Avfuktare bäst i test

Med en avfuktare förbättras klimatet i hemmet och andra utrymmen. Tvätten torkar fortare och avfuktaren hjälper vid problem med exempelvis fuktiga källare, mögliga vindar och instängda tvättstugor. Men det finns många olika avfuktare på marknaden och kvaliteten dem emellan varierar. För att du enklare ska finna en avfuktare som passar dig har vi i denna guide tagit fram de fyra bästa avfuktarna på marknaden just nu. Woods ED50F blev vårt toppval, den är kraftfull, mångsidig och effektiv. Fortsätt läsa för mer information om den och tre andra avfuktare som presterat bäst i test.

Bästa avfuktare 2022

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa avfuktarna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Woods ED50F – Avfuktare bäst i test
Woods MRD10 – Bästa avfuktare för mindre utrymmen
EchoDry Combi II – Bästa avfuktare för ouppvärmda utrymmen
Mitsubishi Electric MJ-E14CG – Tystgående och elegant

 

Toppvalet

 

Vi har valt att utnämnda Woods ED50FM avfuktare bäst i test. Den kan avfukta stora områden effektivt och fungerar i temperaturer från +10°C till +35°C. Den är dessutom mycket energieffektiv och det finns en mycket stor mängd nöjda användare som vittnar om Woods ED50FMs kvalitet.

Senare i detta test presenteras avfuktare för mindre utrymmen, en kombinationsavfuktare, och en mer avancerad avfuktare i elegant design. Fortsätt läsa för få veta mer om dessa och finna din favorit!

Att tänka på inför köpet

Införskaffandet av en avfuktare kan bli en dyr och tråkig historia om man inte är en medveten konsument. Det gäller att ha koll på vilka behov man själv har och på så vis fina den avfuktare som passar en bäst. En avfuktare kan ta från 0.5 liter till 20 liter vatten och kosta mellan 1000 och 20.000 kronor. Tre bra frågor att ställa sig inför köpet är dessa:

  • Hur stort område ska avfuktaren täcka? Det är avgörande för vilken storlek som passar dig bäst.
  • Är området uppvärmt? Om inte så passar en avfuktare anpassad för krypgrunder bäst.
  • Vilka funktioner behöver jag ha? Vill du att avfuktaren ska ha timer, barnlås, mögelvarning etcetera?
  • Ska den vara portabel? Leta då efter toppmonterat handtag, lätt vikt och hjul.

Kondensavfuktare eller sorptionsfuktare?

Det finns framförallt två typer av avfuktare på marknaden, här nedan presenteras de båda kort.

Kondensavfuktare

En kondensavfuktare är den vanligaste formen av avfuktare. Den passar bra i varma och fuktiga utrymmen såsom tvättstugor, simhallar, badrum och dylikt. Den fungerar vanligtvis inte i lägre temperaturen. För en avfuktare räknas temperaturer under cirka +15°C som låg temperatur.

Sorptionsavfuktare

Avfuktare anpassade för krypgrunder kallas sorptionsavfuktare eller absorptionsavfuktare och avfuktar i temperaturer ner till -20°C. Den används med fördel i källare, containrar, stall och andra ouppvärmda utrymmen. De sorptionsavfuktare som är anpassade för privat bruk fungerar vanligtvis mellan +1°C och +5°C.

I detta test har vi fokuserat på avfuktare som kan passa i de flesta hem. Vi har alltså utelämnat de dyraste och mest exklusiva sorptionsavfuktarna, behöver man en sådan så råds man att rådfråga experter inom området innan köp.

Vad är en avfuktare bäst i test?

För att finna riktigt bra avfuktare som förtjänar att inkluderas i denna guide har vi fokuserat på framförallt följande:

  • Avfuktningskapacitet.
  • Avfuktningseffektivitet.
  • Energieffektivitet.
  • Användarvänlighet och hanterbarhet.
  • Ljudnivå.
  • Kundnöjdhet.

Avfuktare i test

Nedan presenteras fyra högpresterande avfuktare som passar i olika situationer. Fortsätt läsa för att finna en avfuktare som passar för ditt utrymme och dina behov.

Woods ED50FM – Avfuktare bäst i test

Woods ED50FM har fått höga betyg av användare och vunnit flera test. Den betraktas av många som en fulländad avfuktare tack vare sin höga energieffektivitet och överlägsna avfuktningskapacitet.

Den passar bra för de som har krävande utrymmen, såsom stora fuktiga badrum, sommarstugor med fuktproblem och mögliga källare.

Specifikationer Woods ED50FM

Volym vattentank 10.4 L
Effekt 850 W
Vikt 28 kg
Mått 40.6 x 52.7 x 34.3 cm
Arbetsområde 230 kvm
Avfuktningskapacitet 33.2 /dygn
Övrigt Antimögelfilter (SMF); automatisk start efter strömavbrott; automatisk avfrostning; slanganslutning; Hygrostat; sex års garanti vid registrering
Ljudnivå 68 dB

Energieffektiv med hög avfuktningskapacitet

Statens Tekniska forskningsinstitut har utnämnt ED50FM till den mest energieffektiva luftfuktaren. Enligt deras DER-värde (ett energieffektivitetsvärde) har den ett värde på 1,44 liter/kWh vid 22 grader Celsius och en luftfuktighet på 60%. Det är ett mycket bra värde.

ED50F har nästan dubbelt så hög avfuktningskapacitet och kan avfukta ett område på upp till 230 kvm.

Praktisk

ED50F har en inbyggd hygrostat. Det gör det enkelt att ställa in den luftfuktighet du vill ha. När ED50F har nått önskad fuktighetsnivå så stänger den av sig och vid behov startar den upp sig själv igen.

Utöver att avfukta luft avger den värme och cirkulerar luften omkring sig, vilket gör den än mer effektiv.

Enkel att använda

Vattentanken rymmer 10,4 liter vatten, vilket är bland de största på marknaden. Den är dessutom enkel att tömma och avläsa. Om vattentanken är full stänger ED50F av sig själv. Avfuktaren är enkelt att ansluta med slangen och kan flyttas i hemmet utan större problem. Den är dessutom lätt att förstå och har inga krångliga inställningar eller installeringskrav.

Helhetsintrycket

Att ED50F är ett toppenval råder det ingen tvekan om. Den avfuktar stora områden effektivt och kan arbeta i många olika klimat. Den har dessutom en stor vattentank och är mycket användarvänlig. Den må kosta några tusen, men det är mycket maskin för pengarna.

Woods ED50F – plus och minus

Användarvänlig
Högeffektiv avfuktning
Energieffektiv
Stor vattentank och stor arbetsyta

Dyr

Woods MRD10 – Bästa avfuktare för mindre utrymmen

Woods MRD10 är en liten men högpresterande avfuktare. Den har fått höga betyg av användare och uppskattas bland annat för hur snabbt och tyst den arbetar. Att den dessutom är liten och smidig, enkel att använda och flytta gör att den passar utmärk för att använda i mindre utrymmen.

Specifikationer Woods MRD10

Volym vattentank 4 L
Effekt 176 W
Vikt 9 kg
Mått 30.5 x 48.3 x 19 cm
Arbetsområde 40 kvm
Avfuktningskapacitet 10 L/dygn
Övrigt Mögelskydd; Automatisk avfrostning; Hygrostat
Ljudnivå 46 dB

Liten och smidig

MRD10 är en kompakt avfuktare som endast väger nio kilo. Den passar bra i begränsande utrymmen såsom husvagnar, sommarstugor, badrum och dylikt. Med det toppmonterade handtaget är den dessutom lätt att flytta undan eller ta med sig vid behov.

Sköter sig själv

MRD10 en inbyggd hygrostat, vilket gör att den själv känner av luftfuktigheten och kan bibehålla den fuktighet du valt att ha i rummet. Den stänger av sig när rätt nivå är nådd och slås på igen vid behov. Det håller strömförbrukningen nere och gör att man slipper övervaka den.

Många nöjda användare

Många användare är nöjda med MRD10 och vittnar om dess goda förmågor. Den ger torr och bra luft, en del användare menar att luften till och med blir bättre än när rummet ventilerats.

Därtill är MRD10 användarvänlig med lättavlästa och pedagogiska knappar. Det är inget krångel eller svåra inställningar som man behöver förstå. Det är svårt att göra fel med denna avfuktare.

Kapacitet och ljudnivå

Även dess effektivitet är något som uppskattas av användarna. Den fungerar i temperaturer mellan +5°C till +35°C. Ljudnivån är endast på 46 dB, vilket är lägre än flera andra avfuktare på marknaden.

Helhetsintrycket

MRD10 är en riktigt bra avfuktare för den som behöver avfukta ett mindre utrymme. Den passar perfekt på exempelvis båten, i sommarstugan eller vinden. Den är kompakt, lätt och enkel att flytta runt och ta med sig. Dessutom är den högpresterande och kan, trots sin storlek, avfukta effektivt.

Woods MRD10 – plus och minus

Smidig, lätt och kompakt
Effektiv
Prisvärd

Liten vattentank

EchoDry Combi II – Bästa avfuktare för ouppvärmda utrymmen

Om du behöver avfukta ett ouppvärmt utrymme så är EchoDry Combi II ett av de bästa alternativen på marknaden just nu. Det är en kombination av Kondens- och sorptionsavfuktare, vilket innebär att den kan fungera i lägre temperaturen men varken kräver kompressor eller kylmedia.

Specifikationer EchoDry Combi II

Volym vattentank 3 L
Effekt 620 W
Vikt 6.5 kg
Mått 30 x 50 x 18.5 cm
Arbetsområde 100 kvm
Avfuktningskapacitet 8L/dygn
Övrigt Inbyggd hygrostat; automatisk återstart efter strömavbrott
Ljudnivå 48 dB

Hur låga temperaturen klarar den?

EcoDry Combi II kan avfukta i temperaturer från +40°C ner till +1°C. Det finns avfuktare på marknaden som klarar av lägre temperaturer och som är anpassade för mer krävande omständigheter, men dessa är tusentalskronor dyrare och passar inte lika bra för privat bruk.

Denna avfuktare avfuktar, till skillnad från exempelvis Mitsubishi Electric MJ-E14CG, effektivt och utan problem även i de lägre temperaturerna. Avfuktare som Mitsubishi Electric MJ-E14CG klarar av lägre temperaturer men avfuktar då inte lika effektivt som EcoDry Combi II.

Praktisk med många inställningar

EcoDry Combi II har sex olika fuktnivåer att välja mellan, de går mellan 45%– 70 %. Att den dessutom avfuktar effektivt även vid lägre temperaturen gör att den hjälper vid många olika fuktrelaterade problem. Den kan med fördel användas under såväl vintermånaderna som de varmare sommarmånaderna.

Hur fungerar den som sorptionsavfuktare?

Vid lägre temperaturer passerar den kalla, fuktiga luften genom ett hjul som absorberar fukten. Tack vare ett värmeelement förångas sedan fukten och denna kondens passerar genom en värmeväxlare där fukten transformeras till vatten och samlas upp i tanken. Tanken kan antingen kopplas via slang till ett avlopp eller tömmas manuellt.

Helhetsintrycket

EcoDry Combi II kostar mindre är de flesta sorptionsavfuktare på marknaden, dessutom är den smidig och enkel att använda. Den kan användas i många olika temperaturer och är bästa avfuktare för den som vill ha en användarvänlig avfuktare som fungerar i ouppvärmda utrymmen oavsett årstid.

EchoDry Combi II – plus och minus

Klarar av många olika avfuktningssituationer
Energieffektiv
Robust och hållbar
 Mycket prisvärd

Liten vattentank

Mitsubishi Electric MJ-E14CG – Tystgående och elegant

Om du behöver avfukta sommarstugan, badrummet eller tvättstugan och samtidigt vistas där  kan höga maskinljud vara ett mycket störande inslag i vardagen. Mitsubishi Electric MJ-E14CG levererar endast 37 dB, och är således bland de mest tystgående avfuktarna på marknaden.

Specifikationer Mitsubishi Electric MJ-E14CG

Volym vattentank 4 L
Effekt 275 W
Vikt 11.7 kg
Mått 38.4 x 57 x 19 cm
Arbetsområde 100 kvm
Avfuktningskapacitet 16L/dygn
Övrigt Inbyggd hygrostat; mögelvakt; barnlås; timer; luftriktare; fotokatalytiskt filter; Slangutrustning för brunn
Ljudnivå 37 dB

Vilka temperaturer fungerar den i?

MJ-E14CG fungerar till skillnad från en de flesta luftavfuktare i något lägre temperaturer, utan att vara särskilt anpassad för krypgrunder. Den kan avfukta i temperaturer mellan +1°C och +35°C. Den fungerar dock bäst i de något varmare temperaturerna.

Väldesignad och tystgående

Med MJ-E14CG får man en väldesignad avfuktare, och då gäller det inte bara funktionerna. Den har en smal och stilren design som gör att den passar in i de flesta rum utan att förstöra helheten. Dessutom är den mer tystgående än en mång av konkurrenter, vilket gör det än lättare att placera den i utrymmen där människor befinner sig.

Smarta funktioner

MJ-E14CG känner själv av om det finns mögel i utrymmet den installerats i och meddelar då det. Det finns även barnvakt så att du slipper oroa dig för att barnen ska komma åt inställningarna. Den har dessutom lågtemperaturfunktion , torka tvätt-funktion och automatisk luftriktare.

Helhetsintrycket

MJ-E14CG är en modern, stilren och effektiv avfuktare. Tack vare dess nätta design och låga ljudnivå kan den placeras i princip var som helst i hemmet utan att störa särskilt mycket. Den är valet för den som söker en diskret, effektiv och tystgående avfuktare.

Mitsubishi Electric MJ-E14CG – plus och minus

Tystgående
Mögelvakt och barnlås
Stilren och diskret design

Dyr

 

Sammanfattning av avfuktare bäst i test

Att finna mögel och fuktfläktar på tak är för många en orsak till oror. Med en avfuktare kan fuktrelaterade problem bromsas, eller i bästa fall förhindras helt. Här ovan har vi presenterat de fyra avfuktarna bäst i test, men som alla passar i olika situationer och för olika behov.

Först ut var Woods ED50F som kammade hem titeln avfuktare bäst i test. Den är högpresterande inom många kategorier och kan avfukta nästan dubbelt så mycket som sina konkurrenter, dessutom är den energieffektiv. För den som vill avfukta ett mindre utrymme rekommenderar vi Woods MRD10. Woods gör erkänt bra avfuktare och denna kombinerar kompakt, diskret design med effektiv avfuktning.

Kombiavfuktaren EchoDry Combi II var nästa avfuktare att presenteras, den är perfekt för kallvindar, källare, containrar och andra ouppvärmda utrymmen. Sist ut var den stilrena och tystgående avfuktaren från Mitsubishi som passar perfekt för utrymmen där människor vistas. Vi hoppas att du har hittat en avfuktare som passar för dig, här kommer de igen: