Bästa Belgiska våffeljärn enligt användare

Våfflor har länge varit en del av den svenska folksjälen. Den tunna och krispiga maträtten som kan ätas som en förrätt, varmrätt eller med grädde och sylt. På senare år har den tunna våfflan på många håll bytts ut mot den belgiska våfflan. Jag har därför tittat på några exempel på belgiska våffeljärn som marknaden erbjuder. 

Belgiska våffeljärn bäst i test 2022

Vi har tittat på fem olika våffeljärn utifrån en rad olika kriterier. Produkten ska ha godkända recensioner av tidigare kunder, den ska finnas lättillgänglig att köpa i Sverige och den ska vara lätt att använda. Då det är en djungel av olika våffeljärn har vi valt att ta ut olika typer av järn så att det ska finnas något som passar alla. 

Sage The Smart Waffle – bäst och dyrast

Det klassiska varumärket Sage är kända för sina premiumartiklar till köket och har givetvis också ett belgiskt våffeljärn. Det är här våffeljärnet är ett riktigt premiumval för dem som vill garantera hög kvalitet på sina våfflor. Den stilrena produkten finns i svart och silver och  har en rad smarta och bra egenskaper som gör att den får högt betyg bland användare på flertalet sajter. 

Järnet gräddar två våfflor samtidigt vilket jag tycker är det stort plus. Jag tror många känner igen sig i stressen när man ska grädda våfflor eller pannkakor och de färdiggräddade ligger där på fatet och kallnar medan man står och gräddar nya. När det kommer till just våfflor är den krispiga ytan fundamental, och risken att de blir lite geggiga och tråkiga om de får ligga för länge är överhängande. 

En annan smart grej med Sage The Smart Waffle är funktionen som fångar upp överbliven smet och annat kladd. En stor nackdel med att grädda våfflor är att många tenderar att ha i för mycket smet i järnet, och när man stänger järnet så svämmar smeten över och kladdar ner halva köket. 

Sages våffeljärn har därför utformats med en djup skåra, en våffelvallgrav, runt själva våffelformen vilket gör att överbliven smet inte rinner ner på diskbänken. 

Järnet är enkelt att använda och har tydliga instruktioner för att få det perfekta resultatet. Det signalerar tydligt när din våffla är klar och har en mycket bra non-stick funktion vilket gör att våfflorna inte fastnar i järnet. 

En nackdel med Sage The Smart Waffle är priset. Det är ett av de dyrare på marknaden och det kan givetvis avskräcka en del. Men man får också det som utlovas med den här produkten. Så om du har ekonomisk möjlighet och vill ha en garanti på ett riktigt bra belgiskt våffeljärn så är detta ditt val! 

Fakta/specifikationer:

Antal våfflor: Två st 
Färger: Silver och svart
Effekt: 1000 W
Vikt: Sex kilo 

PLUS

 • Den höga kvaliteten 
 • Designen 
 • Minskar kladd 

MINUS

 • Priset 

Wilfa BW-1000B – tjocka våfflor till ett smalt pris

Nästa belgiska våffeljärn är Wilfa BW-1000B. Jämfört med Sages premiumjärn är det här ett enklare våffeljärn som inte krånglar till det. Det har plats för två våfflor samtidigt – vilket är minimikravet på den här listan av belgiska våffeljärn. 

Det som framförallt utmärker Wilfas våffeljärn är tjockleken. Baserat på de recensioner som användare skrivit om järnet så sticker det verkligen ut i jämförelse med andra belgiska våffeljärn. Det levererar två riktigt tjocka våfflor med djupa hål – om man nu uppskattar det. 

Ett litet frågetecken som finns är dock den krispiga ytan. Där verkar användarna inte vara helt överens huruvida Wilfa BW 1000B uppfyller det kriteriet. Det ska sägas att den absoluta majoriteten av användarna är nöjda och lyfter fram just tjockleken som ett plus. Men det finns ett fåtal användare som klagat på ytan som våfflorna får. 

En lösning kan dock vara att köra våfflan något längre än vad som anges för att vara säker på att få den där riktigt knapriga ytan. 

Utöver tjockleken är det här ett våffeljärn som gör två fullgoda våfflor till ett billigt pris. Järnet är dessutom relativt litet och smidigt, vilket kan vara en fördel i mindre kök eller om du har ont om förvaringsplats. 

Vad gäller design och utseende så är detta kanske inte det roligaste valet. Det finns enbart i svart (med silverdetaljer) och ger ett ganska plastigt intryck. Det är ju givetvis subjektivt med vad man tycker är snyggt – men jag skulle absolut ställa undan det här järnet efter användning då designen inte är särskilt rolig. 

Men trots det så är ju våfflorna det absolut viktigaste. Och Wilfa BW 1000B gör två goda våfflor för dig som vill ha dina belgiska våfflor lite tjockare. Dessutom till en billig peng. Prisvärt! 

Fakta/specifikationer:

Antal våfflor: Två st 
Färger: Svart
Effekt: 1000 W
Vikt: 2,4 kilo

PLUS

 • Lätt och smidig 
 • Gör tjocka våfflor 
 • Prisvärd

MINUS

 • Ganska tråkig design  

Emerio Våffelskålsjärn WBM-110196 – Ett lite roligare Belgiskt våffeljärn! 

Jag vet att jag skrev att minimikravet på detta test var att järnet skulle tillaga två våfflor åt gången. Men här måste jag göra ett undantag. Emerios våffelskålsjärn är något alldeles speciellt. Formen utmanar den klassiska belgiska våfflan och formar istället för en platt rektangel en skål. Dessutom finns det varianter med plats för två skålar, om man tycker att en våffla åt gången är för lite. Ett förslag är dubbeljärnet från Champion. 

De mest uppenbara fördelen är såklart formen – om man vill göra något mer av sina våfflor. Skålen ger dig hela andra möjligheter att utforma olika rätter med dina våfflor. Varför inte fylla den till toppen med glass och chokladsås? Eller kanske en skagenröra och löjrom. Det blir ett roligt sätt att experimentera med den belgiska våfflan! 

Järnet finns tillgängligt i såväl fysiska butiker som online och omdömena är i det stora hela positiva. Jag ska erkänna att jag var skeptiskt till om det går att få till frasigheten med detta järn – men flertalet användare vittnar om att det blir en bra tillagning med frasig yta och mjuk insida. 

Kostnadsmässigt är det dessutom ett oerhört prisvärt alternativ för dig som kanske inte gör våfflor superofta, och som vill göra något extra när du väl gör det. Instruktionerna och själva utförandet är dessutom busenkelt och resultatet blir bra med en relativt kort gräddningstid. 

En annan fördel med formen – utöver dess lekfullhet – är att det är betydligt enklare att måtta än med den mer klassiska formen. Du häller ner din smet i skålen och stänger sedan locket. Det minimerar eventuellt spill och risken att det rinner över vid gräddningen är minimal så länge du inte öser ner alldeles för mycket smet. 

Den uppenbara nackdelen är att det enbart gräddas en våffla åt gången. Är man fler i sällskapet eller extra hungrig blir det givetvis ett problem. Om man läser på om järnet tipsar många om att hålla igång ugnen på låg värme och där förvara sina klara våfflor i väntan på att alla ska gräddas klart.  På så vis håller de värmen utan att förlora den krispiga ytan. 

Det här är kanske inte det optimala våffeljärnet för barnfamiljen, men till ett lågt pris är det ett roligt och innovativt våffeljärn som ger sig fler möjligheten 25 mars när våffeldagen stundar! 

Fakta/specifikationer:

Antal våfflor: En st
Färger: Svart
Effekt: 750 W 
Vikt: 1,3 kilo 

PLUS

 • Den härliga formen
 • Priset
 • Den smidiga storleken

MINUS

 • Enkeljärn

Breville BRE203022 Duraceramic – Det löstagbara järnet!

Jag älskar belgiska våfflor. Faktum är att jag älskar alla typer av våfflor och med alla typer av tillbehör, även om jag nog föredrar den klassiska sylt- och gräddemixen om jag nog måste välja. Men en sak som jag tror att många känner kring våfflor är kladdet som uppstår och svårigheten att göra rent sitt våffeljärn. 

Det här belgiska våffeljärnet från Breville är därför extra intressant för dig som tröttnat på att för hand försöka rengöra ditt järn, vilket i ärlighetens namn sällan blir så bra. 

Grejen som jag fastnade för med den här produkten är att gräddningsplattorna är löstagbara och kan ställas direkt in i diskmaskinen. De har dessutom en non-stickbeläggning så kladdet blir minimalt. Det är just det som användarna lyfter fram också. 

”Älskar funktionen att man kan ta av och diska plattorna!”, skriver en användare på Netonnet. 

Det har plats för två våfflor samtidigt och leverar en krispig yta. Personligen tycker jag också att Breville BRE203022 Duraceramic är estetiskt vackert med den kråmade ytan och designen. En stor fördel är också att järnet förvaras såväl stående som liggande, ett stort plus för alla oss som har det trångt i skåpen i köket. 

Priset är något dyrare än till exempel Wilfas variant, men inte heller på samma nivå som Sages lyxjärn. Det känns som ett okej pris för ett våffeljärn där man dessutom besparar sig energin som krävs för att rengöra sitt järn. 

Det finns dock en gemensam nämnare som några användare lyfter upp som Breville BRE203022 Duraceramic svaghet. Tiden. En svårighet med våfflor är att man ofta vill göra flera stycken – och äta samtidigt. Det här järnet behöver något längre tid än andra järn för att våfflorna ska bli bra, vilket såklart inte är optimalt för alla. Det kräver kanske lite mer planering, eller att man gör som med våffelskålsjärnet från Emerio – har ugnen på låg värme och förvarar sina klara våfflor där. Som med alla våffeljärn finns för- och nackdelar och man får helt enkelt värdera vad som är viktigast för just dig! 

Jag gillar också att handtaget är ordentligt isolerat från det övriga järnet och således inte blir varmt av gräddningen vilket tyvärr är ett vanligt problem med våffeljärn. Så om barnen ska grädda sina egna våfflor till mellanmålet behöver du inte vara orolig att de ska bränna sig. 

Betyg från andra:

Fakta/specifikationer:

Antal våfflor: Två st
Färger: Silver
Effekt: 850 W 
Vikt: 2,4 kilo 

PLUS

 • De löstagbara plattorna
 • Smidigheten

MINUS

 • Tar något längre tid att grädda våfflorna

Emerio WM-110984 – Vändbart järn för fyra(!) våfflor 

Det sista belgiska våffeljärnet i vårt test är Emerio WM-110984. Den stora skillnaden med ett järn jämfört med de andra är att det här är ett så kallat vändbart järn. Det vill säga att man kan snurra hela järnet vid gräddningen, vars syfte är att jämna ut smeten för att få en jämn och fin gräddning. 

Vissa kanske tycker att det är något överkurs, men jag måste säga att det gör något med mig. Jag kastar mig genast tillbaka till barndomen och ett tivoli eller nöjespark, där en glad farbror står och vänder belgiska våfflor i ett litet tält. Det ger faktiskt en proffsig känsla och är dessutom ett roligt moment i tillagningen. 

Men den allra största fördelen med Emerios belgiska våffeljärn är kvantiteten. Du kan grädda hela fyra våfflor samtidigt vilket är extremt sällsynt för våffeljärn i den här prisnivån. För priset är faktiskt riktigt bra för den här produkten och klart försvarbart att lägga på ett våffeljärn för hemmabruk. Så för dig som inte har tålamodet att vänta in alla våfflor, eller som kanske ska ha kalas eller har flera hungriga familjemedlemmar så är Emerio WM-110984 något att överväga. 

Produkten har fått höga butik på jämförelsesajter som Pricerunner, och är väldigt populärt bland konsumenter. Det finns på en rad butiker i Sverige och går givetvis utmärkt att beställa hem. 

Designen ger också ett lyxigt intryck, inte minst med tanke på det billiga priset. En nackdel är dock att det tar upp rätt mycket plats och väger mer än de andra järnen i vår guide. Så det är något otympligt vilket för vissa kanske kan vara ett hinder. 

Gräddningen av våfflorna är simpel och ger ett bra resultat, mycket tack vare indikatorlampa på järnet som visar när våfflorna är klara. På så vis riskerar du inte att bränna dina belgiska våfflor, även om jag själv föredrar att grädda mina våfflor lite längre än rekommenderat. 

Blir ni många som ska fira våffeldagen så är detta järn verkligen något för dig! 

Betyg från andra:

Fakta/specifikationer:

Antal våfflor: Fyra st
Färger: Silver och svart
Effekt: 1000 W 
Vikt: 9,8 kilo 

PLUS

 • Fyra fantastiska våfflor kan gräddas samtidigt
 • Vändbart järn

MINUS

 • Väger mycket

Att tänka på vid köp av belgiska våffeljärn och slutsats av köpguiden: 

Som med det mesta är smaken som baken, och alla vill ha saker på sitt sätt. Så även med våfflor. Därför har jag försökt hitta en bredd i den djungel som är våffeljärn för att alla ska kunna hitta något som passar just dig och dina önskemål. 

Det finns säkert produkter som är bättre, men då möjligen inom samma kategori belgiska våffeljärn. Men om man ska prata generellt så går det nörda ner sig ordentligt vad gäller belgiska våffeljärn. Det finns mängder av premiumvarianter för de som är beredda att betala mer för det. Och det har sina fördelar. De något dyrare våffeljärnen har ofta lite fler funktioner, läckrare designer och tydligare instruktioner. 

Men efter att ha grottat ner mig i detta skulle jag ändå vilja påstå att det finns mängder av bra budgetvarianter som kommer att göra det som utlovas – leverera goda våfflor. Det är ingen raketforskning vad gäller dessa spröda läckerheter. Om du inte är fullkomligt galen i just belgiska våfflor och avser att göra det på kontinuerlig basis så tycker jag det finns fullgoda alternativ för några hundralappar. Det finns annat att lägga stora summor på. 

Mina tre tips: 

 • Fundera vad som är viktigast för dig och dina behov, och välj våffeljärn utifrån det.
 • Se över ditt kök och vad som är anpassat i just ditt hem vad gäller förvaring och rengöring. 
 • Våga experimentera! Våfflor är mer än bara en dessert för barnen!