Brödrost bäst i test

Krispigt och gyllenbrunt eller frasigt bränt på ytan? Eller varför inte ena sidan mjuk och andra knaprig? Vi alla har olika preferenser när gäller hur bröden ska rostas. För vissa går brödrosten igång varje morgon medan andra unnar sig några skivor surdegsbröd som ett festligare komplement till söndagsfrukosten. Oavsett vad du föredrar så listar Smarto den bästa brödrosten för just dina önskemål. Häng med i vår brödrost bäst i test guide så får du veta mer.Bästa brödrost 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa brödrostarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Fördelen med en brödrost

Förutom det givna svaret att det är gott med rostat bröd, så finns det även andra fördelar som en brödrost för med sig. Halvtorrt bröd som man annars kanske tänkt slänga, kan få sig ett nytt lyft tack vare brödrosten. Med hjälp av goda tillbehör och pålägg kan det dagsgamla brödet omvandlas till en krispig och matig smörgås. Något som också är positivt är att man kan frysa in bröd för att sedan enkelt plocka fram det och värma på med hjälp av brödrosten, något som går betydligt fortare än att värma i ugnen.

Inför ditt köp av brödrost

Det finns en hel uppsjö av brödrostar, alla med funktionen av att rosta brödet. Men om du eftersträvar kvalité, har särskilda önskemål eller är ute efter praktiska funktioner i ditt smarta hem kan det vara en bra idé att vara påläst inför jakten av att hitta den bästa brödrosten. Här är fem punkter att tänka på inför ditt val av brödrost.

 • Antal skivor
  Det vanligaste är brödrostar där det får plats med två skivor bröd men om man tillexempel är en storfamilj som ska samsas vid frukostbordet kan det vara värdefullt med en brödrost som rostar flera skivor samtidigt. Bråk om vems tur det var att få rostbrödet kan undvikas och du sparar dessutom tid.
 • Rosttiden
  Detta är a och o för dig som har bråttom iväg på morgonen eller som helt enkelt inte vill vänta allt för länge på nästa vända av nyrostat bröd. Rosttiden kan variera på de olika brödrostarna, här är det viktigt att kolla vad de har för effekt, en brödrost på exempelvis 1200 watt rostar betydligt snabbare än en brödrost med 900 watt.
 • Fryst bröd
  Om du har för vana att alltid ha ett paket bröd i frysen som du plockar fram när suget inför sig kan det vara behändigt med en brödrost som kan tina brödet likaväl som det kan rosta brödet.
 • Användarvänlighet
  Hur enkelt är det att ta ut brödskivorna utan att bränna sig? Vissa brödrostar är utformade med funktioner som lyfter upp brödet för att man på ett säkert vis ska kunna plocka ur skivorna.
 • Rengöring
  Det ska vara enkelt att hålla rent. Många brödrostar är idag konstruerade med en smulbricka undertill så att man lätt kan slänga kvarblivna smulor och hålla rent på köksbänken.

Hur har vi valt bästa brödrost?

Priserna på en brödrost kan variera mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Vi har valt ut brödrostar för olika budgetar men som alla uppnår kraven för hur en bra brödrost ska vara, nämligen att på ett användarvänligt sätt rosta en jämn yta på båda sidor, samt tina fryst bröd på ett effektivt sätt. Med hjälp av omdömen från kunder, testresultat och artiklar har vi kunnat utse vinnaren av brödrost bäst i test. Vi har även plockat fram ett mer prisvärt alternativ som utstrålar funktionalitet, samt en mångsidig lyxvariant med häftig justerbar design och smarta funktioner.

Är bränt bröd farligt att äta?

Något som är viktigt att ha i åtanke när man rostar bröd är att det cancerframkallande ämnet akrylamid kan uppstå om brödet blir bränt. Om olyckan dock är framme och brödet råkar bli bränt, ta det säkra före det osäkra och skrapa i så fall bort den brända delen. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte rostar sina brödskivor för hårt:

”Ugnsbaka/fritera/grädda/rosta potatis och potatisprodukter, bröd och bakverk tills de blir gyllengula snarare än bruna. Halten akrylamid blir högre ju mörkare de blir. ” Livsmedelsverket.se

Brödrostar i test

När doften av nybryggt kaffe och en lätt grillad croissant smyger sig inpå kan morgonen inte bli annat än bra. Med Electrolux EAT7800 gör du det möjligt. Denna brödrost utmärker sig i form av funktionalitet, pris och recensioner. Fortsätt läsa för mer info om den och två andra som förtjänat titeln brödrost bäst i test.

Electrolux EAT7800 – klassisk brödrost med det lilla extra

Den här brödrosten passar de flesta användarna, småbarnsfamiljen såväl som den ensamstående. Det är en brödrost bäst i test av flera anledningar. Den rostar jämnt och bra, är användarvänlig och har flera praktiska funktioner.

