Bästa stekpannan 2018

Stekpannan är en utav de nödvändigaste redskapen i köket. Oavsett om det köttbullar du steker eller avancerade maträtter som puttrar på spisen så kan det vara värt att investera i en stekpanna av god kvalitet. Vi har plockat fram alternativ för dig som vill briljera i köket med en lyxig stekpanna av värdefulla egenskaper, för dig som endast steker lite enklare rätter och för dig som föredrar den klassiska gjutjärnspannan för att laga utmanande rätter med. Modellen som dock passar för en allsidig användning och därmed blir utsedd till bästa stekpannan är Scanpan CTX Ceramic Titanium. I vår bäst i test guide kan du läsa om de olika modellerna, samt även vad som är viktigt att tänka på inför ditt köp. Slutligen ger vi även tips på hur du lättast kan sköta din stekpanna för att bibehålla dess kvalitet och egenskaper på bästa möjliga sätt.

 

De bästa stekpannorna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa stekpannorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Kvalitet i alla lägen
Fiskars All Steel – Prisvärd och lättskött
Skeppshult Gjuteri Professional – Robust och traditionell
Tefal Jamie Oliver everyday – Bästa budgetvalet

Vinnaren av stekpanna bäst i test och toppvalen

Modellen som tar hem priset för bästa stekpannan 2018 är Scanpan CTX Ceramic Titanium för dess mångsidiga användning och hållbara kvalitet. Modellen har fått mycket bra recensioner från sina användare, både i Sverige och utlandet. Klicka här för att komma direkt till vinnaren av stekpanna bäst i test.

Uppdaterade Priser

Men även de andra tre stekpannorna är användarfavoriter av hög kvalitet. Här kommer en kort sammanställning av alla våra toppval:

Stekpanna Scanpan CTX titanium Fiskars All Steel Skeppshuly gjuteri professional Tefal Jamie Oliver everyday
Material Rostfritt stål Rostfritt stål Gjutjärn Rostfritt stål
Diskmaskinstålig Ja Ja Nej Ja
Ugnssäker Ja Ja Ja Ja
Diameter 28 cm 28 cm 28 cm 28 cm

 

Hur skiljer de sig åt?

Gjutjärn, aluminium eller rostfritt stål? Stekpannor kommer i många olika former och material. Vilken typ av stekpanna du ska välja beror helt på vad du tänker använda den till, nedan listar vi olika sorter utav stekpannor för att hjälpa dig hitta den bästa stekpannan.

Gjutjärn

Fördelen med den klassiska gjutjärnspannan är att den kan hålla en livslängd om den får den omvårdnad den behöver. Nackdelen är att de ofta är väldigt tunga och det är lättare att maten bränns fast än vid användning av en stekpanna gjord av exempelvis rostfritt stål.

Belagda pannor

De belagda stekpannorna klassas som mer fettsnåla än de klassiska gjutjärnspannorna som ofta kräver mer matfett vid stekning. Dessutom är de enkla att både steka i och rengöra.

Rostfritt stål

Stekpannor som är gjorda av rostfritt stål är lätta att hantera och även rengöra. Modeller som är tillverkade i rostfritt stål leder dock värme betydligt sämre och behöver därmed ha en botten bestående av aluminium för att ge ett bättre resultat.

Pressad aluminium

Stekpannor bestående av pressad aluminium har ofta en tunn botten, vilket tillsammans med aluminiumet gör att det blir lätt att bränna vid maten. Priset speglar sig dock i dessa modeller då de är lite billigare att framställa.

Värt att notera inför ditt köp av stekpanna

För att din nya stekpanna ska vara anpassad för just dina behov kan det vara värt att ha följande punkter i åtanke.

 • Anpassa stekpannan till spisen
  Det enklaste är att utgå från vilken typ av spis du har. För en traditionell elspis så kan en gjutjärnspanna vara det bästa alternativet för matlagningen då den har en lite tjockare botten. Däremot kan man använda sig av tunnare stekpannor utav rostfritt stål eller aluminium på en gasspis.
 • Hållbart skaft
  För att stekpannan ska vara bekväm att hålla i och inte minst sagt säker, så är skaftet en viktig del att hålla koll på vid val av din nya stekpanna. Den ska vara ordentligt fastsatt och inte leda värme så att man bränner sig. Vissa stekpannor har exempelvis en skruv undertill som gör att man lätt kan skada sig av hettan som uppstår av skruvens metall. Här är det även bra att kolla om handtaget kan fungera i ugnen.
 • Storleken
  Hur stora är dina spisplattor? Om inte bottnen på stekpannan överensstämmer med diametern på plattorna riskerar man att att använda onödiga mängder av energi. Dessutom kan resultatet bli sämre med tanke på att alla bitar kanske inte blir lika genomstekta.
 • Utformningen
  Förutom utseendet och materialet på stekpannan bör man även kika på stekpannans utformning, hur lätt är det att komma åt med stekspaden? Kanterna ska gärna vara rundade för bästa möjliga resultat, speciellt för lagning utav grytor. Dock fungerar det bäst att steka pannkakor eller liknande om kanterna är lite lägre och mer utåtsluttande.
 • Med eller utan lock
  Att investera i ett lock till din stekpanna medför en mer mångsidig användning. Med hjälp av locket till din stekpanna kan du nämligen i många fall uppnå samma användning som i en ugn.

 

Hur testvinnaren har valts ut

Vinnaren för stekpanna bäst i test har valts ut baserat på dess förmåga att bibehålla värmen i pannan och ge en fin stekyta, samt användarvänlighet och tålighet. Vi har även ställt krav så som att stekpannorna ska klara av att fungera på alla olika sorters värmekällor, samt att de ska vara ugnssäkra.

Bästa stekpannan 2018

Genom kraven för hur testvinnaren har valts ut, samt kundrecensioner och bedömningar kan vi utgå från att den bästa stekpannan 2018 är Scanpan CTX Ceramic Titanium. Vi har även valt ut en mer prisvärd variant för dig som inte eftersträvar något mer utöver en vanlig pålitlig stekpanna, samt en stekpanna av gjutjärn för dig som föredrar en traditionell sort. Dessutom har vi valt en stekpanna för den som vill ha hög kvalitet men till lågt pris.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Kvalitet i alla lägen

Uppdaterade Priser

Den här modellen består av alla kvalifikationer en god stekpanna ska ha. Den är lätthanterlig, enkel att rengöra och ger en fin stekyta. Dessutom går den att använda till alla olika typer utav spisar, även induktionshäll. Många användare gillar den för den höga kvaliteten och hur enkel den är att använda även utan matfett.

Specifikationer Scanpan CTX Ceramic Titanium

Material Rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Ja
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 19.6 cm
Vikt 1.39 kg

Hållbara material

Modellen är gjord av flera lager aluminium och en beläggning av keramisk titan för att ge en snabb och jämn värmefördelning. Stekpannans utsida är täckt av rostfritt stål som ger ett lyxigare intryck. Men smakar det så kostar det, priset på stekpannan ligger nämligen i det högre spannet. Fördelen med Scanpan CTX Ceramic Titanium är att du kan briljera i köket tack vare dess kvalitativa egenskaper, så som non-stick beläggningen tillsammans med de kurvade sidorna som gör det enkelt att röra om i matlagningen. Non-stick beläggningen har dock fått viss kritik av en användare:

” Started out as the best pan I’d ever used by far. Unfortunately, after two years of very careful use, the surface is no longer non-stick and is incredibly hard to clean. I will stick to normal teflon coating next time” Användare, Kitchenwarehouse.com.au

Passar bra för ugnen

Det som ger denna stekpanna ett extra pluspoäng är att den går att använda i ugnen upp till 260 °C, vilket gör den till en mångsidig och användbar stekpanna. En kund kommenterar dock att pannan kan bli väldigt varm även på låg temperatur:

”Ska du bara äga en stekpanna så köp. Jag har förbrukat andra pannor med beläggning. Några hundringar mer kostar denna men så sjukt mycket bättre o hållbarare. Min favorit panna. Det går inte att misslyckas med denna. Finns ingen annan som motsvarar Scanpan. Se upp den blir varm fort o på låg effekt.” Användare, Prisjakt.nu

 

Vad säger andra om Scanpan CTX Ceramic Titanium?

Råd&Rön 67/100
GoodHousekeeping 3.5/5
Aftonbladet Testvinnare

Scanpan CTX Ceramic Titanium – plus och minus
Lätthanterlig
”Stay cool” handtag för att minimera risken för att bränna sig

Dyr


 

Fiskars All Steel – Prisvärd och lättskött

Uppdaterade Priser

En värdig konkurrent till testvinnaren Scanpan CTX Ceramic Titanium, är den mer prisvärda Fiskars All Steel som liksom sin motståndare fungerar på alla typer utav värmekällor, inklusive induktionshäll.

Specifikationer Fiskars all steel

Material Rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Ja
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 23.4 cm
Vikt 1.6 kg

Var försiktig med höga temperaturer

Den är även ugnssäker upp till 270°C. Nackdelen med denna modell är dock att beläggningen inte är lika tålig. En användare varnar för att inte steka pannan på för hög temperatur:

”Har haft den i drygt ett halvår och jag har inga problem med att maten bränner fast. Kanske handlar om hur man hanterar den? På minussidan är den ganska tung vilket kanske kan vara jobbigt för någon. Å andra sidan gör den tjockare botten att värmen fördelar sig jämnt över hela pannan. EDIT: Har nu börjat bli sämre och har inte ens gått ett år. Troligen har jag råkat steka lite för varmt en gång, och nu är den förstörd för alltid. Drar av stjärnor.” Användare, Prisjakt.nu

Rostfritt stål och bra non-stick

Modellen är utformad med rostfritt stål på utsidan och har en keramisk non-stick beläggning med en tjock botten. En användare kommenterar nöjt stekpannans beläggning:

”Imponerad över beläggningen som kallas Ceratec otroligt ”hal”. Helt klart den bästa non stick panna jag haft. Köpte till bra pris på Ica maxi. Använd i tre månader. Snygg och funktionell, Rekommenderas” Användare, Prisjakt.nu

Vad säger andra om Fiskars All Steel?

Testfakta 4.3/5
SVTplus Testvinnare

Fiskars all steel – plus och minus
Prisvärd
Håller värmen bra
Tål inte för hög värme

Beläggningen är inte speciellt tålig


 

Skeppshult Gjuteri Professional – Robust och traditionell

 

Uppdaterade Priser

Här har vi något för den som föredrar en traditionell gjutjärnspanna för att laga avancerade rätter med i köket. Även denna stekpanna går att använda på alla typer utav värmekällor och passar även utmärkt att använda i ugn.

Specifikationer Gjuteri professional

Material Gjutjärn varav handtaget är gjort av rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Nej
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 22 cm
Vikt 2.85 kg

Smart handtag och tjock botten

Stekpannan har ett självventilerande handtag av rostfritt stål och en 5 mm tjock botten för att sprida värmen jämnt fördelat över pannan och därmed få en fin stekyta. En användare ger sitt utlåtande:

”En riktig stekpanna som man kan använda alla redskap i och slänga in pannan i ungen med hög värme utan att den går sönder” Användare, Kitchentime.se

Många nöjda kunder

Stekpannan är tillverkad i Sverige och märket är känt för att ge sina produkter en långvarig livslängd. Modellen har fått mycket goda utlåtande både i utlandet och i Sverige. En användare kommenterar:

”Har haft en skeppshult över 40 år och köpte nu en likadan till sonen. Har varit helnöjd under alla år och det fanns ingen anledning riskera prova något annat märke. Hög kvalitet alltid bäst!” Användare, Kitchentime.se

Unika produkter

Enligt Skeppshult Gjuteri, gjuts varje detalj i en unik sandform vilket gör att ingen produkt blir den andra sig lik. Detta kan dock ha sina komplikationer då en användare poängterar att pannan inte är helt planslipad:

”För låga kanter på stekpannan och handtaget är för lite vinklat, så man har svårt att få plats med handen. Det ligger för nära spisen. Inte helt planslipad på insidan, stekfettet vill åka ut mot kanterna, så det blir torrt i mitten av stekpannan. Har haft bättre gjutjärnspannor!” Användare, Kitchentime.se

 

Skeppshult Gjuteri Professional – plus och minus
Klarar av hög värme
Tillverkad i Sverige

Tung


 

Tefal Jamie Oliver everyday – Bästa budgetval


Uppdaterade Priser

Det finns riktigt billiga stekpannor där ute, men de är inte värda sitt pris. De värmer ojämnt och har beläggning som kan lossna. Vårt budgetval blev istället för en sådan stekpanna den mycket omtyckta Tefal Jamie Oliver Everyday. Den är gediget byggd, värmer snabbt och effektivt, steker maten jämnt och har en beläggning som inte lossnar i första taget.

Specifikationer Tefal Jamie Oliver everyday

Material Rostfritt stål
Ugnssäker Ja (upp till 260 grader)
Diskmaskintålig Ja
Topp diameter 28 cm
Botten diameter
Vikt 1.5 kg

Hållbar

Denna stekpanna har en extra slitstark beläggning som är förstärkt med titanpartiklar och som minskar risken för att skadliga partiklar ska hamna i maten, även om man bränner vid mat eller skrapar hårt i stekpannan. Själva stekpannan är tillverkad i rostfritt stål och silikonhandtaget är nitat och ger extra skydd mot hetta.

Enkelt att lyckas

Till skillnad från många andra stekpannor i denna prisklass så värms Tefals stekpanna upp jämnt och behåller värmen länge, det gör det enklare att få bra resultat. Det delvis tack vare de tjocka bottnarna. Något som förenklar ytterligare är det som Tefal kallar ”Thermo-spot”, en liten prick i mitten som visar när man kan påbörja tillagningen. Dessutom är den ugnsfast, tål maskindisk och tål metallredskap. Den kan dessutom användas på de flesta spishällar (gjutjärn, induktion, gas och glaskeramik).

Flera användare är nöjda med produkten och menar att den är bland de bästa stekpannorna som de någonsin använt. En användare har uttryckt det på följande sätt:

Bästa stekpannan vi har haft! Har nästan alltid köpt stekpannor på Ikea tidigare, mest av gammal vana, men den här var markant bättre. Väldigt svårt att få någonting att fastna, och även om något blir lite fastbränt så är det lätt att diska ur stekpannan.

Tefal Jamie Oliver everyday – plus och minus
Prisvärd
Flera praktiska funktioner
Värmer jämnt och förenklar matlagning

Tål inte extrem hetta


 

Rengöring och skötselråd av stekpanna

För att bibehålla stekpannans kvalitet och hållbarhet finns det flera tips att följa. Läs nedanstående tre punkter för att stekpannan ska hålla så länge som möjligt.

 • Även om det kan stå att stekpannan tål maskindisk så är det alltid säkrare att diska för hand. Tänk på att att gjutjärnsstekpannor inte ska diskas med diskmedel utan endast med varmvatten.
 • Använd aldrig metall när du rör om i stekpannan då det kan förstöra dess beläggning. Det bästa är att istället röra om med ett trä eller plastredskap.
 • Ha inte högsta värme på plattan då följderna kan bli att pannans beläggning kan försämras markant.

Summering av testet

I och med att alla utvalda stekpannor uppfyller de specifika kraven, handlar dess olikheter mest om pris, samt vad man som användare föredrar och har som behov. Eftersträvar man en robust och traditionell stekpanna som sägs hålla en livslängd är det gjutjärnspannan från Skeppshult Gjuteri man ska satsa på. Medan Scanpan CTX Ceramic Titanium är den bästa stekpannan för en mångsidig användning och dessutom väldigt lätthanterlig och enkel att rengöra. Men om säger plånboken stopp, så passar den mer prisvärda varianten Fiskars All Steel bättre. Vill man ha en ännu billigare stekpanna, men som fortfarande håller hög kvalitet så rekommenderar vi Tefal Jamie Oliver everyday. Vi hoppas att du har hittat din favorit! Här kommer alla produkterna en gång till:

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser

Uppdaterade Priser