Bästa portabel AC 2018

Är du trött på att svettas ur dig mer vatten än du hinner få i dig under somrarna? Eller är du kanske bara omåttligt trött på att komma hem till Los Angeles när du trodde att du bodde i Sverige? Då är en portabel AC ett bra sätt att råda bot på problemet. I den här guiden har vi samlat de fyra bästa portabla klimatanläggningarna 2018 för att hjälpa dig hitta rätt enhet för just ditt behov.

På grund av den rådande situationen i Sverige har vi även lagt till fler rekommenderade AC:s till den officiella guiden, vilka du finner nedan.

Bästa portabla AC 2018?

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa portabla klimatanläggningarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Ett tillägg: Alternativa AC:s och fläktar
DeLonghi Pinguino PAC N87 Silent – Bästa portabla klimatanläggning
Hace CB-17 – Kraftfullt, tystgående alternativ
Honeywell CO60PM – För stora ytor
Honeywell CL30XC – Det smidiga valet

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Bästa portabla AC är De’Longhi PAC N87 som är en effektiv luftkylare med minimalistiska attribut. Den är extremt användarvänlig, är miljövänlig och använder sig av kompressorteknik, vilket innebär att den sköter sig själv, så länge du har den ikopplad.

Läs mer om denna och om våra andra toppval nedan!


Ett tillägg: Alternativa AC:s och fläktar

Den extrema värmen i Sverige just nu har väl knappast undgått någon. Detta är även anledningen till att olika typer av klimatanläggningar och fläktar har sålt slut i flera butiker. Detsamma gäller för produkterna vi tidigare rekommenderat.

Situationen är minst sagt het och därför har vi valt att utöka denna guide genom att samla ihop några fler portabla AC:s och fläktar, utöver de produkter vi redan rekommenderar, för att ni ändå ska lyckas kyla ner er och era hem.

Portabla AC:s

Detta är våra fyra alternativa favoriter på bästa portabla AC:s just nu. En för större ytor, en för medelstora ytor, en för mindre ytor och så till sist en riktigt kraftfull historia.

Electrolux EXP35U538HW – För större ytor

Uppdaterade Priser

För dig som behöver kyla ner en större yta finns Electrolux EXP35U538HW, som kan kyla ner en yta på upp till 50m2, alltså en väsentligt större yta än våra andra portabla ACs. Dessutom med en makalös energiklassning: A+. Köldmediet som Electrolux EXP35U538HW använder sig av är R290 och maskinen styrs enkelt via en fjärrkontroll. Därtill låter den aldrig mer än 64dB.

Tristar AC-5531 – För medelstora ytor

Uppdaterade Priser

Tristar AC-5531 ser lite ut som ett lustigt kylskåp men låt dig inte luras. Denna portabla klimatanläggning bäst i test använder sig av köldmedia R410A för att kunna kyla ner ditt valda utrymme. Dessutom har den en avfuktningskapacitet på så mycket som 31,2 l/dygn och en smidig timerfunktion. Tyvärr har Tristar AC-5531 endast två hastighetslägen och en relativt hög ljudnivå men om du kan bortse från detta är det här en riktigt bra portabel klimatanläggning.

Sencor SAC MT7011C – För mindre ytor

Uppdaterade Priser

Här har vi en enhet som är effektiv på en mindre yta. Sencor SAC MT7011C klarar kanske inte av att kyla ner hela ditt vardagsrum, om det inte är mycket litet, men på upp till 18 m2 är det denna portabla AC som gäller. Med kylmedia R410A och en behändig fjärrkontroll löser den ditt värmeproblem i, exempelvis, ett studentrum. Sencor SAC MT7011C är dock rätt klumpig och väger närmare 24 kg, någonting som kan vara värt att ha i åtanke om du vet med dig att du vill flytta runt AC:n i hemmet.

Ravanson KR-1011 – För kraften

Uppdaterade Priser

Kanske inte den snyggaste i bunten – men nog så effektiv. Ravanson KR-1011 är varken tyst eller avfuktande men den har ett imponerande luftflöde på 410 m³/h och samtidigt en mild effektförbrukning på 75 W. Denna portabla AC bäst i test kan därför ta sig an ett rum i vanlig storlek och kyla ner det snabbare än andra portabla klimatanläggningar, trots att den själv är så liten och att den knappt väger 5kg. Ravanson KR-1011 använder sig av frysklampar och vatten som köldmedia och vattentanken klarar av så mycket som 4 liter – en ansenlig mängd för en så pass liten enhet.

Fläktar

Om ni inte finner en AC som passar blir nästa steg naturligtvis att köpa en fläkt. Samma sak om olyckan är framme och alla klimatanläggningar är slutsålda. Därför har vi skrapat ihop tre riktigt bra fläktar som är värda att överväga.

Dyson AM06 – Lyxig bordsfläkt

Uppdaterade Priser

Bland annat den här godingen från Dyson som har tio hastighetslägen och en ljudnivå på max 57dB. Fläktdiametern ligger på 30 cm och produkten i sig är inte särskilt stor. Därför passar Dyson AM06 bäst som bordsfläkt.

Dyson AM07 – Premiumstämplad golvfläkt

Uppdaterade Priser

Annars finns förstås innovativa Dyson AM07 som är en riktigt bra fläkt i premiumsegmentet. Fläktdiametern på 25 cm säger inte så mycket om fläkten i övrigt, eftersom den utmanar den klassiska runda fläktformen genom att vara avlång. Detta är en golvfläkt och mäter drygt en meter i sin fulla längd. Precis som Dyson AM06 har Dyson AM07 tio hastighetsnivåer och den fungerar helt bladlöst.

Bionaire BTF002X – Budgetfläkten

Uppdaterade Priser

För dig som verkligen vill ha en kvalitativ fläkt men som samtidigt jobbar på budget är Bionaire BTF002X det rätta valet. Den är en klassisk pelarfläkt som med sina dryga 1 200 cm i höjd höjer sig över golvet med stil. Med Bionaires fläkt får du precis vad du betalar för: En kvalitativ fläkt som inte kan mäta sig med Dysons varianter men som ändå får jobbet gjort.

Vi hoppas att ni har funnit rätt produkt för er! Glöm inte att dricka mycket vatten och lycka till i sommarhettan.


Vad är en portabel luftkonditionering?

Portabel luftkonditionering, portabel AC, klimatanläggning… Kärt barn har många namn. En portabel luftkonditionering är ett flexiblare alternativ till den fastmonterade AC:n. Med en portabel AC kan du med enkelhet flytta enheten mellan olika rum och platser.

Desto kraftfullare – desto mer ineffektiv?

Detta påstående är delvis sant men gäller endast den klimatanläggning som använder sig av kompressorteknik. En klimatanläggning med kompressorteknik har nämligen ett utblås där varmluft åker ut. Detta utblås är oftast kopplad till en slang som man låter hänga ut genom, exempelvis, ett fönster. Ju kraftfullare enhet, desto kraftfullare utblås.

Det här innebär att en enhet som är riktigt kraftfull och blåser ut ordentligt med varmluft också riskerar att återinföra varmluften till utrymmet som ska kylas ner. Det är därför en god idé att tänka både en och två gånger på att eventuellt täta kring slangen så att ingen luft utifrån kan komma in.

Är en kraftfull portabel AC bättre?

Inte nödvändigtvis. Det beror egentligen på hur stor yta du tänkt dig ska luftkonditioneras. I den här guiden har vi ingen portabel AC som inte klarar 30 m² vilket är något utav en standardsiffra.

Även i mindre utrymmen kan man använda en portabel AC som klarar mer, det innebär bara att det blir kallare snabbare, men det är förstås onödigt att köpa en som klarar 80 m² om du vet med dig att utrymmet du ska kyla ligger på 20 m².

Samtidigt kan det vara värt att komma ihåg att om du vill kyla ett stort utrymme behöver du en portabel AC som klarar av det. En portabel klimatanläggning som är till för 30 m² görs orätt om den ställs för att kyla ett dubbelt så stort utrymme – det kommer dessutom inte att bli kallt.

Är placeringen viktig?

Både ja och nej. Återigen beror det på vilken typ av klimatanläggning som du vill ha. En med kompressorteknik kräver en slang till utblåset, vilket kräver närhet till ett fönster, eller dylikt. Här betyder förstås placeringen en del.

En klimatanläggning med vatten och is har dock inget utblås för varmluft och kan placeras friare. Tänk dock på att denna enhet gör sig bäst på en plats där den kylda luften kan cirkulera fritt runt enheten.

