Glassmaskin bäst i test

Henrik Rådmark - Senast uppdaterad: 2020-11-24

Vad vore väl sommar utan glass? Eller, faktiskt, vad vore väl även vår, höst och vinter utan glass? Men det här med att köpa glass kan ju vara lite tröttsamt; Ibland vill man bara experimentera loss och skapa en helt ny glassort. Vad sägs exempelvis om saffran- eller konjakglass? Vi har därför samlat fyra glassmaskiner bäst i test för att guida dig genom glassdjungeln, så att du kan hitta precis rätt maskin för dig.De bästa glassmaskinerna 2020

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa glassmaskinerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Wilfa ICM C-15 – All-round
Nemox Gelatissimo Exclusive – Snabb och tyst
DeLonghi ICK 5000 – För glasskonnässören
Krups GVS2 – Budgetmästare

Toppvalet

Uppdaterade priser

Toppvalet av bästa glassmaskin i test faller på Wilfa ICM C-15 som är en riktigt bra all-round-maskin. Den är snabb, högkvalitativ och har en tydlig display som håller dig uppdaterad under hela tiden som glassen tillverkas.

Läs mer om denna och om våra övriga toppval genom att läsa köpguiden!

Vilken är den bästa glassmaskinen?

Glassen kan knappast bli bättre än när den är alldeles nygjord – av dig själv. Med en glassmaskin är det enkelt att få ett förstklassigt resultat. Men vilken är den bästa glassmaskinen? Om du är klok nog att läsa tester och guider och välja en glassmaskin bäst i test som har testats av såväl proffs som vanliga användare får du goda förutsättningar att hitta rätt modell. Här har vi samlat flera glassmaskiner som presterar riktigt bra i test för glassmaskiner. Dessutom får du en guide som hjälper dig att göra rätt val för just dig.

Med eller utan kompressor?

En glassmaskin är en tämligen enkel konstruktion. Men det finns några grundläggande skillnader mellan olika modeller. De främsta rör kapacitet och kylförmåga. De allra enklaste saknar helt kompressor och därmed förmåga att kyla aktivt. Dessa fungerar istället genom att själva skålen placeras i frysen ett dygn i förväg, och sedan bidrar med kyla som fryser ned glassmeten när maskinen rör ihop den.

Om du är kräsen väljer du en maskin med egen kyla. Det ger glass som är luftigare och får en bättre, krämigare konsistens med en sådan.Kort eller lång förberedelsetid?

Om glassmaskinen inte kan skapa egen kyla behöver du alltså kyla ned skålen eller, i sällsynta fall, ett särskilt kylblock ett dygn innan du ska göra glassen. En sådan modell är med andra ord inget för dig som är spontan och gärna följer dina impulser. Resultat blir i allmänhet inte heller lika bra som med en maskin som kyler med en egen kompressor.

Hur mycket glass kan du göra?

Den angivna kapaciteten hos olika glassmaskiner stämmer sällan med den mängd de verkligen klarar av att producera. Tänk på att om maskinen inte har egen kompressor och alltså inte kan kyla glassmeten på egen hand, blir det extra omständligt att göra flera satser glass. Skålen eller kylblocket måste frysas mellan varje gång. Här underlättar det förstås om glassmaskinen levereras med dubbla skålar eller kylblock.

Därför är det enkelt att göra glass med glassmaskin

Två saker gör att glass är svårt att få till utan glassmaskin. Kyla och rörelse. Samtidigt. Visst går det att göra glass genom att blanda smeten, ställa in i frysen, röra efter en stund, vänta, röra lite till. Men det blir aldrig särskilt bra. Därför att smeten behöver röras ihop samtidigt som den fryser. Och det är exakt vad som händer i en glassmaskin. Den kalla skålen ser till att temperaturen på glassblandningen sjunker samtidigt som den rörs ihop av roterande blad. Om glassmaskinen är av god kvalitet ger det här en konsistens som i bästa fall närmar sig ”fluffig” eller åtminstone krämig. Detta beror dels på att iskristallerna blir mindre än om smeten inte rörs ihop i en maskin, dels på att du får in luft i glassen.

Vad kan gå fel med en glassmaskin?

Även om det är enkelt att göra bra glass med en bra glassmaskin finns det förstås en risk att du misslyckas. Det kan bero på fler saker.
1. Smeten kyls för fort. Då hinner den inte röras ihop tillräckligt länge, vilket ger en hård, kompakt och grynig glass.
2. För mycket socker. När mängden socker är för stor kan det hända att glassmeten aldrig fryser ihop och i bästa fall får du en hygglig vaniljsås eller möjligen mjukglass.
3. För mycket fett sabbar. Var försiktig med mängden grädde. För mycket kan ge en konstig konsistens.
4. Du glömde glykos eller gelatin. Dessa ingredienser är inte nödvändiga men ger en oerhört fin konsistens.
5. Du glömde frysa den. En glassmaskin utan egen kylförmåga kan sällan kyla ned glassen till rätt serveringstemperatur. Skålen måste in i frysen när maskinen gjort sitt.

Inte bara glassmaskiner gör glass

Om du skulle råka ha en Kitchenaid köksmaskin i köket har du nästan en glassmaskin redan (läs vår guide om köksmaskiner här). Nästan, eftersom du behöver köpa ett tillbehör i form av en särskild skål för att förvandlingen till glassmaskin ska bli komplett. Skålen har samma funktion som skålar till glassmaskiner utan kompressor, och alltså utan egen förmåga att tillföra kyla. Den behöver med andra ord ställas in i frysen ett dygn innan du ska tillreda glassen.

Men eftersom vi redovisar tester av glassmaskiner får Kitchenaid-tillbehöret finnas sig i att hamna utanför sammanställningen. Däremot konstaterar vi att skålen inte är optimal för glasstillverkning. Av flera användares kommentarer att döma är det svårt att få rätt konsistens på glassen, förmodligen på grund av att skålen, som saknar lock, inte kan behålla kylan tillräcklig väl.

Så har vi hittat bästa glassmaskinerna

Genom att läsa ett stort antal tester och kommentarer från glassexperter och genomsnittliga användare har vi kommit fram till att nedanstående fem glassmaskiner hör till de bästa på marknaden.

Glassmaskin bäst i test

Vi kommer nu att presentera våra fyra toppval av glassmaskin bäst i test. Först vårt toppval Wilfa ICM C-15 och därefter våra tre andra vinnare.

Wilfa ICM C-15 – All-round

blank

Specifikationer av Wilfa ICM C-15

Vikt 13.3 kg
Mått 402 x 245 x 281 mm
Kapacitet 1.5 l
Kyler ja
Material rostfritt stål – plast
Övrigt kan hålla färdig glass fryst i upp till en timme

Med en gedigen konstruktion som domineras av rostfritt stål ger Wilfa ICM C-15 ett bra intryck, och allt till ett hyggligt pris. Detta består även när maskinen börjar jobba. Tack vare kompressorn blir såväl sorbet som vanlig glass precis som den ska vara. Dessutom kan den hålla en färdig sats glass fryst under en timme efter det att den är klar.

Maskinen behöver inte förberedas på något sätt före användning och den är hyggligt enkel att rengöra, eftersom alla delar är löstagbara.

En tydlig display visar temperatur och exempelvis hur lång tid det är kvar tills glassen är klar.

Wilfa ICM C-15 – plus och minus

Håller glassen fryst efter tillagning
Kräver ingen frys
Lätt rengöring
Högkvalitativ
Långsam

Uppdaterade priser

Nemox Gelatissimo Exclusive – Snabb och tyst

blank

Specifikationer av Nemox Gelatissimo Exclusive

Vikt 12 kg
Mått 265 x 225 x 385 mm
Kapacitet 1.7 l
Kyler ja
Material rostfritt stål – plast

Snabb, effektiv och förtroendeingivande. Nemox Gelatissimo Exclusive får höga betyg i tester. Den rymmer hyggligt mycket och den kraftfulla kylfunktionen gör att glasstillverkningen går fort. 1 liter glass tar bara en halvtimme att göra.

Glassmaskinen har alltså likt Wilfa-modellen en inbyggd kylfunktion. Testare noterar särskilt att Nemox Gelatissimo Exclusive är tyst – den låter inte mer än ett kylskåp när den arbetar. Den får också ett plus för att den levereras med två skålar, så att du enkelt kan göra två satser glass.

