Äggkokare bäst i test

Är det dags för dig att ta din frukost till nästa nivå? Vill du bli ännu lite mer imponerande i köket? Äggkokaren är produkten som hjälper dig fram till det perfekta ägget – eller som, faktiskt, ger dig det perfekta ägget. I vår guide kommer vi att ta upp 4 äggkokare bäst i test varav alla, med imponerande resultat, kokar dina ägg till perfektion. Det blir en historia om allt från plats för endast två ägg åt gången till upp till så mycket som 8 ägg åt gången. För att inte glömma möjligheten att pochera dem. Hitta din favorit bland våra äggkokare bäst i test, här nedan!Bästa äggkokare 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa äggkokarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Emerio Waves EB-07001 – Äggkokare bäst i test
C3 EggXpert Steel
Severin EK3156/57/58 – Modern, kvalitativ och effektiv
WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare – Kvalitativ med liten kapacitet

Toppvalet

Prisvärd, effektiv och smidig. Så skulle vi vilja beskriva vinnaren Emerio Waves EB-07001. Den kanske inte är den snyggaste äggkokaren i testet, men det är den bästa äggkokaren. Vinnaren av äggkokare bäst i test i alla kategorier är Emerio Waves EB-07001, en hållbar äggkokare som imponerar!

Vad är en äggkokare?

En äggkokare är helt enkelt en apparat som kokar dina ägg. Men det är förstås inte allt vad den gör. Koka ägg, det kan man ju lika gärna göra i en kastrull. En äggkokare, till skillnad från kastrullkokning, ger alltid ett perfekt resultat varje gång.

Proceduren är busenkel:

 1. Du placerar äggen i äggkokarens ägghållare.
 2. Därefter fyller du på vatten utifrån hur hård- eller löskokta du vill ha äggen.
 3. Du slår på äggkokaren och ställer eventuellt in vilken tid du önskar att äggen ska kokas.
 4. Under ägghållaren finns en bottenplatta med ett värmeelement som värmer upp vattnet och kokar dina ägg.

Dessutom är äggkokare energisnåla, lätta att rengöra och praktiska att använda.

Energieffektivt att koka ägg

Att koka ägg på det traditionella sättet, alltså på en vanlig spisplatta i en kastrull, drar nästan 4 gånger så mycket energi som om du kokade i en äggkokare.

Anledningen är att en äggkokare är speciellt utformad till att endast koka ägg och därför kanaliserar all energi in i själva äggkokandet. Dessutom kräver en äggkokare mindre vatten än en vanlig kastrull-kokning. Detta eftersom att äggen i en äggkokare inte ska täckas av vatten.

Varför finns det en äggpickare?

I nästan alla äggkokare kommer du att finna en äggpickare. I våra vinnare är dessa dessutom lättåtkomliga. Anledningen till att den följer med, och varför det är rekommenderat att picka äggen innan kokning, är för att skydda äggen från att spricka.

Varje ägg har en luftblåsa innanför skalet (du kanske har märkt av den när du skalat ett ägg någon gång och sett att en del av ägget är insjunken?) och om du pickar ett litet hål i skalet så att denna luftblåsa träffas blir ägget mer stabilt vid kokning. Med största sannolikhet kommer detta att rädda dina ägg från större sprickor.

4 saker att tänka på

 1. Att en viss mängd vatten finns kvar i äggkokarens behållare efter att äggen är färdigkokade är helt normalt.
 2. Vänta helst i 30 minuter innan nästa påfyllning av vatten och ägg (eller till det att du vill ställa undan apparaten).
 3. Eftersom en äggkokare producerar mycket ånga kan det vara en god idé att inte placera apparaten direkt under ett skåp.
 4. Passa dig för ånghålet! Det lilla hålet i locket på äggkokaren sprutar ut ånga som det är oerhört lätt att skålla sig på. Håll händerna borta!

Äggkokarens svaghet

Äggkokare brukar generellt sett ha svårt med att koka löskokta ägg. Detta eftersom det optimala är att vitan blir genomgjord medan gulan fortfarande, idealt sett, ska vara lös. Äggkokare är helt enkelt ofta alldeles för effektiva för att kunna ge ett riktigt löskokt, men inte rått, ägg. Äggkokare spräcker dessutom ofta äggens skal vid hårdkokning. Tänk på att använda äggpickaren för att undvika detta!

Rengöring

De flesta äggkokare är lätta att rengöra för hand. Dock finns det sällan någon information om huruvida det går att diska en äggkokare i diskmaskinen eller inte. Vi rekommenderar dig att diska för hand för säkerhetens skull.

Hur vi har valt ut våra vinnare

Alla produkter som är med i guiden har blivit testade av experter. Det vi har letat efter är de bästa äggkokarna vad gäller kvalitet, hållbarhet och, såklart, ett perfekt kokat ägg. Alla våra vinnare har gemensamt att de är lätta att rengöra och att de är effektiva äggkokare. Två egenskaper vi värdesätter högt.

Äggkokare i test

Nedan kommer vi att presentera 4 äggkokare som är bäst i test . Vi börjar med vinnaren och fortsätter sedan neråt i skalan. Vi vill tipsa dig om att kika lite extra på vilka behov och önskemål du har på din äggkokare. Vill du ha många platser för ägg? Vill du kunna pochera dem? och så vidare. Läs igenom testerna för att vara säker på att hitta rätt äggkokare för just dig!

Emerio Waves EB-07001 – Äggkokare bäst i test

Vinnaren är den prisvärda Emerio Waves EB-07001 som utan tvekan är den bästa äggkokaren just nu. Den kanske inte är den snyggaste äggkokaren i bunten men den är den äggkokare som ger bäst resultat – vilket ju egentligen är vad som räknas.

Specifikationer Emerio Waves EB-07001

Antal ägg (max) 7 st
Effekt 350 W
Form Äggformad
Måttkopp Ja
Slutsignal Ja

Effektiv med lagom kapacitet

Emerio Waves EB-07001 är en effektiv äggkokare. Med en ljudsignal berättar den för dig när äggen är redo att tas ur äggkokaren och ätas. Äggpickaren är praktiskt placerad på ägghållaren så att du enkelt kan picka äggen innan du tillagar dem

Kapaciteten ligger på 1–7 ägg per omgång och effekten är 350 Watt. 1–7 ägg brukar vara en alldeles lagom mängd ägg att kunna koka på en och samma gång. Det behövs sällan utrymme för fler.

Enkel att följa och säker

Emerio Waves EB-07001 har ett genomskinligt lock som hjälper dig att hålla koll på kokprocessen. Generellt sett brukar inte ett genomskinligt lock göra någon särskilt stor skillnad för hur äggen blir tillagade (eftersom det sköts nästintill automatiskt av apparaten) men det är ändå en trevlig detalj. Med processen synlig blir det en mer nära upplevelse att koka dina ägg.

Emerio Waves EB-07001 har två säkerhetsfunktioner. Dels kan den skryta med en autoavstängning och dels har den ett överhettningsskydd. Säkerhetsfunktionerna är varmt uppskattade av oss såväl som av användare.

Emerio Waves EB-07001 – plus och minus

Måttkopp
2 säkerhetsfunktioner
Prisvärd
Äggpickare

Designen


Cuisinart CEC-10E – Koka och pochera en stor mängd ägg

Cuisinart är kända för att tillverka välfungerande och hållbara produkter, och denna äggkokare är inget undantag. Den har hela 600 watt, rymmer 10 ägg och kan koka och pochera ägg till olika konsistenser. Att den dessutom är tillverkad i rostfritt sål och enkel att använda och rengöra gör att den förtjänar sin plats i denna äggkokare bäst i test-guide.

Specifikationer Cuisinart CEC-10E

Antal ägg (max) 10
Effekt 600 W
Form Rund
Måttkopp Ja
Slutsignal Ja

Hög kapacitet

Denna äggkokare har högst kapacitet i denna guide och bland de högsta på marknaden. Med plats upp till 10 ägg kan man göra ägg till ett helt sällskap. Perfekt när man får besök eller vill ha extra ägg att förvara i kylen.

Pochera och gör omelett

Cuisinarts äggkokare är en riktig dröm för alla som älskar ägg. Utöver att koka ägg till olika hårdhetsgrader kan den pochera och göra omelett, och det enkelt.

För att tillaga ägg väljer man rätt fat, fyller på vatten enligt instruktion, sätter på locket, väljer hårdhet och slår på maskinen. När äggen är klara hör man ett pip. Det tar cirka en kvart att koka totalt tio ägg.

Sammanfattning av Cuisinart CEC-10E

Stilren och smidig design
Tillverkad i kvalitativa och hållbara material
Kraftfull och effektiv
Kan pochera ägg och göra omelett

Priset


Severin EK3156/57/58 – Modern, kvalitativ och effektiv

Severins äggkokare är en riktig användarfavorit. Den har en unik design, smarta funktioner och ger ett riktigt bra resultat varje gång. Den rymmer upp till 6 ägg åt gången.

Specifikationer Severin äggkokare

Antal ägg 6 st
Effekt 400 W
Form Rektangulär
Måttkopp Ja
Slutsignal Ja

Smarta funktioner för perfekta ägg

Något som gör denna till en äggkokare bäst i test är dess många bra funktioner. Man kan bland annat justera hårdhetsgraden via ratten för att försäkra rätt resultat, den har en non-stick kokplatta, on/off knapp med lampa, måttbägare med äggpickare och en slutsignal.

