Kaffekvarn bäst test

Vad vore vi väl utan vårt kaffe? Som det andra mest kaffedrickande landet i världen ligger Sverige bra till vad gäller koffeinstinna kafferaster. Bara en sådan sak som kaffedoften får de flesta av oss att piggna till. Så varför inte ta hand om detta kaffeintresse på riktigt? En kaffekvarn gör att ditt kaffe går från gott till professionellt och kan, förutom att ge dig ett ännu godare kaffe, uppgradera din kafferutin till en helt ny nivå.Bästa kaffekvarn 2022

Dessa är just nu våra toppval när de kommer till de bästa kaffekvarnarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt och läsa hela köpguiden.

Varför en kaffekvarn?

Det finns flera goda anledningar till att införskaffa en kaffekvarn. Här har vi listat 3 av dem:

 1. Du äger en espressomaskin. Om du äger en espressomaskin som inte har en inbyggd kaffekvarn är det rätt självklart att du behöver en. Eller, så kanske du är intresserad av att äga en espressomaskin men vill börja med kvarnen?
 2. Du är en kaffefantast. Låt oss vara ärliga, en äkta kaffefantast måste inte bara använda sig av de bästa råvarorna utan också använda sig av de bästa apparaterna. Och alla vet vi att den perfekta espresson blir till när bönorna blivit malda precis innan bryggning.
 3. Du vill göra dina kaffeupplevelser till någonting annat. En kaffekvarn behöver naturligtvis inte bara mala kaffe till din perfekta espresso utan den kan också mala pulver till bryggkaffe, presso eller egentligen alla kaffedrycker förutom turkiskt kaffe, egentligen.

Billigt blir dammigt

Ett problem med de billigare varianterna av kaffekvarnar är att de ofta dammar samtidigt som de ger ofördelaktigt stora och ojämna bitar. Det blir med andra ord inte ett ordentligt malt kaffe. De stora bitarna riskerar att stoppa vattenflödet i filtret vid bryggning eller, om du har riktig otur, hamna i kaffekoppen.

Anledningen är att de billigare varianterna ofta använder sig av vassa blad, så kallade blade grinder. Blade grinders fungerar likt en stavmixer eller en gräsklippare och river igenom kaffebönorna vilket inte låter kaffebönornas oljor och aromer komma till sin rätt. Bladknivarna är dessutom ofta små och missar därför att skära igenom hela kaffebönan.

En kaffekvarn med knivar fungerar dock utmärkt för dig som är ute efter ett riktigt gott bryggkaffe eftersom det inte är lika känsligt för att bryggas med ojämnt stora bitar.

Dyrt blir bättre

Den bästa tekniken blir tyvärr också den dyrare. Du kan hitta några riktigt bra kaffekvarnar i den billigare halvan av det dyrare spannet (drygt 1000 kr), men under det måste vi tyvärr avråda dig från köp. I alla fall om du är ute efter den bästa kaffekvarnen.

Anledningen till att det blir dyrare är helt enkelt för att tekniken som är bäst, när kaffekvarnen använder sig utav en burr grinder, också är dyrare att tillverka.

Vad är en burr grinder och en burr mill?

En burr grinder och en burr mill är faktiskt exakt samma sak. Det är en modell av kaffekvarn som maler kaffet genom att pressa sönder kaffebönorna via två roterande malskivor. Detta är den traditionella kaffekvarnen och rankas som den bästa kaffemalningstekniken. En deciliter bönor mals idealt sett på cirka 30 sekunder med den här tekniken.

Den här tekniken rankas också som den bästa, inte på grund av effektivitet, utan för att när kaffebönorna krossas frigörs också oljor och aromer på ett helt annat sätt än om de blivit delade med blad.

Handkvarnen – Charmig men långsam

Handkvarnen ger en riktigt härlig retrokänsla. Du fyller i bönorna och börjar veva. Till skillnad från en maskin, som såklart arbetar så effektivt som möjligt, tar denna manuella akt ganska lång tid. Dessutom kräver den en hel del armstyrka för att du ska orka mala bönorna.

Rengöringen kan vara knepig

Kaffemalning är på alla sätt en dammig process. Under malningen kommer kaffedammet att bli statiskt och riskera att puffa ut från kaffebehållaren när du tar loss den. Ibland kan en medföljande pensel råda bot på detta men det är inte alls säkert.

En kaffekvarn är inte en apparat som rengörs särskilt lätt, eller särskilt fort. Det är dessutom viktigt att rengöringen äger rum relativt frekvent för att säkerställa den bästa kvalitén på malningen – och alltså också på ditt kaffe.

Malningsgraderna förklarade

Överlag kan man säga att ju finare malet du vill ha ditt kaffe, desto längre malning och desto kortare bryggtid. Malningsgraderna kan delas upp enligt följande:

Espresso = Extra fin
Mokabryggare = Fin
Bryggkaffe = Medium
Pressobryggare = Grov

Du kan använda detta som en slags guide för ungefär vad du bör ställa in din kaffekvarn på. Men tänk på att det är upp till dig att bestämma vilken finkornighet ditt perfekta kaffepulver har.

Vad är en kaffekvarn bäst i test?

Det finns några saker vi menar måste ingå i en kaffekvarn bäst i test. Dessa saker är:

 • Att alla bönor måste malas jämnt
 • Att alla bönor mals på en acceptabel tid
 • Att kaffekvarnen är användarvänlig
 • Att kaffekvarnen kan mala till flera olika typer av kaffe

När vi har valt produkter har vi förutom att hålla oss till dessa fyra kvalitetsmarkörer också letat efter hållbara, pålitliga tillverkare och produkter. De fyra favoriter som vi lyckats skaka fram är garanterat fyra av de bästa kaffekvarnarna på marknaden idag.

Bäst just nu..

Här nedan presenteras våra toppval av bästa kaffekvarn just nu. Fortsätt läsa för att finna din favorit!

Baratza Encore Coffee Grinder – Den bästa kaffekvarnen all-round

Till ett rimligt pris – kanske till och med något i underkant – får du en kaffekvarn som maler bönorna lika väl grovt som fint och som ger en fin och jämn kvalité på malningen.

Specifikationer av Baratza Encore Coffee Grinder

Kvarntyp Burr grinder
Effekt 110W
Mått 120 x 350 x 160 mm
Vikt 3.7kg
Kaffekvarns kapacitet 227g bönor

Jämn malning. Baratza Encore Coffee Grinder maler kaffet jämnt och i en jämn takt. Detta är en förutsättning för att det ska bli så få dammiga partiklar som möjligt. Tyvärr är det oundvikligt att helt undvika damm och även med en sådan jämn malning, som Baratxa Encore erbjuder, blir det dammigt ändå.

Rengöring och underhåll. Ingen kaffekvarn är lätt att göra ren. Baratza har gjort några ansatser till att göra rengöringen så enkel som möjligt men, som det alltså alltid är, är den fortfarande svår att göra ren. Någonting som vi verkligen tycker om med Baratza Encore är att om det blir något fel på din kaffekvarn kommer tillverkaren, Baratza, alltid att reparera den, gentemot en ersättning. Eller, för den händige, kan du också beställa hem reservdelar till dörren. Förutsättningarna för att du ska kunna behålla din kaffekvarn länge är med andra ord många.

Simpel men kraftfull. Till skillnad från många andra kaffekvarnar som har många extrafunktioner och erbjuder en bredd av alternativ, kommer Baratza endast med en på/av-knapp och ett vred för att ställa in kornigheten på malningen. Vi uppskattar att funktionerna fått sättas på vänt till förmån för kvalitén på kaffemalningen. Istället för att förvirras av tio alternativ vet du att du alltid får ett perfekt malt kaffe med den här.

Långsam. Ju finare du vill ha ditt kaffe malt, desto långsammare maler Baratza Encore. Vid en riktigt fin inställning för espresso tar den till och med på sig lite för lång tid. Egentligen är det ingen fara, du får ju ändå ditt malda kaffe, men vi kan tycka att det blir lite tröttsamt i längden. Särskilt om du ofta maler till flera koppar kaffe.

Ingen timer. Det finns inte heller någon timer på denna kaffekvarn bäst i test vilket gör att din närvaro är nödvändig i köket under tiden som kaffekvarnen maler.

Baratza Encore Coffee Grinder – plus o minus

Bra all-round
Jämn malning
Relativt enkel rengöring

Ingen timer
Långsam

Sage Dose Control Pro Grinder – Den bästa kaffekvarnen för espresso

Med fler unika funktioner än någon annan kaffekvarn levererar Sage Smart Grinder Pro en helt ny kaffeupplevelse. Den här apparaten är perfekt för dig som älskar en nybryggd espresso. Njut bland annat av att få kaffepulvret malt direkt ner i vredet och att hålla bönorna fräscha genom total förslutning.

Specifikationer av Sage Dose Control Pro Grinder

Kvarntyp Burr grinder
Effekt 130W
Mått 460 x 343 x 161 mm
Vikt Ingen uppgift
Kaffekvarns kapacitet 340g bönor

Smart och användarvänlig. Det mesta på Sage Smart Grinder Pro ställer in sig automatiskt utefter dina önskemål. Det här gör att även den ovana kan få tag på ett riktigt bra och välmalt kaffepulver. Dessutom har Sage Smart Grinder Pro den fördelen att den har en timer på allt. Det vill säga, det finns inget krav för dig att stå vid kaffekvarnen för att slå av den efter exakt rätt tid. Istället sköter maskinen det här åt dig.

