Fritös/Airfryer bäst i test

Perfekta pommes frites, knaprig kyckling och frasig falafel. Med en fritös kan du tillaga en stor mängd råvaror. Men det kan vara svårt rodda bland alla fritöser som finns på marknaden idag. I denna fritös bäst i test guide presenteras de fyra fritöser som i test presterat riktigt bra, så att du enkelt ska finna en fritös som passar dig. Vi har utsett två fritöser till bästa fritös 2022, en som tillagar med varmluft och en som tillagar med olja. Här nedan kan du läsa mer om dem och två fritöser till samt få en del allmänna tips om fritöser och fritering.

Bästa fritös/airfryer 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa fritöserna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Philips Airfryer XXL HD9867 – Bästa fritös med varmluft
Tefal Easy Pro FR3330 – Bästa fritös med olja
Champion Aero Fryer CHAF210 – Budgetalternativet som presterat bra i test
DeLonghi PremiumFry F44532CZ – Stor och stabil

Toppvalen

Att finna en välfungerande och hållbar fritös kan vara svårt bland den uppsjö av märken och modeller som nu finns. Här nedan kommer våra två favoriter, en med varmluft och en traditionell fritös som använder sig av olja. Senare i guiden presenteras ytterligare två fritöser.

Philips Airfryer XXL HD9867 är en riktig användarfavorit tack vare att den friterar snabbt för att vara en varmluftsfritös, är enkel att använda och ger bra resultat gång efter gång. I test har det visats att om man vill komma så nära en traditionell fritös som möjligt men utan all olja så är denna ett riktigt bra val.

Är det en mer traditionell fritös man är ute efter så är prisvärda och robusta Tefal Easy Pro ett säkert alternativ. Även denna är en användarfavorit tack vare sin enkelhet, effektivitet och det goda resultatet som den ger gång efter gång.

Vilka kvaliteter har en fritös bäst i test?

För att finna produkter att inkludera i denna guide har vi sökt fritöser som uppfyller följande kriterier:

  • Användarvänliga.
  • Många nöjda användare.
  • Hög och jämn temperatur under hela friteringen.
  • Krispigt och gott resultat.
  • Enkel att rengöra.

Varmluft eller olja?

Det finns framförallt två typer av fritöser på marknaden just nu: den som friterar med het olja och den som friterar med varmluft. Det finns olika fördelar med de båda och här nedan presenteras de kort.

Olja

Den mest klassiska och välkända typen av fritös är den där en korg sänks ner i het olja. Det är denna sorts fritös som oftast används av restauranger.

Med en oljefritös kan du fritera det mesta, allt från munkar till potatis eller kött. Med en oljefritös får du restaurangresultat på maten och det klassiska frasiga, friterade och flottiga resultatet som är svårt att få via något annan tillagningssätt. Men det är till priset av en något krångligare rengöringsprocess och en hel del matos.

Varmluft

Varmluftsfritöserna har fått ett uppsving på den svenska marknaden. Med en varmluftsfritös behövs lite eller ingen olja, vilket ger en mer hälsosam fritering och enklare rengöringsprocess. Men en del saker kan vara svåra, om inte omöjliga, att fritera i en varmluftsfritös. Resultatet blir oftast som en kombination av friterat och ugnsbakat så är du ute efter färska munkar eller frasig camembert är en varmluftsfritös inte rätt för dig.

Vanliga frågor

Det finns en del att tänka på när det kommer till att ta hand om sin fritös och att få så god mat från friteringen som möjligt. Här nedan besvaras fyra vanliga frågor.

Var ska gammal frityrolja slängas?

Gammal frityrolja får inte sköljas ner i avloppet, det kan leda till igensatta ledningar. Det finns i princip alltid en särskild plats där matfett ska hällas. Du kan då hälla matoljan i en plastdunk eller annan tålig behållare i väntan på en färd till återvinningscentralen eller dylikt.

Vilken olja passar bäst?

Vid fritering bör man välja en olja som har en hög rykpunkt. Rapsolja och solrosolja passar perfekt för fritering. Det finns även specialanpassad frityrolja som passar särskilt bra för fritering, den har vanligtvis en stektemperatur på 160 grader.

Hur slipper man oset?

Det är svårt att slippa matos om man friterar med en oljefritös. Men några tips är att se till att fritera nära en köksfläkt, ta undan textilier i rummet och ha stängda dörrar till köket om möjligt. Efter fritering kan man testa att blötlägga en brödbit i ättika så att den får absorbera matlukten i köket. Alternativt kan man sätta in kaffebönor i ugnen eller koka citrusskal på spisen.

Blir maten lika god i en varmluftsfritös?

Det korta svaret är: nja. Det beror på vad man vill fritera. För att få de där riktigt flottiga och krispiga pommesen, lökringarna eller munkarna så är det enda alternativet en oljefritös. Men om man söker efter frasiga pommes frites som bibehåller sin potatissmak eller kyckling som bibehåller sin saftighet och pizza med frasig botten så fungerar en varmluftsfritös minst lika bra enligt flera användare.

Bästa just nu..

Vi har skannat marknaden för att finna de fritöser som är bäst just nu. Här nedan presenteras våra toppval mer utförligt.

Philip Airfryer XXL HD9867 – Bästa fritös med varmluft

Philips Airfryer HD9867 är en mer avancerad variant av storsäljaren Philips Actifry HD9641. Airfryer XXL HD9867 friterar mer effektivt än sin föregångare och har flera smarta funktioner som hjälper till att ge perfekt resultat varje gång.

Specifikationer Philips Airfryer XXL HD9867

Tillagingskapacitet 1.4 kg
Vikt 8 kg
Effekt 2200 W
Övrigt Automatisk avstängning; Signallampa; Svalt hölje; Timer; Tillhörande app; varmhållningsfunktion; digital skärm; EasyClick-handtag

Avancerad teknik för optimalt resultat

Airfryer har en teknologi som Philips kallar för TurboStar. Det innebär att råvarorna i fritösen utsätts för snabbt cirkulerande värme för att få ett jämnt resultat. Det ger maten en frasig och jämn yta. Det är en av få varmluftsfritöser på marknaden som ger ett resultat som liknar det man får av en oljefritös.

Något som gör det än enklare att få bra resultat varje gång är appen som man kan ladda ner. I den finns recept till över 200 hälsosamma rätter där tid och värme anges anpassat efter just denna fritös.

Enkel att rengöra och fri från matos

Airfryer kräver ingen olja, vilket gör rengöringen av maskinen enkel och den snabbt cirkulerande luften gör att du slipper matoset som kan uppstå med en fritös som använder het olja. Vill man kan man tillsätta en matsked olja för ett krispigare resultat, men det är inte nödvändigt.

Ett problem som ofta uppstår med denna typ av fritös är att höljet blir mycket varmt, men med denna fritös hålls höljet kallt och du behöver inte oroa dig för brännskador.

Användarvänlig

Airfryer har en digital display som är enkel att avläsa och som gör det enkelt att få det resultatet du vill. Matkorgen är avtagbar och tål maskindisk. Dessutom har den en stilren design och du behöver inte oroa dig för att den ska förstöra helheten i ditt kök.

Via ett litet vred som kallas ”QuickControl” ställer man enkelt in maskinen. Man kan välja manuella inställningar eller 4 förinställda tillagningsalternativ. Om man trycker in vredet avslutas tillagningen. Man ser enkelt på den digitala skärmen vilken inställning man valt.

Helhetsintrycket

HD9867 XXL är inte den billigaste fritösen på marknaden, men den är värd varje öre. För pengarna får man en välfungerande, användarvänlig och högpresterande varmluftsfritös som ger hälsosamt friterad mat. Om man är på jakt efter en fritös som har många nöjda användare och som presterat bra i test så är Philips Airfryer XXL HD9867 ett tryggt val.

Philips AirFryer XXL HD9867  – plus och minus

➕ Hälsosammare fritering
➕ För stora portioner
➕ App med anpassade recept
➕ Smart teknologi som garanterar ett jämnt resultat

➖ Dyr

Tefal Easy Pro FR3330 – Bästa fritös med olja

Tefal Easy Pro FR3330 har fått toppbetyg i test och är uppskattat av många användare. Den är enkel att använda och rengöra. Dessutom har den en del funktioner som gör den mer säker och minskar brandrisken. Att den därtill kommer till ett rimligt pris och levererar bra resultat gång efter gång gör att den sannerligen förtjänar en topplacering i denna guide.

Specifikationer Tefal Easy Pro FR3330

Volym 3 L
Tillagningskapacitet 1 kg
Mått 26 x 30 x 42.6 cm
Vikt 2.79 kg
Effekt 2200 W
Övrigt Signallampa; tål maskindisk; Cold Zone; överhettningsskydd; inställbar termostat

Smidig och användarvänlig

Easy Pro FR330 har en justerbar termostat och en kontrollampa som gör det enkelt att veta att den är igång. Glasrutan som sitter på ovansidan av fritösen gör det enkelt att hålla kolla på tillagningsprocessen.

Elektrisk säkerhet, temperatursäkerhet och on/off knapp är tydligt markerade på fritösen och du behöver inte oroa dig för att den ska vara igång utan din vetskap.

Effektiv och kraftfull

Easy Pro värmer oljan snabbt tack vare att den har en effekt på över 2200 watt. Det gör även att oljan håller en jämn temperatur under hela friteringen. Denna höga effekt och varma olja är mycket viktigt för att få ett riktigt krispigt och jämnt resultat. Pommes frites blir frasiga och får jämnt färg, kyckling får krispigt skinn och saftigt insida.

Säker

Oljan i en fritös blir som bekant oerhört het, vilket kan utgöra en fara om man inte passar sig. Men Easy Pro har ett överhettningsskydd som går igång om maskinen blir för varm, den kommer då automatiskt att stänga av sig.

I botten på maskinen finns en så kallad kallzon som gör att oljan håller längre och kan återanvändas. I kallzonen samlas matrester och smulor utan att bränna fast i botten.

Enkel att rengöra

Easy Pro är betydligt lättare att rengöra än andra oljefritöser. Den går att demontera och allt utom kontrollpanelen är diskmaskinståligt. Dessutom är ”grytan” emaljerad, vilket gör att mat inte fastnar lika lätt.

Helhetsintrycket

Tefal Easy Pro FR3330 är en effektiv, pålitlig och högpresterande fritös. Tack vare dess jämna värmning av oljan och effektiva tillagning kan du räkna med att få precis det resultatet du önskar varje gång.

Tefal Easy Pro FR3330 – plus och minus

Prisvärd
Effektiv och kraftfull
Överhettningsskydd
Restaurangresultat

Mycket ånga och lukt

Champion Aero Fryer CHAF210 – Budgetalternativet som presterat bra i test

Denna varmluftsfritös från Champion är den bästa budgetfritösen på marknaden just nu. Det är en fritös som fått höga betyg i test av användare och som gillas av flera tack vare att den är så välfungerande trots det låga priset. Varmluftsfritöser är vanligtvis dyrare än oljefritöserna och det kan vara svårt att hitta ett alternativ som håller utan att kosta för mycket.

Specifikationer Champion Aero Fryer CHAF210

Volym 2.5 L
Tillagingskapacitet Ingen uppgift om exakt tillagningskapacitet
Mått 25 x 30 x 25 cm
Vikt Ingen uppgift
Effekt 1400 W
Övrigt Automatisk avstängning; Svalt hölje; Timer med signal; maskindisktålig låda

Enkel att rengöra och använda

Champion CHAF210 är mycket enkel att rengöra tack vare att du inte behöver använda särskilt mycket olja och att byttan tål maskindisk. Vill du ändå tillsätta olja så torkar du efter tillagning enkelt ur behållaren innan diskningen.

Den är enkel att anvönda. Man väljer enkelt vilken temperatur man vill via reglaget där man kan välja mellan 80-200 grader. Sedan finns det en timer som hjälper att hålla kolla på tiden och som automatisk stänger av fritösen när tillagningen är färdig.

Jämnt resultat med hetluft

Tack vare höghastighetsfläktarna cirkulerar hetluft luft snabbt runt vilket ger ett bra och jämnt resultat. Att du inte behöver använda olja gör att du slipper den klassiska frityrdoften som tar lång tid att vädra ut.

I Aero Fryer kan man även grilla och steka olika råvaror utan att behöva tillsätta fett men fortfarande få ett krispigt och bra resultat där maten är jämnt tillagad.

Kompakt och elegant

Aero Fryer är en diskret maskin med elegant design som enkelt smälter in i köket. Vid behov kan den tack vare sitt kompakta format förvaras enkelt i skåpet. Det toppmonterade handtaget gör det än lättare att förflytta den.

Den kan göra mat som räcker till ungefär tre personer, vilket är något i det minsta laget. Men resultatet blir bra och maten tillagas snabbt.

Helhetsintrycket

Champion Aero Fryer CHAF210 är en mycket prisvärd, smidig och välfungerande fritös. Den är enkel att använda och rengöra och ger enligt flera användare ett minst lika bra resultat som dyrare maskiner. Det är just nu bästa fritös i budgetklassen.

Champion Aero Fryer CHAF210 – plus och minus

Prisvärd
Stilren
Effektiv och kompakt
Enkel att rengöra

Liten behållare jämfört med andra fritöser

DeLonghi PremiumFry F44532CZ – Stor och stabil

Om du ska ha fest eller behöver friterad mat till ett större hushåll så vinner denna fritös från DeLonghi fritös bäst i test. Den har en volym på 5 liter och en kapacitet på 1,5 kilo, vilket skapar exempelvis 1,5 kilo pommes frites. Med en effekt på 3200 Watt kan du räkna med att maten blir ordentligt tillagad, oavsett hur mycket du har i.

Specifikationer DeLonghi PremiumFry F44532CZ

Volym 5 L
Tillagingskapacitet 1.5 kg
Mått bredd: 44.5 cm djup: 28.5 cm höjd: 33 cm
Vikt 5 kg
Effekt 3200 W
Övrigt Kallzon; display; temperaturlampa; teflonbehandlad; stabiliserande fötter; automatisk avstängning

En traditionell fritös

PremiumFry ser ut som, och fungerar som, en traditionell fritös. Den har stor kapacitet och en design som genast för tankarna till restaurangerna där frasiga, perfekta pommes frites serveras. Med en effekt på 3200 Watt kan du räkna med att den värmer upp oljan snabbt och håller den varm även när frysta råvaror tillsätts.

Det finns en välfungerande kallzon som tillåter rester att hamna under värmeelementet, vilket gör att maten inte bränns fast i grytan och att oljan hålls fräsch längre.

Hur är den att använda?

Den är mycket enkel att använda. Man häller i valfri olja, väljer värme via vredet, låter oljan bli varm och har sedan i önskad råvara i frityrkorgen som man sedan sänker ner i den heta oljan. Sedan sätter man på skyddet och väntar. Det hela förenklas av temperaturlampan som meddelar när oljan är varm.

Vid rengöring kan man använda sig av den lilla kranen som är monterad längst nere på fritösen, gömd bakom en lucka. Man tömmer oljan enkelt ur kranen i en behållare och kan sedan rengöra fritösen med önskad metod.

Robust och säker

Denna fritös har stabiliserande fötter och produkten känns robust och välbyggd. Ångan kommer ut från ett bestämt område på maskinen, vilket är mycket bra då man tydligt vet vilken del av fritösen som man bör undvika. Dessutom bibehålls handtaget kallt och man kan följa tillagningsprocessen genom det lilla glasfönstret på ovansidan. Om fritösen blir för varm kommer den att stänga av sig.

Helhetsintrycket

De’Longhi PremiumFry F44532CZ ser ut och fungerar som en klassisk fritös. Den värmer oljan effektivt och har stor kapacitet på cirka 5 liter. Den är enkel att rengöra och att använda. PremiumFry är ett bra val för den som söker en stor och hållbar fritös som är enkel att använda.

DeLonghi PremiumFry F44532CZ – plus och minus

Enkel att rengöra med kran för att tömma olja
Klassisk design
Stor volym

Något otymplig


Sammanfattning av guiden

Ovan har vi presenterat fyra riktigt bra fritöser som alla förtjänat sin plats i denna guide tack vare olika bra egenskaper. Först ut var vår varmluftsfavorit Philips Airfryer HD9641, en mycket omtyckt, hållbar och effektiv fritös som ger hälsosammare mat. Men är det en klassisk oljefritös man söker så är Tefal Easy Pro FR3330 ett fantastiskt alternativ. Den är enkel, säker och ger riktigt bra resultat.

De två andra som presenterades var Champion CHAF201 och De’Longhi PremiumFry F4453CZ. Champions fritös är bra för den som vill ha en budgetfritös som ger bra resultat men utan några extra funktioner. De’Longhis fritös är perfekt för det större hushållet då den har en volym på 5 liter.