Med en effekt på 400 watt kan man räkna med perfekta ägg på nolltid och en maskin som håller länge.

Användarvänlig och hållbar

Severins äggkokare är oerhört enkel att använda. Den har elektronisk styrning, vilket gör att man slipper krångla med hur mycket vatten det ska vara, man fyller helt enkelt alltid ett fullt mätglas, väljer hårdhetsgrad och slår på apparaten.

Det lilla handtaget på korgen gör det enkelt att lyfta ur äggen utan krångel. Många användare har berömt denna äggkokare för sin höga användarvänlighet, den fungerar enligt flera perfekt och ger goda ägg på nolltid.

Severin EK3156/57/58 – plus och minus

Möjligt att välja hårdhetsgrad
Användarvänlig
Högkvalitativ och hållbar

Färgerna kanske inte faller alla i smaken


WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare – Kvalitativ med liten kapacitet

En högkvalitativ och stilren favorit med liten kapacitet. Perfekt för dig som lever ensam eller för paret som endast vill ha ett ägg var på morgonen!

Specifikationer WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare

Antal ägg (max) 2
Effekt 250 W
Form Smalt rektangulär
Måttkopp Ingen uppgift
Slutsignal Ja

Liten kapacitet med hög kvalitet

Med den minsta kapaciteten i den här guiden får WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare inte plats med fler än 2 ägg. Det här är äggkokaren som inte har större plats för mer än du precis behöver.

Den här äggkokaren har ett pris som definitivt är i det dyraste laget. För två ägg tycker vi att det är lite väl tilltaget, men för smidigheten i köket och dess höga hållbarhet kan det vara värt att lägga ut lite extra.

Hållbara material

Det här säger sig kanske självt men, med ett BPA-fritt överdrag som dessutom är i Titan är det här en av de mest kvalitativa äggkokarna. Och trots sin placering längst ner i den här guiden är den, vad gäller kvalitet och hållbarhet, definitivt uppe och slåss med vinnarna om förstaplatsen.

I övrigt är WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare tillverkad med en rostfri behållare och med en delvis genomskinlig överdel. Att WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare är en snygg och smidig äggkokare både syns tydligt och märks vid användning.

WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare – plus och minus

BPA-fritt Titan-överdrag
Oerhört kvalitativ
Designen

Priset
Litet utrymme


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom våra 4 favoriter av äggkokare bäst i test på marknaden idag. Det alla produkter har gemensamt är att de är energisnåla, tar upp förhållandevis liten plats och att de alla kokar ägg med näst intill perfekta resultat.

Om det är en effektiv äggkokare med stor kapacitet är det vår vinnare, Emerio Waves EB-07001, du söker efter. Med ett ringa pris och bäst resultat på varje äggkokning var det inte svårt att välja Emerio Waves EB-07001 till den bästa äggkokaren.

Om det är viktigt för dig att kunna göra en lyxig frukost till flera personer kanske du vill kika på Cuisinart CEC-10E. Med plats för upp till 10 ägg är det här äggkokaren som vinner priset för störst plats, i den här guiden. Dessutom kan du pochera ägg och göra omelett.

Om du inte bryr dig så mycket om mängden ägg, utan kan nöja dig med upp till 6 stycken åt gången, och samtidigt är trött på den regelrätta runda äggkokaren: Då rekommenderar vi dig att slänga ett öga på Severin EK3156/57/58 som med en rektangulär design utmanar den traditionella äggkokaren.

Om du faktiskt inte vill koka särskilt många ägg alls utan bara vill ha en äggkokare för dig själv eller för dig och någon till, då rekommenderar vi lilla WMF Coup Kitchen Minis Äggkokare. Maximalt får du 2 ägg kokta, men alltid med perfekt resultat.

Till sist vill vi bara önska er lycka till i valet av äggkokare!

5 Saker du inte visste om ägg

Det kanske är att gå för långt att säga att ägg fascinerar. Men vi tror ändå att det finns vissa saker som kan förvåna dig, vad gäller just ägg.

 1. Färgen på ägget kan listas ut genom att titta på hönans fjäderdräkt. Om hönan är vit, blir det ett vitt äggskal och om hönan har en spräcklig fjäderdräkt, blir ägget likadant!
 2. Vissa äggulor är ljusare i vissa ägg och mörkare i andra. Detta är helt beroende av hönans kost, om hönan har fått vistas utomhus, eller om hon suttit fast i en bur eller i ett hönshus.
 3. En enda höna kan lägga upp till 300 ägg per år! Det vanligaste är dock runt 250 ägg.
 4. Du kanske har märkt att vissa ägg är större än andra? Detta beror på hönans ålder. Ju äldre en höna är, desto större ägg.
 5. Äggens förvaring kan både försämra och förbättra dess färskhet. Förvara alltid äggen i kylskåp och med den spetsiga sidan nedåt.