Professionell. Självklart kan du också, om du vill, kalibrera din kaffekvarn till att mala precis som du vill. Genom att plocka av bönhållaren kommer du åt instrumentet som har hand om malskivorna inuti. Här kan du, om du vill, ställa in malningsgraden minutiöst.

Stängd och förslutningsbar bönhållare. För all enkelhets (och renlighets) skull stänger bönhållarens botten automatiskt igen sig när du plockar bort den från maskinens kropp. På så vis behöver du inte oroa dig för att damma ner hela köket när du vill kalibrera eller pilla i maskineriet. Dessutom är bönhållaren helt förslutningsbar så att du kan förvara den i kylskåpet för att hålla dem fräscha.

För espressoälskaren. Men det som verkligen får Sage Dose Control Pro Grinder att sticka ut är att vredet till espressomaskinen kan sättas direkt in i kaffekvarnen. På så vis maler kaffekvarnen direkt ner i verktyget så att du inte behöver krångla med att hälla över kaffepulvret från en behållare till ett vred och sedan stompa och sätta in det i espressomaskinen.

Sage Dose Control Pro Grinder – plus o minus

Fantastisk för espressoälskaren
Förslutningsbar bönhållare
Maler direkt i vredet

Inte lika smidig vid annan malning än till espresso

Krups Grind Expert – Det bästa budgetvalet

Med jämn malning, 17 inställningar för malning och med snygg design måste vi säga att vi är imponerade av detta budgetval av den bästa kaffekvarnen.

Specifikationer av Krups Grind Expert

Kvarntyp Blade grinder
Effekt 100W
Mått 130 x 255 x 160 mm
Vikt 1.4kg
Kaffekvarns kapacitet 200g bönor

17 olika inställningar. Med 17 olika inställningar kan den här kaffekvarnen definitivt möta vilket kaffebehov du än har. För dig som hoppar mellan olika kaffesorter är detta dessutom en trevlig funktion eftersom det gör att du kan finjustera instrumenten till att mala kaffet till precis den finkornighet du önskar.

Snygg men plastig. Hur snygg Krups Grind Expert än är på avstånd så ger den ändå ett relativt plastigt intryck. Letar man efter gedigen kvalitet är det här möjligen inte rätt kaffekvarn. Men om man inte kommer att använda sin kaffekvarn flera gånger dagligen är det här ändå ett fullgott budgetalternativ.

Jämn malning – trots blad. Plastigheten åsido, Krups Grind Expert levererar en fantastisk jämn kvalitet på malningen utan att arbeta varken för snabbt eller för långsamt. Utrustad med två blad slår den här kaffekvarnen sönder kaffebönorna. Dessutom är vi glada över att Krups Grind Expert stänger av sig själv när rätt mängd kaffepulver har blivit malt.

Rengöring krävs. Alla kaffekvarnar bör rengöras, men Krups Grind Expert kanske behöver det lite mer. Testpaneler har beskrivit hur kaffebönor ibland fastnar under bladen så att du måste peta bort dem. Medföljande apparaten kommer i alla fall en rengöringspensel samt att tillverkaren sett till att Krups Grind Experts olika delar är lätta att plocka isär för just rengöring.

Krups Grind Expert – plus o minus

Bra valuta för pengarna
Relativt jämn malning

Regelbunden rengöring
Blade grinder
Plastig

Är kaffe nyttigt? 5 Anledningar varför kaffe är bra för din hälsa.

Många av oss är helt beroende av vår(a) kopp(ar) kaffe under dagen. Därför vill vi ju gärna att det ska vara nyttigt, eller hur? Som på beställning har vi därför funnit 5 anledningar till varför kaffe är bra för din hälsa:

 1. Antioxidanterna. Kaffe innehåller en relativt stor mängd antioxidanter varav den viktigaste är chlorogensyra som eventuellt skulle kunna skydda mot cancer.
 2. Astma. Om du lider av lätt astma kan kaffet hjälpa dig att lindra dina astmaanfall. Detsamma gäller vid bronkit.
 3. Ämnesomsättningen. En av de vanligast förknippade fördelarna med kaffe är dess förmåga att boosta ämnesomsättningen.
 4. Inlärningsboost. Koffeinet kan hjälpa dig att fokusera vilket också kan förbättra ditt minne och öka din inlärningsförmåga. Att ta en kaffe till mötet är därför inte en dum idé.
 5. Pre-workout. Släng alla energidrycker – vem behöver dem när kaffet ger samma effekt?

Glöm inte att dricka vatten samtidigt som du dricker kaffe eller ta igen det efteråt eftersom kaffe är vätskedrivande. Men utöver det: Drick kaffe med gott samvete!