Bästa brödrosten 2018

Krispigt och gyllenbrunt eller frasigt bränt på ytan? Eller varför inte ena sidan mjuk och andra knaprig? Vi alla har olika preferenser när gäller hur bröden ska rostas. För vissa går brödrosten igång varje morgon medan andra unnar sig några skivor surdegsbröd som ett festligare komplement till söndagsfrukosten. Oavsett vad du föredrar så listar Smarto den bästa brödrosten för just dina önskemål. Häng med i vår brödrost bäst i test guide så får du veta mer.

 

De bästa brödrostarna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa brödrostarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Electrolux EAT7800 – klassisk brödrost med det lilla extra
Dualit Architect – mångsidig lyxvariant
Philips HD2628 – prisvärd och funktionell

 

Vinnaren av brödrost bäst i test

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Att rosta skivor med bröd utan att de bränns vid är huvudmålet för en välfungerande brödrost. Men den som briljerar och tar hem titeln som bästa brödrosten 2018 är Electrolux EAT7800, som utmärker sig lite extra med parametrar så som smarta funktioner och goda kundomdömen. Andra självklara favoriter är budgetalternativet Philips HD2628, som erbjuder kvalitet trots det låga priset och Dualit Architect, den snygga designen som bara måste få stå synligast på köksbänken. Klicka här för en mer detaljerad beskrivning av vinnaren, samt de andra utvalda modellerna.

Fördelen med en brödrost

Förutom det givna svaret att det är gott att rosta bröd, så finns det även andra fördelar som en brödrost för med sig. Halvtorrt bröd som man annars kanske tänkt slänga, kan få sig ett nytt lyft tack vare brödrosten. Med hjälp av goda tillbehör och pålägg kan det dagsgamla brödet omvandlas till en krispig och matig smörgås. Något som också är positivt är att man kan frysa in bröd för att sedan enkelt plocka fram det och värma på med hjälp av brödrosten, något som går betydligt fortare än att värma i ugnen.

Inför ditt köp av brödrost

Det finns en hel uppsjö av brödrostar, alla med funktionen av att rosta brödet. Men om du eftersträvar kvalité, har särskilda önskemål eller är ute efter praktiska funktioner i ditt smarta hem kan det vara en bra idé att vara påläst inför jakten av att hitta den bästa brödrosten. Här är fem punkter att tänka på inför ditt val av brödrost.

 • Antal skivor
  Det vanligaste är brödrostar där det får plats med två skivor bröd men om man tillexempel är en storfamilj som ska samsas vid frukostbordet kan det vara värdefullt med en brödrost som rostar flera skivor samtidigt. Bråk om vems tur det var att få rostbrödet kan undvikas och du sparar dessutom tid.
 • Rosttiden
  Detta är a och o för dig som har bråttom iväg på morgonen eller som helt enkelt inte vill vänta allt för länge på nästa vända av nyrostat bröd. Rosttiden kan variera på de olika brödrostarna, här är det viktigt att kolla vad de har för effekt, en brödrost på exempelvis 1200 watt rostar betydligt snabbare än en brödrost med 900 watt.
 • Fryst bröd
  Om du har för vana att alltid ha ett paket bröd i frysen som du plockar fram när suget inför sig kan det vara behändigt med en brödrost som kan tina brödet likaväl som det kan rosta brödet.
 • Användarvänlighet
  Hur enkelt är det att ta ut brödskivorna utan att bränna sig? Vissa brödrostar är utformade med funktioner som lyfter upp brödet för att man på ett säkert vis ska kunna plocka ur skivorna.
 • Rengöring
  Det ska vara enkelt att hålla rent. Många brödrostar är idag konstruerade med en smulbricka undertill så att man lätt kan slänga kvarblivna smulor och hålla rent på köksbänken.

Hur testvinnaren har valts ut

Priserna på en brödrost kan variera mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Vi har valt ut brödrostar för olika budgetar men som alla uppnår kraven för hur en bra brödrost ska vara, nämligen att på ett användarvänligt sätt rosta en jämn yta på båda sidor, samt tina fryst bröd på ett effektivt sätt. Med hjälp av omdömen från kunder, testresultat och artiklar har vi kunnat utse vinnaren av brödrost bäst i test. Vi har även plockat fram ett mer prisvärt alternativ som utstrålar funktionalitet, samt en mångsidig lyxvariant med häftig justerbar design och smarta funktioner.

 

Bästa brödrosten 2018

När doften av nybryggt kaffe och en lätt grillad croissant smyger sig inpå kan morgonen inte bli annat än bra. Med Electrolux EAT7800 gör du det möjligt. Denna brödrost utmärker sig i form av funktionalitet, pris och recensioner.

Electrolux EAT7800 – klassisk brödrost med det lilla extra

Uppdaterade Priser

 

Bullvärmare
Timerfunktion
Användarvänlig
Lite svårläst display
Stor

Den här brödrosten passar de flesta användarna, småbarnsfamiljen såväl som den ensamstående. Tack vare bullvärmaren, ett medföljande specialgaller som fästs ovanpå brödrosten, går denna brödrost hem hos alla som gillar en varm bulle till fikat. På gallret kan du nämligen lägga allt som inte får plats i en vanlig brödrost, perfekt när man vill unna sig lite lyx på helgen med exempelvis croissanter eller bagels.

Electrolux EAT7800 har förutom bullvärmaren även många andra bra funktioner så som en upplyftningsspak för att enkelt kunna plocka ur skivorna utan att bränna sig, samt en lyft- och kontrollfunktion om du vill checka av brödet utan av avbryta rostningen.

