Kaffebryggare bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-18

Hur gott morgonkaffet bli beror inte bara på vilket kaffepulver du köpt. Den enskilt viktigaste faktorn är faktiskt hur bra kaffebryggare du använder. Bästa kaffebryggaren håller rätt temperatur, brygger i rätt hastighet och är enkel att hantera. Vi har funnit fem kaffebryggare bäst i test och bjuder också på en dos kaffekunskap – allt för att hjälpa dig nå kaffenirvana med en kaffebryggare som passar både smak och plånbok.

De bästa kaffebryggarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa kaffebryggarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Moccamaster KB952 AO – Kaffebryggare bäst i test år efter år
Electrolux EKF7500 – Hög kvalitet i litet format
OBH Nordica Legacy 2403 – Kvalitativt med retro
Wilfa Classic CCM-1500S – Prisvärt alternativ
Melitta Arom Signature Deluxe – Förstklassigt kaffe med smarta funktioner

Toppvalet

mocca-master

Om du är ute efter kaffe i toppklass och en riktigt snygg design, då är Moccamaster KB952 AO det självklara valet. Med droppstopp, 10 års garanti och att den brygger ditt kaffe snabbt är det här utan tvekan kaffebryggare bäst i test för dig.

Uppdaterade Priser

Vad är en kaffebryggare bäst i test?

Alla vill naturligtvis ha en bra kaffebryggare. Men hur vet man vad som är ”bra” i sammanhanget? Det är faktiskt i princip omöjligt att veta utan att göra ordentliga efterforskningar. Det som avgör hur bra kaffe en bryggare åstadkommer syns varken på utsidan eller i några tekniska specifikationer.

Men visst finns det egenskaper som är enkla att bedöma. Och du kan ju alltid börja med att titta på dem.

Underskatta inte hanteringen

Hanteringen är en sådan sak som avgör hur bra en kaffebryggare är. Hur enkelt är det exempelvis att fylla på vatten i bryggaren? Hos en del kaffebryggare går exempelvis armen som leder vattnet till filtertratten vid bryggning att vrida undan, för att underlätta påfyllningen. Hos andra bryggare sitter armen fast.

Hur väl syns mängdmarkeringen i vattenbehållaren? Det förekommer att tillverkaren har använt mörk plast i behållaren och gjort markeringar som är så otydliga att det nästan är omöjligt att se hur mycket vatten som finns i den. I andra änden av spektrumet hittar vi modeller som har inbyggd belysning just för att underlätta avläsningen.

Droppskydd och kalkvarnare

Droppskydd är numer snarast standard på kaffebryggare. Eller borde vara det. Som namnet antyder ser det till att kaffet stannar i tratten om du skulle råka ta undan kannan för tidigt.

En del modeller är utrustade med något som av vissa tillverkare kallas kalkindikator. Det är i själva verket inget annat än en lampa eller annan indikering som tänds för att påminna dig om att det är dags att kalka av kaffebryggaren. Det är förvisso viktigt att hålla bryggaren ren från kalk för optimal funktion och bästa resultat, men låt inte en eventuell avsaknad av en kalkindikator påverka ditt köpbeslut.

Hur lätt att göra ren?

En annan aspekt att titta på är hur lätt bryggaren och i synnerhet kannan är att göra ren. Det förekommer exempelvis modeller där kannans lock inte går att ta av och där kannan inte heller tål maskindisk.

Automatisk avstängning och förprogrammering

Samtliga bryggare i den här guiden har automatisk avstängning. Någon ger möjlighet att bestämma hur länge bryggaren ska vara påslagen och någon har också en inbyggd timer som låter dig förprogrammera starten. Det sistnämnda är förstås bekvämt och låter dig exempelvis uppleva lyxen av att vakna till nybryggt kaffe. Tänk dock på att det bästa kaffet bryggs på färskt kaffepulver direkt ur burken eller den nyss öppnade påsen.

Lång bryggtid ger bittert kaffe

Men funktioner och hantering i all ära, det är trots allt resultatet som väger tyngst. Det som tycks vara den mest avgörande faktorn är vattentemperaturen under bryggning. Experterna är eniga om att den bör ligga mellan 92 och 96 grader. Dessutom får bryggningen varken gå för långsamt eller för fort. 4-6 minuter för en liter vatten är den optimala tiden. Om det tar längre tid får kaffet en bitter och besk smak eftersom det då bildas garvsyra. Om bryggningen går fortare hinner inte kaffet utveckla den blommiga, fruktiga smak det borde ha.

En annan aspekt som skiljer bryggare är hur bra de är på att hålla kaffet varmt när det väl är bryggt. Enligt experterna ska temperaturen hållas mellan 80 och 85 grader.

Även om det rör sig om tämligen enkla faktorer är det förhållandevis få tillverkare som lyckas med sina kaffebryggare. Det i sig är förstås märkligt, men det gör å andra sidan valet enklare för dig, eftersom det finns gott om tämligen usla kaffebryggare på och tämligen få riktigt bra.

 

Råvarorna är viktiga

Så en liten överkurs för dig som vill ha mer kött på benen innan du ger dig av mot kaffenirvana. Utöver kaffebryggare måste du förstås också använda rätt råvaror, alltså kaffepulver och vatten. Enligt den norska organisationen European Coffee Brewing Centre, som testar och bedömer kaffebryggare utifrån hur bra kaffe de brygger, ska vattnet innehålla mellan 100 och 200 ppm (parts per million) upplösta mineraler. Fast kanske den uppgiften faktiskt bara kan få passera. Så länge vattnet smakar friskt och är utan bismak torde det duga gott.

Malningen av kaffet är en annan aspekt som påverkar smaken högst påtagligt. Exakt vilken grovlek kaffet ska malas till – om du nu inte köper färdigmalet kaffe – ger vi oss inte in på här. Det viktiga är att du inte använder en kaffekvarn som slår sönder kaffebönorna med en roterande kniv, utan väljer en modell som verkligen maler kaffet, alltså finfördelar bönorna mellan två malskivor. En sådan kvarn låter dig också ställa in malningsgraden.

Mängden kaffe ska vara 50-60 gram kaffepulver per liter vatten.

Nå, slut på överkursen. Här får du en guide över fem kaffebryggare bäst i test.

Kaffebryggare i test

För att hitta marknadens bästa kaffebryggare har vi studerat tester, produktfakta från tillverkare och information från organisationen ECBC (European Coffee Brewing Center). Vi har också läst ett stort antal omdömen av kunder som nyligen köpt kaffebryggare.

Moccamaster KB952 AO – Kaffebryggare bäst i test år efter år

mocca-master
Uppdaterade Priser

Specifikationer av Moccamaster KB952 AO

Typ av bryggare Elbryggare
Mått 325 x 355 x 170 mm
Antal koppar per bryggning (max) 10
Volym vattentank 1.25 liter
Effekt 1 520 W
Filtertyp Engångsfilter
ECBC-godkänd? Ja
Automatisk avstängning? Ja
Droppstopp? Ja
Övrigt Signallampa & Värmehållning

Dyr men kvalitativ

Smakar det så kostar det. I fallet med Moccamaster-bryggaren stämmer det synnerligen väl. Den vinner i princip alla tester, de flesta dessutom med stor marginal. Men den har en rätt saftig prislapp.

Om priset nu inte stör dig (så dyr är den inte) är det här det självklara valet om du är ute efter kaffe i toppklass. Den är dessutom snygg och brygger kaffet snabbt. Inte för snabbt, naturligtvis, men på bara sex minuter har du en full kanna nybryggt java.

Smarta funktioner

AO i modellbeteckningen står Auto Off, det vill säga automatisk avstängningen. Inte bara en skön finess för oss glömska och oroliga, utan även ett EU-krav.

Bryggarens filterhållare är utrustad med droppstopp och apparaten har också två värmelägen för att kunna nå en optimal värmehållning.

Kvaliteten på bryggaren lär ligga i nivå med dess prestation. Moccamaster vågar nämligen ge inte mindre än 10 års garanti.

Att döma av de kundrecensioner som finns på nätet råder det ingen tvekan om att Moccamaster är en av de verkliga stjärnorna på kaffebryggarhimlen.

Moccamaster KB952 AO – plus och minus

Kaffe i toppklass
Brygger snabbt (6 min)
Smarta funktioner
Hög kvalitet på enheten
Dyr

Uppdaterade Priser

Electrolux EKF7500 – Hög kvalitet i litet format

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Electrolux EKF7500

Typ av bryggare Elbryggare
Mått 180 x 322 x 203 mm
Antal koppar per bryggning (max) 15
Volym vattentank 1.38 liter
Effekt 1 150 W
Filtertyp Engångsfilter
ECBC-godkänd? Ingen uppgift
Automatisk avstängning? Ja
Droppstopp? Ja
Övrigt Automatisk avstängning & Display & Signallampa & Timer

Budget med lyx

Den här lyfts fram som ett budgetalternativ men ger knappast det intrycket. Den brygger vid en temperatur på 94 grader. Däremot tar den förhållandevis lång tid på sig att brygga en full kanna, längre tid än de sex minuter per lite som experter hävdar är optimalt. Smaken blir trots det högklassig, enligt testarna. Dessutom kan du ställa in bryggaren så att den startar vid ett ett senare klockslag. Fyll bryggaren med vatten och kaffepulver på kvällen och vakna på morgonen till doften av nybryggt kaffe.

Tvivelaktigt val av styrka

Med en av knapparna på framsidan kan du också välja styrka på kaffet. Värdet av den funktionen är tveksamt eftersom det bästa sättet att variera styrkan är med hjälp av mängden kaffepulver.

Hög kvalitet

Hanteringen är enkel och kvalitetskänslan hög. Dessutom uppskattas den av många för sitt kompakta format, som gör att den tar liten plats på köksbänken.

