Köksassistent bäst i test

Köksassistent, eller hushållsassistent som den också kallas, är hjälpredan i ditt kök som du inte kan vara utan. Sedan början på 1900-talet har denna praktiska köksmaskin varit otroligt populär – och trenden verkar inte slå av på takten. En köksassistents främsta uppgift är att bearbeta degar. Den blandar, knådar och förbereder degen så att du enkelt ska kunna baka bröd, kakor eller vad du än känner för. Vi kommer att ta dig igenom de fyra bästa köksassistenterna just nu. Häng med för att hitta just din favorit!

De bästa köksassistenterna just nu

Här kommer en kort sammanställning av alla produkter som medverkar i denna guide för bästa köksassistenter i test. För en mer detaljerad genomgång av alla köksassistenter bäst i test och för mer information är det bara att fortsätta läsa. Klicka annars på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt.

KitchenAid Artisan 5KSM175 Ankarsrum Assistent AKM-6290 SMEG SMF01 Electrolux Assistent EKM-4000
Effekt 300 W 800 W 800 W 1000 W
Mått 370 x 360 x 240 mm 268 x 360 x 400 mm 221 x 378 x 402 mm 370 x 360 x 210 mm
Vikt 10.4 kg 8.3 kg 9 kg 9.06 kg
Kapacitet (deg) 2 kg 5 kg 1 kg 4 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 4.8 liter 7 liter 4.8 liter 4.8 liter
Kapacitet (vätska) 4.8 liter 1.5 liter 4.8 liter 4.8 liter
Antal hastighets-lägen 10 st Steglös 10 st 10 st
Medföljande tillbehör Degkrok; Lock; Omrörnings-spade; Visp Degkniv/ Degskrapa; Degkrok; Degrulle; Lock; Citruspress; Rivjärn; Visp; Pastatillägg Köttkvarn Degkrok; Lock; Omrörnings-spade; Visp Degkrok; Lock; Visp
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser
Direkt till test: KitchenAid Artisan 5KSM175 Ankarsrum Assistent AKM6220 SMEG SMF01 Electrolux Assistent EKM4000

Kort om bästa köksassistent i test

Föga förvånande är KitchenAid Artisan 5KSM175, även kallad KitchenAid Artisan 175, vårt toppval. Med en oklanderlig, hållbar kvalitet och smidiga, enkla funktioner är det här självklart bästa köksassistent. KitchenAid Artisan 175 utmärker sig genom sin direktdrivna motor som ser till att maskinen både är energisnål och riktigt effektiv.

Uppdaterade Priser

Varför en köksassistent?

Köksassistenten fungerar utmärkt för att bearbeta degar eftersom den arbetar med en betydligt lägre hastighet än exempelvis en elvisp eller en matberedare. Det finns vissa köksassistenter som förutom att bearbeta degen (det vill säga, röra runt den) också har en funktion som gör att de verkligen knådar degen.

Med andra ord är köksassistenten det perfekta verktyget i ditt kök för att hjälpa dig med tunga, arbetsamma arbeten. Det är inte konstigt att köksassistenten har ordet ”assistent” i sitt namn.

Kan en köksassistent bara knåda deg?

Nej, köksassistenter är inte bara till för att knåda deg. De flesta köksassistenter kommer med extra tillbehör som gör att du kan göra så mycket mer än att knåda deg.

De vanligaste tillbehören gör att du kan:

  • Vispa
  • Mixa

Andra vanliga tillbehör gör att du kan:

  • Mala kött
  • Göra (exempelvis) äppelmos

6 Saker som utmärker en köksassistent bäst i test

Det finns några saker som utmärker en riktigt bra köksassistent.

1) Användarvänlighet

Som alltid står användarvänligheten högt upp på vår lista för krav på produkterna. Är reglagen lätta att fästa och ta bort? Är de svåra att förstå sig på? Är köksassistenten lättmanövrerad eller krävs det förkunskaper?

2) Kraft

Effektiviteten är någonting värt att tänka lite extra på när du väljer vilken köksassistent som passar just dig. Om du behöver en köksassistent som knådar och vispar fort är det viktigt att motorn är stark för att orka med. Men om du har mer tid på dina händer kanske en stark motor inte är lika intressant. Värt att notera är att ju tyngre degar du planerar att göra, desto kraftfullare behöver din köksassistent vara.

