har ett mycket litet kök eller vill ha en köksvåg som går att ta med sig så är denna från Joseph Joseph en köksvåg för dig. Den är, trots sin ringa storlek, stabil och hållbar. Dessutom mäter den exakt, är enkel att använda och har de flesta funktioner man kan önska av en köksvåg.

Specifikationer Joseph Joseph TriScale

Mått Öppen: 21.9 x 20.2 x 2.1 cm; Stängd: 4.5 x 14.9 x 2.1 cm
Vikt 240g
Maxvikt 5kg
Tareringsfunktion Ja
Övrigt Mäter i gms/lbs/ozs/fl.ozs/mls; ”Lägg till vikt”-funktion; Finns i grönt och vitt

Höga betyg för enkel användning

En anledning till att många gillar Joseph Josephs köksvåg är tack vare dess smidighet, både vad gäller möjligheten att fälla ihop den och hur enkel den är att använda. Dess LCD-display är lättavläst och man växlar enkelt mellan de olika viktenheterna och funktionerna.

Vi gillar att den har smidiga designfunktioner såsom touch-sensitive knappar, en auto av-knapp och en ”lägg till vikt”- funktion som gör att man kan mäta flera ingredienser samtidigt.

Bra kvalitet

Joseph Joseph är känd för att tillverka högkvalitativa och hållbara produkter, och denna köksvåg är inget undantag. Den känns stabil och samtliga tre ”armar” fälls smidigt ut för att skapa en stadig yta att väga på. Det är inte den största av ytor, men det är fullt tillräckligt för en normalstor bunke, tallrik eller dylikt.

Kan den verkligen mäta exakt?

Man kan lätt tro att den på grund av sin kompakta storlek inte kan väga lika exakt som de helt platta köksvågarna, men så är inte fallet. Joseph Joseph TriScale får i flera test beröm för hur exakt den väger, oavsett hur lite man vill väga.

Vad säger andra om Joseph Joseph TriScale?

Independent Topprankad
Expertreviews Topprankad
JeffsReviews 5/5
Realhomes Toppvalet

Joseph Joseph TriScale – plus och minus

Kompakt och smidig.
Mycket användarvänlig.
Hög kvalitet.

Dyr.


Beurer KS52 – Snygg design och smidig montering

Den ovan presenterade vågen från Joseph Joseph är smidig tack vare sin kompakta form, denna är smidig av en helt annan anledning. Beurer KS52 är nämligen en av få vågar som är menad att monteras på väggen, och som kan fällas in för att ge mer utrymme och då fungera som klocka och timer. Det är bästa köksvåg för den som vill ha sin köksvåg tillgänglig men utan att den tar plats på köksbänken.

Specifikationer Beurer KS52

Mått 22.5 x 16 x 5.3 cm
Vikt
Maxvikt 5kg (1g intervall)
Tareringsfunktion Ja
Övrigt Mäter i gms/lbs/ozs/fl.ozs/mls; Väggmonteras; Klocka med timer och datum och tid; Automatisk avstängning; Indikerar överbelastning; 5års garanti

Är den svår att montera?

Enligt experter och de flesta användarna så är den oerhört enkel att montera på väggen. Den kommer med tydliga instruktioner och det tar inte särskilt lång tid att få fast den på valfri yta. När den väl sitter där så är den stadigt fäst i väggen. Fäller man upp den så fälls den platt och kan fungera som klocka med tid, datum och timer. Vi gillar att den fästs ordentligt i väggen och att man inte behöver oroa sig för att den ska gå sönder i första taget. Den diskreta designen gör det dessutom enkelt att placera den oavsett vilken inredningsstil man har.

Fler praktiska funktioner

Utöver dess praktiska utformning så har den en del andra användbara funktioner såsom överbelastningsindikator, och automatisk avstängning. Den väger dessutom snabbt och exakt och det är enkelt att byta mellan de många olika enheterna som finns att välja mellan.

Vi uppskattar även att glasplattan, som är den yta man väger på, är enkel att rengöra.

Bra display

Displayen är större är hos flera av konkurrenterna och det är enkelt att avläsa de 12mm stora siffrorna. När man fällt upp vågen visas istället datum och tid.

Vad säger andra om Beurer KS52?

bol.com 4.5/5
InnovativsteMarke Vinnare två år i rad

Beurer KS52 – Plus och minus

Tar upp lite plats.
Väger exakt och snabbt.
Praktiska funktioner.

Kräver montering.

Soehnle cooking star – Köksvåg för kryddor och pulver

För den som tar sin matlagning och bakning på allvar så är en köksvåg i form av sked det enda rätta. För att få exakta mått på kryddor, pulveriserade ingredienser och andra råvaror av liten storlek så är det betydligt lättare att använda sig av köksvåg i form av en sked. Att den är högkvalitativ, väger snabbt och har smarta funktioner gör den än bättre.

Specifikationer Soehnle cooking star

Mått 20 x 4.3 cm; Skedens djup: 2.5cm
Vikt
Maxvikt 500 g (väger med en exakthet på 0.1g)
Tareringsfunktion Ja
Övrigt Skeden är avtagbar och diskmaskinstålig; Automatisk avstängning

Liten och mångsidig

Soehnle har fått beröm för hur exakt den väger en liten mängd ingredienser, något som kan vara svårt för större köksvågar då det ofta handlar om så små vikter. Den kan väga både fasta och flytande ingredienser och gör detta med en exakthet på 0.1 gram, perfekt för den som hanterar värdefulla kryddor, teer, örter och dylikt.

Användarvänlig

Likt andra köksvågar i detta test så har även denna lilla sak en del praktiska funktioner. En av våra favoritfunktioner är möjligheten att ta loss själva ”mätskeden” och diska den i diskmaskin. Den har även autoavstängning, tareringsfunktion och smidiga knappar.

Stilren och högkvalitativ

Att den kostar en del är enkelt att förstå om man ser till dess höga byggkvalitet och den genomtänkta designen. Displayen är enkel att avläsa och knapparna är lätta att trycka in. Den känns överlag hållbar och kvalitativ.

Soehnle cooking star – plus och minus

Perfekt för små och svårvägda ingredienser.
Stilren design och hög byggkvalitet.
Lättavläst display.

Dyr.