Traktörpanna bäst i test

Reducera, bräsera, steka och koka – allt i samma panna! En traktörpanna borde vara en självklar del av varje kök då den passar perfekt för allt från vardagsrätter, såsom köttfärssås, till lite mer krävande rätter, som grytor. Traktörpannor är mångsidiga och finns i många olika utföranden. Men vilken av alla bör man välja? Vårt toppval är den högkvalitativa och eleganta Scanpan CTX 26cm traktörpanna. Föredrar man billigare varianter eller traktörpannor av annat material så finns även sådana alternativ med i guiden. Läs vidare för att finna din favorit!

Bästa traktörpanna 2022

Nedan kommer en kort sammanställning av våra traktörpannor bäst i test. Senare i guiden kommer en mer detaljerad genomgång av varje produkt. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma till respektive omdöme direkt, eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Scanpan CTX Ikea oumbärlig Skeppshult Tefal hard titanium+
Storlek 26cm 24cm 28cm 24cm
Material Rostfritt stål Rostfritt stål Gjutjärn Gjuten aluminium
Beläggning Keramisk Rostfritt stål Inbränd olja Titanium excellence
Tål ugn Ja Ja Nej Nej
Tål maskindisk Nja Ja Nej Nej

Hur har vi valt bästa traktörpanna?

Det kan vara svårt att finna en traktörpanna av hög kvalitet till bra pris som presterat bra i test. För att finna produkter att inkludera i denna guide har vi utgått från test av traktörpannor, experters rekommendationer och användares recensioner. Vid bedömningen av traktörpannor har vi främst fokuserat på följande:

  • Prisvärd. Priset i relation till prestation ska vara rimligt.
  • Nöjda användare.
  • Hållbar. Traktörpannan ska inte gå sönder i första taget och vara tillverkad av hållbara och kvalitativa material. Helst ska den ha mer än 3 lager. Extra plus om man kan använda de flesta köksredskap i den.
  • Jämn uppvärmning. Traktörpannan ska vara värmas upp effektivt och jämnt och inte kylas ner om man lägger i kalla ingredienser.
  • Enkel att rengöra. Om man råkar bränna något så ska pannan vara enkel att rengöra.

Vad är en traktörpanna?

En traktörpanna beskrivs enklast som en djup stekpanna med ett tillhörande lock. Den är som en kombination av kastrull och stekpanna. En klassisk traktörpanna har höga och raka kanter. Den passar således bra att både steka och koka i. De flesta traktörpannor kan dessutom användas i ugn. De är ofta 5–7cm höga och 24–28cm i diameter.

Är det istället en stekpanna man söker så kan man läsa vår guide här: Stekpannor.

Varför traktörpanna?

En traktörpanna passar bra om man ska tillaga något med stor volym och vill bryna något innan. Exempel på sådana rätter kan vara köttfärssås, korv stroganoff eller grytor av olika slag. Den passar även bra när man vill steka fisk, kött eller annat och sedan tillsätta en sås för att låta koka upp. Även för att reducera fungerar den bra.

Eftersom att en traktörpanna är en form av hybrid mellan stekpanna och kastrull kan man slippa använda flera kokkärl vid ett tillfälle. En traktörpanna är ett mångsidigt och praktiskt kokkärl som passar vid de flesta tillfällen och som kan underlätta vardagsmatlagningen såväl som helgmiddagen.

Bästa just nu

Här nedan går vi igenom de traktörpannor som i test visat sig vara de bästa på marknaden just nu. Vi börjar med att presentera vårt toppval, Scanpan CTX som gjort sig förtjänt av titeln bästa traktörpanna 2019. Sedan presenteras ett  budgetalternativ, efter det en traktörpanna i gjutjärn och sist men inte minst en traktörpanna i mellanprisklassen. Fortsätt läsa för att finna din favorit.


Scanpan CTX 26 cm traktörpanna – Bästa traktörpanna 2019

Scanpan är en storfavorit för många stekpannefantaster och denna traktörpanna är inget undantag. CTX står för Ceramic Titanium Extreme, det är en kombination av nyskapande, tålig beläggning och utsida av rostfritt stål. I test har Scanpans pannor prisats och de används av många professionella kockar och det är inte svårt att förstå varför detta är en traktörpanna bäst i test.

Priset kan tyckas något högt, men det är en väl värd investering som kommer att vara i många år framöver och ge perfekt resultat gång efter gång.

Specifikationer Scanpan CTX traktörpanna

Storlek 26cm
Material Rostfritt stål
Beläggning Keramisk
Tål maskindisk Ja men handdisk rekommenderas
Tål ugn Ja (upp till 260 grader)
Övrigt 7-lager; Köksverktyg i metall kan användas; 10-års garanti; Fri från PFOA-och PFOS-ämnen; Fungerar på alla typer av hällar

Hög kvalitet rakt igenom

Ytterkärlet är tillverkat av borstat rostfritt stål, så även locket. Insidan har keramisk beläggning och non-stick yta. Den innehåller inga miljöfarliga PFOA- och PFOS-ämnen. Den har en femlagerkonstruktion vilket ger effektiv och jämn värmespridning. Räknar man in non-stickbeläggningen så har den sju lager. Den kan användas på alla typer av spishällar utan problem.

Snygg och hållbar design

Kombinationen av rostfritt stål och keramisk beläggning gör pannan tålig och lätt att rengöra. Beläggningen är tillräckligt hård för att även metallredskap ska kunna användas i pannan utan problem. Hela traktörpannan känns hållbar, stabil och kvalitativ. Dess eleganta design skadar inte heller.

Locket är tillverkat i rostfritt stål och glas. Både panna och lock tål att vara i ugn upp till 260 grader. Den har dessutom ett handtag som är gjort för att hållas kallt. Locket är tåligt tack vare stålet och glaset på toppen gör det möjligt att följa tillagningsprocessen.

Underhåll och rengöring

Pannan tål att diskas i maskin men för längst hållbarhet bör den diskas för hand med milt diskmedel. Man bör helst undvika att hetta upp och kyla av den snabbt. Den tål att vara i ugn upp till 260 grader. Om man följer dessa instruktioner så kan den hålla en livstid.

Scanpan CTX traktörpanna – plus och minus

Värmer jämnt och effektivt
Robust och hållbar
Kan användas i ugn

Dyr


Ikea Oumbärlig traktörpanna 24 cm – Ett budgetalternativ till vardagen

Det är få som inte någon gång i sitt liv tillagat mat i ett kokkärl signerat Ikea. Denna panna i rostfritt stål är bästa traktörpanna för den med låg budget eller nybörjaren. Den gör det den ska till ett bra pris och håller länge. Den har ingen non-stickbeläggning som riskerar att lossna och kan dessutom diskas i diskmaskin och användas i ugn.

Specifikationer Ikea oumbärlig

Storlek 24 cm
Material Rostfritt stål och aluminium
Beläggning Rostfritt stål
Tål maskindisk Ja
Tål ugn Ja
Övrigt Fungerar på alla spishällar

För vardagsmaten

Pannan består av två lager rostfritt stål med ett mellanskikt av aluminium. Det gör att den värmer upp bra och effektivt men kanske inte fullt lika jämnt som dyrare konkurrenter med fler lager. Den är fullgod för det mesta av vardagsmatlagningen och ger ett bra resultat för många rätter. Det gäller dock att hålla lite koll så att man inte bränner vid maten, då den inte har någon non-stickbeläggning.

Men misströsta inte, denna traktörpanna kan nämligen diskas i diskmaskin. Råkar man bränna något i botten är det alltså enkelt att få bort det i diskmaskinen.

Helt i metall

Praktisk och enkel är de bäst beskrivande orden när det kommer till denna traktörpanna. Att den är tillverkad helt i metall gör att den tål att vara i ugnen utan problem. Dessutom underlättar det rengöringen och gör att den håller längre.

Den går bra att använda på alla sorters spishällar, oavsett om det är induktion eller gjutjärn.

Praktiskt lock

Det tillhörande locket är även det tillverkat i rostfritt stål, på gott och ont. Det gör att locket är tåligt och det lilla hålet låter ånga pysa ut för att undvika att det kokar över. Men det negativa är att man inte kan följa matlagningsprocessen utan att lyfta på locket, något som i och för sig kan vara svårt även med ett glaslock om det ångat igen.

Ikea oumbärlig – plus och minus

Mycket prisvärd
Gör det den ska utan krussiduller
Fungerar på alla spishällar, tål maskindisk och kan användas i ugn

Ingen non-stickbeläggning


Skeppshult 28 cm – En kvalitativ klassiker i gjutjärn

Skeppshults traktörpanna är av klassiskt stuk och tillverkad helt av gjutjärn. Den har en naturlig non-stickbeläggning, kan användas på alla värmekällor och man kan utan problem använda de flesta köksredskapen i den. Den har en klassisk design och är mycket hållbar om man sköter den rätt.

Specifikationer Skeppshult 28 cm

Storlek 28cm
Material Gjutjärn
Beläggning Inbränd olja
Tål maskindisk Nej. Handdisk rekommenderas
Tål ugn Nej
Övrigt Fungerar på alla spishällar; Handtag av brunbetsad bok; 25års garanti

Klassisk

Skeppshults traktörpannor har en non-stickbeläggning hämtad från naturen, skapad av svensk ekologisk rapsolja. Oljan är inbränd i botten vilket ger en naturlig non-stickyta. Det är onekligen bästa traktörpanna för den som gillar gjutjärn och tillverkningsmetoder som påminner om naturen.

Hela pannan är tillverkad i gjutjärn och har en botten på 5 millimeter. Den har en god värmefördelning och kan användas på alla typer av värmekällor. Den tål köksredskap i alla material och det är inga problem att även använda de tillverkade av metall.

Botten är konkavt precisionssvarvad och har en bottendiameter på 23 centimeter. Kanterna är handslipade. Handtaget är bekvämt och tillverkat i brunbetsad bok.

Fördelar med gjutjärn

Det finns många fördelar med gjutjärn, en av dem är att de ger en mycket jämn värmefördelning. Man kan exempelvis lägga i mycket kalla råvaror i pannan utan att oroa sig för att kyla ner pannan och försämra tillagningen. Dessutom är det ett tungt och mycket tåligt kärl. En panna i bra gjutjärn kan hålla en hel livstid då det är svårt att skada eller förstöra pannan.

Med en panna av denna typ är det enkelt att tillaga grytor och rätter med mycket vätska. Och den är enkel att diska ren med medel och vatten.

Skeppshult 28 cm – plus och minus

Fungerar på alla värmekällor
Håller en hel livstid
Jämn värmefördelning

Kan inte användas i ugn


Tefal hard titanium plus 24 cm – Högpresterande panna i mellanprisklassen

I mellanprisklassen finner vi den hållbara och hyllade Tefal hard titanium plus. Den är enkel att använda och rengöra och håller väldigt länge. Beläggningen är gjord för att vara tre gånger så länge som vanlig non-stickbeläggning.

Specifikationer Tefal hard titanium+

Storlek 24 cm
Material Gjuten aluminium
Beläggning Titanium Excellence
Tål maskindisk Nej
Tål ugn Nej
Övrigt Med lock; Kompatibel med alla spishällar; Handtag i bakelit; Beläggning utan miljöfarliga ämnen

Tål stora påfrestningar

Pannan har en botten med extra tålig non-stickbeläggning som Tefal kallar ”Titanium excellence”, med partiklar av titan. Den är skapad för att hålla länge och klara hårda påfrestningar, man kan använda alla sorters köksredskap i den utan att oroa sig. Enligt Tefal själva varar beläggningen tre gånger längre än vanlig beläggning. Botten är dessutom extra tjock.

Även utvändigt har den en non-stickbeläggning vilket underlättar rengöringen och gör matlagning enklare. Handtaget är tillverkat i bakelit, vilket gör det värmetåligt och behagligt.

Smidig matlagning

Utöver non-stickbeläggningen som gör det svårt att bränna mat i pannan så har den dessutom Tefals kända ”thermo-spot”. Det är en liten cirkel i mitten som blir röd när pannan har uppnått perfekt temperatur. Det gör det lättare att få ett bra resultat på maten när det är viktigt att ha rätt temperatur. Den kan användas på alla spishällar, även induktion.

Många gillar den dessutom då den värmer maten jämnt och effektivt. Pannan blir jämnvarm och kyls inte ner särskilt snabbt även om då man lägger i kalla ingredienser.

Tefal hard titanium plus – plus och minus

Mycket hållbar beläggning
Thermo-spot värmeindikator
Värmer upp maten effektivt

Tål inte ugn


Sammanfattning av traktörpannor i test

Snabb uppvärmning, hög hållbarhet, budget eller annat. Oavsett vad som är viktigt för dig så finns det en passande traktörpanna. Vi har här ovan presenterat fyra traktörpannor som av olika anledningar gjort sig förtjänta av titeln traktörpanna bäst i test: ett premiumalternativ, ett budgetalternativ, ett i mellanklassen och en traktörpanna tillverkad av gjutjärn. Vi hoppas att du har funnit din favorit!