Modellen passar olika typer utav bröd då den är konstruerad med extra tjocka brödfack och du kan även välja hur hårt du vill att brödet ska rostas med hjälp av de sju olika rostningsgraderna. Den är även utrustad med en digital display som visar exakt hur lång tid det är kvar av rostningen, detta är något som många användare anser vara en mycket smart funktion:

”Rostar jämnt. Praktiskt att kunna se hur lång tid det kommer att ta/det är kvar. Frostfunktionen använder vi ofta, eftersom vi nästan alltid tar bröd direkt från frysen.” Användare, Electrolux.se

En användare säger dock att den är någorlunda svår att förvara med tanke på dess storlek:

”Först exemplaret vi köpte fungerade inte alls. Den andra fungerar bra. Jämn och bra rostning. Tydliga skillnader mellan de 7 stegen. Upplevs som lite tjock vid förvaring.” Användare, Netonnet.se

 

 

Antal skivor 2
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 980 watt
Upptiningsfunktion Ja
Material Rostfritt stål

 

Uppdaterade Priser

 

 

Dualit Architect  – mångsidig lyxvariant

Uppdaterade Priser

Snabb
Smarta funktioner så som ”Peek & Pop”
Möjlighet att enbart rosta ena sidan
Dyr

Här har vi brödrostens motsvarighet till Roll-Royce. Modellen är snyggt utformad och passar den som eftersträvar en lite lyxigare variant med smarta funktioner. Priset speglar dock dess extravagans då den ligger i en betydligt högre prisklass. Fördelen med Dualit Architect är att om du skulle tröttna på brödrostens färg så går detta att justera då man kan välja att köpa till avtagbara kanter till sidorna, allt för att det ska passa just din smak och köksinredning. Den har fått mycket fina recensioner från sina användare, framförallt i USA:

”Not the cheapest of toasters but worth the money. Quality look and feel, excellent, even toasting and setting for bagels, which we wanted.” Littlewoods.com

Den är utrustad med en smart ”Peek & Pop” funktion som gör det möjligt att kolla brödet utan att stoppa rostningsprocessen. Andra funktioner inkluderar upptining av bröd, samt en bagel funktion, främst användbar om man bara vill rosta ena sidan av brödet för att få ena sidan frasig medan den andra förblir mjuk. Tack vare den snabba rostningstiden går det undan vid frukostbordet och väljer du dessutom Dualit Architect med plats för fyra skivor så blir det garanterat aldrig bråk om vem som står på tur för att få de senaste rostade brödskivorna.

 

Antal skivor 2 eller 4
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 1200 watt
Upptiningsfunktion Ja
Material Rostfritt stål

 

Uppdaterade Priser

Philips HD2628 – prisvärd och funktionell

Uppdaterade Priser

Prisvärd
Återupphettning
Defrost-funktion
Liten i storleken och får därmed inte plats med för stora skivor

I förhållande till dess pris är Philips HD2628 ett riktigt kap. Den är kompakt och lätthanterlig med sina två brödfack som tar emot tunna såväl som tjockare skivor med bröd. Dock har användare beskrivit att brödrostfacken inte är tillräckligt stora då de inte fått plats med långa skivor av bröd:

”Only down side is the size of slots for bread, as if you buy a proper loaf that is bigger than normal sliced bread it does not fit in and has to be cut before putting in”, Användare, Philips.co.uk

Med de sju olika rostningslägena kan du välja hur pass frasig din smörgås ska bli. Den är även utrustad med smarta funktioner, så som att du kan välja att återuppvärma dina skivor på bara några sekunder, samt en defrost-funktion som gör det möjligt att tina brödet från frysen.

Brödrosten utger sig för att ge ett jämnt gyllenbrunt resultat på skivorna, detta är något som många användare instämmer med. En annan användare påpekar dock att den första rostningen blir något mer ojämn:

”Philips HD2628 rostar faktiskt riktigt jämt och bra samt har uppenbarligen en rostningscykel som ger väldigt frasiga brödskivor. Som vanligt blir första rostningen något mer ojämn mellan fram och baksida än de följande då maskinen blivit varm. Varje sida blir dock jämn i färgen.” Användare, CDON.com

Philips HD2628 är utrustad med säkerhetsåtgärder som även gör den lätt att använda. Tack vare upplyftningsfunktionen kan man enkelt lyfta ur brödet utan att bränna sig. Dessutom håller sig utsidan sval medan rostningen pågår. Även om brödrosten automatiskt stängs av om brödet skulle fastna inuti, så är den även utrustad med en manuell stoppknapp gör det möjligt att avsluta rostningen när du vill.

 

Uppdaterade Priser

 

 

Antal skivor 2
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 950 watt
Upptiningsfunktion Ja
Material Borstad metall

 

 

Farhågorna med bränt bröd

Något som är viktigt att ha i åtanke när man rostar bröd är att det cancerframkallande ämnet akrylamid kan uppstå om brödet blir bränt. Om olyckan dock är framme och brödet råkar bli bränt, ta det säkra före det osäkra och skrapa i så fall bort den brända delen. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte rostar sina brödskivor för hårt:

”Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir. ” Livsmedelsverket.se

Summering av testet

På ett par minuter kan en fryst brödklump förvandlas till en krispig toast. Oavsett hur du föredrar att rosta dina mackor så finns det brödrostar som passar för olika ändamål. Om du endast dammar av din brödrost då och då eller helt enkelt inte tycker det är rimligt att lägga för mycket pengar på en brödrost så är Philips HD2628 valet för dig. Om du däremot föredrar avancerade inställningar och en snygg design, som dessutom går att anpassa efter köksinredningen, så kommer Dualit Architect passa dig som handen i handsken. Men för en allsidig och daglig användning rekommenderar vi den bästa brödrosten Electrolux EAT7800, som förutom dess överkomliga pris även erbjuder smarta funktioner och givetvis, utmärkt rostning.

Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser