Elvisp bäst i test

Den perfekta kladdkakan, den bästa degen eller bara en vanlig hederlig pannkaksmet? Elvispen är verktyget som hjälper dig med alla tre! I den här guiden kommer vi att gå igenom fyra elvispar bäst i test. Oavsett om du har tre eller tio minuter till övers kommer du att få svar på vilken den bästa elvispen är på marknaden idag – och hitta din egen favorit.Bästa elvsip 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa elvisparna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

KitchenAid 5KHM9212 – Bästa elvispen just nu
Bosch MFQ4080 – Bra för tyngre uppgifter
Kenwood Limited kMix HMX750 – Ergonomisk och stark
Dualit Hand Mixer 400W – Stilren och välbalanserad

Smarto-valet KitchenAids 5KHM9212

Den bästa elvispen just nu är KitchenAids 5KHM9212. Med fantastisk prestanda, en ljudnivå på nästan ingenting, en kraftfull degknådning (och gräddvispning) och med oerhört hög kvalitet vinner den storslaget i vår guide. Vi är oerhört imponerade av denna snygga hjälpreda i köket och råder dig att läsa mer om den, och de andra vinnarna, i guiden nedan.

Varför en elvisp?

En elvisp är en smidig maskin som hjälper till med att vispa, knåda eller blanda alla möjliga ingredienser. Kanske är du sugen på pannkakor? Eller kanske vill du ha ett snyggt bröd? Eller varför inte en tårta eller småkakor? Med en elvisp i ditt hem är matlagningens, och bakningens, möjligheter oändliga.

En elvisp kan dessutom hjälpa till med de saker som köksassistenten inte kan göra för dig. Vispa grädde eller vifta ihop en pannkaksmet gör elvispen bättre än en köksassistent. Dessutom är elvisparna idag så kraftfulla och smidiga att du kanske borde överväga en även till brödbaket, som ju annars är köksassistentens område.

Hastigheter och turbo

Det säger sig kanske självt men, en elvisp bäst i test behöver naturligtvis kunna vispa väldigt fort. Det sista du vill är att behöva stå och vänta på att grädden ska bli klar i 5 minuter bara för att maskinen du använder är seg.

De flesta elvisparna idag är därför utrustade med minst fem hastighetslägen samt ett turboläge, som låter dig boosta din vispning när det behövs.

Vad är trådvisp och en degkrok?

Anledningen till att det finns två olika par med vispar till alla elvispar är därför att de är till för två olika saker.

 • Trådvisparna är de som liknar en handdriven ballongvisp och är kanske den visp man förknippar med elvispen allra mest. Det här paret är till för att vispa ihop ingredienser genom att delvis slå sönder dem, exempelvis ett ägg, men också för att blanda ingredienserna ordentligt. Så att inte en del av smeten får allt salt, till exempel. De här visparna är också utomordentligt bra för att få in luft i smeten eller bakverket. När receptet säger ”vispa äggen och sockret pösigt” är det därför trådvisparna du ska använda dig av.
 • Degkrokarna är de som tar hand om lite tyngre arbeten. Om du behöver få ihop en deg är det här paret du bör använda. Istället för att slå in luft i mixen, såsom trådvisparna gör, är degkrokarna till för att långsamt blanda in, exempelvis, stora mängder mjöl in i din deg och göra den medgörlig. De här krokarna är faktiskt så kraftfulla att du till och med kan göra smör med dem.

Några saker att tänka på

 1. 5-minutersregeln. Det är rekommenderat att en elvisp inte används mer än 5 minuter åt gången. Anledningen är att elvispen annars lätt blir överhettad. En bra elvisp kräver aldrig mer än 5 minuter för att få ihop en smet, deg eller vispa grädde. Men tänk ändå på 5-minutersregeln om du har tänkt göra flera satser smet inom kort tid.
 2. Dubbelt upp! En elvisp bäst i test kan mätas på hur mycket den lyckas vispa. Om du exempelvis ska vispa 3 dl flytande grädde ska den ha blivit till 6 dl när den är klar och vispad. På så vis vet du att elvispen är kraftfull och effektiv nog att göra sitt jobb. Om din nuvarande elvisp inte kan göra detta längre (och på den utsatta tiden, det vill säga inte mer än 5 minuter) är det verkligen läge att byta ut den.
 3. Kall grädde. På tal om grädde. När du vispar grädde är det en god idé att den är riktigt kall i sin flytande form, experter rekommenderar inte varmare än +5°C.
 4. Minst 120 cm sladd. En elvisp bäst i test bör som sitt absoluta minimum ha en sladd på 120 cm. Anledningen är egentligen bara den att det ger större frihet när du använder din elvisp. Men det här är faktiskt viktigare än man kan tro, så tänk på var någonstans du står och använder din elvisp – är du nära eller långt bort från ett eluttag?

Rengöring

Alla elvispar i det här testet har tillhörande vispar som går utmärkt att diska i diskmaskinen. Bosch MFQ4080 – som har mer än bara trådvispar och degkrokar – har även den diskmaskinsvänliga tillbehör.

Själva elvispen bör man också tänka på att rengöra. Det här är någonting som förvånansvärt många inte tänker på men som är viktigt att komma ihåg för att behålla maskinens kvalitet och standard för många år framöver.

Fukta en trasa lätt efter varje användning och torka av elvispen ordentligt. Var dock försiktig så att du inte råkar peta in vatten i fläktutblåset. Om du har tid, torka gärna av med en torr trasa efteråt.

Hur vi har valt ut våra vinnare

Alla produkter som är med i guiden har blivit testade av experter. Det vi har letat efter är de bästa elvisparna vad gäller kvalitet, hållbarhet och effektivitet. Dessutom har det varit viktigt för oss att alla elvispar bäst i test har varit:

 • någorlunda tysta
 • lätta att förvara
 • bra på att vispa
 • bra på att knåda
 • användarvänliga

Elvispar i test

Nedan kommer vi att presentera de 4 bästa elvisparna just nu. Vi börjar med den solklara vinnaren och fortsätter sedan att kika på de andra elvisparna i fallande skala. Samtliga elvispar har gjort sig förtjänta av att kallas elvisp bäst i test. Vi tror att du kommer att bli nöjd oavsett vilken du väljer men läs ändå igenom guiden för att vara säker på att du hittat just din favorit.

KitchenAid 5KHM9212 – Bästa elvispen just nu


Om du är ute efter en ljudlös, effektiv och stark elvisp har vi en elvisp bäst i test åt dig här: KitchenAid 5KHM9212. Det här är en elvisp i absolut toppklass! Med imponerande kvalitet och genom sin användarvänlighet vinner KitchenAid 5KHM9212 förstaplatsen som den bästa elvispen just nu.

Specifikationer KitchenAid 5KHM9212

Effekt 85W
Hastighetslägen 9
Vikt 1.1 kg
Färger Creme – grå/antacit – rostfri/krom – röd – silver – svart – vit

Högkvalitativ och genomtänkt

Kvaliteten i KitchenAid 5KHM9212 är oslagbar. Den här elvispen förtjänar verkligen sin höga placering. KitchenAid är ju ett känt märke bland köksprodukter vilka kanske är mest kända för just sin robusta och hållbara kvalitet.

Med en så lätt vikt som 1,1 kg får du väldigt mycket maskin för pengarna! Dessutom har sladden en total längd på 156 cm så att du inte nödvändigtvis behöver stå precis vid ett eluttag för att kunna använda maskinen. Sladden är även vridbar vid roten för att minska bök och trassel. Och då har vi inte ens nämnt den lätta gummibeläggningen på handtagets undersida som gör greppvänligheten perfekt.

Stark och tyst

Som en riktig kvalitetsprodukt är även KitchenAid 5KHM9212 lämpad för lätta smeter såväl som för tunga degar. Dessutom använder sig 5KHM9212 av en mjukstart för alla hastighetslägen – så att all grädde eller smet hindras från att skvätta upp i ansiktet vid start. För att inte tala om visparna som är större än på andra elvispar, vilket gör att en tyngre och större mängd deg kan genomarbetas smidigare än med andra maskiner.

Det här är utan tvekan den tystaste elvispen i guiden. Det gäller även vid de högre hastigheterna och vid tyngre arbeten.

Bästa elvisp just nu

Överlag är KitchenAid 5KHM9212 den bästa elvispen just nu. Den är kraftfull, den är flexibel, den är stark, den ger alltid gott resultat och den har en oerhört hög kvalitet – vi är mycket nöjda!

KitchenAid 5KHM9212 – plus och minus

Mycket kraftfull motor
Oerhört tyst
Större vispar

Högt pris

Bosch MFQ4080 – Bra för tyngre uppgifter

Tyst, snygg och med tillhörande överraskningar. Så skulle vi vilja sammanfatta vår nästa elvisp bäst i test, Bosch MFQ4080.

Specifikationer Bosch MFQ4080

Effekt 500W
Hastighetslägen 5
Vikt 1.8 kg
Färger Creme – grå/antracit – rostfri/krom – silver – svart – vit

Låg ljudnivå och trevlig design

Som en elvisp bäst i test är Bosch MFQ4080 relativt tyst i drift. En egenskap som vi verkligen uppskattar hos en elvisp. Ljudnivån höjs vid högre hastigheter men håller sig fortfarande på en relativt låg ljudnivå. I alla fall om man jämför med andra elvispar i just den här guiden.

Unik design. Det undgår väl ingen att Bosch MFQ4080 har en unik design. Välj på färger i creme, grå, rostfri, silver, svart eller vit.

Klarar det mesta

Bosch MFQ4080 har utformat sin elvisp för att kunna hantera även tyngre arbeten, såsom en bröddeg. Med en effekt på 500W och en särskilt stark motor, blir vi inte besvikna.

Medföljande elvispen, förutom degkrokarna och visparna, är en mixerfot i rostfritt stål, en XL-hackare och en graderad mixerbägare. Med andra ord kan den här elvispen göra så mycket mer än att bara vispa grädde och knåda deg. Hur alla dessa bonusprodukter ska förvaras finns det dock ingen smidig lösning på och om du endast är ute efter en elvisp kan de kännas överflödiga.

Trådvispar med kulor

Bosch har utrustat sin elvisps trådvispar med små kulor på trådarna för att ge ett snabbare resultat vid vispning av, exempelvis, grädde. Tyvärr ser vi dock ingen direkt inverkan på resultatet gentemot andra trådvispar utan kulor. Utan vi menar att resultatet med eller utan kulor på trådvisparna är detsamma.

Det behövs dock sägas att Bosch MFQ4080 är ganska långsam. Det vill säga, det tar lite längre tid än vi skulle önska för MFQ4080 att vispa klar grädden.

Bosch MFQ4080 – plus och minus

Unik design
Medföljande bonusprodukter
Hög kvalitet

Långsam

Kenwood Limited kMix HMX750 – Ergonomisk och stark

Med en rejäl vikt, robust design och kraftfull motor är Kenwood kMix HMX750 ännu en elvisp bäst i test. Den är stabil, effektiv och snyggt designad.

Specifikationer Kenwood limited kMix

Effekt 350 W
Hastighetslägen 5 + puls
Vikt 1.65 kg
Färger Vit; Röd; Svart

Stadig och kraftfull

Med cirka 1.65 kilo ligger denna elvisp skönt och stabilt i handen. Det är en robust och tålig maskin som tål det mesta, även degknådning. Med 350 Watts motor kan man räkna med att den klarar av de flesta degar utan problem.