Electrolux EKF7500 – plus och minus

Prisvärd
Användarvänlig
Hög kvalitetskänsla
Smidig
Bra timerfunktion
Tvivelaktiga extrafunktioner för styrka
Långsam

Uppdaterade Priser

OBH Nordica Legacy 2403 – Kvalitativt med retro

OBH Nordica Legacy

Uppdaterade Priser

Specifikationer av OBH Nordica Legacy 2403

Typ av bryggare Elbryggare
Mått 150 x 350 x 300 mm
Antal koppar per bryggning (max) 10
Volym vattentank 1.25 liter
Effekt 1 550 W
Filtertyp Utbytbart
ECBC-godkänd? Ja
Automatisk avstängning? Ja
Droppstopp? Ja
Övrigt Avkalkningsprogram & Signallampa & Värmehållning

Lätthanterlig retrodesign

Den retroinspirerade bryggaren från OBH Nordica får goda omdömen i tester bland annat på grund av att kannan är lätt att hälla ur, har ett bra grepp och en så kallad kalkindikator – som i själva verket bara är en lampa som tänds som påminnelse att det är dags att kalka av bryggaren, efter var 40:e bryggning.

Högkvalitativ kaffebryggning

Men hur bra blir kaffet? Jo, det ligger i det övre skiktet, mycket tack vare en bryggtemperatur som når så högt som 94 grader i testet. Snittemperaturen uppmättes dock till 89 grader.

Liksom övriga bryggare har den automatisk avstängning. På minussidan hamnar en otydlig vattenmätare och något oväntat att kannan med lock inte tål maskindisk.

OBH Nordica Legacy 2403 – plus och minus

Användarvänlig
Avkalkningsprogram
Hög kvalitet
Otydlig vattenmätare
Tål inte maskindisk

Uppdaterade Priser

Wilfa Classic CCM-1500S – Prisvärt alternativ

Wilfa

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Wilfa Classic CCM-1500S

Typ av bryggare Elbryggare
Mått 355 x 332 x 170 mm
Antal koppar per bryggning (max) 8
Volym vattentank 1 liter
Effekt 1 500 W
Filtertyp Engångsfilter
ECBC-godkänd? Ja
Automatisk avstängning? Ja
Droppstopp? Ja
Övrigt Värmehållning

Prisvärt alternativ

För dig som letar mest bryggare för pengarna är Wilfas Classic-modell ett bra alternativ jämnte Electrolux EKF7500, med en prislapp som ligger rätt mycket under de allra bästa bryggarna, utan att kvaliteten offras.

Kaffekvaliteten

Temperaturen, nyckeln till bra kaffe, ligger på 93 grader som mest och på 88 grader i snitt, i nivå med de bästa bryggarna i sammanställningen.

Kunder verkar mycket nöjda med såväl kaffet som kvaliteten hos själva bryggaren, vilket backas upp av att tillverkaren ger fem års garanti.

Wilfa Classic CCM-1500S – plus och minus

Prisvärd
Bra kvalitet
Max 8 koppar

Uppdaterade Priser

Melitta Arom Signature Deluxe – Förstklassigt kaffe med smarta funktioner

Melitta Arom Signature Deluxe

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Melitta Arom Signature Delux

Typ av bryggare Elbryggare
Mått 353 x 345 x 183 mm
Antal koppar per bryggning (max) 10
Volym vattentank 1.25 liter
Effekt 1 520 W
Filtertyp Engångsfilter
ECBC-godkänd? Ja
Automatisk avstängning? Ja
Droppstopp? Ja
Övrigt Avkalkningsprogram & Signallampa & Timer & Värmehållning

Förstklassigt kaffe

Den klassiska tillverkaren når höga höjder med sin Deluxe-modell. Kaffet blir förstklassigt och apparaten ger ett robust intryck. Såväl brygg- som varmhållningstemperaturen når de nivåer som krävs för ett högkvalitativt kaffe.

Smarta funktioner

Två finesser hos bryggaren är att den har en särskild knapp för bryggning av få koppar – som gör att bryggningen tar lite längre tid för att nå den rätta smaken trots den mindre mängden vatten – och en särskild knapp för avkalkning. En kanske ännu mer användbar funktion är att en lampa tänds när du börjar fylla på vattenbehållaren, för att du lättare ska se nivåangivelsen på behållaren.

Det går också att välja hur länge bryggaren ska hålla kaffet varmt, mellan 30 och 90 minuter. Även det är en egenskap som den här modellen är ensam om i sammanställningen.

Melitta Arom Signature Delux – plus och minus

Hög kvalitet
Kan brygga två koppar
Avkalkning
Timer på värmehållning
Långsam

Uppdaterade Priser

Sammanfattning av guiden

Valet av kaffebryggare är lätt just nu. Åtminstone om du är ute efter högsta kvalitet, snygg design och robust konstruktion.

Men även om Moccamaster KB952 AO är en tydlig vinnare finns det uppenbarligen konkurrerande modeller som kommer mycket nära mästaren. Skulle vi dela ut silver- och bronsmedaljer skulle de gå till Melitta Arom Signature Deluxe och OBH Nordica Legacy.

Men glöm för all del inte Electrolux EKF7500 eller Wilfa Classic CCM-1500S, som presterar hyggligt, har ett nätt format och en aptitlig prislapp.

Och här kommer vinnarna igen:

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser