Kökskniv bäst i test

Med en bra kökskniv blir matlagningen en roligare uppgift och man får ett bättre resultat. En kökskniv av hög kvalitet kan dessutom hålla en hel livstid om den tas om hand på rätt sätt, en värd investering med andra ord. I vår köksknivsguide presenterar vi våra fyra toppval av bästa kökskniv 2022, samt ger en del råd inför valet och hur man tar hand om kniven. Vinnaren blev klassikern Global G-2 20cm som fungerar för de flesta, i de flesta situationer. Fortsätt läsa för att få veta mer om den och de tre andra knivarna.

Bästa kökskniv 2022

Här nedan kommer en kort sammanställning av våra topptestade köksknivar. Nedan kommer vi att gå igenom varje produkt mer i detalj. Läs vidare för att få reda på mer om dem.

Global G-2 Victorinox rosenträ Yaxell super gou Global GS-11
Typ Kockkniv Kockkniv Kockkniv Allkniv
Knivlängd 33cm 34cm 33.5cm 26.5cm
Vikt~ 173g 180g 220g 90g
Bladlängd 20cm 20cm 20cm 15cm
Material blad CrMoVa 18 x50CRmo (damaskusstål) 161 lager stål med kärna av SG2 Micro Carbide CrMoVa 18
Material handtag Rostfritt stål Rosenträ Röd micarta Rostfritt stål
Vinkel 10–15° båda sidor 20° båda sidor 13° båda sidor 10–15° på båda sidor
Hårdhetsgrad~ 56HRC 54–56HRC 63HRC 56–58HRC

Hur gör vi vår bedömning om vilka knivar som är bäst?

Att finna knivar som förtjänar titeln kökskniv bäst i test är ingen lätt uppgift. Det finns ett mycket stort antal knivar på marknaden. Vi har gjort en grundlig genomgång av knivrecensioner och rekommendationer, både av kunder och experter.

Vi har fokuserat på att finna knivar som passar för ett vanligt hushåll och har således bortsett från kolstålsknivarna i tiotusenkronorsklassen. Vid valet av knivar har vi främst fokuserat på följande kriterier:

 1. Hög kvalitet. Både blad och handtag ska vara tillverkade av högkvalitativa material som håller länge och som är enkla att underhålla.
 2. Vassa. Knivarna ska vara vassa både direkt ur förpackningen och efter ett tag. Alternativt ska de vara enkla att underhålla.
 3. Användarnöjdhet. Vi vill se att knivarna vi väljer har ett gott rykte och ett sort antal nöjda kunder.
 4. Prisvärdhet. Får man vad man betalar för?
 5. Komfort. En kniv av bra kvalitet ska vara väl balanserad och enkel att skära med. Handtaget ska vara behagligt att hålla och det ska finnas tillräckligt utrymme för knogarna.

Vilka knivar behöver man? Vad skiljer dem åt?

Utöver skillnad i knivens utformning (kockkniv, brödkniv, filékniv, grönsakskniv osv.) så finns det mycket som skiljer knivar åt. Bland annat olika sorters stål, slipning, handtag och modell. Ofta klarar man sig med två sorters knivar: en kockkniv på cirka 20 centimeter, en flexibel kniv för att kunna stycka, filéa och skala. Vill man utöka det så kan man investera i en tandad brödkniv.

En av de mest uppskattade knivmodellerna är en kockkniv av modellen santoku. Det är en japansk kockkniv med högt blad och halvcirkelformad spets. Bäst är att välja en typ som har cirka 20 centimeter långt blad, det gör den mångsidig.

Ofta gör man skillnad på västerländsk och japansk stil när det kommer till knivar (en del är dock en kombination av båda). Det handlar då om saker som bladets tjocklek, höjd, utformning, slipning och mycket mer. Generellt kan man säga att ett blad i västerländsk stil har ett något bredare och tjockare blad än de i japansk stil. Västerländska blad har ofta en slipvinkel på 20–25°, Japanska 12–15°. Bladets hårdhet är en annan del som skiljer knivar åt.

Europeiska knivar är ofta något mjukare, japanska hårdare. Om bladets hårdhet brukar man säga att en bra kockkniv ska ha en hårdhet mellan 54 och 64 HRC (Rockwell. Ju högre desto hårdare). I regel är det så att ett hårdare blad kostar mer och är vassare med ett snävare blad. Ett mjukare blad (54–56HRC) är lite tåligare men håller sig inte vasst lika länge, det kräver mer underhåll.

Varför lägga pengar på en bra kniv?

Om man har möjlighet så rekommenderar vi och många andra att lägga några hundra, eller tusen, för att få en bra kniv. Det finns många anledningar till det. Inte minst av hållbarhetsskäl. Det tar mycket energi att tillverka en kniv och du besparar både ekonomin och miljön genom att köpa en bra kniv och underhålla den rätt.

En dyr kniv av hög kvalitet kan hålla ett helt liv och ge mycket glädje och bättre resultat. Billiga knivar kan vara bra ett tag men kommer inte att hålla lika länge och kräver slipning ofta för att bibehålla skärpa. Dessutom är de ofta inte balanserade och är svårare att skära med. En dyr kniv kommer nästan alltid att ge ett finare resultat, vara bekväma att använda, hålla länge och vara en väl värd investering.

Vårda kniven rätt

En högkvalitativ kniv som sköts rätt kan hålla ett helt liv. Men hur sköter man en kniv rätt? Här nedan har vi sammanställt de bästa tipsen från experter.

Förvaring
Förvara knivarna rätt för att inte skada dem eller dig själv. Bäst är att förvara på magnetlist på väggen, i ett knivblock eller i en separat knivlåda med anpassad förvaring. Innan förvaring är det viktigt att diska kniven direkt efter användning och att låta den torka ordentligt.

Regelbunden slipning
En kniv av mjukt stål tappar skärpan snabbare än en av hårt stål och mår därför bra av att slipas med brynstål/slipsten innan varje användning. En kniv med blad av hårt stål behöver grundslipas då och då men håller skärpan längre.

För att fatta det kort: Slipa knivarna med brynstål ofta och låt dem grundslipas på en regelbunden basis, beroende på stålets hårdhet.

Skär rätt
Eller snarare, skär inte i/på fel material. Använd helst en skärbräda av trä (plast kan gå bra). Undvik glas, porslin, sten och andra hårda material som kan förstöra kniven. Skär inte heller i material som kan göra kniven slö (såsom aluminium, hård plast, djupfrysta varor osv.).

Bäst just nu

Vi har valt ut fyra riktigt bra köksknivar som alla passar för olika behov. Fortsätt läsa för en utförlig genomgång av vinnarna i vår kökskniv bäst i test guide.


Global G-2 20 cm – Toppvalet

Global G-2 är en riktig klassiker när det kommer till köksknivar. Den har vunnit flera tester och får om och om igen höga betyg av kunder och experter. Om man endast ska köpa en kniv så är denna ett mycket bra val. Det är en kniv som vi och många andra tror kan passa in i de flesta kök, då den kombinerar hög kvalitet med prisvärdhet och god komfort.

Specifikationer Global G-2

Typ Kockkniv
Bladlängd 20cm
Knivlängd 33cm
Vikt 173g
Bladmaterial CrMoVa 18
Material handtaget Rostfritt stål
Vinkel~ 10–15° på båda sidor
Hårdhetsgrad~ 56HRC
Övrigt

Bladets material

Globals knivar är tillverkade av rostfritt stål med hög kolhalt och legeringsämnena molybden och vanadin, kallat Cromova 18. Det ger en mycket vass och hållbar kniv som kan hålla den tunna eggen vass längre, trots att stålet inte är det hårdaste. Slipkanten på cirka 15 grader håller länge och är enkel att slipa upp igen vid behov.

Hur är den att hantera?

Med en lätt vikt på 172 gram och ett ihåligt handtag med smidig greppyta är den behaglig att jobba med och fungerar i de flesta situationer. Ett problem som vi själva upplevt med denna kniv är att den inte är särskilt bekväm att använda om man har blöta händer och skär saker länge. Se därför till att torka av handtaget och att vara torr om händerna för maximal komfort.

Är man torr om händerna så får man bra grepp om kniven och dess lätta vikt gör att man enkelt kan manövrera den och använda den även vid finlir.

Utan större ansträngning

Den är väldigt vass och det kräver inte mycket kraft för att skära igenom även sega råvaror. Att skära riktigt tunna skivar av något eller att hacka fint är även det enkelt och sker utan särskilt stor ansträngning.

Vad säger andra om Global G-2?

 • SVTplus, Vinnaren, ”Den dyrare kniven Global G-2 visade sig vara bäst i samtliga testmoment.”
 • Testfakta, Topprankad, ”Välbalanserad.”
 • Aftonbladet, 4/5, ”Den är välbalanserad. Handtaget lagom långt och det är bra höjd på bladet. Känns vass och drar inte åt något håll när jag skär. Ett säkert kort.”
 • Cookingforengineers.com, Vinnaren, ”Examining pure performance the Global G-2 is the best of the bunch.”

Global G-1 – plus och minus

Riktigt vass
Tillverkad i högkvalitativa och tåliga material
Skär enkelt igenom det mesta

Inte särskilt bekväm att hantera när man är blöt om händerna


Victorinox rosenträ 20 cm –  till lägre pris

Om man inte vill ha en bra kniv men till ett lägre pris så är denna från Victorinox ett säkert val. Den är en favorit hos knivslipare och kockar världen över. Victorinox har tillverkat schweiziska arméknivar sedan 1884 och har under åren lyckats ta fram robusta och bekväma knivar även för köket. Denna har ett stabilt handtag, håller skärpan bra och är bekväm att arbeta med. Det är mycket kniv för pengarna.

Specifikationer Victorinox rosenträ

Typ Kockkniv
Bladlängd 20cm
Knivlängd 34cm
Vikt 180g
Bladmaterial x50CRmo i Damaskusdesign
Material handtaget Polerat rosenträ
Vinkel~ 20° på båda sidor
Hårdhetsgrad~ 54–56HRC
Övrigt Lång garanti; Extra högt blad för ökad komfort; FSC-certifierat rosenträ

Passar för de flesta

Victorinox rosenträ är en bra kniv som är fullt tillräcklig för de flesta. Men för den knivintresserade med siktet inställt på det absolut bästa i knivväg kan denna bli en besvikelse. Den är nämligen inte fullt lika vass eller behändig som dess dyrare konkurrenter. Den passar bäst för den som lagar mycket mat men inte på en professionell nivå eller för nybörjaren som precis börjat intressera sig för knivar.

Med det sagt, det är fortfarande en väldigt vass kniv som utan problem kommer att skära igenom de flesta råvaror i ett nafs.

Behaglig

Något vi gillar med Victorinox kökskniv är dess handtag som ger bra grepp oavsett om man är torr eller blöt om händerna. Handtaget i rosenträ är dessutom snyggt designat och gör sig väl att ha framme på en magnetisk vägglist eller i ett knivblock. Den vi har valt är lite högre än de andra knivarna från Victorinox, det ger mer utrymme för knogarna och gör att kniven blir lättare att manövrera. Den har en bra balans och ligger skönt i handen. Att hacka örter, lök och annat fint och snabbt sker med enkelhet.

Stålet

Victorinox kniv är tillverkad av damaskusstål, det är ett sätt att hantera stål som funnits under många hundra år. Karakteristiskt för damaskusstål är flexibilitet och styrka. i detta fall är den skapad av rostfritt stål med hög karbonhalt. Det ger en tålig kniv som är vass och enkel att slipa. Den är hård nog för att bibehålla vassheten men tillräckligt mjuk för att inte vara ömtålig och gå sönder enkelt.

Vad säger andra om Victorinox rosenträ?

 • MittKök, 3/5, ” Snygg kniv som ger bra grepp. Presterade bäst på att skära kött i skivor.”
 • KnifeGuides, Rekommenderad, ”It is definitely worth your money and you will never regret buying it.”

Victorinox rosenträ – plus och minus

Mycket prisvärd
Bekväm att arbeta med och snyggt handtag
Enkelt att bibehålla skärpan

Inte fullt lika skarp som dyrare knivar


Yaxell Super Gou 161 20 cm – premium

Om endast det bästa duger och du länge suktat efter en helt fantastisk kökskniv som skär igenom allt med lätthet så kan ditt sökande sluta här. Priset är inte nådigt, men det är inte heller hårdheten eller komforten som denna kniv ger. Yaxell Super Gou är en kniv som används av proffskockar världen över, och det är inte svårt att förstå varför. Tro oss när vi säger att den är lika bra som den är vacker.

Specifikationer Yaxell super gou 161

Typ Kockkniv
Bladlängd 20cm
Knivlängd 33.5cm
Vikt 220g
Bladmaterial Kärna av SG2 Micro Carbide som omges av 161 lager stål (rostfritt)
Material handtaget Röd Micarta (kompositmaterial)
Vinkel~ 13° på båda sidor
Hårdhetsgrad~ 63HRC
Övrigt Livstidsgaranti; 2mm tjockt blad som är 45mm högt

Högkvalitativt blad

Om det är något som denna kniv andas så är det kvalitet. Den består av 161 lager stål och har en kärna av SG2 Micro Carbide, ett japanskt rostfritt pulverstål. Det är omslutet av 160 lager stål som är något mjukare. Micro Carbide ger ett mycket hårt stål, ungefär 63 HRC. Det ger en stark, ren kniv med otrolig skärpa i damaskusstål. Den håller sig dessutom vass länge och är lätt att slipa vid behov.

Handtag med hög hygien

Även handtaget är av hög kvalitet och har unik design. Det är tillverkat av FDA-godkänt Micarta av canvas som innehåller harts och linne. Det är ett väldigt hållbart och hygieniskt material som dessutom är bekvämt. Handtaget ger en fin greppyta och har en bra balans mellan grovhet och släthet.

Bekväm

Om en kniv känns bekväm eller beror ofta på personliga preferenser. Men i detta fall vågar vi påstå att kniven passar för de flesta händer och grepp. Den är oerhört välbalanserad och ligger fint i de flesta händer.

Att hacka, skära, stycka eller dela är oerhört enkelt och kräver knappt något tryck. Kniven är så vass att man verkligen måste se upp, den kommer att ha itu det mesta som kommer i dess väg.

Vad säger andra om Yaxell super gou 161?

 • Steamer.co.uk, 4.5/5, ”Amazing and very sharp! Good sustainability of the sharp edge.”
 • Gqmagazine.co.uk, Rekommenderad, ”It’s not only sharper than anything you’ve ever used but it’s durable and striking.”
 • Thesmartcosnumer, Toppval, ”We loved everything about this knife from its durability to build and ease-of-use to weight.”

Yaxell super gou 161 – plus och minus

Otroligt vass. Skärpan behålls dessutom enkelt och länge
Välbalanserad
Bekvämt och hygieniskt handtag
Blad och handtag av hög kvalitet

Dyr


Global GS-11 15 cm – Bästa kökskniv i mindre storlek

En kockkniv kan göra mycket och passar i de flesta situationer men ibland vill man ha en mindre kniv för att underlätta finliret. Global GS-11 har blivit känd i kockkretsar tack vare sitt flexibla och vassa blad i perfekt storlek. Med den kan man göra det mesta, hacka, skära, filea med mera. GS-11 passar i de flesta situationer och kan fungera bra som enda kniv eller ett trevligt komplement.

Specifikationer Global GS-11

Typ Allkniv
Bladlängd 15cm
Knivlängd 26.5cm
Vikt 90g
Bladmaterial CrMoVa 18 rostfritt stål
Material handtaget Ihåligt av rostfritt stål
Vinkel~ 10–15° båda sidor
Hårdhetsgrad 56–58HRC
Övrigt Flexibelt blad som tål att böjas en del

Bladet och handtaget

Likt vårt toppval är denna kniv tillverkad av Cromova (CrMoVa 18) rostfritt stål och har ett ihåligt välbalanserat handtag. Den har ett något tunnare stål än vanliga knivar, vilket gör den mer flexibel. Det gör att man enkelt kan ta sig in under skin på fisk, bena ur kyckling och genomföra andra uppgifter som kräver precision.

Bladet är vasst och enkelt att underhålla. Bäst fungerar det om man slipar upp kniven före användning och sköter den väl, då kan den vara en god vän i många år framöver.

Mångsidig

Global GS-11 är en riktig allkniv. Den fungerar bra oavsett om man vill filea, skära upp pizza, hacka lök eller skiva grönsaker. Det gör att flera användare och kockar menar att det är en av de knivar som de använder absolut mest i köket. Många användare har haft denna kniv i många år och älskar den fortfarande.

Global GS-11 – plus och minus

Mångsidig
Enkel och bekväm att använda
Enkel att hålla fräsch

Likt vår testvinnare så hade handtaget kunnat vara mer bekvämt


Sammanfattning av de testade köksknivarna

Global G-2 passar för de flesta och kommer till ett överkomligt pris, söker man en bra kniv till ännu lägre pris så är Victorinox rosenträ ett mycket bra val och för den som söker en premiumkniv är den hyllade Yaxell super gou en väl värd investering. Vill man ha en kniv som är lite mindre och som man kan göra i princip allt med utan större ansträngning så är den smidiga allkniven Global GS-11 ett givet val. Vi hoppas att du har funnit en kniv som passar för dig!