Luftrenare bäst i test

Henrik Rådmark - Senast uppdaterad: 2021-09-21

Är du på jakt efter en luftrenare måste du sikta på en med ”bäst i test”-stämpel. Det finns flera modeller som inte bara är ineffektiva, utan i stort sett verkningslösa. Utbudet av luftrenare är förvisso hyggligt. Du hittar dem på lågprisvaruhus och hos de stora kedjorna. Men det är få modeller som verkligen gör sitt jobb. Och det är få modeller som verkligen gör sitt jobb utan att störa med högt ljud. Vi hjälper dig att hitta rätt.Bästa luftrenare 2021

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa luftrenare i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Camfil City S
Coway 1008CH
Electrolux Oxygen EAP300

Toppvalet

Camfil City S är ett exempel på en luftrenare bäst i test. Den är nästintill ljudlös, är speciellt anpassad för dig med särskilda besvär och är rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet. Läs mer om denna fantastiska luftrenare och om de andra vinnarna nedan.

Uppdaterade från Prisjakt

Varför behöver du en luftrenare?

Du ser dem inte men de finns där. De skadliga partiklarna i luften hemma. Det är omöjligt att helt komma undan dem, men det går att minska mängden med hjälp av en luftrenare. Naturligtvis handlar det inte om direkt livshotande ämnen och partiklar. Men de påverkar i många fall livskvaliteten. I synnerhet för dem som redan har andningsbesvär i form av exempelvis astma.

Men det är inte bara andningen som påverkas. Dålig luft inomhus kan också ge hudirritationer, trötthet och svårigheter att sova. Under pollensäsongen lider många av allergiska problem, som också kan minskas med en luftrenare.

Nu är det här ingen säljtext för luftrenare. Däremot vill vi hjälpa dig att hitta rätt. Det finns nämligen gott om riktigt usla luftrenare på marknaden. Exempelvis har Testfakta i ett test nyligen hittat en modell som försämrar luften, genom att släppa ut ozon. De flesta modeller är lyckligtvis inte så dåliga. Däremot är det mer regel än undantag att de inte klarar av att rena så mycket luft som tillverkaren anger.

Vad är en luftrenare?

Namnet säger allt. En luftrenare renar luft. Men det kan ske på lite olika sätt. Utöver ett eller flera filter använder en del modeller också så kallad jonisering, vilket innebär att partiklar i luften laddas elektriskt. Det underlättar bortfiltrering men kan också innebära att luftrenaren släpper ut ozon, som bildas vid just jonisering.

Luftrenare bäst i test använder olika kombinationer av fysiska filter. Exempelvis har Coway 1008CH tre filter som filtrerar ut olika stora partiklar ur luften. En annan modell, Electrolux Oxygen EAP300, använder dessutom ett filter med aktivt kol, för att få bort dofter.Vad är viktigt att titta på hos en luftrenare?

Effektiviteten i själva reningen torde vara den viktigaste egenskapen att titta på när du väljer luftrenare. Tillverkarna anger ofta hur stor volym luft luftrenaren klarar att rena varje timme, och översätter även den siffran till en ungefärlig rumsstorlek. Tänk på, att om du har ovanligt högt i tak ökar förstås luftvolymen i ett rum med motsvarande yta.

Det är inte heller ovanligt att tillverkarens siffra är tilltagen i överkant eller att den förutsätter att luftrenaren körs på en hastighet som ger en störande hög ljudnivå. När Testfakta testade Electrolux Oxygen EAP300 fann de exempelvis att luftrenaren, när den kördes på en effekt som gav en acceptabel ljudnivå, klarade av att rena 95 kubikmeter luft per timme medan tillverkaren anger en siffra som är mer än tre gånger så stor.

Välj en luftrenare med låg ljudnivå

Ljudnivån är för övrigt en annan högst väsentlig aspekt du bör ta hänsyn till. Ofta vill du använda luftrenaren i sovrummet, eftersom det är där du tillbringar mest tid när du är hemma. För att kunna sova ordentligt bör den inte ha en ljudeffekt som överstiger 37 dB, enligt Astma- och Allergiförbundets riktlinjer.

Somliga luftrenare har smarta funktioner för att öka komforten och maximera effekten. Exempelvis känner Electrolux Oxygen EAP300 av om halten av skadliga partiklar i luften ökar, som vid dammsugning eller användning av hårsprej, och ökar effekten. När du släcker lampan på kvällen för att sova märker luftrenaren att det blir mörkt och går ner i ett tyst läge.

Så har vi valt ut luftrenarna

I jakten på de bästa luftrenarna har vi skannat webben, läst tester, rådfrågat Astma- och Allergiförbundet såväl som SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Vi har också tagit del av användarrecensioner. Samtliga av de luftrenare vi har valt ut är godkända av Astma- och Allergiförbundet.

Luftrenare i test

I fallande skala kommer vi att gå igenom den här guidens olika toppval – bästa luftrenare först. Alla är fantastiska luftrenare men med olika funktioner och föredragna användningsområden. Låt oss kika på modellerna.

Camfil City S


Svenska Camfil har en luftrenare som visserligen kostar lite mer, men som också lär vara något extra. Den användes bland annat under sommar-OS i Rio de Janeiro, för att ge de svenska deltagarna en bättre inomhusluftskvalitet och därmed bättre återhämtning mellan tävlingarna.

Camfil City S är främst avsedd för lokaler som kontor och andra utrymmen där det vistas mycket människor.

Luftreningskapaciteten motsvarar volymen i ett rum på 45 kvadratmeter. Däremot är ljudnivån tillräckligt låg för att den ska fungera utmärkt även i hemmiljö. Men med tanke på det förhållandevis höga priset det är främst en produkt för dig med särskilda behov, som astmabesvär.

Uppdaterade från Prisjakt

Coway 1008CH


Coway har låg ljudnivå och fick utmärkelsen luftrenare bäst i test när Testfakta jämförde sex modeller. Som lägst låter den inte mer än 22 dB, vilket är långt under den gräns på 37 dB som Astma- och Allergiförbundet rekommenderar.

Coway 1008CH klarar att rena luft i ett 25 kvadratmeter stort rum, om takhöjden är normal. Det är förvisso större än de flesta sovrum.

Den är inte den mest energieffektiva luftrenaren på marknaden, men med en energiförbrukning på strax över sex watt ligger den bra till. Det är inte ovanligt med luftrenare som drar det dubbla eller ännu mer.

En finess är att luftrenaren indikerar aktuell luftkvalitet med en lampa i olika färger. Renaren känner för övrigt av behovet av luftrening och anpassar effekten efter det. Givetvis går det också att ställa in luftrenaren manuellt. När du släcker lampan för natten går Coway 1008CH ner till lägsta effektnivå – och lägsta ljudnivå.

Användare gillar den och formulerar omdömen som: ”Luften är mycket lättare och friskare än innan. Hemmet är ca 60 kvm och förbättringen är märkbar i alla rum” och ”Är pollenallergiker och denna maskinen är himmelsk!”.

Uppdaterade från Prisjakt

Electrolux Oxygen EAP300

En annan luftrenare bäst i test är Electrolux Oxygen EAP300. Den har marginellt högre ljudnivån än Coway 1008CH och klarar inte att rena riktigt lika mycket luft. Men med en kapacitet som gör att den kan hantera ett rum på 20 kvadratmeter (vid normal takhöjd) räcker den ändå till för de flesta sovrum.

Liksom Coway-luftrenaren känner Oxygen EAP300 av luftens kvalitet och anpassar effekten utifrån det. Exempelvis ökar effekten när du dammsuger eller använder hårsprej. På kvällen går den ner i ett särskilt tyst läge när det blir mörkt i rummet.

Användare ger den överlag högt betyg med omdömen som: ”Kände skillnaden i luften inom några dagar och slapp vakna med täppt näsa och kliande röda ögon” och ”Stör inte nattsömnen alls och min redan från början goda nattsömn har blivit ännu bättre”.

Uppdaterade från Prisjakt

Sammanfattning av guiden

Här ovan har tre luftrenare bäst i test presenterats.

Har du särskilda krav tycks Camfil City S – som egentligen främst är avsedd för professionell användning – vara ett bra val. Den är tystgående, stilren och rekommenderad av Astma- och Allergiförbundet.

För de flesta räcker dock någon av de väsentligt billigare modellerna från Electrolux och Coway.

Coway 1008CH kanske inte har kapaciteten att luftrena särskilt många kvadratmeter men den är nästintill ljudlös, är stilren och har en indikator för nuvarande luftkvalitet.

Electrolux Oxygen EAP300 har visserligen en rätt hög ljudnivå men är smart på så vis att den ökar effekten om den känner av exempelvis hårsprej i luften.

Lycka till i sökandet!

Här är vinnarna igen:
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt
Uppdaterade från Prisjakt

Ansvarig skribent

Henrik Rådmark

Henrik Rådmark är en av landets mest erfarna it-skribenter. Allt sedan han fick sin första kreditkortsstora miniräknare i slutet av 70-talet upphör han aldrig att fascineras över nya tekniska prylar. Han byter regelbundet mellan Android och Ios, mellan Windows och OS X och är närmast besatt av att hitta det optimala ljudet i stereon, få den bästa bilden ur kameran.