Priset är egentligen det enda som talar emot maskinen. Men för en riktig glassälskare är valet måhända enkelt.

Nemox Gelatissimo Exclusive – plus och minus

Snabb
Kräver ingen frys
Tystgående
Dyr

Uppdaterade priser

DeLonghi ICK 5000 – För glasskonnässören

blankSpecifikationer av DeLonghi ICK 5000

Vikt 14.5 kg
Mått 326 x 245 x 426 mm
Kapacitet 1.2 l
Kyler ja
Material plast

Visserligen något högljudd men många testar älskar kvaliteten på glassen som DeLonghi ICK 5000 ger. Det höga ljudet kommer sig av den inbyggda kompressorn, vilken också är huvudskälet till det goda resultatet.

Dessutom går tillverkningen fort, efter bara 20 minuter är en sats klar.

DeLonghi tillverkar främst glassmaskiner främst för restauranger och kaféer, men har här gjort en modell anpassad för hushåll. Det borgar för att inte bara glassen blir god, utan att även kvaliteten är det.

DeLonghi ICK 5000 – plus och minus

Snabb
Högkvalitativ
  Inbyggd kompressor
Hög ljudnivå
Dyr

Uppdaterade priser

Krups GVS2 – Budgetmästaren

blankSpecifiktioner av Krups GVS2

Vikt 3.8 kg
Mått 215 x 215 x 280 mm
Kapacitet 1.6 l
Kyler nej
Material plast

Om du är ute efter en billigare maskin än de som topptestats är Krups GVS2 ett intressant alternativ. Den har ingen egen kylning, men å andra sidan ett lågt pris. Trots den enkla funktionen blir resultatet mycket bra, enligt flera tester och användare. Nackdelen är att du måste placera skålen i frysen ett dygn i förväg.

Krups GVS2 är också aningen omständligt att montera, säger testare.

Krups GVS2 – plus och minus

Lätt
Smidig
Snabb
Kräver frys
Krånglig montering

Uppdaterade priser

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom fyra glassmaskiner bäst i test på marknaden idag. Alla är högkvalitativa, pålitliga val och egentligen tror vi att du skulle bli nöjd med vilken som. Här är en kort sammanfattning av dem igen.

Wilfa ICM C-15 – Bästa all-round

Uppdaterade priser

Om du inte är helt säker på vilken glassmaskin som passar dig bäst men ändå är övertygad om att hög kvalitet hör till några av de viktigare valfaktorerna, då är Wilfa ICM C-15 rätt glassmaskin för dig. Dessutom är den bra för nybörjaren eftersom den är lätt att förstå sig på, inte kräver någon montering och har en display som tydligt visar hur det går för din glass under tiden som den tillagas.

Nemox Gelatissimo Exclusive – Snabb och tyst

Uppdaterade priser

Nemox Gelatissimo Exclusive talar nog mest till dig som inte nöjer dig med annat än prima kvalitet. Denna exklusiva glassmaskin bäst i test ser till att göra din glass utan att låta för mycket – och utan att ta för lång tid på sig. Till skillnad från toppvalet, som kräver 60 minuters förberedelse innan glassen är kvar, tar den här glassmaskinen så lite som 25 minuter på sig innan du står med nygjord gelato framför dig.

DeLonghi ICK 5000 – För glasskonnässören

Uppdaterade priser

På tal om prima kvalitet, DeLonghi Gelataio ICK 5000 används främst i professionella kök eftersom kvaliteten är obegriplig och maskinen både är snabb och ger riktigt god glass. Tyvärr har den en relativt hög ljudnivå. Men det den har i oväsen tar den igen i glasskvalitet.

Krups GVS2 – Budgetmästare

Uppdaterade priser

För dig på budget finns det ingen annan glassmaskin bäst i test att rekommendera förutom Krups GVS2. Denna kvalitativa budgetmodell kräver visserligen frys för att kunna göra glass, men när den väl är färdig blir du inte besviken. Krups GVS2 kan vara något krånglig att montera men den är smidig och lätt att förstå sig på.

Vi hoppas att du har funnit din favorit. Lycka till med glassgörandet!

Ansvarig skribent

Henrik Rådmark Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.