Bästa blender 2018

Så varför köpa en blender? Tillskillnad från att blanda röror med en stavmixer, pressa frukter i en juicepress eller knåda ihop en delikat kakdeg med en matberedare – kan du istället med en blender uppfylla alla dina köksdrömmar i en och samma maskin. Trenden för att eftersträva en hälsosam kost ökar markant med intresset för att laga mat från grunden och fylla på det dagliga intaget med näringsrika mellanmål. Med en blender i köket gör du detta möjligt.

Förutom en välbehövlig investering för träningsentusiasten, passar en blender likaväl för gottegrisen då du enkelt mixar ihop desserter och goda drinkar i ett svep. Men det finns givetvis viktiga komponenter att hålla koll på i valet av din nya köksapparat. Läs vidare så guidar vi dig igenom vilka delar att hålla ett extra öga på, och givetvis, vilken som blir vinnaren av blender bäst i test.

 

Bästa blenders 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till bästa blenders i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Philips Avance Collection HR2095 – prisvärd med robust konstruktion
KitchenAid Artisan 5KSB5553 – För den moderna
Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – lågbudget med kvalitet
Vitamix Professional 750 Heritage – för det smarta hemmet

Vinnarna av blender bäst i test

Vanligtvis när man tänker på en blender så är den framförallt till för att mixa smoothies. Men det finns så mycket mer som många utav dessa maskiner är konstruerade för. Vissa krossar is och hårda produkter med lätthet som gör att man kan mixa allt från grönsakssoppor till mustiga röror, pannkakssmet eller lättsamma drinkar.

De som dock utmärker sig i blender bäst i test med dess användbarhet och kvalitet för rätt pris är Philips Avance Collection HR2095, samt KitchenAid Artisan 5KSB5553. Om du är alldeles för ivrig för att läsa mer om dessa modeller, klicka här för en detaljerad beskrivning om testvinnarna.
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser

Användningsområden

Med en blender i köket kan man tillfredsställa många användningsområden. Exempelvis kan det bli ett ypperligt tillfälle att blanda i alla tänkbara näringsrika vitaminer till en färgglad smoothie för barnen. Med frukternas sötma kommer de troligtvis inte ens tänka på att det faktiskt kanske är broccoli som de äter. För gottegrisen som njuter av det goda i livet kan man istället använda blendern för att göra smaskiga desserter, sunda såväl som osunda.

För träningsentusiasten är en blender nästan ett självklart val på köksbänken. Antal proteinshakes och detox juicer kan bli många och varierande om du har rätt utrustning. Vid festligare tillfällen kan blendern även förvandlas till ett redskap för bartendern. Här krävs det dock att man har en maskin som är utrustad för att krossa is på ett effektivt sätt.

Kraven för en bästa blender

Vilka krav du ska ställa på din blender är helt beroende på vad du har för syfte med den. Vi har listat punkter nedan att tänka på inför ditt köp av blender:

  • Vad ska du använda den till? Om det enbart är lättare smoothies och milkshakes räcker det med en mindre motor medan om du ska hacka hårda grönsaksbitar, krossa is eller nötter så kan det krävas en mer rejäl motor från ca 700 watt och uppåt.
  • Med en stark motor får du flera användningsområden för din blender, likaså är det avgörande hur knivbladen på blenderns botten är konstruerade. Priset kan komma att öka i takt med dessa faktorer. Hur mycket är du beredd att lägga? Om tanken är att du ska använda blendern näst intill dagligen kan det vara värt att investera lite extra för att uppnå längre hållbarhet.
  • Är det endast du som ska använda den eller är det en hel familj som ska förses med innehållet? Storleken på behållaren kan variera ganska mycket, där de minsta vi har valt ut rymmer en volym på 1,4 liter medan de största kan få plats med upp till 2 liter.
  • Hur högt får den låta? Om man har som vana att göra smoothies på morgonen och inte vill väcka de andra som sover kan det vara en god idé att ta reda på hur högt maskinen låter. Vissa blenders kan ge ifrån sig ljud upp mot 101 dB, vilket motsvarar samma ljud som en stor borrmaskin.
  • Värdesätter du enkel rengöring? Kolla så att de avtagbara delarna är enkla att få loss och att de går att diska i maskin. Alla blendrar tål nämligen inte maskindisk.
  • En annan detalj att tänka på är om man vill ha extrafunktioner så som flera hastigheter eller om det räcker med endast en eller två. Liksom om det ska finnas pulserande funktioner som gör att det kommer in mer luft och därmed påverkar innehållets tjocklek.

 

Hur testvinnarna har valts ut

Huvudfunktionen för en blender är densamma för alla modeller – de är utrustade med en botten bestående av knivar som roterar när maskinen är igång, allt för att krossa, hacka och blanda innehåll – hårda så väl som flytande produkter. Däremot kan det skilja sig mycket när det gäller prestanda, detta avser framförallt motorernas kapacitet och drivkraft. Vi har plockat fram olika alternativ för olika ändamål – för dig som prioriterar en kraftfull men prisvärd motor, för dig som värdesätter användarvänlighet, för dig som endast vill använda din blender vid speciella tillfällen och för dig som är utav den lite mer avancerade kocken i köket och har höga förväntningar på köksutrustningen. Förutom motorn i fokus, har vi även utgått ifrån modeller med högst betyg när det gäller kundnöjdhet, användarvänlighet, ljudnivå samt pris.

Bästa blender 2018

Vi har valt ut två blendrar som utmärker sig lite extra beroende på vad man är ute efter. Den prisvärda Philips Avance Collection HR2095 med kraftfull motor, samt stilrena och tystgående KitchenAid Artisan 5KSB5553. Båda har rankats högt hos Råd och Rön och hanterar flera användningsområden. Självklart ger vi även det bästa budgetalternativet, samt ett lyxigare alternativ för dig som som är ute efter den smarta varianten. Modellerna skiljer sig åt i pris och kvalifikationer, läs vidare för mer ingående beskrivningar.

Philips Avance Collection HR2095 – prisvärd med robust konstruktion

Uppdaterade Priser

Prisvärd med effektiva knivblad

Högljudd

Trots att denna blender ligger i den nedre prisklassen, har den en motor på 700 watt och en robust konstruktion som gör det enkelt att mixa lätta såväl som tuffare ingredienser. Tack vare den 6-stjärniga kniven ProBlend, kan den här blendern hacka och mixa frusna produkter så väl som hårda grönsaker.

Den har funktioner så som justerbar hastighet och pulseffekt. De löstagbara knivbladen gör den även enkel att rengöra, lika bra för hand så som i diskmaskin. Denna blender är dock inget för den svaga, då 2 liters kannan är gjord av tjockt glas och därmed väger en hel del. En produkttestare bekräftar just detta:

”The Philips HR2095 is a very good blender with a lot of power, especially in its price range, but it’s a better fit for younger people and families, rather than the elderly, thanks to a very heavy pitcher.” Produkttestare, Thehightechsociety.com

Glaset är däremot reptåligt och handskas även bra med varma innehåll. Med den tillhörande slikepotten kan du enkelt röra runt och undviker svinn. En användare ger sitt utlåtande:

”Mycket bra mixer för sitt pris. Känns stabil och har lättförståeliga kontroller. Ger inte så mycket för den medföljande slickepotten dock. Men mindre annoyance.” Användare, Prisjakt.nu

 

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 2 liter
Watt 700

Uppdaterade Priser

KitchenAid Artisan 5KSB5553 – För den moderna

Uppdaterade Priser

Smarta funktioner och krossar is väldigt bra

Dyr och tar stor plats i köket

KitchenAid levererar smakfulla designer som är fina att titta på. Den här stilrena blender får poäng för dess användarvänlighet och relativt låga ljudnivå. En användare säger bland annat:

”Snyggaste mixern på marknaden vilket gör att den får stå framme på bänken. Det som jag testat att göra med den än så länge är smoothies samt en curry paste. Det senare va kanske ingen bra idé då locket är av gummi och lukterna satte sig lite i locket. Den låter riktigt mycket på snabbaste läget men på dem andra lägena är den rätt så tyst.” Användare, prisjakt.nu

Den har en något svagare motor på 550 watt men med hjälp av de skarpa knivarna har den förmågan att krossa is på ett lätthanterligt sätt. Här kan du blanda goda drinkar, milkshakes och smoothies enkelt tack vare de lättförstådda symbolerna på maskinens framsida. Den har smarta funktioner så som pulseffekt och olika hastigheter som totalt ger tio olika kombinationsmöjligheter. Dessutom kan du förhindra att blendern startar med ett kraftigt ryck med hjälp av Soft start-funktionen. Den börjar då istället mixa på en låg hastighet för att samla upp alla ingredienser för att sedan öka farten till förvald inställning.

Blendern är utrustad med ett säkerhetssystem som hejdar maskinen från att startas om glaskannan inte är korrekt fastställd. Den går även att plocka isär lätt och tål maskindisk.

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.5 liter
Watt 550

Uppdaterade Priser

Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC – lågbudget med kvalitet

Uppdaterade Priser

Mycket prisvärd och användarvänlig

Har svårt för frusna ingredienser

För dig som ständigt är på språng och är ute efter att blanda enklare smoothies, soppor och såser, så passar Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC dig perfekt. Dessutom är den snällare för plånboken. Med en motoreffekt är på 700 watt kan denna blender krossa det mesta, till och med is. Dock har den lite svårare för nötter och frusna ingredienser så som bär, då knivbladen är något mindre. Ett tips är att tina bären lite innan för att få ut det mesta av denna blender.

Med tolv olika inställningar och justerbar hastighet gör detta till en blender av mångsidighet, därav även namnet MultiBlend. Den har en så kallad Wave-Action teknik som är utformad för att ge ett jämnt och slätt resultat på innehållet då knivbladen gör så att ingredienserna matas ner om och om igen mot bladen. Kannan är gjord av det tåliga materialet tritan och rymmer 1,4 liter, vilket passar dig som vill göra lite mindre satser. En juicesil medföljer även på köpet.

Med det låga priset täcker denna blender nödvändigheterna för att mixa enklare ingredienser, dock är det inget för den som söker avancerade kvalifikationer i en blender. En användare är dock positivt överraskad över användarvänligheten:

”Jag är nöjd med min Multiblender 58151-SC , väldigt lättanvänd. Dock min första Blender så jag kan ej jämföra med andra.” Användare, Kitchentime.se

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 1.4 liter
Watt 700
 

Uppdaterade Priser

Vitamix Professional 750 Heritage – för det smarta hemmet

Uppdaterade Priser

 

Förinstallerande program och självrengöring

Väldigt dyr

Här har vi något för proffset i köket som söker en effektiv och kraftfull blender att mixa, mala och hacka med. Med smarta funktioner så som självrengöringsprogram på 60 sekunder och automatisk avstängning blir Vitamix Professional 750 Heritage en klar favorit i kategorien blender bäst i test. Dock är det nästintill en nödvändighet att den har ett självrengöringsprogram då den ej tål maskindisk.

Den har en kraftfull motor på 1200 watt som kan krossa allt ifrån is till hårda grönsaker. Hastigheten går att justera och den är även utrustad med en pulsfunktion som gör det lättare att styra över tjockleken på innehållet. Dess mångsidighet med fem olika förprogrammerade inställningar gör att du kan blanda allt från smoothies och juicer till soppor, röror, frusna desserter och puréer. Tillskillnad från många andra blenders kan den med dess motorkraft även knåda degar. En användare menar på att den i många fall ersätter en matberedare:

”I’ve had mine for 2-years, and I no longer use my my food processor or drink machine. I love everything about my Vitamix! I make pie dough, pizza dough, noodles, drinks of all kinds, stuffing, pasta sauce, potato salad, salsa, and the list goes on and on.” Användare, Vitamix.com

Kannan rymmer 2 liter och är gjord i det hållbara materialet tritan. Locket gör det möjligt att tillsätta produkter medan du blandar. Trots den starka motorn är den relativt tyst i drift. Denna maskin passar dig som är ute efter något mer än det vanliga och har höga förväntningar i köket. Specialeffekterna och den kraftfulla motorn speglar sig dock avsevärt i priset tillskillnad från de andra modellerna. För att vara värt pengarna bör detta köksredskap utnyttjas till fullo, varje dag. Annars blir en billigare variant betydligt mer prisvärd i det långa loppet. Modellen får mycket bra betyg av sina användare och här är ett utav utlåtandena:

”Perfekt för att mixa hårda grönskar till en helt slät pure/juice (gröna smoothies)
För det mesta annat funkar nog en billigare tex Magimix Le Blender lika bra. ” Anävndare, prisjakt.nu.

Justerbar hastighet ja
Pulseffekt ja
Kapacitet 2 liter
Watt 1200

Uppdaterade Priser

Spara på slantarna och miljön

Genom att utnyttja en blender till fullo skulle man dessutom kunna få ut mer utav pengarna. Gårdagens överblivna sallad kan exempelvis röras ned till en smoothie dagen efter. Med praktiska plastbehållare i olika storlekar kan man även ta med sig sin smoothie eller juice när man går hemifrån och slipper därmed lägga pengar på dyra färdigblandade drycker. Dessutom blir det mer miljövänligt då man kan ta till vara på fler produkter i kylen som man annars kanske tänkt slänga. Enligt Avfall Sverige slänger vi 173 kilo mat per person och år i Europa, varav hushållen står för den största delen av svinnet. Ta dig en funderare nästa gång du funderar på att slänga mat, finns det något som kan mixas ner till något gott?

Tips på vägen

Börja alltid med att blanda i vätskan innan du tillsätter fasta ingredienser, det gör det lättare för blendern att mala ned de hårda produkterna och förhindrar dem från att fastna under knivbladen. Om det mot förmodan fastnar något under knivbladen och blendern stannar så är det viktigt att snabbt stänga av den så att inte motorn överhettas. Rör sedan om manuellt för att få bort bitarna.

Summering av testet

Oavsett om du vill unna dig en lyxig söndagsfrukost, experimentera med olika såser till middagen eller bara vill ha något snabbt när du är på språng så finns det en blender för alla. Prisklassen kan dock skilja sig ganska markant men vad vi kan utgå från är att dyrast inte alltid behöver vara bäst. Om du är ute efter en prisvärd robust blender så rekommenderar vi Philips Avance Collection HR2095, men om du däremot eftersträvar en mer stilren och modern design så är KitchenAid Artisan 5KSB5553 något för dig. För dig som önskar att vara vänligare mot plånboken, är Hamilton Beach MultiBlend 58151-SC det självklara valet. Den är inte bara billig utan har även en stark motor. Slutligen, för dig med det smarta hemmet, som värdesätter lyx och extraordinära funktioner så som självrengöring och automatisk avstängning, så är Vitamix Professional 750 Heritage det bästa komplementet i köket för dig.
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser
Uppdaterade Priser