Bästa Portabla AC 2018

Nedan kommer bästa portabla AC 2018 att presenteras. Vi har valt ut två stycken med kompressorteknik och två stycken som använder sig av is och vatten för att kyla luften. Vi börjar med de två som använder sig av en kompressor och avslutar med de två som använder sig av is och vatten. Vårt val av bästa portabla AC 2018 är först ut.

De’Longhi Pinguino PAC N87 Silent – Bästa portabla klimatanläggning

Uppdaterade Priser

Denna italienska storsäljare har äntligen tagit sig till Sverige. De’Longhi är en känd tillverkare av högkvalitativa portabla klimatanläggningar och De’Longhi PAC N87 är ingen skillnad.

Specifikationer av De’Longhi Pinguino PAC N87 Silent

Köldmedia R410A
Frånluftsrör Ja
Mått 449 x 750 x 395 mm
Vikt 30 kg
Luftflöde (max) 350 m³/h
Yta (max) 34 m²
Avfuktning Ja 34 l/dygn
Effektförbrukning 940 W
Ljudnivå 48–63 dB
Timer Ja

Designen och användningsområden

Någonting både testpaneler och användare uppskattar är De’Longhi PAC N87s design. Den är stilren och slimmad portabel klimatanläggning som har en övergripande minimalistisk design, vilken tilltalar många köpare. De’Longhi konstruerar ofta produkter i en något högre prisklass, men för alla kvaliteter den erbjuder, såsom den snygga designen, är den ändå prisvärd.

Något vi verkligen uppskattar med De’Longhi PAC N87 är att den, förutom att vara en portabel AC också fungerar som en enklare avfuktare.

Användarvänligheten

Tack vare sin enkla installation är användarvänligheten hög. En användare från en känd brittisk websida beskriver det till och med som att det inte går att få tag på en mer användarvänlig produkt.

Installationen tar endast några minuter men har ett krångligt moment i det att utblåset måste sättas i manuellt. Det borde dock inte vara alltför krångligt. Det finns därefter två sätt att styra denna portabla AC bäst i test. Antingen via en extern kontroll eller på enhetens panel.

Panelen som styr De’Longhi PAC N87 är lätt att läsa av, enkel att förstå sig på och simpel att använda. Displayen är skarp och ger all information du behöver. Denna panel har alla inställningar och funktioner tillgängliga för att användaren enkelt ska kunna ställa in den.

Miljövänlig och tystgående

Många tillverkare vill framställa sin produkt som tystgående. Och många av dessa produkter är tystgående, på den lägsta inställningen. De’Longhi PAC N87 är här för att bevisa motsatsen. Till och med på den högsta fläktinställningen är De’Longhi PAC N87 förvånansvärt tyst.

Testpaneler vittnar om att den inte överstiger 50dB vilket är så pass tyst att den fungerar på sjukhus, i klassrum och till och med på bibliotek. Dessutom är den tillverkad för att kyla luften och samtidigt vara så skonsam mot miljön som möjligt.

De’Longhi Pinguino PAC N87 Silent – plus och minus

Hög kvalitet
Tystgående
Fungerar också som avfuktare
Användarvänlig
Lätt installation
Tung
Priset

Uppdaterade Priser

Hace CB-17 – Kraftfullt, tystgående alternativ

Uppdaterade Priser

För en medelstor lokal fungerar Hace CB-17 utmärkt. Dessutom dubblar den som avfuktare för att ge det bästa möjliga klimatet. Trots sin kraft och enorma kyleffekt är Hace CB-17 ändå relativt tystgående och passar därför lika bra hemma som på kontoret.

Specifikationer av Hace CB-17

Köldmedia R410A
Frånluftsrör Ja
Mått 440 x 830 x 410 mm
Vikt 35 kg
Luftflöde (max) 650 m³/h
Yta (max) 50 m²
Avfuktning Ja
Effektförbrukning 1 750 W
Ljudnivå 55 dB
Timer Ja

Upp till 50 m²

Förutom Honeywell CO60PM (läs nedan) är Hace CB-17 den portabla klimatanläggning bäst i test som kan ta hand om störst område. På upp till 50 m² är Hace CB-17 lika kraftfull och effektiv som på mindre ytor – och allt detta med energiklass A, vilket alltså är så miljövänlig som det går att vara.

Kylkapaciteten ligger på kraftfulla 4,9 kW vilket gör att den lämpar sig utmärkt till de flesta utrymmen, såsom kontor, butiker och data-serverrum där rätt och konstant temperatur är viktig.

Tystgående

Hace CB-17 är imponerande nog riktigt tystgående. 55dB är vad tillverkaren själv tillskriver enheten men vi har uppgifter som säger att ljudnivån ligger något högre än så. Den är inte tystare än vårt toppval De’Longhi PAC N87.

Samtidigt är Hace CB-17 tystgående oavsett, en egenskap vi verkligen uppskattar.

Installation och underhåll

Hace CB-17 är otroligt användarvänlig. Installationen går på ett kick och kommer som en enda enhet, vilket innebär att du inte behöver någon utomhusenhet. Istället hänger du enkelt ut ventilationsslangen genom, exempelvis, fönstret för att föra ut varmluften. Hace CB-17 samlar in kondensvatten och förångar det. Detta vatten är sedan vad som förs ut via ventilationsslangen.

Hace CB-17 styrs via en trådlös fjärrkontroll men har också en skarp LCD-display och kontrollpanel på själva enheten. I övrigt är denna klimatanläggning bäst i test lätt att rengöra och att underhålla den kräver nästan ingen energi alls.

En fundering att ha med sig är dock att eventuellt köpa till ett, så kallat, air block som sluter tätt kring ventilationsslangen för att förhindra återinförandet av smuts och varmluft via fönstrets öppning.

Hace CB-17 – plus och minus

Kraftfull
Fungerar på större ytor
Användarvänlig
Tystgående
Tung
Kräver fönsterplacering
Priset

Uppdaterade Priser

Honeywell CO60PM – För stora ytor

Uppdaterade Priser

Om du behöver kyla stora ytor – och inte bryr dig om design – är Honeywell CO60PM rätt val. Denna klimatanläggning bäst i test använder sig av en energieffektiv motor samt is och vatten för att kyla luften runtomkring.

Specifikationer av Honeywell CO60PM

Köldmedia Frysklampar/Vatten
Frånluftsrör Nej
Mått 700 x 1 017 x 466 mm
Vikt 17.8 kg
Luftflöde (max) 2 610 m³/h
Yta (max) 80 m²
Avfuktning Nej
Effektförbrukning 220 W
Ljudnivå 62 dB
Timer Ingen uppgift

Störst område

Honeywell CO60PM är den portabla air condition som kan kyla störst område. Med en kyleffekt som kan ta sig an ett så stort område som 80 m² är vi imponerade. Ingen annan portabel klimatanläggning klarar av så mycket som Honeywell CO60PM och absolut inte till samma låga wattal.

Jämför Honeywell CO60PMs effekt på 200 W med Hace CB-17 på 1 750 W – och då klarar CO60PM alltså av att kyla utrymmen som är cirka 40% större än vad den nästbästa portabla klimatanläggningen kan.

Kylningsteknik

Där Honeywell CO60PM skiljer sig från mängden är kylningstekniken. Den vanligaste tekniken är en kompressorteknik. Genom att använda sig av vatten och frysklampar för att kyla luften kräver den nästan ingen energi för att fungera lika bra som, eller bättre än, andra portabla klimatanläggningar bäst i test.

Testpaneler har dock vittnat om att denna kylningsteknik kräver användarens närvaro i allra högsta grad, eftersom vatten och is måste kylas på. Beroende på hur varmt det är i luften behöver detta ske relativt ofta, trots att Honeywell CO60PM har plats för en stor mängd vatten och is. Det kan också komma en viss odör från kylsystemet som inte är särskilt trevlig.

Portabel på riktigt

På sina knappa 18 kg är Honeywell CO60PM närmare tio kilo lättare än testvinnare, femton kilo lättare än nummer två. På så sätt är denna portabla klimatanläggning bäst i test portabel på riktigt.

Dessutom kan Honeywell CO60PM användas både inomhus och utomhus. Vid hög fuktighet fungerar den dock sämre. Honeywell CO60PM fungerar som absolut bäst i hög värme med låg fuktighet.