Med vispar i rostfritt stål vispar den ihop ägg, socker, smeter och annat snabbt och smidigt och har flera hastighetslägen. Dessutom är den tystgående.

Väldesignad

Kenwoods elvisp har en genomtänkt och elegant design. Kroppen är tillverkad av pressgjutet aluminium, vilket ger en gedigen känsla. Non-slipgreppet ger extra pluspoäng då det försäkrar ytterligare att den ligger bra i handen även när man använder den under längre perioder.

Kenwood limited kMix – plus och minus

Kraftfull
Tillverkad av hållbara material
Skönt handtag med non-slip

Tyngden är både en för- och nackdel

Dualit Hand Mixer 400W – Stilren och välbalanserad

Det här är en snygg och smidig elvisp bäst i test. På 1,3 kg är den rejäl men genom en riktigt bra balansering av vikten i maskinen är den smidig att arbeta med.

Specifikationer Dualit Hand Mixer 400W

Effekt 400W
Hastighetslägen 4
Vikt 1.3 kg
Färger Beige – blå – creme – gul – rosa – rostfri/krom – röd – silver – svart – vit

Imponerande prestanda

Den kraftiga motorn i Dualit Hand Mixer 400W fortsätter att imponera. Allt som oftast känns det överflödigt att använda den högsta effekten eftersom att den är stark även i de lägre hastigheterna. Grädde, som ett exempel, blir hårt vispad oerhört snabbt. Den kraftiga motorn gör dock också att Dualit Hand Mixer 400W låter högt och mycket. Ju högre hastighet desto högre ljudnivå. Vid den högsta hastigheten låter den här elvispen väldigt högt.

Tyvärr ser vi en brist i att flera hastigheter inte kan användas särskilt lång tid i taget. Till exempel kan den högsta hastigheten inte användas längre än 5 sekunder i taget. Och detta trots det kraftiga fläktsystemet, vilket gör oss något besvikna.

Tung men smidig

Dualit Hand Mixer 400W väger rejäla 1,3 kg men är ändå mycket smidig att använda. Vikten är välbalanserad vilket gör att Dualit Hand Mixer 400W aldrig känns tung.

Med en inbyggd sladdvinda är det här en elvisp som är lätt att förvara – helt utan trassel.

Dualit Hand Mixer 400W – plus och minus

Sladdvinda
Smidig
Kraftfull

Kort drifttid
Högljudd


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fyra bästa elvisparna i år. Alla elvispar är av hög kvalitet och vi är mycket nöjda med hur väl alla fyra presterar. Knåda, vispa eller bara blanda, de här elvisparna fixar alltihop utan problem.

Om du är ute efter den bästa elvispen och är mån om kvalitet och hållbarhet är KitchenAid 5KHM9212 det självklara valet. I den här elvispen får du kraft och tystnad i ett. Den är tystast i det här testet och är utrustad med extra stora vispar för att klara av även tyngre arbeten.

Om du vill kombinera en snygg design med stilfulla tillbehör, då är det istället Bosch MFQ4080 du bör kika på. Med den här maskinen får du så mycket mer än bara en elvisp. MFQ4080 är den elvisp som mest liknar en riktig köksassistent och är en ordentlig hjälpreda i köket.

Om rejält med kraft är viktigt för dig kan vi inte rekommendera någon annan än Kenwood Limited kMix HMX750 som med sin tyngd inte bara är den mest kraftfulla elvispen utan också en av de tyngsta. Detta robusta kraftpaket kan knåda den segaste degen och därtill utan att ge ifrån sig ett knyst.

Om det är effektivitet du är ute efter behöver du spana in Dualit Hand Mixer 400W . Den här elvispen ger dig perfekt vispad grädde på nolltid och knådar ihop en deg lika snabbt! Dessutom är Dualit Hand Mixer 400W riktigt stark även på lägre hastigheter vilket vi tycker mycket om.