Elgrill bäst i test

Få saker ger stämning till sommarkvällen såsom en härlig grillsession kan. Men det kanske inte är lika trevligt att vara full av rök och sot och det tar förstås ett bra tag att få till den perfekta glöden. En elgrill är en innovativ lösning på ett gammalt problem och gör alla juninätter till perfekta grilläventyr. Grillytan blir varm snabbt, temperaturen är jämn över hela ytan och du behöver inte ta hand om kolrester när morgonen kommer. Därför har vi samlat de bästa elgrillarna just nu, för att du ska kunna finna rätt alternativ för just dig.



Bästa elgrill 2022

Nedan kommer en kort sammanställning av våra elgrillar bäst i test. Senare i guiden kommer en mer detaljerad genomgång av varje produkt. Klicka på länkarna längst ner i tabellen för att komma till respektive omdöme direkt, eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Vad är en elgrill?

Rätt och slätt: En elgrill är en grill som drivs av el, till skillnad från traditionella grillar som drivs av eld. Det finns många fördelar med en elgrill men som Allt Om Mat listar de största fördelarna:

  • Den kan användas (nästan) varsomhelst, du kan faktiskt till och med använda den inomhus
  • Du slipper oro för eldgnistor och dylika moment
  • Den ryker inte lika mycket som en kolgrill så du slipper kläder och hår som osar rök
  • Den kan användas året om

Grillsmak och elgrillar

Ett vanligt missförstånd vad gäller grillar och grillsmak är att grillsmaken skulle komma från själva kolet i grillen. Myten hänger kvar än idag, trots att den blivit motbevisad gång på gång.

Så varifrån kommer grillsmaken? Lustigt nog kommer inte grillsmaken överhuvudtaget från grillen utan från det förångade fettet. När köttet droppar av fett som bränns på värmekällan förångas det och tränger in i köttet igen – och det är vad som ger grillsmaken.

Det innebär att för att du ska kunna få en ordentlig grillsmak på köttet krävs höga temperaturer, annars förångas inte fettet som det ska. Elgrillar har historiskt sett haft problem med att uppnå dessa temperaturer men på senare tid har tillverkarna satsat på värmetåliga, effektiva grillar.

De flesta elgrillar som är med i denna guide har inga problem med att komma upp i dessa temperaturer men kika gärna i specifikationerna för varje produkt för att få en idé om deras maxtemperatur.

Är en elgrill lika bra som en kolgrill?

Om en elgrill är lika bra som en kolgrill beror helt och hållet på vad man är ute efter. Som vi redan har varit inne på är grillsmaken en produkt av förångat fett och inte av kolen i sig, så av den anledningen är elgrillen lika bra som en kolgrill.

En elgrill har även fördelen att man inte behöver vänta på att få till den perfekta glöden på kolet eller att grillytan blir ojämn. Dessutom slipper du stinkande kläder och hår när du står och grillar på poolpartyt.

Vad gäller skräp och säkerhet är elgrillen förstås bättre eftersom man inte behöver ta hand om gamla kolrester och inte behöver vara orolig för att glöden tänder eld på gräset. Dessutom är en elgrill komplett i sin enkelhet och du behöver varken släpa med tändvätska eller kol.

Vad gäller just kolgrillar i jämförelse med elgrillar är dock att det för en elgrill kan vara svårt att efterlikna den riktigt rökiga smaken som, till skillnad från grillsmaken, faktiskt kommer från kol och tändvätska. Sedan kan det ju förstås diskuteras hur hälsosamt det är.

Två sorters elgrillar

I huvudsak kan man säga att elgrillarna delas upp i två läger: kontaktgrillar och strålningsgrillar. Vilken sort passar dig bäst? Vad som skiljer dem åt ska vi prata mer om nedan.

Kontaktgrillar

Fördelar: osar mindre och kan användas året runt
Nackdelar: ger inte samma grillsmak som en kolgrill

En kontaktgrill skulle egentligen kunna översättas till ett stekbord. Namnet kontaktgrill stämmer väl överens med själva tillagningsprocessen som på en sådan här elgrill sker direkt på värmekällan. Det gör att man inte kan få samma grillsmak som hos en kolgrill, där det finns ett galler. Däremot ger en sådan här elgrill mindre os.

Strålningsgrillar

Fördelar: ger samma smakupplevelse som en kolgrill
Nackdelar: osar en del

Anledningen till varför en strålningsgrill kan ge samma grillsmak som en kolgrill är eftersom gallret sitter en bit ovanför värmekällan. Med andra ord möjliggör denna sorts elgrill för fettet att droppa ner, förångas och sedan tränga in i köttet igen – precis som hos en traditionell grill.

Hur stort är sällskapet?

När du väljer vilken elgrill som passar dig är det viktigt att du tänker på hur stor grillyta du behöver. Helt enkelt: Hur stort är sällskapet? Och vad/hur mycket grillar du åt gången? Om du är en person som bara tillagar två köttbitar kanske du behöver en mindre grillyta än den som samtidigt förbereder majskolvar, grillost och dylika tillbehör på grillen.

En elgrill kan upplevas snabbare än en kolgrill, särskilt eftersom den uppnår perfekt temperatur så mycket snabbare än en kolgrill. Och om det kniper innebär det förstås att du kan laga till fler personer på kortare tid.

Men om du vill ha all mat klar samtidigt kan det vara en god idé att kika på ungefär hur stor grillyta du behöver innan du väljer vilken elgrill som passar dig.

Olika temperaturer

Alla elgrillar klarar inte av att komma upp i samma, höga temperaturer. Det innebär att beroende på vad för slags mat du har tänkt tillaga bör du välja din nya elgrill därefter. Exempelvis kräver en varm macka inte samma temperaturer som en bit fläskfilé.

Överlag kräver kött högre temperaturer. Experter rekommenderar att du i sådana fall söker efter en elgrill som kan komma upp i en ideal temperatur på 300°C. Den temperaturen uppnås oftast med 2 200 W, så det är siffran att leta efter.

Elgrill i test

Nedan presenteras våra fyra favoriter för bästa elgrill just nu. Alla har olika fördelar och vi tror att alla kan hitta en favorit bland våra toppval.

Weber pulse 2000 – lyxliraren

Den är inte billig men den är vår favorit för elgrill bäst i test. Detta är den lyxigaste elgrillen på marknaden just nu, sedan år 2018 när den släpptes. Fortsätt läsa för att få reda på varför detta är den bästa elgrillen.

Specifikationer av Weber pulse 2000

Bordsgrill? Ja
Effekt 2 200 W
Grillyta (bredd) 49 cm
Grillyta (djup) 39 cm
Mått 710 x 770 x 760 mm
Material Aluminium/Emalj/Gjutjärn

Grillyta

Med en väl tilltagen grillyta, på 49 x 39 cm, är Weber pulse 2000 en grill för familjen och kanske även när delar av släkten kommer på besök. Precis som man kan förvänta sig av en grill från Weber ger denna lyxiga elgrill perfekt grillyta och riktigt god smak på maten.

Smarta funktioner

Grillyta och god smak i all ära, men det som verkligen får Weber pulse 2000 att sticka ut från mängden är de smarta funktionerna. Denna elgrill har funktioner som får andra elgrillar att verka komma från stenåldern.

Bland annat har denna elgrill en inbyggd termostat med steglöst reglage, vilket gör att du får total kontroll över temperaturen på grillningen. Dessutom stöder denna grill Webers app så att du kan se värmeutvecklingen i realtid.

iGrill med dubbla ytor

Grillytan är dubbel, vilket innebär att du kan tillaga en sorts mat på ena halvan och en annan på den andra. Det är riktigt uppskattat av användare som exempelvis vill laga majskolvar samtidigt som de vill tillaga kyckling.

Dessutom är Weber pulse 2000 utrustad med iGrill-teknik vilket ger ett riktigt gott slutresultat.

Weber pulse 2000 – plus och minus

Lyxig
Enastående resultat
Användarvänlig
Bra funktioner
Smidig app

Dyr

OBH Nordica optigrill+ XL – smidigt val i mellanprisklassen

Som den enda kontaktgrillen i den här köpguiden ger OBH Nordica optigrill+ XL ändå ett otroligt imponerande resultat. Dessutom har den flera smarta funktioner och plattor som är diskmaskinståliga.

Specifikationer av OBH Nordica optigrill+ XL

Bordsgrill? Ja
Effekt 2 180 W
Grillyta (bredd) 40 cm
Grillyta (djup) 20 cm
Mått 481 x 229 x 375 mm
Material Stål

Djupa dropptråg

Trots att OBH Nordica optigrill+ XL är en kontaktgrill ­– vilket alltså innebär att den inte har ett galler höjt ovan en värmekälla utan att den istället har en varm platta – ger den riktigt fin grillyta. Anledningen till detta är att den har djupa dropptråg, vilket hjälper grillen att föra bort överflödig vätska från köttet när det tillagas.

Smarta funktioner

Någonting som får OBH Nordica optigrill+ XL att sticka ut från mängden av elgrill bäst i test är att den har några riktigt smarta funktioner som hjälper dig att lyckas med grillningen. Bland annat har den en automatisk teknik som känner av hur tjock råvaran är, samt hur mycket av råvaran du stoppat i elgrillen. Därefter lyser en indikator upp för hur köttet är tillagat, den sträcker sig från ”blodigt” till ”genomstekt”.

Det finns dessutom förprogrammerade program man kan välja mellan. Överlag är OBH Nordica optigrill + XL en användarvänlig elgrill som sköter sig själv, för det mesta.

Rengöring och grillyta

Grillytan hos OBH Nordica optigrill+ XL mäter 40 x 20 cm, vilket inte är den största grillytan men som räcker till cirka 6–8 personer (om man endast tillagar kött). Det är dock inte grillytans storlek som hyllas mest av experter och användare, utan det är den enkla rengöringen tack vare nonstick-beläggningen. Förutom det går plattorna att köra i diskmaskin, vilket såklart gör rengöringen till en bris. En riktigt bra kvalité för en elgrill bäst i test.

OBH Nordica optigrill+ XL – plus och minus

Enkel rengöring och diskmaskinstålig
Riktigt bra resultat
Smarta funktioner med förprogrammerade program

Inte den största grillytan

Weber Q 1400 – Weber på budget

Så, du vill ha en elgrill bäst i test och du vill ha en Weber – men du vill inte lägga drygt sju papp på den? Vi ber att få presentera Weber Q 1400 som har allt vad vi älskar med Webers grillar men utan de extrafunktioner som skjuter upp priset.

Specifikationer av Weber Q 1400

Bordsgrill? Ja
Effekt 2 200 W
Grillyta (bredd) 43 cm
Grillyta (djup) 32 cm
Mått 660 x 580 x 440 mm
Material Aluminium/Gjutjärn/Glas/Stål

Gjutjärn som ger snygg grillyta

Weber Q 1400 är en riktigt bra elgrill bäst i test av många anledningar men det vi faller för lite extra är att grillytan är av gjutgärn. Detta innebär dels att värmefördelningen i grillen är exemplarisk men det innebär också att denna elgrill ger en riktigt snygg grillyta.

Galler i gjutjärn är Weber ensamma om att erbjuda och även om det gör att rengöringen är något krångligare att ta sig an tycker vi att den snygga grillytan väger upp för det.

Strålningsgrill med tjockt galler

På tal om gjutjärnsgallret har Weber konstruerat Q 1400 så att själva stängerna i gallret är tjockare än i, exempelvis, Landmanns grill. Den största fördelen med detta är att grillen tål mer kyla än andra elgrillar.

När du öppnar locket för att kika hur det går för köttet behöver du alltså inte oroa dig för att värmen försvinner lika snabbt som i andra grillar. Dessutom har denna grill ett riktigt tjockt lock för att snabbt kunna komma upp i höga temperaturer och sedan hålla inne värmen när den väl är uppnådd.

Bordsgrill

Weber Q 1400 är en bordsgrill, vilket innebär att den måste stå på en plan yta såsom ett bord, bänk eller stenplatta innan du sätter igång den. Många föredrar bordsgrillar eftersom de på ett så effektivt sätt kan användas under exempelvis en middagsbjudning.

Tänk dock på att denna elgrill är en strålningsgrill och alltså osar en hel del vid användning.

Smidig design

För det första är grillytan på Weber Q 1400 väl tilltagen på 43 x 32 cm, någonting som räcker till en familjemiddag. För det andra är grillgallret tvådelat, vilket gör att du kan tillaga en sak på ena halvan och någonting annat på den andra, om du skulle vilja det.

Själva grillbaljan är även tillverkad i aluminium vilket gör att vikten på grillen är lätt. Det är således enkelt att flytta grillen.

Weber Q 1400 – plus och minus

Effektiv
Snygg grillyta
Tjockt galler

Krånglig rengöring