Bästa stekpannan 2018

Stekpannan är en utav de nödvändigaste redskapen i köket. Oavsett om det köttbullar du steker eller avancerade maträtter som puttrar på spisen så kan det vara värt att investera i en stekpanna av god kvalitet. Vi har plockat fram alternativ för dig som vill briljera i köket med en lyxig stekpanna av värdefulla egenskaper, för dig som endast steker lite enklare rätter och för dig som föredrar den klassiska gjutjärnspannan för att laga utmanande rätter med. Modellen som dock passar för en allsidig användning och därmed blir utsedd till bästa stekpannan är Scanpan CTX Ceramic Titanium. I vår bäst i test guide kan du läsa om de olika modellerna, samt även vad som är viktigt att tänka på inför ditt köp. Slutligen ger vi även tips på hur du lättast kan sköta din stekpanna för att bibehålla dess kvalitet och egenskaper på bästa möjliga sätt.

 

De bästa stekpannorna 2018?

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa stekpannorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Kvalitet i alla lägen
Fiskars All Steel – Prisvärd och lättskött
Skeppshult Gjuteri Proffessional – Robust och traditionell

Vinnaren av stekpanna bäst i test

Modellen som tar hem priset för bästa stekpannan 2018 är Scanpan CTX Ceramic Titanium för dess mångsidiga användning och hållbara kvalitet. Modellen har fått mycket bra recensioner från sina användare, både i Sverige och utlandet. Klicka här för att komma direkt till vinnaren av stekpanna bäst i test.

Uppdaterade Priser

Vad skiljer de sig åt?

Gjutjärn, aluminium eller rostfritt stål? Stekpannor kommer i många olika former och material. Vilken typ av stekpanna du ska välja beror helt på vad du tänker använda den till, nedan listar vi olika sorter utav stekpannor för att hjälpa dig hitta den bästa stekpannan.

Gjutjärn

Fördelen med den klassiska gjutjärnspannan är att den kan hålla en livslängd om den får den omvårdnad den behöver. Nackdelen är att de ofta är väldigt tunga och det är lättare att maten bränns fast än vid användning av en stekpanna gjord av exempelvis rostfritt stål.

Belagda pannor

De belagda stekpannorna klassas som mer fettsnåla än de klassiska gjutjärnspannorna som ofta kräver mer matfett vid stekning. Dessutom är de enkla att både steka i och rengöra.

Rostfritt stål

Stekpannor som är gjorda av rostfritt stål är lätta att hantera och även rengöra. Modeller som är tillverkade i rostfritt stål leder dock värme betydligt sämre och behöver därmed ha en botten bestående av aluminium för att ge ett bättre resultat.

Pressad aluminium

Stekpannor bestående av pressad aluminium har ofta en tunn botten, vilket tillsammans med aluminiumet gör att det blir lätt att bränna vid maten. Priset speglar sig dock i dessa modeller då de är lite billigare att framställa.

Värt att notera inför ditt köp av stekpanna

För att din nya stekpanna ska vara anpassad för just dina behov kan det vara värt att ha följande punkter i åtanke.

 • Anpassa stekpannan till spisen
  Det enklaste är att utgå från vilken typ av spis du har. För en traditionell elspis så kan en gjutjärnspanna vara det bästa alternativet för matlagningen då den har en lite tjockare botten. Däremot kan man använda sig av tunnare stekpannor utav rostfritt stål eller aluminium på en gasspis.
 • Hållbart skaft
  För att stekpannan ska vara bekväm att hålla i och inte minst sagt säker, så är skaftet en viktig del att hålla koll på vid val av din nya stekpanna. Den ska vara ordentligt fastsatt och inte leda värme så att man bränner sig. Vissa stekpannor har exempelvis en skruv undertill som gör att man lätt kan skada sig av hettan som uppstår av skruvens metall. Här är det även bra att kolla om handtaget kan fungera i ugnen.
 • Storleken
  Hur stora är dina spisplattor? Om inte bottnen på stekpannan överensstämmer med diametern på plattorna riskerar man att att använda onödiga mängder av energi. Dessutom kan resultatet bli sämre med tanke på att alla bitar kanske inte blir lika genomstekta.
 • Utformningen
  Förutom utseendet och materialet på stekpannan bör man även kika på stekpannans utformning, hur lätt är det att komma åt med stekspaden? Kanterna ska gärna vara rundade för bästa möjliga resultat, speciellt för lagning utav grytor. Dock fungerar det bäst att steka pannkakor eller liknande om kanterna är lite lägre och mer utåtsluttande.
 • Med eller utan lock
  Att investera i ett lock till din stekpanna medför en mer mångsidig användning. Med hjälp av locket till din stekpanna kan du nämligen i många fall uppnå samma användning som i en ugn.

 

Hur testvinnaren har valts ut

Vinnaren för stekpanna bäst i test har valts ut baserat på dess förmåga att bibehålla värmen i pannan och ge en fin stekyta, samt användarvänlighet och tålighet. Vi har även ställt krav så som att stekpannorna ska klara av att fungera på alla olika sorters värmekällor, samt att de ska vara ugnssäkra.

Bästa stekpannan 2018

Genom kraven för hur testvinnaren har valts ut, samt kundrecensioner och bedömningar kan vi utgå från att den bästa stekpannan 2018 är Scanpan CTX Ceramic Titanium. Vi har även valt ut en mer prisvärd variant för dig som inte eftersträvar något mer utöver en vanlig pålitlig stekpanna, samt en stekpanna av gjutjärn för dig som föredrar en traditionell sort.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Kvalitet i alla lägen

Uppdaterade Priser

Lätthanterlig
”Stay cool” handtag för att minimera risken för att bränna sig
Dyr

Den här modellen består av alla kvalifikationer en god stekpanna ska ha. Den är lätthanterlig, enkel att rengöra och ger en fin stekyta. Dessutom går den att använda till alla olika typer utav spisar, även induktionshäll. En användare ger sin garanti på detta:

”Just started using the Scanpan CTX Frypan 28cms on a new Induction Cooktop. So easy to get great restaurant quality results with this range. Heavy based & super responsive to heat levels, it is so easy to use without extra oil etc. A breeze to wash up as nothing sticks to the surface. A fantastic addition to our kitchen, will be looking to add to our collection”, Användare, Kitchenwarehouse.com.au

Modellen är gjord av flera lager aluminium och en beläggning av keramisk titan för att ge en snabb och jämn värmefördelning. Stekpannans utsida är täckt av rostfritt stål som ger ett lyxigare intryck. Men smakar det så kostar det, priset på stekpannan ligger nämligen i det högre spannet. Fördelen med Scanpan CTX Ceramic Titanium är att du kan briljera i köket tack vare dess kvalitativa egenskaper, så som non-stick beläggningen tillsammans med de kurvade sidorna som gör det enkelt att röra om i matlagningen. Non-stick beläggningen har dock fått viss kritik av en användare:

” Started out as the best pan I’d ever used by far. Unfortunately, after two years of very careful use, the surface is no longer non-stick and is incredibly hard to clean. I will stick to normal teflon coating next time” Användare, Kitchenwarehouse.com.au

Det som ger denna stekpanna ett extra pluspoäng är att den går att använda i ugnen upp till 260 °C, vilket gör den till en mångsidig och användbar stekpanna. En kund kommenterar dock att pannan kan bli väldigt varm även på låg temperatur:

”Ska du bara äga en stekpanna så köp. Jag har förbrukat andra pannor med beläggning. Några hundringar mer kostar denna men så sjukt mycket bättre o hållbarare. Min favorit panna. Det går inte att misslyckas med denna. Finns ingen annan som motsvarar Scanpan. Se upp den blir varm fort o på låg effekt.” Användare, Prisjakt.nu

 

Material Rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Ja
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 19.6 cm
Vikt 1.39 kg

Uppdaterade Priser

Fiskars All Steel – Prisvärd och lättskött

Uppdaterade Priser

Prisvärd
Håller värmen bra
Tål inte för hög värme
Beläggningen är inte speciellt tålig

En värdig konkurrent till testvinnaren Scanpan CTX Ceramic Titanium, är den mer prisvärda Fiskars All Steel som liksom sin motståndare fungerar på alla typer utav värmekällor, inklusive induktionshäll. Den är även ugnssäker upp till 270°C. Nackdelen med denna modell är dock att beläggningen inte är lika tålig. En användare varnar för att inte steka pannan på för hög temperatur:

”Har haft den i drygt ett halvår och jag har inga problem med att maten bränner fast. Kanske handlar om hur man hanterar den? På minussidan är den ganska tung vilket kanske kan vara jobbigt för någon. Å andra sidan gör den tjockare botten att värmen fördelar sig jämnt över hela pannan. EDIT: Har nu börjat bli sämre och har inte ens gått ett år. Troligen har jag råkat steka lite för varmt en gång, och nu är den förstörd för alltid. Drar av stjärnor.” Användare, Prisjakt.nu

Modellen är utformad med rostfritt stål på utsidan och har en keramisk non-stick beläggning med en tjock botten. En användare kommenterar nöjt stekpannans beläggning:

”Imponerad över beläggningen som kallas Ceratec otroligt ”hal”. Helt klart den bästa non stick panna jag haft. Köpte till bra pris på Ica maxi. Använd i tre månader. Snygg och funktionell, Rekommenderas” Användare, Prisjakt.nu

Material Rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Ja
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 23.4 cm
Vikt 1.6 kg

Uppdaterade Priser

Skeppshult Gjuteri Proffessional – Robust och traditionell

Uppdaterade Priser

Klarar av hög värme
Tillverkad i Sverige
Tung

Här har vi något för den som föredrar en traditionell gjutjärnspanna för att laga avancerade rätter med i köket. Även denna stekpanna går att använda på alla typer utav värmekällor och passar även utmärkt att använda i ugn. Stekpannan har ett självventilerande handtag av rostfritt stål och en 5 mm tjock botten för att sprida värmen jämnt fördelat över pannan och därmed få en fin stekyta. En användare ger sitt utlåtande:

”En riktig stekpanna som man kan använda alla redskap i och slänga in pannan i ungen med hög värme utan att den går sönder” Användare, Kitchentime.se

Stekpannan är tillverkad i Sverige och märket är känt för att ge sina produkter en långvarig livslängd. Modellen har fått mycket goda utlåtande både i utlandet och i Sverige. En användare kommenterar:

”Har haft en skeppshult över 40 år och köpte nu en likadan till sonen. Har varit helnöjd under alla år och det fanns ingen anledning riskera prova något annat märke. Hög kvalitet alltid bäst!” Användare, Kitchentime.se

Enligt Skeppshult Gjuteri, gjuts varje detalj i en unik sandform vilket gör att ingen produkt blir den andra sig lik. Detta kan dock ha sina komplikationer då en användare poängterar att pannan inte är helt planslipad:

”För låga kanter på stekpannan och handtaget är för lite vinklat, så man har svårt att få plats med handen. Det ligger för nära spisen. Inte helt planslipad på insidan, stekfettet vill åka ut mot kanterna, så det blir torrt i mitten av stekpannan. Har haft bättre gjutjärnspannor!” Användare, Kitchentime.se

Material Gjutjärn varav handtaget är gjort av rostfritt stål
Ugnssäker Ja
Diskmaskinstålig Nej
Topp diameter 28 cm
Botten diameter 22 cm
Vikt 2.85 kg

Uppdaterade Priser

Rengöring och skötselråd av stekpanna

För att bibehålla stekpannans kvalitet och hållbarhet finns det flera tips att följa. Läs nedanstående tre punkter för att stekpannan ska hålla så länge som möjligt.

 • Även om det kan stå att stekpannan tål maskindisk så är det alltid säkrare att diska för hand. Tänk på att att gjutjärnsstekpannor inte ska diskas med diskmedel utan endast med varmvatten.
 • Använd aldrig metall när du rör om i stekpannan då det kan förstöra dess beläggning. Det bästa är att istället röra om med ett trä eller plastredskap.
 • Ha inte högsta värme på plattan då följderna kan bli att pannans beläggning kan försämras markant.

Summering av testet

I och med att alla utvalda stekpannor uppfyller de specifika kraven, handlar dess olikheter mest om pris, samt vad man som användare föredrar och har som behov. Eftersträvar man en robust och traditionell stekpanna som sägs hålla en livslängd är det gjutjärnspannan från Skeppshult Gjuteri man ska satsa på. Medan Scanpan CTX Ceramic Titanium är den bästa stekpannan för en mångsidig användning och dessutom väldigt lätthanterlig och enkel att rengöra. Men om säger plånboken stopp, så passar den mer prisvärda varianten Fiskars All Steel bättre.