Marknadens bästa pizza ugnar

Det finns vissa mattrender som verkligen slagit sig in för att stanna i de svenska hushållen. Smashed burgers slog ner som en bomb när pionjärerna på Flippin Burgers i Stockholm öppnade upp portarna, och sedan dess har diverse smashverktyg delats ut som julklappar i många familjer i Sverige.

En annan mattrend som är här för att stanna är pizzan. Visst, den så kallade ”förortspizzan” kommer ju för alltid vara odödlig och ständigt efterfrågad. Men allt fler vill numera ha en finare variant av den italienska nationalrätten. 

Antalet restauranger som specialiserat sig på just äkta, napolitansk pizza har ökat explosionsartat, åtminstone i våra storstäder. Det snackas tryffelsalami, fior di latte och hur man egentligen gör den perfekta tomatsåsen. Och då har jag inte ens nämnt mjölet. Kanske den viktigaste ingrediensen för det viktigaste med en riktigt god pizza – nämligen degen. 

Det glädjande för alla oss pizzafantaster ute i landet är att det idag finns en rad pizzaugnar för hemmabruk som faktiskt håller riktigt hög nivå. Visst, det går såklart att göra en okej pizza i sin vanliga ugn hemma, men det här blir något annat. Vi har därför tittat på vad marknaden har att erbjuda vad gäller pizzaugnar och vad man bör tänka på om man överväger att köpa en. Som vanligt försöker vi ha en bredd i testningen för att alla ska kunna hitta en pizzaugn som passar just dig. Mycket nöje! 

Pizzaiolo Pizzaugn Rostfri

Först ut är denna stilrena inomhusugn från det Sage. Ett varumärke som gör mängder av köksprylar av hög kvalitet, och så även denna gång. Pizzaiolo Pizzaugn Rostfri är i rostfri stål och har en mycket trivsam design. 

Vad gäller pizzaugnar för hemmabruk är de allra flesta av högre kvalitet för utomhusbruk. Men just denna är faktiskt lämpad för att ha inne i sitt kök, vilket bara där är ett stort plus för oss som bor i lägenhet eller bara inte vill gå ut i snöslasket i december för att grädda en perfekt pizza. 

När det kommer till pizzaugnar och att få till en perfekt fluffig men krispig deg är temperaturen på ugnen oerhört viktig. Nyckeln är att komma upp i ordentligt höga grader för att få en snabb gräddning så att degen lyfter sig men också får en krispig undersida och gärna lite brända kanter. 

Denna ugn går upp till 400 grader vilket är helt okej med tanke på att den ska vara just inomhus, det är inte särskilt vanligt att bänkugnar har den kapaciteten. Enligt beskrivningen ska det ta cirka två minuter att grädda sin pizza vilket är mycket bra. Sage har också utrustat ugnen med en sten som fyller just den funktionen man vill åt med en krispig botten. Värmen blir jämn och din pizza kommer få den jämna tillagningen som annars kan vara svår med till exempel en vedeldad ugn. 

Ett annat plus för Pizzaiolo Pizzaugn Rostfri är att den har en rad olika program du kan välja mellan. Det är ju inte alltid man har stått där och bakat sin egen deg, eller för den delen ens är sugen på en ”finpizza”. Då har Sage tillverkat en ugn där man väljer vilken typ av pizza man ska grädda, allt från en amerikansk panpizza, en fryspizza eller en så kallad ”finpizza”. På så sätt kommer ugnen verkligen till användning såväl i vardagen som vid fest. 

Det här är ett riktigt bra alternativ för dig som vill kunna grädda fantastiska pizzor inomhus.

Fördelar: 

Inomhusbruk Flertalet program för olika typer av pizzor
Snygg design

Nackdelar: 
Det ordinarie priset är något högt 

Pizzaugn Karu

Nästa pizzaugn som vi tagit en närmare titt på är från märket Ooni som specialiserats sig på just pizzaugnar. Med tio års erfarenhet av just pizzaugnar har Ooni nu en rad varianter på marknaden som verkligen skriker passion. 

Just den här varianten som vi valt heter Karu, och det är kanske min personliga favorit. Trots den smidiga designen och generösa prislappen osar den verkligen kvalitet. Jag gillar designen som känns som en riktig pizzaugn man kan se i Italien, men i miniatyr.

Ooni Karu är extremt flexibel i vad du väljer att värma upp den med. Här kan du välja mellan klassiskt vedeldad, kol eller om du köper till gasbrännarmodulen kan Karu även användas som gasugn vilket ökar möjligheterna för användarna. 

Allt beror ju på vad man gillar – men också vilken tid man har för att grädda sina pizzor. Ved är för mig det ultimata bränslet då man får den där vedeldade, lite brända smaken som jag gillar på min pizza. Vad gäller temperaturen så får man upp Ooni Karu till drygt 500 grader på kort tid vilket skapar magiska pizzor. 

Men vi måste stanna till en stund kring designen här. Det känns verkligen som en riktig pizzaugn med skorstenen som kan fylla din trädgård med den magiska doften av pizza. Men trots det är det här en väldigt mobil ugn som bara väger 12 kilo och lätt plockas undan efter användning. 

Med den här modellen gräddar du klart din pizza på blott en minut, vilket skvallrar om hög värme och kvalitet. Men det ger också möjligheten att bjuda större sällskap på pizza. Att kunna grädda tio pizzor på tio minuter är inte dåligt! 

Priset är dessutom oerhört bra sett till vad man får. En liten bonus som jag verkligen uppskattar är att det dessutom tillkommer lite tips kring användande samt en del recept. Rolig grej som känns personlig och som ger inspiration när du fastnat i margherita-träsket som jag. 

Ser man till recensioner bland befintliga användare så är det genomgående höga betyg för Ooni Karu. 

”Enkel att använda, redan med små kunskaper. Redan första pizza gräddningen gick fantastiskt bra med jätte nöjda pizza älskare”, skriver användare Pär. 

För dig som planerat att stå utomhus och grädda din pizza är detta verkligen ett bra val! 

Fördelar: 

Priset

Designen 

Den korta tillagningstiden 

Nackdelar:
Ugnen blir ganska varm vid tillagning – håll koll på barnen! 

Morsø Forno Gjutjärn

Nästa pizzaugn är lite av annan typ än de två ovan. Morsø Forno Gjutjärn är en vacker och robust uteugn som levererar riktigt bra pizzor. Den största skillnaden på den här ugnen kontra de andra är att den inte enbart är lämpad för pizzabakning. Här är möjligheterna flera, och med denna ståendes i trädgården på sommaren kan du göra såväl pizza som potatisgratäng eller baka en kaka. 

Men nu är det ju pizza vi ska prata om. Den inbyggda keramiska stenen i botten gör pizzan krispig som man vill ha den, och jag måste säga att jag verkligen uppskattar den öppna designen. Möjligheten att stå och avnjuta ett glas gott att dricka samtidigt som man ser hur osten bubblar och degen lyfter sig bland lågorna är verkligen oslagbart. 

Och just att den ger ifrån sig en härlig värme passar ju utmärkt en sen sommarkväll när kylan börjar smyga sig på. 

”Robust med hög trivselfaktor. Magiskt att kunna göra sina egna stenbakade pizzor och samtidigt njuta av elden och doften”, skriver en nöjd användare. 

Vill man göra den till en regelrätt ugn som håller inne värmen kan man köpa till ett lock för att stänga. Denna danska dynamit har inga som helst problem att få upp en bra värme för pizzor, och att den är gjord av gjutjärn gör också att värmen håller i sig på ett mycket bra sätt. 

Den här sticker ut både i design och material men håller verkligen vad den lovar. Rekommenderas för den som har möjligheten att ha den ståendes i ett utekök eller trädgården! 

Fördelar:

Hög myshetsfaktor!

Garanterar riktigt krispig botten
Storleken möjliggör flera pizzor samtidigt

Nackdelar:

Väger en hel del

Allegro Nonno Peppe

Nästa pizzaugn som tillhör toppen av vad som erbjuds på marknaden är denna premiumugn för utomhusbruk. Allegro Nonno Peppe är av klassisk design med en härlig skorsten som ger den där riktigt gemytliga känslan. 

Den är ganska lik Ooni Karu, men den här är verkligen för pizzanördarna. Den stora skillnaden är storleken. Med Allegro Nonno Peppe finns möjligheten att grädda två pizzor samtidigt. 

Här får du en riktigt fin värme, samtidigt som du har en bra överblick över pizzorna så att de inte bränns vid, vilket kan vara lätt hänt med vedeldade pizzaugnar. Värmen blir lite varierande och det krävs oftast att man håller uppsikt och roterar sina pizzor halvvägs in i gräddningen. 

Den här pizzaugnen gör sig bäst lämpad i ett utekök eller trädgård där man bygger upp en egen pizzastation. Men det går såklart också att ha den ståendes var som helst, men då rekommenderas att köpa till den ställning på hjul som finns att beställa vilket gör ugnen mer mobil.

För dig som letar efter en lyxig men klassisk variant av pizzaugn så är det här ett riktigt bra alternativ, men priset är också därefter. 

Fördelar: 

Storleken 
Enkel att använda

Nackdelar: 

Högt pris
Många extradelar måste köpas till

Bertello Pizzaugn

Sist ut i vår guide av pizzaugnar är denna pärla från Bertello. Det här är en pizzaugn som vi rekommenderar för dig som vill komma igång med sitt pizzabakande. Det är en väldigt enkelt och funktionell pizzaugn som inte krånglar till det men som också håller vad den lovar. 

Om ditt krav är att den inte ska ta upp massor av plats så är det här ett alternativ för dig. Den här ugnen går att ställa på ett bord utomhus och är snabbt redo att användas. Den är utrustad med fällbara ben vilket gör den till den smidigaste pizzaugnen i den här guiden. Hitta en lämplig och plan yta och direkt har du skapat sig en egen liten pizzeria. 

Vad gäller värmekälla är Bertellos pizzaugn flexibel och klarar pellets, ved men också gasol. Gasol går som förståligt klart snabbast, men här är smaken som baken. 

En nackdel med den här varianten är att den inte är utrustad med en termometer, så är man osäker på grader kan det kanske vara lite lurigt. Men här tycker jag också man lätt kan prova sig fram. Ugnen är enkel att använda och behöver du öka värmen är det bara ta ut pizzan med din pizzaspade (som ingår i priset) och höja värmen. 

Pizzasten ingår och du placerar den i inne i ugnen när du drar igång värmen. Som sagt kan det här vara ett bra alternativ att börja med, innan man är helt van med att göra riktigt goda pizzor. Ugnen har fått mycket goda recensioner och snuddar vid maxbetyg på en rad olika sajter. Du kommer inte att bli besviken på Bertello som garanterar schyssta pizzor till ett schysst pris! 

”Riktigt bra kvalitet och det känns som väldigt lyxiga och rejäla material. Ett stort plus för variationen av sätt att värma den. Det kommer bli många mysiga pizzastunder i framtiden!”. 

Fördelar: 

Flexibel värmekälla
Fällbara ben 

Generösa tillbehör sett till pris

Nackdelar:

Tål bara en pizza åt gången
Saknar termometer

Att tänka på vid köp av pizzaugn:

Att göra den perfekta pizzan är en hel vetenskap enligt somliga. Men faktum är att just pizza är kanske den rätt som är mest personlig, och där alla tycker om olika saker. 

Vissa vill ha en tjockare botten – andra en lövtunn sådan. Det är het enkelt upp till var och en att bestämma hur man helst vill avnjuta denna fantastiska maträtt från den Apenninska halvön. 

Det jag tycker man ska tänka på om man funderar på att köpa en pizzaugn är sina personliga förutsättningar. Om du har stort utrymme hemma, i form av en stor trädgård eller uteplats, så tycker jag man ska våga låta sin pizaugn ta plats. 

Det är roligare att kunna grädda flera pizzor samtidigt, och man kan dessutom skapa väldigt trivsamma pizzastationer med tillhörande bänk. Jag tycker också att man ska våga tänka på sin pizzaugn som mer än bara lämpad för pizza. Egentligen funkar det ju att laga vilken mat som helst i den, bara man anpassar temperatur. 

Men just temperatur är en sån sak som är viktig i detta fall. Det första du bör kolla i affären eller på nätet när du jagar din första pizzaugn är vilken temperatur den tål. En bra pizzaugn bör klara åtminstone 400 grader, annars kan du lika gärna använda dig av din vanliga ugn. Det är just temperatur som särskiljer en pizzaugn från en sådan. 

När du väl identifierat det kravet är det också viktigt att hitta en ugn som antingen har en inbyggd sten i botten, eller där en pizzasten ingår. Det är själva nyckeln till den frasiga botten som vi eftersträvar. 

Och våga utforska och experimentera. Testa nya ingredienser, läs på om hur du gör den bästa degen och testa dig fram. Lycka till!