3) Rengöring

Hur lätt är själva kroppen på köksassistenten att rengöra? Hur lätta är tillbehören att rengöra? Köksassistentens kropp brukar generellt sett enkelt kunna rengöras med en fuktad trasa och de flesta tillbehör tål maskindisk, men det är inte alltid en självklarhet.

4) Ljudnivå

En köksassistent förknippas oftast med att tyst lunka på med sitt deggörande i köket, utan att föra så mycket väsen av sig. Och de stämmer för de flesta köksassistenter. Men eftersom den låga ljudnivån inte går att garantera för alla apparater rekommenderar vi dig ändå att ha det i åtanke.

5) Detaljer

Hur långt ner når degkroken? Om den inte når hela vägen ner finns risken att inte hela degen kommer med under knådningen och att resultatet blir ojämnt. Hur tung är köksassistenten? Du vill att köksassistenten ska vara tung för att inte skapa resonans eller röra sig vid tunga degar. Men du vill inte att köksassistenten ska vara så pass tung att du inte kan flytta den fram och tillbaka – om du inte alltid vill ha hushållsassistenten framme, förstås.

Visste du att…

  1. Egentligen är den korrekta benämningen på köksassistent ”köksmaskin” men eftersom det ordet används till de flesta hushållsapparater i köket har det fallit bort från vardagligt bruk.
  2. Om degen inte jäser kan det hända att temperaturen är för låg eller för hög (så att jästsvamparna dör). Om temperaturen är för låg: Tappa upp ett kärl med ljummet vatten och ställ bunken ovanpå. På så vis skapas den optimala kombinationen av fukt och värme inuti skålen och jästsvamparna kommer igång.
  3. Bearbetningen av degen är A och O. Ju längre degen bearbetas desto längre glutentrådar desto bättre deg desto bättre bakverk.

Köksassistent bäst i test

Vi kommer nu att presentera de fyra bästa köksassistenterna i test idag. Vårt toppval är först ut. Häng med!

KitchenAid Artisan 5KSM175 – Den bästa köksassistenten

Uppdaterade Priser

Under 1930-talet var KitchenAids apparater så eftertraktade att de sålde slut varje jul. Och varför skulle den trenden sluta nu? Med en rustik retrodesign, en direktdriven, energisnål motor och med den karaktäristiska användarvänligheten är KitchenAid Artisan 5KSM175 vår bästa köksassistent.

Specifikationer av KitchenAid Artisan 5KSM175

Effekt 300 W
Mått 370 x 360 x 240 mm
Vikt 10.4 kg
Kapacitet (deg) 2 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 4.8 liter
Kapacitet (vätska) 4.8 liter
Antal hastighetslägen 10 st
Medföljande tillbehör Degkrok; Lock; Omrörningsspade; Visp
Tillgängliga färger Beige; Blå; Brun; Creme; Grå/Antracit; Grön; Gul; Orange; Rosa; Rostfri/Krom; Röd; Silver; Svart; Vit

Design

Vad vore väl en presentation av KitchenAids produkter utan att också tala om dess design? Snyggt retro och med ett urval av färger är KitchenAid Artisan 175 högst upp i toppen vad gäller design.

Den är tung med en vikt på dryga 9 kg men upplevs ändå inte som klumpig med sin stilrena, slimmade design. Skålvolymen på 4,25 liter är en behändig storlek för de flesta bakverk, särskilt med en degkapacitet på 1,2 kg jäsdeg.

Direktdriven motor

Den vanliga typen av motor är en så kallad remdriven. Men KitchenAid Artisan 175 har istället en direktdriven motor vilket innebär att den är kraftfullare på mindre watt. I det här fallet betyder det att de 300 W som KitchenAid Artisan 175 levereras med motsvarar en effekt på cirka 1000 W. Det vill säga, du tjänar drygt tre gånger så mycket kraft på tre gånger så lite energi.

Energisnål

Tack vare den direktdrivna motorn på 300 W är KitchenAid Artisan 175 energisnål. Att låta KitchenAid Artisan 175 stå och knåda deg i flera timmar är med andra ord inte ett problem – varken för din plånbok eller för risken för överhettning som knappt är möjlig på så lite som 300 W.

Hoppig

Om du önskar vrida upp KitchenAid Artisan 175 till max kan du tyvärr förvänta dig att den hoppar omkring på stället. Även om det inte är så att den bokstavligen skuttar över bänken tycker vi ändå att det är tråkigt att en så fantastisk köksassistent bäst i test inte står helt stadigt.

Användarvänlig

I övrigt är KitchenAid Artisan 175 den bästa köksassistenten eftersom att den är så användarvänlig. Tillbehören byts lätt ut, den är effektiv i alla sina funktioner (och hela 10 hastigheter) och den knådar, mixar och bakar alla ingredienser till perfektion.

Sammanfattning av KitchenAid Artisan 5KSM175

Oerhört hållbar
Energisnål
Användarvänlig
Direktdriven motor
Stilfull design

Hoppig vid högre hastigheter
Priset


Ankarsrum Assistent AKM6290 – Klassikern

Uppdaterade Priser

En gammal klassiker som fått nytt liv är Ankarsrum Assistent AKM6290. Denna köksassistent är ett svårslaget original som vinner tester gång på gång. För oss hamnade Ankarsrum Assistent hack i häl med toppvalet tack vare sin fantastiska kvalitet och unika knådteknik.

Specifikationer av Ankarsrum Assistent AKM6290

Effekt 800 W
Mått 268 x 360 x 400 mm
Vikt 8.3 kg
Kapacitet (deg) 5 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 7 liter
Kapacitet (vätska) 1.5 liter
Antal hastighetslägen Steglös nivå på hastighetslägen
Medföljande tillbehör Degkniv/Degskrapa; Degkrok; Degrulle; Lock; Citruspress; Rivjärn; Visp; Pastatillägg; Köttkvarn
Tillgängliga färger Blå; Creme; Grå/Antracit; Grön; Orange; Rosa; Rostfri/krom; Röd; Silver; Svart; Vit

Teknik

Ankarsrum Assistent AKM6290 har en helt unik teknik för att knåda och blanda. I andra köksassistenter är det degkroken som roterar medan det i Ankarsrum Assistent AKM6290 är själva skålen som snurrar runt.

Samtidigt använder den sig av en kombination av både degkrok samt degskrapa för att både kunna knåda degen samtidigt som ingen ingrediens blir lämnad utanför. Den här tekniken har varit hyllad i flera omgångar och är det fortfarande av många testpaneler.

Användarvänlig

Om du var orolig för att användningen skulle bli avancerad bara för att Ankarsrum Assistent AKM6290 använder sig av en unik blandningsteknik kan du släppa den oron. Är det någonting som Ankarsrum Assistent AKM6290 är så är det nämligen användarvänlig. Som en köksassistent bäst i test har den välutvecklade simpla funktioner snarare än hundra inställningar som fungerar halvbra.

Ankarsrum Assistent AKM6290 har en inbyggd timer, ett steglöst hastighetsreglage, en knapp för hastigheten samt en på/av-knapp. Ingenting för avancerat alltså.

Kapacitet

Ankarsrum Assistent AKM6290 har den överlägset bästa degkapaciteten i det här testet. Du får plats med så mycket som cirka 5 kg jäsdeg eller 7 liter torra ingredienser. Vår vinnare, KitchenAid Artisan 175 klarade bara 2 kg jäsdeg och 4,8 liter torra ingredienser, för att jämföra. Om volym är en viktig komponent för dig är det här bästa köksassistent.

Tillbehör

Denna köksassistent bäst i test kommer inte ensam. Tillbehören är många och du kan luta dig tillbaka med vetskapen om att det här är en köksassistent på riktigt – den klarar det mesta. Tillbehören som följer med, och som sticker ut från de andra vinnarna, är bland annat ett rivjärn, citruspress och en degrulle.