Specifikationer Electrolux EAT7800

Antal skivor 2
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 980 watt
Upptiningsfunktion Ja
Material Rostfritt stål

Bullvärmare och andra funktioner

Electrolux har bland annat en ”bullvärmare”. Den har nämligen ett specialgaller som fästs ovanpå brödrosten. På gallret kan man lägga allt som inte får plats i en vanlig brödrost, perfekt när man vill unna sig lite lyx på helgen med exempelvis varma och frasiga croissanter, bagels och annat.

Electrolux EAT7800 har förutom bullvärmaren även många andra bra funktioner så som en upplyftningsspak för att enkelt kunna plocka ur skivorna utan att bränna sig, samt en lyft- och kontrollfunktion om du vill checka av brödet utan av avbryta rostningen.

Breda brödfack och enkel användning

Modellen passar olika typer utav bröd då den är konstruerad med extra tjocka brödfack och du kan även välja hur hårt du vill att brödet ska rostas med hjälp av de sju olika rostningsgraderna.

Den är även utrustad med en digital display som visar exakt hur lång tid det är kvar av rostningen, något som uppskattas av många användare som menar att det gör det enkelt att följa rostningen. Användarvänligheten höjs ytterligare av att det är så enkelt att ställa in och se de olika rostningsgraderna.

Eletrolux EAT7800 – plus och minus

Bullvärmare
Timerfunktion
Användarvänlig

Lite svårläst display
Stor

Dualit Lite 4 Slot 4 Slice  – mångsidig lyxvariant

Dualit är kända för att tillverka högkvalitativa och lyxiga brödrostar. Den här är smart utformad, finns i flera färger och har många praktiska funktioner. Det är inte den billigaste brödrosten på marknaden men det är en väl värd investering. Den finns även att köpa med två rostfack.

Specifikationer Dualit Lite 4 Slot 4 Slice

Antal skivor 4 skivor
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 2000 W
Upptiningsfunktion Ja
Material Rostfritt stål

Smarta funktioner

En anledning till att  denna är en brödrost bäst i test är alla dess smarta funktioner. Den har bland annat utdragbar smulbricka, upptiningsfunktion, en bagelfunktion (brödet rostas på ena sidan), pausfunktion, lyftfunktion och individuella kontroller för varje rostfack. Man kan dessutom kika på brödet mitt i rostningen för att följa rostningsprocessen utan att avbryta rostningen.

Rostfacken är extra breda vilket gör att man får plats med de flesta sorters bröd. Med en effekt på 2 000 Watt kan man räkna med att den rostar brödet riktigt snabbt oavsett om brödskivan är fryst och tjock.

Användarvänlig och högkvalitativ

Dualits brödrost har berömts för sin höga användarvänlighet och höga kvalitet. Den är oerhört enkel att använda, både vad gäller själva rostningen och funktionerna. Att den har en lyftfunktion gör att man slipper fiska upp brödskivorna och bränna sig. Smulbrickan är snyggt gömd men glider ut bra och håller brödrosten ren. Den pedagogiska manualen informerar riktigt bra för den som är obekant med brödrostar.

Brödrosten i sig är välgjord och tillverkad av robusta material. Den är enkel att rengöra, står stadigt och är hållbar.

Dualit 4 Slot 4 Slice – plus och minus

Rostar brödet snabbt
Hög kvalitet och användarvänlighet
Många smidiga funktioner

Något dyr

Philips HD2650 – prisvärd och funktionell

I förhållande till dess pris är Philips HD2650 ett riktigt kap. Den är en brödrost bäst i test som är kompakt och lätthanterlig med två brödfack som tar emot tunna såväl som tjockare skivor med bröd. En brödrost som passar de flesta.

Specifikationer Philips HD2650

Antal skivor 2
Avtagbar smulbricka Ja
Effekt 950 watt
Upptiningsfunktion Ja
Material Borstad metall

Sju rostningslägen och andra funktioner

Med de sju olika rostningslägena kan du välja hur pass frasig din smörgås ska bli. Den är även utrustad med smarta funktioner, så som att du kan välja att återuppvärma dina skivor på bara några sekunder, samt en defrost-funktion som gör det möjligt att tina brödet från frysen.

Jämn rostning

Brödrosten ger ett jämnt gyllenbrunt resultat på skivorna menar flera användare. Brödskivorna blir frasiga och goda. Något som en del användare dock önskar är större rostfack då stora och långa skivor bröd inte får plats.

Säker

Philips HD2628 är utrustad med säkerhetsåtgärder som även gör den lätt att använda. Tack vare upplyftningsfunktionen kan man enkelt lyfta ur brödet utan att bränna sig. Dessutom håller sig utsidan sval medan rostningen pågår. Även om brödrosten automatiskt stängs av om brödet skulle fastna inuti, så är den även utrustad med en manuell stoppknapp gör det möjligt att avsluta rostningen när du vill.

Philips HD2628 – plus och minus

Prisvärd
Återupphettning
Användarvänlig

Liten i storleken och får därmed inte plats med för stora skivor