Element bäst i test

Energieffektivt, prisvärt, smidigt och hållbart är det minsta man kan kräva av ett element värt sitt namn. Nu för tiden finns väldigt många element av olika sorter och modeller, nu finns även ”smarta” element som kan kontrolleras trådlöst eller som är självreglerande på olika vis. Vi har gått igenom ett stort antal element och valt de bästa på marknaden just nu. Men vilket bör man välja och varför? Fortsätt läsa för att finna ett element som passar dig.

Bästa element 2022

Olja, vatten, el, stora, små, klassiska eller designade, det finns många olika element på marknaden idag. Vi har fokuserat på hållbarhet, effektivitet, säkerhet och användarvänlighet i jakten på bästa element 2022.

Vilket sorts element bör man välja?

Det finns många sorters element på marknaden, bland annat vad gäller dess typ, energikälla och utformning. Här är de vanligaste sorters element:

Vattenburna element
Element med vattenburen värme kan användas där ett värmesystem redan är installerat. Några fördelar med vattenburna element är att de passar för alla klimat, har ofta något lägre energikostnader, är kompatibla med golvvärme och ger effektiv uppvärmning.

Oljeelement
Oljeelement är elelement som är fyllda med olja av något slag. De ger ofta en jämn temperatur och håller värmen även när termostaten slår av sig. Nackdelar med oljeelement är att de är dyrare än elektriska och att det finns en risk att olja läcker ut.

Elelement / konvektorelement
Elelement finns i flera utformningar, vi menar här element med direktverkande el. Det är vanligt att ett sådant element värmer den kalla luften direkt när den passerar igenom det. Denna typ av element passar bra för att tillföra värme snabbt men bör inte användas som huvudsaklig värmekälla.

Bra frågor att ställa sig inför köpet

Oavsett om du ska byta alla bostadens element eller endast behöver ett för extra värme så är det viktigt att ställa sig en del frågor för att finna rätt element. Efter att man valt vilket märke och vilken sorts element man vill ha är det viktigt att ställa sig frågor gällande modell, utformning, placering och annat. Här är de viktigaste sakerna att tänka på:

  1. Hur stort element behövs?
    Hur stort element man behöver beror på flera olika faktorer. Bland annat bör man fundera över utrymmet som elementet ska placeras i: dess storlek, vilken typ av utrymme det är , hur många fönster som finns i utrymmet (samt vilken typ av fönster det är, hur täta de är), takhöjd och isolering.
  2. Vilket wattantal och vilken spänning?
    Kolla de element som du har nu för att se vilket hur många volt och vilket wattantal de har. För nyinstallation av alla element bör man välja ett visst antal volt för maximal effekt. Detsamma gäller för wattantal.
  3. Var ska det placeras?
    Även här beror det på vilket utrymme som elementet ska placeras i. Det är viktigt att inte ställa för elementet med möbler, så att det får bra genomströmning.

Element i test

Vilka element har gjort sig förtjänta av en plats i denna element bäst i test guide? Här nedan går vi grundligt igenom tre riktigt bra element, alla förtjänta av titeln bästa element. Vad gäller mått och vikt för de två första elementen anges inga exakta siffror då det finns ett stort antal alternativ vad gäller storlek och vikt, för att se vilka som finns kan man klicka på länken till produkten och sedan till de olika alternativen. Nu till elementen!

LVI Yali Digital – Ett smart och miljövänligt alternativ

Lvis Yali digital element är en modern panelradiator som kommer med många smarta funktioner. Den kan kontrolleras och ställas in enkelt, är ett miljövänligt alternativ och ger behaglig värme för hela utrymmet. Man kan köpa ett eller flera som kan anslutas till ett system och slavkopplas. Många gillar dessa element tack vare att de är luktfria, tystgående och pålitliga. De avger mjukvärme och man kan kontrollera temperaturen med en elektronisk termostat som har 0.2 graders noggrannhet.

Specifikationer LVI Yali digital

Typ Oljefylld radiator med vegetabilisk olja
Montering Vägg
Flera storleksalternativ? Ja
Alternativ Watt 250-2000W
Alternativ spänning 230-400V
Värmetyp Mjukvärme 2.0 (naturlig strålningsvärme)
Övrigt Exakthet på 0.2°C; Trådlös styrning; Reglerbar yttertemperatur; Sekventiell styrning; Öppet fönster funktion; Låsbar termostatenhet; IP 44; Allergivänlig; Tystgående; Vit epoxylackering (RAL 9016); Frostskydd (0.5–10°C)

Vegetabilisk olja

Något som gör att Lvis element förtjänar titeln bästa element är att de (för att vara element) är miljövänliga. LVI arbetar mot miljöstörning och har ett miljöfokus när det kommer till såväl tillverkningsprocess som återvinning.

Elementets komponenter är tillverkade av återvinningsbara råmaterial. Elementet är fyllt med vegetabilisk miljövänlig olja. Utöver att vara milt för miljön ger det en behaglig värme som inte försvinner eller ökar hastigt. Man slipper dessutom torr luft, obehagliga odörer och minskar risken för brännskador då elementet inte blir hett snabbt.

När det är dags att byta ut elementet så kan flera komponenter av elementet kan separeras och återvinnas.

Sekventiell styrning, fönsterläge och frostskydd

Dessa element har något som kallas sekventiell styrning, det innebär i detta sammanhang att den främre panelen är den som används oftast och att den bakre panelen slår igång först när temperaturen är en grad under det valda värdet. Den bakre panelen fungerar då isolerande medan den främre ger strålningsvärme. Det gör att temperaturen höjs snabbare och bevaras mer effektivt.

Om temperaturen i rummet sjunker med mer än 5 grader på en halvtimme så går elementet ner i fönsterläge istället för att låta elementet rusa och bli väldigt varmt. Om rummet blir varmt (exempelvis av ett stort antal människor) så anpassas elementet även efter det. Den har dessutom ett frostskydd som kan ställas in på 0.5–10 grader.

Pekskärm och WiFi

Man kan se temperaturen och kontrollera den via en smidig och tydlig display som sitter på sidan av elementet. Man kan dessutom köpa en separat pekskärm som kan ansluts till WiFi och styras på avstånd. Systemet är enkelt att installera och förstå. Användare har berömt elementet för dess höga kvalitet och många smidiga funktioner.

LVI Yali digital – plus och minus

Flera återanvändingsbara delar
Ger mjukvärme
Smarta funktioner såsom fönsterfunktion och frostskydd
Pekskärm och WiFi

En del användare menar att det finns mer hållbara element

Purmo Thermopanel V4 – En klassiker med många goda kvaliteter

För den som vill ha ett element som är vattenburet och har ett slutet värmesystem är denna ett toppenval. Purmo Themropanel V4 är konstruerad för att ge bra värmeåtergivning som håller sig stabilt. Den klassiska designen passar in i de flesta hem, men denna modell kommer med en ny och mer praktisk designdetalj. Den levereras nämligen utan lösa delar och krångliga installationsmoment. Det är ett riktigt klassisk element som blivit smidigare, mer praktiskt och ännu mer hållbart, en favorit som passar i de flesta hem.

Specifikationer Purmo Thermopanel V4

Typ Vattenburen radiator med konvektionsplåtar som alternativ
Montering Vägg
Flera storleksalternativ? Ja
Alternativ för Watt 271–2231W
Alternativ för spänning
Övrigt Finns i modellerna TP 10/11/21/22/23 (En del av modeller är vändbara); 10-års garanti; Tryckklass PN 6; Tillverkad i bandstål EN 10230; Ytbehandling som uppfyller DIN 55900; Härdad i 200°C; Fosfatering; Möjlighet till parallelkoppling med tvillingkoppel

Kända för hög kvalitet

Namnet Purmo känns säkert bekant för den som är bekant med marknaden för element. De är ett företag som är kända för att tillverka högkvalitativa och hållbara element. Elementen och dess effekt är godkänt enligt EN 442. Man kan således vara säker på att elementen uppfyller alla viktiga typgodkännanden.

Detta element finns i flera olika utföranden och storlekar, med och utan konvektionsplåt (en eller flera) och i flera olika storlekar. Purmos element finns i många svenska hem och är bland de mest populära på marknaden.

Snabbt och smidigt

Att installera och använda dessa radiatorer är mycket enkelt. Det är i princip bara att skruva på konsolerna, hänga upp elementet och ansluta det till värmesystemet. Själva V4-kopplet svetsas in och döljs bakom själva elementet. Det finns inga synliga rör och man kan fritt installera elementen på valfri plats. Galler och sidoplåtar kommer färdigmonterade.

Ventilinsatsen är även den färdigmonterad. Elementet har både botten- och sidoanslutning och en del av modellerna är vändbara. Man kan välja mellan flera olika termostater från Purmo.

Eftersom att rören inte är synliga slipper man putsa och sköta dessa. Alla delar av elementet är enkla att rengöra och det finns inga små mellanrum där damm samlas och försämrar elementets prestation.

Effektiv och säker värmekälla

De vattenburna elementen från Purmo ger effektiv värme som håller sig även efter att elementet klickar av. Man behöver inte heller oroa sig för att bränna sig på elementet då det värms upp jämnt och inte hastigt, vilket gör att elementets ”kropp” inte blir fullt lika varmt. Elementen är energieffektiva och det optimeras med slutet värmesystem.

