Blender bäst i test

Så varför köpa en blender? Till skillnad från att blanda röror med en stavmixer, pressa frukter i en juicepress eller knåda ihop en delikat kakdeg med en matberedare – kan du istället med en blender uppfylla alla dina köksdrömmar i en och samma maskin. Trenden för att eftersträva en hälsosam kost ökar markant med intresset för att laga mat från grunden och fylla på det dagliga intaget med näringsrika mellanmål. Med en blender i köket gör du detta möjligt.

Förutom en välbehövlig investering för träningsentusiasten, passar en blender likaväl för gottegrisen då du enkelt mixar ihop desserter och goda drinkar i ett svep. Men det finns givetvis viktiga komponenter att hålla koll på i valet av din nya köksapparat. Läs vidare så guidar vi dig igenom vilka delar att hålla ett extra öga på, och givetvis, vilken som blir vinnaren av blender bäst i test.

 

Bästa blenders just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa blenders i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Philips Avance Collection HR2095 – prisvärd med robust konstruktion
KitchenAid Artisan 5KSB5553 – för den moderna
Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – lågbudget med kvalitet
Vitamix Ascent A3500 – Kraftfull och smart

Vinnarna av blender bäst i test

Vanligtvis när man tänker på en blender så är den framförallt till för att mixa smoothies. Men det finns så mycket mer som många utav dessa maskiner är konstruerade för. Vissa krossar is och hårda produkter med lätthet som gör att man kan mixa allt från grönsakssoppor till mustiga röror, pannkakssmet eller drinkar.

De som dock utmärker sig i blender bäst i test med dess användbarhet och kvalitet för rätt pris är Philips Avance Collection HR2095, samt KitchenAid Artisan 5KSB5553. Om du är alldeles för ivrig för att läsa mer om dessa modeller, klicka här för en detaljerad beskrivning av testvinnarna.
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Användningsområden

Med en blender i köket kan man underlätta många delar av matlagningen. Exempelvis kan det bli ett ypperligt tillfälle att blanda i alla tänkbara näringsrika vitaminer till en färgglad smoothie för barnen. Med frukternas sötma kommer de troligtvis inte ens tänka på att det faktiskt kanske är broccoli som de äter. För gottegrisen som njuter av det goda i livet kan man istället använda blendern för att göra smaskiga desserter, sunda såväl som osunda.

För träningsentusiasten är en blender nästan ett självklart val på köksbänken. Antal proteinshakes och detox juicer kan bli många och varierande om du har rätt utrustning. Vid festligare tillfällen kan blendern även förvandlas till ett redskap för bartendern. Här krävs det dock att man har en maskin som är utrustad för att krossa is på ett effektivt sätt.

Kraven för en blender bäst i test

Vilka krav du ska ställa på din blender är helt beroende på vad du har för syfte med den. Vi har listat punkter nedan att tänka på inför ditt köp av blender:

  • Vad ska du använda den till? Om det enbart är lättare smoothies och milkshakes räcker det med en mindre motor medan om du ska hacka hårda grönsaksbitar, krossa is eller nötter så kan det krävas en mer rejäl motor från ca 700 watt och uppåt.
  • Med en stark motor får du flera användningsområden för din blender, likaså är det avgörande hur knivbladen på blenderns botten är konstruerade. Priset kan komma att öka i takt med dessa faktorer. Hur mycket är du beredd att lägga? Om tanken är att du ska använda blendern näst intill dagligen kan det vara värt att investera lite extra för att uppnå längre hållbarhet.
  • Är det endast du som ska använda den eller är det en hel familj som ska förses med innehållet? Storleken på behållaren kan variera ganska mycket, där de minsta vi har valt ut rymmer en volym på 1,4 liter medan de största kan få plats med upp till 2 liter.
  • Hur högt får den låta? Om man har som vana att göra smoothies på morgonen och inte vill väcka de andra som sover kan det vara en god idé att ta reda på hur högt maskinen låter. Vissa blenders kan ge ifrån sig ljud upp mot 101 dB, vilket motsvarar samma ljud som en stor borrmaskin.
  • Värdesätter du enkel rengöring? Kolla så att de avtagbara delarna är enkla att få loss och att de går att diska i maskin. Alla blendrar tål nämligen inte maskindisk.
  • En annan detalj att tänka på är om man vill ha extrafunktioner så som flera hastigheter eller om det räcker med endast en eller två. Liksom om det ska finnas pulserande funktioner som gör att det kommer in mer luft och därmed påverkar innehållets tjocklek.

Hur har vi valt bästa blender?

Huvudfunktionen för en blender är densamma för alla modeller – de är utrustade med en botten bestående av knivar som roterar när maskinen är igång, allt för att krossa, hacka och blanda innehåll – hårda så väl som flytande produkter. Däremot kan det skilja sig mycket när det gäller prestanda, detta avser framförallt motorernas kapacitet och drivkraft.

Vi har plockat fram olika alternativ för olika ändamål – för dig som prioriterar en kraftfull men prisvärd motor, för dig som värdesätter användarvänlighet, för dig som endast vill använda din blender vid speciella tillfällen och för dig som är utav den lite mer avancerade kocken i köket och har höga förväntningar på köksutrustningen. Förutom motorn i fokus, har vi även utgått ifrån modeller med högst betyg när det gäller kundnöjdhet, användarvänlighet, ljudnivå samt pris.

Blunders i test

Vi har valt ut två blendrar som utmärker sig lite extra beroende på vad man är ute efter. Den prisvärda Philips Avance Collection HR2095 med kraftfull motor, samt stilrena och tystgående KitchenAid Artisan 5KSB5553. Båda har rankats högt hos Råd och Rön och hanterar flera användningsområden. Självklart ger vi även det bästa budgetalternativet, samt ett lyxigare alternativ för dig som som är ute efter den smarta varianten. Modellerna skiljer sig åt främst vad gäller pris och funktioner, läs vidare för mer ingående beskrivningar av produkterna.

Philips Avance Collection HR2095 – prisvärd med robust konstruktion


Uppdaterade Priser

Trots att denna blender ligger i den nedre prisklassen har den en motor på 700 watt och en robust konstruktion som gör det enkelt att mixa lätta såväl som tuffa och hårda ingredienser. Bland annat tack vare den 6-stjärniga kniven ProBlend kan den här blendern hacka och mixa även frysta produkter. Tack vare denna kombination av prisvärdhet och hög prestation har denna förtjänat att kallas för blender bäst i test.

Specifikationer Philips Avance collection HR2095

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 2 liter
Watt 700

Viktiga funktioner

Denna blender viktiga funktioner så som justerbar hastighet och pulseffekt. De löstagbara knivbladen gör den även enkel att rengöra, lika bra för hand som i diskmaskin. Den har en funktion för att krossa is och flera hastighetsinställningar. Med det stora vredet väljer man enkelt olika hastigheter eller smoothiefunktionen. Det finns två knappar: en för pulseringsfunktionen och en för is.

Hållbar kanna i glas

Denna blender är dock inget för den svaga, då den är gjord av tjockt glas och därmed väger en del. De är en fördel om man ser till hygienaspekten och att smaker inte fastnar i kannan men en nackdel om man tänker på smidigheten. Glaset är dessutom reptåligt och skadas inte av varma ingredienser. En produkttestare menade att:

”The Philips HR2095 is a very good blender with a lot of power, especially in its price range, but it’s a better fit for younger people and families, rather than the elderly, thanks to a very heavy pitcher.” Produkttestare, Thehightechsociety.com

Hög användarvänlighet

Blendern är enkel att använda och rengöra. Det finns inga krångliga knappar eller knepiga program som man behöver förstå sig på. Dessutom är sladden 1 meter lång, så den går att använda på de flesta platser i köket. Tack vare pulseringsfunktionen och glasbehållaren är den enkel att rengöra, man häller helt enkelt i lite diskmedel och vatten och kör på pulseringsfunktionen. Den medföljande slickepotten förenklar  såväl rengöring som tillberedning.

Philips Avance Collection HR2095 – Plus och minus

Användarvänlig
Effektiva knivblad
Prisvärd
Hygienisk och hållbar kanna i glas

Högljudd


KitchenAid Artisan 5KSB5553 – För den moderna

Uppdaterade Priser

KitchenAid levererar produkter med smakfulla designer som är fina att titta på, enkla att använda och som håller länge. Den här stilrena blender får poäng för dess användarvänlighet och relativt låga ljudnivå.

Specifikationer KitchenAid artisan

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.5 liter
Watt 550

Skarpa knivar

Denna blender bäst i test har en något svagare motor på 550 watt men med hjälp av de skarpa knivarna har den förmågan att krossa det mesta och även is utan problem. Tack vare det och pulseffekten kan man utan problem blanda smoothies, milkshakes och goda drinkar.

Praktiska funktioner

Dessutom kan du förhindra att blendern startar med ett kraftigt ryck med hjälp av Soft start-funktionen. Den börjar då istället mixa på en låg hastighet för att samla upp alla ingredienser för att sedan öka farten till förvald inställning. Den har smarta funktioner så som pulseffekt och olika hastigheter som totalt ger tio olika kombinationsmöjligheter.

Enkel och säker

Att ställa in mixern och välja program är enkelt tack vare de tydliga och  lättförstådda symbolerna på maskinens framsida. Rengöring är även det enkelt då den går även att plocka isär lätt och tål maskindisk.

Blendern är utrustad med ett säkerhetssystem som hejdar maskinen från att startas om glaskannan inte är korrekt fastställd.

KitchenAid Artisan 5KSB5553 – Plus och minus

Snygg, unik design
Smarta funktioner
Krossar is bra

Inte särskilt kraftfull motor


 

 

Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – lågbudget med kvalitet

Uppdaterade Priser

För dig som ständigt är på språng och är ute efter att blanda enklare smoothies, soppor och såser, så passar Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC dig perfekt. Dessutom är den snällare för plånboken. Den kan krossa det mesta och

Specifikationer Hamilton Beach Multiblend

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.4 liter
Watt 700

Fullt tillräcklig motor

Med en motoreffekt är på 700 watt kan denna blender krossa det mesta. Dock har den lite svårare för nötter och frusna ingredienser så som bär, då knivbladen är något mindre. Ett tips är att tina bären lite innan för att få ut det mesta av denna blender.

Flera inställningar

Med tolv olika inställningar och justerbar hastighet gör detta till en blender av mångsidighet, därav även namnet MultiBlend. Den har en så kallad Wave-Action teknik som är utformad för att ge ett jämnt och slätt resultat på innehållet då knivbladen gör så att ingredienserna matas ner om och om igen mot bladen.

Tålig och prisvärd

Kannan är gjord av det tåliga materialet tritan och rymmer 1,4 liter, vilket passar dig som vill göra lite mindre satser. På köpet får man även en juicesil.

Med det låga priset täcker denna blender bäst i test nödvändigheterna för att mixa enklare ingredienser, dock är det inget för den som söker mer avancerade funktioner eller möjligheten att mixa sega och väldig hårda ingredienser.

Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – Plus och minus

Mycket prisvärd
Användarvänlig
Motorn är kraftfull sett till priset

Har svårt för frusna ingredienser


Vitamix Ascent A3500 – Kraftfull och smart

Uppdaterade Priser

Vitamix är kända för att göra riktigt högkvalitativa och kraftfulla blenders. De kan mixa, mala och hacka det mesta utan problem och har flera smarta funktioner som underlättar både användning och rengöring. Det är onekligen en blender bäst i test som är värd varje öre.

Specifikationer Vitamix Ascent A3500

Justerbar hastighet Ja
Pulseffekt Ja
Kapacitet 2L (kompatibel med flera andra mixerkannor)
Watt 1 500 W

 

Kan krossa det mesta

Med en motor på 1 500 watt, steglös hastighetskontroll, pulsfunktion och laserskurna knivar kan man lita på att blendern slår sönder i princip vad man än lägger i den och levererar önskvärt resultat gång efter gång. Den slår sönder ingredienserna snabbt och kan skapa flera olika konsistenser. Man kan göra släta smoothies såväl som goda röror och olika sorters deg.

Hållbar

Blenderns bas är tillverkad av borstat rostfritt stål som både håller länge och är enkelt att rengöra. Att blendern är av hög kvalitet märks verkligen och den känns robust och hållbar. Garantin på 10 år ger extra pluspoäng. Själva blenderkannan är tillverkad av slitstarkt Eastman Tritan-sampolyester.

Användarvänlig och säker

Den är enkel att använda och rengöringen sker smidigt med självrengöringsprogrammet. Den har dessutom fyra andra program: för smoothies, varma soppor, röror och frysta efterrätter. Tack vare touchfunktionen kan man enkelt ställa in de olika programmen och med vredet väljer man enkelt hastighet. På den lilla skärmen kan man följa timern, se bladens hastighet, vilket program som är valt och annan information.

Den har en säkerhetsfunktion som är baserad på att blenderbasen känner av om kannan är fastlåst eller inte och varnar om den inte är det. Den har dessutom en pålitlig låsspärrsteknik och ett robust lock.

Vitamix Ascent A3500 – plus och minus

Kraftfull och högkvalitativ
Många smarta funktioner
Enkel att använda

Priset är något högt


 

Sammanfattning av guiden

Oavsett om du vill unna dig en lyxig söndagsfrukost, experimentera med olika såser till middagen eller bara vill ha något snabbt när du är på språng så finns det en blender för alla. Prisklassen kan dock skilja sig ganska markant men vad vi kan utgå från är att dyrast inte alltid behöver vara bäst. Om du är ute efter en prisvärd robust blender så rekommenderar vi Philips Avance Collection HR2095, men om du däremot eftersträvar en mer stilren och modern design så är KitchenAid Artisan 5KSB5553 något för dig. För dig som önskar att vara vänligare mot plånboken, är Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC det självklara valet. Den är inte bara billig utan har även en stark motor. Slutligen, för dig med det smarta hemmet, som värdesätter lyx och extraordinära funktioner så som självrengöring och automatisk avstängning, så är Vitamix Ascent A3500 det bästa komplementet i köket för dig.

Spara på slantarna och miljön

Genom att utnyttja en blender till fullo skulle man dessutom kunna få ut mer utav pengarna. Gårdagens överblivna sallad kan exempelvis röras ned till en smoothie dagen efter. Med praktiska plastbehållare i olika storlekar kan man även ta med sig sin smoothie eller juice när man går hemifrån och slipper därmed lägga pengar på dyra färdigblandade drycker. Dessutom blir det mer miljövänligt då man kan ta till vara på fler produkter i kylen som man annars kanske tänkt slänga. Enligt Avfall Sverige slänger vi 173 kilo mat per person och år i Europa, varav hushållen står för den största delen av svinnet. Ta dig en funderare nästa gång du funderar på att slänga mat, finns det något som kan mixas ner till något gott?

Tips på vägen

Börja alltid med att blanda i vätskan innan du tillsätter fasta ingredienser, det gör det lättare för blendern att mala ned de hårda produkterna och förhindrar dem från att fastna under knivbladen. Om det mot förmodan fastnar något under knivbladen och blendern stannar så är det viktigt att snabbt stänga av den så att inte motorn överhettas. Rör sedan om manuellt för att få bort bitarna.