Gasolgrill bäst i test

Artikeln är senast uppdaterad: 2019-02-13

Grillsäsongen är väl ändå den bästa årstiden? Vår och sommar i all ära, men vad vore någon av dem utan de rykande dofterna från grillfester och familjemiddagar? Med en gasolgrill är du grillklar på nolltid och du ökar dina chanser att kliva fram som kvarterets grillmästare nummer ett. Men vilken grill ska man välja? Hur ska man tänka? Vi ger dig den stabila grunden att stå på inför ditt val. Vi hjälper dig att välja rätt grill och har tagit reda på vilka som är sommarens gasolgrillar bäst i test.

 

De bästa gasolgrillarna just nu

Dessa är just nu våra toppval när det kommer till de bästa gasolgrill i år. Klicka på länkarna för att komma ned till våra omdömen direkt eller fortsätt läsa hela köpguiden.

Landmann Avalon PTS+ 5.1+ – För den som tar grillning på allvar
Weber Genesis II E-410 GBS – Bästa gasolgrill med smarta funktioner
Weber Q 3200 – Bästa gasolgrill för balkongen
Bluegaz Z-1 – Högkvalitativ all-round grill
Landmann Grillchef 3.0 – Bästa budgetval

Kort om toppvalet

Uppdaterade Priser

Toppvalet faller på Landmann Avalon PTS+ 5.1+ som kanske främst riktar sig till dig som redan är lite varm i kläderna, vad gäller grillning, eller som verkligen tar det här med den perfekta grillytan på allvar. Om grillning är ett kall är Landmann Avalon PTS+ 5.1+ svaret.

Läs mer om denna och om våra andra modeller nedan!

Några saker att tänka på

Det här med att köpa årets grill är inte den lättaste uppgiften att ägna sig åt. Förutom att marknaden är överöst med nya, fräsiga modeller så finns det även hundra andra saker att tänka på. Därför har vi sammanställt några av de vanligaste frågorna som uppstår kring grillköp och svarat på dem.

Gasol eller kol?

Frågan många förstagrillägare ställer sig är om de ska välja kol eller gasol. Det finns två tydliga läger mellan de som svär vid gasol och de som föredrar kol. Kolgrillarna, de klassiska grillarna, är bra på många sätt. De är ofta billigare i inköp och använder du dem rätt kan de vara något mer miljövänliga än gasolgrillen. Till skillnad från kolgrillar har gasolgrillar också en tendens att behöva rengöras oftare, eftersom fett och matrester inte bränns bort från gallret på samma sätt.

Men gasolgrillens fördelar är ändå många. Den har, i jämförelse med kolgrillen:

 • generellt sett lägre driftkostnad
 • större grillyta
 • bättre kontroll på värmen
 • redo att användas på kortare tid
 • kräver (såklart) inget grillkol
 • osar mindre
 • mer exakt

I den här guiden har vi därför plockat fram de bästa gasolgrillarna just nu.

Men försvinner inte grillsmaken med gasolgrill?

Att grillsmaken skulle försvinna med en gasolgrill, i jämförelse med en kolgrill, är en vanlig missuppfattning. Många tror att det är kolen som ger den goda, nästan brända grillsmaken – men så är det faktiskt inte.

Det som vi alla känner igen som ”grillsmaken” kommer till genom fett och os och inte via eld och kol. På så vis ger gasolgrillar exakt samma grillsmaksresultat som en kolgrill.

Billiga grillar klarar inte värmen

Det enkla rådet är att undvika billiga grillar. Det kan tyckas vara ett väl självklart och generellt hållet råd. Och visst är det en bra grundregel att följa oavsett vad du köper. Men när det gäller gasolgrillar är det sannolikt särskilt viktigt att inte falla för det billigaste alternativet.

Skälen till det är flera. Många enkla gasolgrillar klarar helt enkelt inte att producera den värme som krävs för en bra tillagning av exempelvis kött. Brännarna i grillen har en avgörande betydelse här, men även utformningen av lock och grillen i övrigt.

Eftersom en gasolgrill också står utomhus under stora delar av året behöver konstruktionen vara sådan att den klarar av fukt och de temperaturvariationer den utsätts för. Det gör sällan de billigare modellerna.

Sidobrännare ökar användbarheten

Gasolgrillar finns med olika antal brännare, de munstycken som producerar värmen. Med fler brännare har du större möjligheter att skapa olika temperaturzoner på grillytan, och kan också ofta få en högre temperatur i grillen. Lite större modeller har ofta också en sidobrännare som kan användas för att exempelvis koka potatis eller annat tillbehör. Praktiskt då du i princip kan tillreda hela måltiden vid grillen och slipper springa mellan kök och uteplats.

En annan sak att titta efter är brännarnas utformning. Somliga gasolgrillar har ett slags skydd över brännarna. Skydden fördelar värmen jämnar över grillytan och skyddar också brännarna mot droppande fett, vilket förenklar rengöringen.

Har storleken betydelse?

När det gäller storlek kan sägas att större är bättre. Fast det är förvisso en sanning med modifikation. Om du har råd och utrymme är förstås en stor grill att föredra eftersom den större grillytan innebär att du minskar risken att behöva grilla maten i omgångar. En stor grill med sidobrännare underlättar också när du tillagar potatis, sås eller andra tillbehör.

Men en stor grill förutsätter förstås två saker. Dels att du har tillräckligt med utrymme; gasolgrillar är stora apparater. Dels att din budget är tillräckligt rymlig; gasolgrillar är knappast några billiga pjäser.

För dig som bor i lägenhet med balkong är ofta en mindre gasolgrill att föredra och det finns i princip inget som säger att en mindre gasolgrill är av sämre kvalitet.

Får man verkligen grilla på balkongen?

En infekterad fråga i alla lägenhetshus Sverige över, är huruvida det är okej, om ens lagligt, att grilla på balkongen. Låt oss ta det här en gång för alla – får man verkligen grilla på balkongen? Svaret är kort: Ja.

Det finns ingen lag som förbjuder dig att grilla på balkongen. Däremot kan det vara schysst mot dina grannar att inte göra det för ofta. Och om de upplever dina upprepade grillsessioner som störande kan det anmälas i hyresgästföreningen, men inte mer än så.

Glöm inte gasolen…

När du köper gasolgrill behöver du tänka på att räkna in kostnaden för gasoltub. En stor tub kostar ungefär 1700 kronor. Om du redan har en tub kostar en påfyllning cirka 300 kronor. Somliga gasolgrillar säljs utan själva anslutningen mellan gasoltub och grill. Då behöver du räkna in den i budgeten också. Det brukar rör sig om mellan 250 och 500 kronor.

… Eller huven

För att hålla gasolgrillen i så gott skick som möjligt är det en god idé att skaffa en skyddshuv till den, ett fodral som du drar över när du inte använder grillen. Det kostar några hundralappar men gör att din grill håller sig fräsch längre.

Hur vi valt ut våra toppval

När vi har valt ut våra toppval har naturligtvis kvaliteten stått i centrum. Alla funktioner i världen kan inte väga upp för dålig kvalitet. Därefter kommer själva konstruktionen. Är hjulen lätta att rulla på trall, på gräs? Finns det skåp och lådor? Finns sidobord?

Kanske viktigast har förstås varit att se till att alla gasolgrillar bäst i test kan garantera en jämn och exakt grillning.

Gasolgrillar i test

Weber, Landmann och Bluegaz hör till de stora tillverkarna av gasolgrillar. Men det finns förstås betydlig fler som är värda en närmare titt. Här har vi samlat några av de modeller som har fått bra testresultat.

Landmann Avalon PTS+ 5.1+ – För den som tar grillning på allvar

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Landmann Avalon PTS+ 5.1+

Grilltyp Gasolgrill
Antal brännare 4 st
Mått 1645 x 1260 mm
Grillyta (djup) 51 cm
Grillyta (bredd) 70.8 cm
Sidobord Ja
Skåp/Lådor Ja
Material Stål

För dig som tar grillning på största allvar är Landmann Avalon PTS+ 5.1+ ett riktigt hett val. Den har ”allt”, enligt reklamen. Och nog har den mycket. Fyra konventionella brännare plus en värmeplatta. Dessutom en så kallad ir-brännare som snabbt ger en hög temperatur, ett måste för att få rätt grillyta.

Grillen har finesser som roterande grillspett, inbyggd köttermometer, belysta reglage, praktisk förvaring av grillverktyg och hållare för hushållspapper.

Landmann Avalon PTS+ 5.1+ är förvisso ingen billig grill, men du får faktiskt väldigt mycket för pengarna. Det är onekligen en gasolgrill bäst i test.

Landmann Avalon PTS+ 5.1+ – plus och minus

ir-brännare
Roterande grillspett
Inbyggd köttermometer
Snabb
Dyr

Weber Genesis II E-410 – Bästa gasolgrill med smarta funktioner

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Weber Genesis II E-410

Grilltyp Gasolgrill
Antal brännare 4 st
Mått 1550 x 1140 x 740 mm
Grillyta (djup) 48 cm
Grillyta (bredd) 86 cm
Sidobord Ja
Skåp/Lådor Ja (med produktnamn plus LX)
Material Aluminium & Emalj & Gjutjärn & Stål

Lika kvalitativ, om inte mer, som föregångarna av Genesis-modellerna från Weber är denna andra generation ordentligt eftertraktad – och det med rätta. Weber Genesis II E-410 är stilfullare än sina föregångare och har den nya detaljen att den kommer med antingen öppen planlösning eller med tillhörande skåp och lådor (modellerna med LX i namnet). Weber Genesis II E-410 är även den enda i guiden som är riktigt smart med tillhörande iGrill 3.

iGrill 3 är ett trådlöst system som skickar information om grillningen direkt in i din smartphone. Det här gör att grillningen blir både säkrare och mer exakt. Den enda egentligt negativa saken med den nya modellen av Genesis är att den saknar sidobrännare.

Weber Genesis II E-410

Enkel att rengöra
iGrill 3
Stor grillyta
Stilfull
Ingen sidobrännare

 

Weber Q 3200 – Bästa gasolgrill för balkongen

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Weber Q 3200

Grilltyp Gasolgrill
Antal brännare 2 st
Mått 1403 x 1409 x 570 mm
Grillyta (djup) 46 cm
Grillyta (bredd) 65 cm
Sidobord Ja
Skåp/Lådor Ja
Material Aluminium & Stål

För dig med begränsat utrymme men höga krav är Weber Q 3200 ett givet val. Den är inte bara kompakt utan ger också bra grillresultat, med jämn värmefördelning över hela gallret. Visserligen tar det ganska lång tid att nå rätt grilltemperatur, men det kanske är priset man får betala för storlek och energieffektivitet.

Trots sitt kompakta format har den finesser som sidobord för bekväm avlastning och också en lampa i lockets handtag. Testarna gillar också det faktum att grillen är enkel att rengöra.

Om du är en balkonggrillare – eller planerar att bli det – är Weber Q 3200 ett bra val eftersom den erbjuder allt som de större grillarna gör, men i ett kompaktare format.

Weber Q 3200 – plus och minus

Smidig
Lampa
Sidobord trots litet format
Jämn värmefördelning
Lätt att rengöra
Långsam

Bluegaz Z-1 – Högkvalitativ all-round grill

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Bluegaz Z-1

Grilltyp Gasolgrill
Antal brännare 4 st
Mått 1370 x 1200 x 600 mm
Grillyta (djup) 49 cm
Grillyta (bredd) 64 cm
Sidobord Ja
Skåp/Lådor Ja
Material Stål

Hög kvalitet och bra grillresultat utmärker Bluegaz Z-1. Materialvalen borgar för att grillen tål frekvent användning och tillvaron utomhus även under det svenska sommarhalvåret.

Med fyra brännare har grillen en jämn värmefördelning och grillen har elektrisk tändning, vilket innebär att du bara behöver vrida på reglagen för att dra igång grillen.

Den enda nackdelen som testarna pekar på är avsaknaden av sidobrännare. I övrigt är Bluegaz Z-1 ett säkert val.

Bluegaz Z-1 – plus och minus

Högkvalitativ
Jämn värmefördelning
Tål långa utomhusvistelser
Ingen sidobrännare

Landmann Grillchef 3.0 – Bästa budgetval

Uppdaterade Priser

Specifikationer av Landmann Grillchef 3.0

Grilltyp Gasolgrill
Antal brännare 3 st
Mått1 260 × 1 055 × 530 mm
Grillyta (djup) 46.5 cm
Grillyta (bredd) 57 cm
Sidobord Ja
Skåp/Lådor Ja
Material Stål

I lågprissegmentet står Landmann Grillchef 3.0 ut. Den beskrivs som mycket gasolgrill för pengarna och även om materialval är påtagligt enklare än hos dyrare modeller ger den ett hyggligt robust intryck. Däremot tycks grillen vara något känsligare för fuktiga miljöer, med en tendens att rosta lättare än snittet.

Grillchef 3.0 får överlag bra betyg och de tre brännarna ger god möjlighet att skapa olika temperaturzoner på grillytan. Sidobrännaren uppskattas också.

Landmann Grillchef 3.0 – plus och minus

Prisvärd
Sidobrännare
Jämn värmefördelning
Känslig för fukt
Simpel

Sammanfattning av guiden

Nu har vi presenterat de fem bästa gasolgrillarna just nu. Allt från ett all-roundval från Bluegaz till en smart grill från Weber. Här är de igen:

Landmann Avalon PTS+ 5.1+

Landmann Avalon PTS+ 5.1+ är grillen för grillfantasten. Ingen annan gasolgrill bäst i test andas lyx såsom Landmann Avalon PTS+ 5.1+.

Uppdaterade Priser

Weber Genesis II E-410

Weber Genesis II E-410 är grillen för dig som vill grilla med din smartphone. Med sin smarta iGrill 3-funktion får du uppdateringar direkt i din smartphone gällande köttet du tillagar och blir en grillexpert utan ansträngning.

Uppdaterade Priser

Weber Q 3200

Weber Q 3200 är grillen för balkongen. Med sitt kompakta format, och lättrengjorda galler, är det här ett självklart val för den lilla ytan.

Uppdaterade Priser

Bluegaz Z-1

Bluegaz Z-1 är grillen för dig som inte riktigt vet vad du tycker bäst om men som vill ha möjlighet att göra det mesta utav grillningen ändå. Med de flesta funktioner tillgängliga, att den tål långa utomhusvistelser och att den alltid grillar med gott grillresultat, är det en riktigt bra all-roundgrill.

Uppdaterade Priser

Landmann Grillchef 3.0

Landmann Grillchef 3.0är grillen för den som inte vill lägga ut för mycket pengar men som samtidigt kräver rejäl, robust kvalitet. Den är simpel i konstruktion såväl som utförande men är utan tvekan en gasolgrill bäst i test.

Uppdaterade Priser

Vi hoppas att du har funnit din favorit. Lycka till!

Hur du grillar säkert | 5 Att tänka på

Alla är vi ivriga att sätta igång grillsäsongen så fort de första solstrålarna letar sig fram i mars. Men tänk på säkerheten. Här är några saker att ha i åtanke:

 • Se till att gasolflaskan står fritt när du grillar så att du lätt kommer åt den vid eventuella olyckor.
 • Kolla upp så att det inte är grillförbud på området du befinner dig på.
 • Lägg aldrig gasolflaskan ner utan se till att förvara den stående.
 • Gör läckagetest när du byter gasolflaska.
 • Grilla aldrig med gasol på dåligt ventilerad plats.
 • Kontrollera gasolslangen och dess placering.
 • Vilken färg har gasolbrännarens låga? Är den blågrön? Då är det okej. Är den gul? Lämna in den på service.

Sådär! Då var grillsäsongen äntligen igång.