Sammanfattning av Ankarsrum Assistent AKM6290

Unik knådteknik
Stor degkapacitet
Hög kvalitet
Användarvänlig

Klumpig


SMEG SMF01 – För den erfarne

Uppdaterade Priser

En läcker design i nygammal tappning. Utan att vara den köksassistent som kan knåda störst degar, eller blanda flest ingredienser, får Smeg SMF01 en självklar placering som bästa köksassistent. Den är hållbar, avancerad och effektiv.

Specifikationer av SMEG SMF01

Effekt 800 W
Mått 221 x 378 x 402 mm
Vikt 9 kg
Kapacitet (deg) 1 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 4.8 liter
Kapacitet (vätska) 4.8 liter
Antal hastighetslägen 10 st
Medföljande tillbehör Degkrok; Lock; Omrörningsspade; Visp
Tillgängliga färger Aluminium; Beige; Blå; Grå/Antracit; Grön; Rosa; Rostfri/Krom; Röd; Silver; Svart; Vit

Design

Retrolooken går igen i denna köksassistent bäst i test från Smeg. Samtidigt är denna retrolook av nydanande design. Tills nu har köksassistenter med anspråk på retrostilen för det mesta kopierat äldre modellers utseende. Smeg SMF01, däremot, har skapat en helt ny design utifrån inspiration av äldre modeller.

Men eftersom Smeg SMF01 är så pass tung och stor är den också svår att förvara. Det är nästan lättare att bara låta den stå framme – och då är det ju tur att den har en så pass stilfull design.

Simpel men effektiv

Med tre redskap, en 4,8 liter stor skål i rostfritt stål samt 10 hastighetsinställningar är det här en användarvänlig köksassistent bäst i test.

De tre redskapen (degkrok, omrörningsspade och visp) krånglar inte till det för dig i onödan, den stora skålen är lätt att plocka ur och sätta dit och de 10 hastigheterna gör att vad du än bakar kan få den bäst anpassade hastigheten för just det receptet.

För den med förkunskaper

Även om Smeg SMF01 till viss del är mycket användarvänlig har den vissa funktioner och detaljer som kräver en del förkunskaper. Särskilt om den krånglar är det bra om man är en van användare av köksassistenter. Kanske är det här därför inte det bästa valet för nybörjaren. Med det sagt, om du är äventyrlig eller redan har förkunskaper är det här bästa köksassistent för dig.

Hållbar

Om det är någonting som utmärker Smeg SMF01 så är det hur hållbar den är. Den är byggd i kvalitativa material och känns robust och gedigen redan vid första anblicken.

Sammanfattning av SMEG SMF01

Hållbar
Effektiv
Snygg design

Kräver förkunskaper
Svår att förvara


Electrolux Assistent EKM4000 – Ett billigare retroalternativ

Uppdaterade Priser

Som ett billigare alternativ till de dyrare modellerna har Electrolux Assistent EKM4000 ändå en stabil placering som köksassistent bäst i test. Den är den enda köksassistenten som erbjuder en lampa som lyser rakt ner i bunken och är superlätt att använda och hantera. Däremot är den inte lika smidig att rengöra, men det kanske kan bortses från tack vare det ringa priset? Om du kräver en kombination av bra pris och god kvalitet är det här bästa köksassistent för dig.

Specifikationer av Electrolux Assistent EKM4000

Effekt 1000 W
Mått 370 x 360 x 210 mm
Vikt 9.06 kg
Kapacitet (deg) 4 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 4.8 liter
Kapacitet (vätska) 4.8 liter
Antal hastighetslägen 10 st
Medföljande tillbehör Degkrok; Lock; Visp
Tillgängliga färger Aluminium; Blå; Brun; Creme; Grå/Antracit; Röd; Silver; Svart; Vit

Design

Även Electrolux försöker sig på retrostilen med denna kraftfulla köksassistent i spetsen. Och Electrolux Assistent EKM4000 är onekligen en snygg maskin. Tyvärr finns det några svagheter med designen. Exempelvis behöver drivhuvudet lyftas för hand, och med två händer på grund av den tunga vikten.

Lätt att använda men svår att rengöra

Electrolux Assistent EKM4000 är extremt användarvänlig. Det gömmer sig inga fällor runtomkring apparaten och alla funktioner är lätta att förstå sig på. Däremot är rengöringen någonting att bita i. Särskilt under drivhuvudet, där torra ingredienser som exempelvis mjöl ofta hamnar, är det svårt att komma åt ordentligt.