Purmo Thermopanel V4 – plus och minus

Elementen finns i många utföranden
Hållbara och högkvalitativa element av ett företag med lång erfarenhet
Effektiv och jämn uppvärmning

Behöver slutet värmesystem för optimal effekt

Nedis WIFIHTPL20FWT – Uppkopplat konvektorelement

Den kalla starten på vintern 2021 har gjort att många populära element har sålt slut snabbt. Dessa snabba väderomslag gör att många med lite äldre hus som är dåligt isolerade behöver en extra värme-boost. Där kommer Nedis in med sitt smarta uppkopplade element som du enkelt startar igång via telefonen. Nedis fungerar med deras egen SmartLife-app, som är sådär eller med hjälp av Google Home & Alexa.

Specifikationer Nedis WIFIHTPL20FWT

Typ Fristående elelement med direktverkande elvärme
Montering Fot
Flera storleksalternativ? Nej
Alternativ Watt 1000W 2000W
Spänning 230V
Värmetyp
Övrigt Kan styras via smartphone app

I vardagen

Förutom att kontrollera via appen så går det självklart bra att styra elementet via vanliga knappar på elementet. Via appen kan du sätta igång elementet direkt eller sätta upp scheman för när elementet skall slås på/av. En enklare fjärrkontroll följer även med.

Det går enbart att ställa in elementet på 1000 watt eller 2000 watt vilket är lite synd att det inte finns fler lägen.

Om du vill montera det i ett badrum så går det utmärkt då den är IP24-klassad (skydd mot vattenstänk).

Med i förpackningen kommer hjul så du kan köra runt den på golvet eller montera den på väggen.

Nedis WIFIHTPL20FWT – plus och minus

Smartphone app
Snygg och diskret design
Värmer upp effektivt

Bör inte användas som huvudsaklig värmekälla

Mill SG2000MEC – Bästa element för extravärme

Det är inte alltid man vill monterada fler element i sitt hem men man kanske vill ha extra värme ändå. Då kan ett portabelt element som kopplas in i vanligt vägguttag och som kan ställas fritt på golvet vara ett bra alternativ. Mill SG2000MEC ger värme snabbt och effektivt, blir inte brännhet på ytan, är hållbar och smidig. Det plus den diskreta designen och säkerhetsfunktionerna gör att den förtjänar titeln bästa element med direktverkande elvärme. Att den kommer till ett överkomligt pris ger extra poäng.

Specifikationer Mill SG2000MEC

Typ Fristående elelement med direktverkande elvärme
Mått Bredd: 62cm Höjd 33.5cm Djup 9.5cm
Vikt 4.5kg
Montering Fot
Flera storleksalternativ? Nej
Alternativ Watt Tre effektnivåer 750/1250/2000W
Spänning 230V
Värmetyp
Övrigt 1.6m kabellängd; Överhettningsskydd; Vältskydd; Mekanisk termostat; Tystgående; Energiklass C; Bör användas under uppsyn

Säker

Ett bra fristående element värdig en plats i denna element bäst i test guide behöver en del säkerhetsfunktioner. Mills element har vältskydd och överhettningsskydd. Om elementet välts stängs det av, vilket drastiskt minskar risken för brand och skada.

Överhettningsskyddet ger ytterligare säkerhet för den som är glömsk och ibland glömmer att stänga av produkter av denna typ. Helst ska detta element användas under uppsyn, men även om så inte sker kan man alltså vara lugn.

Effekten

Elementet har tre effektlägen: 750, 1250 och 2000 watt. Den har en mekanisk termostat och är väldigt enkel att ställa in och förstå. Det är en av de modellerna som är enklast att förstå och som har sålt bäst från MILL.

Den värmer via konvektor, vilket ger en väldigt effektiv värmedistribution. Kall luft värms direkt när det åker igenom elementet och ut kommer varm luft. Varmluften ökar och stiger, vilket gör att ny kall luft kan komma in och värmas. Det gör att ett kallt rum värms upp effektivt.

Smidig, tyst och elegant

Elementet är tystgående och dess diskreta men eleganta design gör att man kan placerar den i de flesta rum, även där man ska sova (men inte i våtutrymmen). Den står stadigt på fötterna och är enkel att flytta om man så önskar. Den har handtag på båda sidorna och väger inte ens fem kilo, vilket gör det väldigt enkelt att flytta och ta med elementet vid behov.

Det är dock viktigt att tänka på att detta element är tänk att använda som en extra värmekälla och inte en huvudsaklig, den ska inte lämnas utan uppsikt under längre perioder.

Själva huvuddelen av elementet är tillverkat i metall och foten i tålig plast.

Mill SG2000MEC – plus och minus

Smidig och tyst
Snygg och diskret design
Värmer upp effektivt

Bör inte användas som huvudsaklig värmekälla

Sammanfattning av element bäst i test

Här ovan har vi presenterat de fyra element som av olika anledningar gjort sig förtjänta av titeln bästa element. Vi har valt ett med olja, ett med vatten och två portabelt med direktverkande elvärme. Oavsett vilket behov man och vad man föredrar har finns alltså ett passande element.