Honeywell CO60PM – plus och minus

Kan kyla stora ytor
Kan användas både inne och ute
Låg energiförbrukning
Lätt vikt
Kan lukta illa
Klarar inte hög fuktighet
Daterad design
Behöver fyllas på ofta

Uppdaterade Priser

Honeywell CL30XC – Det smidiga valet

Uppdaterade Priser

Ännu en klimatanläggning bäst i test som använder sig av is och vatten för att kyla luften. Det här är den smidigaste portabla AC:n tack vare sina hjul och lätta vikt. Dessutom kan den avfukta luften samtidigt som den kyler den.

Specifikationer av Honeywell CL30XC

Köldmedia Frysklampar/Vatten
Frånluftsrör Nej
Mått 458 x 856 x 352 mm
Vikt 11.3 kg
Luftflöde (max) 900 m³/h
Yta (max) 30 m²
Avfuktning Ja
Effektförbrukning 252 W
Ljudnivå 57–62 dB
Timer Ja

Högljudd men kraftfull

Tyvärr är Honeywell CL30XC en högljudd maskin och är inte en enhet du vill ha snurrande i närheten av sovrummet under natten. Honeywell CL30XC är dock endast högljudd på grund av sin kraftfulla motor.

Honeywell CL30XC är dock inte den starkaste portabla luftkonditioneringen på marknaden och har endast möjlighet att kyla ett rum på max 30 m².

Arton timmar fristående effektivitet

Vattentanken, som har en volym på 30 liter, räcker i cirka arton timmar. Det innebär att kyleffekten håller i sig nästan ett helt dygn. Eftersom den dessutom har en kylningsteknik via is och vatten innebär det att den varken kräver slang eller en utomhusdel.

När vattentanken börjar få slut på vatten larmar enheten så att du enkelt hinner fylla på Honeywell CL30XC innan kyleffekten avtar.

Användarvänlig

Honeywell CL30XC är extremt användarvänlig. Det finns två sätt att styra den på. Det första sättet är att använda touchkontrollpanelen och den inbyggda LCD-displayen på själva enheten. Det andra sättet är att använda den trådlösa fjärrkontrollen via vilken du enkelt ställer in temperatur.

En annan fördel som Honeywell CL30XC har är att den har fyra hjul istället för fötter eller en platt undersida. Det här gör att du enkelt kan flytta runt den i huset eller lägenheten utan att behöva kånka på hela vikten.

Frisk luft och jämnt flöde

Tack vare den oscillerande luftriktaren skickas den nya, kylda luften ut jämnt genom hela rummet. Dessutom har Honeywell CL30XC ett kolfilter som smidigt samlar upp dammpartiklar i processen för att luften som sprutas ut är så frisk och fräsch som möjligt.

Honeywell CL30XC – plus och minus

Kolfilter
Jämnt flöde
Användarvänlig
Tydlig display
Smidig
Max 30 m²
Högljudd

Uppdaterade Priser

Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fyra bästa portabla klimatanläggningarna på marknaden idag. Två stycken som använder sig ut av R410A, det vill säga kompressorteknik, och två stycken som använder sig utav is och vatten för att kyla ner luften.

De’Longhi Pinguino PAC N87 Silent

Uppdaterade Priser

Om du är ute efter den bästa portabla AC:n 2018 kan vi stolt presentera De’Longhi PAC N87 som är en effektiv, kraftfull och, framför allt, extremt högkvalitativ klimatanläggning bäst i test.

Hace CB-17

Uppdaterade Priser

Precis som De’Longhi PAC N87 är Hace CB-17 en klimatanläggning som använder sig av en kompressor för att kyla omgivningen. Det är därför mäkta imponerande att denna klimatanläggning bäst i test klarar av att kyla ett så stort område som 50 m².

Honeywell CO60PM

Uppdaterade Priser

Men om det är ett stort område som ska kylas är det ändå Honeywell CO60PM som springer i täten. Med kraft för att kunna kyla en så stor yta som upp till 80 m² kan vi inte vara annat än imponerade.

Honeywell CL30XC

Uppdaterade Priser

Förutom Honeywell CO60PM är även Honeywell CL30XC en klimatanläggning som kyler via vatten och is. Det här innebär att CL30XC är extremt energieffektiv gentemot den yta den kan kyla ner. Just Honeywell CL30XC är dessutom otroligt smidig att förflytta och använda.

Hoppas att du har funnit din favorit och till sist vill vi bara önska dig lycka till!