Lampa

Electrolux Assistent EKM4000 erbjuder någonting unikt. Den har nämligen en lampa som lyser ner i skålen vid användning vilket gör att du med lätthet kan hålla koll på processen utan att behöva vinkla apparaten för att låta ljuset komma åt bunken.

Seg vispning

Trots den höga effekten på 1000 W tar Electrolux Assistent EKM4000 förhållandevis lång tid på sig att vispa grädde och blanda deg. Hög effekt men inte särskilt hög effektivitet, alltså. Det här tycker vi är tråkigt på en annars så gedigen maskin. Vid de höga hastigheterna kan drivhuvudet också hoppa och knäppa.

Sammanfattning av Electrolux Assistent EKM4000

Lätt att använda
Lampa
Priset

Svår att rengöra
Långsam
Knäppig och hoppig
Drivhuvudet måste lyftas för hand


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fyra bästa köksassistenterna på marknaden idag. Alla är högkvalitativa köksassistenter med olika för- och nackdelar.

KitchenAid Artisan 5KSM175 Ankarsrum Assistent AKM-6290 SMEG SMF01 Electrolux Assistent EKM-4000
Effekt 300 W 800 W 800 W 1000 W
Mått 370 x 360 x 240 mm 268 x 360 x 400 mm 221 x 378 x 402 mm 370 x 360 x 210 mm
Vikt 10.4 kg 8.3 kg 9 kg 9.06 kg
Kapacitet (deg) 2 kg 5 kg 1 kg 4 kg
Kapacitet (torra ingredienser) 4.8 liter 7 liter 4.8 liter 4.8 liter
Kapacitet (vätska) 4.8 liter 1.5 liter 4.8 liter 4.8 liter
Antal hastighets-lägen 10 st Steglös 10 st 10 st
Medföljande tillbehör Degkrok; Lock; Omrörnings-spade; Visp Degkniv/ Degskrapa; Degkrok; Degrulle; Lock; Citruspress; Rivjärn; Visp; Pastatillägg Köttkvarn Degkrok; Lock; Omrörnings-spade; Visp Degkrok; Lock; Visp
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Först presenterade vi vår bästa köksassistent, KitchenAid Artisan 5KSM175. Med tveklöst mest kvalitativa design och hållbarhet och med en effektiv, direktdriven motor som blandar och knådar vilken deg du än vill, är det här vårt självklara val för den som verkligen vill satsa på en köksassistent. Samtidigt kommer en sådan här gedigen maskin inte gratis och priset kan avskräcka dig som inte kommer att använda maskinen frekvent.

Uppdaterade Priser

Som andra apparat presenterade vi Ankarsrum Assistent AKM6290. Denna traditionella klassiker har hängt med ett bra tag och erbjuder störst volym och jäst degkapacitet. Med en unik knådnings- och blandningsteknik är det här en självklar köksassistent bäst i test. Dessutom har den en eventuell fördel i det att det är skålen som snurrar och inte själva drivhuvudet.

Uppdaterade Priser

Som tredje köksassistent stod Smeg SMF01. Med sin nydanande retrodesign och gedigna tillbehör var det en självklar köksassistent bäst i test. Dessutom erbjuder Smeg SMF01 10 hastighetsinställningar, en stor bunke och tre redskap vilka alla känns gedigna. Tyvärr kanske inte Smeg SMF01 är för alla utan riktas främst till dig som redan har vissa förkunskaper (eller som lär dig riktigt fort?).

Uppdaterade Priser

Som fjärde, och sista, köksassistent presenterade vi Electrolux Assistent EKM4000. Som ett billigare alternativ till de dyrare köksassistenterna är vi ändå förvånade över hur hållbar och kvalitativ den här köksassistenten bäst i test var. Samtidigt har viss bekvämlighet offrats i och med det billiga priset, den är exempelvis något krånglig att rengöra, och passar främst till dig som inte kommer att använda din apparat ofta.

Till sist vill vi bara önska er alla lycka till!