Väderstation bäst i test

Är du trött på väderprognoser som aldrig stämmer? Eller är du bara olidligt intresserad av väder? Då är en väderstation ett bra sätt att både få exakta prognoser och stilla nyfikenheten. Genom en huvudenhet kopplad till givare samlar du enkelt in data om väder och vind för att kunna dra dina egna slutsatser om hur soligt, eller regnigt, vädret blir imorgon.

I den här guiden har vi samlat våra fyra favoriter av väderstationer bäst i test. Allt från premiumval som mäter precis allt till ett budgetalternativ som kanske inte mäter så exakt men som kan ge en god fingervisning.Bästa väderstation 2022

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa väderstationerna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Netatmo Weather Station – Den smarta väderstationen
Oregon Scientific WMR300 – Lyxliraren med hög kompetens
Technoline WS-6825 – Väder med design
Ventus W382 – Bästa budgetval

Toppvalet

Vårt toppval är Netatmo Weather Station som inte bara är en snygg och stilren väderstation utan som dessutom mäter exakt och ger väl avvägd data. Trots att den är så avancerad ger den lättöverskådlig data som du får skickad direkt in i telefonen via den tillhörande appen.

Läs mer om denna kapabla väderstation bäst i test och om våra tre andra toppval nedan.

Vad är en väderstation?

En väderstation består som minst av två delar: en huvudenhet och en givare. Huvudenheten mottar data från givaren som är placerad utomhus och samlar data från omgivningen. Genom att använda sig av en väderstation finns alla möjligheter att skapa egna, lokala prognoser av det framtida vädret.

Varför du behöver en väderstation

Väderprognoser är någonting vi är vana vid att bli matade med via TV, tidningar och telefonappar. Allt är portabelt och enkelt, så varför skulle man behöva en egen väderstation som dessutom behöver installeras?

Svaret är enkelt. Alla väderprognoser som vi får tag på är baserade på större mätningar som kokas ner och ger ett generellt värde på vädret runtom vårt område. För en mer exakt, precis mätning av vädret krävs lokala data. Det är med det här en väderstation kan hjälpa till.

Genom att helt enkelt installeras i din egen bakgård – eller, för den delen, på din balkong – får du en lokal datainsamling om vädret i just ditt område. På så vis kan du vara säker på att väderprognosen blir mer exakt och det blir lättare att förbereda utflykter såväl som trädgårdsarbete.

Vad skiljer olika väderstationer åt?

Olika väderstationer är olika avancerade. Vissa sparar mätdata för att kunna presentera en väderhistorik medan andra modeller bara visar hur vädret ser ut för tillfället.

Generellt sett är de dyrare modellerna också de som är mer precisa och de som är kapabla till att visa prognoser. De billigare modellerna presenterar sällan lika exakt data och har en tendens att missa viktig information.

En dyrare väderstation har också ofta möjlighet att samla in data från fler givare än en mer simpel variant.

Placeringens betydelse för funktionen

En väderstation består som sagt av minst två delar: en huvudenhet och en givare. De mer avancerade modellerna har fler givare och det finns ofta möjlighet att köpa till fler varianter separat.

Huvudenheten placeras allt som oftast inomhus medan givarna placeras utomhus och skickar in data till huvudenheten. De olika givarna har olika uppgifter. En vindmätare mäter förstås vind och en nederbördsmätare förstås regn, exempelvis. Det här gör att placeringen av dem är extra viktig.

En nederbördsmätare bör exempelvis inte stå under tak och en vindmätare inte i lä. När du placerar ut givarna kan det vara en god idé att se till den närmaste omgivningen. Finns det träd som skymmer, plank som blockar för vind eller ett hus som avger värme väldigt nära?

Även för lägenheten?

Det finns förstås ett intresse att mäta väder och få väderprognoser även för den som bor i en lägenhet. En väderstation kan absolut fungera i en lägenhet men då finns det vissa variabler att ta hänsyn till, eftersom det är svårt att hitta en bra placering.

Om lägenheten inte har tillhörande balkong, eller balkong med tak, är exempelvis en nederbördsmätare ointressant. Även vindmätare kan vara onödigt eftersom blåst oftast blir starkare ju högre upp man kommer och således visar ett felaktigt värde.

I sådana fall rekommenderar vi en enklare väderstation som inte har tillhörande givare för exempelvis vind och regn.

Väderstation i test

Vi har samlat de fyra bästa väderstationerna just nu. Först ut är toppvalet och därefter presenteras våra övriga favoriter i fallande skala. Häng med!

Netatmo Weather Station – Den smarta väderstationen

Med sin stilrena design och trådlösa funktioner är det inte underligt att Netatmo Weather Station har blåst in till oss som en väderstation bäst i test.

Specifikationer av Netatmo Weather Station

Mått (inomhusenhet) 45 x 155 x 45 mm
Vikt (inomhusenhet) 500 g
Temperaturmätning (inomhus) 0–50°C
Temperaturmätning (utomhus) -40–65°C
Max avstånd till givare 100 m
Trådlös anslutning av givare Ja
Medföljande givare Regngivare & Temperatur/Luftfuktighetsgivare
Tillgänglig mätdata Luftfuktighet & Lufttryck & Regnmängd & Solstrålning & Temperatur & Luftkvalitet
Övrigt Mobilapp för styrning av funktioner & Radiokontrollerad klocka

Luftkvaliteten

Netatmo Weather Station mäter fuktighet, lufttryck och, såklart, temperatur både utomhus och inomhus.

Någonting som får Netatmo Weather Station att sticka ut är dock hur den mäter luftkvaliteten i den närliggande omgivningen. Inomhus mäter den bland annat koncentrationen av koldioxid för att du ska kunna hålla koll på vilken luftkvalitet du bor i. Särskilt för dig som bor i staden kan det här vara en extra lockande funktion.

Inte perfekt

På tal om luft är vind är det ett av de förhållanden som denna väderstation inte mäter. Samma sak gäller uppskattad mängd regn. Det går dock att köpa till en extern regnmätare som kopplas till Netatmo Weather Station och således täpper till det hålet i väderprognoserna.

Koppling till iOs och Android app

Netatmo Weather Stations utan tvekan främsta funktion, och vad som verkligen gör den till bästa väderstation, är appen som kan kopplas till enheten. I den kan du hålla koll på vädrets utveckling och få diagram över väderprognoser.

Till skillnad från andra väderstationer laddar Netatmo Weather Station upp data direkt till internet via en Wi-Fi-koppling, istället för att skicka data till en enhet, såsom en laptop. Det här gör att du får stabila uppdateringar under hela dagen, oavsett var du befinner dig.

Under dagen loggar Netatmo Weather Station data var femte minut. Det här gör att mätningen som visas via tabeller i din smartphone är så nära realtid som man kan komma.

Netatmo Weather Station – plus och minus

App med realtidsuppdateringar
Exakt mätning
Mätvärde av luftkvaliteten
Användarvänlig
Endast 100 meters räckvidd
Givare för vind och regn måste köpas separat

Oregon Scientific WMR300 – Lyxliraren med hög kompetens

Om premiumkvalitet och en väderstation som kan mäta allt är det viktigaste för dig är Oregon Scientific WMR300 rätt val för dig. Den kanske inte ser ut som en premiumprodukt men så är det inte heller i designen som Oregon Scientific WMR300 briljerar.

Specifikationer av Oregon Scientific WMR300

Mått (inomhusenhet) 205 x 146 x 53 mm
Vikt (inomhusenhet) 740 g
Temperaturmätning (inomhus) 0–60°C
Temperaturmätning (utomhus) -40°C–65°C
Max avstånd till givare 300 m
Trådlös anslutning av givare Ja
Medföljande givare Regngivare & Temperatur/Luftfuktighetsgivare & Vindgivare
Tillgänglig mätdata Luftfuktighet & Lufttryck & Regnmängd & Solstrålning & Temperatur & Vindhastighet
Övrigt Solcellsdrift & Alarm & Datumvisare & Radiokontrollerad klocka & Visning av månfas & Visning av soluppgång/nedgång & Pekskärm

Imponerande strömförsörjning

För att spara både på miljö och ström har Oregon Scientific WMR300 en hållbar lösning på strömförsörjningsproblemet. Givarna kan installeras tillsammans med en solcell som hjälper till med strömförsörjningen.

Mäter allt

Till skillnad från andra väderstationer mäter Oregon Scientific WMR300 allt från fuktighet och nederbörd till vind. De olika givarna placeras ut på lämpliga ställen och skickar data till huvudenheten.

Huvudenheten kan hantera upp till så mycket som tio olika givare. Visserligen behöver flera av dem köpas separat men möjligheten att kunna mäta i princip allt kvarstår. Som standard ingår regngivare, temperatur/luftfuktighetsgivare och vindgivare.

Sträcker sig över stora avstånd

Oregon Scientific WMR300 är definitivt en premiumprodukt vad gäller avstånd. De externa givarna kan ställas så långt bort som 300 meter och fortfarande ge en stabil, trådlös dataöverföring till huvudenheten.

Datavisning

Det finns i huvudsak två sätt att läsa av datan till Oregon Scientific WMR300. Det första sättet är att helt enkelt fysiskt läsa av den stora pekskärmen som har en helt okej upplösning. Via den kan du också ställa in väderrelaterade alarm och se prognoser.

Det andra sättet är att ansluta huvudenheten med en USB-sladd till datorn. På så vis kan du också följa vädret under en längre tidsperiod.

Användarvänligheten

På grund av sina många externa enheter och möjligheter att expandera är Oregon Scientific WMR300 ett avancerat system. Användarvänligheten är därför inte särskilt hög och även om den kanske inte kräver förkunskaper behöver du definitivt lägga tid på att få upp systemet så att det fungerar korrekt.

Oregon Scientific WMR300 – plus och minus

Stöd för upp till 10 givare
Räckvidd på 300 meter
Solcell
Datorkoppling
Inte användarvänlig
Priset

Technoline WS-6825 – Väder med design

Stilren, minimalistisk och med lättavlästa ikoner. Technoline WS-6825 är en väderstation bäst i test med stil och klass som främsta funktioner.

Specifikationer av Technoline WS-6825

Mått (inomhusenhet) 133 x 140 x 55 mm
Vikt (inomhusenhet) Ingen uppgift
Temperaturmätning (inomhus) 0–80°C
Temperaturmätning (utomhus) Ingen uppgift
Max avstånd till givare 100 m
Trådlös anslutning av givare Ja
Medföljande givare Temperatur/Luftfuktighet
Tillgänglig mätdata Lokal väderprognos & Temperatur & Luftfuktighet
Övrigt Alarm & Radiokontrollerad klocka & Ikonbaserad väderprognos

Superenkel installation

Till skillnad från andra väderstationer behöver Technoline WS-6825 knappt installeras. Så fort batterierna satts i och enheten slagits på, sker installationen automatiskt.

Tänk på att givaren inte ska placeras utomhus förrän huvudenheten är igång och kopplad till den. När kopplingen är etablerad är det fritt fram att sätta givaren på lämplig plats utomhus.

Trådlöst via radio

Technoline WS-6825s huvudenhet erhåller data genom en trådlös överföring från givaren. Den trådlösa datadelningen sker via en radiosändare på 433 MHz. Givaren kan dock inte placeras hur långt bort som helst utan klarar bara av att hålla en stabil koppling på upp till 100 meter.

Stilren design

Technoline WS-6825 har en tveklöst stilren design som passar det moderna hemmet. Med en spegellik LCD kontrastskärm, har väder aldrig presenterats så snyggt som nu. Technoline WS-6825s display kan också ställas in och anpassas utifrån dina behov. Du kan bland annat justera ljusstyrkan så att data blir lättavläst även i svagt eller dunkelt ljus.

Alarm och data

Det finns möjlighet att använda Technoline WS-6825 som en väckarklocka, du kan både ställa alarm och snooza. Klockan visar alltid exakt tid tack vare radiomottagningen. Larmets varaktighet sträcker sig så långt som upp till 2 minuter, så att även sjusovaren får tid att vakna till. Snoozefunktionens intervall ligger mellan 5–60 minuter.

Data som givaren skickar och Technoline WS-6825 tar emot är inomhustemperatur och utomhustemperatur men denna väderstation bäst i test är även tillräckligt smart för att kunna ge en kortare väderprognos. Tydliga bilder på solar, moln och regnmoln gör väderavläsningen lättare.

Technoline WS-6825 – plus och minus

Stilren
Alarmfunktion
Användarvänlig
Endast 100 meters räckvidd
Inte särskilt många mätvärden

Ventus W382 – Bästa budgetval

Om du inte bryr dig om vindhastighet eller nederbörd utan bara vill ha en fingervisning om vädret därute, då är Ventus W382 ett bra val. Dessutom, till ett skäligt pris.

Specifikationer av Ventus W382

Mått (inomhusenhet) 53 x 112 x 24 mm
Vikt (inomhusenhet) Ingen uppgift
Temperaturmätning (inomhus) 0–50°C
Temperaturmätning (utomhus) -50–70°C
Max avstånd till givare 30 m
Trådlös anslutning av givare Ja
Medföljande givare Temperatur/Luftfuktighet
Tillgänglig mätdata Luftfuktighet & Temperatur
Övrigt Ikonbaserad väderprognos & Alarm

Inget krångel

Ventus W382 är allt annat än krånglig. Den är lätt att installera, att förstå sig på och att avläsa. Displayen är stor och tydlig med god kontrast. Värden som mäts är bland annat inne- och utetemperatur.

Gott minne

Någonting som sticker ut med denna väderstation bäst i test är att den, trots att den är ett budgetval, har ett inbyggt minne som minns max- och min-värden. På så sätt kan du få en liten prognos av hur vädret betett sig och således dra egna slutsatser inför framtida värden.

Chansen är dock att du inte är särskilt intresserad av vädret när du köper en sådan här budgetmodell utan kanske snarare är intresserad av en snabb fingervisning om hur vädret är utanför fönstret. Ventus W382 har också en inbyggd kalender, klocka och ett alarm som även går att snooza.

Kort räckvidd och inte så precis

Givaren kan inte placeras mer än 30 meter bort från huvudenheten för att den trådlösa dataöverföringen ska fungera. I jämförelse med exempelvis Oregon Scientific WMR300s långa räckvidd på 300 meter är detta naturligtvis ett väldigt kort avstånd.

I jämförelse med de mer avancerade väderstationerna är Ventus W382 inte heller särskilt precis i sina värden. Vid ett större test har testpaneler vittnat om att Ventus W382s siffror inte stämmer överens med premiumvalen.

Ventus W382 – plus och minus

Priset
Användarvänlig
Mindre minnesfunktion
Kort räckvidd på 30 meter
Inte exakta mätvärden
Få mätvärden tillgängliga

Sammanfattning av guiden

En väderstation är ett enkelt sätt att hålla koll på väder och vind. Att förbereda inför grillfesten har aldrig varit enklare med den egna prognosen. För olika hushåll finns olika behov och möjligheter att mäta väder.

För dig som bor i hus med trädgård finns alla möjligheter att fånga data för de flesta väder. Här kanske givare för nederbörd, vind och dylikt blir extra intressant. För dig som bor i lägenhet kanske en simplare väderstation, utan flera tillhörande givare, är mer rimligt.

I den här guiden har vi gått igenom de fyra bästa väderstationerna på marknaden idag. Har du hittat din favorit? Här kommer de igen.

Netatmo Weather Station – Den smarta väderstationen

Först gick vi igenom denna stilrena väderstation från Netatmo. Med exakta mätningar och en tillhörande app blev vi mäkta imponerade av Netatmo Weather Station. Vi uppskattar främst uppdateringarna av väderdata i realtid som skickas direkt in i telefonen via Wi-Fi och således kommer fram oavsett var någonstans man befinner sig.

Oregon Scientific WMR300 – Lyxliraren med hög kompetens

Som andra alternativ tittade vi på Oregon Scientific WMR300. Denna lyxlirare är premiumvalet för den som vill mäta allt och mycket. Med stöd för upp till så mycket som tio givare finns det ingen annan väderstation bäst i test som kan mäta sig med mängden data som denna väderstation kan ta hand om. Dessutom har Oregon Scientific WMR300 den bästa räckvidden till givarna i den här guiden på 300 meter. Koppla sedan in huvudenheten till datorn för att själv analysera datan.

Technoline WS-6825 – Väder med design

Kanske har du inte ett lika stort intresse av att mäta precis allt väder. Eller så bor du kanske i en lägenhet och behöver inte stöd för tio givare eller uppdateringar direkt i telefonen? Då är vårt tredje alternativ, Technoline WS-6825, rätt val. Denna eleganta väderstation är inte bara kapabel men också modern och stilren. Med snygga ikoner för väder och den spegellika displayen är detta rätt val för dig som vill ha väder med design.

Ventus W382 – Bästa budgetval

Vårt fjärde och sista alternativ, Ventus W382, är för dig som vill ha väder på budget. Ventus W382 är en väderstation bäst i test med tydliga brister. Den visar inte lika exakt data som övriga väderstationer och har en tendens att vackla vad gäller kvaliteten. Samtidigt är Ventus W382 en av de mest kapabla väderstationerna i den här prisklassen och är riktigt prisvärd.