Portabel AC bäst i test

Är du trött på att svettas ur dig mer vatten än du hinner få i dig under somrarna? Eller är du kanske bara omåttligt trött på att komma hem till Los Angeles när du trodde att du bodde i Sverige? Då är en portabel AC ett bra sätt att råda bot på problemet. I den här guiden har vi samlat de fyra bästa portabla klimatanläggningarna för att hjälpa dig hitta rätt enhet för just ditt behov.

De bästa portabla klimatanläggningarna i år

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa portabla klimatanläggningarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Electrolux ChillFlex pro gold Tectro TP2020 Honeywell CO60PM Honeywell CL30XC
Köldmedia R290 R410A Frysklampar/vatten Frysklampar/vatten
Frånluftsrör Ja Ja Nej Nej
Vikt 34.5kg 18kg 17.8kg 11.3kg
Ljudnivå~ 60dB 55–65dB 62dB 57–62dB
Timer Ja Ja Oklart Ja
Yta 35m² 25m² 80m² 30m²
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser

Vad är en portabel luftkonditionering?

Portabel luftkonditionering, portabel AC, klimatanläggning… Kärt barn har många namn. En portabel luftkonditionering är ett flexiblare alternativ till den fastmonterade AC:n. Med en portabel AC kan du med enkelhet flytta enheten mellan olika rum och platser.

Desto kraftfullare – desto mer ineffektiv?

Detta påstående är delvis sant men gäller endast den klimatanläggning som använder sig av kompressorteknik. En klimatanläggning med kompressorteknik har nämligen ett utblås där varmluft åker ut. Detta utblås är oftast kopplad till en slang som man låter hänga ut genom, exempelvis, ett fönster. Ju kraftfullare enhet, desto kraftfullare utblås.

Det här innebär att en enhet som är riktigt kraftfull och blåser ut ordentligt med varmluft också riskerar att återinföra varmluften till utrymmet som ska kylas ner. Det är därför en god idé att tänka både en och två gånger på att eventuellt täta kring slangen så att ingen luft utifrån kan komma in.

Är en kraftfull portabel AC bättre?

Inte nödvändigtvis. Det beror egentligen på hur stor yta du tänkt dig ska luftkonditioneras. I den här guiden har vi ingen portabel AC som inte klarar 30 m² vilket är något utav en standardsiffra.

Även i mindre utrymmen kan man använda en portabel AC som klarar mer, det innebär bara att det blir kallare snabbare, men det är förstås onödigt att köpa en som klarar 80 m² om du vet med dig att utrymmet du ska kyla ligger på 20 m².

Samtidigt kan det vara värt att komma ihåg att om du vill kyla ett stort utrymme behöver du en portabel AC som klarar av det. En portabel klimatanläggning som är till för 30 m² görs orätt om den ställs för att kyla ett dubbelt så stort utrymme – det kommer dessutom inte att bli kallt.

Är placeringen viktig?

Både ja och nej. Återigen beror det på vilken typ av klimatanläggning som du vill ha. En med kompressorteknik kräver en slang till utblåset, vilket kräver närhet till ett fönster, eller dylikt. Här betyder förstås placeringen en del.

En klimatanläggning med vatten och is har dock inget utblås för varmluft och kan placeras friare. Tänk dock på att denna enhet gör sig bäst på en plats där den kylda luften kan cirkulera fritt runt enheten.

Fläktar

Om man inte finner en AC som passar kan man istället köpa en fläkt. Samma sak om olyckan är framme och alla klimatanläggningar är slutsålda. Vi letat rätt på tre riktigt bra fläktar som är värda att överväga.

Dyson AM06 – Lyxig bordsfläkt

Uppdaterade Priser

Bland annat den här godingen från Dyson som har tio hastighetslägen och en ljudnivå på max 57dB. Fläktdiametern ligger på 30 cm och produkten i sig är inte särskilt stor. Därför passar Dyson AM06 bäst som bordsfläkt.

Dyson AM07 – Premiumstämplad golvfläkt

Uppdaterade Priser

Annars finns förstås innovativa Dyson AM07 som är en riktigt bra fläkt i premiumsegmentet. Fläktdiametern på 25 cm säger inte så mycket om fläkten i övrigt, eftersom den utmanar den klassiska runda fläktformen genom att vara avlång. Detta är en golvfläkt och mäter drygt en meter i sin fulla längd. Precis som Dyson AM06 har Dyson AM07 tio hastighetsnivåer och den fungerar helt bladlöst.

Bionaire BTF002X – Budgetfläkten

Uppdaterade Priser

För dig som verkligen vill ha en kvalitativ fläkt men som samtidigt jobbar på budget är Bionaire BTF002X det rätta valet. Den är en klassisk pelarfläkt som med sina dryga 1 200 cm i höjd höjer sig över golvet med stil. Med Bionaires fläkt får du precis vad du betalar för: En kvalitativ fläkt som inte kan mäta sig med Dysons varianter men som ändå får jobbet gjort.

Portabel AC i test

Nedan kommer de bästa portabla AC:n att presenteras. Vi har valt ut två stycken med kompressorteknik och två stycken som använder sig av is och vatten för att kyla luften. Vi börjar med de två som använder sig av en kompressor och avslutar med de två som använder sig av is och vatten. Först ut är den produkt som blivit portabel AC bäst i test som passar de flesta.

Electrolux ChillFlex Pro Gold – Portabel AC bäst i test

Uppdaterade Priser

Electrolux lyxigaste portabla AC är smidig, energieffektiv (A++) och har stilren design. Det är en högkvalitativ portabel AC som kan kyla ner de flesta rum utan krångel, den har dessutom smidiga funktioner och mer miljövänlig köldmedia än den mer traditionella R410A.

Specifikationer av Electrolux ChillFlex pro gold

Köldmedia R290
Frånluftsrör Ja
Mått 493 x 796 x 420 mm
Vikt 34.5kg
Luftflöde (max) 420 m3/h
Yta (max) 35m2
Avfuktning Ja 28.8 L/dygn
Effektförbrukning 0.8kWh/h
Ljudnivå~ 60dB
Timer Ja (24h)

Designen och användningsområden

Något som många gillar med denna portabla AC är dess diskreta och stilrena design. Den är stilren och slimmad med en övergripande minimalistisk design, vilket tilltalar många köpare. Den är tillverkad av material av hög kvalitet och känns robust och hållbar.

Electrolux ChillFlex kan även användas som en enklare avfuktare.

Användarvänlig

En anledning till att denna produkt förtjänat titeln portabel ac bäst i test är att den är väldigt användarvänlig. Både installation och användning är enkelt och smidigt. Displayen på toppen av maskinen är lätt att avläsa med tydliga symboler och siffror. Ac:n kan ställas in på panelen eller via fjärrkontroll.

Att flytta den mellan olika rum är enkelt även det, trots dess cirka 34 kilo. Det tack vare de stadiga och smidiga hjulen på undersidan. Fler funktioner vi gillar är timern på 24h, sömnläger, ställbara grader och autoläget.

Miljövänlig och tystgående

Electrolux portabla AC är ett miljövänligt alternativ av flera anledningar. Den har bland annat energiklass A++ för kylning. Dessutom använder den R290-gas, vilket är en hållbar gas som jämfört med R410A minskar den globala uppvärmningspotentialen med 99,8%. Den kyler alltså effektivt och miljövänligt med så liten mängd energi som möjligt och med 3600W som maxeffekt. Köper man till fönsterkitet blir kylningen än mer effektiv.

Ljudet på cirka 60dB är jämnt och inte störande, menar användare. Det finns dessutom en sömnfunktion som är menad att ge skön temperatur inför sänggåendet. Med högt luftflöde och lågt ljud kan man sova gott i ett svalt och behagligt rum.

Electrolux ChillFlex Pro Gold ECP26U758CW – plus och minus

Effektiv nedkylning
Miljövänlig
Tystgående
Högkvalitativ och hållbar

Fönsterkit medföljer inte
Fjärrkontrollen hade kunnat vara bättre


Tectro TP2020 – Ett prisvärt alternativ

Uppdaterade Priser

Den är användarvänlig, kan fungera som avfuktare och kanske framförallt: den är väldigt prisvärd. Den kanske inte ger riktigt samma kvalitetskänsla som dyrare modeller, men den gör jobbet väl och går inte sönder i första taget. Dessutom kan den kontrolleras med fjärrkontroll och flyttas enkelt mellan rum.

Specifikationer Tectro TP2020

Köldmedia R410A
Frånluftsrör Ja
Mått 330 x 680 x 280 mm
Vikt 18kg
Luftflöde (max) 250 m³/h
Yta (max) 25m²
Avfuktning Ja 38l/24h
Effektförbrukning 2100 W
Ljudnivå 55–65 dB
Timer Ja

Yta och effekt

Med tanke på att detta är en portabel ac bäst i test vad gäller pris och enkelheten så är 25m2 en väldigt bra yta som den kan kyla ner, det räcker för de flesta rum och är en större yta än vad många dyrare produkter på marknaden kan kyla. Dessutom har den energiklass A, vilket gör den till ett bra val även ur ett miljöperspektiv.

Dess kyleffekt på cirka 2050W och 7000BTU gör att den kan kyla ner de flesta rum några grader utan problem. Den har ett något lägre wattantalet än dyrare modeller, men det ger en lägre energiförbrukning. Så vad gäller nedkylning över tid jämnar siffrorna ut sig.

Ljudet

Kanske låter 55–65 dB inte särskilt lockande i ett rum man tänkt tillbringa mycket tid , men låt dig inte avskräckas. Denna ljudnivå är normal för en portabel AC och de flesta på marknaden ligger runt dessa siffror. En del menar att man snabbt vänjer sig vid ljudet och att det inte är något som bör stå i vägen för ett köp.

Användarvänlig med bra funktioner

Att använda och installera denna AC är allt annat än krångligt. Man hänger helt enkelt ut ventilationsslangen genom fönstret (eller liknande) och styr enheten via den medföljande fjärrkontrollen. Enheten kommer inte att stänga av sig själv vid uppnådd temperatur, men det finns en timer som man själv kan ställa in. Dessutom finns det en avfuktningsfunktion, vilket även det kan bidra till ett svalare inomhusklimat. Därtill har den luftrening och en lättavläst display.

Något vi och många andra gillar extra mycket med denna AC är dess smidighet och diskreta design. Den kan enkelt flyttas mellan olika rum och tar inte upp särskilt mycket plats.

Tectro TP2020 – plus och minus

Prisvärd
Smidig att flytta
Diskret design
Kan styras med fjärrkontroll

Vindriktningen kan endast ställas in vertikalt
Kan läcka lite runt ventilationsröret


 

 

Honeywell CO60PM – För stora ytor

Uppdaterade Priser

Om du behöver kyla stora ytor – och inte bryr dig om design – är Honeywell CO60PM rätt val. Denna klimatanläggning bäst i test använder sig av en energieffektiv motor samt is och vatten för att kyla luften runtomkring.

Specifikationer av Honeywell CO60PM

Köldmedia Frysklampar/Vatten
Frånluftsrör Nej
Mått 700 x 1 017 x 466 mm
Vikt 17.8 kg
Luftflöde (max) 2 610 m³/h
Yta (max) 80 m²
Avfuktning Nej
Effektförbrukning 220 W
Ljudnivå 62 dB
Timer Ingen uppgift

Störst område

Honeywell CO60PM är den portabla air condition som kan kyla störst område. Med en kyleffekt som kan ta sig an ett så stort område som 80 m² är vi imponerade. Ingen annan portabel klimatanläggning klarar av så mycket som Honeywell CO60PM och absolut inte till samma låga wattal.

Jämför Honeywell CO60PMs effekt på 200 W med Hace CB-17 på 1 750 W – och då klarar CO60PM alltså av att kyla utrymmen som är cirka 40% större än vad den nästbästa portabla klimatanläggningen kan.

Kylningsteknik

Där Honeywell CO60PM skiljer sig från mängden är kylningstekniken. Den vanligaste tekniken är en kompressorteknik. Genom att använda sig av vatten och frysklampar för att kyla luften kräver den nästan ingen energi för att fungera lika bra som, eller bättre än, andra portabla klimatanläggningar bäst i test.

Testpaneler har dock vittnat om att denna kylningsteknik kräver användarens närvaro i allra högsta grad, eftersom vatten och is måste kylas på. Beroende på hur varmt det är i luften behöver detta ske relativt ofta, trots att Honeywell CO60PM har plats för en stor mängd vatten och is. Det kan också komma en viss odör från kylsystemet som inte är särskilt trevlig.

Portabel på riktigt

På sina knappa 18 kg är Honeywell CO60PM närmare tio kilo lättare än testvinnare, femton kilo lättare än nummer två. På så sätt är denna portabla klimatanläggning bäst i test portabel på riktigt.

Dessutom kan Honeywell CO60PM användas både inomhus och utomhus. Vid hög fuktighet fungerar den dock sämre. Honeywell CO60PM fungerar som absolut bäst i hög värme med låg fuktighet.

Honeywell CO60PM – plus och minus

Kan kyla stora ytor
Kan användas både inne och ute
Låg energiförbrukning
Lätt vikt

Kan lukta illa
Klarar inte hög fuktighet
Daterad design
Behöver fyllas på ofta


Honeywell CL30XC – Det smidiga valet

Uppdaterade Priser

Ännu en klimatanläggning bäst i test som använder sig av is och vatten för att kyla luften. Det här är den smidigaste portabla AC:n tack vare sina hjul och lätta vikt. Dessutom kan den avfukta luften samtidigt som den kyler den.

Specifikationer av Honeywell CL30XC

Köldmedia Frysklampar/Vatten
Frånluftsrör Nej
Mått 458 x 856 x 352 mm
Vikt 11.3 kg
Luftflöde (max) 900 m³/h
Yta (max) 30 m²
Avfuktning Ja
Effektförbrukning 252 W
Ljudnivå 57–62 dB
Timer Ja

Högljudd men kraftfull

Tyvärr är Honeywell CL30XC en högljudd maskin och är inte en enhet du vill ha snurrande i närheten av sovrummet under natten. Honeywell CL30XC är dock endast högljudd på grund av sin kraftfulla motor.

Honeywell CL30XC är dock inte den starkaste portabla luftkonditioneringen på marknaden och har endast möjlighet att kyla ett rum på max 30 m².

Arton timmar fristående effektivitet

Vattentanken, som har en volym på 30 liter, räcker i cirka arton timmar. Det innebär att kyleffekten håller i sig nästan ett helt dygn. Eftersom den dessutom har en kylningsteknik via is och vatten innebär det att den varken kräver slang eller en utomhusdel.

När vattentanken börjar få slut på vatten larmar enheten så att du enkelt hinner fylla på Honeywell CL30XC innan kyleffekten avtar.

Användarvänlig

Honeywell CL30XC är extremt användarvänlig. Det finns två sätt att styra den på. Det första sättet är att använda touchkontrollpanelen och den inbyggda LCD-displayen på själva enheten. Det andra sättet är att använda den trådlösa fjärrkontrollen via vilken du enkelt ställer in temperatur.

En annan fördel som Honeywell CL30XC har är att den har fyra hjul istället för fötter eller en platt undersida. Det här gör att du enkelt kan flytta runt den i huset eller lägenheten utan att behöva kånka på hela vikten.

Frisk luft och jämnt flöde

Tack vare den oscillerande luftriktaren skickas den nya, kylda luften ut jämnt genom hela rummet. Dessutom har Honeywell CL30XC ett kolfilter som smidigt samlar upp dammpartiklar i processen för att luften som sprutas ut är så frisk och fräsch som möjligt.

Honeywell CL30XC – plus och minus

Kolfilter
Jämnt flöde
Användarvänlig
Tydlig display
Smidig

Max 30 m²
Högljudd


Sammanfattning av guiden

Vi har nu gått igenom de fyra portabla klimatanläggningarna som är bäst på marknaden just nu. En som använder sig av R410A, en med R290 och två som använder sig av is och vatten för att kyla luften. De har alla förtjänat titeln portabel ac bäst i test, men av olika anledningar. Här kommer en kort sammanställning av produkterna igen:

Electrolux ChillFlex pro gold Tectro TP2020 Honeywell CO60PM Honeywell CL30XC
Köldmedia R290 R410A Frysklampar/vatten Frysklampar/vatten
Frånluftsrör Ja Ja Nej Nej
Vikt 34.5kg 18kg 17.8kg 11.3kg
Ljudnivå~ 60dB 55–65dB 62dB 57–62dB
Timer Ja Ja Oklart Ja
Yta 35m² 25m² 80m² 30m²
Pris Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser Uppdaterade Priser