Fläkt bäst i test

Svettpärlorna tränger fram i hårfästet och du vågar inte höja armarna över huvudet – du behöver en fläkt. Fläkten är ett smidigt, snyggt alternativ till värmeböljan och är därtill flexibel. Ställ den var du vill och flytta på den närhelst du känner för det. Vi har hittat fyra toppval för fläkt bäst i test just nu. Två golvfläktar och två bordsfläktar, så att du får precis det du letar efter. Två modeller från det kända märket Dyson och två budgetval. Läs vår köpguide för att utröna vilken favorit som är din.

Bästa fläkt 2022

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa fläktarna just nu. Alla är riktigt bra alternativ som kyler dig i sommarvärmen. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Vad är en kalluftsfläkt?

Namnet till trots är en kalluftsfläkt inte som en AC som genererar kalluft och således minskar lufttemperaturen. Istället använder sig de flesta fläktar av luften runtomkring för att skapa en kylande effekt genom ett luftflöde. Det finns dock vissa knep för hur du ändå kan kyla luften som blåses runt i rummet.

Det enklaste tipset är att placera fläkten nära ett öppet fönster. På så sätt ”lånar” fläkten luften utifrån och blåser in den i rummet. Med en traditionell bordsfläkt kan man även ställa ett nedkylt objekt, såsom en skål med kallt vatten eller is, framför strålen så att fläkten sprider den nedkylda luften kring objektet runt i rummet.

Varför en fläkt?

Du kanske inte är helt övertygad om varför en fläkt är en sådan god idé men låt oss försöka övertyga dig genom följande tre anledningar:

  • Fläktar är ett smidigt nedkylningsalternativ som lätt kan smälta in i omgivningen
  • Fläktar är även bra mycket billigare än kostnaden för att installera och driva luftkonditionering
  • Fläktar är också flexiblare än portabla AC:s och flyttas lätt runt i hemmet

Om du ändå är ute efter ett mer avancerat alternativ som kan kyla ner större utrymmen kanske en klimatanläggning är att föredra. Läs vår guide om bästa portabla AC här.

Kan jag vinkla luftflödet?

Vissa modeller på fläktar bäst i test kan man vinkla luftflödet på. Detta görs genom att helt enkelt vinkla fläktens huvud. Om du vill kan du låsa fläkthuvudet i den vinklade positionen.

Det finns även oscillerande fläktar där du inte har möjlighet att vinkla luftflödet upp och ner. Istället kan du låsa fläkten i en position från vänster till höger, även om själva luftflödet strålar rakt fram från den positionen. Vad du kan göra med din fläkt beror helt och hållet på hur avancerad modellen är.

Finns det timer?

Vissa fläktar erbjuder olika hastigheter och timers. Med den sovtimer som exempelvis Dyson erbjuder kan du ställa in att fläkten ska sluta fläkta mellan allt från 15 minuter till nio timmar. Detta är en uppskattad funktion för den som önskar somna i ett nedkylt rum men som inte vill ha fläkten dragandes energi och el hela natten.

Värme och kyla

I denna guide har vi med en fläkt som erbjuder både varm- och kalluft. Det ger fläkten ett större användningsområde och tillåter dig att dra nytta av fläkten året runt. Istället för att slösa onödigt mycket energi på en klimatanläggning kan en fläkt vara ett smidigt och prisvärt alternativ att ersätta en sådan med.

Olika sorters fläktar?

I huvudsak kan man säga att det finns fyra olika sorters fläktar. Här nedan listar vi dessa fyra för att förhoppningsvis kunna skänka lite klarhet i det olika typerna.

Golvfläkt

Golvfläkt är precis vad det låter som: En fläkt som står på golvet. Det innebär att en golvfläkt oftare ger ett bredare och starkare luftflöde än andra fläktar, just eftersom de generellt sett är större. Ofta kommer golvfläktar med höjdjustering vilket gör att anpassningen av luftflödet till ett specifikt utrymme blir lättare.

Bladlös fläkt

Dyson är tillverkaren som är mest känd för sitt användande av en bladlös teknik i sina fläktar. En bladlös fläkt är oftast tystare än fläktar med blad och får därtill ett kraftfullare flöde. Den bladlösa fläkten är framtidens fläktar.

Bordsfläkt

Bordsfläktar kallas helt enkelt för det just eftersom de kan stå på skrivbord eller dylika ytor utan problem. Dessa fläktar tar inte upp särskilt mycket plats men är av samma anledning inte lika effektiva som andra, större fläktar.

Tornfläkt

Tornfläktar, även kallade pelarfläktar, är det mindre hemmets fläktar, eller för den som vill att fläkten ska ge ett diskret intryck. De kallas tornfläktar just eftersom de har formen av ett torn. Denna smidiga design gör att de lätt får plats i mindre utrymmen. De har ofta ett oscilleringsreglage, vilket innebär att luftflödet vinklas från höger till vänster i en svepande rörelse.

Fläktar i test

Nedan presenterar vi våra fyra toppval för fläktar bäst i test. Dyson är tillverkaren som dominerar marknaden men vi har även med två andra alternativ som också är riktigt bra, men som inte ruinerar dig i första taget.

Dyson Pure Cool Me – Bordsfläkt och luftrenare

Det finns inga tvivel om saken, Dyson Pure Cool Me är den bästa bordsfläkten – och kanske den bästa fläkten överlag. Den har alla funktioner man kan önska och är därtill tystgående och riktigt snygg. Om du behöver en bordskamrat som kyler dig på timer är det här rätt alternativ för dig.

Stilren design

Det är ingen hemlighet att Dyson Pure Cool Me hyllas för sin moderna, stilrena design. Som en bladlös fläkt inger den ett minimalistiskt intryck och blir mer en prydnad än en faktisk fläkt. Det är också designen som är en av anledningarna till att Dyson AM06 är så pass dyr som den är.

Genom den smidiga fjärrkontrollen kan du enkelt vinkla luftflödet dit du vill och därtill ställa in vilken styrka på luftflödet du önskar. Dessutom förvaras fjärrkontrollen smidigt på toppen av fläkten, när du inte använder den, genom en magnet.

Funktioner

Dyson Pure Cool Me kommer med flera smarta funktioner. En favorit bland experter är sovtimern som du kan ställa in för att, helt enkelt, kunna somna utan att oroa dig. Genom att använda fjärrkontrollen och LED-displayen ställs timern lätt in mellan allt från 15 minuter till nio timmar.

Samma funktion har fått en del kritik då skärmen inte visar hur lång tid som är kvar på timern. Istället får du själv hålla koll på klockan och uppskatta hur många timmar eller minuter som är kvar beroende på när du satte igång timern. Förutom detta har Dyson Pure Cool Me endast fått goda omdömen.

Ljud

Som en bladlös fläkt är Dyson Pure Cool Me otroligt tystgående på mellan 52 och 57 dB. Därför passar denna fläkt bäst i test extra bra i rum såsom sovrummet eller när du behöver lugn i arbetsrummet.

När Dyson Pure Cool Me stänger av sig gör den det genom att gradvis minska luftflödet, vilket gör att den varken klickar eller gör något onödigt ljud ifrån sig vid avstängning, såsom andra fläktar annars kan göra.

Dyson AM06 – plus och minus

Stilren design
Effektiv
Luftrenare
Stängs av genom att gradvis minska luftflödet
Tystgående
Smidig fjärrkontroll

Visar inte hur lång tid som är kvar på timern

Dyson Pure Cool Link Tower – bästa golvfläkt

Den bästa golvfläkten på marknaden idag har vi här: Dyson Pure Cool Link Tower. Detta stilrena, effektiva alternativ är så mycket mer än bara en fläkt och har flera funktioner som blivit hyllade av experter. Bland annat har den ett Jet Focus Mode som innebär att du får en koncentrerad stråle.

Tidlös design

Vem har väl sagt att en golvfläkt inte kan vara både snygg och smidig? Dyson Pure Cool Link Tower är svaret på den frågan. Dyson har tagit bort kontrollerna som var på fläktens bas från början och har nu ersatt dessa med en enda av-på-knapp. Det ger hela enheten ett mer stilrent och minimalistiskt intryck. Det finns numera även en fjärrkontroll med magnet som du lätt sätter fast på toppen av fläkten när du inte använder den.

Genom att vara en bladlös fläkt ser denna apparat mer ut som en prydnad än som en fläkt, precis som skrivbordsvarianten Dyson AM06. Den är ungefär 101 cm hög och 20 cm bred men är kompakt utan att se klumpig ut. Sladden ligger på ungefär tre meter, vilket räcker till de flesta utrymmen.

Effektiv nedkylning – och uppvärmning

Det finns även ett läge som ger en mer fokuserad stråle, kallad Jet Focus Mode, vilken experter hyllar som ett hopp upp från förra modellen.

Ljudnivå

Ljudnivån går knappt att tala om. Precis som andra bladlösa fläktar är även Dyson Pure Cool Link Tower otroligt tystgående och stänger av sig genom att gradvis minska luftflödet för att inte skapa för stora kontraster mellan ”på” och ”av”.

Dyson Pure Cool Link Tower – plus och minus

Tidlös design
Kan både värma upp och kyla ner
Effektiv
Bladlös
Jet Focus Mode

Dyr

Bionaire BTF002X – golvfläkt på budget

Vi förstår, du vill ha en golvfläkt men du vill inte slänga bort flera tusen. Inga problem, vi har nämligen funnit ett riktigt bra budgetalternativ som inte bara är stilrent men också effektivt.

Specifikationer av Bionaire BTF002X

Typ av fläkt Tornfläkt
Placering Golvfläkt
Justerbar hastighet Ja
Antal hastighetslägen 3 st
Mått 1223 x 158 x 170 mm
Vikt 3.4 kg
Fjärrkontroll Ja
Ljudnivå 60 dB

Slimmad design

Någonting som uppskattas med Bionaire BTF002X är den smidiga designen, tack vare att den är en digital tornfläkt. Den är relativt hög, på 47” (122,3 cm), men lyckas ändå hålla sig i bakgrunden tack vare sin stilrena, slimmade form. Ljudnivån är tyvärr inte lika diskret som designen och ligger på drygt 62 dB (A).

Fläkten kommer i två färger, en i grafit och en i mattsvart. Bionaire BTF002X har även en tydlig LED display och en fjärrkontroll som följer med.

Luftflöde och hastigheter

Denna fläkt bäst i test är oscillerande, vilket innebär att den kompenserar för sitt smala luftflöde genom att svepa från höger till vänster, om och om igen. Luftflödet ligger på 16,5 m3/min och Bionaire BTF002X erbjuder tre hastigheter.

Funktioner

Bionaire BTF002X är en förhållandevis smart fläkt. Du kan bland annat välja på att sätta fläkten i ”breeze” och ”viloläge”.

Om du vill kan denna fläkt ställas in på en timer på upp till åtta timmar, så att du kan sova lugnt eller pyssla med annat utan att fundera på huruvida fläkten går fortfarande eller inte.

Bionaire BTF002X – plus och minus

Prisvärd
Stilren
Oscillerande
Breeze och viloläge
Timer

Låter en del

Gelia kalluftsfläkt 125562 – bordsfläkt på budget

När man bara vill ha en fläkt och inte bryr sig om extra funktioner eller huruvida den är tyst eller inte, då är Gelia kalluftsfläkt 125562 rätt val. Den är klassisk, effektiv och prisvärd.

Specifikationer av Gelia kalluftsfläkt 125562

Typ av fläkt Klassisk
Placering Bordsfläkt
Justerbar hastighet Ja
Antal hastighetslägen 3 st
Mått fläktdiameter 30 cm
Vikt 3.6 kg
Fjärrkontroll Nej
Ljudnivå

Traditionell design

Gelia kalluftsfläkt är den klassiska, traditionella fläkten som ser ut precis som man tänker sig när man säger ordet ”fläkt”. Denna fläkt bäst i test är en bordsfläkt som har tre stycken hastighetslägen och en diameter på fläkthuvudet som ligger på 30 cm.

Gelia är en liten fläkt men väger ändå så mycket som 3,6 kg, vilket gör den till något mer rejäl än exempelvis Dyson AM06. Eftersom Gelia kalluftsfläkt är en klassisk fläkt med blad är vi glada att den är petsäker, så att den även kan stå i rum med barn och djur.

Ljud och flöde

Gelia kalluftsfläkt låter en del, vilket kanske är överkomligt med tanke på det ringa priset. Denna fläkt bäst i test är utan tvekan en bordsfläkt på budget, men den är också prisvärd. Flödet kanske inte är det bästa men den är förvånansvärt effektiv tack vare att den är oscillerande och alltså sveper från höger till vänster i jämn takt.

Gelia kalluftsfläkt 125562 – plus och minus

Oscillerande
Användarvänlig
Prisvärd
Petsäker

Inga extrafinesser