Ångkokare bäst i test

Mindre fett, snabb tillagningstid och inget krångel, låter det bra? Då är en ångkokare rätt för dig. Med en ångkokare ångas maten, vilket låser in smak och näring, utan att man förlorar konsistens eller behöver tillsätta matfett av något slag. Bästa ångkokare 2022 blev Cuisinart cook fresh som har flera våningar, är mycket användarvänlig och levererar bra resultat gång efter gång. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och våra tre andra favoritångkokare.Bästa ångkokare 2022

Vertikal, horisontell, med timer eller vred? Hur många fack och hur mycket får det kosta? Oavsett vad du prioriterar så har vi en ångkokare för dig. Här nedan kommer en kort sammanställning av våra toppval. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Cuisinart Cookfresh Russel Hobbs Morphy Richards
Vikt 5.4kg 2.4kg 4.8kg
Kapacitet 5L 9L 8.2L
Effekt 1800W 800W 1600W
Program? Ja Nej Ja
Våningar 1 3 1 (med 3 fack)
Staplas Horisontell Vertikalt Horisontellt

Hur har vi valt ångkokare?

För att finna ångkokare värdiga en plats i vår ångkokare bäst i test guide har vi sökt igenom marknaden och vid valet utgått från följande kriterier:

  • Användarvänlig. Ångkokaren ska vara enkel att förstå, använda och rengöra.
  • Prisvärd. Man ska få valuta för pengarna.
  • Kvalitativ. Ångkokaren ska inte gå sönder i första taget, den ska vara tillverkad i kvalitativa material och kännas ordentligt och hållbar.
  • Övriga funktioner. Har den display? Flera olika fack? Förinställda program? med mera.

Vad är en ångkokare?

En ångkokare är en köksapparat. Den används för att tillaga mat genom ånga av vatten, vin, buljong eller annan vätska. De är ofta i formen av kastruller. Man lägger helt enkelt råvaror i lager ovanför kokande vätska och låter sedan ångan tillaga maten.

Varför ångkokare?

Fisk, dumplings och grönsker är tre klassiska exempel på saker som ofta blir bäst i en ångkokare. Att ångkoka är skonsamt för råvarorna och tillåter konsistensen att bevaras trots tillagning. Dessutom bibehåller varan vitaminer, mineraler och smak bättre om man tillagar i ångkokare. Ångkokning anses vara det nyttigaste sättet att tillaga grönsaker på. Här är några andra fördelar med en ångkokare:

  • Ångvätskan kan användas som smaksättare då den tar smak av den ångade varan.
  • Inget fett behöver tillsättas.
  • Maten bibehåller sin konsistens.
  • De flesta ångkokarna har flera lager och tillåter en att tillaga en hel måltid endast genom den maskinen, mycket smidigt och enkelt att få bra resultat.
  • Fräscht. Man slipper värma upp en ugn och sedan diska den och man slipper os och krångel.

Det är viktigt att veta att en ångkokare  inte är samma sak som en Tryckkokare. Den främsta skillnaden mellan dessa är att det som tillagas i en tryckkokare ligger och kokar i vattnet. I en ångkokare kokas det ovanför vätskan.

Ångkokare bäst i test

Vi har valt ut fyra riktigt bra ångkokare som presenteras grundligt här nedan. Vårt toppval från Philips är klassisk, smidig att använda och kommer till ett bra pris. Vi presenterar även ett premiumalternativ, ett budgetalternativ och en unik ångkokare med smart design. Läs för att finna en som passar dig!

Cuisinart cook fresh – Bästa ångkokare 2022 i premiumklassen

Cuisinart är kända för sina köksprodukter av hög kvalitet. Denna ångkokare är inget undantag, den är tillverkad av högkvalitativa och hållbara material och det märks att det är en kvalitativ apparat. Den har en stor gryta, flera tillagningsprogram och smidig LCD-display. Den är användarvänlig, stilren och ger bra resultat gång efter gång. En vinnare för de flesta hem.

Specifikationer Cuisinart cookfresh

Mått 24 x 33 x 33.2 cm
Vikt 5.4kg
Effekt 1800W
Kapacitet 5L
Vattentank 1.4L (löstagbar)
Ångskål Risskål
Diskmaskinstålig Ja
Display Ja
Övrigt Behållare för ris och mindre ångkokning; Vattennivåindikator; Svala handtag; PFOA-fri; Snabb uppvärmning

Smidiga funktioner

Cuisinart har fem smidiga tillagningsfunktioner: En manuell, en för fisk och skaldjur, en för grönsaker, en för fågel och en för spannmål. Den rymmer 5 liter, vilket gör att man kan tillaga hela middagen i ett svep och utan krångel. Den har tre funktioner: ångkokning, återuppvärmning och värmebehållning. Dessutom har den endast 30 sekunders uppvärmningstid och andra tillbehör för att underlätta tillagning.

Man väljer enkelt vilket tillagningsprogram man vill ha via den tydliga LCD-displayen. Där väljer man mellan förinställda tider för olika ingredienser. Displayen är lättavläst.

Hög kvalitet

En anledning till att vi gillar denna ångkokare så mycket är tack vare att den är så robust och hållbar. Behållaren på 5 liter är tillverkad i glas och kan enkelt tas ur ångkokaren. Man kan med fördel servera maten direkt ur behållaren. Den har en löstagbar vattentank på 1.4 liter som även det förenklar rengöringen.

Handtaget är anpassat för att hålla sig svalt genom hela tillagningen. Själva ångtråget och botten på maskinen är tillverkat i rostfritt stål. Alla löstagbara delar är diskmaskinståliga.

CookFresh

Funktionen CookFresh innebär att maten, till skillnad från hos andra ångkokare, tillagas med ånga från ovansidan. Ångan pressas på från ovansidan vilket ger bra cirkulation och effektiv och jämn tillagning. Det gör att maten blir klar snabbare och att alla råvaror blir ordentligt genomlagade.

Cuisinart cookfresh – plus och minus

Ger bra resultat gång efter gång
Flera funktioner och inställningar som underlättar tillagningen
Man kan servera direkt ur behållaren

Dyr

Russell Hobbs 19270 – Bästa ångkokare till budgetpris

Russel Hobbs har länge tillverkat köksapparater till bra pris. Denna ångkokare har flera våningar, ett smidigt vred och diskret design. Man kan tillaga flera rätter samtidigt och den har en timer på 60 minuter och piper när maten är klar.

Specifikationer Russell Hobbs 19270

Mått 27.5 x 24 x 27.5 cm
Vikt 2.4kg
Effekt 800W
Kapacitet 9L
Vattentank Ja
Ångskål 1L för ris
Diskmaskinstålig Ja
Display Nej
Övrigt Timer med automatisk avstängning; Droppskål; Externt vattenintag

Tillagning utan krångel

Denna ångkokare kan inte skryta med några högteknologiska förinställningar eller digital display. Men den är oerhört enkel att använda och man behöver endast vrida på det lilla timervredet för att välja tid för tillagning och sedan låta den göra sitt jobb. Behållarna är stapelbara och man väljer själv hur många man vill använda åt gången.

Droppskål och extra vatten

Ångkokare kan vara svåra att rengöra, särskilt när det kommer till vattnet som blir över. Denna har en droppskål som samlar upp överblivet vatten, för enklare rengöring och tömning.

Om man märker att maten börjar bli torr under tillagning kan man behöva tillsätta mer vatten, det kan man göra enkelt via det externa vattenintaget på sidan. Där häller man smidigt i det extra vatten som man önskar.

Hållbar

Russel Hobbs ångkokare ger ett robust och gediget intryck tack vare basen i rostfritt borstat stål och de tåliga behållarna i hård plast. Med sina cirka 2.4 kilo är den enkel att förvara och ta med sig vid behov.

Russell Hobbs 19270 – plus och minus

Prisvärd
Användarvänlig
Enkel att rengöra

Inga program eller särskilda säkerhetsfunktioner

Morphy Richards intellisteam 48780 – Smart och smidig med unik design

Morphy Richards ångkokare ser inte ut som de flesta anda ångkokare på marknaden. Den har horisontella fack och en plastvägg som kan sättas in för att dela upp den i tre delar och underlätta matlagningen. Dessutom har den en smart display och tydliga knappar. På 1600 Watt kan man räkna med att maten blir tillagad snabbt och smidigt.

Specifikationer Morhpy Richards intellisteam

Mått 30 x 35.5 x 26 cm
Vikt 4.8kg
Effekt 1600W
Kapacitet 8.2L
Vattentank
Ångskål Ja
Diskmaskinstålig Ja
Display Ja
Övrigt Förinställbar timer; 3 fack med olika värmeinställningar; Skydd mot torka; Såsbricka; Risbytta; Plint; Automatisk värmehållning; Minnesfunktion; Externt vattenintag; Receptbok

Anpassningsbar

Något som gör att denna ångkokare förtjänar sin plats i denna ångkokare bäst i test guide är att den är anpassningsbar med flera horisontella fack och behållare. Den har dessutom en timerfunktion som enkelt ställs in via knappar, man ser sedan på den digitala displayen hur lång tid som är kvar och vilken inställningar man valt.

Med de tre olika facken kan man tillaga hela måltiden samtidigt, men utan att de olika ingredienserna droppar på varandra. Man kan även välja att ta bort mittenväggen för att få en större yta att tillaga maten på. Man kan dessutom sätta olika tider och värme för olika behållare.

Enkel att använda och rengöra

Både denna och dess mer kompakta lillebror har fått beröm av många användare. Den gillas för sin säregna design och de många smidiga funktionerna som kommer med timern och den automatiska avstängningen. Många menar att den verkligen är värd sitt pris och att den kan tillaga en hel måltid snabbt.

Facken och locken kan tas bort och diskas i diskmaskin. Den har även en droppskål som samlar in överblivet vatten, även den kan diskas i maskin.

Smart timer

Det finns flera förprogrammerade tider för att underlätta att få tillagning. Och med tanke på att den kommer med flera sorters behållare för tillagning av exempelvis ris, pasta och sås så kan man ha god användning för dessa inställningar. Efter tillagning håller den maten varm i upp till 40 minuter. Den kalkylerar tiden för tillagning så att alla fack och all mat ska bli färdig samtidigt.

Morphy Richards intellisteam 48780 – plus och minus

Tre smidiga fack som kan få olika tider och värme
Stadig
Smart design och välfungerande timer

Priset


Sammanfattning av ångkokare bäst i test

Här ovan har fyra riktigt bra ångkokare presenterats. Alla är riktigt enkla och smidiga att använda, ger ett fint resultat och är hållbara. Men de kommer med lite olika design, vi har valt två som har flera lager vertikalt och två som är horisontella, varav en har flera fack. Vi hoppas att du har funnit din favorit. Här kommer en kort sammanställning av alla produkter igen: