Kolgrill bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Grilldoften som sprider sig genom grannskapet är svår att motstå. Och varför skulle du? Den klassiska kolgrillen är en gammal sommartradition för de flesta villaägare. Men kolgrillarna har förändrats mycket över åren och numera finns det varianter som inte bara grillar utan som dessutom kan röka din mat. 

Vi har samlat de fyra bästa kolgrillarna på marknaden idag. En barbecuemästare, en kamado, en bordsgrill och ett budgetval – vi har alla varianter och info du behöver. Häng med!

De bästa kolgrillarna just nu

Detta är just nu våra toppval när det kommer till de bästa pulsklockorna i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Landmann Tennessee 300 – BBQ-mästaren
Big Green Egg – Bästa kamado
Eva Solo Bordsgrill – Bästa bordsgrill
Weber Go-Anywhere – Lyxig kolgrill på budget

Toppvalet

Uppdaterade Priser

Kolgrill bäst i test är Landmann Tennessee 300 som har allt. Grilla, röka och med plats för ett riktigt stort sällskap är det ett självklart toppval. Dessutom är Landmann Tennessee 300 en sällsamt högkvalitativ kolgrill.

Med sin externa behållare, som sitter fast i sidan på grillkroppen, kan du röka allt från fisk till kött och få till den där riktigt karaktäristiska grillsmaken.

Läs mer om denna och om våra andra toppval av kolgrill bäst i test nedan. Är du ute efter en gasolgrill? Läs vårt test här.

3 Saker du inte visste om kolgrillar

Kolgrillar är kanske inte det största mysteriet i världen, men det finns vissa saker att fundera på.

En rykande trend

Kolgrillar med behållare för rökning behöver inte uteslutande röka kött och grönsaker. Det finns en trend där man även röker bakverk – kanske någonting värt att testa för att imponera?

Få eld på kolen

Det här med att få eld på kolen är inte alltid så lätt. Det finns förstås tändvätskelägret, som menar att allt tar eld med en deciliter rödsprit till, och självklart även tre kolbitar räcker-lägret, som menar att ju mindre kol desto bättre.

Experter rekommenderar istället en medelväg där du:

  1. Placerar kolen i en pyramidformation
  2. Häller på tändvätska och väntar i några minuter
  3. Tänder från botten och upp och på flera ställen

På det här sättet borde alla få någon form av låga.

Vedbitar eller spån?

De flesta experter rekommenderar vedbitar till rökningen eftersom spånet och/eller flis ofta brinner upp för fort. Effekten du vill komma åt är naturligtvis att röken får byggas upp och hålls inne länge – och då passar vedbitar bäst.

Hur vi har valt ut våra toppval

När vi har valt ut våra toppval av kolgrill bäst i test har kvalité och hållbarhet varit våra främsta ledstjärnor. Vi har endast velat presentera kolgrillar som kommer att hålla år efter år och som klarar av höga temperaturer och, helt enkelt, att användas.

En jämn grillning har också varit en viktig aspekt när vi tittat på olika kolgrillar. Ingen vill ha en grill som grillar hett i ena hörnet och är helt kall i andra. Istället har vi varit noga med att alla kolgrillar håller en jämn temperatur, både med och utan lock.

Andra saker som vi har hållut utkik efter är såklart användarvänlighet, prisvärdhet och nöjda testpaneler.

Kolgrillar i test

Nedan presenteras de fyra bästa kolgrillarna på marknaden idag. Alla visar prov på att grilla jämt, hålla hög kvalitet och lämna efter sig en rad av nöjda testpaneler.

Landmann Tennessee 300 – BBQ-mästaren

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Landmann Tennessee 300

Grilltyp Kolgrill
Mått 1495 x 1400 x 705 mm
Material Emalj & Stål
Grillyta (bredd) 82 cm
Grillyta (djup) 39 cm
Termometer Ja
Sidobord Ja
Möjlighet till rökning Ja

Landmann Tennessee 300 är en speciell typ av grill. Istället för att ha en behållare erbjuder den två: en kolgrill och en avskild behållare avsedd för rökning. Som vi redan talat om är rökning en populär grilltrend just nu och det är fullt möjligt att använda både kolgrillen och röklådan samtidigt.

Storleken på Landmann Tennessee 300 är imponerande. Du kan utan problem grilla till så mycket som 12–13 personer på grillytan som ligger på 82 x 39 cm. Grillbädden är även höj- och sänkbar.

En annan positiv aspekt med Landmann Tennessee 300 är att den har en termometer i locket. Genom denna detalj kan du hålla koll på grillningen i detalj för att få det bästa resultatet.

Men som vi redan etablerat är det som sticker ut med Landmann Tennessee 300 den integrerade röklådan som också passar utmärkt för en mindre grillning till bara en eller två personer.

Landmann Tennessee 300 – plus och minus

Riktigt stor grillyta

Höj- och sänkbar grillbädd

Röklåda

Termometer i locket

Stor

Big Green Egg, Medium – Bästa kamado

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Big Green Egg

Grilltyp Kolgrill
Mått 720 mm
Material Gjutjärn & Keramik & Stål
Grillyta (bredd) 38 cm
Grillyta (djup) 38 cm
Termometer Ja
Sidobord Nej
Möjlighet till rökning Ja

Big Green Egg är en grill av typen kamado och har blivit hyllad som en supergrill av experter såväl som av amatörer. Kamado är från början en Japansk ångkokartradition kallad Mushikamado och har nu blivit en populär grill runtom Europa.

Big Green Egg kan användas både till att grilla och röka mat. Det är inte heller ovanligt att tillaga pizza, vilket denna grill klarar av med utmärkt resultat.

Eftersom att Big Green Egg är helt keramisk håller den värmen otroligt bra – bättre än någon annan grill på marknaden idag. Det här är särskilt bra vid exempelvis långgrillningar, som när man tillagar exempelvis pulled pork eller revbensspjäll. Men det innebär också att du kan få en jämn, hög temperatur så att kött kan tillagas extra fort, om du föredrar det.

Temperaturregleringar sker via ett vred som sitter på ovansidan av Big Green Egg. Vredet styr luftregleringen vilket förändrar temperaturen – mer luft innebär högre temperatur och vise versa.

I den slutna miljön tar maten gärna smak av bränslet, vilket ger en rik och rökig arom. Ett varningens finger hålls dock upp i luften för vilket bränsle man väljer att använda i sin Big Green Egg. Kolbriketter innehåller till exempel en hel del tillsatser som kan förorena – och rent av förstöra – smakerna. Träkol är den rekommenderade produkten.

Beroende vilken storlek på Big Green Egg som du väljer kan du, naturligtvis, tillaga olika mängder mat. Storlekarna går från en liten grill med plats för en måltid för fyra personer till upp till så mycket som att du kan tillaga en hel spädgris.

Big Green Egg – plus och minus

Helt keramisk

Kamado

Många tillgängliga storlekar

Otrolig kvalitet

Något krånglig grillteknik

Eva Solo Bordsgrill – Bästa bordsgrill

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Eva Solo Bordsgrill

Grilltyp Kolgrill
Mått 300 x 190 x 300 mm
Material Emalj & Stål
Grillyta (bredd) 30 cm
Grillyta (djup) 30 cm
Termometer Nej
Sidobord Nej
Möjlighet till rökning Nej

Eva Solo Bordsgrill är en bordsgrill bäst i test som är designad speciellt för att en grupp individer ska kunna grilla sin egen mat, runt ett bord med grillen i mitten. Den här grillen erbjuder en social grillupplevelse mer än någon annan grill i den här guiden.

Testpaneler rekommenderar att maten som grillas är av mindre storlek, exempelvis kebab eller grillspett och inte en stor barbecue. Detta är rekommenderat eftersom, även om Eva Solo Bordsgrill grillar med imponerande jämn värme, är det en mycket liten grill. Diametern ligger på 30cm. Dessutom finns inget lock till Eva Solo Bordsgrill, vilket gör det svårare att grilla känsligare köttbitar.

Tillverkad i eldfast porslin och med en stomme i trä är den dock både snygg och hållbar. Eftersom Eva Solo Bordsgrill dessutom kommer med ett handtag är den enkel att ta med sig och förflytta. Gallret är såklart av rostfritt stål och du kan välja på en vit, grå, rostfri eller svart modell.

Eva Solo Bordsgrill – plus och minus

Hållbar

Snygg

Smidig

Liten grillyta

Inget lock

Weber Go-Anywhere – Lyxig kolgrill på budget

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Weber Go-Anywhere

Grilltyp Kolgrill
Mått 530 x 370 x 310 mm
Material Aluminium & Emalj & Stål
Grillyta (bredd) 41 cm
Grillyta (djup) 25 cm
Termometer Nej
Sidobord Nej
Möjlighet till rökning Nej

Lätt att förvara, ta med och flytta på är det här en grill som du kan använda lite överallt – precis som namnet avslöjar. Weber Go-Anywhere är en kolgrill bäst i test av bland annat den anledningen att den är så hållbar. Hela konstruktionen är tillverkad i porslinsemalj vilket gör den hållbar.

Weber är kända för att tillverka grillar som håller i upp till 20 år. Och det gäller även budgetvarianten Go-Anywhere.

Trots att Weber Go-Anywhere egentligen är en bordsgrill har den en stor grillyta vilket gör att den passar att använda som en vanlig grill. Det vill säga, den är inte begränsad till mindre köttbitar utan kan med lätthet tillaga så mycket som sex stora hamburgare samtidigt. Testpaneler har räknat ut att grillytan räcker för att 2–3 personer kan grilla samtidigt.

Dessutom är Weber Go-Anywhere naturligtvis inte begränsad till att stå på ett bord. Med en stomme i metall kan du placera den varsomhelst på marken också. Samma stomme, eller benen, fungerar också som transportlås när du fäller ihop dem. Det gör att Weber Go-Anywhere är säkrare att ta med sig.

Weber Go-Anywhere – plus och minus

Prisvärd

Stor grillyta

Portabel

Hållbar

Transportlås

Tung

Sammanfattning av guiden

Vi har nu presenterat fyra kolgrillar bäst i test. Här nedan kommer alla produkter igen.

Uppdaterade Priser

Först gick vi igenom Landmann Tennessee 300 som är en stor barbecuemästare med möjlighet till rökning.

Uppdaterade Priser

Därefter presenterade vi en trendig favorit, Big Green Egg, som är en kolgrill av typen kamado. I denna supergrill kan du både röka och grilla.

Uppdaterade Priser

Som bästa bordsgrill valde vi Eva Solo Bordsgrill. Liten, smidig och högkvalitativ är det en självklar grill bäst i test.

Uppdaterade Priser

Budgetvalet för bästa kolgrill landade på Weber Go-Anywhere som med en smidig stativlösning både kan användas och transporteras med lätthet.

Till sist vill vi bara önska er lycka till!